ПОЛИТИКА

Димитри К. Саймс, The National Interest: Подготвя ли се военен конфликт между Америка и Русия?

alt
Тъй като войната между Русия и Украйна навлиза в четвъртия си месец, става все по-очевидно, че нито една от страните вероятно няма скоро да постигне решителна победа. По същия начин е очевидно, че просто да бъдат оставени страните да се обезкървят една друга, с допускането, че конфликтът ще остане ограничен, е безразсъдно.
 
Новият спор между Москва и Вилнюс относно решението на Литва силно да ограничи транспорта на руски стоки до Калининград е само последният пример за това колко лесно може да излезе извън контрол конфронтацията между двете страни. Разходите за неопределени военни действия сега са големи, вариращи от катастрофалното местно въздействие върху самата Украйна до тежки глобални икономически последици – особено в хранителния и енергийния сектор – надхвърлящи Украйна и Европа като цяло – с потенциал да дестабилизират самата международна система.
 
НАТО несъмнено може да укрепи положението на Украйна с предоставянето на повече оръжия и военно обучение, позволявайки на Киев да постигне ограничени тактически успехи. Но ако тези успехи — противно на общоприетото схващане — надхвърлят териториите, завладени от Русия след 24 февруари, и започнат да изглеждат като унизително поражение за правителството на Путин, Москва е повече от способна на значителна ескалация, както чрез военна мобилизация, така и чрез поставяне на икономиката на военна основа. Подобно развитие може да принуди Съединените щати да изберат между това да претърпят сериозен военен неуспех в Украйна или да се придвижат нагоре по стълбата на ескалация - все по-близо и по-близо до ядрения праг.
 
Тези, които отхвърлят способността на Москва да подобри военното си положение, забравят, че Русия днес води не просто „специална военна операция“, а всъщност ограничена война, доста различна от пълномащабна война, в която Москва ще разположи всички ресурси, които може да събере… военни, икономически и политически — ако е абсолютно необходимо за защитата на режима.
 
Междувременно Вашингтон продължава да повишава залозите до седмица. Колкото по-модерни тежки и нападателни оръжия на САЩ и НАТО отиват при правителството на Зеленски и колкото повече Вашингтон и Брюксел представят Украйна като ключов защитник на западните интереси и ценности, толкова по-бързо те стават де факто собственици на украинския проект. Следователно сривът на този проект под силата на руските оръжия не просто би бил унизителен за Съединените щати, но всъщност би подкопал глобалното доверие и ефективност на Америка. Подобен резултат би бил пагубен за администрацията на Байдън и демократите в навечерието на междинните избори през ноември и със сигурност ще има силен натиск за предприемане на по-нататъшни стъпки за посрещане на постоянните искания на украинския президент Владимир Зеленски за увеличаване на оръжията и подкрепа. Как Москва би гледала на тези усилия, не е трудно да се предвиди; позоваванията на президента Джо Байдън за Третата световна война не са хипербола, а отразяват реална опасност.
 
Изключително рядко се прави сериозна оценка за това как стигнахме до тази опасна точка. Руското нахлуване в Украйна е широко и често описвано като незаконно и непровокирано. Обвинението в незаконосъобразност вероятно е вярно, ако критериите за законна инвазия изискват някой да бъде атакуван първи или да получи одобрение за военните си действия чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН. По същите тези критерии обаче атаката на НАТО срещу Югославия през 1999 г. и инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. също бяха незаконни. И в двата случая повечето други нации – включително Русия – не се чувстваха принудени да предприемат каквото и да е значително противодействие, особено до степен да превърнат подобно противопоставяне в определящ елемент от тяхната външна политика. Доколкото се говори за непровокирано нападение, твърде трудно е да се разглежда такова обвинение като нещо повече от удобно клише.
 
От 90-те години на миналия век Русия редовно изпитва тревога от разширяването на НАТО към нейните граници, включително и в държави със силна позиция срещу Русия, като основна заплаха за нейната сигурност. Човек може да не е съгласен с руската гледна точка, но тя беше добре известна и взета сериозно от много американски експерти по външна политика, включително Джордж Ф. Кенан, който изрази някои от резервите си в това списание.
 
Според Москва настоящият украински режим идва на власт през 2014 г. чрез въоръжен бунт, който успя да свали корумпирания и некадърен, но законно избран украински президент Виктор Янукович. Това въстание предизвика гореща подкрепа от водещите европейски правителства и Съединените щати. За да разберете руския гняв, просто си представете дали атаката на 6 януари срещу Капитолия на САЩ, (която включваше много по-малко кръвопролития и жертви от двете страни, отколкото събитията в Киев през февруари 2014 г.) би намерила ентусиазираната подкрепа на Владимир Путин, или пък, ако Москва беше успяла да свали мексиканското правителство и да организира замяната му с руски поддръжници.
 
Нахлуването на Русия в Украйна не дойде без предупреждение или без опити да се отговори на нейните опасения чрез дипломатически средства. Точно обратното. В края на 2021 г. Москва представи списък с искания за сигурност, най-вече за официалното членство на Украйна в НАТО, което тя разглежда като военно поглъщане на Украйна от НАТО. Москва формулира тези искания по начин, който беше очевидно неприемлив за Съединените щати и техните съюзници, но въпреки това имаше възможност — особено след като нямаше планове да бъде предложено на Украйна членство в НАТО в скоро време — да ангажира руснаците в сериозен разговор по въпроса и да се опитаме да намерим взаимно приемлива дипломатическа формула. Вместо това Съединените щати и НАТО презрително отхвърлиха руския ултиматум – не само риторично, но с нови кръгове от санкции и нови доставки на оръжие за Киев. Това беше точно обратното на това, което Путин се стремеше да получи. Отговорът на Запада дойде по толкова категоричен и — както руснаците го възприеха — пренебрежителен начин, че доста експерти от руската държавна телевизия твърдят, че Съединените щати може би са имали намерение да провокират Русия, за да я подтикнат да атакува Украйна и да създадат ново блато като това, което Съветският съюз преживя в Афганистан през 80-те години.
 
По това време президентът Зеленски беше прав да бъде скептичен към предупрежденията на президента Байдън, че е неизбежна руската инвазия в Украйна, защото такава атака нито е неизбежна, нито дори е решена от Путин. Русия използва военните си маневри с Беларус, за да позиционира силите си и да ги използва като военен лост срещу Украйна – но нямаше достатъчно сили за пълномащабна военна инвазия, както стана ясно, когато инвазията действително се състоя. Не само ключови хора в руското правителство, но и висшите военни командири не знаеха предварително, че е неизбежна инвазия, което допринесе за обърканото начало на руската военна операция.
 
Основната причина, поради която толкова малко хора – дори тези, близки до Путин, включително висши служители на външната политика и националната сигурност – не знаеха за инвазията почти до последния момент, е, че все още не е било взето такова решение. Както ми каза един високопоставен служител, смятан за запознат с мисленето на руския лидер, Путин „всъщност се надяваше, че в края на деня ще започнат сериозни преговори и няма да са необходими военни действия“. Вместо това Вашингтон нарече това блъф на Москва, оставяйки Путин пред болезнения избор или да изглежда слаб и дискредитиран, или да натисне бутона за инвазия.
 
Разбира се, президентът Путин беше този, който нареди атаката и именно той трябва да поеме отговорност за последствията. Както обаче наскоро отбеляза папа Франциск, лидерите във Вашингтон, Лондон и Брюксел – лидери, които бяха толкова пренебрежителни към руските искания, дори когато членството в НАТО изобщо не беше сред картите за Украйна – създадоха това, което със сигурност изглеждаше на руснаците като умишлена провокация.
 
Докато часовникът тиктакаше за Москва да реши какво да прави, след като Западът отхвърли ултиматума, редица водещи руски експерти предположиха, че отхвърлянето на руските искания от Вашингтон и Брюксел е толкова категорично и наистина ненужно – в края на краищата Украйна не бе на път за членство в НАТО и администрацията на Байдън се отрече от използването на военна сила за защитата й – така че най-логичното обяснение беше, че Байдън и неговите съветници всъщност умишлено провокират Русия да атакува Украйна. Този аргумент беше изтъкнат, например, в токшоу по Първи канал от Константин Ремчуков, независимо мислещ, но с добри връзки издател на видния вестник „Независимая газета“. В края на деня Путин ясно реши, че - провокация или не - той като цяло трябва да продължи с това, което в Москва наричат "специална военна операция" срещу Украйна.
 
След четири месеца е справедливо да се каже, че операцията не се разви по начина, по който руското правителство се надяваше нито във военно, нито политическо отношение. Украинските военни досега оказваха по-твърда съпротива, отколкото администрацията на Байдън очакваше през февруари, когато Съединените щати бързо евакуираха посолството си в Киев и предложиха на президента Зеленски помощ при бягството му от столицата. Администрацията на Байдън без съмнение е доволна от безпрецедентното единство, което постигна в НАТО и в по-широк план в колективния Запад. Тази несравнима демонстрация на единство дойде в допълнение към уникално тежките и широки санкции срещу Русия. Също толкова изключителна бе военната помощ от 5,6 милиарда долара, обещана от Вашингтон на Киев от февруари. Подобна военна помощ от Съединените щати, както и от техните съюзници — общо четиридесет държави — позволи на украинската армия да постигне наистина впечатляващи резултати в борбата срещу руската армия с нейната далеч по-превъзхождаща по сила артилерия и военновъздушни сили.
 
Основният проблем за администрацията на Байдън е, че правителството на Путин също постигна впечатляващи собствени успехи. Изправена практически сама срещу колективния Запад – включително най-развитите демократични нации в Северна Америка, Европа и Тихия океан – Русия днес остава непобедена и предизвикателна. След първоначалните неуспехи, които принудиха Москва да ограничи първоначалните си цели, Русия постигна тактически успехи на бойното поле в Донбас и Южна Украйна. Дори след замразяването на половината от златните и твърди валутни резерви на руската централна банка, западните санкции досега не нанесоха голяма вреда на способността на Русия да поддържа разумно нормално ниво на икономическа активност и да поддържа високи нива на производство на оръжия и боеприпаси. Освен колективния Запад, повечето нации просто отказаха да изолират Русия. Дори онези, които гласуваха на Общото събрание на ООН в подкрепа на необвързващи резолюции, критикуващи действията на Русия, го направиха в повечето случаи под натиска на Запада, а не поради истинско убеждение. Дори на символично ниво, ключови страни като Китай и Индия отказаха да осъдят Русия, давайки ясно да се разбере, че искат да поддържат нормални отношения с Москва и наистина да засилят икономическите си връзки доколкото е възможно, без явно да нарушават западните санкции и да предизвикват болезнени репресии. Може би най-важното е, че единството на Запада около тежките и всеобхватни санкции има висока цена: консолидирането на по-голямата част от руското общество около Путин. Многобройни проучвания на общественото мнение, включително тези, проведени от независими и опозиционно настроени групи, предполагат, че след четири месеца на военни действия, ядрено въоръжена Русия е обединена и готова да се изправи пред западното предизвикателство.
 
Досега военната операция на Москва в Украйна бе ограничена и то не само по име. От самото начало просто нямаше достатъчно войски за мащабно нахлуване, особено за амбициозна атака срещу Киев, която руските военни първоначално предприеха. Този факт беше една от причините правителството на Зеленски да изрази скептицизъм по това време, че Русия планира пълномащабна инвазия. Докато Русия днес остава с превъзходство в повечето видове военна техника, що се отнася до жива сила, много експерти смятат, че Украйна – след няколко военни мобилизации – има повече войници на бойното поле, отколкото руската армия. Русия досега не е започнала военни мобилизации; новите наборници, изпратени в Украйна в началото на инвазията, се оказаха изключение. Има дълъг списък от действия, които Москва не е предприела, които първоначално бяха предвидени от НАТО в случай на пълномащабна инвазия. Макар Русия да не се поколеба да продължи с безразборни бомбардировки, когато й липсваха достатъчно прецизно насочвани боеприпаси и разузнавателна информация, тя действаше като цяло със значителна сдържаност – например, без да атакува големи правителствени сгради, електроцентрали и телевизионни станции и президентски резиденции в Киев. Чуждестранни лидери дори посетиха Зеленски, идвайки в Киев с влак без видими усилия от страна на Русия да блокира движението им или да се прицелва с ракети или въздушни сили.
 
Въпреки множеството риторични заплахи от Москва, руските сили не са атакували складове, летища, гари и магистрали извън Украйна, през които съседните страни доставят военна помощ на Киев. Големите кибератаки и саботажни операции, които се считат за част от руския оперативен план, също не успяха да се реализират.
 
Путин наистина е решен да продължи възможно най-дълго с ограничена военна операция, която му позволява да поддържа относителна нормалност в Русия. Въпреки това западните санкции продължават да нарастват и са все по-насочени към лица, които имат само случайни връзки с режима на Путин, като например потомци на по-ранни бракове на руски официални лица или успешни предприемачи без установени връзки с Путин. Много от тях бяха вписани в списъци със санкции просто заради принадлежност към определена целева категория, независимо дали в медиите или в енергийния сектор. Подобни санкции предсказуемо създадоха впечатление в Русия, че истинската цел не е режимът на Путин или руските военни, а по-скоро руският народ като цяло. За щастие Путин се противопостави на насочването на нарастващия антизападен гняв на руския народ към ескалация, като превърне специалната си военна операция в „отечествена война“. Обаче, би било сериозна грешка в изчисленията да не се оцени истинският потенциал за подобен сценарий.
 
Няма сигурност какви червени линии има Путин, за да реши да ескалира от ограничената военна операция до ниво на „отечествена война“. Тактическите неуспехи в Донбас, особено в териториите, окупирани от Русия след 24 февруари, вероятно няма да бъдат в тази категория, но остават няколко правдоподобни сценария, които биха могли да предизвикат качествена ескалация от руска страна. Украинските официални лица, например, сега говорят за използване на нови оръжия на НАТО за унищожаване на Кримския мост и дори говорят за повторно превземане на Крим. В съзнанието на Русия подобен ход би представлявал голяма атака срещу руска територия. След това има Полша и балтийските държави, които гледат на Русия не просто като на заплаха, а като на омразно чудовище, което трябва да бъде разбито или най-малкото унизено, създавайки впечатление, че едва ли не търсят битка с Москва.
 
След като току-що ограничи транспортните линии през територията си до Калининград, Литва остави руската провинция зависима от доставките по море. Може лесно да си представим, че ако тези ограничения продължат, руската реакция няма да се различава коренно от реакцията на САЩ на блокадата на Западен Берлин от Съветския съюз през 1948 г. За да налеят масло в огъня, полските власти сега заплашват да ограничат достъпа на Русия до морето Калининград и дори предположиха, че може да поемат отговорност за осигуряването на противовъздушна отбрана на Западна Украйна. Както самият президент Байдън отбелязва понякога, подобни действия от страна на НАТО биха могли да превърнат алианса в пряк участник във войната в Украйна. Надеждите, че тогава Русия ще се поколебае да продължи с военен отговор, може да се окажат само пожелание.
 
Американското разузнаване прогнозира редица враждебни действия от страна на Русия в навечерието на 24 февруари, които досега не са се осъществили, но може да се очакват – вариращи от тихо, но стабилно изграждане на връзки с враждебни страни и движения (като Иран, Северна Корея, Никарагуа и талибаните) до разработването на планове за кибернетични и ядрени нападения. Американското разузнаване твърди, че досега не са виждали Русия да извършва ядрени приготовления, но не е ясно за какъв вид подготовка става дума. Ако подобни приготовления бяха лесно очевидни, Русия, разбира се, щеше да бъде обвинена в подпалване на ядрена война, ядосвайки не само западните страни, но дори и онези, които иначе симпатизират на Москва – сред тях Китай и Индия.
 
За разлика от американските медии, където редовно се обсъждат усилията на администрацията на Байдън за провеждане на хибридна война срещу Русия, в руското публично пространство няма да намерите подобни подробни дискусии на институции, подготвящи враждебни действия срещу Съединените щати, подобни на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите. В Москва обаче има нарастваща инерция да подготви списък с опции за Русия, вариращи от икономически контрасанкции до активни мерки, които могат да бъдат предоставени на Путин в момента на поискване. Относно крайната опасност от ядрена катастрофа, най-обсъжданият, но най-малко вероятният сценарий е този, който понякога се чува по руската телевизия, където гостите – искрено или насмешливо – се нахвърлят с използването на стратегически ракети срещу Съединените щати и унищожаването на източното крайбрежие.
 
Ако Русия претърпи големи неуспехи, които заплашват контрола й над Крим или Калининград, способността й да изнася храна и енергия или самата финансова и вътрешна стабилност, използването на тактическо ядрено оръжие би било точно в съответствие с руската военна доктрина. Този сценарий вероятно ще бъде сериозно обмислен от висши руски служители, много от които са склонни да смятат, че лидерите на САЩ и ЕС не са нито луди, нито желаят да рискуват пълномащабна ядрена война заради нещо, което не отговаря на екзистенциалните им интереси. Разбира се, дефиницията на екзистенциален интерес може лесно да се промени, ако са включени ядрени оръжия с всякаква мощност.
 
Предвид противоречивите цели на Русия и Украйна, техните контрастиращи надежди за това как ще се развие конфликтът и променливата ситуация на бойното поле, постигането на споразумение в този момент остава малко вероятно. Признаването на тази реалност обаче не означава, че просто трябва да се задоволим с продължаваща война на обстрел между Москва и Киев, без никакъв смислен диалог между Вашингтон и Москва. Опасността днес не е замразен конфликт, а по-широк пожар – такъв, който може да избухне почти всеки момент, предизвикан от неочаквано събитие като убийството на ерцхерцога в Сараево през 1914 г.
 
Едно е да се твърди, че не трябва да има споразумение без участието и съгласието на украинското правителство, но друго е изцяло да се възлагат преговори с друга ядрена сила на Киев. Най-основната отговорност на администрацията на Байдън е да осигури оцеляването на републиката. Украинците имат право да налагат право на вето върху всяко териториално споразумение с Русия, но те не могат – и не трябва – да упражняват право на вето върху вземането на решения от САЩ, включително и какви видове и количества оръжия Съединените щати да предоставят на Украйна, и дори повече, какви общи отношения (включително санкциите) Вашингтон избира да предприеме срещу единствената друга нация, способна да унищожи Съединените щати. Путин демонстрира, че желае и може да взема безмилостни и дръзки военни решения. Независимо от стратегическата му визия, той също е продукт на различна политическа култура и има свой собствен разказ за случилото се между Русия и Запада. Този наратив е доста различен от този, който преобладава във Вашингтон и може да накара Путин да стигне до различни заключения от тези, широко разпространени на Запад. Ако приемем, че Москва ще действа според американските дефиниции за предпазливост, това може да доведе до фатална грешка в изчисленията.
 
Димитри К. Саймс е президент на The Center for the National Interest и издател и главен изпълнителен директор на National Interest
 
Превод за "Гласове": Георги Ванчев
 
Източник: nationalinterest.org
 
 
ПОЛИТИКА
News image

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

News image

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

News image

Тимъти Снайдър: Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.   И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление.  Сега ще...

News image

Американците усилват натиска срещу Русия с прехвърлянето на десантчици от 101-а въздушнопреносима дивизия в Европа

"Завръщане с гръм и трясък", гласи постът на мисията на САЩ в НАТО в профила й в Twitter - "След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като Screaming Eagles, се завръща в Европа.".     След десанта в Нормандия през 1944 въздушнодесантна дивизия десантира в Изто...

News image

ГЕРБ-контраатака за #ГАZwithme. Петкова: Прекратиха доставките от "Газпром", за да купуват руски газ от посредници

"Булгаргаз" трябваше да избере алтернативни доставчици на втечнен природен газ веднага след спряното подаване от "Газпром". В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура. Те избраха посредниците. Превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисната ситуация". Това ...

News image

ПП&ДБ влиза в битка с ГЕРБ-СДС за десния вот във Варна с #ГАZwithme срещу проГазпром линията на Борисов?!

ГЕРБ води на "Продължаваме промяната" с 1.5-2%, но във Варна според социологически проучвания разликата е по-голяма.    Административният ресурс на голяма община и петте районни кметства, както и силната листа с преференциални лидери като проф. Костадин Ангелов и Славена Точева дават...

News image

ГЕРБ-СДС печели изборите във Варна с голяма разлика пред ПП. БСП, "Възраждане" и "Български възход" в битка за левия вот

ГЕРБ-СДС води с голяма разлика пред "Продължаваме промяната" и ще спечели изборите във Варна.    Няма да има значителни промени в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-СДС. Водач на листата отново ще бъде проф. Костадин Ангелов.    Павел Христов, Бранимир Балачев, Медиха Хамза ...

News image

Гуцанов председател на предизборния щаб на БСП. "Нинова го качва на пързалката като Красимир Янков и Кирил Добрев"

Преди месец написахме, че Борислав Гуцанов ще бъде председател на Националния предизборен щаб на БСП в кампанията за парламентарния вот, което вече е факт.   Националният съвет на БСП избра за председател на Националният предизборен щаб секретаря по организационните въпроси на партия...

News image

Одеса е цел №1 за Путин, но Русия му е по-важна. Ако в операцията загинат десетки хиляди, в Русия може да настане "смут"

Путин ще се опита да превземе Одеса отвътре, "купувайки" проруски бизнесмени. Военна операция може да провокира "смут" в Русия заради жертвите.    Затова Путин натиска през Шрьодер за прекратяване на огъня. Пропагандисти обаче обявяват, че ще превземе Одеса и ще стигне до Сърбия. ...

News image

Путин трябва да направи ген. Евкуров министър на отбраната и полк. Гиркин началник на Генщаба, за да не загуби войната

Путин трябва да направи ген. Юнус-Бек Евкуров министър на отбраната и полк. Игор Гиркин (Стрелков) от ФСБ началник на Генщаба, ако не иска да загуби войната в Украйна.    Ген. Евкуров е доказан военачалник, десантчик от ВДВ, но решаващо е Путин да направи полк. Гиркин началник на Ген...

News image

Експулсират генконсула на РФ във Варна за събиране на информация за НАТО проекта "Черно море" и летище за F-16 в Балчик?

"Генералният консул на РФ във Варна Владимир Климанов беше експулсиран заради събиране на информация за НАТО проекта за магистрала "Черно море" и модернизирането на летището в Балчик за F-16", заяви източник от службите.   Според източника от службите Климанов е полковник от ГРУ и е ...

News image

Борисов и Пеевски свалиха кабинета "Петков", а не Русия. Кирил Петков си прави пиар като "враг на Русия"

"Русия иска да ме свали от власт завинаги", заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред "Таймс".    "Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите", заявява Кирил Петк...

News image

Консервативна коалиция под патронажа на Радев - ВМРО, "Изправи се БГ" и "Български възход" реди русофилски кабинет?!

Консервативна коалиция под патронажа на президента Румен Радев може да получи 10-15% на парламентарните избори и да се превърне във фактор за създаването на русофилско правителство заедно с БСП и "Възраждане" като алтернатива на проамериканската коалиция под егидата на посолството на САЩ - Г...

News image

Предизборна коалиция на ПП и ДБ няма да има. Американците готвят управленска коалиция на ГЕРБ-СДС и ПП плюс ДБ

Председателят на "Да, България" Христо Иванов отправи призив за предизборна коалиция на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".   Искрен Митев, депутат от ПП коментира - "Христо Иванов прибърза с решението за създаване на голяма предизборна коалиция.".   Росен Кос...

News image

Калоян Паргов влиза в отбора на президента, прави тандем с Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова?!

Бившият председател на БСП-София Калоян Паргов даде знак, че влиза в отбора на президента Румен Радев с коментар пред Euronews Bulgaria - "Едва ли дърленето с президента ще направи БСП по-силна. Президентът стартира промяната през 2020 г.".   Въпросът е дали ще направи тандем с Кирил...

News image

Кирил Добрев заяви позиция срещу войната, която Нинова обяви на Радев: "Социалистите и левите хора харесват президента"

"Социалистите и левите хора харесват президента. Това е несериозно отношение, но го разбирам - на крива ракета, Космосът й пречи", заяви в Euronews Primetime Кирил Добрев, който само преди ден беше възстановен от Върховния касационен съд като член на ръководството на БСП, след като през деке...

News image

Защо президентът прави русофобски служебен кабинет. Респектиран е от неуспеха на "специалната военна операция" на Путин

Коментарът на авторитетни експерти по военно дело, че Русия е спечелила войната срещу Украйна още преди година вече звучи като виц.    Повече от пет месеци Путин не може да изпълни главните задачи - защита на населението в Донбас, тъй като Донецк все още е обстрелван, и да постигне "...

News image

Президентът взривява русофилите, реди русофобско служебно правителство?! Този път ще бъде и проСАЩ, и пробританско

Президентът Румен Радев, атакуван като "прикрит русофил", може да взриви русофилите и да състави русофобско служебно правителство. Според източници от политическите среди този път няма да е само проамериканско, но и пробританско.   Това обаче няма да е толкова явно като с Кирил Петко...

News image

Нинова обяви война на Радев: Президентът свали правителството, ще вземе социалисти зад гърба ни в служебния кабинет

Корнелия Нинова обяви война на президента Румен Радев. Така БСП може да загуби леви и русофилски избиратели не само от "Възраждане", но и от симпатизиращите на президента в партията.    "Президентът, заедно с опозицията, не ни остави и 100 дни толеранс. Смятаме, че той е част от груп...

News image

Отказаха Нинова да стиска мандата, тя не се дърпа. Част от бонусите за оръжието и назначенията трябва да разкеши за вота

Коментаторите, които прогнозираха, че Корнелия Нинова ще "стиска" мандата, не нацелиха ваксата за нейните писти.   Отказаха Нинова да "стиска" мандата, тя не се дърпа - не влиза в загубени битки. Кандидатира се за председател на БСП, когато зад нея застанаха милионерите в партията, и...

News image

Делян Пеевски отново бигбос в държавата, получи презент за "ЧРД" за "Магнитски". И БСП обяви, че връща мандата на "ЧРД"

Делян Пеевски отново става бигбос в държавата, получи презент за "ЧРД" за "Магнитски" и БСП заяви, че връща мандата.   Специализираната прокуратура обяви на 27 юли, че прекратява проверката срещу Делян Пеевски по "Магнитски" поради липса на данни за извършено престъпление.    ...

News image

ПП отказва коалиция за изборите на ДБ. Кирил Петков не иска да дели милиони с Христо Иванов в предизборната кампания

Христо Иванов предложи общо явяване на изборите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".    "Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност...

News image

Христо Иванов предлага на "Продължаваме промяната" общо явяване на изборите. ГЕРБ-СДС може да победи коалиция на ДБ и ПП

Христо Иванов предлага на ПП общо явяване на изборите, за да изпревярят ГЕРБ-СДС на вота и да получат първия мандат за правителство.   "Демократична България" ще предложи на "Продължаване промяната" да се явим заедно на изборите, за да се избегне възможност електоратът да се дели", з...

News image

БСП връща мандата, Слави Трифонов блокира съставянето на кабинет. БСП отива на избори, които "Позитано"20 не иска

БСП връща мандата, след като със 119 гласа "за" депутатите решиха точката за гласуване на законодателна управленска програма, предложена от БСП, да отпадне от дневния ред.   "Утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен. Под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цо...

News image

ГЕРБ-СДС привлича десен вот с "гушкането" на БСП и ДБ, Красен Кралев острие на акцията . Варна "аватар" за голяма победа

БСП и ДБ преиграха с "консенсуса" помежду си. Корнелия Нинова само дето не е заместила Георги Свиленски с Христо Иванов като "част от тялото си", както иронизира Тошко Йорданов, след като Иван Ченчев прояви ревност към "баджанака".   Корнелия Нинова и Христо Иванов сякаш наистина са ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Боян Чуков: Зеленски знае къде ще удари Русия, изнася документи от Донбас, Запорожието и Николаев

News image

Все по-често наети евроатлантически анализатори започват да иронизират рязкото намаляване на динамиката на сраженията в Украйна. Създава се преднамерено усещане, че руснаците затъват поради липса на достатъчно военни части и наличието на ново западно вундервафе на украинския фронт. Създават ...

САЩ работят Русия да загуби "спечелената война". Целта е Путин да обяви мобилизация и да избухнат протести

News image

Американците усетиха след спирането на ВС на РФ пред Киев и Харков, че Русия може да загуби "спечелената война" в Украйна и стартираха програма за доставки на оръжие и боеприпаси.   След неуспешната операция на ВС на РФ в Донецка област "янките" вече работят Путин да загуби войната, ...

САЩ провокират Кремъл с атаката на летището "Саки" в Крим с ракети ATACMS. Може ли Путин да загуби "спечелена война"?!

News image

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите от взривовете във военна база на ВВС на ВС на РФ в Крим.   Военновъздушната база "Саки" в Новофьодоровка в Крим бе разтърсена от взривове във вторник. Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или повредени, в...

АКЦИЯ

"Уолстрийт джърнъл": Русия започва лов на саботьори в Крим след експлозиите там

News image

Атаките в Крим показват най-новата стратегия на Украйна във войната с Русия, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитирайки украински служители.   Изданието отбелязва, позовавайки се на интервю от вчера на украинския министър на отбраната Олексий Резников, че Украйна се надява новата...

США еще в октябре 2021 года поняли, что Россия собирается напасть на Украину. Вот как они пытались этому помешать

News image

Власти США пришли к выводу, что Россия собирается напасть на Украину, примерно за пять месяцев до начала войны. Пытаясь этому помешать, Белый дом пошел на необычный шаг и рассекретил свои разведданные о готовящемся вторжении. Однако эти прогнозы встретили со скепсисом как в Европе, так и в с...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер