ПОЛИТИКА

Одеса е цел №1 за Путин, но Русия му е по-важна. Ако в операцията загинат десетки хиляди, в Русия може да настане "смут"

alt
Путин ще се опита да превземе Одеса отвътре, "купувайки" проруски бизнесмени. Военна операция може да провокира "смут" в Русия заради жертвите. 
 
Затова Путин натиска през Шрьодер за прекратяване на огъня. Пропагандисти обаче обявяват, че ще превземе Одеса и ще стигне до Сърбия.
 
"Одеска област ще бъде превзета и ще се стигне възможно най-близо до Сърбия",  заяви международният анализатор и експерт по национална сигурност Боян Чуков в предаването  "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
Боян Чуков поне не твърди, че Одеса ще бъде превзета до 1 септември, както обяви израелският генерал от резерва Яков Кедми. 
 
Нито Кедми, нито Чуков, обясняват как и защо Кремъл ще превземе Одеса, пристанище на суверенната държава Украйна, в което не е провеждан референдум като в Крим, организиран от "вежливые люди" с автомати, нито е в Донбас, който е официалната цел на "специалната военна операция" - "защита на населението на Донбас".
 
Няма и защо да обясняват - Херсон също е пристанище на суверенната държава Украйна, но ВС на РФ го превзе и Кремъл даде заявка, че ще организира референдум за присъединяване към Русия, при това с дистанционно гласуване - по интернет и в условия на окупация.
 
Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров заяви, че заради доставките на оръжие от Запада, които удължавали конфликта, и заради действията на "националистите в Киев", "географските задачи на специалната военна операция се промениха", т.е. - цел вече е цяла Източна Украйна - Донбас, Запорожие, Днепър, Харков и Одеса. 
 
Голямата цел на Путин е превземането на Одеса, за да отреже Украйна от излаз на Черно море, за да не стане "езеро на НАТО", и Харков, за да го направи столица на Източна Украйна, която вече ще бъде "Новорусия и Малорусия".
 
Путин обяви, че като Петър I ще връща "изконни руски земи", без да се съобразява, че Украйна е суверенна държава с международно признати граници. 
 
(Какво ще стане, ако Финландия поиска да си върне Карелия като "изконна земя на Суоми", а Швеция си поиска земите около Санкт-Петербург?)
 
Всъщност Путин води класическа завоевателна война в Украйна, прикрита като "специална военна операция". Няма лошо от гледна точка на имперските интереси на Русия да си върне "изконните руски земи" - сякаш китайски Сибир е "изконна руска земя", или Кавказ.
 
Бившият премиер и президент на Русия Дмитрий Медведев е много по-конкретен от Путин - "Предците ни са проливали кръв за завоюването на тези територии и ние не може да ги предадем". Точка. Западът немедлено да спре доставките на оръжие, а "режимът в Киев" да вдига бялото знаме, да обявява капитулация и да предава цяла Източна Украйна заедно с Киев на Путин и да мести столицата в Лвов.
 
Това, разбира се, няма да стане и Путин трябва да продължи със завоевателната война, прикрита като "специална военна операция", за да си постигне целите - да превземе Одеса и Харков.
 
Как ще превземе Одеса, след като не може да завърши операцията в Донецка област заради отпора на украинската армия и прехвърлянето на 10 000 десантчици към Херсон, за да спре настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за деокупация на Херсонска област?
 
ВСУ са съсредоточили 100 000 групировка в района на Николаев и Одеса. Групировката на ВС на РФ в Украйна не разполага с ресурс от личен състав и бойна техника, за да започне стратегическо настъпление към Николаев и Одеса.
 
Въпреки това много по-сериозен военен експерт от Боян Чуков и ген. Яков Кедми, който всъщност не е военен, а офицер от службата за сигурност на Държавата Израел "Натив", която е отговаряла за репатриантите, заяви - "Руснаците ще приберат Одеса". 
 
Жаргонът "приберат" е показателен - може да стане с настъпление, което да бъде подкрепено от бунт на проруски настроените жители на Одеса, организиран от диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) на ГРУ и Пети отдел на ФСБ, отговарящ за териториите на бившия СССР, но може да стане и през големия бизнес.  
 
Ако ГРУ и ФСБ можеха да организират бунтове, щяха да го направят за началото на "специалната военна операция". Сега е невъзможно дори за Спецназа на ГРУ.
 
В Украйна е обявено военно положение. Главното управление на разузнаването към министерството на отбраната (ГУР) и Службата за безопасност на Украйна (СБУ), контраразузнаването, работят за пресичането на подривни активности в условията на военно положение.
 
Путин едва ли ще превземе Одеса дори да обяви всеобща мобилизация и да съсредоточи 300 000 групировка за разгромяване на Одеската и Николаево-херсонската групировка на ВСУ. Ресурсът при всеобща мобилизация за Русия е 3.5 милиона, а на Украйна 1.5-2 милиона, което означава, че Русия няма да има стратегическо превъзходство.
 
Освен това в Украйна "мобилизационните вълни" си вървят и вече е формиран резерв от 700 000 и заедно с кадровия състав на ВСУ Украйна разполага с милион бойци и офицери. 
 
Групировката на ВС на РФ в Украйна превзе Мариупол след тримесечни боеве срещу 20-25 000 бойци и офицери от ВСУ и полка "Азов" от Националната гвардия на Украйна. В битката за Мариупол загинаха повече от 10 000 бойци и офицери от ВС на РФ. 
 
22 гвардейска бригада на Спецназа на ГРУ загуби 70-80% от състава си при щурмуването на Мариупол и "Азовстал" и трябва да бъде сформирана отново.
 
Ако в битката за превземането на Мариупол загинаха повече от 10 000 войници и офицери, една трета от цялата групировка, съсредочена за овладяването на украинското пристанище, колко ще загинат в битката за Одеса, вероятно не по-малко от 30-40 000, ако групировката на ВС на РФ е от 150 000.
 
Командването на групировката на ВС на РФ в Украйна не може да започне с по-малко от 150 000 настъпление със шансове за успех срещу 100 000 групировка на ВСУ, която може да бъде утроена с резервите, които Генщабът на ВСУ държи за "Битката за Одеса".
 
Цялата групировка на ВС на РФ в Украйна в момента е около 150 000, а фронтът от Харков до Херсон е 1300 километра, тоест Генщабът на ВС на РФ трябва да вкара още една групировка от 150 000, което означава, че целият кадрови състав от контрактники трябва да е в Украйна, което е невъзможно. 
 
Путин обяви, че в "специалната военна операция" няма да участват срочно служещи и не обявява дори частична мобилизация, разчитайки на доброволчески батальони. 
 
Това означава, че няма как да превземе Одеса. Според Боян Чуков обаче "Одеска област ще бъде превзета и ще се стигне възможно най-близо до Сърбия".
 
Окей. Путин превзема Одеса, жертвайки десетки холяди бойци и офицери от ВС на РФ, но откъде ще стигне "възможно най-близо до Сърбия" - през Румъния или България, които са членове на НАТО?!    
 
Путин натиска Шрьодер, бившият канцлер на ФРГ, "глашатай на империята", според Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на Офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски, да лобира за прекратяване на огъня след сделката за зърно, но пропагандистите вече са превзели Одеса и руската армия е стигнала "възможно най-близо до Сърбия".
 
ВС на РФ няма да превземе Одеса нито до 1 септември, както "прогнозира" Яков Кедми, нито до "ЧНГ". Групировката на ВС на РФ в Украйна има много проблеми по целия фронт - от Харков до Херсон след пристигането на американските гаубици М 777 и "хаймарсите". 
 
ВС на РФ не може да стигне "възможно най-близо до Сърбия", обградена отвсякъде с държави, членове на НАТО, освен ако Путин не нареди атаки с тактически ядрени бомби.
 
Което очевидно не му е в дневния ред - "Ядрена война не може да бъде спечелена и не бива да бъде започвана", заяви преди дни Путин, за разлика от пропагандното "Мы, как мученики, попадем в рай. А они сдохнут", заявено през 2018г.
 
Всъщност не Русия е близо до Сърбия, а НАТО е все по-близо до Русия - не само заради поканата към Швеция и Финландия да станат членове на Алианса, а най-вече заради присъствието на военни съветници от НАТО в Киев и британски и американски спецназ, прикрит като "ЧВК" в Николаев и Одеса. 
 
Групировката на ВС на РФ в Украйна ще воюва срещу американски и британски военни, както и полски, румънски и израелски "доброволци", ако Путин заповяда настъпление към Одеса. 
 
Настъпление на ВС на РФ към Одеса ще провокира реално включване на НАТО във войната, ако Путин цели това, ще го постигне.
 
Одеса е голямата цел на Путин във войната, за да не стане Черно море "езеро на НАТO". Путин може да разпореди на командването на ВС на РФ да я "прибере", но това вече ще е друга война - Киев ще я обяви за "отечествена". Това означава десетки хиляди жертви от двете страни.
 
Путин работи и по друг вариант - замразяване на конфликта, и затова натиска Шрьодер да лобира за "прекратяване на огъня". Одеса му е голяма цел, но Русия му е по-важна. Десетки хиляди жертви и мобилизация заради операцията за превземане на Одеса могат да провокират недоволство в Русия и дори "смут", както твърди полк. Итор Гиркин.
 
Затова Путин вероятно ще се опита да "прибере" Одеса не с военни средства, а с икономически. Повечето влиятелни бизнесмени в Одеса са проруски настроени и Путин ще се опита да ги "купи" - като "боевиките" в Чечения, за да му превземат Одеса отвътре.
 
bgsniper.com 
 
ПОЛИТИКА
News image

ГЕРБ-СДС направи фокусирана предизборна кампания във Варна и със силна листа ще победи с голяма разлика

Коалицията ГЕРБ-СДС направи силна и фокусирана върху решенията за преодоляване на кризите предизборна кампания и ще победи с голяма разлика във Варна.   След срещата на членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС с Бойко Борисов кампанията е във финален спринт.   Тайната на ефективнос...

News image

Д-р Янко Станев: Стабилно правителство на ГЕРБ-СДС! Друг изход няма за България

Решенията за кризите са непопулярни за политиците, но популярни за народа   Ако след изборите някой си позволи с гьобелсови кьорфишеци да саботира съставяне на кабинет, той е национален предател   - Защо се налага да правим парламентарни избори за четвърти път в рамките на го...

News image

Честито! ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

Пореден скандал се завихря около името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова, чието име лъсва в съмнително кредитиране на близка да соцлидерката фирма. В началото на август на дружеството "Керамик" ООД е отпуснат кредит в размер на 4 300 000 лв. от ББР, която неслучайно услужливо от м. юни 2...

News image

Даниел Митов: АМ "Хемус" не е само пътят към Варна, а пътят на Варна към просперитет и инвестиции

"Ясно е какво е магистралата за Варна - тя не е само пътят към Варна, а е пътят на Варна към повече инвестиции. Това е пътят, където е пристанището, където е летището, където са хората. Където са хората, там е икономиката. Не е сложно" Това заяви на среща на активите на двете партии ГЕРБ...

News image

Шкварек: Консервативната вълна на континента е реалност и трудно може да бъде спряна

Смазваща победа за консервативния блок на изборите в Италия вчера!   Италия - третата по размер икономика на континента, се присъединява към заформящия се консервативен лагер от държави, редом до Унгария на Орбан и Полша на Качински.   Страната ще има първата в историята си ж...

News image

От първо лице: Доц. Медиха Хамза за предизвикателствата в живота си

Електроинженер, преподавател, съветник два поредни мандата в Общинския съвет във Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза отправя поглед и към политиката като кандидат за депутат от СДС-Варна в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 3 МИР   От 1993 г. до днес доц. Хамза е работила като преподава...

News image

ГЕРБ-СДС - романтиката на миналото и здравата основа на бъдещето

ГЕРБ-СДС - романтиката на миналото и монолитната основа на бъдещето. Това бе темата на днешната среща на актива на СДС-Варна с част от листата на ГЕРБ-Варна.     Невероятна атмосфера, усмивки, спомени и сълзи изпълниха препълнената зала на Фестивалния и конгресен център в мо...

News image

Коалицията ГЕРБ-СДС-Варна почете Деня на независимостта

Варна празнува 114 години от обявяването на независимостта на България. Официалното честване започна с военен ритуал и тържествено издигане на националния флаг на площад "Независимост". След това бе отслужен молебен за България.      Празникът почетоха и кандидатите от листа...

News image

Борисов във Варна: СДС и ГЕРБ заедно за пореден път ще извадим България от кризите

"Този път ще ги бием и ще ги бием с много", категоричен бе водачът на листата за народни представители на коалицията ГЕРБ-СДС в 3 МИР Варна Даниел Митов "СДС и ГЕРБ заедно ще извадят България от кризите". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с кандидатите от листата и активит...

News image

ГЕРБ-СДС посрещна "Бойко" с AC/DC във Варна за победа. Борисов: "Много ви обичам, Варна, много искам да сте перлата"

Повече от 1500 членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в зала "Младост" на "Двореца на културата и спорта" във Варна с аподисменти и AC/DC за победа с голяма разлика.    Заедно с него бяха водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 3 МИР Варна Даниел Митов, ...

News image

Залозите за кметския вот във Варна се качват. Иван Костов предлага проф. Красимир Иванов за кандидат-кмет?!

Залозите за кметския вот във Варна се качват, нови кандидати и бизнес фактори влизат в Раздаването.    В разгара на предизборната кампания за парламентарните избори знакови политически и бизнес фигури редят на срещи кметския вот.   Бизнес група сондира дали Веселин Марешки ще...

News image

Бившият шеф на РЗ БОП Данчо Бончев организира изборджийските бригади на "Български възход" в морската столица

Бившият шеф на РЗ БОП във Варна Данчо Бонев, съветник в МС по време на служебните правителства, организира изборджийските бригади на "Български възход" в морската столица, заявиха източници от предизборни щабове.   Партията на Стефан Янев ще получи рамо от мрежите на бивши знакови фи...

News image

Парламентарните избори редят кметския вот във Варна, Александър Николов и Веселин Марешки кандидати на бизнеса

Парламентарните избори във Варна ще бъдат спечелени от ГЕРБ, което ще отвори писта за победа и на кметския вот.   Кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних участва активно в предизборната кампания и вероятно отново ще бъде кандидат-кмет на партията.   В игра...

News image

Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза за социалната икономика

След срещата на върха в Манхайм през месец май миналата година погледът на Европа се обръща към икономиката като социален вектор. На тази среща се представя Манхаймската декларация, която полага основите на Европейския план за действие. Мерките, описани в декларацията, създават устойчиви ико...

News image

"Български възход" влиза в НС, работи за два мандата във Варна. Получава бонус корпоративен вот и рамо от ъндърграунда?

"Български възход" ще влезе в парламента, категорични са изборджии от различни щабове във Варна. Според тях партията на ген. Стефан Янев работи за два мандата в морската столица.   Жокерът на "Български възход" във Варна е водачът на кандидат-депутатската листа Александър Николов, би...

News image

ГЕРБ-СДС включи на макс в кампанията във Варна. Даниел Митов: "Промяната" върна комунистите на власт"

Коалицията ГЕРБ-СДС включи на макс в предизборната кампания във Варна. Водачът на кандидат-депутатската листа Даниел Митов участва в няколко срещи на ден.   Областният координатор и кмет на Варна Иван Портних е изключително активен в кампанията и присъства на повечето предизборни сре...

News image

ГЕРБ подготвя местния вот с листата. Кандидатът на бизнеса Марешки е предизвикателство за ГЕРБ

ГЕРБ стартира подготовката за местните избори с кандидат-депутатската листа за парламентарния вот.   Кадровите схеми за местния вот ще бъдат подредени от кмета на Варна и председател на ГЕРБ в морската столица Иван Портних.   ГЕРБ/СДС има шанс да вземе 6 от 15 депутатски манд...

News image

ГЕРБ-СДС тръгва за победа във Варна. Бойко Борисов е подредил първите позиции със заявка за шест мандати

ГЕРБ-СДС тръгва за победа във Варна на парламентарните избори с кандидат-депутатска листа със знакови фигури в морската столица.     Освен водача Даниел Митов, който замени проф. Костадин Ангелов, в първите шест места няма изненади.   Втори е Красен Кралев, на трета позиция е...

News image

Даниел Митов водач на листата във Варна. Кръгът "Сорос" превзема Варна, реди проамериканска коалиция "ГЕРБ, ПП и ДБ"

За разлика от водача на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов, изненада има в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ/СДС в морската столица.   Вместо проф. Костадин Ангелов, който беше водач на миналия вот, листата на ГЕРБ ще води Даниел Митов, сочен като кандидат-премиер на партият...

News image

Гуцанов водач на листата на БСП-Варна. Кирил Добрев вдига опозицията в БСП и президентските мрежи срещу Гуцанов?!

Няма интрига с позицията на водача на листата на БСП във Варна, Борислав Гуцанов отново ще води кандидат-детутатската листа.    Гуцанов беше избран за оргсекретар на БСП и като председател на националния предизборен щаб ще осигури бонус за финансовия ресурс в предизборната ...

News image

Изборите във Варна пренареждат статуквото за кметския вот, Марешки мажоритарен кандидат на бизнеса?!

Парламентарните избори във Варна ще пренаредят статуквото за кметския вот. Очакваната ниска избирателна активност ще отслаби позициите на партийните централи в града преди местните избори догодина.    Бизнесът в морската столица може да се превърне в ключов политически играч за местн...

News image

Битка за десния вот между ПП и ДБ във Варна. Кръгът "Лорер" разкешва 150 000 за изборджийски мрежи и "спонсориран вот"

Както и се очакваше "Продължаваме промяната" отказа на "Демократична България" коалиция за явяване на парламентарните избори.   ПП натрупа финансов ресурс във властта и ще направи мощна кампания - в интернет и на изборджийския терен.   Битка за десния вот между ПП и ДБ се оче...

News image

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

News image

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

News image

Тимъти Снайдър: Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.   И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление.  Сега ще...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация. 300 хил. души ще бъдат призовани на военна служба

News image

Президентът на Русия Владимир Путин изненадващо обяви частична военна мобилизация, като завоалирано заплаши НАТО с ядрено оръжие. Освен това той обяви, че подкрепя вчерашните очевидно координирани призиви на окупационните власти в завзетите от руската армия територии на Украйна за провеждане...

Путин готви Ресто?! Генщабът на ВС на РФ се опитва да вкара в капан Харковската групировка на ВСУ и да я обкръжи

News image

Рано е за украински триумф след контраофанзивата на ВСУ в Харковска област, изтласкала руската групировка към позиции в Донецка област.   Путин свика Съвета за сигурност в разширен състав на съвещание с командването на ВС на РФ и вероятно готви Ресто за отстъплението.    Груп...

Боян Чуков: Русия загуби 2-3 локални сражения на бойното поле, което няма да обърне хода на войната

News image

Русия загуби 2-3 локални сражения на украинското бойно поле. Това не е повод за приемане на 100% на украинската пропаганда, която в момента еуфорично ликува, но не съвсем безоснователно.   Москва претърпя тези дни лимитирано локално поражение от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), кое...

АКЦИЯ

Запалиха колата на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна. Оперативни нищят версията за "неизпълнен ангажимент"

News image

Пет коли изгоряха до основи във варненския квартал "Чайка", сред тях и автомобилът на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна Христо Атанасов, съобщи Нова тв, цитирана от OFFNews.   При инцидента няма пострадали, въпреки че един от автомобилите имал газова уредба.   Ог...

Битка за газ пренарежда листата на ГЕРБ във Варна?! Корпоративни фактори и босове от "Газпром" влизат в играта

News image

Голямата битка в предизборната кампания във Варна е за газов бизнес за милиарди, заявиха източници от предизборни щабове.   Битката може да пренареди кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в морската столицао.    Според източниците интригата е дали Васко Газовика ще успее да изк...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер