ПОЛИТИКА

Тимъти Снайдър: Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

alt
Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.  
И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление. 
Сега ще говоря за това, което се случва на бойното поле. А, според мен, се случва това, че Русия губи.
Решението на Русия да нахлуе в Украйна беше не само престъпление, но и грешка. 
За всяко правителство е трудно да признае такова нещо (ние все още чакаме решение по повод фиаското на Америка във войната в Ирак). 
Но особено трудно е това за тиран, чиято власт се основава на неговия образ на силен човек с непогрешими съждения. Русия достигна до този етап, в който тя води война, защото да не воюва би било срамно за нея. 
И тя бързо достигна този етап.
Войната ще завърши едва тогава, когато Путин разбере, че Русия я губи, в този смисъл, че той трябва да разбере, че неговото лично положение е заплашено.
С други думи не трябва всичко да приемаме буквално – не става дума да изгубени територии или за получени и нанесени щети, става дума да политическа конюнктура, която е трудно да бъде точно "уловена".
Най-вероятно, руското поражение ще изглежда като момент в украинската война, който ще промени настроенията в Русия и ще създаде видимо напрежение вътре в руската държава, като това ще принуди Путин 
 
да промени историята си
 
Възможно ли е това?
Безусловно, Путин може да промени своята история. Той го прави постоянно. Впрочем, той така и управлява.
Той промени своята история, когато последния път нахлу в Украйна и не можа да постигне своите цели. 
Преходът от твърдението "нахлуване в Украйна е невъзможно" към твърдението "нахлуването в Украйна е неизбежно" през февруари тази година се случи с оруеловска стремителност.
И той може отново да променя наратива, докато ситуацията не излезе окончателно от контрол.
Но той няма да промени историята, докато не бъде принуден да го направи и само украинските успехи могат да го накарат да направи това.
Могат ли украинците да демонстрират необходимия импулс на бойното поле? 
Аз смятам това за вероятно, но отначало искам да призная нещо много важно. 
Войните са предсказуемо непредсказуеми. 
Те се случват във времето и в конкретното пространство, в телата и умовете, в сфери, които не е лесно да бъдат отразени на картите или в учебниците — и някакво неочаквано събитие може да се намеси, да преобърне войната под някакъв странен ъгъл — и всичко да се промени.
Но аз смятам, че 
 
Украйна, най-вероятно, ще спечели войната
 
на базата на седемте определящи всяка война фактора: време, икономика, логистика, ландшафт, начин на водене на бой, етика и стратегия. (TELLMES: Time, Economy, Logistics, Landscape, Mode of combat, Ethos, Strategy). 
В случая с тази война също така трябва да отчитаме и wild card - международното обществено мнение.
Обсъждайки всеки от тези елементи, искам да обясня, по какъв начин нещата може да се обърнат в другата посока, не така, както очаквам, и да направят победата на руснаците по-вероятна.
Моите размишления се основават на няколко източника: заниманията ми с военна история в продължение на няколко десетилетия и внимателния прочит на украинските и руските източници, които следя. 
 
Време 
Русия разчиташе на бърза победа. Когато бързата победа не е осигурена и противникът не е унизен, тогава факторът време надделява и се намесват други непредвидени фактори. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече предимствата, които има (или изглежда, че има) по-голямата държава, започват да се размиват.
 
Икономика
Русия има значително по-голяма икономика, отколкото Украйна. Санкциите против Русия, поне според мен, скоро ще започнат да се отразяват, доколкото украинската армия започва да демонстрира технологично превъзходство, с което Русия не може да се сравнява без (санкционния) внос. 
Русия направи много, за да разруши украинската икономика. Но Украйна е подкрепяна от западната икономическа мощ, която затъмнява и двете икономики взети заедно. По времето на Втората световна война не само британците, но и Съветите зависеха от американската икономика (урок, който руснаците активно са забравили). В тази война американската и европейската икономическа мощ е на страната на украинците.
Но икономиката зависи от политиката. За да има икономиката решаващо значение, правителствата (особено берлинското) трябва да са готови да използват икономическата си мощ творчески и бързо, по начини, които биха били неуместни в мирно време. Германските лидери трябва по-малко да мислят какво може да се направи с германската армия за пет години, а повече за това какво може да се изпрати в Украйна за пет седмици и какво може да бъде построено за Украйна за пет месеца. Най-впечатляващите икономики в историята на света ще трябва да доказват, че могат да произвеждат, например, артилерийски оръдия и снаряди по график (Полша изглежда разбра това).
 
Логистика
Украйна води войната на своя територия, което й дава логистични предимства. Войниците и припасите не трябва да се превозват на големи разстояния. Армията, като правило, може да разчита на подкрепата на местното население и местните обществени организации.
Руската логистика беше катастрофална през февруари и март, когато Русия нахлу и опита да завземе Киев, но безуспешно. 
Руската логистика сега, в Донбас, е по-лесна, доколкото източна Украйна граничи с Русия, а до южна Украйна се стига от Крим и Черно море, които контролира Русия. Но тези връзки могат да бъдат възпрепятствани и дори разрушени с правилните оръжия.
 
Ландшафт
Не мога да не отбележа, че Русия в значителна степен не съумя да се възползва от сравнително благоприятния релеф на югоизточна Украйна през май и юни, по времето, когато Киев още не разполагаше с достатъчен брой далекобойно оръжие, предоставено по-късно от партньорите.
На север руските войници трябваше да се справят с естествени препятствия: хълмове и гори. На юго-изток ситуацията е различна и въпреки това Русия напредва много бавно. 
 
Начин на водене на бой
Руските войници не обичат да се приближават към украинските. Руската война зависи от артилерията, от убийствата от далечно разстояние. Руснаците обстрелват позицията на противника до неузнаваемост, а след това превземат руините. Това убива мирните жители, заличава градовете и превръща цели региони в пустош, но не вълнува никого в руското ръководство. Балистиката се свежда до своеобразна математика и засега предимството е на руснаците: повече оръдия, повече снаряди. Но ако това предимство изчезне, войната ще промени характера си. Сега Украйна получава далекобойни и високоточни оръжия за поразяване на руските складове за боеприпаси.
Русия може да се приспособи към това, но ще последва забавяне в доставянето на боеприпасите и, следователно, артилерийските атаки. Ако Украйна продължи да получава нужните й оръжия, скоро тя ще може да диктува режима на водене на бойните действия. 
Руснаците едва ли ще се бият добре в близък бой. Ако Украйна получи предимство в артилерията, ние ще видим бавното отстъпление на руснаците, доколкото командирите им няма да са в състояние да мотивират войските за близък бой.
 
Етика
Използвам "етика", а не "морал", защото това, което имам предвид има много по-дълбоки основи, отколкото нещо, което може да се променя от конюнктурата. В края на краищата руснаците винаги могат да се оттеглят в Русия, и изглежда, че мнозина от тях го искат. 
В някакъв момент командирите могат много разумно да посочат на своите началници, че те имат и много други задължения освен Украйна. От това, което чета, руските командири наистина не разбират защо са в Украйна, а руските войници не се отличават с висока мотивация. Прихванатите телефонни разговори свидетелстват за сила, която е щастлива да граби, но не и да настъпва. 
Десетките хиляди убити и осакатени руски войници изглежда не тревожат руското ръководство, нито руското население, но самите войници ги е грижа дали ще се върнат живи.
Украинците няма къде да отидат. Лидерите на страната, която ги нападна открито заплашват да ги унищожат. Украинските войници много ясно показват по какво тяхната страна се различава от Русия: те знаят за какво воюват.
 
Стратегия
Първоначално руското нахлуване беше базирано на грешното предположение на Путин, че украинската държава е своеобразно чуждо образувания и, че украинският народ ще приветства неговото разрушение, а руските войници ще бъдат посрещани като братя. 
Руските "причини" за войната не прокарват път към победа, а към зверства: официалната линия, както и преди, остава "денацификацията и демилитаризацията", която означава унищожение и унижение на много хора, а руснаците асоциират тези термини с украинската нация и държава.
Но тези термини определят само как ще се води войната, не и начина, по който тя ще завърши.
Украинската нация и държава бяха променени от тази война, но не така, както би било изгодно за Русия: те бяха утвърдени.
В момента руският план изглежда, че се състои в това да бъде разрушена украинската икономика, да бъдат сплашени мирните жители с ракетните обстрели на градовете им, да бъдат спрени енергийните доставки за европейците, да бъдат уморени от глад африканците и азиатците, като се блокира износът на продоволствия и да се надява, че всички тези обстоятелства ще се комбинират в полза на Русия.
С други думи, голяма част от руската стратегия за войната срещу Украйна е целият свят да бъде блокиран от една държава.
Украинският план, доколкото мога да предполагам, е да бъде защитено физическото и социално съществувание на Украйна, усилия, които се увенчават с успех, и да контраатакуват, за да си върнат плодородните земи на юга (Херсонска област), което би разрушило руските снабдителни вериги и всякакъв остатъчен образ за руската непобедимост в руското съзнание.
Аз смятам, че стратегията има по-маловажно значение от останалите фактори и по-малко, отколкото хората обикновено си мислят, но по-последователните цели дават определено предимство. В конкретния момент целите на Украйна са по-логични.
 
Wild card — общественото мнение
Проучванията на общественото мнение сочат голяма подкрепа за войната в Русия, но това прилича на пасивна подкрепа. До този момент загиват предимно азиатски войници от руската армия, руски бедняци и мобилизирани граждани на Украйна. Руснаците в градовете повече или по-малко имат възможността да гледат войната по телевизора като тв-шоу. Тази пасивна телевизуална подкрепа не води до готовност да се биеш.
Путин в едно отношение прилича на западните лидери: той се страхува да мобилизира своето население за война, затова войната трябва да бъде медийно събитие или зрелищен вид спорт.
Русия полага големи усилия да вербува хора за войната в Украйна без да се вдига много шум, за да не се създава впечатлението, че се случва нещо като мобилизация. Защото пасивната подкрепа може да се промени, ако се промени характерът на войната и Путин разбира това. Неговата чувствителност към руското обществено мнение също така предполага, че ако му се наложи, той гъвкаво ще реагира на едно поражение в Украйна.
А в Украйна общественото мнение е много по-солидарно. Войната там е реалност, а не зрелище, президентът и въоръжените сили са изключително популярни и това едва ли скоро ще се промени.
През това лято най-важната промяна може да стане промяната на общественото мнение в Европа и Северна Америка. Руската пропаганда не успя да убеди много хора, че нейната агресивна и разрушителна война е оправдана. Пропагандистите се справят малко по-добре с идеята, че войната може да бъде спряна, ако Западът престане да дава оръжия на Украйна или, че Украйна по някаква причина не може да победи в тази война.
Войната показа, че украинската държава и действително украинското гражданско общество е значително по-устойчиво и функционално, отколкото някой е предполагал.
Украйна, по мое мнение, е в състояние да спечели тази война. Но от гледна точка на икономиката тя е уязвима от промяната на нашето отношение към войната.
Най-краткият път на Русия към победата в тази война е, ако успее да ни убеди, че Украйна не може да победи (или че за войната по някакъв начин е виновна Украйна и, че тя по някакъв начин ще спре, ако ние се оттеглим).
Нашата работа е несравнимо по-лесна от тази на украинците. Те трябва да покажат решителност във всяко едно отношение. 
Всичко, което трябва да направим ние е да видим нещата такива, каквито са, да проявим малко търпение и 
 
да подкрепим демокрацията,
 
която е подложена на атаки. Изходът от войната може да зависи от нашата способност да го направим и аз се надявам, че този текст помага.
 
Тимъти Снайдър, snyder.substack.com
 
Превод: Faktor.bg
 
 
ПОЛИТИКА
News image

ГЕРБ-СДС направи фокусирана предизборна кампания във Варна и със силна листа ще победи с голяма разлика

Коалицията ГЕРБ-СДС направи силна и фокусирана върху решенията за преодоляване на кризите предизборна кампания и ще победи с голяма разлика във Варна.   След срещата на членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС с Бойко Борисов кампанията е във финален спринт.   Тайната на ефективнос...

News image

Д-р Янко Станев: Стабилно правителство на ГЕРБ-СДС! Друг изход няма за България

Решенията за кризите са непопулярни за политиците, но популярни за народа   Ако след изборите някой си позволи с гьобелсови кьорфишеци да саботира съставяне на кабинет, той е национален предател   - Защо се налага да правим парламентарни избори за четвърти път в рамките на го...

News image

Честито! ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

Пореден скандал се завихря около името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова, чието име лъсва в съмнително кредитиране на близка да соцлидерката фирма. В началото на август на дружеството "Керамик" ООД е отпуснат кредит в размер на 4 300 000 лв. от ББР, която неслучайно услужливо от м. юни 2...

News image

Даниел Митов: АМ "Хемус" не е само пътят към Варна, а пътят на Варна към просперитет и инвестиции

"Ясно е какво е магистралата за Варна - тя не е само пътят към Варна, а е пътят на Варна към повече инвестиции. Това е пътят, където е пристанището, където е летището, където са хората. Където са хората, там е икономиката. Не е сложно" Това заяви на среща на активите на двете партии ГЕРБ...

News image

Шкварек: Консервативната вълна на континента е реалност и трудно може да бъде спряна

Смазваща победа за консервативния блок на изборите в Италия вчера!   Италия - третата по размер икономика на континента, се присъединява към заформящия се консервативен лагер от държави, редом до Унгария на Орбан и Полша на Качински.   Страната ще има първата в историята си ж...

News image

От първо лице: Доц. Медиха Хамза за предизвикателствата в живота си

Електроинженер, преподавател, съветник два поредни мандата в Общинския съвет във Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза отправя поглед и към политиката като кандидат за депутат от СДС-Варна в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 3 МИР   От 1993 г. до днес доц. Хамза е работила като преподава...

News image

ГЕРБ-СДС - романтиката на миналото и здравата основа на бъдещето

ГЕРБ-СДС - романтиката на миналото и монолитната основа на бъдещето. Това бе темата на днешната среща на актива на СДС-Варна с част от листата на ГЕРБ-Варна.     Невероятна атмосфера, усмивки, спомени и сълзи изпълниха препълнената зала на Фестивалния и конгресен център в мо...

News image

Коалицията ГЕРБ-СДС-Варна почете Деня на независимостта

Варна празнува 114 години от обявяването на независимостта на България. Официалното честване започна с военен ритуал и тържествено издигане на националния флаг на площад "Независимост". След това бе отслужен молебен за България.      Празникът почетоха и кандидатите от листа...

News image

Борисов във Варна: СДС и ГЕРБ заедно за пореден път ще извадим България от кризите

"Този път ще ги бием и ще ги бием с много", категоричен бе водачът на листата за народни представители на коалицията ГЕРБ-СДС в 3 МИР Варна Даниел Митов "СДС и ГЕРБ заедно ще извадят България от кризите". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с кандидатите от листата и активит...

News image

ГЕРБ-СДС посрещна "Бойко" с AC/DC във Варна за победа. Борисов: "Много ви обичам, Варна, много искам да сте перлата"

Повече от 1500 членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в зала "Младост" на "Двореца на културата и спорта" във Варна с аподисменти и AC/DC за победа с голяма разлика.    Заедно с него бяха водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 3 МИР Варна Даниел Митов, ...

News image

Залозите за кметския вот във Варна се качват. Иван Костов предлага проф. Красимир Иванов за кандидат-кмет?!

Залозите за кметския вот във Варна се качват, нови кандидати и бизнес фактори влизат в Раздаването.    В разгара на предизборната кампания за парламентарните избори знакови политически и бизнес фигури редят на срещи кметския вот.   Бизнес група сондира дали Веселин Марешки ще...

News image

Бившият шеф на РЗ БОП Данчо Бончев организира изборджийските бригади на "Български възход" в морската столица

Бившият шеф на РЗ БОП във Варна Данчо Бонев, съветник в МС по време на служебните правителства, организира изборджийските бригади на "Български възход" в морската столица, заявиха източници от предизборни щабове.   Партията на Стефан Янев ще получи рамо от мрежите на бивши знакови фи...

News image

Парламентарните избори редят кметския вот във Варна, Александър Николов и Веселин Марешки кандидати на бизнеса

Парламентарните избори във Варна ще бъдат спечелени от ГЕРБ, което ще отвори писта за победа и на кметския вот.   Кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних участва активно в предизборната кампания и вероятно отново ще бъде кандидат-кмет на партията.   В игра...

News image

Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза за социалната икономика

След срещата на върха в Манхайм през месец май миналата година погледът на Европа се обръща към икономиката като социален вектор. На тази среща се представя Манхаймската декларация, която полага основите на Европейския план за действие. Мерките, описани в декларацията, създават устойчиви ико...

News image

"Български възход" влиза в НС, работи за два мандата във Варна. Получава бонус корпоративен вот и рамо от ъндърграунда?

"Български възход" ще влезе в парламента, категорични са изборджии от различни щабове във Варна. Според тях партията на ген. Стефан Янев работи за два мандата в морската столица.   Жокерът на "Български възход" във Варна е водачът на кандидат-депутатската листа Александър Николов, би...

News image

ГЕРБ-СДС включи на макс в кампанията във Варна. Даниел Митов: "Промяната" върна комунистите на власт"

Коалицията ГЕРБ-СДС включи на макс в предизборната кампания във Варна. Водачът на кандидат-депутатската листа Даниел Митов участва в няколко срещи на ден.   Областният координатор и кмет на Варна Иван Портних е изключително активен в кампанията и присъства на повечето предизборни сре...

News image

ГЕРБ подготвя местния вот с листата. Кандидатът на бизнеса Марешки е предизвикателство за ГЕРБ

ГЕРБ стартира подготовката за местните избори с кандидат-депутатската листа за парламентарния вот.   Кадровите схеми за местния вот ще бъдат подредени от кмета на Варна и председател на ГЕРБ в морската столица Иван Портних.   ГЕРБ/СДС има шанс да вземе 6 от 15 депутатски манд...

News image

ГЕРБ-СДС тръгва за победа във Варна. Бойко Борисов е подредил първите позиции със заявка за шест мандати

ГЕРБ-СДС тръгва за победа във Варна на парламентарните избори с кандидат-депутатска листа със знакови фигури в морската столица.     Освен водача Даниел Митов, който замени проф. Костадин Ангелов, в първите шест места няма изненади.   Втори е Красен Кралев, на трета позиция е...

News image

Даниел Митов водач на листата във Варна. Кръгът "Сорос" превзема Варна, реди проамериканска коалиция "ГЕРБ, ПП и ДБ"

За разлика от водача на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов, изненада има в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ/СДС в морската столица.   Вместо проф. Костадин Ангелов, който беше водач на миналия вот, листата на ГЕРБ ще води Даниел Митов, сочен като кандидат-премиер на партият...

News image

Гуцанов водач на листата на БСП-Варна. Кирил Добрев вдига опозицията в БСП и президентските мрежи срещу Гуцанов?!

Няма интрига с позицията на водача на листата на БСП във Варна, Борислав Гуцанов отново ще води кандидат-детутатската листа.    Гуцанов беше избран за оргсекретар на БСП и като председател на националния предизборен щаб ще осигури бонус за финансовия ресурс в предизборната ...

News image

Изборите във Варна пренареждат статуквото за кметския вот, Марешки мажоритарен кандидат на бизнеса?!

Парламентарните избори във Варна ще пренаредят статуквото за кметския вот. Очакваната ниска избирателна активност ще отслаби позициите на партийните централи в града преди местните избори догодина.    Бизнесът в морската столица може да се превърне в ключов политически играч за местн...

News image

Битка за десния вот между ПП и ДБ във Варна. Кръгът "Лорер" разкешва 150 000 за изборджийски мрежи и "спонсориран вот"

Както и се очакваше "Продължаваме промяната" отказа на "Демократична България" коалиция за явяване на парламентарните избори.   ПП натрупа финансов ресурс във властта и ще направи мощна кампания - в интернет и на изборджийския терен.   Битка за десния вот между ПП и ДБ се оче...

News image

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

News image

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

News image

Тимъти Снайдър: Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.   И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление.  Сега ще...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация. 300 хил. души ще бъдат призовани на военна служба

News image

Президентът на Русия Владимир Путин изненадващо обяви частична военна мобилизация, като завоалирано заплаши НАТО с ядрено оръжие. Освен това той обяви, че подкрепя вчерашните очевидно координирани призиви на окупационните власти в завзетите от руската армия територии на Украйна за провеждане...

Путин готви Ресто?! Генщабът на ВС на РФ се опитва да вкара в капан Харковската групировка на ВСУ и да я обкръжи

News image

Рано е за украински триумф след контраофанзивата на ВСУ в Харковска област, изтласкала руската групировка към позиции в Донецка област.   Путин свика Съвета за сигурност в разширен състав на съвещание с командването на ВС на РФ и вероятно готви Ресто за отстъплението.    Груп...

Боян Чуков: Русия загуби 2-3 локални сражения на бойното поле, което няма да обърне хода на войната

News image

Русия загуби 2-3 локални сражения на украинското бойно поле. Това не е повод за приемане на 100% на украинската пропаганда, която в момента еуфорично ликува, но не съвсем безоснователно.   Москва претърпя тези дни лимитирано локално поражение от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), кое...

АКЦИЯ

Запалиха колата на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна. Оперативни нищят версията за "неизпълнен ангажимент"

News image

Пет коли изгоряха до основи във варненския квартал "Чайка", сред тях и автомобилът на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна Христо Атанасов, съобщи Нова тв, цитирана от OFFNews.   При инцидента няма пострадали, въпреки че един от автомобилите имал газова уредба.   Ог...

Битка за газ пренарежда листата на ГЕРБ във Варна?! Корпоративни фактори и босове от "Газпром" влизат в играта

News image

Голямата битка в предизборната кампания във Варна е за газов бизнес за милиарди, заявиха източници от предизборни щабове.   Битката може да пренареди кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в морската столицао.    Според източниците интригата е дали Васко Газовика ще успее да изк...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер