ПОЛИТИКА

Тимъти Снайдър: Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

alt
Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.  
И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление. 
Сега ще говоря за това, което се случва на бойното поле. А, според мен, се случва това, че Русия губи.
Решението на Русия да нахлуе в Украйна беше не само престъпление, но и грешка. 
За всяко правителство е трудно да признае такова нещо (ние все още чакаме решение по повод фиаското на Америка във войната в Ирак). 
Но особено трудно е това за тиран, чиято власт се основава на неговия образ на силен човек с непогрешими съждения. Русия достигна до този етап, в който тя води война, защото да не воюва би било срамно за нея. 
И тя бързо достигна този етап.
Войната ще завърши едва тогава, когато Путин разбере, че Русия я губи, в този смисъл, че той трябва да разбере, че неговото лично положение е заплашено.
С други думи не трябва всичко да приемаме буквално – не става дума да изгубени територии или за получени и нанесени щети, става дума да политическа конюнктура, която е трудно да бъде точно "уловена".
Най-вероятно, руското поражение ще изглежда като момент в украинската война, който ще промени настроенията в Русия и ще създаде видимо напрежение вътре в руската държава, като това ще принуди Путин 
 
да промени историята си
 
Възможно ли е това?
Безусловно, Путин може да промени своята история. Той го прави постоянно. Впрочем, той така и управлява.
Той промени своята история, когато последния път нахлу в Украйна и не можа да постигне своите цели. 
Преходът от твърдението "нахлуване в Украйна е невъзможно" към твърдението "нахлуването в Украйна е неизбежно" през февруари тази година се случи с оруеловска стремителност.
И той може отново да променя наратива, докато ситуацията не излезе окончателно от контрол.
Но той няма да промени историята, докато не бъде принуден да го направи и само украинските успехи могат да го накарат да направи това.
Могат ли украинците да демонстрират необходимия импулс на бойното поле? 
Аз смятам това за вероятно, но отначало искам да призная нещо много важно. 
Войните са предсказуемо непредсказуеми. 
Те се случват във времето и в конкретното пространство, в телата и умовете, в сфери, които не е лесно да бъдат отразени на картите или в учебниците — и някакво неочаквано събитие може да се намеси, да преобърне войната под някакъв странен ъгъл — и всичко да се промени.
Но аз смятам, че 
 
Украйна, най-вероятно, ще спечели войната
 
на базата на седемте определящи всяка война фактора: време, икономика, логистика, ландшафт, начин на водене на бой, етика и стратегия. (TELLMES: Time, Economy, Logistics, Landscape, Mode of combat, Ethos, Strategy). 
В случая с тази война също така трябва да отчитаме и wild card - международното обществено мнение.
Обсъждайки всеки от тези елементи, искам да обясня, по какъв начин нещата може да се обърнат в другата посока, не така, както очаквам, и да направят победата на руснаците по-вероятна.
Моите размишления се основават на няколко източника: заниманията ми с военна история в продължение на няколко десетилетия и внимателния прочит на украинските и руските източници, които следя. 
 
Време 
Русия разчиташе на бърза победа. Когато бързата победа не е осигурена и противникът не е унизен, тогава факторът време надделява и се намесват други непредвидени фактори. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече предимствата, които има (или изглежда, че има) по-голямата държава, започват да се размиват.
 
Икономика
Русия има значително по-голяма икономика, отколкото Украйна. Санкциите против Русия, поне според мен, скоро ще започнат да се отразяват, доколкото украинската армия започва да демонстрира технологично превъзходство, с което Русия не може да се сравнява без (санкционния) внос. 
Русия направи много, за да разруши украинската икономика. Но Украйна е подкрепяна от западната икономическа мощ, която затъмнява и двете икономики взети заедно. По времето на Втората световна война не само британците, но и Съветите зависеха от американската икономика (урок, който руснаците активно са забравили). В тази война американската и европейската икономическа мощ е на страната на украинците.
Но икономиката зависи от политиката. За да има икономиката решаващо значение, правителствата (особено берлинското) трябва да са готови да използват икономическата си мощ творчески и бързо, по начини, които биха били неуместни в мирно време. Германските лидери трябва по-малко да мислят какво може да се направи с германската армия за пет години, а повече за това какво може да се изпрати в Украйна за пет седмици и какво може да бъде построено за Украйна за пет месеца. Най-впечатляващите икономики в историята на света ще трябва да доказват, че могат да произвеждат, например, артилерийски оръдия и снаряди по график (Полша изглежда разбра това).
 
Логистика
Украйна води войната на своя територия, което й дава логистични предимства. Войниците и припасите не трябва да се превозват на големи разстояния. Армията, като правило, може да разчита на подкрепата на местното население и местните обществени организации.
Руската логистика беше катастрофална през февруари и март, когато Русия нахлу и опита да завземе Киев, но безуспешно. 
Руската логистика сега, в Донбас, е по-лесна, доколкото източна Украйна граничи с Русия, а до южна Украйна се стига от Крим и Черно море, които контролира Русия. Но тези връзки могат да бъдат възпрепятствани и дори разрушени с правилните оръжия.
 
Ландшафт
Не мога да не отбележа, че Русия в значителна степен не съумя да се възползва от сравнително благоприятния релеф на югоизточна Украйна през май и юни, по времето, когато Киев още не разполагаше с достатъчен брой далекобойно оръжие, предоставено по-късно от партньорите.
На север руските войници трябваше да се справят с естествени препятствия: хълмове и гори. На юго-изток ситуацията е различна и въпреки това Русия напредва много бавно. 
 
Начин на водене на бой
Руските войници не обичат да се приближават към украинските. Руската война зависи от артилерията, от убийствата от далечно разстояние. Руснаците обстрелват позицията на противника до неузнаваемост, а след това превземат руините. Това убива мирните жители, заличава градовете и превръща цели региони в пустош, но не вълнува никого в руското ръководство. Балистиката се свежда до своеобразна математика и засега предимството е на руснаците: повече оръдия, повече снаряди. Но ако това предимство изчезне, войната ще промени характера си. Сега Украйна получава далекобойни и високоточни оръжия за поразяване на руските складове за боеприпаси.
Русия може да се приспособи към това, но ще последва забавяне в доставянето на боеприпасите и, следователно, артилерийските атаки. Ако Украйна продължи да получава нужните й оръжия, скоро тя ще може да диктува режима на водене на бойните действия. 
Руснаците едва ли ще се бият добре в близък бой. Ако Украйна получи предимство в артилерията, ние ще видим бавното отстъпление на руснаците, доколкото командирите им няма да са в състояние да мотивират войските за близък бой.
 
Етика
Използвам "етика", а не "морал", защото това, което имам предвид има много по-дълбоки основи, отколкото нещо, което може да се променя от конюнктурата. В края на краищата руснаците винаги могат да се оттеглят в Русия, и изглежда, че мнозина от тях го искат. 
В някакъв момент командирите могат много разумно да посочат на своите началници, че те имат и много други задължения освен Украйна. От това, което чета, руските командири наистина не разбират защо са в Украйна, а руските войници не се отличават с висока мотивация. Прихванатите телефонни разговори свидетелстват за сила, която е щастлива да граби, но не и да настъпва. 
Десетките хиляди убити и осакатени руски войници изглежда не тревожат руското ръководство, нито руското население, но самите войници ги е грижа дали ще се върнат живи.
Украинците няма къде да отидат. Лидерите на страната, която ги нападна открито заплашват да ги унищожат. Украинските войници много ясно показват по какво тяхната страна се различава от Русия: те знаят за какво воюват.
 
Стратегия
Първоначално руското нахлуване беше базирано на грешното предположение на Путин, че украинската държава е своеобразно чуждо образувания и, че украинският народ ще приветства неговото разрушение, а руските войници ще бъдат посрещани като братя. 
Руските "причини" за войната не прокарват път към победа, а към зверства: официалната линия, както и преди, остава "денацификацията и демилитаризацията", която означава унищожение и унижение на много хора, а руснаците асоциират тези термини с украинската нация и държава.
Но тези термини определят само как ще се води войната, не и начина, по който тя ще завърши.
Украинската нация и държава бяха променени от тази война, но не така, както би било изгодно за Русия: те бяха утвърдени.
В момента руският план изглежда, че се състои в това да бъде разрушена украинската икономика, да бъдат сплашени мирните жители с ракетните обстрели на градовете им, да бъдат спрени енергийните доставки за европейците, да бъдат уморени от глад африканците и азиатците, като се блокира износът на продоволствия и да се надява, че всички тези обстоятелства ще се комбинират в полза на Русия.
С други думи, голяма част от руската стратегия за войната срещу Украйна е целият свят да бъде блокиран от една държава.
Украинският план, доколкото мога да предполагам, е да бъде защитено физическото и социално съществувание на Украйна, усилия, които се увенчават с успех, и да контраатакуват, за да си върнат плодородните земи на юга (Херсонска област), което би разрушило руските снабдителни вериги и всякакъв остатъчен образ за руската непобедимост в руското съзнание.
Аз смятам, че стратегията има по-маловажно значение от останалите фактори и по-малко, отколкото хората обикновено си мислят, но по-последователните цели дават определено предимство. В конкретния момент целите на Украйна са по-логични.
 
Wild card — общественото мнение
Проучванията на общественото мнение сочат голяма подкрепа за войната в Русия, но това прилича на пасивна подкрепа. До този момент загиват предимно азиатски войници от руската армия, руски бедняци и мобилизирани граждани на Украйна. Руснаците в градовете повече или по-малко имат възможността да гледат войната по телевизора като тв-шоу. Тази пасивна телевизуална подкрепа не води до готовност да се биеш.
Путин в едно отношение прилича на западните лидери: той се страхува да мобилизира своето население за война, затова войната трябва да бъде медийно събитие или зрелищен вид спорт.
Русия полага големи усилия да вербува хора за войната в Украйна без да се вдига много шум, за да не се създава впечатлението, че се случва нещо като мобилизация. Защото пасивната подкрепа може да се промени, ако се промени характерът на войната и Путин разбира това. Неговата чувствителност към руското обществено мнение също така предполага, че ако му се наложи, той гъвкаво ще реагира на едно поражение в Украйна.
А в Украйна общественото мнение е много по-солидарно. Войната там е реалност, а не зрелище, президентът и въоръжените сили са изключително популярни и това едва ли скоро ще се промени.
През това лято най-важната промяна може да стане промяната на общественото мнение в Европа и Северна Америка. Руската пропаганда не успя да убеди много хора, че нейната агресивна и разрушителна война е оправдана. Пропагандистите се справят малко по-добре с идеята, че войната може да бъде спряна, ако Западът престане да дава оръжия на Украйна или, че Украйна по някаква причина не може да победи в тази война.
Войната показа, че украинската държава и действително украинското гражданско общество е значително по-устойчиво и функционално, отколкото някой е предполагал.
Украйна, по мое мнение, е в състояние да спечели тази война. Но от гледна точка на икономиката тя е уязвима от промяната на нашето отношение към войната.
Най-краткият път на Русия към победата в тази война е, ако успее да ни убеди, че Украйна не може да победи (или че за войната по някакъв начин е виновна Украйна и, че тя по някакъв начин ще спре, ако ние се оттеглим).
Нашата работа е несравнимо по-лесна от тази на украинците. Те трябва да покажат решителност във всяко едно отношение. 
Всичко, което трябва да направим ние е да видим нещата такива, каквито са, да проявим малко търпение и 
 
да подкрепим демокрацията,
 
която е подложена на атаки. Изходът от войната може да зависи от нашата способност да го направим и аз се надявам, че този текст помага.
 
Тимъти Снайдър, snyder.substack.com
 
Превод: Faktor.bg
 
 
ПОЛИТИКА
News image

СДС-Варна откри предизборната си кампания за Местни избори 2023

СДС-Варна представи листата си и кандидатите за кметове на район "Приморски" и с. Константиново и откри кампанията си за Местни избори 2023 г. На събитието гостуваха евродепутатът от СДС доц. Александър Йорданов и народният представител от СДС доц. Медиха Хамза в парламентарната група на ГЕР...

News image

Мария Тодорова – кандидат за кмет на Варна: Трябва да има цялостна визия, да знаем накъде и как да се развива града

Казвам се Мария Тодорова, майка, юрист, общественик, за втори път общински съветник, председател съм на една от постоянните комисии. Определям себе си като типичен варненец. Това, което ме мотивира, да съм тук – не се притеснявам от неудобните въпроси и искам да говорим за Варна като к...

News image

Васил Терзиев 100% кмет на София, Костов не успя да разбие коалицията ПП-ДБ. Пунта мара се оказа атаката на ББ срещу ПП

Васил Терзиев ще спечели битката с Антон Хекимян и 100% ще е кмет на София, защото на американците им е важно той да е премиер след кметския мандат, заявиха източници от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов.   Според тях Иван Костов не е успял с атаката си срещу Васил Терзиев да ...

News image

Бойко Борисов "кмет в сянка" на София, ако Антон Хекимян спечели вота. "Лейтенантите" на Боса вече работят за победата

Бойко Борисов ще бъде "кмет в сянка" на София, ако Антон Хекимян спечели вота. Както и досега, въпреки че за "кмет в сянка" беше смятан Орлин Алексиев.   ББ беше три мандата премиер, но и "кмет в сянка" на София. Босът поставяше задачите и омайваше репортерките, когато не играеше мач...

News image

"Божков TV" заформя горещ балотаж с ВТ. Разкеши ли ББ за медийния завой? Ако разкеши и за вота, Хекимян може да спечели

Антон Хекимян, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва", че е задавал най-острите въпроси на Бойко Борисов.    Хекимян не само работи за периферен вот, но и се представя едва ли не като фронтмен на медийната опозиция срещу ББ.   Антон Х...

News image

Офертата на ББ за Сглобка в София - кметът ваш, шефът на СОС наш. Сглобката за Варна - кметът наш, първият зам.-кмет ваш

Бойко Борисов предлага на лидерите на ПП оферта за Сглобка за София - кметът ваш, председателят на Софийския общински съвет (СОС) наш.   Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обаче отказаха да подкрепят ГЕРБ на балотажите, тъй като техни кандидат-кметове щели да бъдат на...

News image

Бойко Борисов "дава" София на ПП-ДБ. Васил Терзиев ще бъде кмет на столицата, след това и премиер. ПП с Ресто във Варна

Бойко Борисов "дава" София на ПП-ДБ, Антон Хекимян не може да спечели кметския вот в столицата, няма как.   Борисов играе скофтия - уж дава столицата на ПП-ДБ, която коалицията щеше да спечели, когото и да беше номинирал за кандидат-кмет на ГЕРБ, но всъщност я даде на американците, н...

News image

САЩ промотират Мария Габриел за премиер, втора ротация няма да има. Атаките срещу Петков работят за жокера на "янките"

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ. Това съобщиха от МВнР.   "Подкрепа, координация и общ отговор на предизвика...

News image

Тактическата загуба на кметския вот в София стратегическа победа за Бойко Борисов?!

Бойко Борисов е "хищна политическа хиена", изключително опитен политически играч, всъщност най-опитния.   ГЕРБ управлява в София от 18 години, след като ББ спечели кметския вот през 2005г., а Йорданка Фандъкова беше кмет три мандата и половина от 2009г.    Васил Терзиев е мно...

News image

ББ подреди лобитата в ГЕРБ, Радев и Кралев ще работят на макс на вота. Балотажи в "Младост", "Одесос" и "Приморски"?

Бойко Борисов подреди лобитата в ГЕРБ-Варна с кандидат-кметската номинация на кмета на морската столица Иван Портних.   Евродепутатът Емил Радев и бившият министър на спорта Красен Кралев ще работят на макс за вота, заявиха източници от партията във Варна.   Битката на Портни...

News image

Борисов иска победа в районните кметства и мнозинство в ОбС. Александър Драгнев няма да се кандидатира за "Приморски"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска победа от номинирания за кандидат-кмет на партията за Варна Иван Портних не само на вота за голяма община, но и в петте районни кметства на морската столица и формиране на мнозинство в Общинския съвет.   Задаващата се загуба, договорена или не, на Г...

News image

Борисов издигна Портних за кандидат-кмет на ГЕРБ. Още веднъж от същото, но с нююнси. Добре дошли в града на Пеевски&Ко

Бойко Борисов не поиска или не можа да счупи хатъра на Ахмед Доган и Делян Пеевски и номинира Иван Портних за кандидат-кмет на ГЕРБ за Варна.   Ден преди номинацията написахме - Борисов издига Портних за кандидат-кмет в "партия" с "Берлин" и "Сарая" и че Пеевски ще е решаващ фактор з...

News image

Добре дошли в града на Пеевски&Ко. Борисов издига кандидат-кмет за Варна от кръга на "Берлин" и "Сарая"?!

Добре дошли в града на Пеевски&Ко. Бойко Борисов издига кандидат-кмет за Варна от кръга на "Берлин" и "Сарая", едва ли ще има изненади, когато на 17 септември обяви кандидат-кмета на ГЕРБ за Варна.   Комбинациите с Емил Радев и Тодор Балабанов вече не са актуални, въпреки че коментар...

News image

Знакови районни кметове във Варна няма да са кандидати на ГЕРБ. Бизнес мрежа и Пеевски компенсират вота

Знакови районни кметове от ГЕРБ няма да са кандидати за вота от партията, заявиха изночници от политическите среди.    Това вероятно ще доведе до отлив на вот, тъй като единият от тях дава заявка, че ще се яви на изборите, подкрепен от партия, която е била коалиционен партньор на ГЕР...

News image

ГЕРБ води във Варна, ПП няма мрежи за разкешен вот за 2 милки от ВТ. Пеевски увеличава влиянието си в морската столица

ГЕРБ води със значителна разлика във Варна и вероятно ще спечели кметския вот в голяма община, както и кметските позиции в петте района и ще състави мнозинство в Общинския съвет с партньори, заявиха изборджии в морската столица.   Кандидат-кметът на ГЕРБ ще получи бонус вот от ДПС и ...

News image

Лорер реди Схемата, ако спечели във Варна? ГЕРБ&Пеевски готви битка. Кой ще разкеши повече, Лорер&Ко или ГЕРБ&Пеевски?

Знакови бивши шефове в службите в морската столица твърдят, че ПП-ДБ ще спечели кметските избори във Варна, въпреки че кандидатът на ГЕРБ, подкрепен от Делян Пеевски, е смятан за фаворит.   Това означава всъщност Даниел Лорер да бъде "кмет в сянка", тъй като кандидат-кметът на ПП-ДБ ...

News image

Бойко Борисов се срещна със знакови бизнесмени във Варна, нареди ли Пасианса в морската столица?

Бойко Борисов се е срещнал със знакови варненски бизнесмени след мача между отбора "Борисов и приятели" и тима на "Звездите" за празника на Варна на 15 август, заявиха източници от политическите среди.     Според източниците Борисов вероятно е обсъждал вариантите за стратеги...

News image

Кой ще е кандидат-кмет на ГЕРБ за "Приморски"? Чие лоби ще победи - на Емил Радев или на Бейзат Яхя?

Битката за кандидат-кметската номинация в ГЕРБ за район "Приморски" във Варна може да се окаже много гореща.   Людмила Колева-Маринова спечели кандидат-кметската номинация в партийната структура пред Александър Драгнев.   Битката за номинацията обаче продължава, заявиха изто...

News image

Бизнесът и политиците във Варна очакват Бойко Борисов да подреди Пасианса. Борисов - "Варненци решават изборите!"

Бизнесът и политиците във Варна очакват какъв пасианс ще подреди Бойко Борисов за морската столица.    Почти всички основни играчи залагат, че лидерът на ГЕРБ отново ще номинира Иван Портних за кандидат-кмет на партията.   Кандидат-кмет на ПП-ДБ ще е Благомир Коцев, бивш обла...

News image

Свързаха Васил Божков с Пригожин. Сега остава да посочат, че "вагнеровец" е застрелял Алексей Петров

И какво стана, вчера реднахме пиниз, че Божков е като Пригожин, днес прокуратурата го свърза с "готвача" на Путин.    Сега остава да посочат, че "вагнеровец" е застрелял Алексей Петров. Ами ако не е "Черепа", ако са други босове?   "Ден след атентата или инсценировка с Пригож...

News image

Божков като Пригожин. След пуча през 2020г. договорка с Пеевски и ББ?! Делба на властта или инсценировка?

Ден след атентата или инсценировка с Пригожин в Русия Васил Божков-"Черепа" може да влезе в същия сценарий.   След пуча Пригожин се договори с Путин, уж. След опита за пуч с протести през 2020г. Божков се договаря с Пеевски и Борисов, уж.   Какво следва - инсценировка, превзе...

News image

Показно на Божков. Дори да се е договорил с ББ и Пеевски, американците могат да го поръчат като "руски агент"

Васил Божков-"Черепа" прави показно, завръща се триумфално, след като разстреляха Алексей Петров-"Трактора". Никой от биг босовете не е правил подобна демонстрация.    Божков громеше Бойко Борисов и Делян Пеевски, сочеше ги като поръчители на акцията на главния прокурор Иван Гешев ср...

News image

"Eвреинът победи! След 4 години Иван Портних ще се оттегли и Благомир Коцев ще поеме - като Путин и Медведев..."

Знаков политически лидер коментира свирения кметски мач във Варна - "Евреинът победи. След четири години Иван Портних ще се оттегли и Благомир Коцев ще поеме по терлички... Ако искате и малко пиниз - комбинацията е като Путин и Медведев".   Е, да, ама Путин пак беше президент, Медвед...

News image

Борисов и Лорер подредиха "некоалиция" и във Варна - кметът от ГЕРБ, първи зам.-кмет Благомир Коцев от ПП

Бойко Борисов и Даниел Лорер подреждат "некоалиция" и във Варна, заявиха преди две седмици източници от ГЕРБ и ПП.   Информацията се потвърди. Борисов и Лорер подредиха "некоалицията" за морската столица.   Кметът на Варна ще е от ГЕРБ, а първи заместник-кмет ще бъде бившия ...

News image

Кметският мач във Варна свирен, кандидатът на ГЕРБ печели на балотаж и корпоративното статукво остава

Кметският мач във Варна е свирен и ГЕРБ ще спечели вота на балотаж. Източници от ГЕРБ потвърдиха, че Бойко Борисов ще обяви кандидат-кметската номинация на партията на 17 септември.   Фаворит е кметът Иван Портних, но лидерът на партията може да номинира и Николай Костадинов, кмет на...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Лорер коя роля реди за Благомир Коцев, на Кирил Йорданов или на Христо Бозов? ББ като Иван Костов ли ще играе в Пиесата?

News image

Даниел Лорер има много опции да спечели кметския вот във Варна и много опции да го загуби, за разлика от Иван Костов, който имаше една опция да го спечели и една да го загуби, но той поне се договори с "отборите отсреща", след като загуби вота.   Дали Лорер се е договорил с Борисов п...

Борисов играе "Портних гамбит". Босове в бизнеса ли решават ендшпила, Пеевски&"Сарая" или варненци...?

News image

Бойко Борисов влиза в Играта във Варна, защото партията е "Портних гамбит". След като лидерът на ГЕРБ го номинира за кандидат-кмет на Варна, Иван Портних играе много остро.   Демонстративно не номинира Христо Христов, кмет на район "Младост", и Георги Недев, кмет на "Одесос",...

Топ изборджии: Иван Портних ще бъде избран 1001% за кмет на Варна. Може, ако ББ налее ресурс и скочи на ПП като в София

News image

Иван Портних ще бъде избран 1001% за кмет на Варна, категорични са знакови политици и топ изборджии в морската столица.   Заложени са три комбинации Портних отново да е кмет - при балотаж срещу кандидата на ПП Благомир Коцев, срещу кандидата на "Възраждане" Коста Стоянов, дори без ба...

АКЦИЯ

Лорер сменя стратегията, играе хард срещу Портних - "кампания за милиони", "гръцки острови" и "колежи в Швейцария"

News image

След "Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев" се обади щабист от екипа на Даниел Лорер и Благомир Коцев, за да коментира - "Грешите. Кампанията сега започва и ще има изненади, можем да играем много хард, когато ни провокират!".   Според щабиста Благомир Коцев ше попита в дебатите...

Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев. Дали ще му излезе покер раздаването, отсреща са в час с играта и са на макс?

News image

Даниел Лорер е много комбинативен играч - гросмайстор в бриджа и покера, според познавачи по-добър дори от Васил Божков, който е гуру на Бойко Борисов в тези игри от парти-сесиите им на "Витошка", когато не са били "фигури", а само партньори.   Лорер реди тиха кампания на Благомир Ко...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Разстрелът на Алексей Петров - заради ДАНС или вендета, или и двете? Поръчителите знаково не отстраниха изпълнителя

News image

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че се работи по две основни версии за разстрела на Алексей Петров - лични отношения, тоест врагове, или конфликти в бизнеса, които кумулирали множество подверсии.   Кои са тези митични врагове на още по-митичния Алексей Петров - Николай Доб...

Могат да спрат ББ във Варна, но той не е Костов. "Абдула Патаев II" засега не се задава. HAVA&Co стисна ръце с "опоненти

News image

Кметските вотове във Варна никога не са били 100% сигурни за сочените като фаворити - освен избирането на Христо Кирчев на 13 октомври 1991г., когато имаше синьо цунами.    Иван Портних обаче ще спечели вота, ако някой външен фактор не организира остро мероприятие. Бойко Борисов може...

РЕКЛАМА
Банер