ПОЛИТИКА

От първо лице: Доц. Медиха Хамза за предизвикателствата в живота си

alt
Електроинженер, преподавател, съветник два поредни мандата в Общинския съвет във Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза отправя поглед и към политиката като кандидат за депутат от СДС-Варна в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 3 МИР
 
От 1993 г. до днес доц. Хамза е работила като преподавател в Технически университет-Варна и понастоящем в Медицинския университет, като едновременно с това развива научноизследователска дейност в сферата на релейните защити, автоматизацията на електроенергийните системи, електрическите мрежи и техническата безопасност.
 
Автор на над 70 научни статии в списания и доклади на международни и български конференции и съавтор на редица учебни пособия, доц. д-р инж. Медиха Хамза разказа пред "ВАРНА новини" за живота, семейството и приятелите си, за избора и предизвикателствата, трудностите и успехите, целите и тяхното постигане в един по-скоро мъжки свят за реализация.
 
Завършила съм Техникум по електротехника във Варна, както се казваше тогава, със специалност "Електрически централи, мрежи и системи". Сега това е специалност "Електроенергетика". Изборът ми тогава се определи от това, че икономиката и езиковите гимназии не бяха за мен, и че трябваше да имам професия, а не само завършено средно образование. През ония далечни години образованието в техникум беше престижно, определяше професия и възможност за реализация. В моята специалност тогава се приемаха 5 момичета и 30 момчета. Предизвикателство бе в ония години, но пък
 
предизвикателствата са, за да бъдат преодолявани.
 
След техникума се записах и завърших Техническия университет (тогава ВМЕИ-Варна) със същата специалност. Не съжалявам за избора си, напротив, много съм благодарна. Този ми избор ме направи човек, който знае, че има трудности, но има и резултати, ако полагаш усилия да се развиваш.
 
Най-трудни за мен бяха първите години от преподаването ми. Рязката смяна от скамейката на студент и обучаващ се, към другата страна на катедрата, вече като преподавател, беше най-трудният период на адаптация. Студентите ми тогава бяха на моите години и дори по-големи.
 
Една случка от първата ми година като преподавател, която няма да забравя, е как трябваше да водя занятия на мой съученик от електротехникума. Тогава на въпроса ми – Какво прави пред вратата на лабораторията, той невъзмутимо отговори, че има час! По учебен план тогава лабораторните упражнения по тази дисциплина бяха три астрономически часа и се преподаваше много материал. В стремежа си да дам повече информация и разбира се от притеснение, съм говорила много бързо на студентите. Това доведе до реакция от страна на съученика ми, който ми обясни, че трябва да говоря по-бавно и че вече имам прякор заради това говорене! През следващите часове, когато започнех да водя занятията, той с жестове ми казваше – По бавно говори. Често се сещам за това, когато застана пред аудитория!
 
На студентите си искам преди всичко да предам, чрез отношението ми към тях, че всеки един е важен. Че трябва да търсят своя път в живота в личен и професионален план, но да не забравят да бъдат добри хора. Да могат да бъдат щастливи и отговорни към себе си, родителите и близките си. Това, че от техните избори, които ще им се налага да правят, зависи тяхното настояще и бъдеще. Трудностите ги има, но ще могат да се справят с тях като не спират да се развиват в духовен и професионален план.
 
Това, което им казвам много често е, че висшето образование им дава не само знания по специалността, но и начин на мислене, който ще им помага да се развиват и справят с предизвикателствата.
 
Днес доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ/СДС за предстоящите парламентарни избори.
 
alt
 
Какви качества трябва да притежава един политик?
 
Що се отнася до политиката считам, че мога да работя и има какво да дам като личен принос. Казано с едно изречение –
 
Човек трябва да бъде оценяван с постигнатото в живота и с качествата си.
 
Не ми харесва езикът на омразата, настанил се трайно в политическия свят. Трудно се гради и надгражда, по лесно е да се руши, но малцина явно осъзнават, че това винаги се връща като бумеранг. Грозните думи, които се използват от трибуната на Народното събрание са недопустими и са обида за избирателите, които са подкрепили своите избрани депутати.
 
За политиката са нужни качества и най-важните сред тях са отговорност и работливост. Отговорност за това, че хората са ти дали доверие, отговорност да изпълняваш задълженията си, отговорност да се развиваш и търсиш решения. А относно работливостта – няма трайни резултати ако не работиш системно и целенасочено.
 
Не бива да забравяме и човечността. Мисля, че в живота ни много по голямо значение имат добрата дума, доброто отношение и подкрепа, отколкото всякакви гръмки фрази за величие в каквато и да е сфера..
 
Извън професионалната ми кариера съм
 
щастлива майка на двама синове –
 
две пораснали момчета, с които се гордея, че са добри и се трудят да постигнат мечтите си.
 
Сестра съм на моите две сестри и част от голямото семейство, което сме всички заедно! Семейството е висша ценност, опора и двигател..
 
Много държа също на приятелите си. Те са хората, които ми подават ръка и на които аз подавам ръка в трудни моменти. Те са хората, с които мога да се веселя и да споделям радостта си. Но те са и хората, които могат да ми посочат грешките.
 
Освен семейството, приятелите и служебните ангажименти, с огромно удоволствие от години съм се посветила на народните танци в любимия си клуб "Мегдана" в моя роден квартал – "Аспарухово".
 
Обичам да чета книги, а когато разполагам с повече свободно време шия гоблени. Любовта ми към гоблените дължа на кръжоците, които съм посещавала още като дете в основното образование.
 
Всеки един мой ден започва с план какви задачи трябва да изпълня и почти винаги този план се изменя с още задачи и ангажименти, които не съм предвидила, но тази активност ме зарежда!
 
Най-важните неща за мен, които пожелавам и на всички са да бъдат здрави, да имат до себе си в житейския си път семейство и приятели, с които да споделят щастливите и трудните дни. Да имат силата на духа и волята да посрещат предизвикателствата на живота, и да не спират да се развиват в личен и професионален план!
 
Мариана Стойкова, Варна Новини
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 
ПОЛИТИКА
News image

Лявото обединение няма свали Нинова и ще извади от играта със "стари муцуни". Петър Витанов може да е успешен лидер

Проектът Ляво обединение няма свали Корнелия Нинова и ще извади ог играта "Продължаваме промяната" със "стари муцуни". Георги Първанов беше успешен президент, но не преуспя като партиен строител.   Освен това в кръга на "старите муцуни" тлее битка между лобито на Георги Първанов с те...

News image

Лявото обединение е проект "анти-Нинова" и заявка за влизане във властта

Корнелия Нинова излезе с призив към поканените в Лявото обединение партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП.   Координаторите на идеята за Ляво обединение Костадин Паскалев, Мая Манолова, Татяна Дончева, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги...

News image

Валерий Соловей: Салливан привез Зеленскому предложение забыть про Крым на 7 лет

Российский публицист Валерий Соловей в интервью УНИАН рассказал о реакции России на "формулу" мира, возможности переворота в РФ и об онкологии Путина.   Многие эксперты говорят о торгах на G-20, мол, Путин ни в какую не хочет отказываться от Крыма и Донбасса. У вас был прогноз по тра...

News image

Защо "нациките" станаха за Путин "украинските партньори"? Отказът на САЩ за преговори с Русия смени линията на Кремъл

Путин определи отстъплението на войсковата групировка на ВС на РФ в Украйна от Херсон като "жест на добра воля" и призова "украинските партньори" за преговори.   По време на преговорите в Истанбул отстъплението на руската войскова групировка от Киевска област също бе определено като ...

News image

Александр Дугин: Херсон - последний рубеж отступления

Сдан русский город, столица одной из областей России – такая же, как Белгород, Курск, Донецк или Симферополь. Если вам всё равно, то вы не русский. Русские сейчас сжимают зубы от боли, рыдают и страдают так, как если бы у них вырвали сердце, убили бы их детей, братьев, матерей и жён у ...

News image

Пропутинските геостратези отново в медийна "ваканция". Путин изтегли войската от Херсон, те очакваха да превземе Одеса

Пропутинските геостратези у нас отново излязоха в медийна "ваканция". След офанзивата на ВСУ в Харковска област се изтеглиха от медийния фронт.   Сега, след обявеното от командващия Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна ген. Сергей Суровикин изтегляне от десния бряг на ...

News image

Генерал Суровикин предложи да предаде Херсон. Шойгу се съгласи и нареди да започне изтеглянето на войските зад Днепър

Командващият руската групировка в Украйна генерал Сергей Суровикин предложи на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да изтегли войските в района на Херсон на левия бряг на Днепър. Това означава предаване на град Херсон.    Шойгу се съгласи с това предложение и нареди да започне ...

News image

Мариупол се оказа пирова победа за Русия и се превърна в сакрална жертва за Украйна и стратегически ход за ВСУ

Преди две години казахме на знаков варненски политик, изявен русофил, че главната цел на Путин е превземането на Мариупол.   Руската войскова групировка на ВС на РФ в Украйна превзе Мариупол, но затова трябваше да го срине с бомбардировки.    "Азовстал" и металургичният комби...

News image

Кога Русия ще започне Украйна "мъжката" и ще спре да се "лигави"?!

"Руснаците ще ги започнат мъжката", заяви през юли варненски политик с военно образование, който беше убеден, че Русия ще спечели войната срещу Украйна.   "Руснаците да спрат да се лигавят", написа преди седмица Богомил Бонев, който вероятно също е убеден в победата на Русия, ако Пут...

News image

Владимир Соловьов и компания вече не са актуални, българските тв каналите минаха на украинска пропаганда

Владимир Соловьов, Олга Скабеева, Евгений Попов и Маргарита Симонян, остриетата на кремълската пропагандаq вече не са актуални, българските тв канали минаха на украинска пропаганда.    Прифронтовата медийна у нас зона много се промени след офанзивата на ВСУ в Харковска област и настъ...

News image

Националният съвет на СДС заседава днес в Русе

По време на днешното заседание в Русе на Националния съвет на СДС една от разискваните теми е влизането на България и Румъния в Еврозоната.   Сините очертаха важността на Шенген за България и проблемите, които стоят пред приемането на страната ни.     Варненската дел...

News image

Тройната загуба на Нинова - загуби подкрепата на Кремъл и САЩ. Путин се преориентира към бизнеса за "проруска игра"

Корнелия Нинова загуби битката за оръжието за Украйна - взеха й схемата с износ през Полша и Румъния, загуби и подкрепата на Кремъл след гласуването в парламента.   Нинова се подхлъзна и по американската писта - "янките" я отписаха от играта. Това означава, че БСП няма да види в...

News image

Ходорковский: Почему Зеленский до сих пор не убит? Сейчас сделать это уже не так просто, а вот в начале войны. Почему?

«К сожалению, мы увидели, как ворюга превращается в кровопийцу» Большое интервью Михаила Ходорковского — о том, что будет с Россией после Путина (и будет ли она вообще).   Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выпо...

News image

Путин няма да спечели с "бойни комари", а със спецназа на ГРУ. Кадиров е мишка пред имам Шамил, но е прав за войната

Путин няма да спечели войната срещу Украйна с пропагандната кампания за "бойните комари", а със спецназа на ГРУ.   Няма да я спечели и с ударите по гражданската критична инфраструктура на Украйна, само ще провокира украинците.   "Хохлите" и без това мразят "кацапите" от веков...

News image

Главная битва - Херсон. Город укрепляют на случай попытки ВСУ пойти на прорыв

Враг продолжает прощупывать нас на херсонском направлении. Тактику неонацистов разгадал Виктор Баранец. Он объяснил, почему ВСУ так торопились взять Херсон, отметив, что сейчас ситуация меняется.   Херсонская область остаётся одной из красных точек на карте противостояния. Однако ярк...

News image

План Суровикина: названы варианты наступления России на Одессу. "В Генштабе уже есть план"

Владимир Путин, выступая вчера на заседании Валдайского клуба, многих заинтриговал, отвечая на вопрос иностранного гостя о судьбе Одессы. Из ответа президента так и не стало ясно, есть ли красавица-Одесса в планах российского Генштаба или нет. Военный эксперт, капитан 1 ранга в запасе Васили...

News image

Красен Кралев: Питам се какво ДБ правят в съюз с БСП

След изказването на колегата Гуцанов, не мога да не се запитам какво правят "Демократична България" в съюз с БСП. Това е една дълбоко нереформирана партия. Двойнственият момент, който през цялото време присъства при тях, за мен е малко енигматичен. Не мога да си отговоря на въпроса как при т...

News image

ISW: Руските сили продължават да се подготвят за улични боеве в Херсон

Руските сили не напредват значително около Бахмут, Донецка област или където и да е другаде по фронтовите линии в Украйна. Руска информационна операция разпространява слуха, че руските сили постигат значителен напредък в Бахмут, което вероятно ще подобри и личната позиция на финансиста на гр...

News image

Когда "Армата" появится в зоне спецоперации

С 2015 года на парадах в День Победы 9 Мая демонстрируются боевые машины следующего поколения на платформе «Армата», включая основной боевой танк (ОБТ) типа Т-14. С разрешения Минобороны РФ короткие интервью давали военнослужащие, лестно отзываясь о новой технике. А в ходе международных воен...

News image

Константин Малофеев: Валдайский прорыв Третьвого Рима

Русский консерватизм от двухвековой теории переходит к практике. Выступление Владимира Путина на XV заседании клуба "Валдай" ещё предстоит детально разобрать и проанализировать, но одно очевидно. Это финальная точка в отношениях с либерально-глобалистским Западом. И братская рука, протянутая...

News image

ISW: ЧВК "Вагнер" набира пилоти за авиационни отряди и екипажи на зенитно-ракетни комплекси

Руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да набира пилоти за авиационни отряди, за да разшири възможностите си във въздуха, предаде Униан.    Наемниците са започнали да разполагат по-сложна техника наравно с руската армия, се казва в доклад на американския Институт за изслед...

News image

Британската разведка: Разбрали, че са неподготвени, руските сили минават в отбрана

Русия вероятно е подсилила някои от своите части западно от река Днепър с мобилизирани резервисти. Това съобщава британското военно разузнаване в последната си сводка.   Отбелязва се обаче, че подкреплението е с крайно недостатъчен състав. През септември руски офицери описват роти в ...

News image

Путин: Русия е готова за преговори, САЩ трябва да дадат сигнал на Киев да промени позицията си

Руският президент Владимир Путин каза днес, че Москва е готова за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, но заяви, че Киев не е готов да седне на масата за преговори, предаде Ройтерс.   "Не става въпрос за нас, ние сме готови за преговори. Но лидерите в Киев решиха да не п...

News image

Кадиров съобщи, че при украински обстрел са загинали 23 чеченски бойци

Чеченският лидер и съюзник на руския президент Владимир Путин Рамзан Кадиров съобщи, че при украински обстрел по-рано тази седмица са загинали 23 от бойците му, а 58 са били ранени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   В публикация в социалната мрежа Телеграм Кадиров уточнява, че това...

News image

"Нужны изменения. Сейчас!" Къдиров заявил о новом провале генерала Лапина

"Нужны изменения. Сейчас!" Къдиров заявил о новом провале генерала Лапина   Из-за нового провала генерала Лапина грозит повториться история с Красным Лиманом, заявил Кадыров. "Нужны тактические и кадровые изменения. Сейчас, а не завтра", - подчеркнул глава Чечни.   ВСУ без бо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Битката за Мелитопол, Бердянск, Мариупол и Крим. Путин превръща отбраната на Крим и Мариупол в "народна война"?!

News image

Генералният щаб на ВСУ маскира предстоящата офанзива след отстъплението на Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна от десния бряг на Днепър в Херсонска област и връщането на областния център Херсон.   Командването на ВСУ засега не прехвърля значителни части от 60 000 Херс...

И "генерал Армагедон" трудно ще се справи с "Батько наш Бандера", Путин провокира яростен национализъм в Украйна

News image

Първият влак от Киев за Херсон потегли с "Батько наш Бандера Украина - мати! Ми за Украину будем воювати!".     Изрисуваната влакова композиция с надписи "Потяг до перемоги" и "Азовсталь" е пропагандна акция на Киев, но и израз на национализма на украинците.    ...

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе?!

News image

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе, столицата на легендарния анархистки водач в Украйна Нестор Махно, громил белите, докато не почервенеят, и червените, докато не побелеят.   Путин очевидно подцени анархисткия дух н...

АКЦИЯ

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

News image

Руските сили продължават да обстрелват Херсон ежедневно, въпреки че Украйна си върна контрола над града по-рано през ноември. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.   От ведомството посочват, че вчера, 27 ноември, в района ...

Украински и полски спецназ спират щурма на ЧВК "Вагнер" за превземане на Бахмут

News image

Няколко месеци щурмови групи на ЧВК "Вагнер" атакуват Бахмут и не успяват да го превземат. Атаките следват на вълни, но са спирани от украински спецназ и бивши командоси от полския спецназ "Гром".   Командването на ВСУ привлече резерви от "западенци", които воюват мотнивирано срещу р...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер