ПОЛИТИКА

Ген. Кирил Буданов, шеф на военното разузнаване на Украйна,: "Ако не беше Киреев, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет"

alt
"Ако не беше той, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет" The Wall Street Journal разказва за Денис Киреев, украински разузнавач и преговарящ с Русия, убит от СБУ малко след началото на инвазията.
 
В началото на март 2022 г. служители на Службата за сигурност на Украйна убиха бившия банкер и участник в първия кръг от преговорите с Русия Денис Киреев. Първоначално бе съобщено, че той е бил прострелян при опит за задържане по подозрение в държавна измяна. По-късно стана известно, че Киреев е работил за Главното разузнавателно управление на Украйна и е бил убит от "недоразумение". Погребан е с военни почести, а президентът Володимир Зеленски посмъртно награждава Киреев с ордена за "особени заслуги в защитата на държавния суверенитет". Шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви пред The Wall Street Journal, че информацията, предадена от Киреев в навечерието на руската инвазия, е направила възможно удържането на Киев.
 
Денис Киреев е украински банкер. Започва кариерата си през 2000-те години, работейки в местни структури на западни банки, като Credit Lyonnais, Citibank и ING. Според The Wall Street Journal Киреев се е "заинтересувал" от разузнаването през 2003 г., когато негов роднина става заместник-началник на Службата за сигурност на Украйна.
 
След няколко години работа в банките Киреев започва да сътрудничи с бизнесмените от Донецка област Андрий и Серхий Клюев, които са смятани за близки до Виктор Янукович, който по-късно става президент на Украйна. Андрий Клюев по време на президентството на Янукович заема постовете първи вицепремиер на Украйна (2010-2012 г.) и секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (2012-2014 г.). През същия период Киреев е член на Надзорния съвет на Укрексимбанк и първи заместник-председател на Управителния съвет на Държавната спестовна банка на Украйна.
 
След като Янукович беше отстранен от власт през 2014 г., братя Клюеве напускат Украйна. The Wall Street Journal, позовавайки се на колегите на Киреев, пише, че след това той е помогнал на Клюеви да изтеглят част от активите си от страната. В същото време банкерът започват да се появяват връзки с руския бизнес и специални служби.
 
През пролетта на 2021 г., когато Русия започва да съсредоточава войските на украинската граница, началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов призовава Киреев в щаба. Там той предлага на банкера да започне работа за украинското разузнаване. "Той имаше необходимия кръг от познати. Финансовите транзакции минаваха през него, така че той имаше връзки с всички, включително и с много влиятелни хора", обяснява Буданов пред вестника.
 
alt
 
Ген. Кирил Буданов и Денис Киреев
 
Според WSJ Киреев, очарован от темата за разузнаването, се съгласил с предложението на шефа на военното разузнаване. След това банкерът започна редовно да пътува до Русия. "Той получи информация за всичко", разказва Буданов за работата на Киреев. "Светът на разузнавателните служби и светът на финансите винаги са свързани."
 
Според Буданов Киреев е научил за плановете за руска инвазия през есента на 2021 г. и е бил първият, който е алармирал за тревога. През февруари, когато войната изглежда неизбежна за мнозина, Киреев трябвало да замине със семейството си на годишното си пътуване до Алпите, но на 18 февруари се отказва от тази идея. "Ако отида на почивка, вече няма да мога да се гледам [в огледалото]", казва той на съпругата си тогава.
 
Пет дни по-късно, на 23 февруари, Киреев предава на Буданов последната информация – руският президент Владимир Путин е дал заповед за инвазията. В същото време банкерът предупреждава, че руските войски планират да направят десант сутринта на 24 февруари в района на летище Антонов (бившето "Хостомел"), разположено на 25 километра от Киев, за да го използват като плацдарм за превземането на столицата на Украйна.
 
Според Буданов именно информацията на Киреев е помогнала за удържането на Киев, тъй като украинците са имали достатъчно време да прехвърлят войски, за отбраната на летището. "Ако не беше Киреев, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет", заключи Буданов.
 
alt
 
Руски десантчици на летище "Антонов" край Киев в първите дни на нахлуването в Украйна
 
Когато плановете на Русия бързо да завземе Украйна се провалиха, страните започнаха преговори. Първият кръг се проведе на 28 февруари. Тъй като Киреев има връзки и от двете страни на конфликта и лично познава двама членове на руската делегация, Буданов го кани да вземе участие в преговорите. Банкерът не иска да участва в тях, тъй като това би разкрило връзката му с украинските специални служби, но все пак решава да се съгласи с предложението на шефа на разузнаването. "По дяволите с тях. Тъй като родината изисква, ще отида", спомня си думите на един от охранителите му думите на Киреев.
 
alt
 
Руско-украинските преговори в Беларус на 28 февруари 2022 година. Денис Киреев, крайният вляво на горния ред
 
След разговорите Киреев провежда дълъг разговор с Буданов. Той предупредил банкера, че сега, когато шпионската му дейност е разкрита, той е в опасност. Буданов обаче помолил Киреев да участва във втория кръг от преговорите, насрочен за 3 март.
 
В интервю за WSJ шефът на украинското военно разузнаване разказва, че в навечерието на разговорите Киреев е получил обаждане от офиса на шефа на контраразузнаването на СБУ Александър Поклад и е бил информиран, че той иска да се срещне с него. Защо тази среща не се е състояла, вестникът не уточнява. Въпреки това, още на следващия ден, когато Киреев отива на гарата, откъдето планира да замине за Беларус, за да участва в преговорите, той предупреждава охраната си, че служителите на СБУ могат да се опитат да го задържат по пътя. "Не се намесвайте", казал тогава той.
 
Киреев е задържан в центъра на града близо до катедралата "Света София". Час и половина по-късно тялото на банкера е открито на една от улиците на Киев. След това украинските медии написаха, че банкерът е бил застрелян по време на задържането, но охраната му заяви пред вестника, че никой не е оказал съпротива на офицерите от СБУ.
 
Малко след убийството "Агенция" написа, позовавайки се на свои източници, че инцидентът може да се е случил заради "объркване" между украинските специални служби: СБУ подозира Киреев в държавна измяна, защото не знае, че е упълномощен да поддържа контакти с руското разузнаване.
 
През януари 2023 г. тази информация беше потвърдена от съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк: "Това бяха първите дни на войната, нямаше единна координация между правоохранителните органи. Имаше определени претенции срещу него от една страна, от друга страна, тези претенции нямаха време да се уредят в диалогов формат", обясни съветникът. Дали е проведено разследване на убийството на Киреев и дали някой е отговорен за това, Подоляк не уточни.
 
На 5 март Главното разузнавателно управление на Украйна в прессъобщението си пише, че Киреев е загинал при изпълнение на специална задача. По-късно президентът на Украйна посмъртно награждава с указ банкера с орден "Богдан Хмелницки" от III степен, а няколко дни по-късно е погребан с военни почести на Байковското гробище в Киев.
 
meduza.io
 
ПОЛИТИКА
News image

Лорер прецаква Стела Николова и Благомир Коцев, предлага за кандидат-кмет на Варна министъра на туризма Илин Димитров?!

Стела Димитрова и Благомир Коцев, кандидат-депутати от ПП&ДБ за Трети МИР-Варна, влязоха в гореща битка за кандидат-кметската номинация на коалицията за Варна, но Даниел Лорер, водач на листата, може да ги прецака, заявиха източници от ПП&ДБ.   Лорер бил провокиран от скъпата предизб...

News image

Благомир Коцев в кампания като кандидат-кмет, разположи препратка "Моите 10 приоритети за Варна" във "Военное обозрение"

Битката за кандидат-кметската номинация на ПП&ДБ става все по-гореща. Стела Николова вече даде заявка за кандидат-кмет на коалицията и прави мащабна кампания за депутат за рекордни преференции от седма позиция в листата за летящ старт в кандидат-кметската кампания за Варна.   Стела Н...

News image

Скъпата кампания на Стела Николова провокира напрежение в ПП&ДБ. Знаков бизнесмен ли разкешва за огромните билбордове?!

Стела Николова прави най-мащабната и скъпа кампания във Варна, за да събере преференции и от седма позиция с пренареждане на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ да влезе в парламента.   Огромните й билбордове направо покриват билбордовете на водача на листата Даниел Лорер, коментира...

News image

Бойко Борисов във Варна на 30 март за 6 мандати за ГЕРБ/СДС с послания към варненци за разширяване на периферния вот

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристига във Варна на 30 март, когато на практика ще бъде кулминацията в предизборната кампания на коалицията ГЕРБ/СДС.    Борисов иска победа на ГЕРБ/СДС с разлика от депутатски мандат пред ПП&ДБ и още в началото на кампанията е поставил като цел 6 манд...

News image

Доц. Медиха Хамза в Аспарухово: И СДС, и ГЕРБ сме доказали, че можем да управляваме

Да се срещнат с аспаруховци днес бяха и заместник-председателите на двете партии ГЕРБ и СДС  - Даниел Митов на ГЕРБ, който е и водач на листата на коалицията ГЕРБ-СДС, и д-р Янко Станев - зам.-председател на СДС.   Даниел Митов: Лъжите и управлението на "промяната" буквално "счупиха"...

News image

Михаил Наумов шеф на ГДНП, ако Бойко Борисов се върне на власт, или ключова фигура в тандема "Пеевски-Борисов"?

Началникът на отдел "Престъпления срещу личността" в ГДНП в МВР Михаил Наумов, за когото Красимир Каменов-Къро според прокуратурата бил платил 400 000 за "мокра поръчка", може да стане шеф на ГДНП или ГД БОП, ако Бойко Борисов се върне на власт, заявиха източници от службите.   Споре...

News image

Брифингът на главния прокурор не е като "пръскачките пред парламента", а ответен ход в пика на предизборната кампания

"За малко, но ни разкриха, д€@! Нищо, ние паднахме, но братята американци ще довършат делото.", пише Атанас Чобанов в коментар за брифинга на прокуратурата, според когото брифингът на главния прокуров бил "съпоставим с пръскачките пред парламента". Дали?   Брифингът на главния п...

News image

Интригата. Таки "поръчал" Къро, той шефа в ГДНП Михаил Наумов. Посолството на САЩ пощенска кутия за справки на службите?

Поредната медийна интрига се заформи след брифинга на главния прокурор Иван Гешев и интервюто на министъра на МВР Иван Демерджиев в Нова тв.   Христофорос Аманатидис-Таки "поръчал" бившия си партньор във ВИС-2 Красимир Каменов-Къро, той пък "поръчал" началника на отдел "Престъпления ...

News image

"БВ" се отрече от Велико Желев. 5 000 преференции бонус за ГЕРБ/СДС и 6 мандати във Варна с вълшебен пиниз на "Бойко"?!

"Български възход" се отрече от Велико Желев, който даде рамо на водача на кандидат-депутатската листа на партията във Варна Александър Николов на миналите парламентарни избори и той стана депутат. Александър Николов не е водач на листата за този вот, Велико Желев не е в кампанията на "Бълга...

News image

Бойко Борисов скочи срещу разплащанията за Велико Желев. Акцията "рекет" на ПП&ДБ или бонус за тандема Борисов&Пеевски

"Аз няма да съм повече премиер и не ми пука какво ще кажат, но като гражданин съм възмутен на медиите. Създават внушения, канейки министър Шишков и не задавайки никакъв журналистически въпрос за Велико Желев. Всяка сутрин този красавец Шишков е по телевизиите.    Снощи се прибирам - ...

News image

Велико Желев: "Г-н Пеевски не съм го виждал никога през живота си.". И "МОСАД" не може да го убеди да "разкеши" за ПП&ДБ

"Г-н Пеевски не съм го виждал никога през живота си", заяви Велико Желев пред bTV. Виц? Или "Инкяр му е майката". Накрая може да излезе, че никой пътищар никога не е виждал Делян Пеевски. Фирмата, свързана с Делян Пеевски ("Водстрой 98"), купил, защото харесал компанията.    Култов к...

News image

Комбинацията с Велико Желев, извадиха го тотално от кампанията. Няма "принуда", а нишан от Пеевски&Борисов?!

"Велико Желев излиза от ареста срещу 20 000 лева, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Наложена му е и забрана да напуска страната.   Нови действия по разследването не са установили да е извършвана принуда в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка з...

News image

Пропрезидентската изборджийска мрежа във Варна работи за Левицата. Мая Манолова получава подкрепа от бизнесмени-русофили

Пропрезидентската изборджийска мрежа във Варна работи за "Левицата", заявиха източници от предизборни щабове.    Според тях "Левицата" може да отнеме вот от БСП и "Български възход", след като Александър Николов не е водач на кандидат-депутатската листа и влиятелният бизнесмен Велико...

News image

Филиз Хюсменова водач на кандидат-депутатската листа на ДПС във Варна

Филиз Хюсменова ще бъде водач на кандидат-депутатската листа на ДПС във Варна, потвърдиха от централата на партията.   Решението Филиз Хюсменова да бъде водач на листата е на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.    Няма интрига между Филиз Хюсменова и досегашния водач...

News image

Пропрезидентската изборджийска мрежа преразпределя левия вот във Варна. ГЕРБ-СДС и ПП&ДБ вземат бонус от битката вляво

Пропрезидентската изборджийска мрежа ще преразпредели левия вот във Варна, заяви източници от предизборни щабове.   Изборджийската пропрезидентска мрежа има позиции във "вътрешната опозиция" в БСП, в "Левицата" и "Български възход".   Според източници във "вътрешната опозиция...

News image

"Левицата" отнема вот от БСП-Варна?! Борислав Гуцанов мобилизира финансов ресурс на макс за предизборната кампания

"Левицата" няма потенциал да генерира изборен резултат за депутатски мандат в Трети МИР-Варна, но ще се опита да отнеме вот от БСП, заявиха източници от предизборни щабове.   "Вътрешната опозиция" и "Левицата" са "партия" срещу БСП, изборджиите им ще работят в тандем за отнемане на в...

News image

Лорер събира отбор за изборите с подкрепата на шефа на "Еконт". "Български възход" отнема корпоративен вот от ПП&ДБ

Даниел Лорер, който потвърди, че ще бъде водач на кандидат-депутатската листа на коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" във Варна, събира отбор за парламентарните избори.   Лорер отново ще бъде подкрепен от шефа на "Еконт" Николай Събев, който даде на предизборни...

News image

Джорджия Мелони предаде пропутинския фронт на Силвио Берлускони и Виктор Орбан с посещението си в Киев

Премиерът на Италия Джорджия Мелони посети Киев ден след визитата на президента на САЩ Джоузеф Байдън.    Така предаде пропутинския фронт на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони и министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.   Когато Мелони бе избрана за премиер на Ит...

News image

Остра нота на Москва: Оръжията в Украйна и американците, които ги обслужват, са легитимна цел

Москва връчи протестна нота за оръжията за Киев на американската посланичка Лин Трейси, предаде "Гласове" , като се позова на съобщение на Министерството на външните работи на Русия.   "Ръководителят на дипломатическата мисия на Съединените щати, извикан в руското външно министерство...

News image

"СДС ще определи победителя във Варна" - жокерът е кандидат-депутат със силен партиен и мажоритарен вот

"СДС ще определи победителя във Варна", заяви знаков активист и изборджия на партията като коментар на "Корпоративният и десният вот ще решат битката във Варна. ГЕРБ-СДС има повече изборджийски ресурс от ПП&ДБ".     Жокерът на СДС за принос на макс за резултата на коалицията...

News image

Даниел Лорер ще води листата на ПП&ДБ във Варна, прибавя бонус корпоративен вот за ГЕРБ-СДС

Даниел Лорер ще бъде водач на кандидат-депутатската листа на коалицията "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във Варна, това ще прибави бонус корпоративен вот за ГЕРБ-СДС.   Лорер беше водач на листата на ПП на парламентарните избори през ноември 2021г., когато "Промяна...

News image

Руски морски пехотинец от 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот разказа за разгрома край Угледар

Украинският телеграм канал "Не ме чакайте от Украйна" публикува видео от историята на руски военнопленник от 155-а бригада на морската пехота (Владивосток). Във видеото руснакът разказва, че преди по-малко от месец е изпратен в Украйна направо от кораба, на който е служил - като част от груп...

News image

"Разстреляха ги като в тир": появиха се кадри от разгрома на руска танкова колона край Угледар

Появиха се кадри от разгрома на руска танкова колона в района на град Угледар Донецка област, където ВС на РФ се опитват да настъпват.      Според разследващата група OSINT, украинските военни са унищожили повече от 30 танка, БМП и друга тежка техника на противника.    ...

News image

Путин губи войната, пропутинските геостратези напуснаха медийния фронт. Путин не може да си позволи да загуби войната

Путин губи войната в Украйна, не може да си позволи да я загуби, но засега я губи - месеци наред руски военни кореспонденти съобщават как след "неделя, две" Бахмут ще падне, но и досега не е превзет.   Командването на Обединената войскова групировка (ОВГ) на Въоръжените сили (ВС) на ...

News image

Русия губи войната, не може да победи САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Китай играе собствената си игра

Русия губи войната, не може да победи САЩ, Великобритания, Франция и Германия само със съюзниците си - армията и флота, докато Китай играе собствената си игра.   Зеленски дефилира във Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел, Путин не може да превземе Бахмут. Кралят на Великобритания Чарлз...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Таки и Къро влязоха в играта. Божков вече не иска да воюва с "Борисов-Пеевски", знак, че тандемът отново е на власт

News image

Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро, които бяха тандем в бизнеса, влязоха в играта за властта в различни отбори.   Таки е сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, Къро беше обявен за близък до "Продължаваме промяната".    След публикацията на BIRD ...

ПП&ДБ не може да спечели срещу Пеевски&Борисов. Тандемът се връща на власт, задържането на "Вичо" жокер в играта

News image

ПП&ДБ води на ГЕРБ/СДС с половин процент, съобщи "Маркет линкс". И? Задържаха бизнесмена Велико Желев, който първо беше сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, след това с Николай Копринков ("Афера" първа посочи тази връзка) и пропрезидентската бизнес мрежа.   Схемата с ...

Израелска фирма с офис във Варна организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания

News image

Израелска фирма с офис във Варна ще организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания в морската столица, заявиха източници от предизборни щабове.    Шефовете на фирмата са близки с водача на кандидат-депутатската листа на коалицията във Варна Даниел Лорер и с израелска фирма, свърз...

АКЦИЯ

Борисов към Вебер: Ние искаме Лорер да вземе тази партия и да направим коалиция, но той не ще. Един ден ще го направим

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който избра да закрие предизборната кампания на ГЕРБ/СДС във Варна, отново беше посрещнат в морската столица с хитовете на AC/DC и повече от 2000 членове и симпатизанти на ГЕРБ и СДС.   Борисов не изненада в речта си - атакува ПП&ДБ за магистрала "Хемус...

Гуцанов не застана до Нинова при закриването на кампанията на "БСП за България" във Варна. Избухва ли война в БСП?

News image

Корнелия Нинова, председател на БСП, избра да закрие предизборната кампания на "БСП за България" във Варна, ден преди Бойко Борисов да закрие кампанията на ГЕРБ/СДС, подкрепена от шефа на ЕНП Манфред Вебер, в морската столица.   Активистите и симпатизантите на БСП напълниха зала 1 на...

КИЛЪРИ

Антон Герашченко: Много историци твърдят, че в Мариупол Хитлер за първи път е осъзнал, че войната е загубена

News image

Украински служител оприличи руския президент Владимир Путин на нацисткия лидер Адолф Хитлер за посещението му в Мариупол, един от градовете, силно разрушени в Украйна от началото на войната миналия февруари.   "Друг диктатор също посети Мариупол веднъж. Знаем как завърши историята му...

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

МАФИЯ

Брендо издал информация за дрогата в гумите на рали "Париж - Дакар"

News image

Пускането на Евелин Банев - Брендо от ареста с мистериозно използвана затворническа линейка предизвика интереса на мнозина. Свързването му с наркоканалите, италианската мафия, разследванията около кокаина за "Париж - Дакар" и румънската връзка, са сред версиите за изненадващото изменение на ...

Брендо освети схемата "Париж-Дакар", сега "пропял" за наркотрафик през България, Сърбия и Румъния срещу "чадър" от DEA?!

News image

Соченият като топнаркобос Евелин Банев-Брендо освети схемата за наркотрафик "Париж-Дакар", натопи Орлин Алексиев и вкара интрига между Бойко Борисов и DEA.    Сега е "пропял" за наркотрафика по новите канали през България, Румъния и Сърбия срещу "чадър" от DEA, заявиха източници от с...

РЕКЛАМА
Банер