ПОЛИТИКА

Велислава Кръстева: ДПС запазва готовността си за подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ

alt

-През миналата седмица ДПС прие на Централния си съвет декларация, чрез която партията призова ГЕРБ, цитирам, „да изкара националистите от властта“, край на цитата. Какъв е отзвукът?

-Аз мога веднага да ви кажа какъв е отзвукът в нашите структури, тъй като в края на седмицата, в неделя, в пленум имахме среща с представителите на младежката ни организация, на академичното дружество, които изцяло подкрепят и споделят тревогата си от агресията, от езика на омразата, от всички тези явления, които се настаниха трайно в обществено-политическия ни живот. Нещо повече, от агресията и омразата, които са на власт в България, в Европейска България, което е без прецедент в цяла съвременна, модерна Европа.

-Защо ДПС, обаче, втвърди тона си към „Обединените патриоти“ във властта сега?

-Нали ще ми позволите коментар на въпроса? Не сега. И ако някой вижда промяна в тона на ДПС по отношение на „Обединените патриоти“, така наречените „Обединени патриоти“, то може би не е имал възможността да проследи нашата последователна позиция. А нашата последователна позиция във връзка с този род формации е една и съща и непроменяна, съвсем ясно артикулирана, от зимата на миналата година. Говоря за зимата на 2016 г. Без изключение, тъй като знаете, част от моите занимания са свързани с комуникационната политика на партията, без изключение във всяка една позиция, която ние сме изразявали отношението си към проблемите на политиката, на политиците, на управлението, ние сме имали отчетлива, ясна позиция за недопускане на националистите до властта.

За недопускане на радикални, крайни, ксенофобски движения, формации, персони до властта, не заради друго, а защото това представлява проблем и за сигурността на страната, и проблем за европейската визия на България. Да не говорим, че това поставя под въпрос, например, давам само един от примерите, амбициозната задача за това каква роля би могла да има България и по отношение на Западните Балкани, и евентуалното разширяване на Европейския съюз, както и по отношение ролята ни в Европа – шанс, който ни дава бъдещото европредседателство.

-Добре. След като имате вече декларация на партията от 3 ноември и позиция, да разбирам ли, че ДПС върви към курс за смяна на властта?

-Аз мисля, че ние бяхме пределно ясни – с всички демократични законови инструменти, с които ние разполагаме като опозиция, включително с всякакъв род търсене на взаимодействие с други парламентарни политически партии, като например предстоящите консултации за вота на недоверие, ние смятаме че трябва да се стигне до преформатиране на властта, до демонтаж, както казахме, на националистите от властта, защото нашата позиция, както казахме вече няколко пъти, нашата позиция е категорична – неприемливо и несъвместимо с демокрацията е оставянето на националистите на власт.

-Как обаче си представяте преформатирането на властта с излизането на „Обединените патриоти“, ГЕРБ ще бъде в малцинство, как ще управлява, кой ще гласува правителството, вие ще го подкрепите ли?

-Готовността за подкрепа на правителство на малцинството с тяхна програма – ние заявихме веднага след парламентарните избори. Може би не си спомняте, но това беше нашата позиция, това беше изразено публично и то нееднократно. Но отговорността за така съставеното правителство, разбира се, е на голямата партия, на основната партия – ГЕРБ. Как би се развил политическият сценарий за България след изваждането на националистите от власт, това е въпрос на политически преговори, това е въпрос на възможност за носене на отговорност, това е въпрос, ако щете, на политическа воля, на визия затова какво е необходимо на България. Но преди да се стигне до този етап, трябва да стигнем Рубикона, демонтажа на националистите от властта.

 

-Вие ще подкрепите вота на недоверие на БСП, по всичко изглежда?

-Ние сме казали в изявлението си от петък – всички инструменти на демокрацията, парламентарна, особено най-важният парламентарен инструмент е вотът на недоверие. Не един – вотовете на недоверие. Така че предстоят разговори с колегите от БСП, но нашето мнение е, че вотът на недоверие е необходимият инструмент за корекция на управляващата власт.

-Като казвате, госпожо Кръстева, вотове на недоверие, смятате ли след като този вот мине или не мине, а той със сигурност почти май няма да мине, вие да инициирате друг, от ДПС?

-Вижте, вотът на недоверие като парламентарен инструмент има много по-важно значение от номиналното броене на гласове. Въпреки че аз не бих била толкова сигурна, когато правя прогноза за това, какво би се случило. Но това е друга тема, влизаме в друго поле. Освен това лично аз не съм привърженик на смесването на многото качества в една персона, така че аз сега, ние с вас разговаряме – аз от позицията на народен представител от ДПС, вотът на недоверие има за цел да покаже политическата немощ на власт имащите. Вотът на недоверие има за цел да покаже състоянието, в което се намира обществено-политическия живот. Вотът на недоверие има за цел да даде картина на избирателите, които са подкрепили една или друга политическа сила, така че да могат да упражнят те пък своя контрол върху своите избраници.

Защото когато разминаването между предизборните обещания, декларациите, заявленията, ангажиментите, гръмките фрази, популистичните тези и реалната политика, на която стават последните, не просто свидетели, а участници, защото всички ние го живеем този живот, гражданите, избирателите, именно чрез вота на недоверие, те добиват представа затова къде се намира страната, какво се случва и как точно се реализират политиките от страна на техните избраници, които са имали възможността да съставят правителство. И впрочем, ако се върнем на въпроса ви за отзвука, наблюдавам една много интересна тактика, да кажа, от страна на ГЕРБ най-вече, няма да цитирам, няма да правя анализ на поведението и коментар на поведението и на националистите, защото то е извън рамката на политическия дебат и нормалния политически тон – опитват се с няколко заклинания да неглижират и резултатът от едно такова политическо действие, какъвто е вотът на недоверие. Чувате и едни такива витиевати фрази „Ами опозиция, какво друго да прави опозицията“.

Или – „Те пък нашите националисти не са толкова страшни националисти като другите националисти, нашите са едни такива по-приемливи националисти“ и т.н. Само че има още нещо, което също тази седмица ще стане ясно, а ние впрочем го казахме още когато беше съставено това правителство – когато едно правителство се състави с погрешна формула, когато едно правителство, съставено по тази погрешна формула, работи, извършва своите действия с една единствена задача да запази стабилността на собствената си цялост, тогава това правителство е безплодно, то е ялово. То не произвежда политики, които са полезни за хората.

И именно такъв бюджет ще бъде внесен тази седмица в Народното събрание за обсъждане. Бюджет без реформи, бюджет без визия, бюджет без перспектива. Бюджет, който има задача да крепи съществуващото правителство. Мои колеги, които са финансисти, които са участници в икономическата и във финансовата комисия, го наричат бюджет на зрителната измама. Аз бих го нарекла бюджет на собствената сигурност, на собствената стабилност на правителството. Така че това е ролята на един вот на недоверие и на всеки един вот на недоверие. И в този смисъл за нас е особено важна задача да спомогнем затова да се види истината такава, каквато е – за състоянието на политиката в България, за състоянието на властта в България и за състоянието на демокрацията в България.

-Смятате ли, че тези вотове на недоверие: този и следващ, вероятно, ще доведат до демонтаж на правителството и до извеждането на Патриотите от властта?

-Както ви казах, отговорността е изцяло на тези, които са ги инсталирали във властта, а именно на ГЕРБ. Ако смятат, че те могат да понесат отговорността на това да доведат страната до безпътица, до състояние, в което е поставена под въпрос демокрацията в страната, наистина това е въпрос, на който те трябва да си отговорят.

-Има един въпрос, който остана за края на нашия разговор, това са твърдения в различни медии, породени от различни интервюта и изявления, че вашият почетен председател Ахмед Доган, ще се връща в активната политика? Как да ги разчитаме тези твърдения?

-Вижте, нашият почетен председател д-р Доган е ключова за България, за политиката в България фигура в последните 30 г. Както каза председателят Карадайъ, през миналата седмица при него се проведе заседанието на нашите областни председатели. Д-р Доган излезе от активната политика и това се случи преди 4 г., ако не се лъжа. Но това разбира се не означава, че д-р Доган не е в час с това, което се случва в политиката в България, разбира се.

Що се отнася до този тип говорене, обяснимо е. Обяснимо е от гледна точка на това, че неговата личност винаги е представлявала интерес за анализаторите. Още повече, че миналата седмица се появиха и някакви писания, които няма да ги квалифицирам, но така или иначе те си остават на избора за профил на собствените им издатели, така че д-р Доган не бих си позволила да говоря от негово име, защото смятам, че е нередно, освен това. Но това че той не е в активната политика, това че той не е в оперативната по-скоро, бих казала, политика, не означава, че той не е много, много наясно с всичко онова, което се случва, с политиката, която водим ние като парламентарна група, като Централно оперативно бюро с решенията, които взимаме, с темите, които ни вълнуват, които впрочем силно вълнуват и нашите избиратели.

-Можем ли да погледнем, госпожо Кръстева, на въпроса от друг ъгъл – кой се страхува от д-р Доган?

-Могат да се страхуват само онези, които представляват заплаха за демокрацията в България, защото, вижте, тази седмица е 10 ноември – едно от нещата, които направиха възможни промяната в България преди 28 г., е организираната съпротива на българските турци и мюсюлмани срещу така наречения Възродителен процес. Лидер на тази съпротива и организатор беше д-р Доган. Човекът, срещу когото е издавана присъда затова, човекът който е лежал в килия за смъртни и човекът, който изнесе, реализира, формулира българския етнически модел, който е уникален; българският етнически модел, който направи възможно в България да не се случва нищо от това, което се случи в съседните ни балкански страни през тези години. Вие си отговорете на въпроса „Кой се страхува?“

Цоня Събчева, радио „Фокус“

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Ами ако опозицията поиска оставката на Борисов, за да влезе в пленарна зала за речта на Таяни, премиерът ще я подаде ли

Така. Цял ден внимателно слушам защо е подал оставка председателят на Народното събрание Димитър Главчев. И като тегля чертата, се получава следното: за да не се изложим пред чужденците. БСП и ДПС заплашили, че ако Главчев не подаде оставка, ще бойкотират парламентарното заседание с уча...

News image

Драгомир Стойнев: ДПС искат по някакъв начин да разклатят властта. БСП иска смяна на властта, готова е да управлява

ГЕРБ трудно признават своите грешки. Но когато доводът е да не дразним своите европейски партньори, това е възмутително. Ние не бива да смитаме боклука под килима. Това заяви преди началото на пленума на БСП Драгомир Стойнев. Стойнев коментира оставката на вече бившия председател на пар...

News image

С оставката на Главчев БСП отбеляза много сериозна точка. Няма да спре дотук

"Оставката на Димитър Главчев спаси парламентарната стабилност. Беше преодоляна най-острата криза, но по всичко личи, че БСП няма да спре дотук", коментира политологът Първан Симеонов пред БНР. Според него, БСП е запазила най-сериозните си козове за навечерието на Българското европредсе...

News image

Борисов вкара интрига между БСП и ДПС. ГЕРБ ще подкрепи закона "Пеевски"

Бойко Борисов вкара интрига между БСП и ДПС преди гласуването на вота на недоверие. Обяви, че ГЕРБ ще подкрлепи закона "Пеевски". Премиерът Бойко Борисов заяви,че ГЕРБ ще подкрепи законовите промени, внесени от ДПС, чиято цел според вносителите е да се спре "вторичното ограбване на КТБ"...

News image

Бойко Борисов за бойкота на БСП и вота на недоверие: "Ние искаме мир. Ако да мине вотът, управлението ще бъде БСП и ДПС"

"БСП води политика на празния стол. Историята се повтаря, когато преди 2 години ГЕРБ излезе от парламента. Леят се обиди, грозни изказвания в Народното събрание, затова не отивам, БСП води политика на празния стол. Това не е продуктивно. Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите", заяв...

News image

БОЙКОТ! БСП напуска НС! Организира протести срещу цензурата в НС. Корнелия Нинова иска срещи с посланиците от ЕС

БСП напуска парламента! Председателят на партията Корнелия Нинова иска срещи с европейските посланици. Червените организират протести. Евпропредседателството е пред риск. "Ще участваме само в три заседания дотогава - при гласуването на оставката на Димитър Главчев, при обсъждането и ...

News image

Корнелия Нинова: Целият преход на масата! Вън мутрите от властта! Оставки на Валери Симеонов и Валентин Радев!

БСП настоява премерът Борисов да бъде изслушан в парламента и да каже кои са наркотрафикантите в парламента кои са купували гласове от затворници.      Целият преход на масата! Вън мутрите от властта! Оставки на Валери Симеонов и Валентин Радев! Искаме незабавната оставка на вътрешния...

News image

Корнелия Нинова: Днес става въпрос за корупцията по времето Борисов. Вие я видяхте с факти, документи и свидетели

"Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма "Граница" – кой ще подаде оставка". Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след излъчването на филма "Граница" на Елена Йончева, предаде "Фокус". "Всичко, което се отнася по тема приватизация ...

News image

Борислав Гуцанов и Апостол Димитров от БСП-Варна привикани на "Позитано"20?! Корнелия Нинова стяга структурите по места

Борислав Гуцанов, председател на Градския съвет на БСП-Варна, и Апостол Димитров, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, са били привикани в понеделник на "Позитано"20, разкриха източници от червената централа. Всъщност информаторите са близки до "опозицията" и са се нат...

News image

Борисов скочи на "г-жа Нинова", нарекла го "страхлив". БСП ще мачка медийно премиера за "симбиоза с ДПС и Пеевски"

"Нека г-жа Нинова покаже нещо, което е съградила под нейно ръководство. "Нашата работа е да градим и го правим всеки ден. Останалите ги бъркат с рошави мъже. Аз епитети не употребявам". Няма да ми развалите настроението с въпроси за госпожата". Това заяви Бойко Борисов при откриването н...

News image

Песков объяснил срыв встречи Путина и Трампа. Встреча должна была пройти "на российской территории"

Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков объяснил срыв встречи лидеров России и США Владимира Путина и Дональда Трампа на саммите АТЭС, передает РИА «Новости». «Действительно, пытались согласовать отдельную полноформатную встречу и по линии протокольных служб, и по другим канала...

News image

ЦРУ потвърди обвиненията за руска намеса в изборите, въпреки че Тръмп вярвал на Путин

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпео потвърди обвиненията за руска намеса в американската предизборна кампания миналата година, въпреки новите опровержения на руския държавен глава Владимир Путин, повторени от президента Доналд Тръмп, предаде АФП. ...

News image

ВОЙНА! Борисов скочи на Радев. Цветанов обвини президента, че не е "говорител на централния нападател Борисов"

Бойко Борисов звъннал на Цветан Цветанов веднага след "Панорама" и поръчал да се "удари президента". "Този път е война. Иска война и ще си я получи. Удряйте го по всички възможни канали и теми", разпоредил Борисов. Цветанов веднага се зае да изпълнява поръчката на пемиера и лидер на ГЕР...

News image

Путин се видя с Тръмп във Виетнам по време на фотосесията

Президентът на Русия Владимир Путин и американския пезидент Доналд Тръмп се ръкуваха на форума на АТИС във Виетнам. По време на фотосесията в национални костюми Тръмп се доближи до Путин и му стисна ръката. След това американския президент застана до Путин. По-рано Белия ...

News image

Карадайъ: Нашият вот срещу това правителство предстои. И никой не може да определя нашата политика. Най-малко ГЕРБ

"ГЕРБ няма как да повлияе на политиката на Движението за права и свободи. Това правителство е вредно за България и ние сме го казвали неведнъж. Нашият вот срещу това правителство предстои. И никой не може да определя нашата политика. Най-малко ГЕРБ." Това заяви председателят на ДПС...

News image

Тръмп избягва дори "случайна среща" с Путин, не участва в мероприятията на форума на АТИС

В рамките на форума на АТЕС започна срещата на лидерите на АТЕС и АСЕАН. В срещата взева участие Владимир Путин. Президентът на Русия последен влезе в залата, където се провежда мероприятието. Главната интрига беше дали ще се "срещнат случайно" Доналд Тръмп и Владимир Путин. Белия ...

News image

"Лидеры Китая и США впервые разговаривают на равных". Трамп назвал плодотворными переговоры с лидером КНР

Предвыборным обещаниям Трампа не суждено было сбыться. Американский лидер не только не смог наладить отношения с Россией, но, судя по всему, еще и отложил в долгий ящик торговую войну с Китаем. Перед тем, как отправиться на саммит АТЭС, Трамп посетил Пекин с официальным визитом, во время кот...

News image

Цв.Цв. пласираше "оферти" на Марешки, докато БСП и ДПС редяха вота на недоверие. КОЙ как да гласува против КОЙ?!

Когато БСП и ДПС решиха срещата за вота на недоверие да бъде на равнище заместници, всичко беше ясно. Предния ден Цветан Цветанов вече беше уговорил Веселин Марешки да гласува против БСП и ДПС. Когато Корнелия Нинова обяви, че БСП ще внася вот на недоверие, написахме - "Борисов спасява ко...

News image

Доналд Тръмп и Владимир Путин няма да имат официална среща във Виетнам

Това съобщи телевизия Ей Би Си, като цитира прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс. "Колкото до среща с Путин, тя никога не е била потвърждавана и няма да има такава заради несъответствия в графика на двете страни, - заяви Сандърс малко след пристигането на Тръмп в Дананг. Няма офиц...

News image

Марешки очаквано "легна" на Б.Б., но си вдига "цената" - скочи на "Атака" и ВМРО. "Воля" не подкрепя вота на недоверие

Както написахме още във вторник, след "тайната среща" в Банкя с петролни и оръжейни босове, на която Б.Б. си реши въпроса с вота на недоверие, "Воля" очаквано няма да подкрепи БСП и ДПС в атаката им срещу кабинета "Борисов-3". Марешки не само "легна" на "Бойко", но и скочи на "Атака" и ...

News image

Тръмп обяви търговски сделки за над $250 млрд. с Китай. Президентът увери Си Цзинпин, че САЩ не признават Тайван

Американският президент Доналд Тръмп настоя Китай да направи повече по въпроса за севернокорейската ядрена програма и заяви, че двустранната търговия е несправедлива по отношение на САЩ, предаде Ройтерс. Той обаче похвали китайския си колега Си Цзинпин за обещанието, че Пекин ще бъде по...

News image

Велислава Кръстева: ДПС запазва готовността си за подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ

-През миналата седмица ДПС прие на Централния си съвет декларация, чрез която партията призова ГЕРБ, цитирам, „да изкара националистите от властта“, край на цитата. Какъв е отзвукът? -Аз мога веднага да ви кажа какъв е отзвукът в нашите структури, тъй като в края на седмицат...

News image

Юнкер подложи "добрия приятел Бойко" на Путин със заявката: "Ще посетя Западните Балкани, тръгвайки от Варна."

Бойко Борисов не искал да се шуми за Шенген, тема, която не провокира Кремъл за реакция. В същото време, преди да му даде думата на съвместния брифинг, Жан-Клод Юнкер го подложи на Путин. "Онзи ден проведох среща с г-н Ципрас за високоскоростните влакове. Ще подкрепим този проект. ...

News image

Борисов провокира спонсорите на вота на недоверие. Да скочи на Путин в Западните Балкани, не е като да се гушка с Юнкер

Бойко Борисов провокира от Брюксел "спонсорите на вота на недоверие" от Брюксел с посланието - "България е готова да застане начело на Съвета на ЕС". Борисов фокусира вниманието към Западните Балкани и интереса на ЕС от стабилност и сигурност в този регион, за да подчертае, че е ЛИЧНО ГОТ...

News image

Нефть резко подорожала после ареста принцев в Саудовской Аравии‍

Цены на нефть превысили двухлетние максимумы и «пробили» отметку $62 за баррель. Эксперты объясняют такой рост беспокойством инвесторов из-за укрепления власти в руках саудовского наследного принца Мухаммада бин Салмана. Ранее он выступал за сокращение квот ОПЕК. Арест принцев в Саудовс...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Б.Б. заиграва с Нинова, за да прикрие коалицията "КТБ" с "ДПС-Пеевски". Сарая държи компромат за 50 милки от "оградата"

News image

Бойко Борисов окончателно скъса с Георги Гергов - вече не му трябва по линия на комбинацията с оста "Цацаров-Пеевски", и заигра с Корнелия Нинова, смазала опозицията в БСП. Борисов заиграва с Нинова, за да прикрие коалицията с "ДПС-Пеевски". "Патриотите" само мрънкат - консумират властт...

Богомил Бонев: Чрез атаката си към БСП ГЕРБ прикрива собствената си симбиоза с ДПС

News image

БСП дава битка на ГЕРБ на фронта на корупцията. Това е правилно. Корупция може да има само при управляващите. Които разпределят "порциите на властта" (по Доган). Но в арсенала на боеприпасите при БСП липсва нещо съществено: отношението към ДПС. Как така сте опозиция с ДПС срещу ГЕР...

Борисов се окопава във властта. Юнкер и "мафията в Брюксел" си го гушкат. Този път Доган ще го свали трудно. Майдан?!

News image

Ахмед Доган пласира поредното си мощно послание, че независимо от всички министри на Делян Пеевски, въпреки Касата и новия негов министър, ТОВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО, ако ДПС не получи политически бонус - демонтаж на "националистите" точно преди европредседателството. Политическият пай за ДПС е...

АКЦИЯ

ДОМУСЧИЕВ ЩЕ КЕШИ ЗА ПРОПРЕЗИДЕНТСКИ ПРОЕКТ срещу ГЕРБ, "ама друг път". Търсят му 300 "милки". ДАНС си иска "капии"

News image

През тази седмица из София плъзна интрига, че "олигархът" Кирил Домусчиев бил "поръчан", "сготвен" и прочие от най-високо място. На практика посочват Бойко Борисов като "поръчител", а Валери Симеонов като "изпълнител". Атаката тече с пълна сила едновременно по медийните канали на Ц...

Бойко Борисов сключи поредната Сделка по формулата "КОЙ" и отлетя с "Борисов-3" за Брюксел. Вотът не минава, сетне "БУМ"

News image

Бойко Борисов сключи "огледална" Сделка по формулата "КОЙ" и отлита с цялото правителство за Брююксел за съвместно заседание с Колегиума на комисарите. Очеизвадно е, че след като посочи Кирил Ананиев за бъдещ министър на здравеопазването, премиерът смята, че се е подсигурил и вотът на н...

КИЛЪРИ

Как Хуго Шмайсер създаде АК-47 за Сталин. Калашников е просто пропаганден клоун и никога не е изобретявал АК-47

News image

"Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … Как би ли могъл никому неизвестният сержант със седмокласно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако за...

Шеф на службата за сигурност на виден СИКаджия: "За кого пристигна снайперист от Приднестровието?!". Бъзикат "Бойко"

News image

Големите босове знаят, че увеличаването на охраната не спира проектилите - особено от снайпери. Въпреки кевларените покривала. Само вдига цената на поръчката, както казал шеф на трибуквена Групировка на приятел от РУМНО. Раздвижването в петрола и джепането вещае "мокри поръчки", отсича ...

МАФИЯ

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, сготвиха те алангле - Бойко Борисов и аяните в ДПС, диван-чапраз пред Ахмед

News image

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, помниш ли как ни скочи с "външно" на 8 август 2013, за да защитиш НАШИЯ ПРИЯТЕЛ, твой бигбос. Няма лошо. Отказа се... Сега да ти реднем нещо ОСТРО, не като Кольо Парамов, византийско-векерейската. Сготвиха те алангле, приятелю Наш - Бойко Борисов и аяните в ...

Цветанов на крака при Борисов. Босове обсъждат на яхта край Малта КОЙ идва при падане на кабинета "Борисов"3

News image

Цветан Цветанов е бил "на кафе при Борисов" рано сутринта в събота, съобщават отлично осведомени от най-близкото обкръжение на премиера. Междувременно из коридорите на спецслужбите се понесе сочен слух. Босове обсъждали на яхта край Малта КОЙ идва при падане на кабинета "Борисов"3. ...

РЕКЛАМА
Банер