СНАЙПЕР

България декларира, че не просто ще пази въздушното си пространство, но е готова да нанесе и удар върху ядрена страна

alt

Покрай избора на нов изтребител става все по-гадно! Все повече наглеци се опитват да правят хората на маймуни! И все повече ловки маймуни се опитват да крият собствената си отговорност зад решението на „експертите”.

Първо да сме наясно. „Експертна комисия” в избора на изтребителя няма! Тя беше преформулирана в „политико-военна” група.

Защо?

Офертата за „Грипен” отговаря напълно на задължителните изисквания в заданието, формулирано в Актуализиран проект за инвестиционен разход - „Придобиване на нов тип боен самолет“ (Държавен вестник брой: 51, от дата 19.6.2018 г. ).

Офертата за „Грипен” отговаря напълно и на препоръките в същото задание:

- възможност за придобиване на повече от 8 самолета в рамките на отпуснатия бюджет (предлагат 10 самолета)

- изграждане на регионален център за поддръжка на изтребители „Грипен” у нас в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество (поддръжка и резервни части).

Офертата за „Грипен” отговаря напълно и на аргументите, с които в заданието („Проект за инвестиционен разход”) се обосновава необходимостта от придобиване на нов боен самолет – акцентът е върху противовъздушната отбрана и охрана на въздушното пространство („Air Policing”).

Въоръжението на „Грипен” отговаря напълно на заложените в заданието изисквания при доставка на първата партида самолети, като за допълнително въоръжение, свързано с наземни цели, е отбелязано „на по-късен етап” ( т. 3.1.2. Въоръжение).

 

Офертата за „Грипен” е с около 500 млн. лева по-ниска (съдейки от отделни изказвания на заинтересованите страни – зам. министър Ат.Запрянов, вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа).

Казано простичко – Няма „експертна” комисия, която може да препоръча избора на Ф-16 пред „Грипен”.

Затова и ни пробутват някаква анонимна „политико-военна” група, която постепенно започват да наричат „експертите от МО” или просто „експертите”. Докато стигат до невероятните откровения на Цветан Цветанов, че „експертите”, естествено, са взели „политическо” решение, защото то друго не можело и да бъде.

За подвластните на тази изключително пластична логика ще трябва да напомним - Експертите взeмат експертни решения!; Политически решения, взeмат политиците! И политиците не могат да скрият политическато си отговорност зад „политическо” решение на експертите.

И така – „конкурс” няма! Имаме политическо решение на управляващите политици!

Колко ще ни струва то?

Като начало около 400 млн. лева в повече (ако приемем, че успеем да смъкнем цената до заложената в инвестиционната програма).

Само летенето с Ф-16 ще ни струва годишно над 7,5 млн. лева отгоре – според данните за цена на летателен час и планирания нальот.

 

Поддръжката (същата поддръжка, за която шведите ни предлагат офсетна програма), и която според всички достъпни източници, е многократно по-скъпа при Ф16, отколкото при „Грипен” ще ни натовари от порядъка на около 75 млн. лева годишно отгоре за Ф16. (за 23 години напред).

Допълнително оскъпяване идва и от изискването да платим 100 % от сделката – без разсроченото плащане. Тук ни залъгват, че това нямало значение, че ще ни отпуснат заем и ...то било едно и също. Но дори и при 1.5% свръх ниска лихва върху такъв заем, това прави 15 млн. лева отгоре, годишно.

Оскъпяване заради срока на доставка. Шведите ни предлагат 4 самолета, напълно способни да носят бойно дежурство още в рамките на две години. Тогава, когато „българските” Ф-16 дори няма да са започнати. Забавянето на доставката с три-четири години – както се предвижда при сделка за Ф-16 - означава, че България ще трябва да продължи да харчи за поддръжката на МИГ-29 огромни суми ненужно. (За периода 2016 – 2017 г. Министерството на отбраната е вложило в поддръжката на МиГ-29 над 99 млн. лв.). И така, при избора на Ф-16, само от забавянето на доставката, ще трябва да надплатим десетки милиони лева допълнително (вероятно около 30-40 млн.)

Отделно е и т.нар. инфраструктура, която за американските самолети е значително по-сложна и съответно многократно по-скъпа.

После идва и военното оборудване, което ще бъдем принудени да купуваме само от американците – на монополни цени. (Наистина е странно как възможността да купуваш каквото ти трябва от италианци, французи, израелци, американци (на естествено конкурентни цени) е отчетена като недостатък – „зависимост от трети страни”. А подчинението на монополен производител, е отчетено от същата „политико-военна” група като голямо предимство – „независимост от трети страни”.

След това идва втората сделка – за следващите 8 самолета. Какво можем да очакваме за нея? Нас сега, когато все още имаме избор, ни натискат очевидно политически, да купим хем по-скъпо, хем нещо, което не сме поискали като въоръжение на този етап. С мъглявите обещания „Бе, ще направим нещо с цената, може нещо да нагласим”.

А каква ще бъде цената, когато вече няма да имаме избор – когато ще трябва да купуваме още осем самолета от монополен доставчик? Дали някой ще се съобрази с жалбите ни или просто ще ни посочат новия девиз – „Америка преди всичко! Плащай!”

Ако сумираме всичко, при избора на Ф-16 пред „Грипен” става дума за еднократно надплащане от около 400 млн. лева и годишен „абонамент” от около 100-150 милиона лева в повече всяка година в продължение на следващите 20 години.

Съществува и друг проблем извън парите. Според специалистите всички военни предимства на Ф-16 пред Грипен се изчерпват с далечината на полета и възможността за поразяване на наземни цели.

Ето как рекламира стоката си Джeймс Робинсън директор „Международно бизнес развитие на F-16“ в Lockheed Martin. – „F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели.” И предлагал „много повече от обикновена охрана на въздушното пространство”. Прекрасно!

Сега остава да открием и „наземните цели” в обхват на Ф-16 излитащ от България. Защо ли се сещам само за една посока, в която може да ни накарат да ги открием – на изток!

Казано простичко, с избора на Ф16 пред „Грипен”, България декларира, че не просто ще пази въздушното си пространство, но е готова да нанесе и удар върху територията на съседна ядрена страна. Което автоматично ни превръща в потенциална заплаха и обект на контра действия. За някои, това е чудесно, други са категорично против. Но това също е част от политичското решение, политическия избор и отговорността на политиците за това решение.

Аз не мога да отговоря на въпроса дали тези цени (финансови и политически) са високи, ниски или добри за българо-американската дружба. Може и да са си съвсем нормални. Но това са цените, за които отговорност пред настоящите и бъдещи избиратели ще носят сегашните български политици. И управляващите, и от опозицията! А опитите да се затаят и да се скрият зад „политическото” решение на „експертите” са жалки!

На мен лично, цената ми се струва прекалено висока на фона на ежегодно разиграваната сценка за търсенето на 50 млн. лева за коледни надбавки за най-бедните пенсионери. Тук става дума за коледните им надбавки за двайсет години напред! Но пък и аз вече съм по-близо до пенсионерите, отколкото до воините, които ще се закалят в огъня на бойната „българо-американска” дружба.

---------------------------------------------------------------------------------

* Всички сметки и разчети са на базата на публични данни в Интернет в т.ч. и данни от Актуализиран проект за инвестиционен разход - „Придобиване на нов тип боен самолет“, публикуван в Държавен вестник.

Кольо Колев, Източник: "Епицентър"

 
СНАЙПЕР
News image

"Сарая&Берлин" атакува във Варна, овладява полицията за евровота. Шефът на 03 РУП Илия Танев пое "Охранителна полиция"

ДПС превзе ключова капия във Варна под благия поглед на премиера Бойко Борисов. Шефът на 03 РУП Илия Танев пое "Охранителна полиция" на Велики четвъртък, заповедта му е подписана. Новината проби до София, о.р. полк. Чавдар Петров, близък до президента, БСП и варненски босове позвънил на...

News image

Сарая решава вота в полза на ГЕРБ. Машината "Пеевски" дърпа 150 000 гласа от БСП, иначе ДПС се срива с 2 мандати

ДПС атакува в районите на БСП. При активност 55-60% Сарая остава с 2 мандати, ако Пеевски не дръпне 150 000 от БСП. "Ние ще вземем 250-300 000 заради ниската активност в чужбина, не стига за трети мандат. Може да имаме три мандати, ако Пеевски извади 150 000 извън традиционния ни електорат...

News image

"Заговорници срещу Бойко" на "конспиративен обяд" обслужени със СРС. МОСАД, ГРУ и Цветан Василев в меню "Радев алангле"

Поредният заговор срещу властта е разкрит. "Агенти" на МОСАД и ГРУ са заковани как планират "пълзящ преврат" по време на "конспиративен обяд" и са обслужени със СРС-та. Вместо да се погрижат за контранаблюдение, заговорниците били съпровождани от "цял бус охранители". Цветан Василев,...

News image

Партията "Деси Радева" печели изборите. "Г-жа президентшата" направи партия преди Р.Р., за да стане "Г-жа премиерша"

Десислава Радева обяви Иво Христов от листата на БСП за ПРЕДАТЕЛ, защото иска БСП да загуби изборите. (Нейната игра е Румен Радев да стане премиер, затова работи Б.Б. да довърши мандата.) Корнелия Нинова изригна с медийно "ресто" - "Не ме занимавайте с Деси Радева, как да я коментирам пол...

News image

Доган нареди листа без кандидат от Кърджали. "Фейкът" Пеевски вади 50 000 от Северозапада, това означава загуба на БСП

И какво се оказа - обявиха за "фейк новина" информацията в медиите преди месец, че Делян Пеевски ще е втори в листата на ДПС. И той не само е втори, но ще превърне с изборджийската си машина във "фейк" твърденията за "Кърджали гейт", защото няма кърджалиец в листата на ДПС. "Кърджали гей...

News image

Доган блъфира вълшебно, на Падишаха му трябва Велик везир и преговарящ с ТИМ и Маджо. Пеевски в Брюксел, ама друг път

Делян Пеевски отива в Брюксел, ама друг път, ще гради опорните пунктове на "Отсечката Доган" по трасето на "Един пояс, един път". След отстраняването на сарайния дост Валентин Златев ще има много работа в Бургас, във Варна ще трябва да преговаря с ТИМ и Маджо за пристанището. Делян...

News image

Златев загуби "войната на олигарсите" с Домусчиев и Пеевски, "Бойко" и Доган се "отдръпнаха". И рашките го "повишиха"

Валентин Златев е аут от играта от половин година - Кирил Домусчиев му скочи с Делян Пеевски и Николай Вълканов. И рашките го отстраниха от оперативното ръководство "с повишение" - "да осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на стра...

News image

Свършва мандатът на Цацаров, Пеевски отива в Брюксел. ДПС нареди лидерска листа, Сарая в битка за 3 евромандати

Потвърди се инфото от четвъртък, че ДПС тръгва в битката за Брюксел с Делян Пеевски напред. Свършва мандата на Цацаров, Пеевски става евродепутат. ДПС нареди лидерско-корпоративна листа, Сарая влиза в битка за трима евродепутати. Мустафа Карадайъ се отказва, Делян Пеевски отива в Брюксел...

News image

Осветяването на полк. Чавдар Петров като свързан с "Позитано"20 работи за ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив

Осветяването на о.р. полк. Чавдар Петров като свързан едновременно с "пропрезидентската партия" и "Позитано"20 и разкешването за водачите на "зелените чорапчета" в Тетевен накланя везните към ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив, тъй като надува резултата за БСП, а Бойко Борисов държи жокер с...

News image

ГЕРБ проби схемата на десните и БСП. Иван Костов спира рокадата "Кънев-Тафров" и играта с "Позитано"20, иска два мандата

След като провокира и раздуха медийно "войната" между Сергей Станишев и Корнелия Нинова щабът на ГЕРБ проби схемата на десните с "Позитано"20. Щабистите на "Позитано"20 не криеха, че Радан Кънев е обещал на Корнелия Нинова "преливане" на 50 000 гласа само от София. Щабът на ГЕРБ пл...

News image

След президентшата и Михаил Миков атакува Иво Христов: Как да гласуват за теб хора, които наричаше "чеверме социалисти"

"Иво Христов трябва да обясни как, след като говореше срещу БСП, сега ще иска подкрепа от нея", заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият лидер на БСП Михаил Миков. Той визира критични статии към политиката на БСП на началника на президентския кабинет Иво Христов. Според Миха...

News image

Десислава Радева подпали коалицията "Нинова&Радев"?! Иво Христов "визиран" от президентшата като "предател"

Десислава Радева подпали коалицията "Нинова&Радев" с посочването на Иво Христов като "предател" - качи във ФБ клип на канадската рок група Nickelback - Burn It To The Ground (Изгори го до край). "Атаката не е срещу Иво Христов, той е повод. Деси Радева не може да "диша" Корнелия Нинова и...

News image

Борисов влиза в битка за евровота с "Коалиция за местни избори", Нинова с единна на макс БСП като за парламентарни

Бойко Борисов прави коалиция преди евроизборите заради "наказателния вот", който БСП ще получи като бонус. СДС и "земеделците" ще добавят решаващия евромандат за победата на "ГЕРБ&Ко". Те вече работят яко в предкампанията. Всъщност Борисов реди "Коалиция за местните избори, за да п...

News image

Сензация! Петър Витанов от лобито "Кирил Добрев" измести Янаки Стоилов. Станишев влиза в избираемата част на листата

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев влиза в листата на БСП за избори за Европейски парламент, но сензацията е Петър Витанов, (от лобито Кирил Добрев, Иван Иванов&Приятел от Женева), получил 97 гласа от 162 и отиде на балотаж за второто пмясто с Цветелина Пенкова с 97 гласа, който спечели. Така из...

News image

Бунт срещу листата на "рашките". "Вътрешната опозиция" в БСП вкара "соросоида" Станишев като "добавка" в листата

Бунт срещу листата на "рашките", които не искат "соросоидът" Станишев да е евродепутат. "Вътрешната опозиция"в БСП го добави в списъка за "тайно гласуване".  Пленумът номинира още и Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов (според ПИК проф. Боян Чуков), предава Канал 3. Шест ч...

News image

Коалиция "Нинова&Радев" щурмува властта, вкарва Борисов в "сандвич". Цветанов се връща в играта. Иде "Рашки гейт"

Маските паднаха. Коалиция "Нинова&Радев" щурмува властта. Корнелия Нинова и Румен Радев вкарват Бойко Борисов в "сандвич" - двамата ще свалят Автократа. Коалиция "Нинова&Радев" връща Цветан Цветанов в играта. Включването на "президентски жокер" в листата на БСП вещае тежка компроматна бит...

News image

Нинова не постави Станишев в листата, бламира водачката! Иво Христов провокира "президентска интрига"

Корнелия Нинова очаквано обяви листата на БСП без Сергей Станишев и бламира Елена Йончева, обявила, че ще бъде в листата. Втори е Янаки Стоилов. Трета е Деница Златева. Иво Христов е четвърти и това вкара президента в интрига. Пети е проф. Румен Гечев. Шести Иван Кръстев. Посоче...

News image

Мините "Станишев" и "Дончев" избухват на пленума на БСП?! Операция "Разкешване", Гергов и Найденов дават битка на Нинова

Корнелия Нинова и Кирил Добрев са мобилизирали всички ресурси, за да няма изненади на пленума. Делегатите от апарата ще са на линия, за да не се провали планът "Нинова" заради отсъстващи делегати от мнозинството, заяви източник от ИБ на БСП. В същото време "станишевци" готвят изненади при...

News image

Цветанов напуска ГЕРБ след наритването, продава мезонета с ВИП-асансьора, мести се в САЩ и нарушава "омертата"?!

"Позитано"20 сензационно: Борисов нарита Цветанов като банкенско псе. Скандалът по телефона след брифинга на премиера е бил потресаващ. Цветанов е казал на Борисов, че щом толкова пречи ще напусне  ГЕРБ след изборите. Цветан Цветанов ще саботира кампанията на ГЕРБ, а след загубата им ще...

News image

Цветанов крои завера срещу Б.Б. в "Радисън"?! "Проксита" притичват за по кафе с тортичка "Пунта Мара" и "консултация"

Цветан Цветанов станал "нещатен сътрудник" на кафенето в хотел "Радисън" срещу сградата на Народното събрание веднага след връщане на картата си на народен представител. Втора седмица там трудно се намирали свободни места. Парламентарни "проксита" притичвали за по кафе с тортичка "Пунта...

News image

Нинова пита Борисов: "Кой следи политици от БСП"? "Външно" дебне играчи във Варна, притеснявали се "дали не е Бойко"

Журналистическият натиск по Елена Йончева, водачка на евролистата на БСП, е представян като в "добрите практики на западните медии". Целта била да провокира гневна реакция и скандал. На фона на многоимотната и "скандална Йончева" Мария Габриел, водачка на листата на ГЕРБ, да изпъкне кат...

News image

ТИМ и "Сарая"&"Берлин" в битка за поста на главния прокурор. Борисов този път не играе с Пеевски в "Ти си го избра"

Мощната икономическа група ТИМ, подкрепена от "външни фактори", и "Сарая"&"Берлин", влязоха в битка за поста на главния прокурор. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев няма да повтори мандата си, не само защото няма да му стигнат преференциите, за да измести Александър Йорданов. Играта ...

News image

Корнелия Нинова гласи коалиция с "Демократична България", дава вицепремиерско кресло и две министерски позиции

Сензационна коалиция се задава след "хвърлянето на кърпата" от Бойко Борисов - "левите" и "десните" се обединяват в кабинет на "националното спасение". Коалицията на БСП с "градската десница" ще бъде подкрепена от президента Румен Радев в името на националното съгласие, твърди източник ...

News image

ГЕРБ губи изборите, Радан Кънев обещал 50 000 гласа за БСП само от София. Иво Прокопиев и Христо Иванов са в комбината

Радан Кънев обяви, че 100 000 седесари ще гласуват за БСП, за да прикрие схемата си с "Позитано"20, заяви източник от ПГ на ГЕРБ. Водачът на листата на "Демократична България" е обещал на "Позитано" 50 000 гласа само от София. Иво Прокопиев и Христо Иванов са в комбината. Ако "Демо...

News image

ГЕРБ-скандал във Варна?! Гласуват оставката на шефа на Очна болница д-р Руслан Тошев на сесия на Общинския съвет

Горещ понеделник за ГЕРБ-Варна. Гласуват оставката на шефа на Очна болница д-р Руслан Тошев на извънредна сесия. Той подаде оставка миналия четвъртък, но активисти на ГЕРБ-Варна твърдят, че БСП ще я използва за кампания преди изборите. В същото време други се радват, в навечерието на пр...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Маджо праща бригадата на Петьо Ченков-Бургаския за вота във Варна. Бойко Борисов иска победа на макс в морската столица

News image

ГЕРБ/СДС и ДПС ще мачкат БСП и "Демократична България" в морската столица. "Берлин" и "Банкя" ще приберат целия корпоративен вот - хидростройци, вичовци, ТИМаджии. Всички. В същото време Корнелия Нинова е работила тихо на терен в града и е мобилизирала изборджии, които вдигат "целия рекет...

Пеевски превзема Варна, ДПС в "джихад" за вота. Щабът на ГЕРБ: "Веско Дупката ще работи за ДПС, а беше цанен при нас"

News image

Назначаването на Илия Танев, сочен като близък до лидери на ДПС, за началник на "Охранителна полиция" на Велики четвъртък в присъствието на Бойко Борисов в морската столица е знаково. Щабът на Делян Пеевски превзема Варна и областта взема мерки на тези избори да няма арести на изборджии...

Малките разлики правят изборите фестивал на търговията и вдигат цената на вота. Кампанията стартира с 50 лв на глас

News image

Малките разлики, които агенциите дават, ще превърнат изборите във фестивал на търговията с гласове. Купеният вот няма как да се "хване", но социолозите коментират, че той няма да повлияе на резултата, защото "всички купуват". Всички "купуват", но някои плащат повече. Който налее повече ...

АКЦИЯ

Войната "Берлин"&"Банкя" - "Цветан Василев&Ко" е за милиарди. Босове се изнасят по острови за изборите

News image

Битката на евроизборите формално е БСП срещу ГЕРБ - така е само в тв студията. Всъщност воюват "Берлин"&"Банкя" срещу "Цветан Василев&Ко" със стратегически резерв от "радевисти". БСП осигурява фронтоваци за дивизиите на "Цветан Василев&Ко", а ГЕРБ щурмоваци за "Берлин"&"Банкя" със страт...

"Войната на олигарсите"II. Алекперов смени Златев след среща с Путин заради "фактора Борисов". Изборите са на Везната

News image

Бойко Борисов се намеси във "Войната на олигарсите"I на страната на Кирил Домусчиев и Георги Самуилов и Валентин Златев я загуби. Сега на Везната са евроизборите. Валентин Златев загуби "Войната на олигарсите"I, защото отчиташе интересите на управляващите. Вагит Алекперов го смени ...

КИЛЪРИ

Маджо мачка Валери Симеонов по масонска линия. "Брат" Сотир не може да откаже на "брат" Бойко и боса на СИК

News image

Пеевски ще "предприеме мерки" за кеф на Падишаха и ехалето (Доган не може да "диша" Валери Симеонов заради блъскането на бабичката туркиня на границата), написахме преди "рестото на Маджо". И предприе. Пеевски, Маджо, Валентин Златев и Борисов отдавна си стиснаха ръцете за Южното Черноморие....

Маджо може да изхвърли "В.С." от Играта. Или да намери работа на Петьо Ченков-Бургаския "Калашников" и Радо Слънцето

News image

Валери Симеонов е "пич на пичовете", събра кураж да вкара интрига между Борисов и Маджо, но подценява инкяра и комбинативността им, отсече източник от кръга на "Котараците". Бившият вицепремиер залага на егото на Бойко Борисов, който "лесно се разтоварва от носещите негативи", НО ГРЕШИ ЗА...

МАФИЯ

Трибуквената банка на виден масон, "Трезорът на Цеко" и Маджо инвестират в "Берлин"&"Банкя" срещу "Цветан Василев&Ко"

News image

Щабистите на "Берлин"&"Банкя" разполагат с финансов ресурс, който е в пъти повече от милионите, които "Цветан Василев&Ко" налива на щабистите "позитанци" и "десните", твърди източник от ДАНС, който няколко пъти е засичал срещи на посредници от "Позитано"20 с бившия бос на КТБ. Трибуквенат...

Б.Б. събира партии, корпоративна подкрепа, житари и хидростройци, Маджо и Маргините. "Компромат гейт" работи за БСП

News image

Б.Б. събира "десни" партии" и корпоративна подкрепа, прибавя организиран вот от житари и "хидростройци". Маджо, Пашата, "Котараците", Митко Каратиста и Маргините ще бъдат як съпорт за ГЕРБ. Обаче "Компромат гейт" работи за БСП, "Позитано"20 чака и "хакерски" презент за "тайни сметк...

РЕКЛАМА
Банер