СНАЙПЕР

"Турски поток" ще задълбочи зависимостта на България от руския газ. Въпреки кремълските амбиции, ЕК ще има последна дума

alt

В интервю от 30 май в българското издание "Международни отношения"- списание на руското външно министерство, външият министър на Русия Сергей Лавров излезе с обяснението на  Кремъл колко важен е "Турски поток" -  новият газопровод за износ на газ, който "Газпром" строи под Черно море до Западна Турция.

"Планираният газопровод "Турски поток" отваря широки възможности за общите ни усилия", казва Лавров . "След като тръпопроводът мине през територията на България,  ще бъде повишена  енергийната сигурност на вашата страна."
Твърдението на Лавров е 

дълбоко невярно

"Турски поток" ще доставя повече руски природен газ в страна, която вече зависи изключително много от руския газ. Този нов тръбопровод няма да спомогне за диверсификация на енергийните източници, което е ключов фактор за подобряване на енергийната сигурност на България и на Балканите.
Освен това "Турски поток" е  разпределителен тръбопровод, който само ще пренасочва обемите от газ, който понастоящем минават през Трансбалканския тръбопровод от Украйна към България, Гърция и Турция.

Освен това, "Газпром" иска да използва Трансбалканския тръбопровод в обратна посока за нуждите на втория клон на "Турски поток", по който руският природен газ да стига през Турция до Югоизточна Европа, заобикаляйки Украйна.

По този начин "Турски поток" няма как да  подобри енергийната сигурност на България или тази на Балканите. Вместо това той ще задълбочи зависимостта им от руския газ и по този начин ще подкопае енергийната сигурност на региона.Енергийна сигурност

Ключова концепция в стратегията за енергийна сигурност на Европейския съюз е диверсификацията на енергийните източници - т.е. да се гарантира, че всяка държава-членка има алтернативни източници на енергия и следователно не зависи изключително само от нито един единствен източник.

България зависи изключително от доставките на руски газ: 98,3% от необходимия на страната природен газ се доставя от Русия.

България остава най -уязвима в случай, че бъдат спрени доставките на руски газ към ЕС: тя зависи изключително от доставките на руски газ по един маршрут, има ограничена свързаност със съседните държави и няма достатъчно възможности за съхранение на синьото гориво.
Въпреки поуките от газовата криза през 2006 и 2009 г., когато Русия спря газовите потоци през Украйна, България все още няма алтернативни източници за доставка на газ.

Това ще се промени, след като южният газов коридор от Азербайджан бъде завършен през 2020 г. и когато бъде изградено съоръжение за дегазификация в пристанището на Александрупулос, Гърция, което ще гарантира наличието на по-големи обеми втечнен природен газ (LNG) в региона.
Новият руски черноморски маршрут "Турски поток" Москва изгражда главно, за да отклони транзита на руски природен газ от Украйна и да се конкурира с южния газов коридор. Веднъж въведен в експлоатация, руският черноморски тръбопровод ще направи Трансбалканския тръбопровод излишен. В момента Трансбалканският тръбопровод транспортира около 16 милиарда кубически метра годишно (bcm / y) руски газ през Украйна и Румъния за България и Турция.

"Турски поток" реално ще замени  "Южен поток", който трябваше да пренася 63 милиарда куб.м. газа на година, след като проектът се провали поради нарушаване правилата на ЕС за конкуренцията, а впоследствие бе спрян от руския президент Владимир Путин през декември 2014 г.

Морският участък на "Турски поток" бе завършен през ноември 2018 г. и се очаква тръбопроводът да започне да функционира до края на 2019 година.
Според "Газпром" първата секция на газопровода ще доставя природен газ на турските потребители, докато втората  (Tурски поток - 2) ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Всяка секция ще има пропускателен капацитет от 15.75 милиарда куб. м годишно (bcm / y).

Миналия ноември "Газпром" реши да разшири "Турски поток-2", включвайки България, Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия. Избраният маршрут до голяма степен възпроизвежда пътя на неуспешния проект "Южен поток“, но с по-малък капацитет, заради което е наречен "South Stream Lite".

Изборът на "Газпром" за транзитен маршрут на газ през България (вместо през Гърция) даде тласък на плана на София за изграждане на Балкански газов хъб, който ще разчита главно на руски газ от Турция. Обемите на втечнен природен газ, доставен на Гърция, ще бъдат незначителни за един по-дълъг период от време. Досега България е подписала договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард куб.м природен газ, който ще се доставя по южния газов коридор.

Но проектът за изграждането на Балкански газов хъб е изправен пред предизвикателството, че трябва да получи одобрение от Европейската комисия. Ако Брюксел даде зелена светлина на този проект, "Турски поток-2" ще замени Трансбалканския тръбопровод при доставката на руски природен газ за Балканите през Украйна. В този случай Трансбалканският тръбопровод от Украйна ще бъде затворен и използван в обратна посока - от юг на север, за да се транспортира газ от Турски поток. Близо до град Варна тръбопроводът ще бъде разширен на запад - към Сърбия, Унгария, Словакия и накрая Австрия.

Истинската алтернатива

Московският "Турски поток" ще се конкурира с Южния газов коридор, който ще доставя неруски газ за региона. Коридорът се състои от три тръбопровода: Юженокавказки газопровод (ЮКГ) - през Азербайджан и Грузия, трансанатолски газопровод (ТАнатГ)- през Турция, които вече функционират, и Трансадриатически газопровод (TAдрГ) през Гърция и Албания за Италия, който ще бъде завършен до 2020 г.

Южният газов коридор ще доведе до диверсификация на доставките на газ за Балканите за първи път в историята на износа на газ. Това ще бъде единственият тръбопровод до региона, пренасящ природен газ от алтернативен източник, Азербайджан. Този газопровод ще бъде свързан с газопреносната мрежа на България чрез планираната междусистемна връзка Гърция-България, чието изграждане започна преди година.

По-нататъшното развитие на Южния газов коридор би могло да включва разширяването на  мрежата от енергийната инфраструктура, свързваща Европа, Южен Кавказ, Централна Азия и Персийския залив, но без Русия.

Докато се материализира подобно развитие, което вероятно ще отнеме години,  достигането на 1 милиард куб.м азербайджански газ, предназначен за България, който представлява почти 1/3 от сегашното потребление на газ в страната, значително ще увеличи нейната енергийна сигурност. Присъствието на алтернативен доставчик не само ще спомогне за намаляване на зависимостта на България от един единствен източник на енергия, но и ще служи като лост за договаряне на по-добра цена с "Газпром". България все още плаща за газа най-високата цена в Европа. Цените, договорени през 2012 г., не са били предоговорени дори след като Европейската комисия завърши проучването си на руския газов гигант миналата година и разпореди да се спазват правилата на ЕС в дългосрочните договори.

Московският проект "Турски поток" се конкурира с Южния газов коридор и за това, че и двете тръби са насочени към клиенти в Турция и на Балканите. За разлика от Южния газов коридор, който е стратегически приоритет на Европейския съюз, "Турски поток" не е получил благословията на Брюсел.
Сега Москва притиска София да и съдейства при получаването на „гаранции“ от Европейската комисия за "Турски поток".

В интервю Лавров заяви: "Като се има предвид злополучния опит с проекта "Южен поток ", е необходимо да се получат солидни гаранции от Европейската комисия, че арбитражното решение на Брюксел няма да подкопае настоящите ни планове."

И все пак, ако България не успее да обезпечи получаването на нужните количества газ от три различни източника за своя Балкански газов хъб, и проектът за хаба, и този за "Турски поток-2" могат да имат съдбата на проекта „Южен поток“. Още повече, че Брюксел изисква също нито един от трите източника на газ да не доминира над другите, за да бъде подобрена енергийната сигурност на региона.

alt

Маргарита Асенова, polygraph.info
Превод: Faktor.bg

 
СНАЙПЕР
News image

Солунски плавателен канал", "Графа" вече е известен и като Канале Графе

София става все по-привлекателна - вече освен планина си има и море. Така коментираха потребители в социалните мрежи наводнените и прясно ремонтирани софийски улици "Солунска" и "Граф Игнатиев". "Солунска" даже получи и ново име "Солунски плавателен канал", "Графа" вече е известен и като Кан...

News image

Орлин Алексиев: Мая Манолова е удобен кандидат, ще спечелим на първи тур. Корнелия Нинова ще я провали ентусиазирано

Орлин Алексиев, известен като бизнес-"гуру" на Слави Трифонов контролира Общинския съвет в София и смятан за "кмета в сянка", е гарантирал пред Бойко Борисов, че София отново ще бъде на ГЕРБ. Джипът на Слави Трифонов често е паркиран в "Делта Хил", където е резиденцията на Орлин Алексиев-К...

News image

Борисов: "Цветанов ми липсва...". Споко, "Бойко" няма да връща "Цецо", той не си е тръгвал. Ерик Рубин си отива...

"Апартаментгейт" беше поръчка на американския посланик Ерик Рубин след скандал с Цветан Цветанов заради гей-компромат, категоричен е източник от ДАНС, близък до фамилия Цветанови. "Рубин си отива, Цецо се връща, това е", коментира дансаджията. "Цветанов ми беше семейството, всеки д...

News image

Доган няма да участва в "Пряка линия с Путин". Купи си златен порт с "руското ресто". Време е за "Пряка линия със Сарая"

Трима американски сенатори спряха "Южен поток". Преди това едни 600 млн бяха "инвестирани" в лобисти за Потока. Пет години бизнес-акулите около Путин уж си искат "руското ресто" - тези 600 "милки", а Кремъл щеше да мачка местните тарикати с друго Ресто. И? Направо ги намачка. Д-р А...

News image

Кюрдката от Ербил Херо Мустафа ще бъде новият посланик на САЩ в България

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, предаде БГНЕС. Тя е номинирана за посланик от президента Доналд Тръмп. Г-жа Мустафа ще замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. В момента е заместник-ръководител на посолство...

News image

Нинова: "Поемам имиджови щети, но предпазвам БСП от загуба". Б.Б. ще отбие клиентелите на БСП за пуч срещу лидерката

"Поемам имиджови щети, но предпазвам партията от загубата на местни избори", заяви Коренлия Нинова на конгреса на БСП. Какво означава "предпазване от загуба"?! БСП няма кмет в нито една голяма община, в нито един областен център. Какви цели си поставя "Позитано"20 - ако е да спечели ...

News image

Нинова, правят си т.к с теб. Ако се вържеш на "сирените", че си "голям играч", Борисов ще те размаже на изборите

Михаил Мирчев - "Нинова е голям играч... надигра Борисов вътре в БСП. Иван Костов не предe пред нея. Никакъв Станишев вече няма шанс пред нея. Никакъв Михаил Миков не може да й отнеме нищо. Никакъв Гергов вече не може да й се пречка". Нинова, правят си т.к с теб, докато търсиш пари за изб...

News image

Гергов мачкаше Нинова със "сеч", но не разкеши на конгреса. Пеевски я "посича" на изборите и превзема БСП с "ресурс"

Георги Гергов е прекалено шумен играч, мачкаше язвително Корнелия Нинова след последния пленум - "сеч", коментира бизнесменът. И загуби разгромно на конгреса. (Всъщност той не влезе в битка, след като Румен Овчаров застана зад Корнелия Нинова. Гергов вече върти друга схема - договори се с...

News image

Доган лансира Пеевски за премиер, лидер на ДПС е само трамплин? С 800 000 гласа ДПС печели вота, но коалицията е проблем

След евроизборите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ съпровожда Делян Пеевски в кулоарите на парламента. Пеевски стана "говорител" на политическата линия на ДПС, изработвана в Сарая от Доктора - за ДДС, 0 лв за партиите. Така се стигна до "Панорама", когато доц. Стойчо Стойчев обя...

News image

Пеевски е бъдещият председател на ДПС. Имаше много голям отлив на гласоподаватели, това е тежък провал на Карадайъ

"В ДПС видяхме много голям отлив на гласоподаватели. Това е тежък провал на председателя Карадайъ. И там се мисли за смяна на председателството, заяви в "Панорама" политологът доц. Стойчо Стойчев. "Връщането на Делян Пеевски в парламента никак не е случайно. Според мен се тества поч...

News image

Б.Б. готви Митко Николов за премиер и Емил Радев за главен прокурор. Слави става кмет на София и влиза в коалиция с ГЕРБ

Димитър Николов ще бъде следващият премиер, а Емил Радев главен прокурор, заявиха независими източници от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Комбинацията с Емил Радев се ползва с подкрепата на Румен Радев. ТИМ имат свои корпоративни и ВКР подводници в екипа на президента. Владислав Го...

News image

Кралев на "тайна среща" с Борисов в "Евксиноград", иска Пасев за кмет. Б.Б. преразпределя "порциите" с ТИМ, Шиши и Сарая

Миналата сряда министърът на спорта Красен Кралев е пътувал в колата на премиера Бойко Борисов от Ново село до Варна. Премиерът Борисов се е срещнал в "Евксиноград" с кмета на морската столица Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев. След това е вечерял с Красен Кралев в р...

News image

Нинова си оттегля оставката, хищните хиени скачат. Конгресът нарушава устава и... БСП губи катастрофално местните избори

Корнелия Нинова влезе в класически цугцванг. Ако не си оттегли оставката, ще я приключат като лидер след загубата на местните избори - дори и да има пряк избор на председател. Ако я оттегли, ще се приключи сама като лидер - ще излезе, че думата й не тежи, че се извърта, че не поема отгово...

News image

Б.Б. събра в "Евксиноград" кмета и областния на Варна, посрещна "ЧРД" на стрелби с "Пуцай!". Подготвя сделката за F-16

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Варна в сряда вечерта, а за кортежа на НСО, минал по новото кръгово на бул. "Владислав Варненчик" с пробива на бул. "Васил Левски", нямаше отцепване на движението по маршрут №1. Въпреки това за централните вечерни тв новини Борисов вече бе в "Евксиног...

News image

Пеевски притиска Прокопиев. Борисов мачка "градската десница", Нинова губи спонсор. Цв.Цв. праща "синьо уски" на Шиши

Цветан Цветанов е изпратил бутилка "синьо уиски" на Делян Пеевски за рестото за "Апартамент гейт", твърди източник от най-близкото му обкръжение. Бившият втори в ГЕРБ бил убеден, че Иво Прокопиев стои зад поръчката на компромата. „Специализирана прокуратура ръководи разследване за...

News image

Борисов&Пеевски отстрани "олигарсите" на БСП. Сега фалира "Позитано"20 в полза на кръга "Гергов". Цугцванг за Нинова

Тандемът Борисов&Пеевски първо отстрани от играта "олигарсите" и "касичките" на БСП, на дневен ред е фалирането на "Позитано"20 в полза на кръга "Гергов". Вместо "пренареждане", сценарий на Сарая, който не е актуален заради победата на ГЕРБ на евроизборите, Сарая и "Банкя" тестват терен...

News image

Завръщането на Пеевски. "Олигархът" сяда на една маса с премиера в Бояна и го кара да плати Сметката, с нула лв "ресто"

Падишахът си има Велик Везир - Пеевски, който е "премиер в сянка", а уж щяха да го натирват от страната със сараен гамбит. Той е лидер на ПГ и шеф на ДПС "на прикритие". И се готви да седне "на една маса" с Б.Б. в Бояна. "С премиера на маса може да седне само председателят, не аз", ...

News image

Ако Мая Манолова стане кмет, Пеевски превзема София. Борисов стяга джипа, а Маджо и Орлин Алексиев "спират" Слави

Мая Манолова стана "народен защитник" след договорка между Делян Пеевски и Бойко Борисов. Ролята й острие в акцията "Костинброд" я описва като "прокси" на Сарая и зависима от Пеевски.   Ако стане кмет на София като кандидат на БСП, Делян Пеевски ще превземе столицата и "Позитано"20...

News image

На изток България граничи с Доган. Няма да му е лесно заради интересите на варненска групировка

Бизнес експанзията на Ахмед Доган е красноречив пример за това как в България човек може да излезе от парламента само с един деклариран хонорар от 1,5 милиона лева, а в следващите пет години да стане собственик на имоти и бизнеси за милиони. През това време нито една институция в дъ...

News image

Р.Р. овладя инициативата във външната политика и за сделката с F-16. Радев цака руска и американска карта срещу Борисов

Президентът Румен Радев награди посланика на САЩ у нас Ерик Рубин с орден „Стара планина“ I степен. (След руската карта той цака и американска срещу Борисов - благодари на посланика за модернизирането на армията с F-16... и пресече атаките за "Грипен". Двама генерали ще им дойдат...

News image

Кампанията срещу "Турски поток 2" стартира след сделката за F-16. "Газпром" маневрира, Унгария преговаря с Румъния

Акцията на Румен Радев за намаляването на цената на руския газ за България и награждаването на посланика на САЩ Ерик Рубин с орден "Стара планина" първа степен вкарват интрига между президента и премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в интервю за Нова тв, че "не бив...

News image

"Турски поток" ще задълбочи зависимостта на България от руския газ. Въпреки кремълските амбиции, ЕК ще има последна дума

В интервю от 30 май в българското издание "Международни отношения"- списание на руското външно министерство, външият министър на Русия Сергей Лавров излезе с обяснението на  Кремъл колко важен е "Турски поток" -  новият газопровод за износ на газ, който "Газпром" строи под Черно море до Запа...

News image

Дончев: "Не бива да имаме предразсъдъци за цената на газа". Не каза защо формулата е различна за Германия и България

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира натиска на президента Румен Радев пред Путин да бъде предоговорена цената на руския газ за България. "Не съм бил на срещата и не мога да коментирам каква е добавената стойност от нея. Но трябва да знаем, че цената на газа не се формира от желание ил...

News image

Зачем Кремлю защищать банду средних силовиков? На Западе за такие расследования дают Пулитцера, а у нас — наркотики

В пятницу стало известно, что в Москве был задержан журналист «Медузы» Иван Голунов. Судя по всему, ему подбросили наркотики. Наша задача — задача сообщества российских журналистов — состоит в том, чтобы выяснить, кто это сделал. И чтобы заказчики горько об этом пожалели. Иван ...

News image

Президентът Румен Радев ще награди посланика на САЩ Ерик Рубин с орден "Стара планина" първа степен

На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков'' 2 президентът Румен Радев ще удостои Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, с орден ''Стара планина'' първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавното отличие е за заслугите на ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Руските служби водят Путин за носа. Президентът не е майстор шпионин, но гледа на света през призмата на агент на КГБ

News image

Владимир Путин се надява, че с освобождаването на руския разследващ журналист Иван Голунов, чието арестуване провокира масови протести в страната, ще потвърди имиджа си на "добър цар", който има готовност да защитава гражданите от репресиите на руските органи на реда. Защо случаят Иван Голун...

"Вежливые люди" под прикритие пропускат България. Путин изпраща спецназ в Иран, Грузия, Украйна и на... Червения площад

News image

Часове след "Пряката линия" президентът на Русия Владимир Путин свика постоянните членове на Съвета за сигурност. Темите са били две, предават руски и чуждестранни агенции - Иран и Грузия. "Путин изпраща спецназ в Иран и Грузия и повишава бойната готовност на базата в Гюмри, Армени...

Бойко Борисов готви кметски "рокади" в София, Варна и Пловдив. ТИМ, Кирил Домусчиев и Делян Пеевски го играят "партия"

News image

Бойко Борисов готви кметски "рокади" в София, Варна и Пловдив. Йорданка Фандъкова е заявила на лидера на ГЕРБ, че не е готова да се кандидатира отново. Йорданка Фандъкова, която е слабост на лидера ще остане заместник-председател на ГЕРБ, а за кандидат-кмет на столицата Орлин Алексиев-К...

АКЦИЯ

Кремлю не нужен мягкий губернатор. Евкуров подал в отставку из-за «разобщения народа». Почему он уходит на самом деле?

News image

Глава Ингушетии Юнус-Бек Евкуров 24 июня обратился по телевидению к жителям республики и заявил, что в ближайшее время покинет свой пост. Евкуров возглавляет регион больше десяти лет, а его очередной срок начался меньше года назад, в сентябре 2018-го. Спецкор «Медузы» Андрей Перцев...

Борисов: "Питайте Цветанов за ЧЕЗ, той е извън ГЕРБ". Ами ако зад сделката стои ТИМ с партньор край Медведев и Путин

News image

"Този, който стои зад сделката за ЧЕЗ, е този, който е дал интервю за Би Ти Ви", отсече Бойко Борисов. Ами ако зад него стои ТИМ с партньор край Медведев и Путин? И Б.Б. всъщност няма нищо против Пашата и Митко Каратиста да се включат, но отстреща скачат Пеевски и Доган?! "Ако визира...

КИЛЪРИ

Путин стоял прямо напротив целый час. Анна Луганская объяснила, зачем пришла в Кремль в футболке «Я/мы Иван Голунов»

News image

12 июня в Москве прошел марш в поддержку корреспондента «Медузы» Ивана Голунова и против фабрикации уголовных дел. На нем полиция задержала больше 400 человек. В это время в Кремле вручали госпремии за достижения в сфере культуры и науки. Одна из гостей, журналистка Анна Луганская пришла в Кре...

Кой направи Иван Голунов световна знаменитост? Комбинацията "Голунов" на Путин и отстрелът на генералите

News image

Кой е толкова силен, че да поръча на двама генерали разправата, докато Путин иска "тишина" по време на форума в Петербург?! Кой не се притеснява от "рестото" на Путин, че му отнеха световната слава - ПУТИН, разбира се. Кой скочи на Самодържеца?! Конспиролози вече привидяха дългата ръка ...

МАФИЯ

Игор Коломойски отне контрола на Путин върху Мрежата „Одеса”. Руското оръжие през Октябрск, Украйна, носеше милиарди

News image

С опожаряването на проруските протестъри в Одеса на 2 май 2014г., организирано от олигарха Игор Коломойски, беше прекъсната „Одеската мрежа” за логистика „от край до край” на търговията с оръжие на Русия през Украйна за Сирия. Оръжието се претоварваше на закрития укра...

Сарая&"Берлин" влиза в голямата игра с "Езерово". Рискува екшън с трансгранични играчи в спецпродукцията с г-н "Лобаев"

News image

Сарая&"Берлин" ще превърне порт "Езерово" в печатница за пари. Жито. Специална продукция. Цигари. Портът си върви с обслужваща "митница" - "Росенец"№2 без командосите от ГРУ на "Лукома". След Маджо в Зоната се появи още един конкурент на ТИМ. Хайде, с Маджо си беше по договорка с Б.Б. и с...

РЕКЛАМА
Банер