СНАЙПЕР

"Турски поток" ще задълбочи зависимостта на България от руския газ. Въпреки кремълските амбиции, ЕК ще има последна дума

alt

В интервю от 30 май в българското издание "Международни отношения"- списание на руското външно министерство, външият министър на Русия Сергей Лавров излезе с обяснението на  Кремъл колко важен е "Турски поток" -  новият газопровод за износ на газ, който "Газпром" строи под Черно море до Западна Турция.

"Планираният газопровод "Турски поток" отваря широки възможности за общите ни усилия", казва Лавров . "След като тръпопроводът мине през територията на България,  ще бъде повишена  енергийната сигурност на вашата страна."
Твърдението на Лавров е 

дълбоко невярно

"Турски поток" ще доставя повече руски природен газ в страна, която вече зависи изключително много от руския газ. Този нов тръбопровод няма да спомогне за диверсификация на енергийните източници, което е ключов фактор за подобряване на енергийната сигурност на България и на Балканите.
Освен това "Турски поток" е  разпределителен тръбопровод, който само ще пренасочва обемите от газ, който понастоящем минават през Трансбалканския тръбопровод от Украйна към България, Гърция и Турция.

Освен това, "Газпром" иска да използва Трансбалканския тръбопровод в обратна посока за нуждите на втория клон на "Турски поток", по който руският природен газ да стига през Турция до Югоизточна Европа, заобикаляйки Украйна.

По този начин "Турски поток" няма как да  подобри енергийната сигурност на България или тази на Балканите. Вместо това той ще задълбочи зависимостта им от руския газ и по този начин ще подкопае енергийната сигурност на региона.Енергийна сигурност

Ключова концепция в стратегията за енергийна сигурност на Европейския съюз е диверсификацията на енергийните източници - т.е. да се гарантира, че всяка държава-членка има алтернативни източници на енергия и следователно не зависи изключително само от нито един единствен източник.

България зависи изключително от доставките на руски газ: 98,3% от необходимия на страната природен газ се доставя от Русия.

България остава най -уязвима в случай, че бъдат спрени доставките на руски газ към ЕС: тя зависи изключително от доставките на руски газ по един маршрут, има ограничена свързаност със съседните държави и няма достатъчно възможности за съхранение на синьото гориво.
Въпреки поуките от газовата криза през 2006 и 2009 г., когато Русия спря газовите потоци през Украйна, България все още няма алтернативни източници за доставка на газ.

Това ще се промени, след като южният газов коридор от Азербайджан бъде завършен през 2020 г. и когато бъде изградено съоръжение за дегазификация в пристанището на Александрупулос, Гърция, което ще гарантира наличието на по-големи обеми втечнен природен газ (LNG) в региона.
Новият руски черноморски маршрут "Турски поток" Москва изгражда главно, за да отклони транзита на руски природен газ от Украйна и да се конкурира с южния газов коридор. Веднъж въведен в експлоатация, руският черноморски тръбопровод ще направи Трансбалканския тръбопровод излишен. В момента Трансбалканският тръбопровод транспортира около 16 милиарда кубически метра годишно (bcm / y) руски газ през Украйна и Румъния за България и Турция.

"Турски поток" реално ще замени  "Южен поток", който трябваше да пренася 63 милиарда куб.м. газа на година, след като проектът се провали поради нарушаване правилата на ЕС за конкуренцията, а впоследствие бе спрян от руския президент Владимир Путин през декември 2014 г.

Морският участък на "Турски поток" бе завършен през ноември 2018 г. и се очаква тръбопроводът да започне да функционира до края на 2019 година.
Според "Газпром" първата секция на газопровода ще доставя природен газ на турските потребители, докато втората  (Tурски поток - 2) ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Всяка секция ще има пропускателен капацитет от 15.75 милиарда куб. м годишно (bcm / y).

Миналия ноември "Газпром" реши да разшири "Турски поток-2", включвайки България, Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия. Избраният маршрут до голяма степен възпроизвежда пътя на неуспешния проект "Южен поток“, но с по-малък капацитет, заради което е наречен "South Stream Lite".

Изборът на "Газпром" за транзитен маршрут на газ през България (вместо през Гърция) даде тласък на плана на София за изграждане на Балкански газов хъб, който ще разчита главно на руски газ от Турция. Обемите на втечнен природен газ, доставен на Гърция, ще бъдат незначителни за един по-дълъг период от време. Досега България е подписала договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард куб.м природен газ, който ще се доставя по южния газов коридор.

Но проектът за изграждането на Балкански газов хъб е изправен пред предизвикателството, че трябва да получи одобрение от Европейската комисия. Ако Брюксел даде зелена светлина на този проект, "Турски поток-2" ще замени Трансбалканския тръбопровод при доставката на руски природен газ за Балканите през Украйна. В този случай Трансбалканският тръбопровод от Украйна ще бъде затворен и използван в обратна посока - от юг на север, за да се транспортира газ от Турски поток. Близо до град Варна тръбопроводът ще бъде разширен на запад - към Сърбия, Унгария, Словакия и накрая Австрия.

Истинската алтернатива

Московският "Турски поток" ще се конкурира с Южния газов коридор, който ще доставя неруски газ за региона. Коридорът се състои от три тръбопровода: Юженокавказки газопровод (ЮКГ) - през Азербайджан и Грузия, трансанатолски газопровод (ТАнатГ)- през Турция, които вече функционират, и Трансадриатически газопровод (TAдрГ) през Гърция и Албания за Италия, който ще бъде завършен до 2020 г.

Южният газов коридор ще доведе до диверсификация на доставките на газ за Балканите за първи път в историята на износа на газ. Това ще бъде единственият тръбопровод до региона, пренасящ природен газ от алтернативен източник, Азербайджан. Този газопровод ще бъде свързан с газопреносната мрежа на България чрез планираната междусистемна връзка Гърция-България, чието изграждане започна преди година.

По-нататъшното развитие на Южния газов коридор би могло да включва разширяването на  мрежата от енергийната инфраструктура, свързваща Европа, Южен Кавказ, Централна Азия и Персийския залив, но без Русия.

Докато се материализира подобно развитие, което вероятно ще отнеме години,  достигането на 1 милиард куб.м азербайджански газ, предназначен за България, който представлява почти 1/3 от сегашното потребление на газ в страната, значително ще увеличи нейната енергийна сигурност. Присъствието на алтернативен доставчик не само ще спомогне за намаляване на зависимостта на България от един единствен източник на енергия, но и ще служи като лост за договаряне на по-добра цена с "Газпром". България все още плаща за газа най-високата цена в Европа. Цените, договорени през 2012 г., не са били предоговорени дори след като Европейската комисия завърши проучването си на руския газов гигант миналата година и разпореди да се спазват правилата на ЕС в дългосрочните договори.

Московският проект "Турски поток" се конкурира с Южния газов коридор и за това, че и двете тръби са насочени към клиенти в Турция и на Балканите. За разлика от Южния газов коридор, който е стратегически приоритет на Европейския съюз, "Турски поток" не е получил благословията на Брюсел.
Сега Москва притиска София да и съдейства при получаването на „гаранции“ от Европейската комисия за "Турски поток".

В интервю Лавров заяви: "Като се има предвид злополучния опит с проекта "Южен поток ", е необходимо да се получат солидни гаранции от Европейската комисия, че арбитражното решение на Брюксел няма да подкопае настоящите ни планове."

И все пак, ако България не успее да обезпечи получаването на нужните количества газ от три различни източника за своя Балкански газов хъб, и проектът за хаба, и този за "Турски поток-2" могат да имат съдбата на проекта „Южен поток“. Още повече, че Брюксел изисква също нито един от трите източника на газ да не доминира над другите, за да бъде подобрена енергийната сигурност на региона.

alt

Маргарита Асенова, polygraph.info
Превод: Faktor.bg

 
СНАЙПЕР
News image

"ВЕЖЛИВЫЕ ЛЮДИ" с украински паспорти хванати в крачка в корпоративен офис, база на ЦРУ във Варна

Бивши бойци от ЧВК "Вагнер" го играли "ВЕЖЛИВЫЕ ЛЮДИ" в корпоративен офис, база на ЦРУ във Варна, който се намира на стратегическо място за обзор на залива и пристанището. Трима руснаци с украинско гражданство са задържани в края на август от охраната на корпоративен офис, за който изто...

News image

Пеевски губи София, ЦРУ го мачка. Десните строени зад Фандъкова от US-шефове на Борислав Игнатов от офис "Римски терми"

Всуе се напъват за стоторни медийни интриги прокситата на Делян Пеевски, за да стопират гласуването на Десницата за Йорданка Фандъкова. Първо, Десницата е подредена край арх. Борислав Игнатов. Скочиха му с порно компромата. И? Това променя ли, че зад него са знакови фигури като Иван Ста...

News image

Силвия Великова ли ще раздели милиардите на "Боко&Шиши"?! Пеевски ще загуби, ако продължава да натиска на тази US-поста

Борисов и Пеевски са се вкопчили в толкова стръвно властово-корпоративно танго, че може да си посегнат. И Волен Сидеров няма да може да им спре гей феста. Обаче те не дялкат от тръбопроводи и софийски пачки, не, не могат да разделят Силвия Великова, ти да видиш - мерят си ги на нейн гръ...

News image

Борисов скочи на Пеевски! "Ресто" за Пламен Георгиев или показно КОЙ е главният? Фандъкова е кмет

Борисов скочи на Пеевски с бутонките. "Приятелят Бойко" върна в ефир приятелката си Силвия Великова по брутално показен начин - спечели на своя страна журналистите, които са срещу КОЙ, но медиите срещу тях му се разсърдиха... Пеевски стои зад свалянето от ефир на Силвия Великова, Борис...

News image

Радулов: "Решетников е един възрастен, леко поизкуфял човек". Ало, Радулов, Путин преди три години с кого работеше?!

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш заместник-министър на МВР, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ Водещ: А защо тогава генерал Решетников коментира, че САЩ са започнали атака срещу русофилите в България? Ни...

News image

Шпионството е пунта мара, ДАНС атакува заради "метежната реч" на Радев и "слух" за визита на Решетников. ЦРУ спря Доган

Ген. Леонид Решетников излезе от играта след провала на Румен Радев да стопира сделката за F-16 и се опита да се върне в нея с негова подкрепа и с "остро мероприятие". ЦРУ и ДАНС го спряха. Очевидно е много ядосан, за да иронизира толкова брутално ДАНС - че службата нямала хабер кои са ...

News image

САЩ за "Решетников": "Подкрепяме България да се защити от злонамерено влияние!" Пеевски си реши проблема с RICO

Посолството на САЩ в София публикува официално изявление за шпионската афера "Решетников". "Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияни...

News image

Сарая&"Берлин" проведе операция срещу мрежа на Цв. Василев. Сконтира "ресто", ББ печели вота, САЩ... "Турски поток"

Какво казват старите евреи, накрая винаги става дума за пари. Е, този път босовете на босовете в държавата ги опровергаха - в началото бяха парите. Сарая&"Берлин" проведе операция срещу руската мрежа на Цветан Василев. Разтоварва се от "ресто", придобива активи, Борисов печели вота. ...

News image

Пеевски с "ресто" за подлагането с "ПОРНО ГЕЙТ", 100% ПОРЪЧКА НА ДСП. "Борисов няма топки за "РАШКИ ГЕЙТ", Пеевски има!"

ПОЯВИ СЕ КОНТРАВЕРСИЯ, според която задържанията са "приятелско ресто" на Пеевски за подлагането с "ПОРНО ГЕЙТ", който беше 100% поръчка на ДСП след проследяването на Атанас Атанасов и Христо Иванов, за да се провалят преговорите между десните лидери и Бойко Борисов за местните избори и бъдеща...

News image

ГЕРБ води анти-ДПС кампания, ББ бесен на Пеевски за "ПОРНО ГЕЙТ", маха министрите му: "Никакви договорки, мачкайте ги!"

Бойко Борисов бесен на Пеевски за "ПОРНО ГЕЙТ", който бил "Костинброд 2" и продължение на фейк сензацията, че десните лидери ходили в "Бояна" при премиера. "Никакви договорки с тези, мачкайте ги. Антон и Харизанов да ги почват. След изборите техните министри си заминават", отсякъл през уи...

News image

ПЕЕВСКИ&БОРИСОВ РЕДЯТ ПАСИАНС. Сделката - Мая кмет, кабинетът с пълен мандат. Съспенсът с "ПОРНО ГЕЙТ" е за публиката

"ПОРНО ГЕЙТ" НЯМА ДА СВАЛИ КАБИНЕТА, НАПРОТИВ ЩЕ СИ ИЗКАРА МАНДАТА, заяви източник от службите. Бойко Борисов и Делян Пеевски редят пасианс. Сделката е Мая Манолова кмет, кабинетът с пълен мандат. Съспенсът с ПОРНО кампанията е за публиката и за трафика на "вражеските сайтове". ...

News image

Снайперистката нацели 10 със сметопочистването. Този бизнес печели избори... като във Варна "С ДВЕ ТОРБИ С ПАРИ"

Снайперистката нацели десетка със сметопочистването, но няма патрон да я порази. Освен ако Корнелия Нинова не реши да посочи кои знакови фигури от БСП бяха купени "с две торби с пари". "Позитано"20 може и да нямат толкова добра разведка като преди, но Мая Манолова очевидно ползва аг...

News image

Гласуваш за снайперистката Мая или русофилката Фандъкова, получаваш Путин. Мая повежда на първия тур след "компромата"

Григор Лилов изби рибата - Мая Манолова завършила бивша Снайперистка школа в Москва. И като се завихрят спекулации - ГРУ, вербовки, "спящ агент", руска шпионка, кадър на Путин. Наистина рано се зарадва Мая Манолова на компромата с вибратора. Коментаторите вече ще пропускат "Сест...

News image

Обръщат Палачинката - Радев е Лидерът, Борисов си отива. Мая трябва да победи с изборджийската машина на "Берлин"

Палецът на Падишаха влезе в действие на връх Съединението - "медиите на Пеевски" обръщат палачинката. Румен Радев е Лидерът, Бойко Борисов си отива. Това е сигналът с "изненадващо критичните" материали за гордостта на премиера - икономическия ръст, повишаването на доходите и ниската без...

News image

ПЕЕВСКИ ЛИ ИЗПЪРЖИ БОРИСОВ?! КОЙ СПЪВА С ВИБРАТОР ФАНДЪКОВА. "Берлин&Сарая" правят Мая Манолова кмет и свалят Борисов

Скандалният компромат излезе в деня, когато трябваше да се реши кой да строи "Турски поток" - саудитците от "Аркад" или "руснаците на Пеевски". Пеевски ли изпържи Борисов?! Палецът на Падишаха изглежда наиистина се обърна - въртят показно речта на Румен Радев в праймтайма на БНТ, редят ...

News image

Борисов да скочи на Външно, а Путин ще се разграничи ли от Лавров? Губи ли му се столицата, софиянци са друга бира?!

Министерството на външните работи излезе с декларация, оценена като акция срещу руското посолство и Кремъл, че и срещу товарищ Путин дори. И се почна - Бойко Борисов да вземел мерки срещу Външно. Сякаш той не е дал "добро" - призивите към ББ да се разграничи от Външно все едно казват - пр...

News image

Мая прави партия с Цветан Василев - "Промяна за София и България". Промяна на позициите на дъщерята и зетя в МС?!

Мая Манолова прави партия - Гражданско движение "Промяна за София и България". (Промяна за високоплатените позиции на дъщеря и на зетя й в МС?!) Това означава война със Слави. Омбудсманката със заявена оставка прецаква проекта на шоумена. Щабът на ГЕРБ реагира светкавично - "Патерица ...

News image

Операция "Маями" пропадна. Пеевски ще мачка Мая заради "адвоката в щаба", Манолова губи вота заради Цветан Василев

Операция "Маями" се провали на старта - няма да има "култова коалиция" между Делян Пеевски и Цветан Василев" и олигархичен брудершафт. Пеевски не само се е отказал вече да подкрепя Мая Манолова, нещо повече - наредил на медиите си да я "мачкат в кампанията". Протестърският профил н...

News image

Борисов качи Манолова на Пързалката: "Гласуваш за Мая, получаваш Бойко". Гласят курт капан за ММ със запис на среща с ББ

Борисов взе кампанията в София на "ръчно управление", както й се очакваше. Вече му е лично - не само заради сърденето на Фандъкова. Затова организира мероприятие, за да има трибуна да "намачка Мая с пиниз". Няма по-голям компромат - "не съжалявам, че съм я ВЗЕЛ". Все едно прислужница си...

News image

Борисов ВЗЕЛ "Мая" за омбудсман. Сега остава кмет да я направи, ако Фандъкова беше "пичка" като "Мая", щеше да му откаже

"Като омбудсман Мая Манолова се справяше добре, не съжалявам, че съм я взел. Мисля че за държавата е било добре и не съжалявам", заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. След като я направи омбудсман въпреки съпротивата на ПГ на ГЕРБ, сега остава да я направи и кмет. "ГЕРБ ме...

News image

БСП решава за НЕПАРТИЕН кандидат-кмет за Варна. Корпоративни фактори няма да участват във вота

След успешния рейд на Корнелия Нинова в Русе и Шумен за "Позитано"20 остава да реши казуса в морската столица. "БСП решава за кмета на Варна, депутатът Иван Иванов отговаря за града и областта", заяви източник от партийната централа. "Този път няма да е проф. Анелия Клисарова, веро...

News image

Борисов реже Пеевски за "Турски поток" заради София?! Пеевски го "рекетира" с Мая и "десните", той му взема пътищарите

Борисов реже Пеевски за "Турски поток" - дава го на саудитците от "Аркад", а не на фирмата, контролирана от сарайния бизнесмен и руснаците, заради изборите в София, твърдят запознати. Това съвпада с обявяването на решението на Йорданка Фандъкова дали ще се кандидатира за четвърти мандат...

News image

КОЙ ще се извини сега на Десислава Радева. Накрая тя може и да освети "тайната връзка" на ББ, ДСП и Румен Радев

Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев, избухна във фейсбук, че "Нека съм виновна за всички скандали...". Изреди някои. Сочеха съпругата на президента като причина да подаде оставка директорът на НСО ген. Данчо Дяков. Публична тайна е обаче КОЙ кадрува в НСО. КОЙ ще ...

News image

Пеевски като компромат. "КОЙ предложи Мая" сочи продукцията "Мая кмет на София" като сценарий на "Берлин" и Сарая

"Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", заяви през септември 2013г. Мая Манолова в ефира на Нова телевизия, правейки се на Ахмед Доган в отговор на въпроса "Кой предложи Пеевски?". Предизборният щаб на ГЕРБ организ...

News image

Топизборджия на БСП: Мая не може да спечели, Бойко никога не е бил толкова силен! Той взе кампанията на ръчно управление

"Бойко Борисов никога не е бил толкова силен, той може да прави каквото си иска в държавата. Да, на моменти преиграва, че Пеевски и Доган го притискат, но това са банкенски пинизи", отсече изборджия на "Позитано"20, сочен като "Цветан Цветанов на БСП". "Мая не може да спечели изборите и н...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Слави Трифонов: НСО предизвика катастрофа сякаш охраняват Пабло Ескобар, а не Цвета Караянчева

News image

Знаете ли какво е преторианска гвардия? Сигурно знаете, но за всеки случай ще ви кажа. Преторианците са били специалната гвардия, която е охранявала римските императори и е единствената военна организация, която е имала право да присъства в Рим. Ние сме като Рим. Министър-председателят...

Иван Костов обяви Решетников за "никой" и Доган за "агент на влияние на Русия"

News image

"Това, което се вижда е, че нито Малофеев, нито Решетников заемат някакви сериозни позиции, нито са близки до Кремъл, така че за тях никой няма да пролее сълза в Русия. Ние сме следили действията му, Малофеев навсякъде на Балканите се провали, с Луврие се опитаха да поставят под контрол БТК ...

ГЕРБ губи в Силистра заради "мръсни танци" на кмета преди катастрофата с Цвета Караянчева?! БСП прави десант в града

News image

Кметът на Силистра Юлиан Найденов, номиниран за кандидат-кмет за трети мандат от ГЕРБ стана медийна звезда заради клипове в медиите, показали го като участник в еротични танци. Купонът с "мръсните танци" на кмета на Силистра с перхидролка и катастрофата след фиестата с участието на предсе...

АКЦИЯ

ПИК метна Бойко Борисов. ГЕРБаджии във фейсбук: "Сайтът на Пеевски работи за победата на изборите"

News image

ПИК не спира да атакува премиера Бойко Борисов след реакцията му за порно-компромата. Доскоро Борисов беше "премиерът-слънце". След като Борисов заяви в понеделник в Пещера, че "И аз като Корнелия няма да пускам ПИК и Бивол на събития на ГЕРБ", сайтът му скочи с бутонките. Първо ка...

Борисов скочи против ПИК, "праща го при Пеевски": Не допускам ПИК на наши събития, в БНР правят саботаж срещу кабинета

News image

"Не допускам ПИК на наши събития!", тава заяви премиерът Борисов на импровизиран брифинг по повод откриването на новия завод на Домусчиев. Интифата в щаба на ГЕРБ е ПИК да бъде "пратен при Пеевски", за да не провали преливането на гласовете на Десницата за Йорданка Фандъкова на вто...

КИЛЪРИ

ЦРУ ли изработи "платинени топки" на ББ?! Mi-6 пробива групата "Малофеев", олигархът разкешил за "ГРУ-пуч" през ноември

News image

Слуховете, че групата "Малофеев" готвела "пуч" през ноември с логистичната подкрепа на ГРУ по сценарий като в Черна гора през 2016г. с покушение срещу властовия лидер, изглежда не са само "слухове", но този път за изпълнители са били привлечени наемници от "Вагнер", твърдят източници от служ...

ВСИЧКИ СА "ХВАНАТИ" ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ - ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ. "Запознати с разследването" на ЦРУ казва всичко

News image

Всички реални властови фактори са "хванати" от американците - Доган, Пеевски, Борисов, Цацаров. "Частичен суверенитет...". И когато Кремъл тръгна да "окупира" България отдолу с "Турски поток", а отгоре с АЕЦ "Белене", ЦРУ се намеси. Изявлението не е на посолството на САЩ, а на рези...

МАФИЯ

Венедиктов: Путин е убеден, че руснаците, белорусите и украинците са един народ и той ще ги обедини във велика Русия

News image

Крим беше отнет от Украйна несправедливо, нечестно и незаконно, но не вярвам, че някога ще се върне в Украйна, казва известният историк и журналист - Господин Венедиктов, вие сте един от малцината руски журналисти, които лично познават Владимир Путин, познавате доста добре начина му на м...

Колкото Йоца опраска Борисов, толкова и Путин ще го нареди. Първо трябва да нацели поръчителите - Пеевски и Доган

News image

Сретан Йоцич-Йоца Амстердама е "килър"-легенда, вълшебник на "мокри поръчки" и... "бивш" агент на ЦРУ и DEA, което вече не само в Сърбия е публична тайна. Повече от 15 години се чакаше да поръча пуцане по Бойко Борисов - медийни сюжети. Сега из форуми на спецове се вихри екшън - Пу...

РЕКЛАМА
Банер