СНАЙПЕР

До Вашингтон и назад! Борисов към Тръмп: Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите страни не воюват

alt

Пардю се оказа прав. Борисов и Тръмп се харесаха. Приличат си. По много неща. Освен, че са нестандартни играчи, които винаги могат да поднесат изненада. 

Два часа прекараха заедно американският президент и българският премиер - време, в което имаше загърбени протоколни формалности, здрави ръкостискания, яки прегръдки, дружески потупвания по рамото, мъжки закачки, доволни физиономии и постигнати договорености.

ДАЛЕЧ ОТ ОЧАКВАНОТО  

Историята на тези два часа се вмести в последните 52, чието отмерване започна от 9.00 в неделя сутринта, когато правителственият Еърбъс с националния флаг се отлепи от пистата на летище София и пое в посока Вашингтон, и завърши във вторник в 13.00, когато същият самолет се приземи отново у дома.

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВИЗИТАТА

 - президентът Тръмп изрази готовност да посети България
- придвижен към скорошно разрешаване е проблемът с отпадане на американските туристически визи за български граждани
- увеличават се доставките на американски втечнен газ за България, но не толкова колкото е поискал Тръмп
- във Варна ще бъде създаден натовски военноморски координационен център, но няма да има натовска черноморска база на територията на България. Базата ще е в Румъния.
- САЩ ще подпомага стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис,
- САЩ нямат нищо против и Балкански поток като част от сътрудничеството ни със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод
- САЩ толерират развитието на ядрената енергетика на България
- САЩ нямат против строежа на АЕЦ “Белене” като български проект
- разширяват се икономическите измерения на военното сътрудничество чрез допълнителни партньорства в отбранителната индустрия и предоставяне на достъп на България до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение на САЩ
- САЩ ни подкрепят за членство в ОИРС
- САЩ ще ни помогат за справяне с корупцията посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение.

 Това е записано в двата документа, които финализират визитата, преминала като на филм в последните 52 часа: Съвместно изявление на американския президент Тръмп и българския премиер Борисов и Съвместно изявление на правителствата на САЩ и България

И двата са под мотото: „Ние сме стратегически партньори и съюзници!“

Разбира се трябва да сме далеч от всяка еуфория, защото българската история е богата с много примери на добри намерения и прекрасни срещи, които след това отшумяват и не се превръщат в реални действия. Още повече, че ситуацията около Тръмп е толкова проветрива, че не се знае колко време ще обитава Овалния кабинет и дали договорките му с Борисов няма да отлетят, ако го връхлети импийчмънт.

НО КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

Какво се случи и как завърши това шеметно посещение, чийто измерения никой в София не очакваше.?

В неделя в 9.00 правителственият самолет излетя от летище София с премиера, двама вицепремиери и двама министри на борда. Правителственият екип е силно редуциран. Няма пиари, няма съветници – освен началникък на кабинета на Борисов, шефът на протокола, медийният му съветник, лекар, четирима души от охраната и двадесетина журналисти.

ПРЕДСТОЯТ НИ 11 ЧАСА ВЪВ ВЪЗДУХА

12.00 часа

На третия час от полета за Борисов в добро настроение идва при журналистите. Облечен е спортно - дънки, спортна фанелка, кафяво кожено яке. Близо половин час отговаря на всякакви въпроси. Говори му се. Каза, че няма да допусне Черноморска база на НАТО у нас; че не вижда смисъл Радев да бави указа за Иван Гешев, че президентът няма мотиви за това.
Укори медиите за публикациите по повод прегръдката му с посланичката на САЩ г-жа Херо Мустафа. И вметна, че журналистите не знаели, че нейните деца го наричат “чичо Бойко”.
Подмина с мълчание въпросите за Цветанов, на когото демократите във Вашингтон помагат не само за прохождането на аналитичния му център, но и за създаване на бъдещ политически проект, каквито слухове се носят в България. “И да правят, какво от това”, бяха единствените му думи за коментар. Изненадващо разкри, че преди раздялата си с Цветанов, му е дал писмо, с което му се отварят вратите навсякъде в САЩ. Вероятно на базата на това “пълномощно” задокеанските партньори на ГЕРБ продължават да гледат благосклонно към бившия вече Втори в ГЕРБ.

14.00

Кацаме в Рейкявик. Летище Кефлавик ни посреща - празно, сиво и скучно. И точно в тази празнота на шест часа път от София Борисов отново попада в прегръдки - на Васко от Плевен, който работи в едно от заведенията на огромното летище, където освен българската делегация, не се забелязан никой друг. Но, както казват, неведоми са пътищата Господни, а по тях Борисов винаги намира някой фен. Разбира се, случката веднага попада на фейсбук страницата на премиера, докато част от журналистите трескаво пускат новината, че той няма да допусне Черноморска база на НАТО на територията на България.

15.00

Качваме се отново на самолета. - директно към Вашингтон. Два часа преди да кацнем Борисов отново идва при журналистите. Възбуден е, леко притеснен. Разхожда се по цялата европейска тематика. Говорим за сръбския шпионски скандал, ядосан е на македонците, който се обявяват против договора с България. Казва, че е предупредил Скопие, че няма да видят ЕС, ако продължат с антибългарската реторика. Близо час стои при нас. Тръгва си с “Хайде, че остава час до кацането...” Ясно, че нещо го притеснява.

 
БАЗА "АНДРЮС" И СКАНДАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК


В 20.40 часа българско време (15.40 местно) кацаме на военновъздушната база „Андрюс“. Летището, което приема Air Force One, се ползва от американските президенти, от високопоставени гости на американските президенти, на този писта се е приземявал самолетът на папата, на държавни глави от цял свят. Протоколът винаги е един и същи - делово посрещане, без фанфари, музика и други салтанати.

Защото официалното посрещане е в Белия дом.

Борисов се появява на стълбичката на самолета в официален черен костюм. Посреща го българският посланик в САЩ, служители на посолството и зам. държавен секретар. Проколът е спазен, не е спазен обаче етикетът на протокола по отношение на общата визия и поведение на българската правителствена делегация. И това е първото, което вижда българската публика

По стълбичката първи зад Борисов слиза вицепремиерът Красимир Каракачанов с овехтели дънки, смачкано сако, който си носи чантата, сякаш влачи дисаги. Посрещането е предавано на живо на Фейсбук страницата на премиера. След няколко часа Фейсбук гръмва: България е неглижирана, премиерът не е посрещнат по протокол, няма музика, а министрите му се влачат след него като байганьовци. Коментарите валят със силата на негативизма, на които е способен българският гений.

Настаняваме се в хотела.

Безупречна организация на българското посолство.

Имаме няколко свободни часа - да усетим атмосферата на града, вечеря...

 Официалното посрещане на българския премиер е на следващия ден сутринта преди поднасянето на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“

 "ЗАПОЧВАМЕ"!

Преди да тръгне Борисов пуска една дума във Фейсбук: „Започваме“ и публикува снимка на бронираната американска лимузина с българския флаг. Сякаш се готви за битка...

Кортежът с българския премиер се движи бавно по алеите на парка. На всеки 10 метра войници отдават чест. В тържествената част на събитието участват близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

 Когато българският премиер започва да изкачва стъпалата на Мемориалния комплекс 21 топовни салюта отмерват крачките му, докато застане на площадката пред входа, където е мястото за полагане на венеца. Звучат химните на България и САЩ

По-късно от посолството обясниха, че са изненадани от тържествените топовни салюти, с които не винаги американците посрещат височайшите си си гости. Казват, че церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. Това е първият знак, че администрацията на Тръмп отдава особено значение на това посещение. И още един дребен детайл - в седмицата на Деня на благодарността администрацията в САЩ почти не работи. А точно в тези дни да има официално държавно посещение на чужда делегация, също е изключение и знак. В София обаче никой не коментира това – в социалните мрежи хит са дънките на Каракачанов и липсата на духова музика “селскостопанското летище”, където е кацнал самолетът на Борисов.

Премиерът има още две срещи - с републиканци и демократи, а журналистите се готвят за централното събитие.

Два часа преди височайшата среща се отправяме към Белия дом. Минаваме през жестоката цедка на охраната - кучета душат багажа ни, скенерите ни проверяват детайлно, паспорти, баджове...

БЕЛИЯ ДОМ И ИЗНЕНАДИТЕ

Най-после се насочваме към сградата на Белия дом.

И заставаме пред Южния вход, където по протокол стопанинът посреща гостите си. Есенното слънце е огряло зелената морава пред емблематичната сграда. В това време на северния вход работници издигат огромната коледна елха.

Мястото за журналистите е оградено с въженце, разстоянието до мястото на ръкуване е не повече от 5-6 метра.

На входа на Белия дом, редом до американското знаме е и българският флаг.

Часът е 14.00, официално обявеният час за начало на срещата.
Чакаме кортежа на българският премиер.
Минават 10-15 минути.
Тогава забелязваме как президентът Тръмп излиза от Овалния кабинет, минава под колонада покрай Розовата градина и се отправя към входа, където трябва да посрещне госта си. В това време кортежът на Борисов вече е навлязъл в парка на Белия дом и бавно се придвижва до входа. Тръмп излиза и точно в този момент лимузината на Борисов спира пред него.

Ръкостискане. Прегръдки. Опит за целувки от страна на Борисов и леко отдръпване на Тръмп.

Обръщат се. И потъват в Белия дом.

След 5 минути се появяват под бялата колонада покрай Розовата градина. Делят ги 20-30 метра от Овалния кабинет. Зад тях плътно се движат преводачите. Борисов казва нещо на Тръмп и сочи към медиите. После разбираме, че му е казал, че това са българските медии, които ще бъдат много доволни, ако той се спре пред тях и ги поздрави.

Тръмп кима и след няколко крачки двамата се спират.

Американският президент поздравява БГ журналистите: “Отнасяйте се добре с Борисов“ . Може би защото не знае какво ще му се случи след малко.

Заедно с нас са и дежурните американски колеги, които отразяват работата на президента и администрацията му и изобщо не се интересуват от госта, а от вътрешно-политическия скандал, който е гръмнал предишната вечер в САЩ - Тръмп е уволнил шефа на Военноморския флот. Причината – военноморският "тюлен" Еди Галахър се е снимал до тялото на своята жертва - боец ​​на ИДИЛ. Военният министър Марк Еспър уволнява шефа на военноморските сили Ричард Спенсър, защото е предложил тайно споразумение с Белия дом за оневиняване на военния. Тръмп отменя наказанието на „тюлена“ и си навлича гнева на военните.

Медиите в САЩ са настръхнали срещу президента. И докато Тръмп поздравява българските медии, американските го атакуват. Тръмп се опитва да ги неглижира, обръща гръб и и кани Борисов да влезе в Овалния кабинет.

НАХЛУВАНЕ В ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ

В този момент една от сътрудничките в администрацията започва да отделя българските медии от американските и да ни кани да влезем в Овалния кабинет.(По-късно разбираме, че сигналът за това е даден от Тръм след настояването на Борисов, а кореспонденцията между двете администрации по тази тема се е водила повече от 20 дни, като всяко писмо от САЩ завършвало с: „Няма да стане, но всичко е възможно, ако двамата се разберат“). Е, двамата са се разбрали, но ние все още не знаем това. Мисията за отделянето на двете журналистически групи се оказва невъзможна и в един момент цялото журналистическо войнство, което е било на зелената морава, нахлува в Овалния кабинет.

Така неочаквано българските медии влизат в цитаделата на американската политика.

Повече от 20 камери на американски тв канали, фотографи от всички агенции и българските медии запечатват срещата пред камината на Борисов и Тръмп. Това обаче не е статична снимка с усмивки. Американските медии не изпускат момента и атакуват остро Тръмп за скандала с военните. Той отговаря дълго, опитвайки се да овладее ситуацията, те обаче не спират. През цялото време Борисов и Тръмп са в кадър и това минава в тв ефира по цял свят. Борисов мълчаливо наблюдава агресивната динамика в отношенията медии-Тръмп.

Български медии все пак успяват да се вклинят и да зададат въпроси за посещението и от отговора на Тръмп изтича новината, която никой не е очаквал - президентът хвали Борисов и заявява, че е готов да посети България, ако той го покани. "Много харесвам вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България", е изречението, което изхвърча в ефир. Премиерът успява да вмъкне темата за българските визи, на която получава утвърдителен отговор. Настъпва още една тема и пак пачува похвала - : България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент реагира спонтанно:. "Вие сте пример за Германия."

ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

В този момент разбираме, че срещата вече е излязла извън протокола. Само пред тв камерите двамата са в кадър в продължение на повече от15 минути, а по предварителен протокол срещата на четири очи трябваше да е... 5 минути!

След четвърт част медийно шоу в американски стил охраната успява да освободи Овалния кабинет от журналистическото нашествие.

Започва същинската част на разговорите между американския президент и българския премиер.

Излизаме от Белия дом.

Отиваме на място, където трябва да очакваме Борисов да даде изявление след срещата.
Очакваме, че това ще стане до половин час. Предварително е обявено, че срещата между двете делегации ще е в рамите на 40 минути.
Минава половин час, минава час - никой не идва. Минава час и половина... Разбираме, че срещата Борисов -Тръмп продължава... Минават два часа...

Най-после премиерът и четиримата министри се появяват.

БОРИСОВ Е ВИДИМО ДОВОЛЕН

Близо час е продължил разговорът му на четири очи, след това още тридесетина минути е била с срещата между двете делегации. Визитата завършва с два документа - съвместно изявление на двамата, което за първи път се подписва, и рамка за стратегическо партньорство.

В изявлението България и САЩ са визирани като “две велики нации”, които са обединени от “споделени саможертви” и взаимни стратегически интереси.

„Всяка дума е важна, всяко изречение е повод за отделен коментар“, подчертава Борисов, с което специално иска да насочи вниманието ни към текста, "където всичко е казано". По-късно разбираме, че документите са готвени близо два месеца с детайлно уточняване на всяка дума от двете страни. Те съдържат и резултатите от самата визита, както и проекциите на разговорите за бъдещето на България.

Борисов дава изявление пред медиите, но бърза за срещата с Американската търговска камара, където го чакат 30 представители на най- големите корпорации...

Бързаме да предадем огромната информация, която ни връхлита, и ни пришпорват да тръгваме към самолета.

В 18.00 американско време отлитаме от Вашингтон.

ОТНОВО ВЪВ ВЪЗДУХА

Едва настанили се в самолета и ето Борисов пристига при нас.
Свалил е черният официален костюм, запретнал е ръкавите на тъмносиня фланелка и усмихнат чака да го питаме... И ние го „почваме“.
Не крие, че е изненадан от продължателността на срещата и нейния резултат. По време на разговора на четири очи Тръмп извикал да присъстват вицепрезидентът Пенс и държавният секретар Помпео. По най-важния важния въпрос за визите - обяснил колко добре се отразява падането на визите с Канада, Тръмп му казал, че е направил жест към Полша, Борисов му отговорил, че и за нас трябва да е същото и т.н. “Убеден съм, че визите ще паднат“, казва Борисов. “Ако ме поканиш, ще дойда в България”, обърнал се Тръмп към госта си. “Каня те, но заедно с отпадането на визите”, не отстъпвал Борисов.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ "РУСИЯ-САЩ–КИТАЙ"

Борисов направил впечатление на Тръпм със свой геополитически анализ, който направил за отношенията Русия-САЩ- Китай, различен от този, който поднасят анализаторите в САЩ. Позицията на Борисов за Русия не като враг, а като партньор, вижданията му, че с Русия не трябва да се воюва, а да се използва като потенциал за взаимна икономическа изгода, допаднали на Тръмп. “Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите държави не воюват“, казал Борисов на Тръмп. Китай е проблемът на САЩ. И обяснил защо..."Никой не е правил такъв анализ", коментирал Попмпео.

РУСКИТЕ ШПИОНИ

Борисов разказал как и защо е изгонил руските шпиони от България: „Не са професионалисти. Хванахме ги "на калъп", и американци да бяха, и тях щяхме да изгоним. Затова и Путин не реагира, той знае какво са направили неговите, обяснил Борисов на Тръмп. „Не можах обаче да му обясня, как след като прокуратурата, МВР и ДАНС арестуваха за шпионаж и има повдигнато обвинение за Николай Малинов,  български съдия го пусна да получи орден от Путин".

АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧЕНЕН ГАЗ - ДА, НО БЕЗ ЗАВИСИМОСТИ!

Тръмп натискал за прекомерно увеличаване на доставките на американски втечнен газ до степен, че да заменим една зависимост с друга. Настоявал в документите да се визират конкретни цифри на доставки. Борисов отказал. „Направих необходимото - те ме разбраха и по този начин мисля, че максимално съм успял да защитя интересите на България“, обяснява премиерът.

ЧЕРНОМОРСКА БАЗА НА НАТО - С КАМЪНИ ЩЕ МЕ ИЗГОНЯТ!

Черноморска база на НАТО на нашата територия - не, не искам! Координационен център във Варна-да. Учения в Черно море - колкото искате.  Но база - не, защото мен в България с камъни ще ме изгонят, заявил Борисов на Тръмп. „Координационният център е във Варна, щабът в Румъния. Това са логистичните бази. Така, че Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти, голфклубове да посетим с президента Тръмп“.

Борисов вметва -по всички теми получих подкрепата на Помпео. И не скрива притесненията си, които имал в началото на срещата – като разбрал, че и Пенс, и Помпео ще присъстват на разговора, си помислил – или „ще ме дерат“ или ще ме притискат.

НЕ СМЕ ОТЧАЯНА СЪПРУГА

„Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд и нашият интерес е защитен!“, казва с увереност Борисов.

По темата за Балканите премиерът в прав текст заявил на Тръмп, че той получава недостоверна информация за процесите, които се развиват тук. И след като му дал своята визия за развитието на региона, го предупредил: „Спрете да се държите с нас като с кротката отчаяна съпруга, защото ние можем да правим бели“.

Истината е, че колкото и да не сме очаквали, Борисов наложи дневния ред на тази среща и получи отговор на всички теми, които бе сложил в кощницата си.

Постигна допустимото, възможното в такива отношения.

Накрая на разговора Тръмп го поканил да го разведе и да му покаже Белия дом. Казал му, че приготвил подарък с и за “първата дама”, но след като разбрал, че "щастливо разведен", няма да му го поднесе, защото ще трябва да има подаръци за много дами, като го вижда как изглежда. Разговорът минал на плоскост шеги, както се случва между държавници, които хвърлят протокола в коша.
Явно химията се е случила, както прогнозира  Пардю.

Борисов дори изразил съжаление, че не е слушал навремето майка си и не е научил английски език, за да може по-пряко да си контактуват.

Премиерът е доволен.

Резултатът от визитата има и вътрешно-политически ефект. Вече е спокоен за края на мандата.

И отново се връща на вътрешната политика. Уверено заявява: „Ще видите, че днес Радев ще подпише днес указа за Гешев!".

Десет часа по-късно, в 13.00 кацаме на летище София.

Първата новина, която научаваме е, че президентът е подписал указа за Гешев. „Викайте ми пророка Бойко“, обръща се Борисов към медиите, които смятат, че е имал вътрешна информация за действията на президента. „Не, кълна се! Но логиката на Радев е такава – точно в този ден, когато се връщаме от визитата, той да пусне указа. За да има какво да пишете!“

Тръгваме си. И започваме да пишем.
За една наистина шеметна визита.

А какво ще последва от нея - тепърва ще наблюдаваме.

Валерия Велева, "Епицентър"

 
СНАЙПЕР
News image

Николай Марков: Капиталите на Божков не са негови. Той знае, че атаката не идва от Борисов, тук са негови съюзници

"Лицето Божков знае много добре, че атаката срещу него не идва от лицето Борисов. Но лицето Божков е вече с изтекъл срок на годност и тази част от "договора" с държавата боли. И Борисов го боли! Има защо да не се чувства добре, когато Божков страда. Това е като драмата в едно семейство ...

News image

Американците работят за тройна коалиция с премиер ББ. ГЕРБ издига кмета на Бургас за президент, Мутафчийски "независим"

Бойко Борисов е имал няколко необявени в медиите срещи с посланика на САЩ Херо Мустафа, твърдят източници от върха на ГЕРБ. Американците убеждавали Борисов, че успешна формула за следващия мандат ще бъде тройна коалиция - ГЕРБ, "патриотите" и нов Десен проект и същия премиер. На една...

News image

Войната на "Роснефт" срещу "Лукойл" обслужва властта. Борисов пренарежда картела в горивата след "добро" от Путин?!

Делян Пеевски и Бойко Борисов може да се окажат "лейтенанти" на Путин във войната на "Роснефт" срещу "Лукойл"?! Акцията слещу компанията на Вагит Алекперов стартира в офиса на Игор Сечин на Софийской набережной в Москва. Американците и саудитците се включиха във войната с мощна атака срещ...

News image

Маджо, Сарая и кръгът "Банкя" влизат в бизнеса с горива. Пеевски и Борисов предлагат оферта на Гриша Ганчев и Златев?!

Бойко Борисов и Делян Пеевски пренареждат картела в горивата с "Държавната петролна компания" и отнемат монопола на дистрибутора "Лукойл". Младен Михалев-Маджо, Сарая (Георги Самуилов от "Инса ойл" и Кирил Домусчиев) и кръгът "Банкя" ще са новите големи играчи на пазара, а Пеевски ще ра...

News image

Борисов с бялата кошуля пренарежда картела в горивата, докато Божков го сочи за рекетьор. В съпорт с Пеевски и Доган

Премиерът Бойко Борисов пренарежда картела в горивата в съпорт с Делян Пеевски и под взора на Ахмед Доган, отнемайки почти монополната позиция на "Лукойол". (Сто процента е съвпадение, че няколко часа преди решението за създаване на "Държавна петролна компания" пламна част от резиденцията...

News image

Емирът няма да върне Васил Божков от Дубай по знак на американците. ЦРУ в София не иска срив на властта?!

"Емирът няма да върне Васил Божков от Дубай по знак на американците", твърди източник от службите. Според него ЦРУ в София не иска дестабилизиране на властта, масови протести и предсрочни избори. Ако Божков бъде върнат от Дубай, той може да атакува пряко Бойко Борисов и да предизви...

News image

Васил Божков не е бил "нещатен сътрудник" на РУМНО. Георги Попов също няма нищо общо с РУМНО, а с ПГУ на ДС

Васил Божков не е бил "нещатен сътрудник" на РУМНО, както твърди Цветомир Найденов. Георги Попов също няма нищо общо с РУМНО, а с ПГУ на ДС. "Ако бяха свързани с нас, нямаше да са в Емиратите и да бягат от боса на турската мафия, който е агент на MIT, а да са партия с него в Турция", за...

News image

Божков спазва Омерта, не пита с кои бизнесмени, инвестирали в "мокри поръчки", се е срещал Борисов като главен секретар

Васил Божков спазва Омерта - иначе трябва да натопи себе си като "крал на мафията" и конкурент, меко казано, на Манол Велев.  Божков не пита с кои бизнесмени, инвестирали в "мокри поръчки", се е срещал Бойко Борисов като главен секретар на МВР, както се е срещал с него. Иначе юрка Вл...

News image

Американците притискат Бойко Борисов за оставка на Владислав Горанов. "Есемесгейт" тръгва по сценария "Апартаментгейт"

Президентът Румен Радев отправи посланието за прекъсване на "интимната близост" на властта с бизнеса след среща с посланика на САЩ Херо Мустафа. Президентът обяви позицията си след публикуваните скрийншотове на есемеси между бизнесмена Васил Божков и министъра на финансите Владислав Гор...

News image

Пеевски и Доган нямат против оставката на Владислав Горанов?! "Времето за единната ставка на ДДС е отживелица"

"Времето за единната ставка на ДДС е отживелица, твърдя го отговорно!" на Йордан Цонев е гръмотевичен сигнал към Владислав Горанов. Ако министърът на финансите не приеме новата икономическа политика на Сарая и "Берлин", ще му поискат оставката. Оказа се, че освен за Бойко Борисов ата...

News image

Официална коалиция "ГЕРБ-ДПС" отново няма да има. Формулата на кабинета "Пеевски&Борисов" - фифти-фифти

Декларацията на Бойко Борисов "Никога няма да направим коалиция с ДПС" е актуална и сега срещу заявката на ДПС за влизане във властта през парадния вход. Официална коалиция с ДПС ще срине ГЕРБ като БСП. Всъщност ДПС и сега е в изпълнителната власт "под прикритие" в кабинета "Борисов 3" ч...

News image

Божков ще загуби Раздаването с блъфове, ако не извади "кралски компромат" за кинти. Вече получава ресто за "кьорфишека"

Васил Божков не може да вкара интрига и да събори властта на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Владислав Горанов с "есемеси", в които няма дори намек за кинти. "Компроматите" засега минават като блъф за медиите или анонс за "кралски компромат". С подобен "сигнал" до международни инстит...

News image

Божков вкарва интрига между Пеевски и Борисов с "Горанов, кажи си!". Оставка клати кабинета или работи за премиера?!

Васил Божков се опитва да вкарва интрига между Бойко Борисов и Делян Пеевски с "компромата" срещу Владислав Горанов. Оставка на министъра на финансите след кампания "Горанов, кажи си!" може да разклати кабинета. Обаче може да се окаже, че работи за премиера, който вече заяви за мин...

News image

"Метеж" с водач руско прокси, и "цигарения крал" на СИК зад него, не може да свали Борисов. Пълен игнор от Десницата

"Метеж" с водач, сочен за руско прокси, не може да свали Борисов. Даже и в събота да събере 5 000 протестиращи. Циници коментират във ФБ, че не Васил Божков финансира протеста, а приятели на Бойко Борисов от СИК. Може и да са прави. (Борисов има интерес точно от такъв протест с "рус...

News image

Бойко Борисов прави скандал на Пашата. Партньор на СИК-боса налива ресурс в протеста на Костадин Костадинов?

Освен комбинацията на Васил Божков, активирал СИКаджии срещу Бойко Борисов, в интригата с протеста беше вкарана и СИКаджийска легенда като Пашата. Бойко Борисов е вдигнал скандал на стария си приятел в СИК Румен Николов-Пашата заради негов партньор, който стоял зад протеста на Костадин К...

News image

Божков вдигна бригада от СИК срещу Борисов, "лейтенанти" вкараха силоваци в протеста. Маджо гласи "ресто" срещу Маргини

Васил Божков изигра два остри хода от партията си срещу Бойко Борисов, при това без да извади един долар от джоба си. Първо заформи пиниза-провокация с акциите на "Левски", а на другия ден показа, че и без "София-Запад" може да атакува парламента. Божков не финансира пряко протеста...

News image

Това все още не е метеж, "момчетата на Боса" само загряват. БСП се включи "под прикритие" в протеста на "Възраждане"

Десетина яки мъже и няколко хиляди протестиращи не могат да направят метеж. "Бойците" трябва да са поне няколкостотин, а протестиращите - 20-30 000 като срещу Орешарски. Това все още не е метеж, "момчетата на Боса" само загряват. БСП се включи "под прикритие" в протеста н...

News image

Божков да праща керван с компромати, с пинизи няма да свали Борисов. Вместо да прави оферти, да наруши омертата с парите

Васил Божков трябва да изпрати керван с компромати, ако иска да свали Бойко Борисов и да срине схемата му с Доган, Пеевски, Домусчиев и Минев. С пинизи като с акциите на "Левски" за Борисов няма да го събори. Вместо да прави оферти, да наруши омертата за парите - на кого колко. Нар...

News image

Борисов работи със ЦРУ за връщането на Божков от Дубай. Хазартният бос няма "чадър" като Цветан Василев от ФСБ

Бойко Борисов работи с американски служби за връщането на Васил Божков от Дубай, заявяват източници от ДАНС. Според тях хазартният бос нямал "чадър" от руски служби като протекцията, с която разполагал Цветан Василев от ФСБ. Очевидно Делян Пеевски настоява за връщането на Васил Бож...

News image

Божков превърна Борисов във враг с интервюто за Мутрата. Сега получава Ресто с отказа за акциите на "Левски"

Васил Божков беше "партия" с Бойко Борисов десетки години - още от бридж-клуба на "Витошка" в края на 80-те, но го превърна във враг с интервюто за Мутрата. Посланиците са изпратили грами за Мутрата, сега Божков получава "ресто" от Борисов с демонстративния отказ да приеме акциите на "Лев...

News image

Борисов прави заявка за нов премиерски мандат, спира Горанов за "премиер на Пеевски". "Маджо&Таки" ще го подкрепи мощно

Бойко Борисов направи заявка за нов премиерски мандат с решението за 9% ДДС за сектор "Туризъм". Партията "Маджо&Таки" ще го подкрепи мощно. Валентин Златев и корпоративните играчи в туризма също ще играят за "Бойко". Преди тази заявка Владислав Горанов беше сочен като сигурна номи...

News image

Борисов: Горанов не e съгласен с 9% ДДС, но не ми е началник, аз съм му началник. Ако иска, да си подава оставката

"Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание. Имам му доверие на Горанов, но той не ми е началник. Аз съм му началник, ако не е съгласен - подава си оставк...

News image

Борисов отстрани Спонсор&проксита след срещата с Тръмп, "янките" скочиха на Радев - Кремъл пас. Как да спечели войната

Бойко Борисов спечели войната, обявена от Румен Радев със закъснение с обръщението към нацията, в което свали политическото доверие от правителството. Борисов я спечели много преди да бъде обявена - със сделката за F-16 си уреди срещата с Тръмп и овладя инициативата по всички фронтове. ...

News image

Божков направи Борисов явен враг. Ген. Тодор Коджейков може да разкаже на кого е звънил, за да излети, твърдят от ДАНС

Васил Божков превърна Бойко Борисов в явен враг с интервюто, пълно с намеци, и една баналност - за Мутрата. Обаче Борисов се впрегнал, твърди източник от най-близкото му обкръжение, "Божков да ме нарече мутра, той къв е?!". Божков е брилянтен математик-вълшебник и прецизен системен...

News image

Залагат капан на Божков със сделка за 700 млн. -"Плащаш и се събирате всички в Дубай". Целят се милиардите в офшорките

"Г-н Божков и сега може да плати задълженията си към държавата", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на атаката в интервюто от Дубай. Това е коварен капан. Офертата към Васил Божков е - "Плащаш и се събирате всички в Дубай". Как да плати, сметките на бизнесмена ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

News image

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

News image

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

News image

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

АКЦИЯ

Румен Овчаров готви рокада на върха в БСП?! Калоян Паргов поема партията, ако Корнелия Нинова загуби изборите

News image

Румен Овчаров ще подкрепи на макс Корнелия Нинова за избора на председател на партията. Ако вотът е пряк, Нинова ще спечели убедително, но ако е на конгрес, ще има битка. При нова загуба на парламентарните избори, Корнелия Нинова много трудно ще удържи лидерската позиция. Затова Овчаров...

Румен Овчаров подкрепя Нинова с медиен щурм. Гергов вади компромат: "Корнелия е правила тайни срещи за сделки при мен"

News image

"Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея. Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка", каза Румен Овчаров в bTV в неделя. В понеделник "Сивият кардинал" на "Позитано"20 вече акцентира върху "троянските коне" в БСП,...

КИЛЪРИ

Наркобос №1 Кристи Кинахан разположи базата си в Дубай, ГРУ го пази. Емирът не гони Кинахан, какво остава за Божков

News image

Кристи Кинахан, наркобос №1 в Европа, разположи базата си в Дубай, след като испанските служби атакуваха резиденцията му в Коста дел Сол. Ирландският наркоклан "Кинахан" оперира по турски и руски наркоканали - кокаин от Колумбия и хероин от Турция за Европа. Кристи Кинахан и сина му ...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков трябва да се бие с "господарите" като самурай-ронин. Пеевски, Маджо, Домусчиев, Минев, всички са срещу него

News image

Васил Божков трябва да се бие като самурай-ронин срещу всички "господари"- без господар, но и без съюзници. Освен опозицията срещу ББ във Фейсбук. Другите големи играчи са срещу него - Пеевски, Маджо, Домусчиев и всички футболни шефове. Всички босове на "мутри". Само Бойко Борисов ...

Божков няма да наруши омертата на парите, Пеевски прати послание за милиарди. ЦРУ поръча "краля", руснаците се дръпнаха

News image

"Девизът е такъв: "Другите държави имат мафия; в България мафията си има държава." Така започва статията на Адисън Нъджент в OZY, която разказва за Васил Божков, наричайки го най-богатия мъж в България и краля на мафиотите, цитира "Терминал 3" през 2017г. Три години по-късно америк...

РЕКЛАМА
Банер