СНАЙПЕР

До Вашингтон и назад! Борисов към Тръмп: Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите страни не воюват

alt

Пардю се оказа прав. Борисов и Тръмп се харесаха. Приличат си. По много неща. Освен, че са нестандартни играчи, които винаги могат да поднесат изненада. 

Два часа прекараха заедно американският президент и българският премиер - време, в което имаше загърбени протоколни формалности, здрави ръкостискания, яки прегръдки, дружески потупвания по рамото, мъжки закачки, доволни физиономии и постигнати договорености.

ДАЛЕЧ ОТ ОЧАКВАНОТО  

Историята на тези два часа се вмести в последните 52, чието отмерване започна от 9.00 в неделя сутринта, когато правителственият Еърбъс с националния флаг се отлепи от пистата на летище София и пое в посока Вашингтон, и завърши във вторник в 13.00, когато същият самолет се приземи отново у дома.

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВИЗИТАТА

 - президентът Тръмп изрази готовност да посети България
- придвижен към скорошно разрешаване е проблемът с отпадане на американските туристически визи за български граждани
- увеличават се доставките на американски втечнен газ за България, но не толкова колкото е поискал Тръмп
- във Варна ще бъде създаден натовски военноморски координационен център, но няма да има натовска черноморска база на територията на България. Базата ще е в Румъния.
- САЩ ще подпомага стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис,
- САЩ нямат нищо против и Балкански поток като част от сътрудничеството ни със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод
- САЩ толерират развитието на ядрената енергетика на България
- САЩ нямат против строежа на АЕЦ “Белене” като български проект
- разширяват се икономическите измерения на военното сътрудничество чрез допълнителни партньорства в отбранителната индустрия и предоставяне на достъп на България до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение на САЩ
- САЩ ни подкрепят за членство в ОИРС
- САЩ ще ни помогат за справяне с корупцията посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение.

 Това е записано в двата документа, които финализират визитата, преминала като на филм в последните 52 часа: Съвместно изявление на американския президент Тръмп и българския премиер Борисов и Съвместно изявление на правителствата на САЩ и България

И двата са под мотото: „Ние сме стратегически партньори и съюзници!“

Разбира се трябва да сме далеч от всяка еуфория, защото българската история е богата с много примери на добри намерения и прекрасни срещи, които след това отшумяват и не се превръщат в реални действия. Още повече, че ситуацията около Тръмп е толкова проветрива, че не се знае колко време ще обитава Овалния кабинет и дали договорките му с Борисов няма да отлетят, ако го връхлети импийчмънт.

НО КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

Какво се случи и как завърши това шеметно посещение, чийто измерения никой в София не очакваше.?

В неделя в 9.00 правителственият самолет излетя от летище София с премиера, двама вицепремиери и двама министри на борда. Правителственият екип е силно редуциран. Няма пиари, няма съветници – освен началникък на кабинета на Борисов, шефът на протокола, медийният му съветник, лекар, четирима души от охраната и двадесетина журналисти.

ПРЕДСТОЯТ НИ 11 ЧАСА ВЪВ ВЪЗДУХА

12.00 часа

На третия час от полета за Борисов в добро настроение идва при журналистите. Облечен е спортно - дънки, спортна фанелка, кафяво кожено яке. Близо половин час отговаря на всякакви въпроси. Говори му се. Каза, че няма да допусне Черноморска база на НАТО у нас; че не вижда смисъл Радев да бави указа за Иван Гешев, че президентът няма мотиви за това.
Укори медиите за публикациите по повод прегръдката му с посланичката на САЩ г-жа Херо Мустафа. И вметна, че журналистите не знаели, че нейните деца го наричат “чичо Бойко”.
Подмина с мълчание въпросите за Цветанов, на когото демократите във Вашингтон помагат не само за прохождането на аналитичния му център, но и за създаване на бъдещ политически проект, каквито слухове се носят в България. “И да правят, какво от това”, бяха единствените му думи за коментар. Изненадващо разкри, че преди раздялата си с Цветанов, му е дал писмо, с което му се отварят вратите навсякъде в САЩ. Вероятно на базата на това “пълномощно” задокеанските партньори на ГЕРБ продължават да гледат благосклонно към бившия вече Втори в ГЕРБ.

14.00

Кацаме в Рейкявик. Летище Кефлавик ни посреща - празно, сиво и скучно. И точно в тази празнота на шест часа път от София Борисов отново попада в прегръдки - на Васко от Плевен, който работи в едно от заведенията на огромното летище, където освен българската делегация, не се забелязан никой друг. Но, както казват, неведоми са пътищата Господни, а по тях Борисов винаги намира някой фен. Разбира се, случката веднага попада на фейсбук страницата на премиера, докато част от журналистите трескаво пускат новината, че той няма да допусне Черноморска база на НАТО на територията на България.

15.00

Качваме се отново на самолета. - директно към Вашингтон. Два часа преди да кацнем Борисов отново идва при журналистите. Възбуден е, леко притеснен. Разхожда се по цялата европейска тематика. Говорим за сръбския шпионски скандал, ядосан е на македонците, който се обявяват против договора с България. Казва, че е предупредил Скопие, че няма да видят ЕС, ако продължат с антибългарската реторика. Близо час стои при нас. Тръгва си с “Хайде, че остава час до кацането...” Ясно, че нещо го притеснява.

 
БАЗА "АНДРЮС" И СКАНДАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК


В 20.40 часа българско време (15.40 местно) кацаме на военновъздушната база „Андрюс“. Летището, което приема Air Force One, се ползва от американските президенти, от високопоставени гости на американските президенти, на този писта се е приземявал самолетът на папата, на държавни глави от цял свят. Протоколът винаги е един и същи - делово посрещане, без фанфари, музика и други салтанати.

Защото официалното посрещане е в Белия дом.

Борисов се появява на стълбичката на самолета в официален черен костюм. Посреща го българският посланик в САЩ, служители на посолството и зам. държавен секретар. Проколът е спазен, не е спазен обаче етикетът на протокола по отношение на общата визия и поведение на българската правителствена делегация. И това е първото, което вижда българската публика

По стълбичката първи зад Борисов слиза вицепремиерът Красимир Каракачанов с овехтели дънки, смачкано сако, който си носи чантата, сякаш влачи дисаги. Посрещането е предавано на живо на Фейсбук страницата на премиера. След няколко часа Фейсбук гръмва: България е неглижирана, премиерът не е посрещнат по протокол, няма музика, а министрите му се влачат след него като байганьовци. Коментарите валят със силата на негативизма, на които е способен българският гений.

Настаняваме се в хотела.

Безупречна организация на българското посолство.

Имаме няколко свободни часа - да усетим атмосферата на града, вечеря...

 Официалното посрещане на българския премиер е на следващия ден сутринта преди поднасянето на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“

 "ЗАПОЧВАМЕ"!

Преди да тръгне Борисов пуска една дума във Фейсбук: „Започваме“ и публикува снимка на бронираната американска лимузина с българския флаг. Сякаш се готви за битка...

Кортежът с българския премиер се движи бавно по алеите на парка. На всеки 10 метра войници отдават чест. В тържествената част на събитието участват близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

 Когато българският премиер започва да изкачва стъпалата на Мемориалния комплекс 21 топовни салюта отмерват крачките му, докато застане на площадката пред входа, където е мястото за полагане на венеца. Звучат химните на България и САЩ

По-късно от посолството обясниха, че са изненадани от тържествените топовни салюти, с които не винаги американците посрещат височайшите си си гости. Казват, че церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. Това е първият знак, че администрацията на Тръмп отдава особено значение на това посещение. И още един дребен детайл - в седмицата на Деня на благодарността администрацията в САЩ почти не работи. А точно в тези дни да има официално държавно посещение на чужда делегация, също е изключение и знак. В София обаче никой не коментира това – в социалните мрежи хит са дънките на Каракачанов и липсата на духова музика “селскостопанското летище”, където е кацнал самолетът на Борисов.

Премиерът има още две срещи - с републиканци и демократи, а журналистите се готвят за централното събитие.

Два часа преди височайшата среща се отправяме към Белия дом. Минаваме през жестоката цедка на охраната - кучета душат багажа ни, скенерите ни проверяват детайлно, паспорти, баджове...

БЕЛИЯ ДОМ И ИЗНЕНАДИТЕ

Най-после се насочваме към сградата на Белия дом.

И заставаме пред Южния вход, където по протокол стопанинът посреща гостите си. Есенното слънце е огряло зелената морава пред емблематичната сграда. В това време на северния вход работници издигат огромната коледна елха.

Мястото за журналистите е оградено с въженце, разстоянието до мястото на ръкуване е не повече от 5-6 метра.

На входа на Белия дом, редом до американското знаме е и българският флаг.

Часът е 14.00, официално обявеният час за начало на срещата.
Чакаме кортежа на българският премиер.
Минават 10-15 минути.
Тогава забелязваме как президентът Тръмп излиза от Овалния кабинет, минава под колонада покрай Розовата градина и се отправя към входа, където трябва да посрещне госта си. В това време кортежът на Борисов вече е навлязъл в парка на Белия дом и бавно се придвижва до входа. Тръмп излиза и точно в този момент лимузината на Борисов спира пред него.

Ръкостискане. Прегръдки. Опит за целувки от страна на Борисов и леко отдръпване на Тръмп.

Обръщат се. И потъват в Белия дом.

След 5 минути се появяват под бялата колонада покрай Розовата градина. Делят ги 20-30 метра от Овалния кабинет. Зад тях плътно се движат преводачите. Борисов казва нещо на Тръмп и сочи към медиите. После разбираме, че му е казал, че това са българските медии, които ще бъдат много доволни, ако той се спре пред тях и ги поздрави.

Тръмп кима и след няколко крачки двамата се спират.

Американският президент поздравява БГ журналистите: “Отнасяйте се добре с Борисов“ . Може би защото не знае какво ще му се случи след малко.

Заедно с нас са и дежурните американски колеги, които отразяват работата на президента и администрацията му и изобщо не се интересуват от госта, а от вътрешно-политическия скандал, който е гръмнал предишната вечер в САЩ - Тръмп е уволнил шефа на Военноморския флот. Причината – военноморският "тюлен" Еди Галахър се е снимал до тялото на своята жертва - боец ​​на ИДИЛ. Военният министър Марк Еспър уволнява шефа на военноморските сили Ричард Спенсър, защото е предложил тайно споразумение с Белия дом за оневиняване на военния. Тръмп отменя наказанието на „тюлена“ и си навлича гнева на военните.

Медиите в САЩ са настръхнали срещу президента. И докато Тръмп поздравява българските медии, американските го атакуват. Тръмп се опитва да ги неглижира, обръща гръб и и кани Борисов да влезе в Овалния кабинет.

НАХЛУВАНЕ В ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ

В този момент една от сътрудничките в администрацията започва да отделя българските медии от американските и да ни кани да влезем в Овалния кабинет.(По-късно разбираме, че сигналът за това е даден от Тръм след настояването на Борисов, а кореспонденцията между двете администрации по тази тема се е водила повече от 20 дни, като всяко писмо от САЩ завършвало с: „Няма да стане, но всичко е възможно, ако двамата се разберат“). Е, двамата са се разбрали, но ние все още не знаем това. Мисията за отделянето на двете журналистически групи се оказва невъзможна и в един момент цялото журналистическо войнство, което е било на зелената морава, нахлува в Овалния кабинет.

Така неочаквано българските медии влизат в цитаделата на американската политика.

Повече от 20 камери на американски тв канали, фотографи от всички агенции и българските медии запечатват срещата пред камината на Борисов и Тръмп. Това обаче не е статична снимка с усмивки. Американските медии не изпускат момента и атакуват остро Тръмп за скандала с военните. Той отговаря дълго, опитвайки се да овладее ситуацията, те обаче не спират. През цялото време Борисов и Тръмп са в кадър и това минава в тв ефира по цял свят. Борисов мълчаливо наблюдава агресивната динамика в отношенията медии-Тръмп.

Български медии все пак успяват да се вклинят и да зададат въпроси за посещението и от отговора на Тръмп изтича новината, която никой не е очаквал - президентът хвали Борисов и заявява, че е готов да посети България, ако той го покани. "Много харесвам вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България", е изречението, което изхвърча в ефир. Премиерът успява да вмъкне темата за българските визи, на която получава утвърдителен отговор. Настъпва още една тема и пак пачува похвала - : България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент реагира спонтанно:. "Вие сте пример за Германия."

ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

В този момент разбираме, че срещата вече е излязла извън протокола. Само пред тв камерите двамата са в кадър в продължение на повече от15 минути, а по предварителен протокол срещата на четири очи трябваше да е... 5 минути!

След четвърт част медийно шоу в американски стил охраната успява да освободи Овалния кабинет от журналистическото нашествие.

Започва същинската част на разговорите между американския президент и българския премиер.

Излизаме от Белия дом.

Отиваме на място, където трябва да очакваме Борисов да даде изявление след срещата.
Очакваме, че това ще стане до половин час. Предварително е обявено, че срещата между двете делегации ще е в рамите на 40 минути.
Минава половин час, минава час - никой не идва. Минава час и половина... Разбираме, че срещата Борисов -Тръмп продължава... Минават два часа...

Най-после премиерът и четиримата министри се появяват.

БОРИСОВ Е ВИДИМО ДОВОЛЕН

Близо час е продължил разговорът му на четири очи, след това още тридесетина минути е била с срещата между двете делегации. Визитата завършва с два документа - съвместно изявление на двамата, което за първи път се подписва, и рамка за стратегическо партньорство.

В изявлението България и САЩ са визирани като “две велики нации”, които са обединени от “споделени саможертви” и взаимни стратегически интереси.

„Всяка дума е важна, всяко изречение е повод за отделен коментар“, подчертава Борисов, с което специално иска да насочи вниманието ни към текста, "където всичко е казано". По-късно разбираме, че документите са готвени близо два месеца с детайлно уточняване на всяка дума от двете страни. Те съдържат и резултатите от самата визита, както и проекциите на разговорите за бъдещето на България.

Борисов дава изявление пред медиите, но бърза за срещата с Американската търговска камара, където го чакат 30 представители на най- големите корпорации...

Бързаме да предадем огромната информация, която ни връхлита, и ни пришпорват да тръгваме към самолета.

В 18.00 американско време отлитаме от Вашингтон.

ОТНОВО ВЪВ ВЪЗДУХА

Едва настанили се в самолета и ето Борисов пристига при нас.
Свалил е черният официален костюм, запретнал е ръкавите на тъмносиня фланелка и усмихнат чака да го питаме... И ние го „почваме“.
Не крие, че е изненадан от продължателността на срещата и нейния резултат. По време на разговора на четири очи Тръмп извикал да присъстват вицепрезидентът Пенс и държавният секретар Помпео. По най-важния важния въпрос за визите - обяснил колко добре се отразява падането на визите с Канада, Тръмп му казал, че е направил жест към Полша, Борисов му отговорил, че и за нас трябва да е същото и т.н. “Убеден съм, че визите ще паднат“, казва Борисов. “Ако ме поканиш, ще дойда в България”, обърнал се Тръмп към госта си. “Каня те, но заедно с отпадането на визите”, не отстъпвал Борисов.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ "РУСИЯ-САЩ–КИТАЙ"

Борисов направил впечатление на Тръпм със свой геополитически анализ, който направил за отношенията Русия-САЩ- Китай, различен от този, който поднасят анализаторите в САЩ. Позицията на Борисов за Русия не като враг, а като партньор, вижданията му, че с Русия не трябва да се воюва, а да се използва като потенциал за взаимна икономическа изгода, допаднали на Тръмп. “Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите държави не воюват“, казал Борисов на Тръмп. Китай е проблемът на САЩ. И обяснил защо..."Никой не е правил такъв анализ", коментирал Попмпео.

РУСКИТЕ ШПИОНИ

Борисов разказал как и защо е изгонил руските шпиони от България: „Не са професионалисти. Хванахме ги "на калъп", и американци да бяха, и тях щяхме да изгоним. Затова и Путин не реагира, той знае какво са направили неговите, обяснил Борисов на Тръмп. „Не можах обаче да му обясня, как след като прокуратурата, МВР и ДАНС арестуваха за шпионаж и има повдигнато обвинение за Николай Малинов,  български съдия го пусна да получи орден от Путин".

АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧЕНЕН ГАЗ - ДА, НО БЕЗ ЗАВИСИМОСТИ!

Тръмп натискал за прекомерно увеличаване на доставките на американски втечнен газ до степен, че да заменим една зависимост с друга. Настоявал в документите да се визират конкретни цифри на доставки. Борисов отказал. „Направих необходимото - те ме разбраха и по този начин мисля, че максимално съм успял да защитя интересите на България“, обяснява премиерът.

ЧЕРНОМОРСКА БАЗА НА НАТО - С КАМЪНИ ЩЕ МЕ ИЗГОНЯТ!

Черноморска база на НАТО на нашата територия - не, не искам! Координационен център във Варна-да. Учения в Черно море - колкото искате.  Но база - не, защото мен в България с камъни ще ме изгонят, заявил Борисов на Тръмп. „Координационният център е във Варна, щабът в Румъния. Това са логистичните бази. Така, че Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти, голфклубове да посетим с президента Тръмп“.

Борисов вметва -по всички теми получих подкрепата на Помпео. И не скрива притесненията си, които имал в началото на срещата – като разбрал, че и Пенс, и Помпео ще присъстват на разговора, си помислил – или „ще ме дерат“ или ще ме притискат.

НЕ СМЕ ОТЧАЯНА СЪПРУГА

„Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд и нашият интерес е защитен!“, казва с увереност Борисов.

По темата за Балканите премиерът в прав текст заявил на Тръмп, че той получава недостоверна информация за процесите, които се развиват тук. И след като му дал своята визия за развитието на региона, го предупредил: „Спрете да се държите с нас като с кротката отчаяна съпруга, защото ние можем да правим бели“.

Истината е, че колкото и да не сме очаквали, Борисов наложи дневния ред на тази среща и получи отговор на всички теми, които бе сложил в кощницата си.

Постигна допустимото, възможното в такива отношения.

Накрая на разговора Тръмп го поканил да го разведе и да му покаже Белия дом. Казал му, че приготвил подарък с и за “първата дама”, но след като разбрал, че "щастливо разведен", няма да му го поднесе, защото ще трябва да има подаръци за много дами, като го вижда как изглежда. Разговорът минал на плоскост шеги, както се случва между държавници, които хвърлят протокола в коша.
Явно химията се е случила, както прогнозира  Пардю.

Борисов дори изразил съжаление, че не е слушал навремето майка си и не е научил английски език, за да може по-пряко да си контактуват.

Премиерът е доволен.

Резултатът от визитата има и вътрешно-политически ефект. Вече е спокоен за края на мандата.

И отново се връща на вътрешната политика. Уверено заявява: „Ще видите, че днес Радев ще подпише днес указа за Гешев!".

Десет часа по-късно, в 13.00 кацаме на летище София.

Първата новина, която научаваме е, че президентът е подписал указа за Гешев. „Викайте ми пророка Бойко“, обръща се Борисов към медиите, които смятат, че е имал вътрешна информация за действията на президента. „Не, кълна се! Но логиката на Радев е такава – точно в този ден, когато се връщаме от визитата, той да пусне указа. За да има какво да пишете!“

Тръгваме си. И започваме да пишем.
За една наистина шеметна визита.

А какво ще последва от нея - тепърва ще наблюдаваме.

Валерия Велева, "Епицентър"

 
СНАЙПЕР
News image

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

News image

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

News image

Борисов няма да подаде оставка, Радев само това чака. Президентът е избрал премиер, който ще мачка ГЕРБ преди изборите

Министерската оставка изненада само някои политолози. Подадената от министъра на екологията Нено Димов идва тъкмо навреме за премиера Бойко Борисов - за водната криза, за далаверите с боклука, за "Турски поток". Бойко Борисов обаче няма да подаде оставка, ако Улицата не помете кабинета ...

News image

Дейвид Хейл опроверга Борисов за договорка с Тръмп за руския газ: "САЩ са против втората линия на "Турски поток""

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви в интервю за БНР помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл. Т...

News image

Арестуваха изключената от ГЕРБ Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник. Цветанов я готвел за лидер на "ГЕРБ-2"

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова е арестувана, съобщи Нова телевизия, като се позова на свои източници. Според източници от обкръжението на Цветанов той я готвел за лидер на "ГЕРБ-2", ако Калин Каменов, кмет на Враца, откажел заради натиска на Бойко Борисов. Бори...

News image

Борисов гласи арест на Цветанов заради партийния проект. Бившият втори в ГЕРБ събира недоволните от лидера

"Цветан Цветанов прави партия през март, кметът на Враца Калин Каменов ще бъде председател", беше топклюка в партийните централи преди Коледа - от "Позитано"20 до офисите на "градската десница". Междувременно Бойко Борисов изпратил послание до сочените като основни фигури в "партията на...

News image

"Трима президенти и един премиер". Борисов посяга към "службата" на Радев, за да покаже, че и като президент ще е лидер

Премиерът Бойко Борисов овладя дневния ред на държавата още на старта на новата година и вместо да бъде намачкан от емисаря на Тръмп заради "Турски поток" го пусна заедно с Путин. Междувременно президентът Румен Радев закъсня със свикването на КСНС. Конфликтът между Иран и САЩ заради ли...

News image

Джесика Ким, "инструментът за вадене на зъби" на Херо Мустафа или новата "Лаура Кьовеши"?! Или дама за гушкане от ББ?

Препечатките на хвалебствената статия за Джесика Ким в "Дневник" са само един от знаците, че премиерът Бойко Борисов НЯМА ДА БЪДЕ МИШЕНА НА ДЖЕСИКА КИМ. Много по-силен знак е, че американската посланичка Херо Мустафа я въведе в кабинета на Борисов с 24 каратова усмивка, а не в каби...

News image

"Пуделът на Путин" ли поръча Сюлеймани или Путин му вдигна топката заради делбата на Сирия и Ирак?! Или ГРУ взе "реванш"

Доналд Тръмп, рисуван по първите страници на световните медии след срещата с Путин през 2017г. като "пудела на Путин", наредил като смел главнокомандващ на колебаещия се шеф на Пентагона Марк Еспър да бъде ликвидиран ген. Касем Сюлеймани. Генералът беше определян като втория човек в Ира...

News image

Борисов притиска Божков и Пеевски да спрат медийната война за хазарта. Босът на турската мафия влиза в играта

Бойко Борисов ли спря войната за хазарта или босовете прекратиха артилерийската подготовка в медиите преди фронталните атаки?! Борисов притиснал Пеевски и Божков да спрат медийната война за хазарта, за да не избухнат истински престрелки, твърдят източници от службите. Всъщност затиши...

News image

"Берлин" и Сарая откриват фронт срещу Нинова, не искат избори. Отменената среща с Гешев отваря коридор на "Позитано"20

Отменената среща на лидерката на БСП Корнелия Нинова с главния прокурор Иван Гешев провокира очаквани коментари - "КОЙ отмени срещата". Гешев обаче написа "червени точки" с отмяната на срещата. Заявлението "Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постиган...

News image

Орлин Алексиев излезе от СОС за пренареждането . "Лейтенанти" на Маджо атакуват "Двойника" му и Разпределянето във Варна

Влиятелният председател на комисията "Бюджет и финанси" Орлин Алексиев, смятан за много близък до премиера Бойко Борисов и сочен като "кмета в сянка", излезе от СОС, пренареждането в София - в Голяма община и районите, приключи. Пренареждането във Варна започна с влизането на "Двойника" н...

News image

САЩ се оттеглят от споразумението заради руския газ?! Тръмп скочи на Иран с ген. Сюлеймани, ще го спре ли ген. Борисов

Американският президент Доналд Тръмп едва ли се интересува как се нарича трасето за руски газ от Турция през България, за него е важно да изолира геостратегически Русия от Балканите преди изборите за втори мандат със спирането на руския газ по "Турски поток" и да го замени с американски втеч...

News image

"Балкански поток" прави ББ Государь, "малкия Путин", или го сваля. Президентът ли държи Жокера с ген. Бонев или Сарая?!

"Балкански поток" ("Турски поток") е част от прословутия Баланс на Бойко Борисов между Русия и САЩ. Борисов купи F-16 от САЩ и пое ангажимент за изграждането на Комуникационен център на НАТО (САЩ) срещу "Балкански поток" и стартиране на АЕЦ "Белене" за Русия. "Балкански поток" ("Ту...

News image

Путин греши с Полша като Хитлер с Русия. Поляците спънаха Третия райх, сега стопират имперския проект на Путин

Поляците не са обикновени русофоби, те неистово мразят руснаците заради Катин, генерал Владислав Андерс, Армия Крайова и Варшавското въстание - в сравнение с тях русофобите в България могат да минат за русофили. Реакцията на полския премиер е знакова и брутална - нарече Государя в Кремъ...

News image

Ифтар в Белица разкри КОЙ е №2 в ДПС. Пеевски е бос, не му трябва да е лидер, но Доган решава... готви го за премиер

В медиите се появиха спекулации, че Ахмед Доган гласи Делян Пеевски за председател на ДПС. Всъщност това е само стъпка към цялата власт в държавата - Доган подготвя Пеевски за премиер. Според източници от Сарая Доган може да притисне бизнес-колегата за тази роля след още един манда...

News image

Маджо превзема половин София и "Боровец" нацяло след Южното Черноморие. Босът печели от войната "Пеевски-Божков"

Младен Михалев-Маджо може да намаже яко Филията заради войната между Делян Пеевски и Васил Божков. Маджо вече превзема бизнес терен в София след победата на Бойко Борисов в столицата. Войната между Пеевски и Божков избухна, след като загубиха вота - и двамата подкрепяха Мая Манолов...

News image

Няма кой да свали ББ. Тръмп блокира Путин, Доган не иска, Радев не може, Пеевски е зает с Божков, Нинова прави избори

Всичко работи за Борисов, след като се снима с Тръмп пред камината в Белия дом. Американското посолство му стана пиар отдел, руското - филмотека за прегръдките с посланика. Няма кой да го свали догодина. Тръмп блокира Путин със санкциите срещу "Северен поток-2" и не му е до сваляне на Б...

News image

La Cattedrale, новата явка за босове и топ политици в София. Маджовци редят схеми срещу Сарая в лъскавата гурме обител

Ресторант La Cattedrale край парламента е новата явка за босове и топ политици. Знакови гербаджии, видни бесепари и корпоративни играчи кроят бизнес планове на маркови питиета и гурме изкушения. Влиятелен член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ като Тодор Тодоров, лидер на партията в Силис...

News image

Цветанов стартира проект през март, Пеевски го подкрепя срещу Борисов?! Кметът на Враца Калин Каменов сочен за лидер

Цветан Цветанов стартира политически проект през март, зад който стои проамериканско бизнес лоби и мощен "олигарх", заяви източник от най-близкото обкръжение на бившия втори в ГЕРБ. Делян Пеевски също щял да го подкрепи с ресурс заради "войната" с Бойко Борисов, продължи източникът, кой...

News image

Какво се случва, ако санкциите на САЩ спрат и "Турски поток"?! Борисов не подава оставка, Пеевски се мести в Дубай...

Министерството на финансите на САЩ обяви, че санкциите срещу "Северен поток-2" и "Турски поток" влизат в сила незабавно и компаниите, които изграждат трасето, трябва веднага да спрат да полагат тръбите. Компанията, изграждаща газопровода "Северен поток-2" веднага спря да полага тръби. Г...

News image

Санкции заработали: США остановили «Северный поток – 2»

Министерство финансов США заявило, что санкции против газопроводов «Северный поток — 2» и «Турецкий поток» вступают в силу немедленно. Компании, ведущие прокладку нитки, должны незамедлительно прекратить строительство. Ранее швейцарская компания Allseas, которая занимается прокладкой газ...

News image

Доган не иска и не може да предизвика избори. "Херо" блокира Пеевски, Путин не подкрепя втори пуч, извъртяха го с първия

Ахмед Доган силно разочарова онези, които разчитат отново да свали Бойко Борисов като му замирише на предсрочни избори. Повелителят на изумрудените скрижали от Сарая използва формулата "хем-хем" за изборите - никой не ги искал, но ако волята за власт надделеела можело и да се случат. ...

News image

Санкциите на САЩ срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“ влязоха в сила

Санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“, предвидени във военния бюджет за 2020 г., подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, влязоха в сила. Това се посочва в съобщение, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, предават ТАСС и Агенция "Фокус". ...

News image

Москва и Киев се споразумяха за продължаване на транзита на газ. Новият договор е за пет години

Москва и Киев се споразумяха за продължаване на транзита на руски газ през Украйна. Очаква се новият петгодишен договор да бъде подписан до 31 декември, съобщи за РИА Новости вицепремиерът Дмитрий Козак, който участва в руската делегация. Тогава изтича срокът на настоящото транзитно спор...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

От клуба на привържениците на "Левски" искат среща с Борисов след разговора с Васил Божков

News image

Запалянковци на "Левски" от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че искат среща с министър-председателя Бойко Борисов. Феновете твърдят, че не проявяват загриженост към частни икономически, финансови или политически интереси. Решението им идва ден след срещата с Васил Божко...

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

News image

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

News image

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

АКЦИЯ

Искал да остане на власт ли? Не, Путин се чуди как да я напусне без рискове

News image

Нова година, нов късмет. В посланието си за 2020 г. пред Федералното събрание Владимир Путин даде заявка за предстоящи промени в руската конституция. Но въпреки многото коментари, че с това Путин цели да остане на власт завинаги, намерението му е точно обратното. Той всъщност чертае пътна ка...

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

News image

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер