СНАЙПЕР

Илиян Василев: Чакам ви на Улицата! Защо у нас протестите не стават масови?

alt

Иван Гешев очаквано преодоля последната институционална преграда пред назначението си за главен прокурор. Сотир Цацаров чака формализацията на една предизвестена процедура по избора му за шеф на КПКОНПИ. С избора му репресивната система на прокуратурата ще се утвърди като основен инструмент на властта в републиката.

Неизбрана от никой, но контролираща всеки. 

Не можещите, не знаещите, а недръзновените, нереволюционерите, невизионерите са тези, които владеят държавната "бухалка", с която подчиниха целия парламент, пък и основните извънпарламентарни фактори. Единственото, което не са подчинили, са Улицата и гражданския протест.

Защо Улицата и Протестът останаха последната територия на Свободата и опора на Нормалността у нас.

Да започнем, че у нас баланс на силите, които да неутрализират злоупотреба с власт, няма. Изгледите това да се промени са различни, но близки до нулата. 

Илюзията "президент" приключи

Още по-страшно е, че не публично видими и избрани личности управляват и насочват кораба на България, нейните ресурси, не те определят бъдещето й, а някакво неясно статукво и задкулисие. Никой от вас не е избирал Делян Пеевски или Ахмед Доган, или Ковачки, и прочие политически и бизнес олигарси, но те определят какво да консумирате като законотворчество, като права и свободи, като публична среда и възможности, като благополучие и сигурност.

Илюзията "партии", като стожер на демокрацията и гарант на обществените баланси, също се изпари. Тези, които твърдят, че могат да направят промените, нямат достъп до медии и власт, а тези които са на власт, не могат да направят промени. Класика. 

Илюзията "избори" също е развенчана. Като имаш половин милион недействителни бюлетини, още толкова купен глас и контролирани медии, контролирани социолози и агенции, да не говорим да избирателни комисии, шансът различното мнение и това на визионерите и можещите да стигне до масата избиратели и да произведе отрицание на статуквото, също клони към нула.  Теоретично е възможна промяна, но сами преценете: от гледна точка на разположението на силите, подобна партия, коалиции или други сдружения трябва да имат гарантирана подкрепа от над 2,2 милиона души и то като започнат от нулата, за да гарантират смяна на властта и надмощие над събраните гласове на ГЕРБ, ДПС и Патриоти. Сложете и игрите с недействителните бюлетини, които подставени хора в и след избирателните комисии могат да "произведат" от всеки действителен глас със съответната допълнителна "маркировка" ... и промяна през изборна победа става просто невъзможни. При това забележете, с гарантирана от прокуратурата безнаказаност. Дотук не говоря изобщо за преправените списъци...

Затова и президентът накрая схвана, че изборите у нас не решават нищо. Хората не вярват че гласът им струва нещо, че те са господари на съдбата си и определят кой да ги управлява. И затова масово не отиват да гласуват. Дори да се появи някой свестен политик, те не вярват, че той може нещо да промени нещо, ако играе по текущите правила и в рамките на текущата Система. 

Напълно в сферата на теорията и фантазиите е сценарият, при който силите на промяната печелят огромно мнозинство в Парламента, през което да генерират промени в Конституцията, вадят Прокуратурата от съдебната власт и поставят под контрол главния прокурор. Вие можете да мислите друго, но аз съм убеден, че при тази власт и тези прокурори нито машинно, нито електронно гласуване ще има. Да не говорим за класическото, проверено от векове, гласуване по пощата.

Нормалният демократичен процес у нас не само буксува, той е е хронично увреден, неспособен да генерира най-доброто управление и най-добрия избор, които да ни гарантират благоденствие и сигурност. Шансът да смените статуквото не е по-голям от шанса да смените Тодор Живков, защото те са с един корен.

Остават единствено Улицата и Протестът - не само като автономна територия на изява на гражданската активност, не само като право, но и като задължение на гражданите, когато другита канали на демокрацията са "запушени".

Защо у нас протестите не стават масови?

Няма да ви занимавам с манипулациите на властимащите и медиите им. Това е по подразбиране. Който го е страх, не ходи в гората. 

Тоталният контрол над медиите вече играе против Тях. Хората искат и очакват спорещи страни, различни гледни точки, умни, образовани, не индоктринирани събеседници, които имат право да критикуват и осмиват властта, именно като част от оздравителните механизми на обществото.

Причината участието в протестите да се възприема като занятие на малцинството, на маргиналите, е натрупаната инерцията и безверие. Виждате, че протестите в Хонг Конг доведоха до по-висока активност и повече гласовоподаватели. Тоест Улицата, Протестът и Промяната взаимно се допълват и усилват. От действие на малцинството се превръщат в процес за мнозинството.

Друга причина за липсата на масовост в протестите е, че мнозина, включително млади, се ориентират към материално благополучие и на това подчиняват всичко. Виждат, че политическата различност не носи преки и бързи дивиденти, орязва достъпа до обществени поръчки и материални ползи. Има група от млади и не толкова млади политици, които мислят, че България ненужно се представя навън като страна с проблеми, когато има хиляди примери на успешни бизнесмени, стартъпи и иноватори, които мерят ръст с най-добрите в света. Тези нови бизнесмени имат нужда от "тишина" или поне от по-благоприятен фон, за да могат да продадат бизнеса си по-изгодно, да привлекат инвестиции, технологии и партньори. И "шума" от приказките за корупция, за непотизъм, за репресии им пречи.

Тези "бизнесмени" и "политици" имат своето основание - именно егоистичния интерес на личното и колективно благополучие. Единствената причина, обаче те да се намират в изолираните острови на "нормалността" е фактът, че Пеевски и прокурори, пък и олигарси, не намират още своето място в силно трансгранично свързан бизнес. Трудно го разбират, още по-трудно им е да го контролират, защото става въпрос за мрежи на знания, ноу хау, капитали и информация, от която се прави пари. Но и това е въпрос на време, както показаха рейдовете спрямо ТАД груп. Защото колкото и екстериториално да е благополучието на подобни бизнесмени, то пак опира да умението да не прекрачват граници, да приемат корупцията като приемливо състояние на "околната среда", да не предизвикват олигарси и силните на деня, да търпят лошата мека и твърда инфраструктура, която ги прави по-неконкурентноспособни, да приемат че съдебната система във всеки момент може да ги ощети, ако си потърсят правата. Колкото и да се затварят в изолирани острови на относителното си благополучие, пак трябва да ползват образователната и здравна система, да търпят престъпността и насилието, както и да се унижават, че ги управляват неуки и посредствени хора. Защото между личната и обществената "правда" не може дълго да зее пропаст.

Подобни "притихнали" в търсене на личната изгода обществено значими личности рано или късно опират до прозрението, че не можеш да бъдеш щастлив в море от неправди и нещастие.

Тандемът "Гешев и Цацаров".

Другата причина за липсата на масовост в протестите е отсъствието на големите ни интелектуалци в усилията за събуждане на народа чрез лична съпричастност към протестите. Това е функцията, която се очаква от тях - на народни духовни лидери. Не когато им раздават награди или им осигуряват привилегии, а когато хората са в беда и търсят опора. Колкото пъти съм говорил с известни интелектуалци, за да ги убеждавам да се обърнат към Улицата и Протеста, те предпочитат да се затворят в собственото си уравнение за значимост и обществен дълг. Като ги питам "защо мълчите, когато пиесите ви се цензурират и театрите не смеят да ги играят", реакция няма. Да, дами и господа, пиесите на големи творци отново са обект на цензура. 

И актьорите, и в по-общ смисъл артистите, поне голяма част от тях, също избягват да идват и да говорят пред хората. Защото си въобразяват че добрата им професионална реализация е достатъчна за изпълнение на обществения им дълг. А аз си мисля, че няма нищо по въздействащо от това един актьор да рецитира пред протестиращите великите ни поети, духовни лидери на нацията. За да имат протестите и нужната енергия, вдъхновение и посока.

В дълг към протестите са и журналистите, които също предпочитат да протестират на парче, когато имат собствена кауза, но не виждат гората и взаимосвързаността между корупция и медийна свобода, от което те най-много страдат. 

Мога да продължа - списъкът от причини протестите да не бъдат толкова масови, колкото в Румъния, Унгария, Турция, Сърбия, Гърция, ще бъде дълъг. Не всичко е плод на успешната анестезия на властта. Повечето от нещата са променими и са плод на несъвършенства в организацията и лидерството на тези протести. Ако ги организира партия, кибиците започват "защо са партийни"? Ако ги организират неправителствени организации, партиите пък странят. Ако са етикетирани като дело на леви, десните не идват и обратното.

А се забравя, че обезличаването на българската демокрация и настъпването на прокурорска република не е десен или ляв, а тотален и топ приоритетен проблем на всички.

Моята Улица и нашият Протест

Ето защо възлагам единствената и последна надежда на моята Улица и на нашия Протест. Те не са израз на негативизъм или черногледство, напротив. Именно защото можем да преодолеем дискомфорта, да понесем студ, дъжд или пек, да отделим ценно време от това, което може да посветим на себе си и на семейството си, да изпитаме себе си в този тест как да останем изправени и непреклонни, "срещу морето от бури", е доказателството, че Улицата и Протестът са най-голямото тържество на житейския опмитизъм. Затова и протестите би трябвало и раждат усмивки и увереност във всеки, който ги посещава. Че сме заедно, че сме солидарни един с друг, въпреки различията и властта.

И последно, тъй като пак ще има обвинения, че протестърите искат власт, като с това внушено недоверие се бетонира инерцията, да ви кажа ясно и категорично. Няма как без избори който и да е протестър да стигне до висок пост, освен ако не позволи да бъде "купен" или "кооптиран" от властите. Вярвам обаче, че хората вече имат очи и уши за да разпознаят истината от фейка.

Затова още веднъж припомням думите си от последния протест - както Иван Гешев, така и Сотир Цацаров, пък и всеки друг политик или служител на висок пост, не може да действа, ако е обществено неприемлив. Оше повече, те двамата нямат никакво намерение да борят каквото и да обществено зло. Мисията им е да защитават статуквото и олигарсите, които са ги поставили на власт. Тоест поводи има всеки ден. 

Затова ви чакам на следващия протест на Улицата.

Илиян Василев, Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

ББ слезе от "Хари Труман" и пак се качи в Лодката на Путин с формулата "Платноходките си плуват, проектите си вървят"

Бойко Борисов слезе от Лодката на Путин за няколко месеца, купи американски изтребители, залови руски шпиони, за да се снима край камината с Тръмп, за което президентът Румен Радев му завиждал. След слизането от Лодката на Путин и снимката край камината в Белия дом се качи на американск...

News image

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

News image

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

News image

The Washington Post: Тръмп може да спре „Северен поток-2"

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува газопровода „Северен поток-2", който според администрацията във Вашингтон ще бъде от полза на Русия, ще навреди на Украйна и ще отслаби позицията на Европа в преговорите с Владимир Путин. Но до възпрепятстване на изграждането н...

News image

ББ договаря с Макаров строежа на газовото трасе предсрочно и посещение на Путин. САЩ спират "Турски поток" до Кнежа?!

Путин притисна Борисов по време на срещата си с Вучич за предсрочно изграждане на трасето на "Турски поток" в България, важно му е заради Украйна и санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2". САЩ готвят "Южен поток-2" - след санкциите по "Северен поток-2" идва ред и на "Турски поток" заради...

News image

Путин скочи на Борисов заради "координационния център" на НАТО във Варна. Край на "политиката на платноходките"

Руският президент Владимир Путин атакува в сряда България, че бави изграждането на трасето на "Турски поток" в България заради натиск отвън. В четвъртък МИД на Русия обяви, че експулсира български дипломат заради принципа на реципрочност. Атаката на Путин идва десет дни след срещат...

News image

ББ пренарежда коалицията с Деница Сачева, вкарва ДСБ във властта, ДПС оттегля "задкулисната" подкрепа за кабинета?!

Бойко Борисов пренарежда коалицията с назначаването на активистката на ДСБ Деница Сачева за министър и разширява влянието на квотата "Сорос" в кабинета. В същото време Иван Костов и ДСБ на практика получават свой министър, Деница Сачева е смятана за "кадър на Костов", а това е предизвика...

News image

Зелената светлина за "Турски поток" фейк, Ресто от САЩ? Украинско лоби притиска Тръмп, той готви свой Проект

Най-голямото постижение на премиера Бойко Борисов в Белия дом не беше устояването на натиска на САЩ за база във Варна, а получаването на зелената светлина от американския президент Доналд Тръмп за "Турски поток". Това му осигурява пълен мандат, тъй като прословутото "руско ресто" ще теч...

News image

Илиян Василев: Чакам ви на Улицата! Защо у нас протестите не стават масови?

Иван Гешев очаквано преодоля последната институционална преграда пред назначението си за главен прокурор. Сотир Цацаров чака формализацията на една предизвестена процедура по избора му за шеф на КПКОНПИ. С избора му репресивната система на прокуратурата ще се утвърди като основе...

News image

Вече и Пеевски не може да провокира Протест, дори да стане премиер. ББ се договори с големите с "Всичко е бизнес!"

Илиян Василев призовава с "Чакам ви на улицата!" за масови протести, а премиерът Бойко Борисов заяви в предизборно интервю, че си чати с него. Протестира се срещу нещо или някого. Голям протест може да има, ако бъде организиран срещу най-големите във властта - Борисов и Пеевски. Вс...

News image

Медиите надушиха, че Борисов влезе в играта на големите и пиарстват безцеремонно. И на Падишаха не му мирише на избори

Медийните оди на радостта от срещата на Борисов с Тръмп нямат нищо общо с критичния тон при срещата му с Обама. Тя дори бе подлагана спекулативно на съмнение от вестниците на видни олигарси, недоволни от премиера. Половин година преди срещата "Обама-Борисов" на Падишаха му замириса...

News image

Тръмп дава на ББ жокера "Путин" със зелената светлина за "Турски поток" и интерконектора за Сърбия. Трима в един Отбор?!

Тръмп даде в ръцете на Борисов жокера "Путин" със зелената светлина за "Турски поток" и интерконектора за Сърбия. Бойко Борисов успя да изманеврира във Вашингтон - "координацонен център" вместо "база", военни администратори, обезпечавани от ГРУ, вместо "тюлени". САЩ ще продава втечн...

News image

До Вашингтон и назад! Борисов към Тръмп: Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите страни не воюват

Пардю се оказа прав. Борисов и Тръмп се харесаха. Приличат си. По много неща. Освен, че са нестандартни играчи, които винаги могат да поднесат изненада.  Два часа прекараха заедно американският президент и българският премиер - време, в което имаше загърбени протоколни формалности, здрав...

News image

Иде жега. САЩ загражда Русия с ракети и ядрено оръжие откъм Черно море заради Крим и Сирия?!

САЩ изгражда фронтови предмостия срещу Русия в Румъния, България, Украйна и Грузия, за да защити позициите си на Източния фланг на НАТО и в Средиземно море. След като Путин овладя ключови геостратегически точки като Крим и Сирия, САЩ стартира инвазия на Изток. Първо изгради базата "Иджи...

News image

Борисов и Тръмп договориха база във Варна. Вместо платноходки ракети със среден радиус "Томахоук" срещу С-400 в Крим?!

Базата във Варна е топ новината от срещата "Тръмп-Борисов". Това, както писахме, е цената - BG база с US ракети срещу зелена светлина за "Турски поток". Фронт офисът на ГРУ се мести в морската столица. Вместо платноходки "Томахоук" срещу Русия. Варна става преден пост на "фронтовата дър...

News image

Търговията с оръжие, "тайната тема", сделката в Белия дом - BG база с US ракети срещу зелена светлина за "Турски поток"?

Сделката във Вашингтон - BG-база с американски ракети срещу зелена светлина за "Турски поток?! Преди да изгради газов хъб, България стана оръжеен хъб на Балканите след срещата "Борисов-Обама". Търговията с оръжие ще бъде сред темите на срещата между Борисов и Тръмп, твърдят източни...

News image

Радев чака Тръмп да стопира "Турски поток", за да поеме курс към сваляне на ББ. Тогава ще настъпи звездния час на Сарая

Евродепутатът Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, обяви контрапиарно, че премиерът Бойко Борисов е "привикан" в Белия дом заради "Турски поток". Гушкането и целувката за американската посланичка Херо Мустафа и инспектирането на интерконектора за втечнен газ...

News image

"Нинова&Радев" се готви да победи ГЕРБ. Проектът "партия на Румен Радев" е в ход, начело са ДС и армейски резервисти

Председателят на БСП Корнелия Нинова успя да неутрализира структурирането на консолидирана вътрешна опозиция. Клановете, клиентелите и бизнес групировките в опозицията много й помогнаха с междуособните си конфликти. Кирил Добрев свърши много работа на този терен и неформалният лидер на ...

News image

Бойко Борисов форевър. Обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, няма ГРУ на Путин и опозиция няма даже

Мая Манолова щяла да взема държавата от Бойко Борисов. Може - в шестък. Корнелия Нинова "сменя модела" от президентските избори - ще го сменя до края на втория си мандат начело на БСП и на четвъртия на Борисов. В същото време ББ обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, ням...

News image

Нинова разпуска с езда, Путин държи ББ на бял кон във властта. Тръмп го кани, Сретен пуца по сватби и си събира гилзите

"Колкото Сретен поръча Борисов, толкова и Путин ще го свали. Защо да го прави, държи енергетиката на България", коментира източник в ГД БОП. Сретен Йосич 15 години "убива" Бойко Борисов - десетки публикации на тиражни вестници диплеха сценарии. Путин пета година "сваля" Борисов - стотиц...

News image

Путин отвори ГРУ-писта за Борисов към Белия дом, Кремъл не гони наш "дипломат". Какво е Рестото за четвъртия мандат?!

Бойко Борисов си осигури пълен мандат с "Турски поток-2", F-16, интерконектора "Тръмп" и победата на местните избори (БСП и ДПС не искат предсрочен вот). Срещата с Тръмп е екстра и писта за четвърти мандат. Путин отвори ГРУ-магистрала за Борисов към Белия дом с "жертва на офицер". ...

News image

Нинова: "Няма да подам оставка!". Опозицията: "Не скача срещу Борисов, Мая ще й вземе 30 депутати и ще загуби изборите"

"Позитано"20 няма да спечели избори, докато не скочи срещу Бойко Борисов, ама не с измислени острови и къщи на приятели. Корнелия Нинова трябва да освети паричните потоци - банки, офшорки, петрол, строителство, пътищари, търговия с оръжие. Въпросът е дали може да си го позволи. Преми...

News image

Нинова vs Станишев: "Кой орган реши за целувката с Местан". Кой каза "или гласувате за Пеевски, или пада правителството

С 86 гласа "за" и само  20 против членовете на пленума на БСП приеха доклада-анализ на изборните резултати, изготвен от председателя на Националния предизборен щаб на БСП Кирил Добрев. Алтернативният доклад на вътрешната опозиция не е получил подкрепа. Отначало се твърдеше, че зад него са...

News image

Кирил Добрев: В щаба не сме доволни от резултатите. Входът на БСП за местната власт е през областните градове

Зам.председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб Кирил Добрев излезе със силен доклад -анализ и оценка на изминалите местни избори пред заседанието на НС на БСП, което се провежда на "Позитано" 20. "Изчетох и изгледах по медиите всичките ви бляскави изяви през после...

News image

Васил Божков ли мотивира Борис Бонев да гласува за ГЕРБ в СОС? Кой стои зад "Варна гейт" и вкарва Нинова във вълчи капан

Васил Божков и Делян Пеевски стоят зад проекта "Спаси София". Васил Божков ли мотивира Борис Бонев да гласува за кандидата за председател на Софийския общински съвет от ГЕРБ Елен Герджиков?! Проектът "Спаси София" приключи с това гласуване, превърна се в клиентела на ГЕРБ, "олигарсите" ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

gordonua.com: Охранител на Путин присъства на преговорите на Нормандската четворка в Париж

News image

На срещата в Париж Путин и Зеленски всъщност за нищо не можеха да се споразумеят. Но и двамата искаха да погледнат в очите на другия. Всеки, естествено, като преследва собствените си интереси. Мисля, че Путин аргументира нещо подобно: "Е, какво разбира този новак в голямата политика? Играл е...

ББ подава оставка, ако САЩ обяви Русия за спонсор на тероризма? С Путин за враг как ще лавира между Кремъл и Вашингтон?!

News image

Как ще води премиерът Бойко Борисов политика на "диалог с Русия", както обяви след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, ако Конгресът на САЩ я обяви за "спонсор на тероризма"? Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който...

Конгресът на САЩ обявява Русия за "спонсор на тероризма". Стоп на "Турски поток" и сделки с Русия?!

News image

Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който задължава държавния секретар да разгледа въпроса дали Русия е спонсор на тероризма, съобщава ТАСС, цитирана от Фактор.бг. Инициативата задължава американското правителство да обяви за терористични организаци...

АКЦИЯ

Борисов като Путин обяви НАТО за "партньор" - след камината в Белия дом, намигане към Путин за пълен мандат

News image

"Единственият надежден ПАРТНЬОР, който ни пази, е НАТО", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. "Нашите ПАРТНЬОРИ от НАТО" е формулата, която руският президент Владимир Путин използва за отношенията между Алианса и Русия. ...

Посланикът на Русия: Подготвят Македония за НАТО, но като цяло не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България

News image

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров, предаде БГНЕС. „Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта пос...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер