СНАЙПЕР

Илиян Василев: Чакам ви на Улицата! Защо у нас протестите не стават масови?

alt

Иван Гешев очаквано преодоля последната институционална преграда пред назначението си за главен прокурор. Сотир Цацаров чака формализацията на една предизвестена процедура по избора му за шеф на КПКОНПИ. С избора му репресивната система на прокуратурата ще се утвърди като основен инструмент на властта в републиката.

Неизбрана от никой, но контролираща всеки. 

Не можещите, не знаещите, а недръзновените, нереволюционерите, невизионерите са тези, които владеят държавната "бухалка", с която подчиниха целия парламент, пък и основните извънпарламентарни фактори. Единственото, което не са подчинили, са Улицата и гражданския протест.

Защо Улицата и Протестът останаха последната територия на Свободата и опора на Нормалността у нас.

Да започнем, че у нас баланс на силите, които да неутрализират злоупотреба с власт, няма. Изгледите това да се промени са различни, но близки до нулата. 

Илюзията "президент" приключи

Още по-страшно е, че не публично видими и избрани личности управляват и насочват кораба на България, нейните ресурси, не те определят бъдещето й, а някакво неясно статукво и задкулисие. Никой от вас не е избирал Делян Пеевски или Ахмед Доган, или Ковачки, и прочие политически и бизнес олигарси, но те определят какво да консумирате като законотворчество, като права и свободи, като публична среда и възможности, като благополучие и сигурност.

Илюзията "партии", като стожер на демокрацията и гарант на обществените баланси, също се изпари. Тези, които твърдят, че могат да направят промените, нямат достъп до медии и власт, а тези които са на власт, не могат да направят промени. Класика. 

Илюзията "избори" също е развенчана. Като имаш половин милион недействителни бюлетини, още толкова купен глас и контролирани медии, контролирани социолози и агенции, да не говорим да избирателни комисии, шансът различното мнение и това на визионерите и можещите да стигне до масата избиратели и да произведе отрицание на статуквото, също клони към нула.  Теоретично е възможна промяна, но сами преценете: от гледна точка на разположението на силите, подобна партия, коалиции или други сдружения трябва да имат гарантирана подкрепа от над 2,2 милиона души и то като започнат от нулата, за да гарантират смяна на властта и надмощие над събраните гласове на ГЕРБ, ДПС и Патриоти. Сложете и игрите с недействителните бюлетини, които подставени хора в и след избирателните комисии могат да "произведат" от всеки действителен глас със съответната допълнителна "маркировка" ... и промяна през изборна победа става просто невъзможни. При това забележете, с гарантирана от прокуратурата безнаказаност. Дотук не говоря изобщо за преправените списъци...

Затова и президентът накрая схвана, че изборите у нас не решават нищо. Хората не вярват че гласът им струва нещо, че те са господари на съдбата си и определят кой да ги управлява. И затова масово не отиват да гласуват. Дори да се появи някой свестен политик, те не вярват, че той може нещо да промени нещо, ако играе по текущите правила и в рамките на текущата Система. 

Напълно в сферата на теорията и фантазиите е сценарият, при който силите на промяната печелят огромно мнозинство в Парламента, през което да генерират промени в Конституцията, вадят Прокуратурата от съдебната власт и поставят под контрол главния прокурор. Вие можете да мислите друго, но аз съм убеден, че при тази власт и тези прокурори нито машинно, нито електронно гласуване ще има. Да не говорим за класическото, проверено от векове, гласуване по пощата.

Нормалният демократичен процес у нас не само буксува, той е е хронично увреден, неспособен да генерира най-доброто управление и най-добрия избор, които да ни гарантират благоденствие и сигурност. Шансът да смените статуквото не е по-голям от шанса да смените Тодор Живков, защото те са с един корен.

Остават единствено Улицата и Протестът - не само като автономна територия на изява на гражданската активност, не само като право, но и като задължение на гражданите, когато другита канали на демокрацията са "запушени".

Защо у нас протестите не стават масови?

Няма да ви занимавам с манипулациите на властимащите и медиите им. Това е по подразбиране. Който го е страх, не ходи в гората. 

Тоталният контрол над медиите вече играе против Тях. Хората искат и очакват спорещи страни, различни гледни точки, умни, образовани, не индоктринирани събеседници, които имат право да критикуват и осмиват властта, именно като част от оздравителните механизми на обществото.

Причината участието в протестите да се възприема като занятие на малцинството, на маргиналите, е натрупаната инерцията и безверие. Виждате, че протестите в Хонг Конг доведоха до по-висока активност и повече гласовоподаватели. Тоест Улицата, Протестът и Промяната взаимно се допълват и усилват. От действие на малцинството се превръщат в процес за мнозинството.

Друга причина за липсата на масовост в протестите е, че мнозина, включително млади, се ориентират към материално благополучие и на това подчиняват всичко. Виждат, че политическата различност не носи преки и бързи дивиденти, орязва достъпа до обществени поръчки и материални ползи. Има група от млади и не толкова млади политици, които мислят, че България ненужно се представя навън като страна с проблеми, когато има хиляди примери на успешни бизнесмени, стартъпи и иноватори, които мерят ръст с най-добрите в света. Тези нови бизнесмени имат нужда от "тишина" или поне от по-благоприятен фон, за да могат да продадат бизнеса си по-изгодно, да привлекат инвестиции, технологии и партньори. И "шума" от приказките за корупция, за непотизъм, за репресии им пречи.

Тези "бизнесмени" и "политици" имат своето основание - именно егоистичния интерес на личното и колективно благополучие. Единствената причина, обаче те да се намират в изолираните острови на "нормалността" е фактът, че Пеевски и прокурори, пък и олигарси, не намират още своето място в силно трансгранично свързан бизнес. Трудно го разбират, още по-трудно им е да го контролират, защото става въпрос за мрежи на знания, ноу хау, капитали и информация, от която се прави пари. Но и това е въпрос на време, както показаха рейдовете спрямо ТАД груп. Защото колкото и екстериториално да е благополучието на подобни бизнесмени, то пак опира да умението да не прекрачват граници, да приемат корупцията като приемливо състояние на "околната среда", да не предизвикват олигарси и силните на деня, да търпят лошата мека и твърда инфраструктура, която ги прави по-неконкурентноспособни, да приемат че съдебната система във всеки момент може да ги ощети, ако си потърсят правата. Колкото и да се затварят в изолирани острови на относителното си благополучие, пак трябва да ползват образователната и здравна система, да търпят престъпността и насилието, както и да се унижават, че ги управляват неуки и посредствени хора. Защото между личната и обществената "правда" не може дълго да зее пропаст.

Подобни "притихнали" в търсене на личната изгода обществено значими личности рано или късно опират до прозрението, че не можеш да бъдеш щастлив в море от неправди и нещастие.

Тандемът "Гешев и Цацаров".

Другата причина за липсата на масовост в протестите е отсъствието на големите ни интелектуалци в усилията за събуждане на народа чрез лична съпричастност към протестите. Това е функцията, която се очаква от тях - на народни духовни лидери. Не когато им раздават награди или им осигуряват привилегии, а когато хората са в беда и търсят опора. Колкото пъти съм говорил с известни интелектуалци, за да ги убеждавам да се обърнат към Улицата и Протеста, те предпочитат да се затворят в собственото си уравнение за значимост и обществен дълг. Като ги питам "защо мълчите, когато пиесите ви се цензурират и театрите не смеят да ги играят", реакция няма. Да, дами и господа, пиесите на големи творци отново са обект на цензура. 

И актьорите, и в по-общ смисъл артистите, поне голяма част от тях, също избягват да идват и да говорят пред хората. Защото си въобразяват че добрата им професионална реализация е достатъчна за изпълнение на обществения им дълг. А аз си мисля, че няма нищо по въздействащо от това един актьор да рецитира пред протестиращите великите ни поети, духовни лидери на нацията. За да имат протестите и нужната енергия, вдъхновение и посока.

В дълг към протестите са и журналистите, които също предпочитат да протестират на парче, когато имат собствена кауза, но не виждат гората и взаимосвързаността между корупция и медийна свобода, от което те най-много страдат. 

Мога да продължа - списъкът от причини протестите да не бъдат толкова масови, колкото в Румъния, Унгария, Турция, Сърбия, Гърция, ще бъде дълъг. Не всичко е плод на успешната анестезия на властта. Повечето от нещата са променими и са плод на несъвършенства в организацията и лидерството на тези протести. Ако ги организира партия, кибиците започват "защо са партийни"? Ако ги организират неправителствени организации, партиите пък странят. Ако са етикетирани като дело на леви, десните не идват и обратното.

А се забравя, че обезличаването на българската демокрация и настъпването на прокурорска република не е десен или ляв, а тотален и топ приоритетен проблем на всички.

Моята Улица и нашият Протест

Ето защо възлагам единствената и последна надежда на моята Улица и на нашия Протест. Те не са израз на негативизъм или черногледство, напротив. Именно защото можем да преодолеем дискомфорта, да понесем студ, дъжд или пек, да отделим ценно време от това, което може да посветим на себе си и на семейството си, да изпитаме себе си в този тест как да останем изправени и непреклонни, "срещу морето от бури", е доказателството, че Улицата и Протестът са най-голямото тържество на житейския опмитизъм. Затова и протестите би трябвало и раждат усмивки и увереност във всеки, който ги посещава. Че сме заедно, че сме солидарни един с друг, въпреки различията и властта.

И последно, тъй като пак ще има обвинения, че протестърите искат власт, като с това внушено недоверие се бетонира инерцията, да ви кажа ясно и категорично. Няма как без избори който и да е протестър да стигне до висок пост, освен ако не позволи да бъде "купен" или "кооптиран" от властите. Вярвам обаче, че хората вече имат очи и уши за да разпознаят истината от фейка.

Затова още веднъж припомням думите си от последния протест - както Иван Гешев, така и Сотир Цацаров, пък и всеки друг политик или служител на висок пост, не може да действа, ако е обществено неприемлив. Оше повече, те двамата нямат никакво намерение да борят каквото и да обществено зло. Мисията им е да защитават статуквото и олигарсите, които са ги поставили на власт. Тоест поводи има всеки ден. 

Затова ви чакам на следващия протест на Улицата.

Илиян Василев, Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

Николай Марков: Капиталите на Божков не са негови. Той знае, че атаката не идва от Борисов, тук са негови съюзници

"Лицето Божков знае много добре, че атаката срещу него не идва от лицето Борисов. Но лицето Божков е вече с изтекъл срок на годност и тази част от "договора" с държавата боли. И Борисов го боли! Има защо да не се чувства добре, когато Божков страда. Това е като драмата в едно семейство ...

News image

Американците работят за тройна коалиция с премиер ББ. ГЕРБ издига кмета на Бургас за президент, Мутафчийски "независим"

Бойко Борисов е имал няколко необявени в медиите срещи с посланика на САЩ Херо Мустафа, твърдят източници от върха на ГЕРБ. Американците убеждавали Борисов, че успешна формула за следващия мандат ще бъде тройна коалиция - ГЕРБ, "патриотите" и нов Десен проект и същия премиер. На една...

News image

Войната на "Роснефт" срещу "Лукойл" обслужва властта. Борисов пренарежда картела в горивата след "добро" от Путин?!

Делян Пеевски и Бойко Борисов може да се окажат "лейтенанти" на Путин във войната на "Роснефт" срещу "Лукойл"?! Акцията слещу компанията на Вагит Алекперов стартира в офиса на Игор Сечин на Софийской набережной в Москва. Американците и саудитците се включиха във войната с мощна атака срещ...

News image

Маджо, Сарая и кръгът "Банкя" влизат в бизнеса с горива. Пеевски и Борисов предлагат оферта на Гриша Ганчев и Златев?!

Бойко Борисов и Делян Пеевски пренареждат картела в горивата с "Държавната петролна компания" и отнемат монопола на дистрибутора "Лукойл". Младен Михалев-Маджо, Сарая (Георги Самуилов от "Инса ойл" и Кирил Домусчиев) и кръгът "Банкя" ще са новите големи играчи на пазара, а Пеевски ще ра...

News image

Борисов с бялата кошуля пренарежда картела в горивата, докато Божков го сочи за рекетьор. В съпорт с Пеевски и Доган

Премиерът Бойко Борисов пренарежда картела в горивата в съпорт с Делян Пеевски и под взора на Ахмед Доган, отнемайки почти монополната позиция на "Лукойол". (Сто процента е съвпадение, че няколко часа преди решението за създаване на "Държавна петролна компания" пламна част от резиденцията...

News image

Емирът няма да върне Васил Божков от Дубай по знак на американците. ЦРУ в София не иска срив на властта?!

"Емирът няма да върне Васил Божков от Дубай по знак на американците", твърди източник от службите. Според него ЦРУ в София не иска дестабилизиране на властта, масови протести и предсрочни избори. Ако Божков бъде върнат от Дубай, той може да атакува пряко Бойко Борисов и да предизви...

News image

Васил Божков не е бил "нещатен сътрудник" на РУМНО. Георги Попов също няма нищо общо с РУМНО, а с ПГУ на ДС

Васил Божков не е бил "нещатен сътрудник" на РУМНО, както твърди Цветомир Найденов. Георги Попов също няма нищо общо с РУМНО, а с ПГУ на ДС. "Ако бяха свързани с нас, нямаше да са в Емиратите и да бягат от боса на турската мафия, който е агент на MIT, а да са партия с него в Турция", за...

News image

Божков спазва Омерта, не пита с кои бизнесмени, инвестирали в "мокри поръчки", се е срещал Борисов като главен секретар

Васил Божков спазва Омерта - иначе трябва да натопи себе си като "крал на мафията" и конкурент, меко казано, на Манол Велев.  Божков не пита с кои бизнесмени, инвестирали в "мокри поръчки", се е срещал Бойко Борисов като главен секретар на МВР, както се е срещал с него. Иначе юрка Вл...

News image

Американците притискат Бойко Борисов за оставка на Владислав Горанов. "Есемесгейт" тръгва по сценария "Апартаментгейт"

Президентът Румен Радев отправи посланието за прекъсване на "интимната близост" на властта с бизнеса след среща с посланика на САЩ Херо Мустафа. Президентът обяви позицията си след публикуваните скрийншотове на есемеси между бизнесмена Васил Божков и министъра на финансите Владислав Гор...

News image

Пеевски и Доган нямат против оставката на Владислав Горанов?! "Времето за единната ставка на ДДС е отживелица"

"Времето за единната ставка на ДДС е отживелица, твърдя го отговорно!" на Йордан Цонев е гръмотевичен сигнал към Владислав Горанов. Ако министърът на финансите не приеме новата икономическа политика на Сарая и "Берлин", ще му поискат оставката. Оказа се, че освен за Бойко Борисов ата...

News image

Официална коалиция "ГЕРБ-ДПС" отново няма да има. Формулата на кабинета "Пеевски&Борисов" - фифти-фифти

Декларацията на Бойко Борисов "Никога няма да направим коалиция с ДПС" е актуална и сега срещу заявката на ДПС за влизане във властта през парадния вход. Официална коалиция с ДПС ще срине ГЕРБ като БСП. Всъщност ДПС и сега е в изпълнителната власт "под прикритие" в кабинета "Борисов 3" ч...

News image

Божков ще загуби Раздаването с блъфове, ако не извади "кралски компромат" за кинти. Вече получава ресто за "кьорфишека"

Васил Божков не може да вкара интрига и да събори властта на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Владислав Горанов с "есемеси", в които няма дори намек за кинти. "Компроматите" засега минават като блъф за медиите или анонс за "кралски компромат". С подобен "сигнал" до международни инстит...

News image

Божков вкарва интрига между Пеевски и Борисов с "Горанов, кажи си!". Оставка клати кабинета или работи за премиера?!

Васил Божков се опитва да вкарва интрига между Бойко Борисов и Делян Пеевски с "компромата" срещу Владислав Горанов. Оставка на министъра на финансите след кампания "Горанов, кажи си!" може да разклати кабинета. Обаче може да се окаже, че работи за премиера, който вече заяви за мин...

News image

"Метеж" с водач руско прокси, и "цигарения крал" на СИК зад него, не може да свали Борисов. Пълен игнор от Десницата

"Метеж" с водач, сочен за руско прокси, не може да свали Борисов. Даже и в събота да събере 5 000 протестиращи. Циници коментират във ФБ, че не Васил Божков финансира протеста, а приятели на Бойко Борисов от СИК. Може и да са прави. (Борисов има интерес точно от такъв протест с "рус...

News image

Бойко Борисов прави скандал на Пашата. Партньор на СИК-боса налива ресурс в протеста на Костадин Костадинов?

Освен комбинацията на Васил Божков, активирал СИКаджии срещу Бойко Борисов, в интригата с протеста беше вкарана и СИКаджийска легенда като Пашата. Бойко Борисов е вдигнал скандал на стария си приятел в СИК Румен Николов-Пашата заради негов партньор, който стоял зад протеста на Костадин К...

News image

Божков вдигна бригада от СИК срещу Борисов, "лейтенанти" вкараха силоваци в протеста. Маджо гласи "ресто" срещу Маргини

Васил Божков изигра два остри хода от партията си срещу Бойко Борисов, при това без да извади един долар от джоба си. Първо заформи пиниза-провокация с акциите на "Левски", а на другия ден показа, че и без "София-Запад" може да атакува парламента. Божков не финансира пряко протеста...

News image

Това все още не е метеж, "момчетата на Боса" само загряват. БСП се включи "под прикритие" в протеста на "Възраждане"

Десетина яки мъже и няколко хиляди протестиращи не могат да направят метеж. "Бойците" трябва да са поне няколкостотин, а протестиращите - 20-30 000 като срещу Орешарски. Това все още не е метеж, "момчетата на Боса" само загряват. БСП се включи "под прикритие" в протеста н...

News image

Божков да праща керван с компромати, с пинизи няма да свали Борисов. Вместо да прави оферти, да наруши омертата с парите

Васил Божков трябва да изпрати керван с компромати, ако иска да свали Бойко Борисов и да срине схемата му с Доган, Пеевски, Домусчиев и Минев. С пинизи като с акциите на "Левски" за Борисов няма да го събори. Вместо да прави оферти, да наруши омертата за парите - на кого колко. Нар...

News image

Борисов работи със ЦРУ за връщането на Божков от Дубай. Хазартният бос няма "чадър" като Цветан Василев от ФСБ

Бойко Борисов работи с американски служби за връщането на Васил Божков от Дубай, заявяват източници от ДАНС. Според тях хазартният бос нямал "чадър" от руски служби като протекцията, с която разполагал Цветан Василев от ФСБ. Очевидно Делян Пеевски настоява за връщането на Васил Бож...

News image

Божков превърна Борисов във враг с интервюто за Мутрата. Сега получава Ресто с отказа за акциите на "Левски"

Васил Божков беше "партия" с Бойко Борисов десетки години - още от бридж-клуба на "Витошка" в края на 80-те, но го превърна във враг с интервюто за Мутрата. Посланиците са изпратили грами за Мутрата, сега Божков получава "ресто" от Борисов с демонстративния отказ да приеме акциите на "Лев...

News image

Борисов прави заявка за нов премиерски мандат, спира Горанов за "премиер на Пеевски". "Маджо&Таки" ще го подкрепи мощно

Бойко Борисов направи заявка за нов премиерски мандат с решението за 9% ДДС за сектор "Туризъм". Партията "Маджо&Таки" ще го подкрепи мощно. Валентин Златев и корпоративните играчи в туризма също ще играят за "Бойко". Преди тази заявка Владислав Горанов беше сочен като сигурна номи...

News image

Борисов: Горанов не e съгласен с 9% ДДС, но не ми е началник, аз съм му началник. Ако иска, да си подава оставката

"Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание. Имам му доверие на Горанов, но той не ми е началник. Аз съм му началник, ако не е съгласен - подава си оставк...

News image

Борисов отстрани Спонсор&проксита след срещата с Тръмп, "янките" скочиха на Радев - Кремъл пас. Как да спечели войната

Бойко Борисов спечели войната, обявена от Румен Радев със закъснение с обръщението към нацията, в което свали политическото доверие от правителството. Борисов я спечели много преди да бъде обявена - със сделката за F-16 си уреди срещата с Тръмп и овладя инициативата по всички фронтове. ...

News image

Божков направи Борисов явен враг. Ген. Тодор Коджейков може да разкаже на кого е звънил, за да излети, твърдят от ДАНС

Васил Божков превърна Бойко Борисов в явен враг с интервюто, пълно с намеци, и една баналност - за Мутрата. Обаче Борисов се впрегнал, твърди източник от най-близкото му обкръжение, "Божков да ме нарече мутра, той къв е?!". Божков е брилянтен математик-вълшебник и прецизен системен...

News image

Залагат капан на Божков със сделка за 700 млн. -"Плащаш и се събирате всички в Дубай". Целят се милиардите в офшорките

"Г-н Божков и сега може да плати задълженията си към държавата", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на атаката в интервюто от Дубай. Това е коварен капан. Офертата към Васил Божков е - "Плащаш и се събирате всички в Дубай". Как да плати, сметките на бизнесмена ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

News image

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

News image

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

News image

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

АКЦИЯ

Румен Овчаров готви рокада на върха в БСП?! Калоян Паргов поема партията, ако Корнелия Нинова загуби изборите

News image

Румен Овчаров ще подкрепи на макс Корнелия Нинова за избора на председател на партията. Ако вотът е пряк, Нинова ще спечели убедително, но ако е на конгрес, ще има битка. При нова загуба на парламентарните избори, Корнелия Нинова много трудно ще удържи лидерската позиция. Затова Овчаров...

Румен Овчаров подкрепя Нинова с медиен щурм. Гергов вади компромат: "Корнелия е правила тайни срещи за сделки при мен"

News image

"Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея. Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка", каза Румен Овчаров в bTV в неделя. В понеделник "Сивият кардинал" на "Позитано"20 вече акцентира върху "троянските коне" в БСП,...

КИЛЪРИ

Наркобос №1 Кристи Кинахан разположи базата си в Дубай, ГРУ го пази. Емирът не гони Кинахан, какво остава за Божков

News image

Кристи Кинахан, наркобос №1 в Европа, разположи базата си в Дубай, след като испанските служби атакуваха резиденцията му в Коста дел Сол. Ирландският наркоклан "Кинахан" оперира по турски и руски наркоканали - кокаин от Колумбия и хероин от Турция за Европа. Кристи Кинахан и сина му ...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков трябва да се бие с "господарите" като самурай-ронин. Пеевски, Маджо, Домусчиев, Минев, всички са срещу него

News image

Васил Божков трябва да се бие като самурай-ронин срещу всички "господари"- без господар, но и без съюзници. Освен опозицията срещу ББ във Фейсбук. Другите големи играчи са срещу него - Пеевски, Маджо, Домусчиев и всички футболни шефове. Всички босове на "мутри". Само Бойко Борисов ...

Божков няма да наруши омертата на парите, Пеевски прати послание за милиарди. ЦРУ поръча "краля", руснаците се дръпнаха

News image

"Девизът е такъв: "Другите държави имат мафия; в България мафията си има държава." Така започва статията на Адисън Нъджент в OZY, която разказва за Васил Божков, наричайки го най-богатия мъж в България и краля на мафиотите, цитира "Терминал 3" през 2017г. Три години по-късно америк...

РЕКЛАМА
Банер