СНАЙПЕР

Защо е тайна как руска дълбачка е наета по проект за 350 млн. лв.

alt

За малко повече от месец - от 4 май до сряда - 17 юни т.г. правителството даде разрешение на три кораба, собственост на руската компания "Гидрострой" да работят във вътрешните водни пространства на страната. Те трябва да извършат удълбочаване на плавателните канали 1 и 2 в "Пристанище Варна" по проект за 350 млн. лева. "Гидрострой" обаче е била избрана без търг и конкуренция, показва информация на "Дневник". А държавното дружество "Пристанищна инфраструктура", на което правителството отпусна парите за удълбочаването, наложи пълно затъмнение върху условията по договора с руското дружество, регистрирано в анклава Калининград.

Данните бяха поискани от "Дневник" по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но "Пристанищна инфраструктура" отказа да ги предостави позовавайки се на търговска тайна.

В края на април т.г. правителственият пресцентър разпространи кратко съобщение, с което обяви, че кабинетът е разрешил започването на работата по удълбочаването на двата канала, свързващи Варненското езеро с морето. Само няколко дни след това - на 4 май Министерски съвет обяви и решение, с което даде право на моторния кораб Glanford, собственост на "Гидрострой" и плаващ под руски флаг, да започне работа по каналите. Данни, публикувани от специализираното морско издание maritime.bg обаче показаха, че Glanford се е намирал в района на Варненското езеро още на 4 април 2020 г., т.е.за извършване на дейности във вътрешните морски води на страната.

alt
 

Данни от система за глобално позициониране на плавателни съдове, според които руският кораб Glanford се е намирал в района на Варненското езеро още на 4 април т.г.

Правителството даде разрешение и на още два кораба да работят по удълбочаването на плавателните канали в Пристанище Варна по време на заседанието си в сряда (17 юни). Според дневния му ред това са Milford и Seaford, за които изрично е упоменато, че плават под флага на Белиз.

Проверка на "Дневник" в Глобалната интегрирана информационна система за корабоплаването (GISIS) на Международната морска организация показа, че както Glanford, така и останалите два кораба, получили разрешение за работа в български териториални води в сряда, са менажирани от офшорни дружества, чиито адреси за кореспонденция са еднакви с този на "Гидрострой" - "ул. Портовая №30, Калининград 236039, Россия". Освен това в сайта на дружеството двата кораба са описани като негова собственост. Пак според maritime.bg, от април до сега руската компания отказва каквато и да е информация за участието си в проекта за удълбочаване на двата плавателни канала в "Пристанище Варна".

По тази причина "Дневник" изпрати до Министерството на транспорта и информационните технологии няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация. Поисканата справка трябваше да съдържа копие от текста на споразумението, сключено между държавните дружества "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" за удълбочаване на плавателните канали на Пристанище Варна, както и информация за техническия проект, по който предстои да бъде извършена работата. Със същото заявление по ЗДОИ беше поискана и справка за компанията, с която е сключен договор за удълбочаването, по каква процедура е била избрана тя и каква е цената, която предстои да й бъде платена.

Според официално известното до момента, проектът включва "удълбочаване на плавателните канали 1 и 2, заедно с езерната част на навигационното трасе на подхода и обръщателния кръг на пристанищен терминал "Варна-запад", брегоукрепване, а при необходимост - и изместване на инженерна инфраструктура - електро и ВИК комуникации и др.".

Справка в регистъра на обществените поръчки обаче показа, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е предоставило без търг извършването на всички тези дейности на дружеството "Транспортно строителство и възстановяване". Неофициалното обяснение за това е, че то е 100% държавна собственост. Но защо без търг, за извършване на същинската работа по удълбочаване на плавателните канали, е избрана руската "Гидрострой" не става ясно.

Отказът за предоставяне на пълния обем на информацията, поискана по ЗДОИ е подписан от Ангел Забуртов, генерален директор на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", към което транспортното министерство прехвърли въпросите на "Дневник". Той е мотивиран с твърдението, че исканата информация и копия от документи

засягат интересите на трето лице

и то изрично е отказало тяхното публично оповестяване. Предоставянето на данни по договорите с него можело "да доведе до нелоялна конкуренция между търговци, осъществяващи сходни дейности". Освен това голяма част от информацията представлявала търговска тайна.

Сред останалите мотиви за отказа са и тези, че нямало как да бъде обоснован
 

надделяващия обществен интерес към темата

 

Преведено от административно-правния жаргон това означава, че обществото не би следвало да има интерес към това, как финансиране, отпуснато от националния бюджет, може да бъде предоставено без търг на чуждестранна компания през две държавни дружества. Докато текат процедурите, по които Варненският административен съд трябва да прецени основателността, достъпът до поисканата информация да бъде отказан, без отговор остава и друг, не по-малко важен въпрос: Чии проблеми ще реши удълбочаването на двата плавателни канала, които осигуряват достъпа на кораби към пристанищата във Варненското и Белославското езера?

"Ще направим така, че вратата на България по море - Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат, каза преди време Росен Желязков в интервю за Би Ти Ви. Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 метра". Според него по този начин транспортът по море през варненското пристанище щял да поевтинее, а самото то ще стане

по-атрактивно в конкуренцията с Констанца
 

Теоретично предстоящото удълбочаване на водния път през Варненското и Белославското езера би трябвало да е добра новина и за държавното пристанище "Варна запад" в Девня. То обслужва няколко от големите заводи, които се намират там - "Агрополихим", "Солвей Соди" и "Девня цимент", както и фериботите, чийто терминал се намира в Белослав. Разстоянието от Варненския залив до там е около 25 км, а фарватерът преминава под Аспаруховия мост и два канала, които периодично се затлачват.

Необходимостта от допълнителна дълбочина за "Пристанище Варна - запад" се обсъжда в продължение на години, но до момента това не е довело до никакъв резултат. Темата многократно е поставяна на дневен ред от собствениците на "Агрополихим", които искат да осигурят до пристанище "Варна - запад" достъп на 50-60 хил. тонни кораби, а не само до 30 хил. т., както е в момента.
 

Точно за това

предизвиква подозрения внезапното решение на правителството
 

да отдели пари за удълбочаване на водния път под Аспарухов мост към Варненскто езеро точно в момента, в който Ахмед Доган започна реализацията на проекта си за ново пристанище в ТЕЦ "Варна". То се намира в дъното на Варненското езеро и точно на входа на друг изкуствено прокопан плавателен канал, който го свързва с Белославското.

alt

Сателитна снимка на двата плавателни канала, които предстои да бъдат удълбочени (вдясно), Варненскопо и Белославското езера. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено.

Намеренията, обявени от дружеството "Сигда", в което Доган е мажоритарен събственик, са да удължи кея на съществуващото в момента пристанище на ТЕЦ "Варна", да увеличи броя на корабните му места, както и дълбочината му до 12.50 м. Прогнозният обем на товарите, които предстои да бъдат обработвани на пристанището е до 8 млн. т годишно. За сравнение, сега държавното "Пристанище Варна" обработва около 10 млн. т. Освен това, след изграждането на новата контейнерна инфраструктура, пристанището на ТЕЦ "Варна" би трябвало да обработва и около 200 хил. т. контейнери на година, колкото е капацитетът на всички български пристанища взети заедно. Така портът на Доган много скоро ще обезсмисли съществуването на държавния - "Варна - изток". Как ще се случи това стана ясно още през есента на м.г., когато традиционната опашка от зърновози пред държавния порт, чакащи да бъдат разтоварени на кораби за експорт, се премести на пристанището на ТЕЦ "Варна".
 

alt

© Капитал

Част от Варненското езеро

Още миналата година, при обявяването на информацията за финансирането, отпуснато от бюджета за удълбочаването на плавателните канали 1 и 2 във Варна, Росен Желязков отрече предстоящото драгиране на морското дъно да се прави заради пристанището на Доган. Останалите мотиви за реализацията на скъпия държавен проект обаче до момента не звучат достатъчно убедително. А ако към тях се прибави и нежеланието за разкриване на информацията за това как руската "Гидрострой" е била избрана без конкурс от български държавни дружества, разходът от 350 млн. лв., който в момента те правят, изглежда трудно защитим.

Спас Спасов, "Дневник"

 
СНАЙПЕР
News image

Борисов крои номер на ИТН: Готов съм ние да излезем, за да намалим кворума. Слави Трифонов трябва да е премиер

ГЕРБ няма да гласува за правителството на ИТН, но Бойко Борисов крои друг номер на Слави Трифонов, за да го натовари с отговорността на управлението.   "Готов съм, когато се гласува правителство, ние да излезем, за да намалим кворума, за да си направят правителство и да си понесат от...

News image

Валентин Вацев: Правителството ще бъде 100 % соросоидно и проамериканско, ще ни вкара в конфликта между Русия и НАТО

Следващата българска власт ще бъде откровено проамериканска и управленските импулси ще идват директно от американското присъствие в България.   Това коментира в ефира на Дарик радио анализаторът и преподавател по геополитика доц. Валентин Вацев.   По думите му новото българск...

News image

Корпоративно пренареждане между Прокопиев и Домусчиев вместо партийни квоти в кабинет под патронажа на "Радев&Мустафа"?!

Репликите между Христо Иванов и Мустафа Карадайъ за корупцията отразяват битката за корпоративното пренареждане зад кулисите чрез властовото преформатиране, което тече след изборите.   Иво Прокопиев стои зад "Демократична България", а Кирил Домусчиев е свързван с ДПС.  Корпоративно п...

News image

Нищо не може да спре NSA да подслушва президента. Оперативният ресурс на "яникте" в кръга на Румен Радев е неограничен

Медийната шумотевица около софтуера за подслушване чрез мобилните телефони прикрива оперативния ресурс на службите.   Президентът Румен Радев оборудвал "бяла стая" за провеждане на "тайни срещи", които да не бъдат подслушвани, разкрива "Афера".   "Бялата стая" нямала прозорци...

News image

"Бяла стая" на "Дондуков" 2! От кого се крие Румен Радев?

Президентът Румен Радев се е обзавел с „бяла стая“ в сградата на президентството на „Дондуков“ 2. За сведение – така се наричат онези помещения, които са затворени за външния свят. Става въпрос за стая, в която няма прозорци, няма дори и електрическа инсталация,...

News image

Който и да е премиер, амбасадата на САЩ ще е на власт след рейда на посланик Херо Мустафа из кабинетите на "Радев-2"

Рейдът на посланик Херо Мустафа из министерските кабинети на правителството "Радев-2" даде знак, че който и да е премиер, на власт ще е амбасадата на САЩ.   Слави Трифонов предложи най-проамериканския състав на проекто кабинет, следващият едва ли ще е по-различен.    "Янките"...

News image

Доган не прие номинацията на тандема "Пеевски-Домусчиев", "ДБ" не подкрепи кабинет "Есте". Слави Трифонов връща мандата?

Слави Трифонов оттегли Николай Василев като номинация за министър-председател, но ще се откаже ли от корпоративната формула след вечерите с Кирил Домусчиев в "Есте"?!    Ахмед Доган не прие кандидатурата на тандема "Пеевски-Домусчиев" за премиер и просарайни медии стартираха атака ср...

News image

Американците, а не Доган и Радев, дърпат конците на проекта ИТН. Слави Трифонов предложи антируски кабинет

Не се потвърждава конспиративната теория за задкулисието - "Доган дърпа конците на проекта ИТН".   Ако беше вярна, падишахът в Сарая щеше да подреди ИТН, ИСМВ и ДПС в кабинет на малцинството.   Слави Трифонов предложи 100% проамерикански, антируски кабинет. Ако Доган го беше ...

News image

ИСМВ, БСП и "ДБ" няма да подкрепят кабинет на ИТН, само с ДПС не става. Борисов не може да извърти номер, ще потопи ГЕРБ

ИСМВ, БСП и "Демократична България" няма да подкрепят кабинет на ИТН, а само с ДПС няма да стане.   Бойко Борисов не може да извърти номер скофтия, защото ще потопи ГЕРБ и ще излезе, че е "лейтенант" на Слави Трифонов.   Играта на ИСМВ и на БСП е на следващи предсрочни избори...

News image

Трифонов: "Правителство не е нито на Борисов, нито на Доган". А на Пеевски?!

"Разбрах, че правителството, което "Има такъв народ" предложи било правителство на Доган. Не е на Доган, на Ердоган е. Не - на Байдън. Не - на Макрон. Не - на Миню Стайков. Не - на Ковачки. Не - на илюминатите. Всички анализатори пропускате много варианти", пише саркастично лидерът на ИТН Сл...

News image

Пеевски се връща на бял кон с Николай Василев министър-председател! Корпоративни фактори на плюс с премиер от Варна

"Царисти" се изредиха да хвалят Николай Василев, предложен от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за кандидат-премиер.   Не и Делян Пеевски, който винаги е подкрепял Николай Василев пред министър-председателя Симеон Сакскобургготски.   Николай Василев даде рамо на Пеев...

News image

Победата на ГЕРБ няма да е пирова. Бойко Борисов ще е на власт с "прокси"-премиер от кръга на Цветелина Бориславова?!

Ако ГЕРБ победи и на тези парламентарни избори, победата няма да е "пирова", независимо че формално няма да излъчи министър-председател.   Бойко Борисов ще е на власт с "прокси"-премиер от кръга на Цветелина Бориславова - Кирил Петков.   Той е смятан и за протеже на Иво Проко...

News image

"Има такъв народ" очаквано води. ГЕРБ печели с корпоративен вот?!

"Има такъв народ" води според "Тренд" пред ГЕРБ с почти процент. "Екзакта" дава минимална преднина на ГЕРБ от 0.6%.   Очакваше се, че социологическите агенции ще дадат по-голяма преднина на ИТН. Оказа се, че са резервирани за сигурна победа на ИТН.   ГЕРБ за пореден път може ...

News image

Маджо, Таки, Пашата и Митко Каратиста не купуват гласове за ГЕРБ, организират корпоративен вот, който решава изборите

ГЕРБ ще спечели изборите въпреки акциите на МВР - те ще бъдат решени не от купуването гласове, а от корпоративния и административен вот.   Йордан Ченков, дясната ръка на боса на СИК Младен Михалев-Маджо, на Радо Слънцето, "лейтенант" на Таки, на Пашата и на Митко Каратиста не купувах...

News image

Бейзат Яхя, Пашата и Пеевски носят "ДПС-вот" на ГЕРБ, Ердоган дава бонус. Трафикът на хероин свързва "Бойко" и "Тайпи"?!

Бейзат Яхя е превеждал на Бойко Борисов при срещата му с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, написа "Афера" и няма как да сгреши - източниците й в Сарая са точни.   Вероятно не само Ерджан Ебатин е разпознал по гласа Бейзат Яхя, известен като бос на ловната резиденция "Паламар...

News image

Мрежите на Пеевски&Пашата&Орлин Алексиев отнемат по 100 000 вот на ДПС и ИТН. МВР не ги атакува, Пеевски държи флашки

Изборджийските мрежи на Делян Пеевски отнемат 100 000 вот на ДПС, които бившето "златно момче на Сарая" осигуряваше с разкешване, и още толкова от ИТН, "подаряват" 15 депутати бонус на ГЕРБ.   Касил Дал е прав, Делян Пеевски държи флашки за всички - по върховете в МВР, в службите. ...

News image

Борисов вдига вълна за победа. Ако му "отрежат квитанциите", ще вдигне "майдан" срещу Радев като в Украйна

Бойко Борисов обяви война на президента Румен Радев в пика на предизборната кампания. Лидерът на ГЕРБ прави рейд в страната при пълни зали, вдига вълна за победа на ГЕРБ.    Борисов не е правил такава кампания и очевидно води битката на политическата си кариера за категорична победа ...

News image

Задържането на Чирпанския вкара в интрига хърватски и руски босове. Бивш бос на ВИС-2 в кириза на Таки за "бялото"?!

Руските оперативно-агентурни мрежи работят за ГЕРБ във Варна - заради кмета Иван Портних и не само.   Николай Тошев-Чирпанския държи дилърските мрежи на Варна, но над него има босове и бигбосове.   Задържаха го в показна акция на МВР срещу купуването на гласове ...

News image

Чирпанския привлече оперативен ресурс. Даниел Славов в Швейцария преди кампанията, няма нужда от "преференции"

Задържането на Николай Тошев-Чирпанския беше очаквано. През първите две седмици на предизборната кампания неговите дилърски мрежи бяха "пас".   Активираха Чирпанския за привличане на оперативен ресурс при подготовката на акцията на МВР срещу купуването на гласове.    Чирпанск...

News image

Голямото разкешване във Варна беше през уикенда. Активираха дилърите на Чирпанския за привличане на оперативния ресурс

Акцията на МВР за пресичането на търговията с гласове не успя да хване в крачка изборджиите във Варна. Голямото разкешване беше през уикенда.   "Стотици хиляди левове бяха раздадени в петък, събота и неделя в партийни и фирмени офиси и в заведения", заявиха източници от службите. ...

News image

ГЕРБ печели вота във Варна с разлика, Борисов държи службите. Кой покри разстрела на Боксьора? Маджо и ТИМ са "партия"

Бойко Борисов загуби изборите в Благоевград тактически, ако беше изпратил бригадите на Пашата, ИТН и БСП нямаха никакъв шанс. Югозападът е "пашалък" на ГЕРБ.   Борисов играе една и съща игра на всички вотове и всички платени "социолози" се връзват - прави се на "умряла лисица".  ...

News image

Сарая и ББ разиграват партия във Варна. Кабинетът работи за победа на ИТН, Маджо, Таки и Пашата играят за бившия премиер

Битката на лобитата в общината във Варна - групата на "Тъстовете" и бизнесменът Ангел Дерменджиев срещу кмета Иван Портних, избухна в разгара на предизборната кампания като част от войната на босовете за овладяването на бюджета на общината и на икономиката на морската столица.   Каби...

News image

Борисов играе с три отбора във Варна - Иван Портних, Йордан Ченков и Ангел Дерменджиев ("Тъстовете" и Пашата)

Бойко Борисов е бигбос на предизборния щаб на ГЕРБ и участва в кампанията много по-активно в сравнение с вота на 4 април.   В тази предизборна кампания регионалните щабове имат много по-малко простор за маневриране - Георги Харизанов координира мероприятията и всяка вечер докладва на...

News image

Войната за митниците II. Босове в Хърватия държат трафика на кокаин от Еквадор и Бразилия през Варна, Риека и Задар

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че ще стане разследващ премиер и ще освети назначенията на митничари, обслужващи контрабандата. Борисов обаче не коментира наркоканалите.    Войната за митниците по линия на контрабандата прикрива задкулисните маневри за запазване на капиите по на...

News image

Войната за митниците. ГД БОП, ескадронът на ББ и хървати от Трафика на кокаин може да "поръчат" Узунов

Пламен Узунов е в "руската поста" на Георги Гергов и го играе "лейтенант" на президента, няма как да го държи с нещо. Козирува с двете ръце на килимчето.   Гергов също не държи Радев - президентът е в голямата игра, дори това да не ни харесва - класически "двоен играч", който обаче с...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Бойко Борисов тества реакциите за сваляне на кворума и промени позицията - ГЕРБ ще гласува против правителството на ИТН

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в събота, че депутатите на ПГ на ГЕРБ няма да влязат в пленарната зала, за да може със свалянето на кворума да бъде избрано правителството на ИТН.   Борисов тества реакциите за свалянето на кворума и промени позицията на ГЕРБ.     "Нашите д...

А някои ги пуснаха по пързалката. Кабинет на ИТН с БСП и ДПС би се оказал под обсада. И ще повтори сценария "Орешарски"

News image

Всички видимо си отдъхнаха, когато видяха Пламен Николов като кандидатура на "Има такъв народ" за премиер. Изписаха се усмивки по лицата им. Някак недвусмислено стана ясно, че кабинетът на Слави няма да има нищо общо с напрегнатия служебен кабинет. А ще бъде просто един приятен декор на вним...

Слави Трифонов ще е Премиер, ще взема решения "в един демократичен принцип". Кирил Домусчиев ще е Предприемач-партньор?!

News image

"Лично аз няма да взимам решенията. При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип...", заяви в "Панорама" на БНТ кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов.   Ако кабинетът на ИТН мине в парламента, Слави Трифонов ще е Премиерът, който ще взема решения "в един демокра...

АКЦИЯ

Ложата на Пеевски поема МВР с Петър Илиев, босове не успяха да лансират Илин Савов. "Сорос" взима МТ с Гроздан Караджов

News image

Масонската ложа, сочена като "ложата на Пеевски" -  "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ: Георги Гергов, Сотир Цацаров и Пламен Узунов, поема МВР с Петър Илиев, който вероятно ще бъде и вицепремиер.   Така Делян Пеевски, смятан за изключително влиятелен в службите, ще разшири влияние...

Вижте състава на кабинета на Пламен Николов! Шеф на МВР е Петър Илиев!

News image

Ето имената на бъдещите министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), които бяха представени по време на срещата им с ПГ на ИБГНИ.   Партията на Слави Трифонов вече предложи депутатът с философско образование Пламен Николов за кандидат-премиер.   Петър Илиев, почетен...

КИЛЪРИ

"Слави" с повече охрана от Борисов, стигне ли Пеевски, ще е бигбос. Хунтата го поръчала на вечеря в "Есте" и "Делта Хил"

News image

Слави Трифонов е с по-голяма охрана от Бойко Борисов, който движи с джипа без авангард и с един охранител от НСО.   Борисов няма нужда от охрана. Всички "поръчки" за покушения срещу него са пунта мара - най-вече от Сретен Йосич.   Слави Трифонов вероятно има - първо да се пра...

Алберт Рижий поръчан от брата на Надир Салифов-Лоту Гули?! Алик Рижий и Лоту Гули си оспорвали протекциите на Дед Хасан

News image

Алберт Рижий е сочен в руски медии като поръчител на разстрела на Надир Салифов-Лоту Гули в Истанбул миналото лято.   Той организирал покушението като отмъщение за убийството на Ровшан Ленкорански, поръчано от Лоту Гули.   Намик Салифов, брат на Надир Салифов-Лоту Гули, се по...

МАФИЯ

Босът на турската мафия Седат Пекер с Божков, Таки и Пеевски в Дубай. Атакува властта на фона на "Омерта" на Марио Пузо

News image

Босът на турската мафия Седат Пекер обяви в едно от видеата си в Ютюб, че се намира в Дубай.   Според руски интернет ресурси преди това той е бил в Северна Македония, напускайки Турция, за да не бъде задържан.   Ако Седат Пекер наистина е в Дубай, както заявява, той е в знак...

«Он раскрывает их преступные схемы»: мафиози разоблачает окружение Эрдогана

News image

«Если хоть что-то из того, что я говорю, ложь, я отрежу себе палец. Я обещаю вам», — без таких отсылок к чести не обходится ни одно видео на YouTube турецкого криминального авторитета Седата Пекера. Он уверенно обвиняет в преступлениях министров, окружение президента Реджепа Тайипа Эрд...

РЕКЛАМА
Банер