СНАЙПЕР

Валерия Велева: Защо мълчи Доган и какво ни каза през лятото на 2009-а

alt

Вече почти три седмици страната е залята от протести срещу управлението на ГЕРБ. Властта едвам удържа целостта си с цената на тежки компромиси, оставки на министри и развързване на бюджетната кисия. Президентът е невиждано радикализиран срещу правителството и главния прокурор, налагайки революционния призив "Мутри, вън".

Срещу партията на Ахмед Доган се отприщи мощна анти-ДПС риторика, настроенията спрямо традиционния балансьор в политиката граничат с повторното му сатанизиране. Обществото е обзето от дълбоки процеси на разслоение, на гняв и желание за промяна.

Основните политически сили вече са в предизбора схватка. Цветанов успешно "ръфа" от ГЕРБ. БСП се втвърди, вътрешната опозиция се спихна. "Да, България" набира скорост след добре премислена стратегия. ВМРО и НФСБ трупат негативи.

За първи път от много години виждаме недоволство от самата схема на управление, от просташкия език, от пренебрежението към онези, които са успешни за сметка на калинките, които пълнят коридорите на властта. И това е само началото.

ДПС ПОД ОБСТРЕЛ

Единствената партия, която запазва мълчание в тази турбулентна ситуация, е ДПС. Върху нея се сипят тежки обвинения за задкулисна употреба на власт, повечето политически лидери, които до скоро минаваха на пръсти покрай името на Доган, сега се чувстват задължени да демонстрират публично разграничението си от почетния председател на Движението, правейки го демонстративно, сякаш за да си купят нов кредит на политическо доверие. Акцията на лидера на "Да, България" Христо Иванов на плажа в Росенец отвори нова страница на негативизъм към партията на българските турци, която в 30-годишната история на прехода е преживяла цялата гама на лицемерното политическо отношение - от прикоткване като необходим партньор през задкулисно заиграване до открито отблъскване като "прокляние".

И въпреки това ДПС мълчи.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ не се появи дори в петъчната "Панорама", където по традиция в края на всеки политически сезон застават лидерите на трите основни партии.

Ден по-късно обаче реакцията дойде.
Съвсем изненадваща.
И много знакова.

ИЗНЕДВАЩ ЗНАК

Появи се в неделя на страницата на Мустафа Карадайъ във Фейсбук.
Не негово изявление, нито слово, нито статия.

А откъс от пресконференцията, която Ахмед Доган и ръководството на ДПС, дадоха в нощта на евроизборите преди 11 години - на 8 юни 2009.
Вероятно и политици, и наблюдатели, които са прочели текста, са били шокирани - какво иска да ни каже днес ДПС с това извеждане на преден план на думи отпреди 11 години.

За онези, които са забравили, ще припомня, че на първите евроизбори през 2009-а ГЕРБ печели 5 мандата, БСП -4, ДПС-3, Атака и НДСВ имат по двама, а Синята коdлиция - 1. Резултатите бяха очаквани и проектираха ГЕРБ като първа политическа сила, на която ѝ предстоеше да поеме държавното кормило - нещо което се случи само месец по-късно на редовните избори за 41-ото Народно събрание.

Та в тази нощ Доган направи прогноза за бъдещето, която се оказва знакова, но кой тогава е допускал това.

Основните точки в изявлението на лидера на ДПС са:

- за първи път той посочва, че "най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката", визирайки "типове с неопределено битие", "мачовци, които изведнъж се качват на лодката на властта и почват да имат претенции да бъдат премиери";

- че "те" говорят на силов език, който всъщност е езикът на реваншизма;

- че без конкретни представи за правене на политика, принципи, философия, да не говорим за критерии и компетентност властта не може да се задържи дълго време;

-че партия, която превръща властта в самоцел, това е началото на края ѝ;

- че някои партии си правят политики само с анти-ДПС кампания;

- че нито една политическа сила не може да състави каквото и да е стабилно правителство с четиригодишен мандат от гледна точка на устойчивост, на финансова стабилност, на национални приоритети, които биха се материализирали с европейски политики в Европейския парламент.

Всичко това може да бъде съотнесено на 100% към днешната ситуация. Но изниква въпросът - защо чак 11 години след предупреждението на Доган обществото прозря тази мутризация в политикита и се отприщиха протестите.

През 2009-а, само месец след като лидерът на ДПС посочва, че идва "най-страшното", ГЕРБ спечели парламентарните избори с 39,71%! Зад партията на Борисов застанаха 1 624371 българи. Последваха 11 години, в които болшинството българи си харесваха този тип политика - със "силов език", без национални приоритети, без стратегия, без философия, политика на базата "кой кого победил", по оценката на Доган от 2009-а.

КОЕ ОБЩЕСТВО ТЪРПИ МУТРИТЕ

В изявлението си от онази вечер Доган прави и една грешна прогноза - да ги пуснем тези мачовци да се наиграят година и половина-две, и мога да ви кажа какво ще стане. Демек, ще се провалят. Е, не стана неговото! Стана това, което поискаха българите - мачото. Едно незряло общество априори си иска силата да го води. Иска си водач, който да прилича на него: аз към прост, и вие сте прости и затова се разбираме. това се оказа печелившата формула. През 2009-а Доган смяташе, че 20 години след началото на прехода и влизането ни в ЕС ще са достатъчни за съзряването на образованото гражданското общество с всичките му механизми за възпиране на злоупотребата с власт, партизанщината и изкорестяването на демокрацията.
Не се получи. И се стигна до самозабравата.

Затова днешната ситуация прилича много на онази през 2009-а.
Пак говорим за мутрите във властта, ДПС пак е мишена на всички политически сили, страната пак е изправена пред сериозни икономически и социални изпитания, а властта пак е без идея как да преминем през бурята.

И пак няма формула за единение на нацията.

Но има и съществена разлика.
Протестите са други. И президентът е друг.

БУНТЪТ НА МЛАДИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ

Изригнали като бунт на младите и образованите срещу мутризацията във властта, на 19-тия ден протестите вече се размиват в скандирания срещу всичко. Нямат фокус, нямат лидери, нямат послания за бъдещето, не знаят и нямат план как да го постигнат. От "Оставка" за Борисов и за Гешев се премина и към "Оставка на всички партии", което е лишено от всякаква политическа и обществена логика. Позитивната енергия се разпилява във вувузелите, опитите за ескалация и профанизация видимо отблъскват интелигентната част на недоволните. Нескопосанато ръководство на протестите даде възможност на управляващите да излязат от първоначалното стъписване и страх и да овладеят ситуацията. Революцията сякаш пак не се състоя.

Гражданското общество отново показва липса на зрялост, което обрича на неуспех всеки бунт срещу окопалата се власт. Позицията "да ги свалим тези, пък после ще мислим", е национално безотговорна.

Нито с оставките на министри нещо ще се промени, нито с хвърлянето на свински уши на сградата на МС.

И власт, и протестиращи нямат концепция за държавата утре. У едните виждаме паника, загуба на реалност и желание на всяка цена да се изкара мандата, у другите - час по-скоро да се търкалят глави на политическото бунище.

На всичкото отгоре се появиха и разделителните линии, дойде естествената фаргментация на протеста и това отне от неговата енергия. Естетическото превъзходство на протеста срещу властта умря със свинските уши пред МС.

МИСИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

На фона на всичко това президентът Радев зае страна. Вдигнатият юмрук, призивът "Мутри, вън", искането за оставка на правителството и на главния прокурор са действия отвъд границите в правомощията на държавния глава. Мотивът му, че застава на страната на недоволните хора, е несъвместим с образа за човека, който по конституция трябва да олицетворява единството на нацията. Вероятно воден от вътрешната си личностна нагласа срещу Борисов, президентът демонстрира поведение, с което не само разделя нацията, а и противопоставя институцииите - нещо, което не допусна нито един президент в годините на прехода.

Ролята на Радев в тази ситуация може да е историческа, ако той направи екип за начертаване план и стратегия за бъдещето на страната в условията на криза. За съжаление и Радев, и Борисов са се вторачили в пустия му служебен кабинет, сякаш там е заровено кучето.

 

Не! Със или без него, ако не знаем отсега какво ще правим след изборите, ще изпаднем в същата ситуация на 2009-а - едни мутри ще сменят други мутри. Смяната на системата, която искат протестиращите, няма да се случи на площадите, нито в партийните централи. Но не може без партиите. За това се иска къртовска работа, обществено съгласие, нови хора с нова енергия и нов импулс. Трябват визионери. Нищо такова не се задава на хоризонта.

БОРИСОВ ИЗЧЕРПАН, ГНЕВЪТ СЕ ТРУПА

Държавата е счупена. Парламентът е бутафория. Борисов е изчерпан. За да си купи време, правителството раздава на калпак и се лута от едната крайност в друга. ГЕРБ са пред разпад. А гневът се трупа. Разделителните линии в обществото са толкова силни, че ще бъде трудно съставянето на нов кабинет. Отсега е минирано времето след вота. Но никой не мисли за това. А как да се довлачи ситуацията до изборите - пък там, каквото ще да стане.

Това е пагубно! Ако не се намери държавнически подход - нещата могат да станат тъжни. За това предупреждава Доган през 2009.

За съжаление, и в 2011-а е същото.
Къде е промяната? Кой ще я донесе?

Къде е онази обществена енергия, която на мястото на изхабените водачи ще извика на преден план новите?
По всяка вероятност това няма да се случи сега.

Вероятно ще дойде през есента с масовото обедняване. Тогава обаче не се знае на кого нервите няма да му издържат или пък въображението на протестиращите не стигне отвъд спиране на бутона на метрото.

Изправени сме наистина пред драматична ситуация.

Въпросът е кой ще изтегли България след изборите.

Валерия Велева, "Епицентър"

 
СНАЙПЕР
News image

Ходът на Борисов срещу президента - няма служебно правителство. Народното събрание работи до избора на ВНС

Ходът на Бойко Борисов с предложението за Велико народно събрание е насочен срещу президента Румен Радев. Народното събрание работи до избора на ВНС и няма служебно правителство - така властта не преминава в президента. "Борисов прави реверанс на Слави Трифонов и кампанията за референдум...

News image

Президентско мълчание пред Христо Иванов, кънти, Доган в розите жужи. Повелителят от сараите не пожелава случайно успех

Протестиращи вече искат обяснение от лидера на “Да, България” и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов за репликата с Маджо. Можеше да се очаква. Дали  някой не иска да го отстрани от протестите? „Президентът на републиката Румен Радев ка...

News image

Протестът не може да изгони Христо Иванов, защото е негов. Маджо колкото превзе Варна от ТИМ, толкова ще свали и "Бойко"

Какво възмущение, какъв гняв подобострастен - "Маджо яхна протеста!". Значи Васил Божков може да го яха - Маджо не. Нямаше как босовете на групировките да не скочат на Божков - всички са срещу него. ТИМ, Маргините, Маджо, всички. Скочи Маджо - като най-близък до Бойко Борисов. И пр...

News image

Борисов си отива. Не можем да си позволим Пеевски да остане и Доган да излиза от храстите да се подхилква

Скандал! Пълният запис на снощната изява на Христо Иванов на "Орлов мост" разкрива, че ексдепутатът сикаджията Димитър Ламбовски провежда втори, кратък разговор с лидера на "Да, България" след добилия вече популярност за това кой е звъннал на Маджо. Кадрите на оператора от ДБ, който пре...

News image

Маджо се позиционира до Прокопиев по US-писта. Играят "партия" срещу Пеевски за "Турски поток-2"

Босът на СИК Младен Михалев-Маджо е масон в американска ложа и "постановката" с Димитър Ламбовски и Христо Иванов е знак, че се е позиционирал заедно с Иво Прокопиев по US-писта. Двамата играят "партия" срещу Делян Пеевски за "Турски поток-2". Медиите на боса от "Берлин" веднага се възп...

News image

Посланието на Йорданка Фандъкова "Промяната е неизбежна!" ход на Бойко Борисов. Готви я за лидер на ГЕРБ и премиер

Посланието на Йорданка Фандъкова "Промяната е неизбежна!" след акцията на СДВР на "Орлов мост" е ход на Бойко Борисов, твърдят източници от ГЕРБ. Борисов готви Фандъкова за премиер след изборите, има висок рейтинг, срещу нея няма компромати за корупция, не е свързвана с Пеевски и отстрани...

News image

Досега Доган е свалял Борисов, сега го оставя да се свали. Падишахът няма губеш ход за "Турски поток-2", не и Пеевски

Доган брилянтно прехвърли топката в полето на Борисов след щурма на "Росенец" с влизането на главния прокурор Иван Гешев в президентството. Протестиращите граждани влязоха в ролята на поданици и отидоха при Падишаха с "Искаме да уволните Борисов" - вече не щурмуват Сарая. Досе...

News image

Майк Помпео сваля Борисов, ако не спре "Турски поток-2", Путин - ако го спре. Протестът е ЦРУ&Сорос-скаутски организиран

Бойко Борисов не е респектиран от Румен Радев и Васил Божков - той знае кой го поръчва и атакува. "Не е моя работа да искам оставки", заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа след срещата с Борисов. Преди това американското посолство поздрави протеста, който тогава беше фестивал на Група...

News image

Президентът номинира проф. Александър Маринов за служебен премиер?! ГЕРБ връща Ресто - "Мулти мутри, вън!"

Президентът Румен Радев номинира проф. Александър Маринов за премиер с промоцията на "Национален стратегически документ". След призива "Мутри, вън!" на президента ГЕРБ връща Ресто във форумите с "Мулти мутри, вън!". Медиите на Пеевски подеха кампанията и представиха Александър Мари...

News image

Божков загуби битката с Пеевски, босът от "Берлин" държи властта. Доган не обяви, че му "мирише на избори"

Бойко Борисов не подаде оставка. Което не означава, че властта е в него и той е в нея. Васил Божков не успя да го свали в Юлската Жега, която уж щеше да разкара ББ. Главната причина е, че Делян Пеевски го подкрепя чрез влиянието с в службите и МВР. Божков загуби битката с Пеев...

News image

"Борисов подава оставка до 18 часа, или утре". Не подаде, на ред е протестът - ще излязат ли десетки хиляди пред МС

След минорната реч на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София Тех Парк протестът избухна във фейсбук - "Борисов подава оставка до 18 часа, или най-късно утре". Не подаде, сега на ред е протестът - десетки хиляди пред МС да скандират "Мутри, вън" и "Оставка". Ако и след тази пунта...

News image

Кой помпи рейтинга на "новия цар"? Партията "Има такъв народ" първа политическа сила, Слави Трифонов премиер?!

Партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов вече е втора политическа сила според "Маркет линкс", изпреварвайки БСП и само на две десети от ГЕРБ. "Алфа Рисърч" обяви преди дни, че е трета политическа сила - само на две десети от БСП. И това без да участва в протестите и без структури. ...

News image

Борисов не каза: "Готов съм да подам оставка!". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара, играе го Иван Грозни

Бойко Борисов дори не намекна за оставка на форума на ГЕРБ. Премиерът и лидер на ГЕРБ не каза: "Готов съм да подам оставка". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара - Борисов го играе Иван Грозни, оттегля се, стяга редиците на болярите и опричнината и дърпа конците от ГЕРБ-сарая. Б...

News image

Борисов е готов да си тръгне, ама друг път

На извънредно събрание на ГЕРБ премиерът и партиен лидер Бойко Борисов обяви, че обмисля всякакви варианти, в т.ч. и да си тръгне, а правителството да остане, но не може да каже нищо, защото трябва да разговаря с коалиционните си партньори от "Обединените патриоти", за да осигурят стабилност...

News image

Руснаците в София подкрепят Борисов и Нинова. "Проруско" и "патриотично" лоби водят битка за БСП

Кирил Добрев обяви в bTV, че Румен Овчаров е бил входът на Корнелия Нинова към Бойко Борисов. Приятелски намек, играе го джентълмен - нищо за "Ротманс" и Пашата. Нинова има много входове към Борисов - още от общия бизнес със Славян Теофилов, който е официален дилър на "Ротманс" и партньор...

News image

Пеевски държи протеста, реди пасианса в БСП. Борисов дирижира "Баталоьонът се строява..."

Делян Пеевски овладя протеста, Васил Божков не успява да го управлява от резиденцията си в Дубай. Босът от "Берлин" спира агитките на "Левски", внедри Мая Манолова в протеста и съветва Слави Трифонов засега да не се включва. Пеевски се опитва да реди пасианса в БСП - вади Румен Овч...

News image

Слави Трифонов повежда бунта през зимата и отвява БСП. Бойко Борисов трябва да разкеши милиарди, за да не мине и него

Слави Трифонов изравни резултата на БСП, без да участва в протестите. Ако се беше включил, кабинетът щеше да падне - явно Сарая не иска това да стане точно сега. Той обаче ще поведе бунта през зимата и ще отвее БСП. Бойко Борисов трябва да разкеши милиарди, за да не мине и него. Кой ще ...

News image

ГЕРБ води на БСП, "Има такъв народ" трета, "Демократична България" пред ДПС, Мая Манолова влиза в НС, "ОП" на ръба

Управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и продължаващите протести (подкрепяни от над 60 % от българите) с искания за оставка на правителството и доверието към тях сериозно спада. Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а поло...

News image

Илиян Василев фаворит на президента за премиер на служебния кабинет?! Радев флиртува с Десницата и провокира Сарая

Илиян Василев е фаворит на президента за министър-председател на служебния кабинет. Бившият посланик в Русия вече работи с Румен Радев по екшън план за справяне с икономическата криза, заявиха източници от президентството. Кандидатурата е изненадваща, защото Илиян Василев е заемал и...

News image

Сценарият на президента - като единствена алтернатива сваля ББ и става премиер. Остава ЦРУ и Сарая да приемат играта

Бойко Борисов няма премиерска алтернатива от опозиционните партии - всички са въртeли корупционни схеми. Само президентът е некорумпиран, той като единствена алтернатива сваля Борисов и става премиер. Първо ще направи служебно правителство, ще отложи парламентарните избори до прези...

News image

Пеевски няма нищо общо със записите. Борисов посочил Цветанов и "Фигуранта" пред шефа на охраната си, ще има Ресто

В службите вече е публична тайна кои стоят зад записите на премиера. Борисов е посочил Цветанов и "Фигуранта" пред шефа на охраната си. Веднага след изтичането на първия запис Борисов е наредил проверка, извършена от "Вътрешна сигурност" и ДАТО. Резултатите били категорични - няма ...

News image

ДПС не стана партия-мечта на Доган с 1 млн вот, а корпоративен султанат. Падишахът е визионер, босът-везир е Пеевски

Валерия Велева публикува анализ, в който цитира изказване на Ахмед Доган от 8 юни 2009г. след победата на ГЕРБ на евровота. С изключение на "прогнозата" - "да ги оставим да управляват година и половина-две", всичко останало било едно към едно - "мачовци", "мутризация" и прочие. Вел...

News image

Валерия Велева: Защо мълчи Доган и какво ни каза през лятото на 2009-а

Вече почти три седмици страната е залята от протести срещу управлението на ГЕРБ. Властта едвам удържа целостта си с цената на тежки компромиси, оставки на министри и развързване на бюджетната кисия. Президентът е невиждано радикализиран срещу правителството и главния прокурор, налагайки рево...

News image

US взеха властта през ЦРУ. Триумвиратът Борисов, Пеевски, Доган слиза от сцената, пренарежда си икономиката към офшорки

Американците очевидно командват парада - протести, санкции, рокади в кабинета. Как става така - ЕС плаща, US поръчва музиката?! Така - през ЦРУ, което овладя службите и държи всички босове с компромати. Борисов все още им е необходим и го подкрепят. US взеха властта, следващият пре...

News image

Американците играят безцеремонно: "Няма задкулисни играчи, няма Сарай, Пеевски и "библиотекари", ние командваме парада!"

Американското посолство се намеси демонстративно във вътрешните работи на България с подкрепата за своя протест. Американците играха безцеремонно: "Няма никакви задкулисни играчи, ние командваме парада!" е посланието. Херо Мустафа подкрепи протежето на "янките". Сарая, "библиотекар...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Доган зад комбинацията с ВНС, Близнашки "редактор" на речта на Борисов. Пеевски осигурява депутати от БСП?!

News image

Ахмед Доган стои зад зад политическата комбинация с ВНС на Бойко Борисов, твърдят източници, близки до Сарая и "Берлин". "Доган не е писал речта на Борисов, препоръчал е за "съавтор" главният конструктор на първото ВНС - Близнашки", твърди източник от ГЕРБ. Според източници в ГЕРБ Ге...

Ламбовски: Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов

News image

Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов". Това каза бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в интервю за предаването на ТВ1 - "Алтернативата" в четвъртък (13 август) вечер. Той твърди, че е продал две къщи в Гърция на Стоян Мавродиев (бивш изпълнителен директор на Бъл...

Стоян Мавродиев: Не притежавам къща в Гърция. В този компромат няма грам истина

News image

Бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев ще съди Димитър Ламбовски за поискан рекет в особено големи размери.  Искът е подаден в Гърция, защото това е мястото на престъпното деяние, уточнява Мавродиев в съобщение до медиите.  В текста му се казва:  Обръщам...

АКЦИЯ

Проф. Пламен Киров: При свикано ВНС правителството в оставка продължава да управлява, пет години може да остане на власт

News image

"Сегашното Народно събрание трябва да обсъди проекта за нова Конституция и да вземе решение за избор на Велико народно събрание. След като се вземе това решение в тримесечен срок, президентът насрочва изборите за ВНС. През тези три месеца не може да се разпусне Народното събрание", коментира П...

Кирил Радев: Всичко това е смешна подигравка с желанието на протеста, министър председателят да подаде оставка веднага!

News image

Чл. 159. (2) Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.” - Конституция на Република България "Чл. 16...

КИЛЪРИ

US обезпечават Бойко Борисов с оперативна информация. "Тайната среща" в Евсиноград с резидента на ЦРУ договори схемата

News image

Американците не само подкрепят Бойко Борисов, но и обезпечават сигурността му с оперативна информация от техните служби и ЦРУ-фирми за подслушване и проследяване - NSA и The MITRE. Схемата за логистична поддръжка за сигурността на Борисов е договорена на "тайна среща" с резидента н...

Борисов кара от Варна до София без авангард от НСО. Егати "преврата", егати заговорите

News image

Бойко Борисов кара показно без НСО-авангард от Варна до София по двупосочен път. Ако това е "преврат", егати заговорите. Путин не може да си го позволи в Русия, въпреки че го обявяват за самодържец. Не авангард, движението спират от Кремъл до резиденцията "Ново Огарьово". Борисо...

МАФИЯ

"Ало, Маджо!" работи за Пеевски и срещу президента. "Маджо вика Радев" опакова протеста "Мутри, вън!" като "СИК вътре"?!

News image

"Тоя се е обадил на Маджо" на Димитър Ламбовски към лидера на "Демократична България" Христо Иванов се превръща в медиен скандал "Ало, Маджо!" от медиите на Пеевски. Перифразата на "Маджо вика Румен" като "Маджо вика Радев" на Валери Симеонов опакова "Мутри, вън!" като "СИК вътре". ...

"Мутри, вън" - големите мутри и босове са Отвън, Борисов им дава бизнес Отвътре. Който поръча Бай Миле, е бос и "мутра"

News image

Датата 30 юли е знакова. Президентът обяви Бойко Борисов за Мутра, но на 30 юли никой от ДС-кръга около него не го "консултира" за разстрела на Милчо Борисов-Бай Миле през 2004г. Тогава Борисов беше главен секретар на МВР, а поръчката срещу Бай Миле гарантира, че няма да има "мора" за п...

РЕКЛАМА
Банер