СНАЙПЕР

Валерия Велева: Защо мълчи Доган и какво ни каза през лятото на 2009-а

alt

Вече почти три седмици страната е залята от протести срещу управлението на ГЕРБ. Властта едвам удържа целостта си с цената на тежки компромиси, оставки на министри и развързване на бюджетната кисия. Президентът е невиждано радикализиран срещу правителството и главния прокурор, налагайки революционния призив "Мутри, вън".

Срещу партията на Ахмед Доган се отприщи мощна анти-ДПС риторика, настроенията спрямо традиционния балансьор в политиката граничат с повторното му сатанизиране. Обществото е обзето от дълбоки процеси на разслоение, на гняв и желание за промяна.

Основните политически сили вече са в предизбора схватка. Цветанов успешно "ръфа" от ГЕРБ. БСП се втвърди, вътрешната опозиция се спихна. "Да, България" набира скорост след добре премислена стратегия. ВМРО и НФСБ трупат негативи.

За първи път от много години виждаме недоволство от самата схема на управление, от просташкия език, от пренебрежението към онези, които са успешни за сметка на калинките, които пълнят коридорите на властта. И това е само началото.

ДПС ПОД ОБСТРЕЛ

Единствената партия, която запазва мълчание в тази турбулентна ситуация, е ДПС. Върху нея се сипят тежки обвинения за задкулисна употреба на власт, повечето политически лидери, които до скоро минаваха на пръсти покрай името на Доган, сега се чувстват задължени да демонстрират публично разграничението си от почетния председател на Движението, правейки го демонстративно, сякаш за да си купят нов кредит на политическо доверие. Акцията на лидера на "Да, България" Христо Иванов на плажа в Росенец отвори нова страница на негативизъм към партията на българските турци, която в 30-годишната история на прехода е преживяла цялата гама на лицемерното политическо отношение - от прикоткване като необходим партньор през задкулисно заиграване до открито отблъскване като "прокляние".

И въпреки това ДПС мълчи.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ не се появи дори в петъчната "Панорама", където по традиция в края на всеки политически сезон застават лидерите на трите основни партии.

Ден по-късно обаче реакцията дойде.
Съвсем изненадваща.
И много знакова.

ИЗНЕДВАЩ ЗНАК

Появи се в неделя на страницата на Мустафа Карадайъ във Фейсбук.
Не негово изявление, нито слово, нито статия.

А откъс от пресконференцията, която Ахмед Доган и ръководството на ДПС, дадоха в нощта на евроизборите преди 11 години - на 8 юни 2009.
Вероятно и политици, и наблюдатели, които са прочели текста, са били шокирани - какво иска да ни каже днес ДПС с това извеждане на преден план на думи отпреди 11 години.

За онези, които са забравили, ще припомня, че на първите евроизбори през 2009-а ГЕРБ печели 5 мандата, БСП -4, ДПС-3, Атака и НДСВ имат по двама, а Синята коdлиция - 1. Резултатите бяха очаквани и проектираха ГЕРБ като първа политическа сила, на която ѝ предстоеше да поеме държавното кормило - нещо което се случи само месец по-късно на редовните избори за 41-ото Народно събрание.

Та в тази нощ Доган направи прогноза за бъдещето, която се оказва знакова, но кой тогава е допускал това.

Основните точки в изявлението на лидера на ДПС са:

- за първи път той посочва, че "най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката", визирайки "типове с неопределено битие", "мачовци, които изведнъж се качват на лодката на властта и почват да имат претенции да бъдат премиери";

- че "те" говорят на силов език, който всъщност е езикът на реваншизма;

- че без конкретни представи за правене на политика, принципи, философия, да не говорим за критерии и компетентност властта не може да се задържи дълго време;

-че партия, която превръща властта в самоцел, това е началото на края ѝ;

- че някои партии си правят политики само с анти-ДПС кампания;

- че нито една политическа сила не може да състави каквото и да е стабилно правителство с четиригодишен мандат от гледна точка на устойчивост, на финансова стабилност, на национални приоритети, които биха се материализирали с европейски политики в Европейския парламент.

Всичко това може да бъде съотнесено на 100% към днешната ситуация. Но изниква въпросът - защо чак 11 години след предупреждението на Доган обществото прозря тази мутризация в политикита и се отприщиха протестите.

През 2009-а, само месец след като лидерът на ДПС посочва, че идва "най-страшното", ГЕРБ спечели парламентарните избори с 39,71%! Зад партията на Борисов застанаха 1 624371 българи. Последваха 11 години, в които болшинството българи си харесваха този тип политика - със "силов език", без национални приоритети, без стратегия, без философия, политика на базата "кой кого победил", по оценката на Доган от 2009-а.

КОЕ ОБЩЕСТВО ТЪРПИ МУТРИТЕ

В изявлението си от онази вечер Доган прави и една грешна прогноза - да ги пуснем тези мачовци да се наиграят година и половина-две, и мога да ви кажа какво ще стане. Демек, ще се провалят. Е, не стана неговото! Стана това, което поискаха българите - мачото. Едно незряло общество априори си иска силата да го води. Иска си водач, който да прилича на него: аз към прост, и вие сте прости и затова се разбираме. това се оказа печелившата формула. През 2009-а Доган смяташе, че 20 години след началото на прехода и влизането ни в ЕС ще са достатъчни за съзряването на образованото гражданското общество с всичките му механизми за възпиране на злоупотребата с власт, партизанщината и изкорестяването на демокрацията.
Не се получи. И се стигна до самозабравата.

Затова днешната ситуация прилича много на онази през 2009-а.
Пак говорим за мутрите във властта, ДПС пак е мишена на всички политически сили, страната пак е изправена пред сериозни икономически и социални изпитания, а властта пак е без идея как да преминем през бурята.

И пак няма формула за единение на нацията.

Но има и съществена разлика.
Протестите са други. И президентът е друг.

БУНТЪТ НА МЛАДИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ

Изригнали като бунт на младите и образованите срещу мутризацията във властта, на 19-тия ден протестите вече се размиват в скандирания срещу всичко. Нямат фокус, нямат лидери, нямат послания за бъдещето, не знаят и нямат план как да го постигнат. От "Оставка" за Борисов и за Гешев се премина и към "Оставка на всички партии", което е лишено от всякаква политическа и обществена логика. Позитивната енергия се разпилява във вувузелите, опитите за ескалация и профанизация видимо отблъскват интелигентната част на недоволните. Нескопосанато ръководство на протестите даде възможност на управляващите да излязат от първоначалното стъписване и страх и да овладеят ситуацията. Революцията сякаш пак не се състоя.

Гражданското общество отново показва липса на зрялост, което обрича на неуспех всеки бунт срещу окопалата се власт. Позицията "да ги свалим тези, пък после ще мислим", е национално безотговорна.

Нито с оставките на министри нещо ще се промени, нито с хвърлянето на свински уши на сградата на МС.

И власт, и протестиращи нямат концепция за държавата утре. У едните виждаме паника, загуба на реалност и желание на всяка цена да се изкара мандата, у другите - час по-скоро да се търкалят глави на политическото бунище.

На всичкото отгоре се появиха и разделителните линии, дойде естествената фаргментация на протеста и това отне от неговата енергия. Естетическото превъзходство на протеста срещу властта умря със свинските уши пред МС.

МИСИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

На фона на всичко това президентът Радев зае страна. Вдигнатият юмрук, призивът "Мутри, вън", искането за оставка на правителството и на главния прокурор са действия отвъд границите в правомощията на държавния глава. Мотивът му, че застава на страната на недоволните хора, е несъвместим с образа за човека, който по конституция трябва да олицетворява единството на нацията. Вероятно воден от вътрешната си личностна нагласа срещу Борисов, президентът демонстрира поведение, с което не само разделя нацията, а и противопоставя институцииите - нещо, което не допусна нито един президент в годините на прехода.

Ролята на Радев в тази ситуация може да е историческа, ако той направи екип за начертаване план и стратегия за бъдещето на страната в условията на криза. За съжаление и Радев, и Борисов са се вторачили в пустия му служебен кабинет, сякаш там е заровено кучето.

 

Не! Със или без него, ако не знаем отсега какво ще правим след изборите, ще изпаднем в същата ситуация на 2009-а - едни мутри ще сменят други мутри. Смяната на системата, която искат протестиращите, няма да се случи на площадите, нито в партийните централи. Но не може без партиите. За това се иска къртовска работа, обществено съгласие, нови хора с нова енергия и нов импулс. Трябват визионери. Нищо такова не се задава на хоризонта.

БОРИСОВ ИЗЧЕРПАН, ГНЕВЪТ СЕ ТРУПА

Държавата е счупена. Парламентът е бутафория. Борисов е изчерпан. За да си купи време, правителството раздава на калпак и се лута от едната крайност в друга. ГЕРБ са пред разпад. А гневът се трупа. Разделителните линии в обществото са толкова силни, че ще бъде трудно съставянето на нов кабинет. Отсега е минирано времето след вота. Но никой не мисли за това. А как да се довлачи ситуацията до изборите - пък там, каквото ще да стане.

Това е пагубно! Ако не се намери държавнически подход - нещата могат да станат тъжни. За това предупреждава Доган през 2009.

За съжаление, и в 2011-а е същото.
Къде е промяната? Кой ще я донесе?

Къде е онази обществена енергия, която на мястото на изхабените водачи ще извика на преден план новите?
По всяка вероятност това няма да се случи сега.

Вероятно ще дойде през есента с масовото обедняване. Тогава обаче не се знае на кого нервите няма да му издържат или пък въображението на протестиращите не стигне отвъд спиране на бутона на метрото.

Изправени сме наистина пред драматична ситуация.

Въпросът е кой ще изтегли България след изборите.

Валерия Велева, "Епицентър"

 
СНАЙПЕР
News image

Борисов крои номер на ИТН: Готов съм ние да излезем, за да намалим кворума. Слави Трифонов трябва да е премиер

ГЕРБ няма да гласува за правителството на ИТН, но Бойко Борисов крои друг номер на Слави Трифонов, за да го натовари с отговорността на управлението.   "Готов съм, когато се гласува правителство, ние да излезем, за да намалим кворума, за да си направят правителство и да си понесат от...

News image

Валентин Вацев: Правителството ще бъде 100 % соросоидно и проамериканско, ще ни вкара в конфликта между Русия и НАТО

Следващата българска власт ще бъде откровено проамериканска и управленските импулси ще идват директно от американското присъствие в България.   Това коментира в ефира на Дарик радио анализаторът и преподавател по геополитика доц. Валентин Вацев.   По думите му новото българск...

News image

Корпоративно пренареждане между Прокопиев и Домусчиев вместо партийни квоти в кабинет под патронажа на "Радев&Мустафа"?!

Репликите между Христо Иванов и Мустафа Карадайъ за корупцията отразяват битката за корпоративното пренареждане зад кулисите чрез властовото преформатиране, което тече след изборите.   Иво Прокопиев стои зад "Демократична България", а Кирил Домусчиев е свързван с ДПС.  Корпоративно п...

News image

Нищо не може да спре NSA да подслушва президента. Оперативният ресурс на "яникте" в кръга на Румен Радев е неограничен

Медийната шумотевица около софтуера за подслушване чрез мобилните телефони прикрива оперативния ресурс на службите.   Президентът Румен Радев оборудвал "бяла стая" за провеждане на "тайни срещи", които да не бъдат подслушвани, разкрива "Афера".   "Бялата стая" нямала прозорци...

News image

"Бяла стая" на "Дондуков" 2! От кого се крие Румен Радев?

Президентът Румен Радев се е обзавел с „бяла стая“ в сградата на президентството на „Дондуков“ 2. За сведение – така се наричат онези помещения, които са затворени за външния свят. Става въпрос за стая, в която няма прозорци, няма дори и електрическа инсталация,...

News image

Който и да е премиер, амбасадата на САЩ ще е на власт след рейда на посланик Херо Мустафа из кабинетите на "Радев-2"

Рейдът на посланик Херо Мустафа из министерските кабинети на правителството "Радев-2" даде знак, че който и да е премиер, на власт ще е амбасадата на САЩ.   Слави Трифонов предложи най-проамериканския състав на проекто кабинет, следващият едва ли ще е по-различен.    "Янките"...

News image

Доган не прие номинацията на тандема "Пеевски-Домусчиев", "ДБ" не подкрепи кабинет "Есте". Слави Трифонов връща мандата?

Слави Трифонов оттегли Николай Василев като номинация за министър-председател, но ще се откаже ли от корпоративната формула след вечерите с Кирил Домусчиев в "Есте"?!    Ахмед Доган не прие кандидатурата на тандема "Пеевски-Домусчиев" за премиер и просарайни медии стартираха атака ср...

News image

Американците, а не Доган и Радев, дърпат конците на проекта ИТН. Слави Трифонов предложи антируски кабинет

Не се потвърждава конспиративната теория за задкулисието - "Доган дърпа конците на проекта ИТН".   Ако беше вярна, падишахът в Сарая щеше да подреди ИТН, ИСМВ и ДПС в кабинет на малцинството.   Слави Трифонов предложи 100% проамерикански, антируски кабинет. Ако Доган го беше ...

News image

ИСМВ, БСП и "ДБ" няма да подкрепят кабинет на ИТН, само с ДПС не става. Борисов не може да извърти номер, ще потопи ГЕРБ

ИСМВ, БСП и "Демократична България" няма да подкрепят кабинет на ИТН, а само с ДПС няма да стане.   Бойко Борисов не може да извърти номер скофтия, защото ще потопи ГЕРБ и ще излезе, че е "лейтенант" на Слави Трифонов.   Играта на ИСМВ и на БСП е на следващи предсрочни избори...

News image

Трифонов: "Правителство не е нито на Борисов, нито на Доган". А на Пеевски?!

"Разбрах, че правителството, което "Има такъв народ" предложи било правителство на Доган. Не е на Доган, на Ердоган е. Не - на Байдън. Не - на Макрон. Не - на Миню Стайков. Не - на Ковачки. Не - на илюминатите. Всички анализатори пропускате много варианти", пише саркастично лидерът на ИТН Сл...

News image

Пеевски се връща на бял кон с Николай Василев министър-председател! Корпоративни фактори на плюс с премиер от Варна

"Царисти" се изредиха да хвалят Николай Василев, предложен от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за кандидат-премиер.   Не и Делян Пеевски, който винаги е подкрепял Николай Василев пред министър-председателя Симеон Сакскобургготски.   Николай Василев даде рамо на Пеев...

News image

Победата на ГЕРБ няма да е пирова. Бойко Борисов ще е на власт с "прокси"-премиер от кръга на Цветелина Бориславова?!

Ако ГЕРБ победи и на тези парламентарни избори, победата няма да е "пирова", независимо че формално няма да излъчи министър-председател.   Бойко Борисов ще е на власт с "прокси"-премиер от кръга на Цветелина Бориславова - Кирил Петков.   Той е смятан и за протеже на Иво Проко...

News image

"Има такъв народ" очаквано води. ГЕРБ печели с корпоративен вот?!

"Има такъв народ" води според "Тренд" пред ГЕРБ с почти процент. "Екзакта" дава минимална преднина на ГЕРБ от 0.6%.   Очакваше се, че социологическите агенции ще дадат по-голяма преднина на ИТН. Оказа се, че са резервирани за сигурна победа на ИТН.   ГЕРБ за пореден път може ...

News image

Маджо, Таки, Пашата и Митко Каратиста не купуват гласове за ГЕРБ, организират корпоративен вот, който решава изборите

ГЕРБ ще спечели изборите въпреки акциите на МВР - те ще бъдат решени не от купуването гласове, а от корпоративния и административен вот.   Йордан Ченков, дясната ръка на боса на СИК Младен Михалев-Маджо, на Радо Слънцето, "лейтенант" на Таки, на Пашата и на Митко Каратиста не купувах...

News image

Бейзат Яхя, Пашата и Пеевски носят "ДПС-вот" на ГЕРБ, Ердоган дава бонус. Трафикът на хероин свързва "Бойко" и "Тайпи"?!

Бейзат Яхя е превеждал на Бойко Борисов при срещата му с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, написа "Афера" и няма как да сгреши - източниците й в Сарая са точни.   Вероятно не само Ерджан Ебатин е разпознал по гласа Бейзат Яхя, известен като бос на ловната резиденция "Паламар...

News image

Мрежите на Пеевски&Пашата&Орлин Алексиев отнемат по 100 000 вот на ДПС и ИТН. МВР не ги атакува, Пеевски държи флашки

Изборджийските мрежи на Делян Пеевски отнемат 100 000 вот на ДПС, които бившето "златно момче на Сарая" осигуряваше с разкешване, и още толкова от ИТН, "подаряват" 15 депутати бонус на ГЕРБ.   Касил Дал е прав, Делян Пеевски държи флашки за всички - по върховете в МВР, в службите. ...

News image

Борисов вдига вълна за победа. Ако му "отрежат квитанциите", ще вдигне "майдан" срещу Радев като в Украйна

Бойко Борисов обяви война на президента Румен Радев в пика на предизборната кампания. Лидерът на ГЕРБ прави рейд в страната при пълни зали, вдига вълна за победа на ГЕРБ.    Борисов не е правил такава кампания и очевидно води битката на политическата си кариера за категорична победа ...

News image

Задържането на Чирпанския вкара в интрига хърватски и руски босове. Бивш бос на ВИС-2 в кириза на Таки за "бялото"?!

Руските оперативно-агентурни мрежи работят за ГЕРБ във Варна - заради кмета Иван Портних и не само.   Николай Тошев-Чирпанския държи дилърските мрежи на Варна, но над него има босове и бигбосове.   Задържаха го в показна акция на МВР срещу купуването на гласове ...

News image

Чирпанския привлече оперативен ресурс. Даниел Славов в Швейцария преди кампанията, няма нужда от "преференции"

Задържането на Николай Тошев-Чирпанския беше очаквано. През първите две седмици на предизборната кампания неговите дилърски мрежи бяха "пас".   Активираха Чирпанския за привличане на оперативен ресурс при подготовката на акцията на МВР срещу купуването на гласове.    Чирпанск...

News image

Голямото разкешване във Варна беше през уикенда. Активираха дилърите на Чирпанския за привличане на оперативния ресурс

Акцията на МВР за пресичането на търговията с гласове не успя да хване в крачка изборджиите във Варна. Голямото разкешване беше през уикенда.   "Стотици хиляди левове бяха раздадени в петък, събота и неделя в партийни и фирмени офиси и в заведения", заявиха източници от службите. ...

News image

ГЕРБ печели вота във Варна с разлика, Борисов държи службите. Кой покри разстрела на Боксьора? Маджо и ТИМ са "партия"

Бойко Борисов загуби изборите в Благоевград тактически, ако беше изпратил бригадите на Пашата, ИТН и БСП нямаха никакъв шанс. Югозападът е "пашалък" на ГЕРБ.   Борисов играе една и съща игра на всички вотове и всички платени "социолози" се връзват - прави се на "умряла лисица".  ...

News image

Сарая и ББ разиграват партия във Варна. Кабинетът работи за победа на ИТН, Маджо, Таки и Пашата играят за бившия премиер

Битката на лобитата в общината във Варна - групата на "Тъстовете" и бизнесменът Ангел Дерменджиев срещу кмета Иван Портних, избухна в разгара на предизборната кампания като част от войната на босовете за овладяването на бюджета на общината и на икономиката на морската столица.   Каби...

News image

Борисов играе с три отбора във Варна - Иван Портних, Йордан Ченков и Ангел Дерменджиев ("Тъстовете" и Пашата)

Бойко Борисов е бигбос на предизборния щаб на ГЕРБ и участва в кампанията много по-активно в сравнение с вота на 4 април.   В тази предизборна кампания регионалните щабове имат много по-малко простор за маневриране - Георги Харизанов координира мероприятията и всяка вечер докладва на...

News image

Войната за митниците II. Босове в Хърватия държат трафика на кокаин от Еквадор и Бразилия през Варна, Риека и Задар

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че ще стане разследващ премиер и ще освети назначенията на митничари, обслужващи контрабандата. Борисов обаче не коментира наркоканалите.    Войната за митниците по линия на контрабандата прикрива задкулисните маневри за запазване на капиите по на...

News image

Войната за митниците. ГД БОП, ескадронът на ББ и хървати от Трафика на кокаин може да "поръчат" Узунов

Пламен Узунов е в "руската поста" на Георги Гергов и го играе "лейтенант" на президента, няма как да го държи с нещо. Козирува с двете ръце на килимчето.   Гергов също не държи Радев - президентът е в голямата игра, дори това да не ни харесва - класически "двоен играч", който обаче с...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Бойко Борисов тества реакциите за сваляне на кворума и промени позицията - ГЕРБ ще гласува против правителството на ИТН

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в събота, че депутатите на ПГ на ГЕРБ няма да влязат в пленарната зала, за да може със свалянето на кворума да бъде избрано правителството на ИТН.   Борисов тества реакциите за свалянето на кворума и промени позицията на ГЕРБ.     "Нашите д...

А някои ги пуснаха по пързалката. Кабинет на ИТН с БСП и ДПС би се оказал под обсада. И ще повтори сценария "Орешарски"

News image

Всички видимо си отдъхнаха, когато видяха Пламен Николов като кандидатура на "Има такъв народ" за премиер. Изписаха се усмивки по лицата им. Някак недвусмислено стана ясно, че кабинетът на Слави няма да има нищо общо с напрегнатия служебен кабинет. А ще бъде просто един приятен декор на вним...

Слави Трифонов ще е Премиер, ще взема решения "в един демократичен принцип". Кирил Домусчиев ще е Предприемач-партньор?!

News image

"Лично аз няма да взимам решенията. При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип...", заяви в "Панорама" на БНТ кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов.   Ако кабинетът на ИТН мине в парламента, Слави Трифонов ще е Премиерът, който ще взема решения "в един демокра...

АКЦИЯ

Ложата на Пеевски поема МВР с Петър Илиев, босове не успяха да лансират Илин Савов. "Сорос" взима МТ с Гроздан Караджов

News image

Масонската ложа, сочена като "ложата на Пеевски" -  "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ: Георги Гергов, Сотир Цацаров и Пламен Узунов, поема МВР с Петър Илиев, който вероятно ще бъде и вицепремиер.   Така Делян Пеевски, смятан за изключително влиятелен в службите, ще разшири влияние...

Вижте състава на кабинета на Пламен Николов! Шеф на МВР е Петър Илиев!

News image

Ето имената на бъдещите министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), които бяха представени по време на срещата им с ПГ на ИБГНИ.   Партията на Слави Трифонов вече предложи депутатът с философско образование Пламен Николов за кандидат-премиер.   Петър Илиев, почетен...

КИЛЪРИ

"Слави" с повече охрана от Борисов, стигне ли Пеевски, ще е бигбос. Хунтата го поръчала на вечеря в "Есте" и "Делта Хил"

News image

Слави Трифонов е с по-голяма охрана от Бойко Борисов, който движи с джипа без авангард и с един охранител от НСО.   Борисов няма нужда от охрана. Всички "поръчки" за покушения срещу него са пунта мара - най-вече от Сретен Йосич.   Слави Трифонов вероятно има - първо да се пра...

Алберт Рижий поръчан от брата на Надир Салифов-Лоту Гули?! Алик Рижий и Лоту Гули си оспорвали протекциите на Дед Хасан

News image

Алберт Рижий е сочен в руски медии като поръчител на разстрела на Надир Салифов-Лоту Гули в Истанбул миналото лято.   Той организирал покушението като отмъщение за убийството на Ровшан Ленкорански, поръчано от Лоту Гули.   Намик Салифов, брат на Надир Салифов-Лоту Гули, се по...

МАФИЯ

Босът на турската мафия Седат Пекер с Божков, Таки и Пеевски в Дубай. Атакува властта на фона на "Омерта" на Марио Пузо

News image

Босът на турската мафия Седат Пекер обяви в едно от видеата си в Ютюб, че се намира в Дубай.   Според руски интернет ресурси преди това той е бил в Северна Македония, напускайки Турция, за да не бъде задържан.   Ако Седат Пекер наистина е в Дубай, както заявява, той е в знак...

«Он раскрывает их преступные схемы»: мафиози разоблачает окружение Эрдогана

News image

«Если хоть что-то из того, что я говорю, ложь, я отрежу себе палец. Я обещаю вам», — без таких отсылок к чести не обходится ни одно видео на YouTube турецкого криминального авторитета Седата Пекера. Он уверенно обвиняет в преступлениях министров, окружение президента Реджепа Тайипа Эрд...

РЕКЛАМА
Банер