СНАЙПЕР

Войната (не само) е математика II. Проф. Витанов: "Путин е имал реална представа, затова дишаше тежко на 24 февруари"

alt
"Войната е математика. Математиката показва, че е невъзможно да се завладее страна с население от 40 милиона души.", заяви о.р. полк. Роман Свитан в интервю за основателя на интернет-изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон,  
 
Войната е математика. "Украинската армия намалява. И в края на краищата тази война ще се преустанови", заявява проф. Николай Витанов в интервю за Калина Андролова и InFacto. 
 
Две математически тези. Полк. Роман Свитан залага, че не може да се завладее страна с 40 милиона население. Проф. Николай Витанов - "Украинската армия намалява. И в края на краищата тази война ще се преустанови". (Освен това добавя, че Путин може да разчита на 10 милиона руснаци в Украйна. Всъщност се оказа, че не може - етнически руснаци воюват във ВСУ срещу руската войскова групировка в Украйна.) 
 
"Има математическа и научна методология, която се прилага при анализ на сложни системи, включително на военни системи. И тази методология се използва във всички големи генерални щабове на света – американския, руския, германския, френския и пр. Тези щабове имат повече информация и по-големи възможности за компютърни симулации, но методологията е една и съща. Понякога дори в медиите се появяват съобщения за това. Например украинците се хвалят, че някаква тяхна атака е била 16-17 пъти симулирана от американския генерален щаб с цел да се прецени коя е най-добрата посока, как да се случи, къде ще бъде с най-малко жертви и др. (...) Изключително много се използва математика при планиране и водене на военни действия. Не тук, в България, но големите държави използват такава методология. Никой не хвърля милионна армия без да направи предварително планиране, математически симулации на това какво ще стане, колко оръжия ще са необходими, изобщо цялата логистика трябва да се планира. Това всичко е математика, много математика. Логистиката е една мрежа от пътища, по която оръжието трябва да се закара от т. А до т. Б, да се изчислят разходите, по-добрите маршрути, опасностите и пр. И сядат едни хора в генералните щабове и започват да изчисляват. Симулират варианти, за да постигнат и да изберат най-добрия вариант", заявява проф. Витанов. 
 
Защо тогава математическите модели на руския генерален щаб се провалиха при настъплението към Киев и не изчислиха логистичните проблеми на руската войскова групировка, след като "цялата логистика трябва да се планира", както отбелязва проф. Витанов?
 
"Възможно ли е Путин да няма обективна оценка за ситуацията, за армията, за възможностите, да е очаквал да го посрещнат като в Крим, или да е разчитал, че Западът няма да подкрепи толкова явно Украйна?", пита Калина Андролова.
 
"Мисля, че Путин има и е имал реална представа. Той е работил в КГБ, оглавявал е и Федералната служба за сигурност, преди да стане президент. Такива хора имат представа. Затова пъшкаше, като обявяваше решението на 24 февруари за началото на специалната военна операция. Пуснете си го този запис, за да го чуете как диша тежко. Просто е знаел, че няма да бъде никак лесно", коментира проф. Витанов.
 
Защо като е имал реална представа заяви, че в "специалната военна операция" (СВО) ще участват само офицери и контрактники, а когато стана ясно, че руската войскова групировка трябва да отстъпи от Херсон, обявен вече за руски областен център, обяви "частична военна молибизация"?!
 
Защо руската войскова групировка не успя да превземе Харков, на 40 километра от границата, обявен от Кремъл за проруски град? Нали според проф. Витанов Путин може да разчита на 10 милиона руснаци в Украйна. Оказа се, че не може. Затова не издаде указ за прекратяване на "частичната военна мобилизация". 
 
Путин не може да превземе месеци наред Бахмут, хвърляйки щурмоваците на "Вагнер" и подразделения на ВДВ. Как ще превземе Киев, за да "денацифицира" Украйна, сваляйки правителството, каквато цел обяви на 24 февруари.
 
"Теорията казва, че за да контролираш една държава ефективно, са необходими по двама войници, тежко въоръжени, на квадратен километър. За Украйна това означава милион и двеста хиляди. Путин вкара 175 хиляди, значи целта му изобщо не е да завладява цяла Украйна. Но ако той вземе Донбас и Черноморието, нищо няма да остане от Украйна", заявява проф. Витанов. 
 
Как ще контролира Путин Украйна, ако математиката на проф. Витанов се окаже точна и войната спре, след като ВСУ намалее. Според него това можело да стане с двама тежко въоръжени войници на квадратен километър, тоест 1 200 000. 
 
Какво стана обаче с превземането на Одеса, което според ген. Яков Кедми щеше да се случи до 1 септември. Как ще превземе Путин Лвов, за да спре доставките на оръжие от групата "Рамщайн"? "Западенците" мразят руснаците дори повече отколкото ги ненавиждат поляците. 
 
"Но ако той вземе Донбас и Черноморието, нищо няма да остане от Украйна", твърди проф. Витанов - ами да го вземе Донбас, ама нещо е затънал в Бахмут, а десантът за правземането на Одеса стигна до "иди на х*й" за флагмана на Черноморския флот на ВМС на ВС на РФ "Москва".
 
Как ги изчислява проф. Витанов тези 1 200 000? Вкарва ли в сметката горите на Галиция и Волин, където няколко хиляди бойци на ОУН-УПА воюват едновременно срещу германци и руснаци, продължавайки съпротивата повече от десет години след края на ВСВ?
 
Ако войната е математика според проф. Витанов, защо не включва в изчисленията факта, че САЩ са организирали лендлийз за СССР по време на ВСВ, а сега е за Украйна?!
 
Западняците давали според него оръжие и боеприпаси, колкото да държи Украйна на системи. Така е. Почти. Силите за отбрана на Украйна обаче спряха бронетанкова колона на руската войскова групировка, тръгнала да завладява Киев като на парад, само с "джавелини" и "байрактари". Сега имат "хаймарси", очакват "леопарди" и "абрамси". 
 
Путин не разполага с неограничен ресурс за "частичната военна мобилизация" - триста хиляди му стигнаха да стабилизира фронта в Донбас, още триста хиляди ще му трябват за "голямото настъпление" в рамките на "частичната военна мобилизация", за да "освободи" целия Донбас - след Бахмут идват Славянск и Краматорск. После? Контранастъпление на ВСУ, които могат да "хванат в крачка" руската войскова групировка. 
 
Математиката на Путин няма да излезе без "всеобща военна мобилизация", в която количеството да се превърне в качество, както казвал Сталин след...Хегел. Диалектика и математика на войната.
 
Войната (не само) е математика. Ако беше така, САЩ нямаше да се провалят във Витнам, а руснаците в Афганистан. 
 
Войната (не само) е математика за украинците, каквито и математически симулации да правят в Генералния щаб на ВСУ - украински бойци принудиха руската войскова групировка да отстъпи от Херсон, украинците воюват за страната си. Изключително мотивирано. Путин превърна всички украинци в "нацики", докато се опитва да "денацифицира" Украйна.
 
Войната и за Путин (не само) е математика - разкешва стотици хиляди рубли, за да мотивира руските войници в една класическа завоевателна война, в която товареха и перални от домовете на украинците на танковете си. Бизнесмени вече обявяват милиони за унищожени или пленени "леопарди" и "абрамси". Кинти. Математика. Обаче Путин отиде във Волгоград, за да мотивира руснаците да воюват за "съхраняването на Русия" с идеология.
 
Кой застрашава Русия - Западът, който превръщал Украйна в плацдарм. Тезата на Путин е подкрепена и от проф. Витанов - ракетите от Украйна щели да стигнат до Москва за десетина минути. А за колко ще стигнат от Финландия и Швеция до Санкт Петербуг, които Путин вкарва в НАТО със СВО?!
 
Математиката на Путин засега не излиза и без всеобща военна мобилизация няма да излезе. Руската войскова групировка затъва в Бахмут. Ако обаче обяви всеобща военна мобилизация, може да загуби не само войната в Украйна, но и Русия - Путин не е Сталин, колкото и да се опитва, и руснаците ще му скочат. Затова и не я обявява, играейки номера с "пълзяща всеобща военна мобилизация" с неотменения указ за безсрочната "частична военна мобилизация".
 
Досега Путин има само един успех в СВО - превземането на Мариупол, което беше и една от основните му цели. Постигна я с цената на много загуби, бомбардировки и ракетни удари, с които срина града и заводите за стомана "Азовстал" и "Илич", превръщайки победата си в Пирова, защото не получи стоманата на Мариупол.
 
Путин не атакувал градовете на Украйна с "бомбен килим" и затова не я бил превзел досега, заявява проф. Витанов. Всъщност Путин не може да бомбардира градовете на Украйна, защото военната авиация не може да влезе в територията на Украйна заради ПВО на ВСУ и затова използва ракети. 
 
"Войната е математика" е тезата на проф. Витанов - Русия имала много по-голям ресурс от Украйна, но не включва ресурса на групата "Рамщайн", която вкарва Путин във втори Афганистан. 
 
Руски военни експерти имат друга математика, различна от тази на проф. Витанов - въпреки несъмнения си патриотизъм, заявяват, че Украйна ще получи от Запада всичко - и танкове, и самолети, и далекобойни ракети. И подготвят руснаците за "война на големите числа", за да постигне Путин целта на "СВО" - "голямата историческа Русия".
 
bgsniper.com
 
СНАЙПЕР
News image

Лорер коя роля реди за Благомир Коцев, на Кирил Йорданов или на Христо Бозов? ББ като Иван Костов ли ще играе в Пиесата?

Даниел Лорер има много опции да спечели кметския вот във Варна и много опции да го загуби, за разлика от Иван Костов, който имаше една опция да го спечели и една да го загуби, но той поне се договори с "отборите отсреща", след като загуби вота.   Дали Лорер се е договорил с Борисов п...

News image

Людмила Колева, кандидат на ГЕРБ, и Веселин Василев на СДС, фаворити за балотажа в район "Приморски" във Варна

Людмила Колева, кандидат-кмет на ГЕРБ, и Веселин Василев, на СДС, са фаворити за балотажа в район "Приморски" във Варна, заявиха опитни изборджии в морската столица.   Според тях Николай Желязков, кандидат-кмет на ПП-ДБ за района, не разполага с изборджийски мрежи като Людмила Колева...

News image

Кметът на "Младост" във Варна обявява война на Портних, може ли ГЕРБ да загуби в райони, а да спечели в голяма община?

Кметът на "Младост" във Варна Христо Христов не само се кандидатира за кмет на района, но и обявява война на кмета на морската столица Иван Портних, след като не го номинира за кандидат на ГЕРБ за района за нов мандат.   Христов се кандидатира за кмет в "партия" с кандидат-кмета за В...

News image

Левицата номинира Мария Тодорова за кандидат-кмет на Варна: "ЗА Варна такава, каквато може да бъде"

Левицата номинира Мария Тодорова за кандидат-кмет на Варна, тя е и водач на листата за общински съветници на коалицията.    Мария Тодорова отправи предизборно послание в профила си във Фейсбук -  "ЗА Варна такава, каквато може да бъде":   "Моята кандидатура е обмислена и осъз...

News image

ПП-ДБ няма да пробие във Варна, дори с милиони от ВТ. ГЕРБ-спонсори вадят повече, "кредит" от Маджо е част от Ресурса

ПП-ДБ не може да пробие във Варна, както "прогнозират" някои политолози. ГЕРБ води със значителна преднина, по-голяма от разликата с ПП-ДБ от 7% в национален мащаб.   Лидерите на ПП-ДБ може да се изкушат да заложат на "спонсориран вот" като на парламентарните избори в морската столиц...

News image

Лорер не може да "вземе" Варна, столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и "Мултигруп"

Защо ПП не може да спечели кметския вот в морската столица? Варна е столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и новите босове на "Мултигруп", както и на един от най-влиятелните топ бизнесмени.   Даниел Лорер, който ще е "кмет в сянка", ако кандидатът ...

News image

Икономическа група реди листа в "партия" с топ бизнесмени във Варна. Цели се във Везната за мнозинство в Съвета

Емблематична икономическа група реди кандидатска листа за Общинския съвет във Варна в "партия" с топ бизнесмени в морската столица - шефовете на "Хидрострой", "Комфорт", "Интерком груп", "Булавто", "Планекс" и други големи фирми.   Бизнес коалицията може да вкара в Общинския съвет че...

News image

Американците готвят Васил Терзиев за премиер. "Партията" на ЦРУ с бившите от ДС е класика в жанра

Когато ПП-ДБ обявиха номинацията на Васил Терзиев за кандидат-кмет на София, написахме, че кметската позиция е стъпало към премиерската.   "Кметският пост на Васил Терзиев е мост към премиерския пост", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БТВ.   Васил Терзиев е фаворит кат...

News image

Алексей Петров редил Сглобката по схема на "янките". Васил Божков ли ще подрежда следващата?

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни избори, поне законодателната рамка да е факт".     Аз винаги казвам истината, така че срещи сме провеждали с него...

News image

Американците връщат Божков в бизнеса и политиката, Борисов става проамерикански "ястреб"? Това ли е играта на "янките"?

Васил Божков ескалира атаката срещу Бойко Борисов при новата среща с американските власти в края на септември, както анонсира Стоян Баумайер, адвокат на бизнесмена, и "янките" го вадят от "Магнитски", а той се връща в големия бизнес, което означава и в политиката.    Това ли е играта...

News image

Божков - стратегия за дълга битка? Ще го подкрепят ли медиите и няма ли да го отстранят "янките", ако поведе в играта?!

Васил Божков вероятно се е подготвил за дълга битка, която да спечели с нападателна стратегия, но ситуативно го вкарват в отбрана - за Пригожин и Алексей Петров.   Първата атака срещу Божков е за Пригожин. Това вероятно е подготовка за следващата - за Алексей Петров, заявиха източниц...

News image

Кой пласира версията, че Васил Божков ще влезе в играта с вота? Пеевски няма да го пусне в тази ципия

Кой пласира версията, че Васил Божков ще влезе в играта с вота - "обичайните заподозрени", политолозите и бизнес и политически играчи, които ги финансират. Дали ще стане?   "Ако на 5 септември Апелативният съд промени мярката за неотклонение на Божков, той може да влезе в играта с ме...

News image

Божков се върнал от "съображения за сигурност" след катастрофата с Пригожин?

"Дали "случаят Пригожин" и връзките между лидера на Вагнер и Васил Божков, които очевидно са известни не само на българските разследващи, но и на службите за сигурност на редица държави, са катализаторът, който е задвижил по-бързо процедурата по прибирането на Божков в България. Дали "съобра...

News image

Президентът няма да влезе в сценария "Васил Божков". Копринков не губи позиции след връщането на Божков?

Президентът Румен Радев няма да влезе в сценария "Васил Божков". Президентът вдигна юмрук и призова "Мафията, вън!", след като прокуратурата влезе в президентството.   Божков няма нищо общо с това. Първо Христо Иванов дебаркира пред "Росенец", след това прокуратурата влезе в президен...

News image

Божков игра показно, върнаха му Ресто с Пригожин. Лансират версия, че "Вагнер" е застрелял Алексей Петров?!

Васил Божков игра показно. "Ако думнеш Алексей, може да се прибираш", написа Борис Марков, смятан за близък до Делян Пеевски, във Фейсбук.   "Появи се информация в медиите, че е виновен за убийството на Алексей Петров", заяви Георги Гатев, адвокат на Васил Божков.   "Черепа" ...

News image

Версия инсценировка. Дъщерята на Пригожин постави като заставка в профила си във Фейсбук радостна снимка до бизнес-джет

Версията за инсценировка на катастрофата със самолета на Пригожин става все по-актуална.    Полина, дъщерята на Пригожин, постави като заставка в профила си във Фейсбук радостна снимка до бизнес-джет, съобщава "Московский комсомолец".   Сега, след резонансната авиокатастрофа ...

News image

Многоходовка или Шахматистът от Сарая надиграва математика?! Проруски и проСарайни медии атакуват Васил Божков

След нашия пиниз от петък, че Божков е като Пригожин, "Черепа" го свързаха с "готвача" на Путин, с Игор Сечин (ГРУ), само с Путин не са го свързали.    Подлагат го на американците, които и без това го държат на прицел, не само и не толкова с "Магнитски".    Защо проруски и пр...

News image

"Пригожин и Уткин оцеляха": западната преса намери потвърждения на версията. Двойници, фалшиви паспорти и хитър план

Има все повече конспиративни теории около катастрофата на самолета Embraer Legacy на Евгений Пригожин. Да, ръководителят на ЧВК "Вагнер", заедно с Дмитрий Уткин и Валери Чеканов, бяха в списъците на пътниците, но все още няма резултати от експертизите, някои от останките не подлежат на визуа...

News image

Версия инсценировка. Френски, руски и британски експерти лансират версията за инсценировка на атентата срещу Пригожин

Бивш френски контраразузнавач лансира версията за инсценировка на атентата със самолета на шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.   След това тази версия започна да се прокрадва в британски медии и дори в прокремълски сайтове.   Артьм Степанов, личният пилот на Пригожин, спо...

News image

"Поръчан си!" на Самоковеца за "Черепа", ако го отстранят за провокиране на война, ерата на проруските босове приключва

"Поръчан си!", сугестиращият лаф на Константин Димитров-Самоковеца, вече е за Васил Божков-"Черепа", заяви източник на изключително висока позиция в службите.    "Американците няма да оставят Божков да свали правителството с "мокри поръчки" в предизборната кампания", категоричен е из...

News image

"Трактора" атакува Васил Божков с Таки за Къро. А.П. и "Черепа" са извън играта, Таки е "партия" с босовете на власт

Алексей Петров-"Трактора" извади Васил Божков-"Черепа" от играта за власт с комбинацията с Таки за Къро, но за Ресто го поръчаха.   Изборджийските (дилърски) мрежи на Къро са участвали в предизборни кампании на ПП, много активно на последните парламентарни избори. "Черепа" е налял ми...

News image

Разстрелът ескалира кампанията срещу проруски босове? Васил Божков-"Черепа" ли е следващият поръчан "руски агент"?

Бившият шеф на СОБТ ген. Красимир Петров вкара коварен пиниз за Алексей Петров в интервю за "Нова тв" - "Общувал си е вероятно с руски служби, но това не ме е вълнувало".   Ама как ще го е вълнувало, сякаш той не е работил за охраната и сигурността на "Лукойл", когато Валентин Злате...

News image

ББ ще е инкяр. Копринков ли ще покани МВР, Маджо, Баретата, Маргините или Бай Добри и...Божков за вендета от 2002 г...?

"Политици и бизнесмени, които са се познавали с убития Алексей Петров, ще бъдат разпитани, за да се изяснят всички подробности около живота и дейностите му, както евентуално и мотиви за убийството", обяви заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев.   Политици. Това вероятно означ...

News image

Борисов не коментира разстрела на Алексей Петров. Очаква ли атака срещу "копринковците" или факторите за ДАНС?!

Бойко Борисов като опитен политически играч не коментира разстрела на Алексей Петров. Според източници в ГД БОП, които работят по "пътя на копринката", вероятно очаква атака срещу "копринковците", която да бъде представена като Ресто и да прикрие старите босове като поръчители.   Опе...

News image

Старите босове извадиха Алексей Петров от Играта. Поръчителите си опазиха Бизнеса, на властта май не й липсва Посредника

Алексей Петров беше изваден от голямата властова игра в корпоративно-политическия модел с класически поръчков разстрел.    Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов няма как да не е в час със Схемата, но акцентира върху миналато и "Октопод".   Цветанов поне не пос...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

СДС-Варна откри предизборната си кампания за Местни избори 2023

News image

СДС-Варна представи листата си и кандидатите за кметове на район "Приморски" и с. Константиново и откри кампанията си за Местни избори 2023 г. На събитието гостуваха евродепутатът от СДС доц. Александър Йорданов и народният представител от СДС доц. Медиха Хамза в парламентарната група на ГЕР...

Мария Тодорова – кандидат за кмет на Варна: Трябва да има цялостна визия, да знаем накъде и как да се развива града

News image

Казвам се Мария Тодорова, майка, юрист, общественик, за втори път общински съветник, председател съм на една от постоянните комисии. Определям себе си като типичен варненец. Това, което ме мотивира, да съм тук – не се притеснявам от неудобните въпроси и искам да говорим за Варна като к...

Васил Терзиев 100% кмет на София, Костов не успя да разбие коалицията ПП-ДБ. Пунта мара се оказа атаката на ББ срещу ПП

News image

Васил Терзиев ще спечели битката с Антон Хекимян и 100% ще е кмет на София, защото на американците им е важно той да е премиер след кметския мандат, заявиха източници от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов.   Според тях Иван Костов не е успял с атаката си срещу Васил Терзиев да ...

АКЦИЯ

Лорер сменя стратегията, играе хард срещу Портних - "кампания за милиони", "гръцки острови" и "колежи в Швейцария"

News image

След "Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев" се обади щабист от екипа на Даниел Лорер и Благомир Коцев, за да коментира - "Грешите. Кампанията сега започва и ще има изненади, можем да играем много хард, когато ни провокират!".   Според щабиста Благомир Коцев ше попита в дебатите...

Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев. Дали ще му излезе покер раздаването, отсреща са в час с играта и са на макс?

News image

Даниел Лорер е много комбинативен играч - гросмайстор в бриджа и покера, според познавачи по-добър дори от Васил Божков, който е гуру на Бойко Борисов в тези игри от парти-сесиите им на "Витошка", когато не са били "фигури", а само партньори.   Лорер реди тиха кампания на Благомир Ко...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Разстрелът на Алексей Петров - заради ДАНС или вендета, или и двете? Поръчителите знаково не отстраниха изпълнителя

News image

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че се работи по две основни версии за разстрела на Алексей Петров - лични отношения, тоест врагове, или конфликти в бизнеса, които кумулирали множество подверсии.   Кои са тези митични врагове на още по-митичния Алексей Петров - Николай Доб...

Могат да спрат ББ във Варна, но той не е Костов. "Абдула Патаев II" засега не се задава. HAVA&Co стисна ръце с "опоненти

News image

Кметските вотове във Варна никога не са били 100% сигурни за сочените като фаворити - освен избирането на Христо Кирчев на 13 октомври 1991г., когато имаше синьо цунами.    Иван Портних обаче ще спечели вота, ако някой външен фактор не организира остро мероприятие. Бойко Борисов може...

РЕКЛАМА
Банер