СНАЙПЕР

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

alt

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията.

В зависимост от аудиторията, Бутина се представя като служител на руската централна банка, водещ активист за правото на свободно притежаване на оръжие, "представител на Руската федерация," докторант във Вашингтон, журналист и връзка между екипа на Тръмп и Русия. Тя използва всяка от тези си роли, за да изгражда контакти на по-високо ниво в столицата на Америка.

Това е поредната страница от вече позната история във Вашингтон: свързани с Кремъл политически играчи, които се сближават с Републиканската партия.

Връзките с Русия може да са опасни

Откакто американското разузнаване стигна до извода, че Русия се е намесила в президентските избори, връзките на екипа на Тръмп с Русия са наблюдавани под лупа. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка, защото е подвел шефовете си за контактите си с руското правителство; бившият мениджър на кампанията му Пол Манафорт също подаде оставка заради съмнения за отношенията му с Русия.

Контактите на Бутина с консервативната общност във Вашингтон са изградени благодарение на агресивната й кампания за правото да притежава огнестрелно оръжие. Някои я описват като "публичното лице на правото на притежание на оръжие в Руската федерация".

Две от приятелствата на Бутина са особено интересни. Тя започва бизнес с Пол Ериксън, активист на републиканската партия от десетилетия. Работи и като специален помощник на заместник-гуверньора на руската централна банка Александър Торшин, бивш руски сенатор от партията на Путин, за който се твърди, че има връзки с руската мафия.

На 12 ноември 2016 г., скоро след победата на изборите на Доналд Тръмп, Бутина организира парти за рождения си ден в Cafe Deluxe край Американския университет, където следва.

Събитието е бал с маски, на който присъстват съветници в кампанията на Тръмп както и Ериксън, който е казал на гостите, че е от преходния президентски екип на Тръмп. Мария е маскирана като руската императрица Александра, а Ериксън е с костюм на Распутин.

alt

Докато охладена водка се лее през ледена скулптура - от бутилка, върху която са нарисувани съветски сърп и чук - тя не пропуска да се похвали с контактите си. Младата жена смело заявява, че е част от комуникациите на кампанията на Тръмп с Русия, споделят двама присъствали на партито.

Ериксън и Бутина са засичани често заедно при публични събития, например на "Бала на свободата" след встъпването в длъжност на Тръмп, където входът е само с покани, както и в Russia House, тематичен руски бар в Дюпон Съркъл, Вашингтон. На едно такова събитие през есента на 2016-та, Ериксън се хвали, че консултира преходния екип на Тръмп, споделят двама присъствали източници. Той разказва и как е запознал Михаил Калашников, изобретателя на AK-47, с бившия президент на NRA Дейвид Кийн. Говори се, че Калашников е  вдъхновението за създаването на групата за оръжеен активизъм на Бутина "The Right to Bear Arms".

Двамата изглежда се сближават: Ериксън създава компания с ограничена отговорност с Бутина през февруари 2016-та, показва документация в щатския архив на Южна Дакота. Остава неясно с какво всъщност се занимаватази организация, наречена Bridges LLC. Въпреки че живее във Вашингтон, мобилният номер на Бутина е с код от Южна Дакота.

Като бивш член на борда на Американския консервативен съюз - влиятелна консервативна група, която организира годишната конференция за консервативна политика (Conservative Political Action Conference - CPAC) Ериксън има огромна мрежа от контакти в десницата.

alt

През това време Бутина си изгражда репутация като борец за правото на притежание на оръжие в Русия. През 2011-та тя създава група, наречена "Право на оръжие", която се бори за правата на руските притежатели на оръжие.

"Защитаваме правото на притежание на оръжие в Русия, както и хората, които притежават оръжие и са в ситуация на самоотбрана," заявява Бутина пред консервативния новинарски сайт Townhall през май 2014-та.

Тази есен групата на Бутина посрещна Ериксън в централния си офис в Москва. На събитието Ериксън е представен като ветеран от шест президентски кампании, който е работил в Белия дом по времето на Рейгън.

Ериксън обаче не е единственият приятел на Бутина с връзки сред елита. Тя е и близка с бившия руски парламентарист Александър Торшин. Торшин е зам.-председател на руския парламент в продължение на повече от десетилетие и е член на влиятелния руски Национален антитерористичен комитет, държавен орган, в който участват и директорът на ФСБ и министрите на отбраната, вътрешните и външните работи.

Когато Торшин е бил зам.-гуверньор на руската централна банка, Бутина е негов съветник, както разкрива архивна версия на личния й уеб сайт, който е офлайн приблизително от времето, в което тя се е преместила във Вашингтон през есента на 2016-та. Тогава бившият руски сенатор редовно туитва за нея, качвал е и нейни снимки в Twitter.

И Торшин, и Бутина са пламенни защитници на правото на притежание на оръжие. И двамата са пожизнени членове на NRA - американска организация в защита на носенето на оръжие. Те са единствените двама руснаци, за които се знае да са пожизнени членове. Двамата са присъствали на годишната среща на NRA през 2014-та като специални гости на тогавашния президент на NRA Дейвид Кийн.

"Млада организация сме. Съществуваме от три години. Поканихме Дейвид Кийн, той изнесе реч на годишната ни среща. Това е като отговор на поканата ни, от една страна," казва Бутина пред Townhall. "От друга страна е пожизнен член на нашата организация, руски сенатор. Името му е Александър Торшин. Той е пожизнен член и на NRA, и обикновено участва в такива събития, във всяка годишна среща на NRA. Сега обаче ситуацията между двете страни е много затруднена, и трябва да бъдем тук заедно със сенатор Торшин. Той обича оръжията, подкрепя нашата организация и е приятел на NRA."

Състоянието на Торшин се е увеличило драстично в последните няколко години според организацията Transparency International, следяща нетното финансово състояние на руските политици.

"Един от ръководителите на Торшин в банката между 1995 и 1998, бившия първи зам.-гуверньор Сергей Алексашенко, казва, че Торшин може би се е върнал на стария си пост със съдействието на Федералната служба за сигурност (ФСБ), с която изглежда има отдавнашни връзки," пише Bloomberg. "Алексашенко, бивш шеф в Merrill Lynch в Москва, сега е старши изследовател в института "Брукингс" във Вашингтон."

Въпреки връзките си с Русия, Торшин все още е желан гост в консервативните кръгове. През май 2016-та той отново дойде на националната конференция на NRA и беше на една и съща маса с Доналд Тръмп-младши, както съобщава същата статия в Bloomberg.

В крайна сметка връзката Торшин-Бутина-Ериксън е пореден пример за контакти между влиятелни руски фигури и вашингтонски политически играчи - типа контакти, които проучват ФБР и няколко комисии в Сената във връзка с опитите на Москва да влияе на американската политическа сцена. Тази седмица New York Times съобщи за задкулисно предложение, при което се предлага да бъдат отменени санкциите срещу Русия, като същевременно се прекрати конфликтът в Украйна, доставено до Белия дом чрез адвоката на Тръмп Майкъл Коен.

Какво казва Тръмп по въпроса?

Едно със сигурност е ясно: самият Тръмп започва да се дистанцира, поне публично, от всякакви евентуални свои връзки с Русия.

alt

На 11 юли 2015 г. - повече от година преди да започне да следва в Американския университет - Бутина е била в Лас Вегас на ранен митинг в зората на президентската кампания на Тръмп. По време на частта за въпроси и отговори, тя е запитала Тръмп за санкциите срещу Русия.

"Аз съм от Русия. Въпросът ми ще е на тема външна политика," казва Бутина, като гледа в предварително подготвените си бележки. "Ако бъдете избран за президент, каква ще е външната ви политика специално по отношение на връзките с моята страна? Желаете ли да продължите политиката на санкции, които вредят и на двете икономики? Или имате други идеи?"

"Познавам Путин, и ще ви кажа нещо - ще се разбираме добре с Путин," отговаря Тръмп на въпроса на Бутина. "Бих се разбирал много добре с Путин, в смисъл, ако имаме необходимата сила. Не мисля, че ще са ни нужни санкции. Мисля, че ще се разбираме много, много добре."

В наши дни, с трупащите се разкрития за намесата на Русия в президентските избори в САЩ, Тръмп дава много различен отговор. "Не познавам Путин," туитна той по-рано този месец.

"Нямам нищо общо с Русия," допълни Тръмп на пресконференцията си от 16 февруари. "Не съм водил телефонни разговори с Русия от години. Не говоря с руснаци. Не че не бих го правил - просто нямам никой там, с който да разговарям.

Webkaffe

 
СНАЙПЕР
News image

"Заговорници срещу Бойко" на "конспиративен обяд" обслужени със СРС. МОСАД, ГРУ и Цветан Василев в меню "Радев алангле"

Поредният заговор срещу властта е разкрит. "Агенти" на МОСАД и ГРУ са заковани как планират "пълзящ преврат" по време на "конспиративен обяд" и са обслужени със СРС-та. Вместо да се погрижат за контранаблюдение, заговорниците били съпровождани от "цял бус охранители". Цветан Василев,...

News image

Партията "Деси Радева" печели изборите. "Г-жа президентшата" направи партия преди Р.Р., за да стане "Г-жа премиерша"

Десислава Радева обяви Иво Христов от листата на БСП за ПРЕДАТЕЛ, защото иска БСП да загуби изборите. (Нейната игра е Румен Радев да стане премиер, затова работи Б.Б. да довърши мандата.) Корнелия Нинова изригна с медийно "ресто" - "Не ме занимавайте с Деси Радева, как да я коментирам пол...

News image

Доган нареди листа без кандидат от Кърджали. "Фейкът" Пеевски вади 50 000 от Северозапада, това означава загуба на БСП

И какво се оказа - обявиха за "фейк новина" информацията в медиите преди месец, че Делян Пеевски ще е втори в листата на ДПС. И той не само е втори, но ще превърне с изборджийската си машина във "фейк" твърденията за "Кърджали гейт", защото няма кърджалиец в листата на ДПС. "Кърджали гей...

News image

Доган блъфира вълшебно, на Падишаха му трябва Велик везир и преговарящ с ТИМ и Маджо. Пеевски в Брюксел, ама друг път

Делян Пеевски отива в Брюксел, ама друг път, ще гради опорните пунктове на "Отсечката Доган" по трасето на "Един пояс, един път". След отстраняването на сарайния дост Валентин Златев ще има много работа в Бургас, във Варна ще трябва да преговаря с ТИМ и Маджо за пристанището. Делян...

News image

Златев загуби "войната на олигарсите" с Домусчиев и Пеевски, "Бойко" и Доган се "отдръпнаха". И рашките го "повишиха"

Валентин Златев е аут от играта от половин година - Кирил Домусчиев му скочи с Делян Пеевски и Николай Вълканов. И рашките го отстраниха от оперативното ръководство "с повишение" - "да осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на стра...

News image

Свършва мандатът на Цацаров, Пеевски отива в Брюксел. ДПС нареди лидерска листа, Сарая в битка за 3 евромандати

Потвърди се инфото от четвъртък, че ДПС тръгва в битката за Брюксел с Делян Пеевски напред. Свършва мандата на Цацаров, Пеевски става евродепутат. ДПС нареди лидерско-корпоративна листа, Сарая влиза в битка за трима евродепутати. Мустафа Карадайъ се отказва, Делян Пеевски отива в Брюксел...

News image

Б.Б. събира партии, корпоративна подкрепа, житари и хидростройци, Маджо и Маргините. "Компромат гейт" работи за БСП

Б.Б. събира "десни" партии" и корпоративна подкрепа, прибавя организиран вот от житари и "хидростройци". Маджо, Пашата, "Котараците", Митко Каратиста и Маргините ще бъдат як съпорт за ГЕРБ. Обаче "Компромат гейт" работи за БСП, "Позитано"20 чака и "хакерски" презент за "тайни сметк...

News image

Осветяването на полк. Чавдар Петров като свързан с "Позитано"20 работи за ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив

Осветяването на о.р. полк. Чавдар Петров като свързан едновременно с "пропрезидентската партия" и "Позитано"20 и разкешването за водачите на "зелените чорапчета" в Тетевен накланя везните към ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив, тъй като надува резултата за БСП, а Бойко Борисов държи жокер с...

News image

ГЕРБ проби схемата на десните и БСП. Иван Костов спира рокадата "Кънев-Тафров" и играта с "Позитано"20, иска два мандата

След като провокира и раздуха медийно "войната" между Сергей Станишев и Корнелия Нинова щабът на ГЕРБ проби схемата на десните с "Позитано"20. Щабистите на "Позитано"20 не криеха, че Радан Кънев е обещал на Корнелия Нинова "преливане" на 50 000 гласа само от София. Щабът на ГЕРБ пл...

News image

След президентшата и Михаил Миков атакува Иво Христов: Как да гласуват за теб хора, които наричаше "чеверме социалисти"

"Иво Христов трябва да обясни как, след като говореше срещу БСП, сега ще иска подкрепа от нея", заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият лидер на БСП Михаил Миков. Той визира критични статии към политиката на БСП на началника на президентския кабинет Иво Христов. Според Миха...

News image

Десислава Радева подпали коалицията "Нинова&Радев"?! Иво Христов "визиран" от президентшата като "предател"

Десислава Радева подпали коалицията "Нинова&Радев" с посочването на Иво Христов като "предател" - качи във ФБ клип на канадската рок група Nickelback - Burn It To The Ground (Изгори го до край). "Атаката не е срещу Иво Христов, той е повод. Деси Радева не може да "диша" Корнелия Нинова и...

News image

Борисов влиза в битка за евровота с "Коалиция за местни избори", Нинова с единна на макс БСП като за парламентарни

Бойко Борисов прави коалиция преди евроизборите заради "наказателния вот", който БСП ще получи като бонус. СДС и "земеделците" ще добавят решаващия евромандат за победата на "ГЕРБ&Ко". Те вече работят яко в предкампанията. Всъщност Борисов реди "Коалиция за местните избори, за да п...

News image

Сензация! Петър Витанов от лобито "Кирил Добрев" измести Янаки Стоилов. Станишев влиза в избираемата част на листата

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев влиза в листата на БСП за избори за Европейски парламент, но сензацията е Петър Витанов, (от лобито Кирил Добрев, Иван Иванов&Приятел от Женева), получил 97 гласа от 162 и отиде на балотаж за второто пмясто с Цветелина Пенкова с 97 гласа, който спечели. Така из...

News image

Бунт срещу листата на "рашките". "Вътрешната опозиция" в БСП вкара "соросоида" Станишев като "добавка" в листата

Бунт срещу листата на "рашките", които не искат "соросоидът" Станишев да е евродепутат. "Вътрешната опозиция"в БСП го добави в списъка за "тайно гласуване".  Пленумът номинира още и Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов (според ПИК проф. Боян Чуков), предава Канал 3. Шест ч...

News image

Коалиция "Нинова&Радев" щурмува властта, вкарва Борисов в "сандвич". Цветанов се връща в играта. Иде "Рашки гейт"

Маските паднаха. Коалиция "Нинова&Радев" щурмува властта. Корнелия Нинова и Румен Радев вкарват Бойко Борисов в "сандвич" - двамата ще свалят Автократа. Коалиция "Нинова&Радев" връща Цветан Цветанов в играта. Включването на "президентски жокер" в листата на БСП вещае тежка компроматна бит...

News image

Нинова не постави Станишев в листата, бламира водачката! Иво Христов провокира "президентска интрига"

Корнелия Нинова очаквано обяви листата на БСП без Сергей Станишев и бламира Елена Йончева, обявила, че ще бъде в листата. Втори е Янаки Стоилов. Трета е Деница Златева. Иво Христов е четвърти и това вкара президента в интрига. Пети е проф. Румен Гечев. Шести Иван Кръстев. Посоче...

News image

Мините "Станишев" и "Дончев" избухват на пленума на БСП?! Операция "Разкешване", Гергов и Найденов дават битка на Нинова

Корнелия Нинова и Кирил Добрев са мобилизирали всички ресурси, за да няма изненади на пленума. Делегатите от апарата ще са на линия, за да не се провали планът "Нинова" заради отсъстващи делегати от мнозинството, заяви източник от ИБ на БСП. В същото време "станишевци" готвят изненади при...

News image

Цветанов напуска ГЕРБ след наритването, продава мезонета с ВИП-асансьора, мести се в САЩ и нарушава "омертата"?!

"Позитано"20 сензационно: Борисов нарита Цветанов като банкенско псе. Скандалът по телефона след брифинга на премиера е бил потресаващ. Цветанов е казал на Борисов, че щом толкова пречи ще напусне  ГЕРБ след изборите. Цветан Цветанов ще саботира кампанията на ГЕРБ, а след загубата им ще...

News image

Цветанов крои завера срещу Б.Б. в "Радисън"?! "Проксита" притичват за по кафе с тортичка "Пунта Мара" и "консултация"

Цветан Цветанов станал "нещатен сътрудник" на кафенето в хотел "Радисън" срещу сградата на Народното събрание веднага след връщане на картата си на народен представител. Втора седмица там трудно се намирали свободни места. Парламентарни "проксита" притичвали за по кафе с тортичка "Пунта...

News image

Нинова пита Борисов: "Кой следи политици от БСП"? "Външно" дебне играчи във Варна, притеснявали се "дали не е Бойко"

Журналистическият натиск по Елена Йончева, водачка на евролистата на БСП, е представян като в "добрите практики на западните медии". Целта била да провокира гневна реакция и скандал. На фона на многоимотната и "скандална Йончева" Мария Габриел, водачка на листата на ГЕРБ, да изпъкне кат...

News image

ТИМ и "Сарая"&"Берлин" в битка за поста на главния прокурор. Борисов този път не играе с Пеевски в "Ти си го избра"

Мощната икономическа група ТИМ, подкрепена от "външни фактори", и "Сарая"&"Берлин", влязоха в битка за поста на главния прокурор. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев няма да повтори мандата си, не само защото няма да му стигнат преференциите, за да измести Александър Йорданов. Играта ...

News image

Корнелия Нинова гласи коалиция с "Демократична България", дава вицепремиерско кресло и две министерски позиции

Сензационна коалиция се задава след "хвърлянето на кърпата" от Бойко Борисов - "левите" и "десните" се обединяват в кабинет на "националното спасение". Коалицията на БСП с "градската десница" ще бъде подкрепена от президента Румен Радев в името на националното съгласие, твърди източник ...

News image

ГЕРБ губи изборите, Радан Кънев обещал 50 000 гласа за БСП само от София. Иво Прокопиев и Христо Иванов са в комбината

Радан Кънев обяви, че 100 000 седесари ще гласуват за БСП, за да прикрие схемата си с "Позитано"20, заяви източник от ПГ на ГЕРБ. Водачът на листата на "Демократична България" е обещал на "Позитано" 50 000 гласа само от София. Иво Прокопиев и Христо Иванов са в комбината. Ако "Демо...

News image

ГЕРБ-скандал във Варна?! Гласуват оставката на шефа на Очна болница д-р Руслан Тошев на сесия на Общинския съвет

Горещ понеделник за ГЕРБ-Варна. Гласуват оставката на шефа на Очна болница д-р Руслан Тошев на извънредна сесия. Той подаде оставка миналия четвъртък, но активисти на ГЕРБ-Варна твърдят, че БСП ще я използва за кампания преди изборите. В същото време други се радват, в навечерието на пр...

News image

Бойко Борисов "хвърля кърпата" с "Европа ни чува", или прави "царска коалиция"? В Сарая отварят шампанско за 4 мандати

Цветан Цветанов обяви слогана на ГЕРБ "Европа ни чува", който се оказа копи пейст от кампанията на НДСВ през 2009г. Поредната издънка след "Апартамент гейт", или "второ дъно"? Бойко Борисов "хвърля кърпата" с НДСВ-слогана "Европа ни чува"! Или прави отечественофронтовска "царска ко...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

"Берлин&Банкя" изстреля залп срещу "Цветан Василев&Ко". Вилите за гости на Елена Йончева свалят рейтинга на БСП-листата?

News image

Координираната институционална и медийна атаката срещу Елена Йончева набира скорост. Бойко Борисов заяви, че "онези в "Южния парк" са го амбицирали" и акцията стартира. "Берлин&Банкя" изстреля залп срещу "Цветан Василев&Ко". Вилите за гости на Елена Йончева имат потенциал да свалят рейт...

Как ВСС избира съдебен шеф на Варна? Под ръководството на Аракелян магистратите били като семейство

News image

Със силен теологичен заряд на християнския Велики вторник протече четвъртият поред избор на Ванухи Аракелян за съдeбен шеф във Варна. Това стана днес във ВСС, съдийска колегия, която практически подписа 20-годишното шефско битие на Аракелян. Интресно е, че в Конституцията и Закона за съде...

Бойко Борисов не трябва да подценява "Дружинната от Мизия". Корнелия Нинова винаги е била "боен водач"

News image

Бойко Борисов не трябва да подценява "Дружинната от Мизия" - Корнелия Нинова е била тартор в училището в Мизия. Наша приятелка от Мизия, която е станала дружинен ръководител, поемайки дружината в школото от нея, твърди убедено, че Корнелия Нинова винаги е била "боен водач". "Корнел...

АКЦИЯ

Красен Кралев няма да играе за ТИМ във Варна. Бойко Борисов го вади от играта, замества го с друг "комплексен играч"?!

News image

Красен Кралев няма да бъде част от кампанията на Емил Радев, сочен като жокер на ТИМ. "Имаше такъв план, но Бойко Борисов наложи вето. Бойко блъфира "Позитано"20 и те подпукаха Кралев", заяви източник от щаба на ГЕРБ. "Бойко ще замести Красен Кралев с друг "комплексен играч", който...

Рашките във Варна се активираха на макс. Лидери "дефилират" за 9 май в Консулството, "оперативните" шетат на терен

News image

Генералният консул на Руската федерация във Варна Н.Пр. Владимир Климанов изпрати покани до лидери на политически партии, знакови бизнесмени и видни русофили за приема по случай Деня на победата 9 май. Тази година протоколното мероприятие съвпада с пика на предизборната кампания. По при...

КИЛЪРИ

Маджо мачка Валери Симеонов по масонска линия. "Брат" Сотир не може да откаже на "брат" Бойко и боса на СИК

News image

Пеевски ще "предприеме мерки" за кеф на Падишаха и ехалето (Доган не може да "диша" Валери Симеонов заради блъскането на бабичката туркиня на границата), написахме преди "рестото на Маджо". И предприе. Пеевски, Маджо, Валентин Златев и Борисов отдавна си стиснаха ръцете за Южното Черноморие....

Маджо може да изхвърли "В.С." от Играта. Или да намери работа на Петьо Ченков-Бургаския "Калашников" и Радо Слънцето

News image

Валери Симеонов е "пич на пичовете", събра кураж да вкара интрига между Борисов и Маджо, но подценява инкяра и комбинативността им, отсече източник от кръга на "Котараците". Бившият вицепремиер залага на егото на Бойко Борисов, който "лесно се разтоварва от носещите негативи", НО ГРЕШИ ЗА...

МАФИЯ

"Демократична България" влиза в битка за 2 мандата. Цветан Василев&Ко кеши "30 милки" за свалянето на Бойко Борисов

News image

"Демократична България" ще бъде сензацията на евроизборите, залогът е сваляне на ГЕРБ от власт, твърдят източници от щаба на "Позитано"20. Цветан Василев щял да вкара "30 милки", за да свали Бойко Борисов в схема на "десните" и БСП, докато премиерът се фокусира върху "пълзящата диктатура"...

Наркотрафикът с претоварване в Черно море е класика в жанра. Каналът на сърбите тръгва от "бивша украинска база" в Крим

News image

Наркотрафикът с претоварване в открито море е "класика в жанра". В Черно море върви отдавна, но първите пратки бяха заловени през 2002г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов. (Тогава в службите плъзна слух за скандал между него и босове на групировки, които той посочил като з...

РЕКЛАМА
Банер