СНАЙПЕР

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

alt

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията.

В зависимост от аудиторията, Бутина се представя като служител на руската централна банка, водещ активист за правото на свободно притежаване на оръжие, "представител на Руската федерация," докторант във Вашингтон, журналист и връзка между екипа на Тръмп и Русия. Тя използва всяка от тези си роли, за да изгражда контакти на по-високо ниво в столицата на Америка.

Това е поредната страница от вече позната история във Вашингтон: свързани с Кремъл политически играчи, които се сближават с Републиканската партия.

Връзките с Русия може да са опасни

Откакто американското разузнаване стигна до извода, че Русия се е намесила в президентските избори, връзките на екипа на Тръмп с Русия са наблюдавани под лупа. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка, защото е подвел шефовете си за контактите си с руското правителство; бившият мениджър на кампанията му Пол Манафорт също подаде оставка заради съмнения за отношенията му с Русия.

Контактите на Бутина с консервативната общност във Вашингтон са изградени благодарение на агресивната й кампания за правото да притежава огнестрелно оръжие. Някои я описват като "публичното лице на правото на притежание на оръжие в Руската федерация".

Две от приятелствата на Бутина са особено интересни. Тя започва бизнес с Пол Ериксън, активист на републиканската партия от десетилетия. Работи и като специален помощник на заместник-гуверньора на руската централна банка Александър Торшин, бивш руски сенатор от партията на Путин, за който се твърди, че има връзки с руската мафия.

На 12 ноември 2016 г., скоро след победата на изборите на Доналд Тръмп, Бутина организира парти за рождения си ден в Cafe Deluxe край Американския университет, където следва.

Събитието е бал с маски, на който присъстват съветници в кампанията на Тръмп както и Ериксън, който е казал на гостите, че е от преходния президентски екип на Тръмп. Мария е маскирана като руската императрица Александра, а Ериксън е с костюм на Распутин.

alt

Докато охладена водка се лее през ледена скулптура - от бутилка, върху която са нарисувани съветски сърп и чук - тя не пропуска да се похвали с контактите си. Младата жена смело заявява, че е част от комуникациите на кампанията на Тръмп с Русия, споделят двама присъствали на партито.

Ериксън и Бутина са засичани често заедно при публични събития, например на "Бала на свободата" след встъпването в длъжност на Тръмп, където входът е само с покани, както и в Russia House, тематичен руски бар в Дюпон Съркъл, Вашингтон. На едно такова събитие през есента на 2016-та, Ериксън се хвали, че консултира преходния екип на Тръмп, споделят двама присъствали източници. Той разказва и как е запознал Михаил Калашников, изобретателя на AK-47, с бившия президент на NRA Дейвид Кийн. Говори се, че Калашников е  вдъхновението за създаването на групата за оръжеен активизъм на Бутина "The Right to Bear Arms".

Двамата изглежда се сближават: Ериксън създава компания с ограничена отговорност с Бутина през февруари 2016-та, показва документация в щатския архив на Южна Дакота. Остава неясно с какво всъщност се занимаватази организация, наречена Bridges LLC. Въпреки че живее във Вашингтон, мобилният номер на Бутина е с код от Южна Дакота.

Като бивш член на борда на Американския консервативен съюз - влиятелна консервативна група, която организира годишната конференция за консервативна политика (Conservative Political Action Conference - CPAC) Ериксън има огромна мрежа от контакти в десницата.

alt

През това време Бутина си изгражда репутация като борец за правото на притежание на оръжие в Русия. През 2011-та тя създава група, наречена "Право на оръжие", която се бори за правата на руските притежатели на оръжие.

"Защитаваме правото на притежание на оръжие в Русия, както и хората, които притежават оръжие и са в ситуация на самоотбрана," заявява Бутина пред консервативния новинарски сайт Townhall през май 2014-та.

Тази есен групата на Бутина посрещна Ериксън в централния си офис в Москва. На събитието Ериксън е представен като ветеран от шест президентски кампании, който е работил в Белия дом по времето на Рейгън.

Ериксън обаче не е единственият приятел на Бутина с връзки сред елита. Тя е и близка с бившия руски парламентарист Александър Торшин. Торшин е зам.-председател на руския парламент в продължение на повече от десетилетие и е член на влиятелния руски Национален антитерористичен комитет, държавен орган, в който участват и директорът на ФСБ и министрите на отбраната, вътрешните и външните работи.

Когато Торшин е бил зам.-гуверньор на руската централна банка, Бутина е негов съветник, както разкрива архивна версия на личния й уеб сайт, който е офлайн приблизително от времето, в което тя се е преместила във Вашингтон през есента на 2016-та. Тогава бившият руски сенатор редовно туитва за нея, качвал е и нейни снимки в Twitter.

И Торшин, и Бутина са пламенни защитници на правото на притежание на оръжие. И двамата са пожизнени членове на NRA - американска организация в защита на носенето на оръжие. Те са единствените двама руснаци, за които се знае да са пожизнени членове. Двамата са присъствали на годишната среща на NRA през 2014-та като специални гости на тогавашния президент на NRA Дейвид Кийн.

"Млада организация сме. Съществуваме от три години. Поканихме Дейвид Кийн, той изнесе реч на годишната ни среща. Това е като отговор на поканата ни, от една страна," казва Бутина пред Townhall. "От друга страна е пожизнен член на нашата организация, руски сенатор. Името му е Александър Торшин. Той е пожизнен член и на NRA, и обикновено участва в такива събития, във всяка годишна среща на NRA. Сега обаче ситуацията между двете страни е много затруднена, и трябва да бъдем тук заедно със сенатор Торшин. Той обича оръжията, подкрепя нашата организация и е приятел на NRA."

Състоянието на Торшин се е увеличило драстично в последните няколко години според организацията Transparency International, следяща нетното финансово състояние на руските политици.

"Един от ръководителите на Торшин в банката между 1995 и 1998, бившия първи зам.-гуверньор Сергей Алексашенко, казва, че Торшин може би се е върнал на стария си пост със съдействието на Федералната служба за сигурност (ФСБ), с която изглежда има отдавнашни връзки," пише Bloomberg. "Алексашенко, бивш шеф в Merrill Lynch в Москва, сега е старши изследовател в института "Брукингс" във Вашингтон."

Въпреки връзките си с Русия, Торшин все още е желан гост в консервативните кръгове. През май 2016-та той отново дойде на националната конференция на NRA и беше на една и съща маса с Доналд Тръмп-младши, както съобщава същата статия в Bloomberg.

В крайна сметка връзката Торшин-Бутина-Ериксън е пореден пример за контакти между влиятелни руски фигури и вашингтонски политически играчи - типа контакти, които проучват ФБР и няколко комисии в Сената във връзка с опитите на Москва да влияе на американската политическа сцена. Тази седмица New York Times съобщи за задкулисно предложение, при което се предлага да бъдат отменени санкциите срещу Русия, като същевременно се прекрати конфликтът в Украйна, доставено до Белия дом чрез адвоката на Тръмп Майкъл Коен.

Какво казва Тръмп по въпроса?

Едно със сигурност е ясно: самият Тръмп започва да се дистанцира, поне публично, от всякакви евентуални свои връзки с Русия.

alt

На 11 юли 2015 г. - повече от година преди да започне да следва в Американския университет - Бутина е била в Лас Вегас на ранен митинг в зората на президентската кампания на Тръмп. По време на частта за въпроси и отговори, тя е запитала Тръмп за санкциите срещу Русия.

"Аз съм от Русия. Въпросът ми ще е на тема външна политика," казва Бутина, като гледа в предварително подготвените си бележки. "Ако бъдете избран за президент, каква ще е външната ви политика специално по отношение на връзките с моята страна? Желаете ли да продължите политиката на санкции, които вредят и на двете икономики? Или имате други идеи?"

"Познавам Путин, и ще ви кажа нещо - ще се разбираме добре с Путин," отговаря Тръмп на въпроса на Бутина. "Бих се разбирал много добре с Путин, в смисъл, ако имаме необходимата сила. Не мисля, че ще са ни нужни санкции. Мисля, че ще се разбираме много, много добре."

В наши дни, с трупащите се разкрития за намесата на Русия в президентските избори в САЩ, Тръмп дава много различен отговор. "Не познавам Путин," туитна той по-рано този месец.

"Нямам нищо общо с Русия," допълни Тръмп на пресконференцията си от 16 февруари. "Не съм водил телефонни разговори с Русия от години. Не говоря с руснаци. Не че не бих го правил - просто нямам никой там, с който да разговарям.

Webkaffe

 
СНАЙПЕР
News image

Стара Сърбия и Войводина се разцепиха заради Путин. Активисти на Сорос разпънаха транспарант: "Сербия это не Россия"

Сърбия се разцепи за посрещането на Путин на Стара Сърбия - "Белградски санджак", и проевропейска Войводина, където преобладават етническите унгарци-активисти на Сорос. "Mlada Vojvodina izlepila nalepnice Putine, idi kući" ("Млада Войводина разлепи плакати - "Путин, върви си вкъщи!...

News image

Държавата погва "габровска" адвокатка?! Стартира дело в Шуменския районен съд. Службите се разшетаха по сигнали

В Шуменския районен съд на 15 януари трябва да стартира дело от общ характер срещу "габровската" адвокатка Весела Блажева. Службите се разшетаха по скандални имотни схеми. Оперативни от ДАНС работят по сигнали, което е знак, че държавата погва "габровската" адвокатка, твърдят източници от...

News image

В США «потеряли» С-500 - «окончательного убийцу» F-35

В Вашингтоне испытывают облегчение вкупе с недоумением – русские закрыли информацию о производстве зенитно-ракетного комплекса С-500. Американские эксперты потеряли «слона в комнате». Так на страницах издания The National Interest обозначили зенитно-ракетный комплекс С-500 «Три...

News image

Елена Поптодорова: Най-малкото нещо, което Москва иска да види, е F-16. Става дума за личната сигурност на премиера

Изборът на изтребител е тест колко дълго ще управлява кабинета на Борисов, смята бившият дипломат Елена Поптодорова. "Всичко е сведено до личната сигурност на премиера. Смятам, че трябва повече политически кураж. Но той си представя, че ако даде на Кремъл енергийните проекти, ще реализи...

News image

Валентин Златев на бунт срещу Бойко Борисов или скача по сценарий?! Петролни и газови босове напускат КРИБ

В специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоя правителството да изтегли отлагането на проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Решението на МС от 9 януари за изтегл...

News image

"Янките" включиха тежката артилерия, Белият дом спусна "окръжно" за F-16. Каква ирония, Тръмп мачка "тръмпистите"

Войната за американския изтребител навлиза в гореща фаза. "Янките" държат компромати на стендбай за "ключови фронтоваци", твърди източник от службите. Румен Радев работи за втори мандат с противопоставянето на сделката за американския изтребител, а Корнелия Нинова натиска за премиерски ман...

News image

България декларира, че не просто ще пази въздушното си пространство, но е готова да нанесе и удар върху ядрена страна

Покрай избора на нов изтребител става все по-гадно! Все повече наглеци се опитват да правят хората на маймуни! И все повече ловки маймуни се опитват да крият собствената си отговорност зад решението на „експертите”. Първо да сме наясно. „Експертна комисия” в избо...

News image

Бойко Ноев атакува президента Румен Радев за "честолюбието" и "острите коментари срещу избора на Ф-16"

През м. юли 2017 г., в разгара на поредния дебат около придобиването на нов боен самолет за българските ВВС, Швеция оттегли кандидатура си за участие в конкурса за новия боен самолет на Белгия. Като официален мотив, шведската страна обяви, че: „Белгия търси пълна оперативна поддръжка от ...

News image

Найденов срещу Радев: Имаше лобизъм при избора на Грипен! F-16 е най-добър за българската армия

Изборът на бойните самолети Ф-16 за Българската армия е най-добър в сравнение с другите две оферти. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър и активист на БСП Ангел Найденов. Според него за Ф-16 ценовото предложение трябва да бъде разглеждано като първоначално и важно. Тоест,...

News image

Румен Радев: Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Това е троен удар върху България!

"Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Това е троен удар върху България". Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин. "Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор,...

News image

Россия и США могут остановить Турцию в Сирии. Тактика США по защите курдов может поколебать российско-турецкий альянс

Начальник Генерального штаба ВС России Валерий Герасимов провёл телефонные переговоры с председателем Объединённого комитета начальников штабов ВС США Джозефом Данфордом. О чём конкретно могли говорить главкомы двух стран, и что Вашингтон может предложить Москве на сирийском направлении? ...

News image

Евгений Дайнов: Бай-тошовизъм в действие. Как цената на петрола (не) определя цената на горивата у нас

Много обичам да слушам, как петролно-газовата асоциация с отегчен и пренебрежителен тон обяснява на гражданството, че: 1.Горивата у нас са скъпи, защото на борсите петролът е скъп, а той формира цената; 2.А после, когато петролът падне, но горивата у нас - не, с още по-отегчен тон ра...

News image

Честита Стара година, г-н премиер! Скромната (ми) прогноза сочи, че апетитът за протести няма да намалее

Годината започва симптоматично – подчертавам думата “симптоматично”, за да не се бърка със “симпатично”. Сякаш малко ни беше да поздравява в последните дни на старата 2018-та, та през новата премиерът Борисов още веднъж ни честити Коледа и Нова година. Този път ...

News image

VUJ XIV - "Сърбия това съм аз!", събра Решетников и "отбора" на Сорос. Путин прави Сърбия "троянски кон" в ЕС

"VUJ XIV" - така наричат президента на Сърбия Александър Вучич либералните протестиращи в Белград, прозрачна препратка към Луи XIV. "Политическа проститутка със стаж" - така го определят консерваторите от "Царьград", медия-центърът на олигарха Константин Малофеев и ген. Леонид Решетников....

News image

Паднаха маските. Медиите на властта в Сърбия обвиняват опозицията, че организира платени протести

PALE MASKE! VUK JEREMIĆ PRITERAN UZ DUVAR: Priznajem, mi plaćamo proteste! (Паднаха маските! Вук Йеремич притиснат до стената: Признаваме, че плащаме на протестите), пише проправителственият сайт Informer. "Мафиотът Джилас стои зад тъй наречените спонтанни граждански протести", про...

News image

Кога Нинова ще изкара на протест 50 000 и ще скандира - "Борисов, ти си крадец!". Когато Вальо Златев каже, в шестък

Левицата в Сърбия е на улицата - два дни преди Нова година. Отново ще е на протест на 5 януари в навечерието на сръбската Коледа. 50 000 се изляха по централните булеварди на Белград, скандирайки "Вучич, ти си крадец!". Кога Корнелия Нинова ще изкара 50 000 на протест в Соф...

News image

ПОЧНА СЕ И В СЪРБИЯ. 50 000 леви протестират в Белград, скандирайки "Вучич, ти си крадец" и "Не на подялбата на Косово!"

"Почело je" ("Почна се") и в Сърбия. Лявата протестна вълна се пренесе в Белград. "Сърбийо, добре дошла!", поздравяват се по форумите активистите на опозицията. 50 000 сърби (колоната е била почти километър) излязоха на протест в Белград срещу президента Александър Вучич по...

News image

Кремъл иска слаба и проруска България и силна и проруска Сърбия

Руската активност в Македония и по повод на Македония никога не е била с друга насоченост, освен антибългарска. Когато русофилите говорят за техните руски братя, те категорично отказват да признаят простия факт, че антибългарската политика на Москва и Петербург винаги е произтичала о...

News image

Операция "Украйна-2". Джуканович гони сръбски свещеници: "СПЦ е проводник на шовинизъм и руски имперски интереси"

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обяви в интервю за държавната телевизия в Подгорица РТЦГ, че  "Сръбската църква е проводник на сръбския шовинизъм и руските имперски интереси" и обеща "държавата да се включи в разрешаването на проблема с автокефалността на Черногорската православна ...

News image

F-16 Вlосk 70/72: дoĸaзaният бoeц c нoви тexнoлoгии, oт ĸoйтo ce интepecyвa Бългapия

Eднa cтapa пoгoвopĸa глacи, чe вcяĸo нoвo e дoбpe зaбpaвeнo cтapo, a бъдeщeтo нa няĸoи нeщa пoняĸoгa ce ĸpиe в нoвия живoт нa тяxнoтo минaлo. Зa мнoзинa пpиeмaнeтo нa въopъжeниe нa нoвия aмepиĸaнcĸи изтpeбитeл F-35 oзнaчaвaшe, чe "cтapoтo ĸyчe" F-16 Fіghtіng Fаlсоn ce зaпътвa ĸъм мyзeя. ...

News image

САЩ предлагат топ вариант на F-16 - F-16 Viper Block 70 от поколение 4++ с авионика и радар пето поколение F-22 и F-35

Атлантическият клуб в България организира презентация на американската самолетосторителна компания Lockheed Martin за предстоящата оферта на компанията за нов изтребител на българските ВВС. Преди и след презентацията журналисти и гости имаха възможност да "пилотират" тренажора на F16V Viper ...

News image

Румен Петков громи избора на F-16, зове Каракачанов за оставка: "Красимире, не съучаствай в национално предателство"

Румен Петков изригна срещу избора на F-16 и пласира брутален фейк, че F-16V Block 70 е стар, а той е самолет от поколение 4++ с технологии от 5-то поколение. В самолета са вложени технологии и системи разработени за първите серийни изтребители от 5-то поколение F-22 и F-35. F-16V Block 70...

News image

Войната "Радев-Борисов" ескалира с "Румен Грипена - лице на лобизма". Шведите бесни, ако поискат Ресто, ше стане страшно

"Румен Грипена - лице на лобизма", изригна ПИК и потвърди очакванията, че войната между президента и премиера ще се води по всички възможни канали. Междувременно стана известнае шведската позиция за "грипените", а това предвещава нова атака на президента, сочен като "лобист за грипените...

News image

Радев загуби битката за бойния самолет, Борисов "победи". Войната на 2019: президент-"русофил" - премиер-"американофил"

Войната на 2019 ще е между президент-"русофил" и премиер-"американофил" - сделката за бойния самолет е вододел. Радев загуби, Борисов "победи" - всъщност американците намачкаха целия политечески елит - от Доган до Нинова и принудиха правителството да започне преговори със сАЩ, без да е получ...

News image

Сарая контролира кабинета и Задкулисието, но напира за власт през Парадния вход. КОЙ (Доган) ще реши кога да има избори

ДПС крепи Вилката на политическата ситуация. Сарая притежава контролния пакет в кабинета чрез позициите си в икономическия блок. Контролира на практика и кворума чрез влиянието си върху "Воля". Сарая държи ключови капии в политическото Задкулисие, но напира за власт през Парадния вход. КО...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Валентин Златев: При тази контрабанда трябва да затворим рафинерията в Бургас и да напуснем страната

News image

Генералният директор на „Лукойл-България” Валентин Златев предупреди, че държавата може да изгони големите все още останали у нас инвеститори в сферата на горивата. Той се яви пред т. нар. парламентарна комисия „Ревизоро”, която днес трябваше да разгледа предложението...

Ирония. Путину подарили щенка шарпланинской (македонской) овчарки

News image

Президент Сербии Александр Вучич подарил щенка по кличке Паша президенту России Владимиру Путину, который находится с официальным визитом в Белграде. «Симпатяга!» — заявил Путин, увидев четырехмесячного щенка шарпланинской овчарки, после чего подошел к собаке и начал с ней иг...

«Пустые надежды»: как ссорились Россия и Сербия

News image

Президент России Владимир Путин 17 января посетит Белград с официальным визитом. «Газета.Ru» решила вспомнить, как развивались отношения между двумя странами в прошлом: почему сербы традиционно надеялись на Россию, а та отнюдь не всегда оправдывала их ожидания. Еще в середине XVI века с...

АКЦИЯ

Златев срещу Домусчиев – олигархо-руски бой за скъпи играчки

News image

Валентин Златев срещу Кирил Домусчиев. Един олигархичен кръг срещу друг. Едно лоби срещу друго лоби. Руски интереси срещу други руски интереси на наша територия. Златев срещу Домусчиев. А зад завесата? Българската петролна и газова асоциация, водена от Валентин Златев, напусна Конфед...

Войната на олигарсите. Домусчиев обвини Златев в лобизъм, Пеевски и Вълканов срещу Валентин Златев по закона за горивата

News image

Кирил Домусчиев, Делян Пеевски и Николай Вълканов заформиха мощно трио срещу всесилния досега Валентин Златев, изключително близък с Бойко Борисов не само заради ловуването в "Паламара" и уреждането на "Ипон" да охранява Т.Ж., но най-вече по руска линия. За пръв път позициите на Вальо Зла...

КИЛЪРИ

Рюкзак с винтовкой: в Сербии готовилось покушение на Путина

News image

В Сербии недалеко от города Нови-Пазар задержан боевик, который, по версии местных правоохранителей, готовил покушение на президента России Владимира Путина, которое он якобы должен был совершить во время визита российского лидера в Белград 17 января. Ранее сообщалось о нескольких попытках пок...

«Пентагон в восторге!» Что собой представляет гиперзвуковой, неуловимый для американской ПРО комплекс «Авангард»?

News image

На вопросы спецкора «Новой» ответил инженер, разработчик РЛС Андрей Горбачевский — Андрей Алексеевич, что мы знаем о проекте «Авангард», который, по сообщению Минобороны, в июне был запущен в серийное производство, но спустя полгода, как теперь выяснилось, прошел испытания? ...

МАФИЯ

ВОЙНАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ. Сорос и ЦРУ разкешват пачки, свалят Вучич по "скопски сценарий". Бунтът ескалира заради Путин

News image

Сорос и ЦРУ разкешват пачки и вдигат лява вълна в Сърбия, за да свалят проруския президент Александър Вучич, който не иска да купува газ от САЩ. Сорос купи Македония и я вкара в НАТО. Косово му е пашалък с частна армия. Превзема Сърбия за Алианса с групата CANVAS, написахме след До...

След сделката за F-16 Viper Block 70 САЩ отварят пазара на Саудитска Арабия за BG оръжие. "Турски поток-2" няма да има

News image

Принц Мохамед бин Салман трябваше да дойде в София в края на октомври, както бе уговорено между Майк Помпео и Бойко Борисов в Ню Йорк. Скандалът "Хашоги" провали визитата. Вместо него на Бъдни вечер в България пристигна принц Турки ал Сауд, който е по-близо до краля отколкото до престолон...

РЕКЛАМА
Банер