СНАЙПЕР

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

alt

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията.

В зависимост от аудиторията, Бутина се представя като служител на руската централна банка, водещ активист за правото на свободно притежаване на оръжие, "представител на Руската федерация," докторант във Вашингтон, журналист и връзка между екипа на Тръмп и Русия. Тя използва всяка от тези си роли, за да изгражда контакти на по-високо ниво в столицата на Америка.

Това е поредната страница от вече позната история във Вашингтон: свързани с Кремъл политически играчи, които се сближават с Републиканската партия.

Връзките с Русия може да са опасни

Откакто американското разузнаване стигна до извода, че Русия се е намесила в президентските избори, връзките на екипа на Тръмп с Русия са наблюдавани под лупа. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка, защото е подвел шефовете си за контактите си с руското правителство; бившият мениджър на кампанията му Пол Манафорт също подаде оставка заради съмнения за отношенията му с Русия.

Контактите на Бутина с консервативната общност във Вашингтон са изградени благодарение на агресивната й кампания за правото да притежава огнестрелно оръжие. Някои я описват като "публичното лице на правото на притежание на оръжие в Руската федерация".

Две от приятелствата на Бутина са особено интересни. Тя започва бизнес с Пол Ериксън, активист на републиканската партия от десетилетия. Работи и като специален помощник на заместник-гуверньора на руската централна банка Александър Торшин, бивш руски сенатор от партията на Путин, за който се твърди, че има връзки с руската мафия.

На 12 ноември 2016 г., скоро след победата на изборите на Доналд Тръмп, Бутина организира парти за рождения си ден в Cafe Deluxe край Американския университет, където следва.

Събитието е бал с маски, на който присъстват съветници в кампанията на Тръмп както и Ериксън, който е казал на гостите, че е от преходния президентски екип на Тръмп. Мария е маскирана като руската императрица Александра, а Ериксън е с костюм на Распутин.

alt

Докато охладена водка се лее през ледена скулптура - от бутилка, върху която са нарисувани съветски сърп и чук - тя не пропуска да се похвали с контактите си. Младата жена смело заявява, че е част от комуникациите на кампанията на Тръмп с Русия, споделят двама присъствали на партито.

Ериксън и Бутина са засичани често заедно при публични събития, например на "Бала на свободата" след встъпването в длъжност на Тръмп, където входът е само с покани, както и в Russia House, тематичен руски бар в Дюпон Съркъл, Вашингтон. На едно такова събитие през есента на 2016-та, Ериксън се хвали, че консултира преходния екип на Тръмп, споделят двама присъствали източници. Той разказва и как е запознал Михаил Калашников, изобретателя на AK-47, с бившия президент на NRA Дейвид Кийн. Говори се, че Калашников е  вдъхновението за създаването на групата за оръжеен активизъм на Бутина "The Right to Bear Arms".

Двамата изглежда се сближават: Ериксън създава компания с ограничена отговорност с Бутина през февруари 2016-та, показва документация в щатския архив на Южна Дакота. Остава неясно с какво всъщност се занимаватази организация, наречена Bridges LLC. Въпреки че живее във Вашингтон, мобилният номер на Бутина е с код от Южна Дакота.

Като бивш член на борда на Американския консервативен съюз - влиятелна консервативна група, която организира годишната конференция за консервативна политика (Conservative Political Action Conference - CPAC) Ериксън има огромна мрежа от контакти в десницата.

alt

През това време Бутина си изгражда репутация като борец за правото на притежание на оръжие в Русия. През 2011-та тя създава група, наречена "Право на оръжие", която се бори за правата на руските притежатели на оръжие.

"Защитаваме правото на притежание на оръжие в Русия, както и хората, които притежават оръжие и са в ситуация на самоотбрана," заявява Бутина пред консервативния новинарски сайт Townhall през май 2014-та.

Тази есен групата на Бутина посрещна Ериксън в централния си офис в Москва. На събитието Ериксън е представен като ветеран от шест президентски кампании, който е работил в Белия дом по времето на Рейгън.

Ериксън обаче не е единственият приятел на Бутина с връзки сред елита. Тя е и близка с бившия руски парламентарист Александър Торшин. Торшин е зам.-председател на руския парламент в продължение на повече от десетилетие и е член на влиятелния руски Национален антитерористичен комитет, държавен орган, в който участват и директорът на ФСБ и министрите на отбраната, вътрешните и външните работи.

Когато Торшин е бил зам.-гуверньор на руската централна банка, Бутина е негов съветник, както разкрива архивна версия на личния й уеб сайт, който е офлайн приблизително от времето, в което тя се е преместила във Вашингтон през есента на 2016-та. Тогава бившият руски сенатор редовно туитва за нея, качвал е и нейни снимки в Twitter.

И Торшин, и Бутина са пламенни защитници на правото на притежание на оръжие. И двамата са пожизнени членове на NRA - американска организация в защита на носенето на оръжие. Те са единствените двама руснаци, за които се знае да са пожизнени членове. Двамата са присъствали на годишната среща на NRA през 2014-та като специални гости на тогавашния президент на NRA Дейвид Кийн.

"Млада организация сме. Съществуваме от три години. Поканихме Дейвид Кийн, той изнесе реч на годишната ни среща. Това е като отговор на поканата ни, от една страна," казва Бутина пред Townhall. "От друга страна е пожизнен член на нашата организация, руски сенатор. Името му е Александър Торшин. Той е пожизнен член и на NRA, и обикновено участва в такива събития, във всяка годишна среща на NRA. Сега обаче ситуацията между двете страни е много затруднена, и трябва да бъдем тук заедно със сенатор Торшин. Той обича оръжията, подкрепя нашата организация и е приятел на NRA."

Състоянието на Торшин се е увеличило драстично в последните няколко години според организацията Transparency International, следяща нетното финансово състояние на руските политици.

"Един от ръководителите на Торшин в банката между 1995 и 1998, бившия първи зам.-гуверньор Сергей Алексашенко, казва, че Торшин може би се е върнал на стария си пост със съдействието на Федералната служба за сигурност (ФСБ), с която изглежда има отдавнашни връзки," пише Bloomberg. "Алексашенко, бивш шеф в Merrill Lynch в Москва, сега е старши изследовател в института "Брукингс" във Вашингтон."

Въпреки връзките си с Русия, Торшин все още е желан гост в консервативните кръгове. През май 2016-та той отново дойде на националната конференция на NRA и беше на една и съща маса с Доналд Тръмп-младши, както съобщава същата статия в Bloomberg.

В крайна сметка връзката Торшин-Бутина-Ериксън е пореден пример за контакти между влиятелни руски фигури и вашингтонски политически играчи - типа контакти, които проучват ФБР и няколко комисии в Сената във връзка с опитите на Москва да влияе на американската политическа сцена. Тази седмица New York Times съобщи за задкулисно предложение, при което се предлага да бъдат отменени санкциите срещу Русия, като същевременно се прекрати конфликтът в Украйна, доставено до Белия дом чрез адвоката на Тръмп Майкъл Коен.

Какво казва Тръмп по въпроса?

Едно със сигурност е ясно: самият Тръмп започва да се дистанцира, поне публично, от всякакви евентуални свои връзки с Русия.

alt

На 11 юли 2015 г. - повече от година преди да започне да следва в Американския университет - Бутина е била в Лас Вегас на ранен митинг в зората на президентската кампания на Тръмп. По време на частта за въпроси и отговори, тя е запитала Тръмп за санкциите срещу Русия.

"Аз съм от Русия. Въпросът ми ще е на тема външна политика," казва Бутина, като гледа в предварително подготвените си бележки. "Ако бъдете избран за президент, каква ще е външната ви политика специално по отношение на връзките с моята страна? Желаете ли да продължите политиката на санкции, които вредят и на двете икономики? Или имате други идеи?"

"Познавам Путин, и ще ви кажа нещо - ще се разбираме добре с Путин," отговаря Тръмп на въпроса на Бутина. "Бих се разбирал много добре с Путин, в смисъл, ако имаме необходимата сила. Не мисля, че ще са ни нужни санкции. Мисля, че ще се разбираме много, много добре."

В наши дни, с трупащите се разкрития за намесата на Русия в президентските избори в САЩ, Тръмп дава много различен отговор. "Не познавам Путин," туитна той по-рано този месец.

"Нямам нищо общо с Русия," допълни Тръмп на пресконференцията си от 16 февруари. "Не съм водил телефонни разговори с Русия от години. Не говоря с руснаци. Не че не бих го правил - просто нямам никой там, с който да разговарям.

Webkaffe

 
СНАЙПЕР
News image

ЦРУ печели вота в парламента на Македония със спецоперация "Wizard of Oz"II. Кешят по $2.5 млн на глас в таен апартамент

Победата на Зоран Заев в парламента на Македония бе плод на специална операция на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ и разкешване в "таен апартамент" (на Сашо Миялков, братовчед на бившия премиер Никола Груевски) по $2.5 млн на депутат от ВМРО-ДПМНЕ, твърди източник от с...

News image

Борисов не поздрави Заев - да не дразни Кремъл. Москва губи Скопие, търси Ресто в София. Цветанов поздрави депутатите

Бойко Борисов не поздрави Зоран Заев за победата над ВМРО-ДПМНЕ в парламента за промяната на името на Македония и влизане в НАТО и ЕС, както го стори след договора в Преспа, за да не дразни Путин. (Обаче "лошото ченге" Цветанов поздрави депутатите на Македония с "историческото решение.) ...

News image

Гергов няма ресурс за преврат в БСП, Б.Б. държи 43-те милиона. Нинова се разбра с рашките за "ляв консервативен проект"

43 млн са предостатъчно, за да свалят Бойко Борисов от власт, ако не бяха под контрола на неговия Ортак в търговията с оръжие с американците в Сирия. Гергов не може да направи преврат на "Позитано"20 с 43 млн, защото ги няма - нито кеш, нито по сметки. И още - Маджо ще му вземе всичко, ...

News image

Дамският гамбит на Кремъл в БСП тепърва предстои. 43 млн свалят кабинети, какво остава за някаква си партийна водачка

Корнелия Нинова започна кариерата си на партиен лидер с демонстрация на вярност към символа на партията Тодор Живков, на чиито паметник в Правец заведе на поклонение своето ново обкръжение. На някои от щастливо усмихнати за снимката другари, като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Янаки...

News image

Посредник на Борисов уреди схема с Марешки на тайна среща във Варна. "Волен ако иска да кляка, ако иска да се навежда"

Изключително доверен посредник на Бойко Борисов договори схема с Веселин Марешки на "тайна среща" в сряда във Варна. Според уговорката мнозинството на ГЕРБ в парламента ще бъде запазено, ако Волен Сидеров напусне коалицията. "Рандевуто се състоя в морската столица, за да бъде елими...

News image

Турските служби намериха следи от Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия. Майк Помпео се срещна с крал Салман

Турската полиция е намерила следи, сочещи, че Джамал Хашоги е бил убит в генералното консулство на Саудитска Арабия, съобщи "Асошейтед прес". В продължение на девет часа през нощта турските криминалисти и експерти са търсели улики - взели са проби от грунта в градината на консулств...

News image

Премиерът заминава за Емиратите. Визитата на принц Мохамед бин Салман се отлага заради скандала "Джамал Хашоги"?!

Знаковата визита на принц Мохамед бин Салман вероятно ще бъде отложена заради скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Обединените арабски емирства в петък. Вероятно ще търси алтернатива на "голямата оръжейна ...

News image

CNN: Саудитска Арабия признава, че спецслужбите на кралството са убили Джамал Хашоги. Отстраняват шефа на разузнаването?

Саудитска Арабия се подготвя да признае, че е убила саудитския журналист Джамал Хашоги. Очаква се кралството да обяви, че е искало да отвлече Хашоги от Турция, но по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналистът починал, съобщава Си Ен Ен, цитирайки двама свои анонимни и...

News image

Путин закрива проекта "Борисов"? Кремъл гради ЛЯВО-КОНСЕРВАТИВЕН ПРОЕКТ, цепи ОП и гласи коалиция "БСП-ВМРО-Атака-Р.Р."

Путин закрива проекта "Борисов" заради радикализиране на руската геостратегическа линия на Балканите, проамериканската позиция на Б.Б. по Западните Балкани и заиграването му с президента на Украйна. Кремъл вече работи за пренареждане на властовата конфигурация, активирайки едновременно ...

News image

Саудитска Арабия предупреждава САЩ - санкции срещу Ер-Рияд ще донесат $200 за барел и руска военна база в кралството

Саудитска Арабия предупреждава САЩ, че санкции срещу Ер-Рияд ще доведат до 200 долара за барел нефт и руска военна база в кралството. Официални заявление все още няма, но чрез своите информационни рупори Ер-Рияд вече даде да се разбере, че цената на нефта може да достигне до 200 долара ...

News image

Заради руската църква Путин може да прибегне до кръвопролитие в Украйна. Коментар на "Файненшъл таймс" за автокефалията

Вселенският патриарх в Константинопол, духовният православен лидер патриарх Вартоломей взе историческо решение: обеща да даде автокефалия на украинската църква, която е под крилото на Руската православна църква. В отговор РПЦ обяви, че може да преустанови отношенията с...

News image

Группа националистов устроила погром в офисе Медведчука. Помещение забросали файерами через разбитое окно

Представители праворадикальных организаций С14 и "Традиция и порядок" устроили погром в здании на улице Липинского, где, как они считают, находится офис пророссийского политика Виктора Медведчука. Об этом с места происшествия сообщил корреспондент LB.ua. Участники погрома в...

News image

"Томос наш". От Крыма к томосу. Влияние Москвы в Восточной Европе возвращается к допетровским временам

Политизированная публика в Москве и Киеве разучила новое слово - томос. Греческий термин, фиксирующий окончательный развод России и Украины, оказалось звучным, так что украинские публицисты восклицают «Томос наш». Между двумя странами до начала конфликта существовало бесчисленное кол...

News image

Дончева: Имам познати в СОБТ, казвали са ми, че Маринов е бил охрана на Мето. И Борисов знае това, но той е над тия неща

Аз така знам - Младен Маринов е бил гард на Мето Илиенски. Последният има и още помощници.  Когато разкриват тази работа, ги освобождават. След което с протекциите на тъста си Камен Пенков Светлозар Лазаров отива в НСС. И става главен секретар по времето на Орешарски, а Камен Пенков бе зам.-...

News image

"Сабах" публикува снимка на килъра на Хашоги. Убийството e записано чрез връзка на часовника му Apple Watch с айфон

Проправителственият турски вестник "Дейли Сабах" публикува снимката на килъра на Джемал Хашоги - Салах Мухамад Тубайги, главен специалист по съдебна медицина в Департамента по сигурност на Саудитска Арабия. Следствието е открило записи от часовника, Apple Watch на журналиста, пише ...

News image

"Вашингтон пост": "Турция има записи, доказващи убийството на Хашоги." Анкара закова килърите на Принца със СРС-та

Специалните служби на Турция заковаха екипа килъри на Принца със СРС-та. Анкара отказва да публикува записите, за да не бъдат разкрити СРС-та, с които службите са доказали на президента Ердоган, че Джамал Хашоги е убит в консулството на Саудитска Арабия по заповед на принц Мохамед бин Салман...

News image

MIT установи екипа отвлякъл Джамал Хашоги по поръчка на принц Мохамед бин Салман. Принцът отлага посещението си в София?

Принц Мохамед бин Салман, първи вицепремиер и министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия, силната фигура в Рияд, контролираща кралството, може да отложи посещението си в София, предвидено за втората половина на октомври, заради скандала с журналиста Джамал Хашоги, твърди източник от слу...

News image

Бареков пробва да пробие до Шеф Шиши чрез Сидеров. Пеевски не е "банкомат" за Клиентела, кеши само за ДПС

Делян Пеевски няма никакво намерение да се прави на Цветан Василев и да налива ресурс в политически проекти - "разтоварването" за ДПС даже му е в повече. "Аз да не съм ви банкомат?!", избухнал Делян Пеевски в Сарая след миналия евровот. Колкото и да е преувеличен слухът, че "олигархът н...

News image

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Защо е ядосан на съпартийците си от ЕНП?! Кой от тях го обвини в нещо? Никой

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Кой е охулил България, кой я е оклеветил несправедливо? В цял свят реакциите бяха - шок и ужас. Имаше предложения за съдействие в разследването. Никой не посочи съмнения кой е убиец или поръчител...нищо такова нямаше. Защо е ядосан на съ...

News image

Британските тайните служби заплашват "да загасят лампите в Кремъл", ако Москва "нахлуе в Либия, за да получи контрол на

Русия бе обвинена в опит да разклати Запада чрез Либия, пише "Лента". Според източник от кабинета в Лондон, цитиран в британското издание "Сън", тайните служби в кралството съобщили на премиера Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия войски с цел да използва присъствието си там за влияние върху...

News image

Солберецкие, часть 4. Военный врач из ГРУ Александр Мишкин («Петров») получил Звезду Героя и квартиру в Москве

В предыдущей части совместного расследования Bellingcat и The Insider сообщили реальное имя и подлинную биографию «Руслана Боширова»: им оказался полковник ГРУ, герой России Анатолий Чепига. Теперь нам удалось установить имя и биографию второго обвиняемого в отравлении Скрипалей, скрывавшего...

News image

Сидеров обвини Б.Б. в корупция, зове премиерът да слезе от джипа със синята лампа и да я даде на главсека на МВР Светльо

Волен Сидеров изригна, след като Бойко Борисов на третия път му вдигнал и му обяснил, че коалиционен съвет ще има, когато той е казал, а за главния секретар ще се преговаря с президента. Сидеров заявил в ултимативен тон на Борисов, че главен секретар на МВР трябва да бъде Светлозар Лазаро...

News image

Б.Б. отмени Коалиционния съвет, плаши с оставка. Валери Симеонов спря Св. Лазаров за главсек на МВР. "Воля" сменя "Атака

"Бойко Борисов този път му е много ядосан на Волен Сидеров и му заявил, че няма да получи оставките на Младен Маринов и Димитър Георгиев, но той ще подаде неговата и отиват на избори", заяви източник от обкръжението на премиера. Акцията на Сидеров бе повече от провокативна - едновременно ...

News image

Театро "Сидеров" покри убийството на тв водещата в Русе. Ако е свързано с "Джи Пи Гейт", може да свали правителството

Виктория Маринова, административен директор на телевизия ТВН в Русе е била намерена убита в Русе в събота около обяд. Информацията бе покрита с театро "Сидеров". Работи се по всички версии за убийството на 30-годишната жена в Русе - включително и такива, свързани с професионалната ...

News image

Операция "Постановка". КОЙ освети срещата с Бареков? Борисов ли прати депеша на Сидеров?

Защо един "агент" на службите ще си пуска снимки с оръжие във Фейсбук? Защо толкова често ходи в Кьолн, където е централата на немското контраразузнаване - Службата за защита на конституцията (BfV)? Централата на немското контраразузнаване в Кьолн. Мажди Гандур по няколко месеци в ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Б.Б. гласи оставка след изцепката на Валери Симеонов. Война на "Позитано"20, дори кръгове около "Корни" не искат избори

News image

След края на Европредседателството Бойко Борисов пое курс към подготовка на ГЕРБ за предсрочни избори - много преди Корнелия Нинова да го направи с уговорки на Бузлуджа. Б.Б. приема договорките със Сарая за поддържане на политическата и управленска стабилност до края на Европредседателс...

"Позитано"20 ще свали Б.Б. с "кървав преврат" в шестък, не че иска. Пласментът е атака срещу Нинова

News image

Колкото на 16 септември имаше "кървав преврат", толкова и в понеделник по обяд ще има - банките работят, Бойко Борисов ще разкеши и ще чака реакцията на Сарая - ще натиска ли за оставка на Валери Симеонов, или ще отиде на сделка с МТ. "Позитано" 20 ще свали Б.Б. с "кървав преврат", ама др...

Р.Р. няма да прави партия, друга е играта - "НАЙ-ДОБРЕ Е ТАНКОВЕТЕ ДА ДОЙДАТII!". ГЕРБ цака менте "президентска партия"

News image

"Президентът може да смачка партиите и да вземе властта само след разгромяване на кървав метеж и обявяване на извънредно положение. "Кралската игра" след ерозирането и дискредитирането на партиите преминава в "Най-добре е танковете да дойдат!II", но този път идват", твърди бивш шеф от служби...

АКЦИЯ

Финландката, която осъди руски тролове. Репортерката Джесика Аро спечели дело за клевета и преследване

News image

Израснала в страна, която често се нарежда на първо място в света по отношение на свобода на печата, Аро никога не е могла да предположи как това един ден ще се обърне срещу нея. През 2014 г. репортерката на общественото радио Yleisradio решава да научи повече за руската...

Атакуват Тръмп, обявил, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги при "юмручен бой" с 15 души от службите

News image

Истинска политическа буря се разрази в САЩ срещу изявлението на президента Доналд Тръмп, който заяви, че приема обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул. Редица влиятелни политици и от двете основни партии - Републиканската ...

КИЛЪРИ

Стрелок из Керчи оказался фанатом Путина и боевиков ДНР-ЛНР: опубликованы фото

News image

Преступник, который устроил стрельбу в Керченском политехническом колледже, где произошел взрыв в среду, 17 октября, был приверженцем путинского режима и непризнанных республик – так называемых ДНР и ЛНР. Об этом сообщил Иван Оберемко в Facebook. "Судя по всему, это чувак, кото...

Студент действовал в одиночку, шокирующие детали бойни в Керчи. Вести показали видео с расстрелом в керченском колледже

News image

В Сети появилось видео стрельбы студента Керченского политехнического колледжа Владислава Рослякова в своем учебном заведении, в результате чего 21 человек погиб и около 50 получили ранения. На кадрах виден момент взрыва, а также то, как Росляков застрелил учительницу и одного из учеников за...

МАФИЯ

Сарая мачка Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Екшънът в понеделник може да не свърши с разкешване

News image

"Кървав преврат" в понеделник, разбира се, няма да има - премиерът лесно подава оставки, но екшънът на Бойко Борисов няма да му се размине. Сблъсъците няма да са организирани от "кутевчета" и "ниновчета". Те ще са фон на заден план. Този път екшънът може да не се размине с обичайно...

Константинопольский патриарх Варфоломей связан с Госдепом США и ЦРУ. Его куратор является отец Алекс Карлуцос

News image

Общедоступные факты свидетельствуют о том, что патриарх Варфоломей непосредственно управляется американскими элитами и спецслужбами. Константинопольского патриарха Варфоломея нужно проверить на предмет финансовых и оперативных связей с Госдепом США и ЦРУ. Об этом заявил главред жур...

РЕКЛАМА
Банер