СНАЙПЕР

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

alt

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията.

В зависимост от аудиторията, Бутина се представя като служител на руската централна банка, водещ активист за правото на свободно притежаване на оръжие, "представител на Руската федерация," докторант във Вашингтон, журналист и връзка между екипа на Тръмп и Русия. Тя използва всяка от тези си роли, за да изгражда контакти на по-високо ниво в столицата на Америка.

Това е поредната страница от вече позната история във Вашингтон: свързани с Кремъл политически играчи, които се сближават с Републиканската партия.

Връзките с Русия може да са опасни

Откакто американското разузнаване стигна до извода, че Русия се е намесила в президентските избори, връзките на екипа на Тръмп с Русия са наблюдавани под лупа. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка, защото е подвел шефовете си за контактите си с руското правителство; бившият мениджър на кампанията му Пол Манафорт също подаде оставка заради съмнения за отношенията му с Русия.

Контактите на Бутина с консервативната общност във Вашингтон са изградени благодарение на агресивната й кампания за правото да притежава огнестрелно оръжие. Някои я описват като "публичното лице на правото на притежание на оръжие в Руската федерация".

Две от приятелствата на Бутина са особено интересни. Тя започва бизнес с Пол Ериксън, активист на републиканската партия от десетилетия. Работи и като специален помощник на заместник-гуверньора на руската централна банка Александър Торшин, бивш руски сенатор от партията на Путин, за който се твърди, че има връзки с руската мафия.

На 12 ноември 2016 г., скоро след победата на изборите на Доналд Тръмп, Бутина организира парти за рождения си ден в Cafe Deluxe край Американския университет, където следва.

Събитието е бал с маски, на който присъстват съветници в кампанията на Тръмп както и Ериксън, който е казал на гостите, че е от преходния президентски екип на Тръмп. Мария е маскирана като руската императрица Александра, а Ериксън е с костюм на Распутин.

alt

Докато охладена водка се лее през ледена скулптура - от бутилка, върху която са нарисувани съветски сърп и чук - тя не пропуска да се похвали с контактите си. Младата жена смело заявява, че е част от комуникациите на кампанията на Тръмп с Русия, споделят двама присъствали на партито.

Ериксън и Бутина са засичани често заедно при публични събития, например на "Бала на свободата" след встъпването в длъжност на Тръмп, където входът е само с покани, както и в Russia House, тематичен руски бар в Дюпон Съркъл, Вашингтон. На едно такова събитие през есента на 2016-та, Ериксън се хвали, че консултира преходния екип на Тръмп, споделят двама присъствали източници. Той разказва и как е запознал Михаил Калашников, изобретателя на AK-47, с бившия президент на NRA Дейвид Кийн. Говори се, че Калашников е  вдъхновението за създаването на групата за оръжеен активизъм на Бутина "The Right to Bear Arms".

Двамата изглежда се сближават: Ериксън създава компания с ограничена отговорност с Бутина през февруари 2016-та, показва документация в щатския архив на Южна Дакота. Остава неясно с какво всъщност се занимаватази организация, наречена Bridges LLC. Въпреки че живее във Вашингтон, мобилният номер на Бутина е с код от Южна Дакота.

Като бивш член на борда на Американския консервативен съюз - влиятелна консервативна група, която организира годишната конференция за консервативна политика (Conservative Political Action Conference - CPAC) Ериксън има огромна мрежа от контакти в десницата.

alt

През това време Бутина си изгражда репутация като борец за правото на притежание на оръжие в Русия. През 2011-та тя създава група, наречена "Право на оръжие", която се бори за правата на руските притежатели на оръжие.

"Защитаваме правото на притежание на оръжие в Русия, както и хората, които притежават оръжие и са в ситуация на самоотбрана," заявява Бутина пред консервативния новинарски сайт Townhall през май 2014-та.

Тази есен групата на Бутина посрещна Ериксън в централния си офис в Москва. На събитието Ериксън е представен като ветеран от шест президентски кампании, който е работил в Белия дом по времето на Рейгън.

Ериксън обаче не е единственият приятел на Бутина с връзки сред елита. Тя е и близка с бившия руски парламентарист Александър Торшин. Торшин е зам.-председател на руския парламент в продължение на повече от десетилетие и е член на влиятелния руски Национален антитерористичен комитет, държавен орган, в който участват и директорът на ФСБ и министрите на отбраната, вътрешните и външните работи.

Когато Торшин е бил зам.-гуверньор на руската централна банка, Бутина е негов съветник, както разкрива архивна версия на личния й уеб сайт, който е офлайн приблизително от времето, в което тя се е преместила във Вашингтон през есента на 2016-та. Тогава бившият руски сенатор редовно туитва за нея, качвал е и нейни снимки в Twitter.

И Торшин, и Бутина са пламенни защитници на правото на притежание на оръжие. И двамата са пожизнени членове на NRA - американска организация в защита на носенето на оръжие. Те са единствените двама руснаци, за които се знае да са пожизнени членове. Двамата са присъствали на годишната среща на NRA през 2014-та като специални гости на тогавашния президент на NRA Дейвид Кийн.

"Млада организация сме. Съществуваме от три години. Поканихме Дейвид Кийн, той изнесе реч на годишната ни среща. Това е като отговор на поканата ни, от една страна," казва Бутина пред Townhall. "От друга страна е пожизнен член на нашата организация, руски сенатор. Името му е Александър Торшин. Той е пожизнен член и на NRA, и обикновено участва в такива събития, във всяка годишна среща на NRA. Сега обаче ситуацията между двете страни е много затруднена, и трябва да бъдем тук заедно със сенатор Торшин. Той обича оръжията, подкрепя нашата организация и е приятел на NRA."

Състоянието на Торшин се е увеличило драстично в последните няколко години според организацията Transparency International, следяща нетното финансово състояние на руските политици.

"Един от ръководителите на Торшин в банката между 1995 и 1998, бившия първи зам.-гуверньор Сергей Алексашенко, казва, че Торшин може би се е върнал на стария си пост със съдействието на Федералната служба за сигурност (ФСБ), с която изглежда има отдавнашни връзки," пише Bloomberg. "Алексашенко, бивш шеф в Merrill Lynch в Москва, сега е старши изследовател в института "Брукингс" във Вашингтон."

Въпреки връзките си с Русия, Торшин все още е желан гост в консервативните кръгове. През май 2016-та той отново дойде на националната конференция на NRA и беше на една и съща маса с Доналд Тръмп-младши, както съобщава същата статия в Bloomberg.

В крайна сметка връзката Торшин-Бутина-Ериксън е пореден пример за контакти между влиятелни руски фигури и вашингтонски политически играчи - типа контакти, които проучват ФБР и няколко комисии в Сената във връзка с опитите на Москва да влияе на американската политическа сцена. Тази седмица New York Times съобщи за задкулисно предложение, при което се предлага да бъдат отменени санкциите срещу Русия, като същевременно се прекрати конфликтът в Украйна, доставено до Белия дом чрез адвоката на Тръмп Майкъл Коен.

Какво казва Тръмп по въпроса?

Едно със сигурност е ясно: самият Тръмп започва да се дистанцира, поне публично, от всякакви евентуални свои връзки с Русия.

alt

На 11 юли 2015 г. - повече от година преди да започне да следва в Американския университет - Бутина е била в Лас Вегас на ранен митинг в зората на президентската кампания на Тръмп. По време на частта за въпроси и отговори, тя е запитала Тръмп за санкциите срещу Русия.

"Аз съм от Русия. Въпросът ми ще е на тема външна политика," казва Бутина, като гледа в предварително подготвените си бележки. "Ако бъдете избран за президент, каква ще е външната ви политика специално по отношение на връзките с моята страна? Желаете ли да продължите политиката на санкции, които вредят и на двете икономики? Или имате други идеи?"

"Познавам Путин, и ще ви кажа нещо - ще се разбираме добре с Путин," отговаря Тръмп на въпроса на Бутина. "Бих се разбирал много добре с Путин, в смисъл, ако имаме необходимата сила. Не мисля, че ще са ни нужни санкции. Мисля, че ще се разбираме много, много добре."

В наши дни, с трупащите се разкрития за намесата на Русия в президентските избори в САЩ, Тръмп дава много различен отговор. "Не познавам Путин," туитна той по-рано този месец.

"Нямам нищо общо с Русия," допълни Тръмп на пресконференцията си от 16 февруари. "Не съм водил телефонни разговори с Русия от години. Не говоря с руснаци. Не че не бих го правил - просто нямам никой там, с който да разговарям.

Webkaffe

 
СНАЙПЕР
News image

DEA вкара Борисов в опасна игра. Ердоган и Тачи водят война за наркоканалите. ЦРУ и MIT си откриха фронт на Балканите

Реджеп Тайип Ердоган избра да воюва със САЩ и това може да му струва много скъпо - дори "арнаутско покушение", албанците са пазили султаните, вече не и този "падишах". Президентът на Турция беше на път да установи пълен контрол над "Южния поток" на газа и хероина едновременно, а с това и ...

News image

САЩ превземат Западните Балкани. Десант на 10 Планинска в Черна гора. Тюлени, тим 10, тайно в Арачиново, Македония

Президентът на САЩ Доналд Тръмп методично игнорира командните структури на НАТО. Американците превземат Западните Балкани, след като Черна гора влезе в НАТО, но го правят извън структурите на Алианса. Преди няколко дни Тръмп обяви поредния рекорден военен бюджет на САЩ в базата на 10 План...

News image

Агент на ДАНС: КОЙ държи "Бойко" за топките, американците ще го свалят. ЦРУ в София са бесни за врътката със срива на ТР

"Бойко Борисов да подава оставка, докато е време. ЦРУ в София са му бесни заради мръснишката постановка със срива на Търговския регистър и ще го свалят", отсече източник от ДАНС, който работи с американците по срива на ТР. "Да ме проверява, да ме установява, той знае кой от ДАНС работи ...

News image

КОЙ се уреди с "румънски сценарий"! Сорос ли ще изкара 50 000 в София?! Борисов може да бъде пометен заради КОЙ

КОЙ се уреди с "румънски сценарий"! Сорос ли ще изсипе 50 000 на протест заради измамата с Търговския регистър?! Путин не можаха да го намес(т)ят в протеста в Румъния, ама в България ще се уреди. Банката на Кремъл подпука КОЙ заради има-няма към милиард в зелено. И Търговският регистъ...

News image

КОЙ преигра със Сорос, той е "бранд". Структурите му работят от две години в Румъния. КОЙ не смее да шукне за ЦРУ

Зимните протести тази и миналата година събираха над 250 000 протестиращи, по данни на полицията, а според западни кореспонденти - повече от половин милион. Никакъв Сорос-Морос не може да разкеши дори организационно на половин милион румънци. В началото на фeвруари 2017 г. неколкост...

News image

След организираните от ЦРУ и Сорос масови протести в Румъния Бойко Борисов "внезапно" се американизира

Бойко Борисов "внезапно" се американизира след организираните от ЦРУ и структурите на Джордж Сорос за "ненасилствени акции и стратегии" масови протести в Румъния. Не му се иска явно да падне от власт  след бунтове в София на "диаспората" на Слави Трифонов и компания срещу КОЙ, орга...

News image

Провокатори от "Звеното за лична охрана към жандармерията" пребиха полицайка. Студенти я изведоха от тълпата

"Звеното за лична охрана към жандармерията", създадено по нареждане на Ливиу Драгня, лидер на управляващата социалистическа паритя в Румъния, сътвори класическа провокация на "митинга на диаспората" в петък. Ливиу Драгня, лидер на румънските социалисти След заповед на префекта ...

News image

Гастарбайтери от Тимишоара правят МАЙДАН в Букурещ. ЦРУ и CANVAS на Сорос са зад протеста, отклоняват Кремъл от Скопие

Протестът на "румънската диаспора" в Букурещ е организиран от ЦРУ чрез финансирания през Сорос "Център за ненасилствени акции и стратегии" на Сърджан Попович - CANVAS (Centre for Applied Non Violent Actions and Strategies), чиято централа е в Белград, но има силен филиал в Букурещ, твърди изто...

News image

Полицията стреля срещу протестиращите в Румъния. Втора такава нощ и ще се пролее кръв

През нощта полицията в Румъния се развихри. Когато на площад "Виктория" и улиците наоколо останаха няколко хиляди младежи, полицаите извадиха пушки и обгазиха протестиращите. Полицаите вкараха всички помощни средства в употреба - от палки до водни оръдия, газови гранати, "гумени ку...

News image

Букурещ: сълзотворен газ, водно оръдие, 440 ранени. Властта мълчи за снощния многохиляден протест, премиерът на почивка

Стотици души са ранени в сблъсъците с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес. Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица кв...

News image

През 2013 протестите бяха по-масови от Румъния. И? В Русия се чакат, в Иран имаше, остава КНДР. Тук - постановка наесен

През 2013 протестите бяха по-масови от румънските. И? В Русия се чакат, в Иран имаше, остава КНДР. Тук - постановка наесен. Претестът в Румъния беше знаков най-вече с пристигналите от чужбина. И че нямаше миньори със сопи и бичове да бият протестиращите като през 1990 на ...

News image

Нинова най-сетне се върна на темата за ОПГ "Митьо Очите". Може да атакува Борисов за Маджо, ако не се договаря със Злате

След като някой посъветва Корнелия Нинова да смени темата за ОПГ "Митьо Очите", изцяло печеливша за нея подир изключването на Бенчо Бенчев от групата на общинските съветници на БСП в Бургас, с губещата за БСП тема за "македонското" въстание, тя най-после се върна на Бургас, Несебър и ОПГ "Ми...

News image

"Порочни връзки! Участва ли Митьо Очите в управлението на община Несебър?" А така - Маджо и Котараците вземат Несебър!

Веднага след акцията срещу ОПГ "Митьо Очите" написахме, че "ГЕРБ ще вземе Несебър след изборите" - три мандата му стигат на Николай Димитров, иначе ще последва съдбата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Всъщност няма да се стигне дотам. Знакът я очеваден - Бойко Борисов иска Несеб...

News image

ОМЕРТА ЗА МАДЖО. Борисов накичи БСП с "черна каса" от перачи на наркомафията, от "Позитано"20 няма "ресто"

Бойко Борисов отмъсти на Корнелия Нинова, която застана до Елена Йончева в парламента за аферата "Къщата в Барселона" - най-перфидното беше, че се направи на джентълмен. Какво да й напада още на Нинова - достатъчно му е, че след патетиката на Бузлуджа я прати в Испания да пише във Фейсбук...

News image

Борисов и Радев контролират оръжейните лобита. Руски служби осветиха канала през Бургас за Саудитска Арабия и Сирия

Медийна война за публично унищожение между Бойко Борисов и Румен Радев не може да има. Премиерът и президентът контролират паритетно оръжейните лобита. Такава е играта на американците, които раздвижиха оръжейната промишленост в България с пазари за повече от $ млрд годишно. Оръжиет...

News image

Борисов капитализира операцията срещу ОПГ "Митьо Очите" с анекс към "Договора с ДПС". Пеевски игра "партия" в сянка

Митьо Очите е ключова фигура в операцията срещу ОПГ "Митьо Очите". Очите трябваше да заведе оперативните от ДАТО и ГД БОП до хотел "Рамада" с кола на фирма на Бенчев. Освен камерите на Службата за сигурност и обществен ред на Турция и нашите оперативни са снимали задържането. Касим Д...

News image

Бившият депутат от ДПС Несрин Узун задържан с Митьо Очите в хотел "Рамада" в Истанбул

Бившият депутат от ДПС Несрин Узун е задържан при акцията за залавянето на бургаския наркобос Митьо Очите. Узун, който е с два мандата като народен представител, е бил в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в среднощната акция на турската полиция, пише Кл...

News image

"Шпионката" Карина Цуркан арестувана като "касиер" на Игор Сечин. Путин нацелва олигарха Ринат Ахметов заради Мариупол

"Шпионската афера" е многоходова комбинация на ФСБ срещу "черни каси" на ГРУ. Операцията е разпоредена и проведена под личния контрол на Путин. Дори Игор Сечин не е знаел за ареста - Втория в Русия! Путин дава знак на ГРУ и олигарсите, че се увличат. "Царят" нанася удар по ГРУ, на което дължи ...

News image

Бойко Борисов праща емисари при Корнелия Нинова: Клиентелата на "Бойко" в БСП ще те провали на изборите, нали знаеш

Бойко Борисов се е опитал да убеди чрез "тайни емисари" Корнелия Нинова да не натиска за предсрочни избори тази есен, а да се отиде на вариант "две в едно" с местния вот догодина. "Тайните емисари" са притиснали Нинова с предупреждението - "Клиентелата на "Бойко" в БСП ще те провали на ...

News image

Аферата с Карина Цуркан, "румънската шпионка на ЦРУ", постановка на Путин. Мачка олигарси, които са срещу санкциите

В Москва на 13 юни с обвинение в шпионаж е арестувана Карина Цуркан, топ мениджър в "Интер РАО", компания монополист в експорта на електроенергия от Русия. Информацията за ареста е съобщена чак на 19 юни. Карина Цуркан След като пробиха пощата на "Сивия кардинал" на Кремъл, Вла...

News image

"Вальо Златев преди всичко!". Президентът не можеше да наложи това вето. Избирането му зависеше от Валентин Златев

Президентът Румен Радев не можеше да си позволи да наложи вето на закона за горивата, нарочен от Валери Симеонов за лобистки в полза на "Лукойл". Независимият кандидат-президент Румен Радев, подкрепен от БСП, няма как да се покаже неблагодарен пред Валентин Златев, защото му дължи избиран...

News image

Пеевски с послание към Борисов на "ЧРД": Продължаваме заедно, имаме много работа за вършене

"Господин Пеевски е там, където има работа. Ако държите, мога да помоля да ви се обади и да ви каже къде е."  На връх рождения си ден Делян Пеевски изпрати Хамид Хамид, смятан за негова "дясна ръка" в парламента, в bTV, за да разсее всякакви съмнения с кого дели управлението Бойко Борис...

News image

"Бойко" след Пеевски натиска "СТОП"-а на "Волен". Сидеров не иска да се разделя с Борисов, само да изгони "Валери"

Волен Сидеров не бил набит, можел да нокаутира Валентин Касабов, заяви депутатът от ОП на влизане в сградата на "Дондуков"1 за консултации на коалиционните партньори при премиера Бойко Борисов. Волен Сидеров не искал да се разделя с Борисов, но кабинетът можел да си изкара мандата и без...

News image

Доган не иска предсрочни парламентарни избори преди евровота. Трябва му време да се разбере с Ердоган чрез шефа на MIT

Ахмед Доган все още може да си позволи да привика Делян Пеевски, въпреки икономическата му мощ и контрола върху половината кабинет плюс и.д. премиера Владислав Горанов, защото държи връзките с "външните фактори" - Турция, САЩ и Русия. Доган проследи ситуацията от Летния Сарай в Отманли и ...

News image

Пеевски натисна "бутона" на Сидеров да спре атаката. ДПС не иска избори, преди да разцепи "десните" за евровота

Никой от олигарсите не е натиснал "бутона Сидеров". Да не говорим за Кремъл, каквато конспиративна версия се появи. Натиснал го е Делян Пеевски, но той нали е "депутат от ДПС", както каза Бойко Борисов, а не олигарх. Волен Сидеров преигра с нишана на ДПС, защото Валери Симеонов му провали...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

"Македонска кървава сватба". Или българска. Зоран Заев е ваш приятел. Ако падне, втори такъв ще има след 2-3 десетилетия

News image

В момент, когато нашият западен съсед има най-добрият македонски премиер, който има разбиране и инициатива отношенията с България да се развиват, ставаме свидетели на една крайна арогантност от София, дързост, демонстриране на тотално непознаване на вътрешната обстановка в Македония и на дъл...

Меркел знае, че Путин я лъже. Путин е лице на новия национализъм, Меркел - икона на либералната демокрация

News image

На 25 септември 2001 г. тя седеше на втория ред, когато под купола на Райхстага (пленарната зала на германския парламент – бел. ред.) един строен и почти млад руски президент на име Владимир Владимирович Путин на перфектен немски обеща един по-добър свят. Ангела ...

Зорница Даскалова подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" в криза. Доган праща Пеевски в Дубай?!

News image

Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, известна като "капия" на Делян Пеевски, подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" предприема кризисни мерки. Скандалният срив на Търговския регистър принуди Бойко Борисов да поиска оставката на "шефката", от която не бил доволен...

АКЦИЯ

САЩ превръщат Румъния в "непотопяем самолетоносач". Косовари поемат наркотрафика от пристанището на Констанца

News image

Русия превърна Крим в "непотопяем самолетоносач", въоръжен с ракетни комплекси С-400 и брегови ракетни комплекси "Бастион" и "БАЛ", пребазира бомбардировачи Ту-22м3, които разполагат с крилати ракети. Този потенциал е способен да покрие радиус до Великобритания. В същото време САЩ ...

Главният съветник на Ердоган: Турско-руска империя беше възможна през 1854. Трябва да я създадем сега срещу САЩ

News image

Разгневен от "финансовата диверсия" на САЩ срещу Турция, главният съветник на Ердоган, Йигит Булут призова да бъде създадена "турско-руска империя", която да измъкне Анкара от финансовите лапи на Вашингтон. "Ако ние през 1854 г. вървяхме ръка за ръка с руснаците, то днес хората по бр...

КИЛЪРИ

Руският спецназ започна прочистване на Идлиб от полеви командири. Ликвидира Абдо Радван Ал-Бакри-"Абу Таха"

News image

Руски спецназ зае позиции в провинция Идлиб. Неговата задача е да се съедини със сирийския спецназ "Тигрите на Ефрат" и да нанесе удар срещу остатъците на тероростите. Какво стои зад прехвърлянето на руския спецназ в Идлиб?! Силите за специални операции не са охрана, а подривници, диверсанти и...

Кремъл готви офанзива в Идлиб. СПЕЦНАЗ стегна обръча, чака заповед от Путин. Ердоган проваля показното пред Меркел

News image

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началник-щабът на ВС на РФ ген. Валерий Герасимов чакат заповед от Путин, за да започне офанзивата срещу джихадистите в Идлиб. Десантът на СПЕЦНАЗ завърши подготовката на операцията. "Идлиб може да се сблъска с най-кървавата битка във в...

МАФИЯ

Борисов изработи Очите. Време е за "ресто". Защо премиерът наруши договорката с ГД БОП и Маджо за извеждане в Дубай?!

News image

Тиражен седмичник "откри Америка" - Димитър Желязков-Митьо Очите щял бил да бяга в Дубай от Турция, но местната полиция го арестувала часове преди това. Здрасти, че бързаме. Писахме в първите часове на арестите в Бургас, че Очите е тръгнал за Дубай "по договорка" и контролиран коридор с...

Ердоган слага ръка върху Западните Балкани с контрол върху "Южния поток" на дрогата?! Борисов завъртя "кранчето" с Очите

News image

Реджеп Тайип Ердоган се превърна във военен, политически, енергиен и нарко-полицейски лидер на Балканите. Онзи ден Бойко Борисов "случайно" завъртя крана на "Южния поток" на газа от Турция за България и същия ден уреди ареста на Митьо Очите, който дотогава го играеше наркобос по "Южния по...

РЕКЛАМА
Банер