АКЦИЯ

Дали Пеевски и Гешев вярват, че Борисов и Цацаров са толкова лесни за манипулиране? Или компроматите са в "Берлин"

alt
Държиш да си прав или да се харесаш. Разликата е огромна. Този въпрос човек трябва да си задава всеки път, когато говори или върши нещо. За публичните личности това правило важи с тройна сила. Още неизбран за главен прокурор, заместникът на Цацаров – Иван Гешев се хвърли в атака. Направи го пред БНТ, мобилизирайки целия си потенциал, за да убеди аудиторията, че той е правилният човекът за Големия пост.

Не бе убедителен обаче защото нямаше аргументи и разчиташе на заплашителния тон. Които не слушкат няма да папкат и ще ядат бой. Това бе посланието. То бе адресирано към: несъгласните с модела #Кой и Пеевски; партньорите на Пеевски и Доган – да си знаят мястото; елита – държим ви за топките; непокорните медии, гражданите с позиция; бизнеса и не на последно място към всички магистрати. Казано по друг начин: Господарят има ново куче. Хапе по команда.   

Няма да се спирам на заплахите, които отправи Гешев към сегашни обвиняеми и бъдещи такива. Нито на категоричните му заклеймявания кой е престъпник - мафиот, лъжец, измамник, крадец, провален политик и пр. Тепърва ще се коментират тези неща.

Публичната премиера на Гешев като кандидат за поста на Цацаров имаше една много важна цел – да се вкарат в един кюп Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Стара мечта на милионера-политик. Решен да се справи на всяка цена, Гешев "разкри" тъмен заговор срещу премиера и главния прокурор плюс депутата от ДПС. Сюжетната линия обхваща опити на хакерите от фирмата, в която работи заподозрения за удара срещу НАП Кристиян Бойков, да събират данни за тримата. Това станало дни преди да бъде разкрито изтичането на лични данни за над пет милиона българи. Но и това не е всичко. Ровено било и за информация, свързана с адвокатска кантора. Всичко това май се събирало за сайта „Биволъ“.

Цялата тази словесна компилация можеше да бъде смешна и забавна, ако не даваше знак за нещо отвратително и опасно.

Години наред Борисов отрича да има нещо общо с Пеевски.

Цацаров непрекъснато повтаря, че няма нищо общо и с двамата, защото прокуратурата е независима институция. С премиера се среща само в сряда да обсъждат важни за сигурността на гражданите и страната въпроси.

Пеевски също твърди, че не е свързан с прокуратурата, още по-малко с Борисов.

Изведнъж Гешев ги събира в едно. Как обвинението изведнъж откри данните на тримата сред морето от данни за милиони българи? И какво толкова страшно има в събирането на информация за тях, след като министър Горанов повтаря цяла седмица, че в НАП се съдържат само данни от официални декларации и източници?

По-интересно е, че за Пеевски в медиите са изнасяни десетки факти и документи, уличаващи го в съмнителни действия и сделки, но досега Гешев  не е посмял поне веднъж да ги провери. Включително тези за връзки с КТБ и нейното фалиране.

Но такъв е Гешев: страшният вълк за неудобните козлета и Заю Баю за Пеевски. Затова толкова се престара да насочи вниманието към разкрития заговор, че забрави да уточни самият той като триумвират ли възприема Борисов, Цацаров и Пеевски или като организирана престъпна група – ОПГ? Важно е да уточни, защото после пак ще обяснява, че не е разбран правилно, като когато заяви, че няма да участва в калната напревара за главен прокурор.

Да речем, че преувеличавам. Ако логиката на Гешев е, че е събирана информация за особено важни хора като премиера и главния прокурор – що дири при тях обикновен депутат от ДПС като Пеевски? Защо въобще Гешев ги сглобява в едно? И дали адвокатската кантора не е същата, която движи голяма част от бизнеса на Пеевски, както и офшорките, с които е свързан и чрез които се опитва да превземе „Дунарит“? Ако е тя, какво общо имат с нея Борисов и Цацаров? Защото иде реч за разбойническа схема…

Всякакви отговори са възможни, но един се натрапва особено. В САЩ срещу Пеевски се водят разследвания и дела. Едното вече е в Нюйоркския съд, а ФБР го „промотира“ по закона РИКО – за борба с мафията, пране на пари, контрабанда и пр. Пеевски е обект на специален интерес и по закона „Магнитски“. Няма начин тези процедури, меко казано, да не го тревожат. Депутатът-олигарх знае, че американското правосъдие не е като нашето и не се ръководи от нашия Висш съдебен съвет, нито от Специализираната прокуратура… Там той и Гешев не предат. Затова определени неща трябва да се свършат тук. Едно от тях е да се внуши, че главните в страната са Борисов, Цацаров и Пеевски и те са едно цяло. Забележете: не Доган, който уж е велик и прочие, а Пеевски представлява ДПС.  

Посланието е: Аз решавам и аз командвам! Ако нещо ми се случи, че ще повлека и вас.

Гешев получи първата задача пет минути преди да стане главен прокурор и той даде всичко от себе си, да я изпълни. На ход е свинемедийният тръст.

Дали наистина Пеевски и Гешев вярват, че Борисов и Цацаров са толкова лесни за манипулиране? Или намекват, че хакерите може да са ровили за някаква информация, но истинските компромати са в х-л „Берлин“, например.

Интервюто на Гешев след номинацията налага тематична връзка с някои изследвания на известния психолог проф. Джон Медисън. Той и екипът му са изчислили, че човек се оказва прав само за 12% от това, което твърди. Останалите 88% са сбор от чути и преразказани мисли и твърдения, в които той самият не е убеден. Ако човек се опитва да работи едновременно по две или повече задачи, неговата ефективност спада наполовина. Ако пък твърди, че казва истината за повече от три неща, за две от тях е сигурно, че няма аргументи, а просто иска да наложи мнението си.

Гешев иска да ни убеди, че всичко, което казва е истина. Само че на ден човек лъже средно между 150 и 200 пъти.  

Логичен е и друг въпрос. Защо, ако Иван Гешев е прав за колосалните успехи, постигнати от него и Специализираната прокуратура, доверието в институцията е около 6-8%? От години.

И ако допуснем, че опонентите му, които той залива с обвинения и обидни квалификации, са прави поне в 30 на сто от това което твърдят, кой ще върне тегобите и загубите им от репресивните действия срещу тях? Кой му дава право да се рапорежда със съдбата на десетки хора и да ги осъжда преди още съдът да се е произнесъл?

И понеже Гешев, по заповед на Щуката, завъртя темата с тримата големи, да му припомня, че за Данте и Роден “Трите сенки“ са предупреждение към всички, които си мислят, че ще избегнат Страшния съд. За всички се отнася, най-вече за онези, понесли се на облаците на егоцентризма и цинизма.

Д-р Димитър Попкутуев, Фрог нюз

 

 
АКЦИЯ
News image

Американците взеха страната на ББ срещу КОЙ. "Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е медийно мероприятие

"Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е активно медийно мероприятие. Американците спряха Ердоган, че една "войничка" между Пеевски и Борисов ли ще ги затрудни. Пеевски бил обявил война на Борисов. Ако ДСП воюва с ББ, губи стратегическата инициатива - "неговите" прокурори ги привикаха ...

News image

Мрежата, която управлява България. Формално на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. "патриоти". Реално управлява Мрежата

Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 201...

News image

Две в едно. MIT мотивира с карта за Кърджали и Варна етническия вот на ДПС и "анти-ДПС" избиратели в полза на ГЕРБ

Фен-група на министъра на отбраната ген. Хулуси Акар, който в Турция е герой заради изключителната му роля в спасяването на Ердоган по време на преврата, във Фейсбук пусна скандална карта, според която Кърджали и Варна (!) са турски вилаети. Според източници от службите това е клас...

News image

Турция пак с апетити към Варна и Кърджали

МВнР проверява турски апетити към Варна и Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на външното ни министерство. До това се стигна, след като карта на Република Турция, обхващаща територии от България като Варненско, Добруджа и Родопите с Кърджали, е поместена във фейсбук профил, свързан с мин...

News image

Шефът на "Военна информация" в САЩ заради Инджирлик?! САЩ местят базата в България, Румъния и/ли Грузия

Директорът на служба "Военна информация" Велко Атанасов е в САЩ заради решението на САЩ да преместят базата си в Инджирлик в България, Румъния и/ли Грузия, заяви източник от службите. "От няколко месеци американците инспектират летища в България, Грузия и Румъния за прехвърляне на базат...

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички служби са на посещение в САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „...

News image

Румен Радев: За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по недопустим начин в една абсолютно независима Федерация

"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод напрежението и оставките в БФС, предаде Агенция "Фокус". „Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни e управлението на държ...

News image

Към Македония – со кротце, со благо и со истината. Сърбомакедонизмът и българомразието в западната ни съседка

Преди няколко дни българското правителство оповести Рамковата си позиция (РП) относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания. Тя бе подкрепена от Парламента, Президента и основните политически сили. Формулирането на базисни постул...

News image

Македонски вестник ни обяви за окупатори и фашисти: "Българите не вярваха в българските чувства на братята македонци"

„Ето ни, преди няколко дни отбелязахме 10 месеца от погребението на Македония, което бе извършено след колективна екзекуция в присъствието на държавата. И някак си събитието се падна баш на 11 октомври, денят, когато македонците решиха да вземат съдбата си в свои ръце: Да се освободят ...

News image

След инвазията в Сирия, Фолксваген отложи строежа на завода в Турция

Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници, съобщи Нова тв. Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град...

News image

Операцията на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

„Турция е член на НАТО, член пети на Вашингтонския договор гласи, че ако една страна [от НАТО] бъде нападната, други държави трябва да й помогнат. Представете си дали Сирия или нейните съюзници" [Русия и Иран] отговорят и нападнат Турция. Това е заплаха за сигурността на НАТО", подчерт...

News image

Войските на Асад поемат защитата на кюрдите от турските части

Сирийската армия ще помогне на кюрдските части да отблъснат настъплението на турскките военни и да си върнат загубените населени места в Северна Сирия. Части на Дамаск вече са поели към северните региони на страната, за да заемат позиции близо до границата, съобщава Агенция Франс...

News image

CNN: Сирийските кюрди ще потърсят защита от Русия, ако САЩ не спрат турската операция в Сирия

Кюрдският генерал Мазлум Абди, командващ формированията на Сирийските демократични сили, е заявил на заместник-специалния представител на САЩ в международната коалиция срещу "Ислямска държава" Уилям Робак, че Вашингтон трябва или да спре военната операция на Турция в северна Сирия или да поз...

News image

Ако Путин успее да реши сегашната ситуация в Северна Сирия, това ще бъде разглеждано като важна геополитическа победа

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл. В телефонен разговор с ...

News image

Борисов в Ямбол: Ще ходя още един път в Шумен, там битката с ДПС минава границите

"Най-много ние вярваме в демокрацията. Най-демократичното е да върнеш властта на онзи, който ти я е дал", каза премиерът Бойко Борисов в Ямбол. "Апартаментгейт беше тежък удар за нас по време на Евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място ...

News image

Ако Кънчо Стойчев ти каже, че Мая ще загуби, значи това не е Кънчо Стойчев

Ако един дипломат ти каже "да", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "не", ако ти каже "не", това не е никакъв дипломат. Ако една дама ти каже "не", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "да", ако ти каже "да", това не е никаква дама. ...

News image

Голодный Владимир Зеленский 14 часов общался с журналистами на фудкорте. Как это было — максимально коротко

Президент и журналисты сидят на втором этаже фудкорта в Киеве за большим столом — как самые обычные люди, только с микрофонами. На заднем плане видно людей, как ни в чем не бывало делающих заказы на первом этаже, слышно, как где-то плачет ребенок. Зеленский без галстука в расстегн...

News image

Петър Стоянов: Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова

„Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова. Харесвам нейната овладяност, сдържаност и балансираност. Това е важно за човек, който управлява такъв голям град като София“. Това каза президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по време на ср...

News image

Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия. Краят на Pax Americana е ясен

Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат световната политика. Нишката, която ги обединява, е липсата на глобален лидер, който да поддържа геополитическия баланс Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат свето...

News image

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света...

News image

«Источник мира»: Турция начала военную операцию в Сирии

«Операция «Источник мира» вооруженных сил Турции совместно с [оппозиционной] Свободной сирийской армией против Рабочей партии Курдистана и группировки «Исламское государство» (запрещена в России. — «Газета.Ru») на севере Сирии началась. Наши цели — уничтожить террористический кор...

News image

Кюрдските сили в Северна Сирия са унищожили 4 турски танка, водят се сухопътни боеве

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд, предава TACC, като се позовава на изявление на организацията, цитирано от местни медии. Според СДС са убити петима турски войници. Телата им не са предадени на военнит...

News image

Русия монтира на южните си граници свръхмощни радари. Стъпката е отговор на разполагането на ракети "Пейтриът" в Румъния

Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия". Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранскат...

News image

Мая Манолова вече загуби изборите. КНСБ подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

Днес КСНБ подписа споразумение за подкрепа с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Синдикатът застава зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова с очаквания за нов успешен мандат и още по-резултатно социално партньор...

News image

Андрей Райчев: "София не е червен град, просто гласуващите не са такива. Ако не беше Фандъкова, Манолова щеше да победи"

Социологът Андрей Райчев коментира в студиото на „Плюс-Минус" по Нова телевизия политическия проект на Слави Трифонов. "Не можем да знаем какво ще се случи преди партията да се яви на избори. Историята на такива партии и хора, които са влизали силно и изведнъж в политиката у н...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов в Шумен: "ДПС минава границите във Варна! След изборите ще работим с мюсюлманите, сега искам победи"

News image

Бойко Борисов скочи с бутонките на Ахмед Доган на регионалното събрание на актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен. Падишахът в поредна предизборна кампания преподава един и същ урок на ББ - договорките не важат, когато се решава властта. Този път Бойко Борисов приема предизвикателс...

Херо Мустафа кацна в София и войната "Пеевски-Борисов" приключи. Босовете се договориха за БНР, София, Варна и Главния

News image

Новата американска посланичка Херо Мустафа кацна в София и пунта мара войната "Пеевски-Борисов" приключи. В сряда като на шега предположихме, че така ще се случи и събитията като че ли потвърждават "конспиративната версия". Час по-късно СЕМ единодушно гласува отстраняването на...

Войната "Борисов-Пеевски" приключва с вота?! ББ обяви визитата на прокурорите в САЩ в пика на "войната с олигарсите"

News image

Клановете във властта си дават битка по изборите. Както винаги - кой повече капии да заеме. Войната "Борисов-Пеевски" приключва след изборите, ако не се намеси "външен фактор". Бойко Борисов падна от власт през 2013г. заради намесата на руснаците, тактически корпоративен алианс и... дог...

ПОЛИТИКА

БСП-Варна играе за 30% бонус-резултат и балотажи в два района. В областта натиска в Долни чифлик, Дългопол и Провадия

News image

БСП-Варна прави силна кампания на терен, но щабистите отчитат реалностите. Иван Портних е фаворит за кмет, а ГЕРБ ще има най-много общински съветници. БСП се бори за резултат за 7 общински съветници и 12-13 хиляди гласа за проф. Анелия Клисарова, което ще е 30% бонус-резултат в сравнение ...

Мачът в София приключи. "Тайна среща" на щабисти на ГЕРБ и десни лидери договори подкрепа за Фандъкова на втория тур

News image

Мая Манолова беше напрегната на тв дебата по Нова тв с Йорданка Фандъкова. Оказа се, че е имало защо. Източници от щаба на ГЕРБ заявиха, че са договорили с десни лидери подкрепа на Йорданка Фандъкова на втория тур. "Тайната среща" се е състояла през уикенда, била е поискана от герб...

Цацаров, Гешев и шефовете на службите в САЩ заради "руските шпиони" в София

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички специални служби са в САЩ заради "руските шпиони". Ако за една "бутафорна шпионска афера" се подобно безпрецедентно посещение, какво остава за ризкриване на агенти на ГРУ край американска база. По информация ...

КИЛЪРИ

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

Свадебный генерал. Что Руслан Боширов делал на свадьбе дочери генерала Аверьянова, отвечающего за боевую подготовку ГРУ

News image

Генерал-майор Андрей Аверьянов, возглавляющий войсковую часть 29155, действительно был знаком с Анатолием Чепигой (также известным как Руслан Боширов, участвовавший в отравлении Скрипалей), это подтверждает информацию, ранее опубликованную в The New York Times. О знакомстве свидетел...

МАФИЯ

Варна гони рекорди по ниска активност със стари играчи. Пеевски и Борисов ще управляват града през Бизнеса

News image

Анелия Клисарова и Костадин Костадинов не могат да победят Иван Портних. Няма как с електорат за 4-5 съветници да се изправиш срещу машина за 22 с план за 26 и собствено мнозинство. Варненци могат да победят Иван Портних. Дали ще го направят ще зависи от това как ще гласуват - "през джоба...

Босове са Пеевски и Божков, на тях скача Борисов. Ресто се чака в София. ДСП отива при Маджо, ако не намачка ББ на вота

News image

Борислав Михайлов е само Изпълнител - босовете са Делян Пеевски и Васил Божков, сочени като Тандема във футбола и Хазарта, на тях скача Борисов. Младен Михалев-Маджо от три години е в "партията" на Тандема и целува ръка на Падишаха след "пенсионирането" на ген. Гоцев. Рестото на Та...

РЕКЛАМА
Банер