АКЦИЯ

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen са обвързани? При Ердоган кризата със Запада е дългосрочна – втора част

alt

Санкциите на САЩ и ЕС

Както ЕС, така и САЩ обмислят нови санкции след конфликта със сондажите около Кипър и закупуването на S-400. Ердоган изглежда непреклонен и по двата въпроса и по-нататъшни нови санкции изглеждат еднакво неизбежни.

Турските въоръжени сили планират голяма офанзива в Северна Сирия срещу подкрепяните от САЩ Кюрдски охранителни отряди (YPG), в нарушение на предупрежденията на САЩ и ЕС за ескалиране на конфликта. В подготовката на Ердоган за нахлуването в Сирия, той добави усещането за неотложност и непосредственост, особено в контекста на решението на Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и U.A.E да отговарят положително на призивите на САЩ и изпратят войски в районите, контролирани от YPG.

Русия мълчаливо насърчава по-нататъшни пукнатини в отношенията на Анкара със Запада, включително като позволява на Ердоган известна свобода в Сирия срещу желанията на режима на Асад.

Потенциалът за мирно и приятелско уреждане на спорове със сондажите в ИИЗ на Кипър с ЕС е незначителен, въпреки декларациите. Разногласията не са между турските и гръцките кипърци – Ердоган не иска да бъде трета страна и наблюдател. Той смята енергийните ресурси около Кипър за „свои“, като лидер на всички турци. Това не е тема, която ще се реши без него или скоро, особено ако се добави условието „обединен Кипър“.

Потенциалът за по-нататъшен разрив и деструктивна ескалация е извън съмнение. Президентът Ердоган изглежда да търси сблъсък с партньорите си, пренебрегвайки потенциала за компромиси и дипломатически решения.

 

Макроикономическата рамка

 

Пренебрегването на геополитическите реалности, устойчивото противостоене срещу ключови съюзници в НАТО и ЕС, допълнително подхранва свежи импулси за снижаване на кредитния рейтинг на страната, който в момента е под инвестиционен. Това застрашава очакванията за икономическо възстановяване, увеличава нивата на дълга и разходите за рефинансиране. Надеждата, че слабата турска валута ще благоприятства износа на продукти и услуги, произведени в страната, е само наполовина оправдана, само доколкото и дотолкова могат да бъдат избегнати по-високи търговски бариери (включително в резултат на съществуващи или по-строги санкции). А тази вероятност е висока и с оглед прогнозите за напрежението около Кипър, но около износа на енергийни ресурси през Турция.

Зависимостта на ЕС от споразумението за бежанците с Турция не е нито безгранична, нито монетарно толкова значима, че да неутрализира другите макроикономически рискове.


НАМИРАТЕ ЛИ ТАЗИ СТАТИЯ ЗА ПОЛЕЗНА? ПОДКРЕПЕТЕ НИ,

ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СТОЙНОСТНИ

АНАЛИЗИ И ТОЧНИ ЕКСПЕРТНИ ПОЗИЦИИ. ВИЖТЕ КАК МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ

ТУК

Нестабилността на турската лира усилва рисковете и нестабилността на цените на акциите на турските компании, подкопавайки надеждите за възстановяване от „техническата“ рецесия през 2018 г. Въпреки че успехите на последните местни избори на опозицията в Истанбул, Анкара и други големи градове, дадоха надежда за алтернативност и балансиране на политическия риск от управлението на Ердоган, на централно равнище той няма задръжки, нито контратежест.

Степента на евентуални синергии между икономическите и политически детерминанти в управлението на страната остава в широки и неясни граници, но предизвикателствата от санкциите и нестабилност остават високи. Това усилва проектните рискове, особени при големи инвестиции, които са функция и се влияят от политики и решения на правителството. Не случайно капиталът на ЕС се отдръпва.

Ръстът на БВП на Турция през 2018 г. бе 2,8% на годишна база, но през последователни три тримесечия бе регистриран спад. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват положителни стойности спрямо тримесечието на 2018 година, но равнището на икономическата активност остава 2.6%, измерено на годишна база.

Официалните оценки на турското правителство остават оптимистични и възходящи, но тенденциите в потреблението остават негативни, подпомогнати от по-високата безработица и намалената база на доходите.

Новият ръководител на Централната банка, Мурат Юсал, бързо се зае с изпълнението на желанията на Ердоган и обяви, че ще намали лихвените проценти за да стимулира икономическия растеж и инвестициите.

alt

БВП на Турция
Източник: Турското министерство на финансите

Безработицата се покачва на 14% спрямо 10,1% за юни миналата година, което предполага, че икономическото възстановяване ще бъде бавно.

Нарастващите бюджетни дефицити на фона на слабия икономически растеж и проблемите в пазара на труда със сигурност ще засегнат постъпленията в бюджета, а от там и способността на правителството да изпълнява щедрите си обещания за субсидии. Турция вече оттегли участието на частни компании и ограничи помощта около строителство от Росатом на АЕЦ „Аккую“.

Съотношението на брутния публичен дълг към БВП на Турция е относително ниско, около 32%, но по-голямата част от външния дълг е частен. Отслабената валута увеличи разходите за обслужване на дълга, нивото на деноминирания в чуждестранна валута дълг достигна вече 50%, значителен ръст спрямо 27% през 2012 г. Прогнозите за динамиката в публичния и корпоративния дълг, не могат да не бъдат оценени в контекста на новото събитие – санкциите, които засягат и цената на достъп до международните капиталови и финансови пазари.

 

В крайна сметка

 

Турция със сигурност е голяма икономика и законно привлича вниманието на международни инвеститори. Добрите страни и негативите в този баланс, както и динамиката им са променливи величини. Покупката на С-400 не е изолиран, нито последен акт, особено в контекста и на други „спорни“ точки в отношенията със Запада – като проекта Турски поток и ядрената централа. Зад всичко това прозира определена стратегия, която може да превърне страната от важен актив за НАТО и ЕС в дългосрочен и самоусилващ се пасив.

Не случайно ядрената централа беше важната стъпка към реализирането на по-големите амбиции на Ердоган да се превърне в ядрена държава, като разгърне капацитет за обогатяване на урана и произведе ядрено оръжие – което по същество е копи пейст на стратегията на Иран. Същото се отнася и до ракетите S-400 – споразумението с Русия предвижда многобройни лицензии за производство на части и детайли от системата, включително бъдещо цялостно производство за собствени нужди.

Пукнатините в отношенията между Турция и Запада, в контекста на приемането на реалния факт за невъзможност за членство на страната в ЕС и изгонването и от програмата F-35, не изглежда скоро да могат да бъдат запълнени. Само ден преди отбелязване на годишнината от неуспелия преврат, президентът Ердоган недвусмислено заяви че търси стратегическа промяна: „Въпреки нашите политически и военни споразумения със Запада, виждаме че най-големите заплахи идват от там”. Това едва ли е изненада или внезапен проблясък в неговото съзнание. По-скоро е плод на домашен външнополитически анализ. Признание на обективния факт, че властта на Ердоган стъпва върху обществени кръгове, които са антизападни, нео-османски, радикални ислямисти, поради което поддържането на добри отношения със Запада не добавя гласове при следващи избори.

Не е толкова важно дали отдалечаването на Ердоган от Запада е резултат от неговото вътрешно убеждение или на добросъвестна заблуда вследствие на външна намеса – крайният резултат е негативна геополитическа прогноза за Турция, която трудно ще се самоспре или реверсира.

Реакцията на Анкара на първата вълна от санкции от Запада предполага следващи, на фона на самоизпълняващото се предсказание за стратегически значима и устойчива криза в отношенията, която може да бъде спряна само от късен инстинкт за самосъхрание на Ердоган. Сдържащ фактор, разбира се, могат да бъдат и успехите на опозицията, които да изкарат на преден план политици, готови да върнат Турция към ценностите на Кемал Ататюрк. Това обаче е по-скоро надежда, отколкото непосредствена прогноза.

Колко време ще отнеме презареждането с нормалност на властта в Анкара, със сигурност е извън контрола на всеки стратегически инвеститор в Турция, независимо от сключените с президента Ердоган сделки и получените обещания.

Историята дава достатъчно доказателства, че автократите са най-неустойчивия залог – те могат да се задържат десетилетия или да паднат от власт скоропостижно, но и в двата случай обстоятелствата не се контролират от корпоративния свят.

Край на втора част

От Илиян Василев

alt

Bulgaria Analytica

 
АКЦИЯ
News image

Американците взеха страната на ББ срещу КОЙ. "Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е медийно мероприятие

"Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е активно медийно мероприятие. Американците спряха Ердоган, че една "войничка" между Пеевски и Борисов ли ще ги затрудни. Пеевски бил обявил война на Борисов. Ако ДСП воюва с ББ, губи стратегическата инициатива - "неговите" прокурори ги привикаха ...

News image

Мрежата, която управлява България. Формално на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. "патриоти". Реално управлява Мрежата

Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 201...

News image

Две в едно. MIT мотивира с карта за Кърджали и Варна етническия вот на ДПС и "анти-ДПС" избиратели в полза на ГЕРБ

Фен-група на министъра на отбраната ген. Хулуси Акар, който в Турция е герой заради изключителната му роля в спасяването на Ердоган по време на преврата, във Фейсбук пусна скандална карта, според която Кърджали и Варна (!) са турски вилаети. Според източници от службите това е клас...

News image

Турция пак с апетити към Варна и Кърджали

МВнР проверява турски апетити към Варна и Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на външното ни министерство. До това се стигна, след като карта на Република Турция, обхващаща територии от България като Варненско, Добруджа и Родопите с Кърджали, е поместена във фейсбук профил, свързан с мин...

News image

Шефът на "Военна информация" в САЩ заради Инджирлик?! САЩ местят базата в България, Румъния и/ли Грузия

Директорът на служба "Военна информация" Велко Атанасов е в САЩ заради решението на САЩ да преместят базата си в Инджирлик в България, Румъния и/ли Грузия, заяви източник от службите. "От няколко месеци американците инспектират летища в България, Грузия и Румъния за прехвърляне на базат...

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички служби са на посещение в САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „...

News image

Румен Радев: За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по недопустим начин в една абсолютно независима Федерация

"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод напрежението и оставките в БФС, предаде Агенция "Фокус". „Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни e управлението на държ...

News image

Към Македония – со кротце, со благо и со истината. Сърбомакедонизмът и българомразието в западната ни съседка

Преди няколко дни българското правителство оповести Рамковата си позиция (РП) относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания. Тя бе подкрепена от Парламента, Президента и основните политически сили. Формулирането на базисни постул...

News image

Македонски вестник ни обяви за окупатори и фашисти: "Българите не вярваха в българските чувства на братята македонци"

„Ето ни, преди няколко дни отбелязахме 10 месеца от погребението на Македония, което бе извършено след колективна екзекуция в присъствието на държавата. И някак си събитието се падна баш на 11 октомври, денят, когато македонците решиха да вземат съдбата си в свои ръце: Да се освободят ...

News image

След инвазията в Сирия, Фолксваген отложи строежа на завода в Турция

Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници, съобщи Нова тв. Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град...

News image

Операцията на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

„Турция е член на НАТО, член пети на Вашингтонския договор гласи, че ако една страна [от НАТО] бъде нападната, други държави трябва да й помогнат. Представете си дали Сирия или нейните съюзници" [Русия и Иран] отговорят и нападнат Турция. Това е заплаха за сигурността на НАТО", подчерт...

News image

Войските на Асад поемат защитата на кюрдите от турските части

Сирийската армия ще помогне на кюрдските части да отблъснат настъплението на турскките военни и да си върнат загубените населени места в Северна Сирия. Части на Дамаск вече са поели към северните региони на страната, за да заемат позиции близо до границата, съобщава Агенция Франс...

News image

CNN: Сирийските кюрди ще потърсят защита от Русия, ако САЩ не спрат турската операция в Сирия

Кюрдският генерал Мазлум Абди, командващ формированията на Сирийските демократични сили, е заявил на заместник-специалния представител на САЩ в международната коалиция срещу "Ислямска държава" Уилям Робак, че Вашингтон трябва или да спре военната операция на Турция в северна Сирия или да поз...

News image

Ако Путин успее да реши сегашната ситуация в Северна Сирия, това ще бъде разглеждано като важна геополитическа победа

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл. В телефонен разговор с ...

News image

Борисов в Ямбол: Ще ходя още един път в Шумен, там битката с ДПС минава границите

"Най-много ние вярваме в демокрацията. Най-демократичното е да върнеш властта на онзи, който ти я е дал", каза премиерът Бойко Борисов в Ямбол. "Апартаментгейт беше тежък удар за нас по време на Евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място ...

News image

Ако Кънчо Стойчев ти каже, че Мая ще загуби, значи това не е Кънчо Стойчев

Ако един дипломат ти каже "да", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "не", ако ти каже "не", това не е никакъв дипломат. Ако една дама ти каже "не", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "да", ако ти каже "да", това не е никаква дама. ...

News image

Голодный Владимир Зеленский 14 часов общался с журналистами на фудкорте. Как это было — максимально коротко

Президент и журналисты сидят на втором этаже фудкорта в Киеве за большим столом — как самые обычные люди, только с микрофонами. На заднем плане видно людей, как ни в чем не бывало делающих заказы на первом этаже, слышно, как где-то плачет ребенок. Зеленский без галстука в расстегн...

News image

Петър Стоянов: Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова

„Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова. Харесвам нейната овладяност, сдържаност и балансираност. Това е важно за човек, който управлява такъв голям град като София“. Това каза президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по време на ср...

News image

Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия. Краят на Pax Americana е ясен

Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат световната политика. Нишката, която ги обединява, е липсата на глобален лидер, който да поддържа геополитическия баланс Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат свето...

News image

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света...

News image

«Источник мира»: Турция начала военную операцию в Сирии

«Операция «Источник мира» вооруженных сил Турции совместно с [оппозиционной] Свободной сирийской армией против Рабочей партии Курдистана и группировки «Исламское государство» (запрещена в России. — «Газета.Ru») на севере Сирии началась. Наши цели — уничтожить террористический кор...

News image

Кюрдските сили в Северна Сирия са унищожили 4 турски танка, водят се сухопътни боеве

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд, предава TACC, като се позовава на изявление на организацията, цитирано от местни медии. Според СДС са убити петима турски войници. Телата им не са предадени на военнит...

News image

Русия монтира на южните си граници свръхмощни радари. Стъпката е отговор на разполагането на ракети "Пейтриът" в Румъния

Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия". Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранскат...

News image

Мая Манолова вече загуби изборите. КНСБ подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

Днес КСНБ подписа споразумение за подкрепа с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Синдикатът застава зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова с очаквания за нов успешен мандат и още по-резултатно социално партньор...

News image

Андрей Райчев: "София не е червен град, просто гласуващите не са такива. Ако не беше Фандъкова, Манолова щеше да победи"

Социологът Андрей Райчев коментира в студиото на „Плюс-Минус" по Нова телевизия политическия проект на Слави Трифонов. "Не можем да знаем какво ще се случи преди партията да се яви на избори. Историята на такива партии и хора, които са влизали силно и изведнъж в политиката у н...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов в Шумен: "ДПС минава границите във Варна! След изборите ще работим с мюсюлманите, сега искам победи"

News image

Бойко Борисов скочи с бутонките на Ахмед Доган на регионалното събрание на актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен. Падишахът в поредна предизборна кампания преподава един и същ урок на ББ - договорките не важат, когато се решава властта. Този път Бойко Борисов приема предизвикателс...

Херо Мустафа кацна в София и войната "Пеевски-Борисов" приключи. Босовете се договориха за БНР, София, Варна и Главния

News image

Новата американска посланичка Херо Мустафа кацна в София и пунта мара войната "Пеевски-Борисов" приключи. В сряда като на шега предположихме, че така ще се случи и събитията като че ли потвърждават "конспиративната версия". Час по-късно СЕМ единодушно гласува отстраняването на...

Войната "Борисов-Пеевски" приключва с вота?! ББ обяви визитата на прокурорите в САЩ в пика на "войната с олигарсите"

News image

Клановете във властта си дават битка по изборите. Както винаги - кой повече капии да заеме. Войната "Борисов-Пеевски" приключва след изборите, ако не се намеси "външен фактор". Бойко Борисов падна от власт през 2013г. заради намесата на руснаците, тактически корпоративен алианс и... дог...

ПОЛИТИКА

БСП-Варна играе за 30% бонус-резултат и балотажи в два района. В областта натиска в Долни чифлик, Дългопол и Провадия

News image

БСП-Варна прави силна кампания на терен, но щабистите отчитат реалностите. Иван Портних е фаворит за кмет, а ГЕРБ ще има най-много общински съветници. БСП се бори за резултат за 7 общински съветници и 12-13 хиляди гласа за проф. Анелия Клисарова, което ще е 30% бонус-резултат в сравнение ...

Мачът в София приключи. "Тайна среща" на щабисти на ГЕРБ и десни лидери договори подкрепа за Фандъкова на втория тур

News image

Мая Манолова беше напрегната на тв дебата по Нова тв с Йорданка Фандъкова. Оказа се, че е имало защо. Източници от щаба на ГЕРБ заявиха, че са договорили с десни лидери подкрепа на Йорданка Фандъкова на втория тур. "Тайната среща" се е състояла през уикенда, била е поискана от герб...

Цацаров, Гешев и шефовете на службите в САЩ заради "руските шпиони" в София

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички специални служби са в САЩ заради "руските шпиони". Ако за една "бутафорна шпионска афера" се подобно безпрецедентно посещение, какво остава за ризкриване на агенти на ГРУ край американска база. По информация ...

КИЛЪРИ

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

Свадебный генерал. Что Руслан Боширов делал на свадьбе дочери генерала Аверьянова, отвечающего за боевую подготовку ГРУ

News image

Генерал-майор Андрей Аверьянов, возглавляющий войсковую часть 29155, действительно был знаком с Анатолием Чепигой (также известным как Руслан Боширов, участвовавший в отравлении Скрипалей), это подтверждает информацию, ранее опубликованную в The New York Times. О знакомстве свидетел...

МАФИЯ

Варна гони рекорди по ниска активност със стари играчи. Пеевски и Борисов ще управляват града през Бизнеса

News image

Анелия Клисарова и Костадин Костадинов не могат да победят Иван Портних. Няма как с електорат за 4-5 съветници да се изправиш срещу машина за 22 с план за 26 и собствено мнозинство. Варненци могат да победят Иван Портних. Дали ще го направят ще зависи от това как ще гласуват - "през джоба...

Босове са Пеевски и Божков, на тях скача Борисов. Ресто се чака в София. ДСП отива при Маджо, ако не намачка ББ на вота

News image

Борислав Михайлов е само Изпълнител - босовете са Делян Пеевски и Васил Божков, сочени като Тандема във футбола и Хазарта, на тях скача Борисов. Младен Михалев-Маджо от три години е в "партията" на Тандема и целува ръка на Падишаха след "пенсионирането" на ген. Гоцев. Рестото на Та...

РЕКЛАМА
Банер