АКЦИЯ

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen са обвързани? При Ердоган кризата със Запада е дългосрочна – втора част

alt

Санкциите на САЩ и ЕС

Както ЕС, така и САЩ обмислят нови санкции след конфликта със сондажите около Кипър и закупуването на S-400. Ердоган изглежда непреклонен и по двата въпроса и по-нататъшни нови санкции изглеждат еднакво неизбежни.

Турските въоръжени сили планират голяма офанзива в Северна Сирия срещу подкрепяните от САЩ Кюрдски охранителни отряди (YPG), в нарушение на предупрежденията на САЩ и ЕС за ескалиране на конфликта. В подготовката на Ердоган за нахлуването в Сирия, той добави усещането за неотложност и непосредственост, особено в контекста на решението на Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и U.A.E да отговарят положително на призивите на САЩ и изпратят войски в районите, контролирани от YPG.

Русия мълчаливо насърчава по-нататъшни пукнатини в отношенията на Анкара със Запада, включително като позволява на Ердоган известна свобода в Сирия срещу желанията на режима на Асад.

Потенциалът за мирно и приятелско уреждане на спорове със сондажите в ИИЗ на Кипър с ЕС е незначителен, въпреки декларациите. Разногласията не са между турските и гръцките кипърци – Ердоган не иска да бъде трета страна и наблюдател. Той смята енергийните ресурси около Кипър за „свои“, като лидер на всички турци. Това не е тема, която ще се реши без него или скоро, особено ако се добави условието „обединен Кипър“.

Потенциалът за по-нататъшен разрив и деструктивна ескалация е извън съмнение. Президентът Ердоган изглежда да търси сблъсък с партньорите си, пренебрегвайки потенциала за компромиси и дипломатически решения.

 

Макроикономическата рамка

 

Пренебрегването на геополитическите реалности, устойчивото противостоене срещу ключови съюзници в НАТО и ЕС, допълнително подхранва свежи импулси за снижаване на кредитния рейтинг на страната, който в момента е под инвестиционен. Това застрашава очакванията за икономическо възстановяване, увеличава нивата на дълга и разходите за рефинансиране. Надеждата, че слабата турска валута ще благоприятства износа на продукти и услуги, произведени в страната, е само наполовина оправдана, само доколкото и дотолкова могат да бъдат избегнати по-високи търговски бариери (включително в резултат на съществуващи или по-строги санкции). А тази вероятност е висока и с оглед прогнозите за напрежението около Кипър, но около износа на енергийни ресурси през Турция.

Зависимостта на ЕС от споразумението за бежанците с Турция не е нито безгранична, нито монетарно толкова значима, че да неутрализира другите макроикономически рискове.


НАМИРАТЕ ЛИ ТАЗИ СТАТИЯ ЗА ПОЛЕЗНА? ПОДКРЕПЕТЕ НИ,

ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СТОЙНОСТНИ

АНАЛИЗИ И ТОЧНИ ЕКСПЕРТНИ ПОЗИЦИИ. ВИЖТЕ КАК МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ

ТУК

Нестабилността на турската лира усилва рисковете и нестабилността на цените на акциите на турските компании, подкопавайки надеждите за възстановяване от „техническата“ рецесия през 2018 г. Въпреки че успехите на последните местни избори на опозицията в Истанбул, Анкара и други големи градове, дадоха надежда за алтернативност и балансиране на политическия риск от управлението на Ердоган, на централно равнище той няма задръжки, нито контратежест.

Степента на евентуални синергии между икономическите и политически детерминанти в управлението на страната остава в широки и неясни граници, но предизвикателствата от санкциите и нестабилност остават високи. Това усилва проектните рискове, особени при големи инвестиции, които са функция и се влияят от политики и решения на правителството. Не случайно капиталът на ЕС се отдръпва.

Ръстът на БВП на Турция през 2018 г. бе 2,8% на годишна база, но през последователни три тримесечия бе регистриран спад. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват положителни стойности спрямо тримесечието на 2018 година, но равнището на икономическата активност остава 2.6%, измерено на годишна база.

Официалните оценки на турското правителство остават оптимистични и възходящи, но тенденциите в потреблението остават негативни, подпомогнати от по-високата безработица и намалената база на доходите.

Новият ръководител на Централната банка, Мурат Юсал, бързо се зае с изпълнението на желанията на Ердоган и обяви, че ще намали лихвените проценти за да стимулира икономическия растеж и инвестициите.

alt

БВП на Турция
Източник: Турското министерство на финансите

Безработицата се покачва на 14% спрямо 10,1% за юни миналата година, което предполага, че икономическото възстановяване ще бъде бавно.

Нарастващите бюджетни дефицити на фона на слабия икономически растеж и проблемите в пазара на труда със сигурност ще засегнат постъпленията в бюджета, а от там и способността на правителството да изпълнява щедрите си обещания за субсидии. Турция вече оттегли участието на частни компании и ограничи помощта около строителство от Росатом на АЕЦ „Аккую“.

Съотношението на брутния публичен дълг към БВП на Турция е относително ниско, около 32%, но по-голямата част от външния дълг е частен. Отслабената валута увеличи разходите за обслужване на дълга, нивото на деноминирания в чуждестранна валута дълг достигна вече 50%, значителен ръст спрямо 27% през 2012 г. Прогнозите за динамиката в публичния и корпоративния дълг, не могат да не бъдат оценени в контекста на новото събитие – санкциите, които засягат и цената на достъп до международните капиталови и финансови пазари.

 

В крайна сметка

 

Турция със сигурност е голяма икономика и законно привлича вниманието на международни инвеститори. Добрите страни и негативите в този баланс, както и динамиката им са променливи величини. Покупката на С-400 не е изолиран, нито последен акт, особено в контекста и на други „спорни“ точки в отношенията със Запада – като проекта Турски поток и ядрената централа. Зад всичко това прозира определена стратегия, която може да превърне страната от важен актив за НАТО и ЕС в дългосрочен и самоусилващ се пасив.

Не случайно ядрената централа беше важната стъпка към реализирането на по-големите амбиции на Ердоган да се превърне в ядрена държава, като разгърне капацитет за обогатяване на урана и произведе ядрено оръжие – което по същество е копи пейст на стратегията на Иран. Същото се отнася и до ракетите S-400 – споразумението с Русия предвижда многобройни лицензии за производство на части и детайли от системата, включително бъдещо цялостно производство за собствени нужди.

Пукнатините в отношенията между Турция и Запада, в контекста на приемането на реалния факт за невъзможност за членство на страната в ЕС и изгонването и от програмата F-35, не изглежда скоро да могат да бъдат запълнени. Само ден преди отбелязване на годишнината от неуспелия преврат, президентът Ердоган недвусмислено заяви че търси стратегическа промяна: „Въпреки нашите политически и военни споразумения със Запада, виждаме че най-големите заплахи идват от там”. Това едва ли е изненада или внезапен проблясък в неговото съзнание. По-скоро е плод на домашен външнополитически анализ. Признание на обективния факт, че властта на Ердоган стъпва върху обществени кръгове, които са антизападни, нео-османски, радикални ислямисти, поради което поддържането на добри отношения със Запада не добавя гласове при следващи избори.

Не е толкова важно дали отдалечаването на Ердоган от Запада е резултат от неговото вътрешно убеждение или на добросъвестна заблуда вследствие на външна намеса – крайният резултат е негативна геополитическа прогноза за Турция, която трудно ще се самоспре или реверсира.

Реакцията на Анкара на първата вълна от санкции от Запада предполага следващи, на фона на самоизпълняващото се предсказание за стратегически значима и устойчива криза в отношенията, която може да бъде спряна само от късен инстинкт за самосъхрание на Ердоган. Сдържащ фактор, разбира се, могат да бъдат и успехите на опозицията, които да изкарат на преден план политици, готови да върнат Турция към ценностите на Кемал Ататюрк. Това обаче е по-скоро надежда, отколкото непосредствена прогноза.

Колко време ще отнеме презареждането с нормалност на властта в Анкара, със сигурност е извън контрола на всеки стратегически инвеститор в Турция, независимо от сключените с президента Ердоган сделки и получените обещания.

Историята дава достатъчно доказателства, че автократите са най-неустойчивия залог – те могат да се задържат десетилетия или да паднат от власт скоропостижно, но и в двата случай обстоятелствата не се контролират от корпоративния свят.

Край на втора част

От Илиян Василев

alt

Bulgaria Analytica

 
АКЦИЯ
News image

ББ реже клиентелите, блокира оферта на ДСП за "партия с Черепа". Васил Божков и Цветан Василев решават битката за София

ББ блокира "лотарийна" оферта на ДСП за "партия на властта" с Васил Божков и предложение към Орлин Алексиев и "Котараците". Бойко Борисов реже клиентелите, пренарежда тима в Съвета и Голяма община, не пипа само Йорданка Фандъкова. Тя обяви "разчистването на екипа", което върви от няк...

News image

Орлин Алексиев върти схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски". "Позитано"20 пада в капана на ББ с Котараците

Орлин Алексиев-"Кмета" е многопластов играч - има позиции и отношения с тримата големи в София - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Васил Божков-"Черепа". (Орлин Алексиев върти многопластова игра и схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски", а "Позитано"20 пада в капана на "Котара...

News image

Путин посочи "наследник" - Игор Бабушкин, полковник от ФСБ. Губернаторът на Астраханска област е новата звезда в Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин посочи поредния "наследник" - полковника от ФСБ Игор Бабушкин. Изпълняващият длъжността губернатор на Астраханска област е новата звезда в Кремъл - президентът го приема всеки месец. В петък Путин прие Бабушкин, за да обсъдят нов проект -...

News image

Русская весна: Майдан в России возможен, мы наблюдали тренировку. Готовиться к грядущим потрясениям нужно уже сегодня

Харьковский журналист и блогер Константин Долгов, чей вклад в дело Русской весны многие оценивают неоднозначно, прокомментировал вчерашние события в Москве. На своей странице в соцсети он тезисно изложил свои мысли о вчерашнем несанкционированном митинге. Учитывая бэкграунд Долгова и пройденн...

News image

Начнется ли в России «майдан». Скоропадский посоветовал брать «коктейли Молотова», каски и противогазы

В Москве происходят акции протеста, связанные с недопуском ряда независимых кандидатов на выборы в городскую думу. 27 июля митинги привели к массовым задержаниям их участников, но оппозиция не собирается останавливаться и готовит новый митинг 3 августа. Можно ли считать протесты в Моск...

News image

Ако Русия реши да разположи новите си ракети в Крим, това сериозно ще застраши България и Румъния

Кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион. „Неизбежно е. В Черно море вече има изв...

News image

Кеворк Кеворкян: Ще ти скъсам гъза /цитат/. Заради това ли бе всичко? Това ли е свободата?

Този текст на Кеворк Кеворкян е от 1 август 2016 г. Публикуваме го с оглед на новината от снощи, че Слави Т. Трифонов прави политическа партия "Няма такава държава" и нов тв проект. В петък вечер се почувствах особено. Слави изпя песента „Ще ти скъсам гъза“. И я...

News image

Слави разиграва под индиго "царски сценарий". "Няма такава държава" не получава регистрация и...

Слави Трифонов прави партия "Няма такава държава" - това (не) е новината на деня. Кой ще регистрира такава партия - "Няма такава държава", и ще погази Конституцията?! Шоуменът очевидно разиграва "царски сценарий" под индиго. "Няма такава държава" не получава регистрация и след...

News image

"Водата няма нищо общо с интернет". Дестабилизацията чрез пръскачки се оказа невъзможна

Народното събрание само поддържа двете лехи с декоративна зеленина пред централния вход на сградата, а поливането на цветята в тях става с водоноска, осигурена от външна фирма. Това показва проверка на Свободна Европа след като от прокуратурата обявиха, че обвинените за хакването на НА...

News image

Спецпрокурорка изби рибата. Хакерите от "ТАД груп" искали да клатят властта с поливната система пред парламента

Хакерите от "ТАД груп" си общували 2 седмици преди ареста със сайта "Биволъ", изпратили са информация освен на собственика му Атанас Чобанов - и на Би Би Си и Ройтерс, което вече е посегателство върху националната сигурност, защото данните са излезли извън Република България. Това обясни...

News image

Шефката на НАП: "Не знам да е приключила проверката на Пламен Георгиев". А Пеевски дали знае?!

На г-н Пламен Георгиев се извършва контролно производство в ТД НАП-София. Аз лично не съм уведомена дали е приключило и какви са резултатите. Ние имаме ангажимент след приключване на производството да уведомим прокуратурата. Не съм запозната в момента и не мога да отговоря какви са резултати...

News image

Експертът, предрекъл още през 2015 г. възхода на Зеленски, сега прогнозира залеза му

Украински регионален анализатор, добил национална популярност с ранната прогноза за възхода на президента Володимир Зеленски, сега предсказва, че рейтингът на новия лидер бързо ще се изпари, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Зеленски изигра в тв сериал ролята на учител, който става презид...

News image

Навальный LIVE: Протестите в Москва! Какво следва? Майдан срещу Путин след изборите и твърди санкции от САЩ?!

Най-големият неразрешен митинг в Москва за последните години се проведе на 27 юли. Десетки хиляди хора отидоха пред кметството на руската стколица, за да покажат на властите, че "сме тук и ще се борим за правото си на избор, въпреки арестите, претърсванията и други опити да ни сплашат. Какво...

News image

"Зюддойче цайтунг": Властта на улицата в Русия. Полицията в Москва подхожда твърдо и така укрепва опозицията

Властите в Москва подхождат твърдо към демонстрантите и така укрепват опозицията. Това пише в свой коментар Зилке Бигалке, публикуван в реномирания мюнхенски всекидневник “Зюддойче цайтунг” под заглавие “Русия – властта на улицата”. Местни и...

News image

Хиляди протестираха срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Над 2000 души протестираха в понеделник вечер в центъра на София срещу издигането на кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор и поискаха оттеглянето на единствения кандидат за поста. Протестът бе организиран от инициативата “Правосъдие за всеки” и започн...

News image

Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым: "Не надейтесь, в России власть сильная!"

Кто это устроил и что это было? 20 числа — митинг разрешенный на площади Сахарова, приходят, по разным оценкам, от 12 до 22 тысяч человек. Никаких происшествий не было, все в рамках закона. Пожалуйста, все хорошо. Но там кричится: «Нет, мы выйдем к мэрии Москвы!». Где, кстати, нет ника...

News image

Кирил Добрев: Мая Манолова е фаворитката ми за кмет на София

Организационният секретар на БСП Кирил Добрев заяви, че омбудсманът Мая Манолова влиза в сметките за кандидат-кмет на София и призна, че е негова фаворитка. Добрев посочи, че намаляването на партийната субсидия преди изборите е било удар върху опозицията. „Искат да ни поставят ...

News image

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen са обвързани? При Ердоган кризата със Запада е дългосрочна – втора част

Санкциите на САЩ и ЕС Както ЕС, така и САЩ обмислят нови санкции след конфликта със сондажите около Кипър и закупуването на S-400. Ердоган изглежда непреклонен и по двата въпроса и по-нататъшни нови санкции изглеждат еднакво неизбежни. Турските въоръжени сили планират голяма офанзива...

News image

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen в Турция са взаимно обвързани? Зад сцената активно играе Шрьодер - част първа

Президентът Ердоган изглежда има намерение да разшири сеизмичната зона около сделката с S-400 – като изпробва толерантността на партньорите си в НАТО и ЕС. Те обмислят санкции – които изглеждат на този етап прекалено меки, за да хапят, но показват посока, в която лошите сценарии ...

News image

Протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Няколкостотин души блокираха столичната улица "Екзарх Йосиф 12", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят несъгласието си с издигнатата кандидатура от магистратите за нов главен прокурор на Иван Гешев. Организатори на демонстрацията са от "Демократична България", к...

News image

Путинисти в Сърбия: САЩ трябва да санкционират Румен Радев. България става все по-интересна за Америка заради Ердоган

Президентът на България Румен Радев наложи вето на ратифицирането на договора за закупуване на самолети F-16 от САЩ на стойност 1,26 милиарда долара. Договорът предвижда доставката на осем нови изтребителя F-16 Block 70, както и основното оборудване и въоръжение, включително ракети въздух-въ...

News image

Нинова хвърли бомбата: Гуцанов фалшифицира членската маса на БСП във Варна, гласува заедно с ГЕРБ

Ако е битка, то тя е принципна. Изпълнителното бюро свали политическото доверие от Борислав Гуцанов по волята на варненските социалисти. Това заяви в студиото на Би Ти Ви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й социалистите от морския град са изпратили 54 жалби срещу Гуцанов - още от...

News image

Адвокатът на Кристиян: Прави се опит за обвинение за организирана престъпна група

Разследването за пробива в системата на НАП е прехвърлено в Специализираната прокуратура, като явно се прави опит да се повдигне обвинение за организирана престъпна група за ”незнайно какво”. Това обяви пред Нова телевизия адвокатът Георги Стефанов. В ареста е търговския дире...

News image

Дали Пеевски и Гешев вярват, че Борисов и Цацаров са толкова лесни за манипулиране? Или компроматите са в "Берлин"

Държиш да си прав или да се харесаш. Разликата е огромна. Този въпрос човек трябва да си задава всеки път, когато говори или върши нещо. За публичните личности това правило важи с тройна сила. Още неизбран за главен прокурор, заместникът на Цацаров – Иван Гешев се хвърли в атака. Напра...

News image

Борисов и Пеевски дават ли си сметка колко тънка граница ги дели от това да станат клиенти на Гешев

Интервюто на Гешев тази сутрин по БНТ ми припомни един политически закон, формулиран от великите братя Стругацки: "след Сивите, винаги идват Черните" (по "Трудно быть богом") . Националната Кошлукова телевизия ни представи следващите 7 години от нашия живот в концентриран вид. Въпреки че вер...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Российское наступление на Иловайск 24 августа во время парада — фиаско военной разведки Украины и министерства обороны

News image

Вторжение российских войск в Украину и сражение за Иловайск — события, которые требуют самого тщательного расследования. Не все можно сказать сегодня. Но если виновные не будут привлечены к ответственности — не будут сделаны выводы. А если не сделать выводы, Украина не сможет эфф...

Сарая и ДСП вкараха ББ в енергиен Сандвич между "Симеонов&Цветанов" и "Няма такава държава"

News image

Бойко Борисов наричаше лидери на ГЕРБ-Варна "тарикатчета" през зимата на 2012г., но той се опита да се направи на най-големия Тарикат в еврокампанията. И успя донякъде, защото Корнелия Нинова и Кирил Добрев не смеят да шукнат за Сарая (Георги Свиленски пробва, но пък му взеха оставката). ...

КОЙ и ББ мачкат Нинова, клиентите им я саботират. "Пуч" я сваля след местния вот, Гуцанов се кандидатира за лидер?!

News image

"Пеевски и Борисов качват Нинова на Пързалката", твърди щабист на ГЕРБ. "Пеевски контролира половината "Позитано"20, Борисов - другата, какво остава за Корнелия", пита иронично гербаджията от щаба. Това, разбира се, е пресилено, но Пеевски и Борисов наистина имат влиятелна клиентела на "П...

ПОЛИТИКА

Кто победил под Иловайском, или Где Путин проиграл "новороссию"? Битва под Иловайском спасла Мариуполь

News image

Сейчас проводится расследование, кто виноват в трагедии под Иловайском. Добровольческие отряды, собранные под Иловайском, попали в котёл и понесли потери. Коварство россиян, давших "зелёный коридор" народным ополченцам и расстрелявших их на марше, вызывает вопросы к руководству Украи...

Газета.Ru: Бои под Иловайском: в Британии заявили о российских войсках. Доказательства участия России нашли в Британии

News image

Британские исследователи заявили, что собрали ряд доказательств участия российских военных в боях под Иловайском пять лет назад. И намерены предоставить их ЕСПЧ, чтобы подать иск против России со стороны украинских военных. Киев неоднократно обвинял Москву в участии в вооруженно...

В Британии заявили о доказательствах участия РФ в войне в Украине

News image

По данным расследовательской группы Forensic Architecture, в сражении под Иловайском в 2014 году принимали участие танки Т-72B3, имевшиеся на тот момент только в российской армии. В битве под Иловайском в 2014 году против вооруженных сил Украины использовались танки Т-72B3, имевшиеся на ...

КИЛЪРИ

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

Чеченските банди в Германия: брутални и непроницаеми

News image

Чеченците в Германия все по-често попадат в полезрението на полицията и тайните служби, защото техните престъпни кланове навлизат все по-навътре в света на организираната престъпност. Службите предполагат, че лидерите на тези кланове са свързани с чеченския президент Рамзан Кадиров. Германск...

Български банди държат "нощния живот" в Берлин

News image

Престъпният свят действа организирано. Бандите прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители. Анонимността на големите германски градове и добрата транспортна инфраструктура правят градове като Берлин особено привлекателни за подземния св...

РЕКЛАМА
Банер