АКЦИЯ

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen са обвързани? При Ердоган кризата със Запада е дългосрочна – втора част

alt

Санкциите на САЩ и ЕС

Както ЕС, така и САЩ обмислят нови санкции след конфликта със сондажите около Кипър и закупуването на S-400. Ердоган изглежда непреклонен и по двата въпроса и по-нататъшни нови санкции изглеждат еднакво неизбежни.

Турските въоръжени сили планират голяма офанзива в Северна Сирия срещу подкрепяните от САЩ Кюрдски охранителни отряди (YPG), в нарушение на предупрежденията на САЩ и ЕС за ескалиране на конфликта. В подготовката на Ердоган за нахлуването в Сирия, той добави усещането за неотложност и непосредственост, особено в контекста на решението на Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и U.A.E да отговарят положително на призивите на САЩ и изпратят войски в районите, контролирани от YPG.

Русия мълчаливо насърчава по-нататъшни пукнатини в отношенията на Анкара със Запада, включително като позволява на Ердоган известна свобода в Сирия срещу желанията на режима на Асад.

Потенциалът за мирно и приятелско уреждане на спорове със сондажите в ИИЗ на Кипър с ЕС е незначителен, въпреки декларациите. Разногласията не са между турските и гръцките кипърци – Ердоган не иска да бъде трета страна и наблюдател. Той смята енергийните ресурси около Кипър за „свои“, като лидер на всички турци. Това не е тема, която ще се реши без него или скоро, особено ако се добави условието „обединен Кипър“.

Потенциалът за по-нататъшен разрив и деструктивна ескалация е извън съмнение. Президентът Ердоган изглежда да търси сблъсък с партньорите си, пренебрегвайки потенциала за компромиси и дипломатически решения.

 

Макроикономическата рамка

 

Пренебрегването на геополитическите реалности, устойчивото противостоене срещу ключови съюзници в НАТО и ЕС, допълнително подхранва свежи импулси за снижаване на кредитния рейтинг на страната, който в момента е под инвестиционен. Това застрашава очакванията за икономическо възстановяване, увеличава нивата на дълга и разходите за рефинансиране. Надеждата, че слабата турска валута ще благоприятства износа на продукти и услуги, произведени в страната, е само наполовина оправдана, само доколкото и дотолкова могат да бъдат избегнати по-високи търговски бариери (включително в резултат на съществуващи или по-строги санкции). А тази вероятност е висока и с оглед прогнозите за напрежението около Кипър, но около износа на енергийни ресурси през Турция.

Зависимостта на ЕС от споразумението за бежанците с Турция не е нито безгранична, нито монетарно толкова значима, че да неутрализира другите макроикономически рискове.


НАМИРАТЕ ЛИ ТАЗИ СТАТИЯ ЗА ПОЛЕЗНА? ПОДКРЕПЕТЕ НИ,

ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СТОЙНОСТНИ

АНАЛИЗИ И ТОЧНИ ЕКСПЕРТНИ ПОЗИЦИИ. ВИЖТЕ КАК МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ

ТУК

Нестабилността на турската лира усилва рисковете и нестабилността на цените на акциите на турските компании, подкопавайки надеждите за възстановяване от „техническата“ рецесия през 2018 г. Въпреки че успехите на последните местни избори на опозицията в Истанбул, Анкара и други големи градове, дадоха надежда за алтернативност и балансиране на политическия риск от управлението на Ердоган, на централно равнище той няма задръжки, нито контратежест.

Степента на евентуални синергии между икономическите и политически детерминанти в управлението на страната остава в широки и неясни граници, но предизвикателствата от санкциите и нестабилност остават високи. Това усилва проектните рискове, особени при големи инвестиции, които са функция и се влияят от политики и решения на правителството. Не случайно капиталът на ЕС се отдръпва.

Ръстът на БВП на Турция през 2018 г. бе 2,8% на годишна база, но през последователни три тримесечия бе регистриран спад. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват положителни стойности спрямо тримесечието на 2018 година, но равнището на икономическата активност остава 2.6%, измерено на годишна база.

Официалните оценки на турското правителство остават оптимистични и възходящи, но тенденциите в потреблението остават негативни, подпомогнати от по-високата безработица и намалената база на доходите.

Новият ръководител на Централната банка, Мурат Юсал, бързо се зае с изпълнението на желанията на Ердоган и обяви, че ще намали лихвените проценти за да стимулира икономическия растеж и инвестициите.

alt

БВП на Турция
Източник: Турското министерство на финансите

Безработицата се покачва на 14% спрямо 10,1% за юни миналата година, което предполага, че икономическото възстановяване ще бъде бавно.

Нарастващите бюджетни дефицити на фона на слабия икономически растеж и проблемите в пазара на труда със сигурност ще засегнат постъпленията в бюджета, а от там и способността на правителството да изпълнява щедрите си обещания за субсидии. Турция вече оттегли участието на частни компании и ограничи помощта около строителство от Росатом на АЕЦ „Аккую“.

Съотношението на брутния публичен дълг към БВП на Турция е относително ниско, около 32%, но по-голямата част от външния дълг е частен. Отслабената валута увеличи разходите за обслужване на дълга, нивото на деноминирания в чуждестранна валута дълг достигна вече 50%, значителен ръст спрямо 27% през 2012 г. Прогнозите за динамиката в публичния и корпоративния дълг, не могат да не бъдат оценени в контекста на новото събитие – санкциите, които засягат и цената на достъп до международните капиталови и финансови пазари.

 

В крайна сметка

 

Турция със сигурност е голяма икономика и законно привлича вниманието на международни инвеститори. Добрите страни и негативите в този баланс, както и динамиката им са променливи величини. Покупката на С-400 не е изолиран, нито последен акт, особено в контекста и на други „спорни“ точки в отношенията със Запада – като проекта Турски поток и ядрената централа. Зад всичко това прозира определена стратегия, която може да превърне страната от важен актив за НАТО и ЕС в дългосрочен и самоусилващ се пасив.

Не случайно ядрената централа беше важната стъпка към реализирането на по-големите амбиции на Ердоган да се превърне в ядрена държава, като разгърне капацитет за обогатяване на урана и произведе ядрено оръжие – което по същество е копи пейст на стратегията на Иран. Същото се отнася и до ракетите S-400 – споразумението с Русия предвижда многобройни лицензии за производство на части и детайли от системата, включително бъдещо цялостно производство за собствени нужди.

Пукнатините в отношенията между Турция и Запада, в контекста на приемането на реалния факт за невъзможност за членство на страната в ЕС и изгонването и от програмата F-35, не изглежда скоро да могат да бъдат запълнени. Само ден преди отбелязване на годишнината от неуспелия преврат, президентът Ердоган недвусмислено заяви че търси стратегическа промяна: „Въпреки нашите политически и военни споразумения със Запада, виждаме че най-големите заплахи идват от там”. Това едва ли е изненада или внезапен проблясък в неговото съзнание. По-скоро е плод на домашен външнополитически анализ. Признание на обективния факт, че властта на Ердоган стъпва върху обществени кръгове, които са антизападни, нео-османски, радикални ислямисти, поради което поддържането на добри отношения със Запада не добавя гласове при следващи избори.

Не е толкова важно дали отдалечаването на Ердоган от Запада е резултат от неговото вътрешно убеждение или на добросъвестна заблуда вследствие на външна намеса – крайният резултат е негативна геополитическа прогноза за Турция, която трудно ще се самоспре или реверсира.

Реакцията на Анкара на първата вълна от санкции от Запада предполага следващи, на фона на самоизпълняващото се предсказание за стратегически значима и устойчива криза в отношенията, която може да бъде спряна само от късен инстинкт за самосъхрание на Ердоган. Сдържащ фактор, разбира се, могат да бъдат и успехите на опозицията, които да изкарат на преден план политици, готови да върнат Турция към ценностите на Кемал Ататюрк. Това обаче е по-скоро надежда, отколкото непосредствена прогноза.

Колко време ще отнеме презареждането с нормалност на властта в Анкара, със сигурност е извън контрола на всеки стратегически инвеститор в Турция, независимо от сключените с президента Ердоган сделки и получените обещания.

Историята дава достатъчно доказателства, че автократите са най-неустойчивия залог – те могат да се задържат десетилетия или да паднат от власт скоропостижно, но и в двата случай обстоятелствата не се контролират от корпоративния свят.

Край на втора част

От Илиян Василев

alt

Bulgaria Analytica

 
АКЦИЯ
News image

Румен Радев осребри "Росенец". Христо Иванов го направи лидер на протеста, ще опита да се дистанцира с екшън пред Сарая

Христо Иванов набута Десницата за втори път след местните избори в сценарий с БСП, за да си отмъсти на Бойко Борисов. Десницата рискува много със залепването си с БСП - заедно за Радев, но на изборите всеки е за себе си. Радев осребри акцията в "Росенец". Христо Иванов го направи л...

News image

Две хиляди протестират: "Оставка, Гешев е позор". Не скандират "Долу хунтата!" и "Оставка, Боко!" - как ще ги свалят

Почти два милиона столичани, но само две хиляди десни софиянци на "Орлов мост" скандират "Оставка, Гешев е позор". И? Никой не скандира "Долу хунтата!" и "Боко, мутро, оставка!" Така няма да свалят хунтата. Сърбите не се разхождат до "Калемегдан", атакуват Скупщината - корав проте...

News image

Опозицията на Корнелия Нинова се обяви против "анонимните позиции" в подкрепа на Румен Радев

Националният съвет на БСП да се събере спешно тази неделя, за да обсъди и новата политическа обстановка в страната след акцията на прокуратурата в президентството. Това са поискали 72-ма от членовете му, които днес са внесли подписка в деловодството на "Позитано" 20. Очаква се Изпълнителното...

News image

Прокуратурата започва проверка на строежите в парк „Росенец“, прочут с "летните сараи" на Доган

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по до...

News image

Вучич: Проруски сили стоят зад протестите в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е готов да отстъпи и утре в Белград да не се въвежда полицейски час за почивните дни, но добави, че в столицата ще се наложат по-твърди мерки. Във вчерашното си изявление той каза, че демонстрациите в Белград не са само свързани с "хулигани"...

News image

Конна полиция разпръсна протеста в Белград, но не посегна на трикольора. Сърбите щяха да подпалят резиденцията на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви полицейски час и в Белград, Нови Сад и Ниш избухнаха масови протести. Ако в Сърбия охранители на резиденцията на Вучич бяха захвърлили националното знаме, щяха да я подпалят. И на другия ден милион сърби щяха да маршируват в Белград...

News image

Напрежението в Сърбия ескалира. Остри сблъсъци с полицията, хора с маски скандират: Вучич, ходи си!

Втори ден продължиха протестите в Сърбия, изразяващи народното недоволство срещу затягането на ограничителните мерки за овладяване на коронавирусната зараза. Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха в Белград, Нови Сад и други ...

News image

Николай Марков: Това не е мутренско поведение. Не съм видял мутра да поругава така знаме

Още онзи ден казах, че тези служители са от НСО. Някои не са били от охраната на Доган, после влязоха. Това е най-добрият вид на държавните гардове. И по-зле изглеждат. В МВР е същото. Аз в този вид тези хора не бих ги приел и на черешова градина. Това е така от 25 години. Това каза по ...

News image

НСО: Не отричаме и не потвърждаваме съпричастност на наши служители към вчерашната случка

"Не мога да потвърдя нито да отрека съпричастност на наши служители към вчерашната случка на плажа край Росенец".Това заяви за Епицентър.бг говорителят на НСО Веселин Нинов. Той подчерта, че няма промяна в позицията на службата от вчера. А тя е, че продължават да не потвърждават, че техни ...

News image

КОЙ посочва президента Румен Радев като "топ шпионин на Решетников и Путин"

Многоходовката срещу президента Румен Радев стигна и до класиката в жанра - "шпионска афера" на "Дондуков"2. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента, е нарочен, че е получавал нерегламентирано класифицирана информация, която предавал на чужда служба. Партньорски...

News image

Юлската Жега пак при президента заради "държавна измяна". Вадят шпионска афера на "Дондуков"2. Само за Борисов няма Жега

След "президентските чатове" Юлската Жега налази за ден Летния Сарай, но отново се пренесе при президента Румен Радев. ПИК извади "шпионска афера", в която бил намесен о.р. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента. Служители на Държавна агенция "Разузнаване...

News image

Никаква "жега за Борисов", Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Десните работят на макс за Бойко Борисов

Фейсбук опозицията се надяваше на яка Юлска Жега за Бойко Борисов и падане на правителството. Вместо "жега за Борисов" след акциите с чатовете на президента Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Христо Иванов е тв звезда след акцията в "Росенец" - излиза от една телевизия и влиза в...

News image

Васил Божков показа "свидетеля, когото не могат да заглушат"

Божков неведнъж е прекъсвал наши срещи, за да отиде на среща "с Влади". Разговорите ни продължаваха в колата на път за министерството. Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобов...

News image

Бойко Борисов: Лъжа е, не съм ходил в летните и зимни сараи на Доган. Не съм договарял управление на ГЕРБ с ДПС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не е посещавал почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да обсъжда политически сделки, в т.ч. и управление на ГЕРБ с ДПС. По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпратийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росене...

News image

НСО "отказва да бъде въвличана в политически акции". Изпълнителната власт решава кой да бъде охраняван

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обек...

News image

Собянин си вдигна рейтинга след потопа, фейсбук в Москва избухна гневно и няма оставка. Няма да има оставки и в София

Колкото кметът на Москва Сергей Собянин подаде оставка след поредния потоп в Москва, толкова и на Бойко Борисов ще му стане "жегаво" от потопена метростанция. Фейсбук опозицията в Москва избухна гневно и няма оставки - нито на Собянин, нито на замовете, нито дори на шеф на отдел. ...

News image

Шторм потопи метрото в Москва, улиците реки. Путин спечели вота и с "хиперзвуково ресто" насочи потопа към Борисов

Шторм потопи метрото в Москва на 20 юни, улиците реки, таксита плават като яхти. Три станции на метрото бяха затворени, руските столичани си пускаха клипове във фейсбук. И? Путин спечели референдума и с "хиперзвуково руско ресто" - тайно метео оружие насочи потопа към Бор...

News image

Юлската Жега се изнесе при елините, летен порой потопи метрото в София. Борисов на власт, Божков прави партия

Жегаво е през юли, обичайно - протестърите са край климатиците и във фейсбук. Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе при елините - и топ компромати откъм Дубай все още не идват. Летен порой потопи метрото в София. Протестърите пак са край климатиците и във фейсбук, а Борисов на вл...

News image

Продължават извънредната обстановка. Юлската Жега за Борисов се изнесе към Гърция, с кого ще прави партия Божков?!

Продължават извънредната епидемична обстановка до края на юли. Няма протести пред МС срещу продължаването на "обстановката". Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе към Гърция. Жегата е само във фейсбук и няколкото опозиционни сайта. С кого ще прави партия Божков и ще сваля Ху...

News image

Преднината от 9-10% може да се потвърди, ако Борисов извади кеш на макс. Цветанов и десните ще дърпат вот от ГЕРБ

ГЕРБ вероятно ще победи БСП на парламентарните избори, но едва ли ще е с 9-10% разлика. БСП винаги вади на изборите "скрит вот", когато не пада от власт и не играе факторът "Пеевски". Цветан Цветанов ще дръпне членове, симпатизанти и избиратели от ГЕРБ. Десницата също ще отнеме вот...

News image

След победата в Шумен Корнелия Нинова атакува във Варна. Фракцията "СИК" в БСП-Шумен надделя на групата на Димитър Дъбов

Корнелия Нинова извади от играта Димитър Дъбов, един от знаковите апаратчици в БСП, който беше един от организаторите на  бламирането й на пленума. Подкрепеният от него кандидат за градски лидер на партията в Шумен загуби вота, а Дъбов няма да е делегат на конгреса. "Това е историчес...

News image

Божков отнема протестен вот от другите проекти, работи за нов мандат на Борисов. Само инкасо за 67 млн може да го свали

Вместо да изкара доказателства за мегакорупция на Бойко Борисов и да го свали, Васил Божков ще отнеме протестен вот от другите проекти с "Българско лято". Божков работи за четвърти мандат на Борисов. "Царската" вълна няма как да се повтори - Костов беше "стегнал коланите", Борисов приби...

News image

Васил Божков към българите в България и чужбина: Третата национална катастрофа е факт

Обръщам се към всички българи. Към тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина. Третата национална катастрофа е факт. Това написа Васил Божков във фейсбук след видеоизявление. Вижте още какво пише Божков за пректа "Българско ...

News image

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

News image

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов и Пеевски държат компромат срещу Радев чрез ДАТО в разработка за шпионаж?! ГРУ прихваща доклади на ДАНС И ДАР

News image

Президентът Румен Радев е попаднал в СРС, докато уговаря версията на съветника си по сигурност и отбрана Илия Милушев за нерегламентирано използване на документи с най-висока степен на класифицираност извън президентството, заявиха източници от службите. СРС-то е регламентирано и обслуж...

Сайтове "про Пеевски" с Ресто за Радев. Въпреки че не скочи на Пеевски, който му прати Гешев, с "Вън мутрата от "Берлин"

News image

Американците не са сгрешили - Румен Радев е лидер. Обаче лесно се скача на "мутрата Борисов", който пак ще се прави на "миротворец". Обаче нещо за Пеевски и Доган - там е ДЖИХАД, що не избухна Радев с "Вън мутрата от Берлин!"?! Пеевски е боец, не е "миротворец". Часове, след като п...

Аре, силни-вилните за пачките, що не скачате за Сарая. Атакуват Боса, Боко е "Добро утро". Рухне ли Сарая, Хунтата е чао

News image

Летен порой в София - потоп, затворена метростанция за часове. Фейсбук избухна. Потоп в Москва - три метростанции затворени, Путин е велик. Записи, снимки, пачки - Борисов, пардон, Боко Тиквата, е корумпиран тип, лъжец, инкяр, диктатор, водач на Хунта, наркотрафикант.   Бившият бос...

ПОЛИТИКА

Екшън - "радевисти" и "бойковисти" юмрук срещу юмрук. Борисов подава оставка: "Успяхме за ERMII, аре сега - на избори"?!

News image

Бойко Борисов организира контрамитинг заради ERMII - членове и симпатизанти на ГЕРБ ще бранят правителството. Митингът е насрочен за 19 часа - новината за ERMII се чака в 20 часа. Отсреща "радевисти" - ако се сбият с "бойковистите" юмрук срещу юмрук?! Сблъсъкът работи за Борисов - ...

Няма проруски сценарий - щурмоваци на ГРУ щяха да превземат НС като в Скопие. И по ризата на ББ да има кръв като на Заев

News image

Бойко Борисов не е искрен, знае, че няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Румен Радев, но прави препратка с "пуча" в Сърбия, където проруски партийни активисти мачкаха десни лидери и искаха да подпалят Скупщината. Няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Радев. Ако имаше,...

Борисов видя "сценарий" на Христо Иванов и НСО, Пеевски щели да го ликвидат стрелците по Алексей Петров

News image

Хората, които стреляли с гранатомет по Алексей Петров*, били наели апартамент "с пряк изглед", намерена била и схемата, по която искали да ликвидират и Делян Пеевски. Затова той има охрана от НСО. А случилото се на плажа на парк "Росенец" с Христо Иванов и "отблъскването му от НСО е "сценари...

КИЛЪРИ

Радев, кога ще махнеш охраната и на жена ти? Срещу Доган има два опита за разстрел

News image

Силно възмутен от пиар акцията на партийни активисти от позабравената „Да, България“ на Христо Иванов в Росенец, президентът Румен Радев поиска веднага да се свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Чудесно! Президентът отговаря на исканията на „добрите“. ...

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

МАФИЯ

Бойко Борисов е партия със Сретан Йосич под US-патронаж. Маджо излиза от бизнес с Божков, не и с Йоца в трафиците на DEA

News image

"Лейтенанти" на Маджо са поканени от Сретан Йосич на сватбата на негов "лейтенант". Йоца Амстердама вади автомат и стреля, след това си събира гилзите - не си юрка охраната, защото е прави сърбин. Сретан Йосич обаче не изпраща килър да пуца по Бойко Борисов, който да си прибере гилзата ...

DEA пренарежда трафиците, Сретан Йосич в играта "партия" с Маджо?! Акциите в ГД БОП и Сандански обслужват новата схема

News image

DEA пренарежда трафиците по "Балканския път" от Турция, през България, Сърбия и Косово, твърдят източници от службите. Оператор в Турция остава Седат Пекер, бос на турската мафия, който държи трафика с бригади на "Сивите вълци". Неговият "лейтенант" Надир Салифов-Гули Бакински учас...

РЕКЛАМА
Банер