АКЦИЯ

Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен говорител на руски среди, близки до Кремъл

alt

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която ще коства политическата ѝ кариера

Въпреки скандалите, Русия няма да промени отношението си към България, както не го е правила през последния 1 век, казва политологът пред Faktor.bg

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате шпионския скандал, при който лъсна името на Николай Малинов и формацията му „Русофили“, има ли още подобни организации с подривна дейност в полза на Кремъл? 

- Досега е имало много поводи за намеса на прокуратурата и на специализираните служби, свързани с гарантирането на националната сигурност. За първи път имаме случай на разследване с много ясен профил, конкретно свързан с дейност в полза на Руската федерация. Информацията, която се цитира от медиите, дава основание да се твърди, че не става дума за инцидент, който се е случил през последните месеци, а за мрежа от организации и фирми. Те са работили в услуга на друга държава. Достатъчно е само да си припомним протестната вълна от февруари 2013 г. и връзката на изявени участници в нея със същата тази организация „Русофили“, за да разберем, че става дума за една практика, която датира отдавна. Онова, което е много важно и е подпомогнало за процеса за установяване на факти и обстоятелства, е прането на пари и връзката с КТБ. Двете линии на разследване по различен начин и в различен контекст осветляват едни и същи фигури и зависимости. Най-вероятно разследването по случая няма да приключи бързо. Това ще позволи в този период до провеждането на местните избори да се правят интерпретации, с които да се подменят фактите. 

- До каква степен тези разкрития на прокуратурата за руска намеса и реакцията на МВнР срещу болшевишката изложба ще променят политическата карта у нас и взаимоотношенията ни с Русия? 

- Няма никакво съмнение, че Министерството на външните работи реагира адекватно в случая, тъй като не може да става дума за никакво освобождение на България от страна на СССР. Подобен опит за директно налагане на интерпретации на историческо събитие е абсолютно неприемливо. Разбира се, реакцията от руска страна дойде веднага, но тя само в известен смисъл потвърждава основанията на прокуратурата да започне предварително разследване. Дори чухме гласове в Руската федерация, които твърдят, че страната трябва да се ангажира със защитата на тези хора, спрямо които има съмнения и са разследвани. 

- Как си обяснявате реакцията на президента Румен Радев, който хвърли сянка върху българските институции и застана на страната на Москва и на обвинените в шпионаж? 

- Изявлението на Румен Радев буди тревога, защото той в известен смисъл подлага под съмнение дейността на българските институции. Държавният глава настоява да бъдат предоставени сериозни доказателства за дейността на Николай Малинов. Президентът обаче не може да подлага по какъвто и да е начин под съмнение дейността на българските институции. Това вече е неадекватно поведение. Важното е, че сред говорителите от руска страна се чу призив към Румен Радев да сложи край на подобен тип разследване, което означава, че в определени среди в Руската федерация президентът се възприема като лоялен и автентичен говорител на интересите им. Това е проблем за държавен глава на независима страна, която съществува от толкова дълго време. 

- Защо БСП прие толкова болезнено удара по руските шпионски клетки? 

- Очевидно има доза тревога в определени среди в БСП, които по един или друг начин са били свързани с реализирането на подобен тип „кампании“ – или са били част от тях, или са ги подпомагали. По-скоро виждаме една смесица от опасения от продължаване на разследванията, с което ще се осветят и други фигури, и опит цялото това разследване да се използва като предизборна платформа. Социалисти ще се опитат да обяснят, че страната ни се отнася несправедливо към хора, които обичат руската култура, към журналисти, академици и други дейци. Подобни речи ще чуваме най-вероятно непрекъснато преди местните избори.  

- Играе ли все още важна роля в страната ни осветленият вече руски кукловод ген. Леонид Решетников? 

- Г-н Решетников вече е никой. В тази професия, когато си известен на всички, значи на практика си никой. Същественият въпрос е в това, че ние имаме български политици и организации, които отстоявайки интересите на Руската федерация, настояват, че са патриоти. Това със сигурност е елемент от пропагандната агресия, на която сме свидетели през последните години от страна на Кремъл. В същото време е много показателно как този процес се разгръща в България. Напълно очевидно е, че когато защитаваш интересите на чужда държава, няма как да си патриот. Очевидно разграничаването на подобни понятия все още е трудно за някои хора в България. 

- Успява ли страната ни да се справи с чуждите шпиони? Бившият външен министър Соломон Паси констатира, че само в Руското посолство броят им е 68?

- Доколкото става дума за дипломатически служители и на хора, които имат дипломатически имунитет, те са ясни. В това отношение всяка държава има предвид кой работи на нейна територия. По-трудни за установяване са дискретните зависимости – там, където няма тясна професионална връзка и ясно афиширана подкрепа. Освен „Русофили“, има много други организации, които работят във връзка помежду си в тази посока. Има какво да се разследва, особено в контекста на пране на пари, тъй като подобни мрежи, освен Русия, са обслужвали и международна престъпна дейност. 

- По какъв начин ще бъдат използвани скандалите преди местните избори от основните политически играчи вляво?
 
- Най-вероятно БСП, АБВ и още няколко организации ще се опитат да изградят представата за това, че управляващите са започнали някакво преследване на хората, които симпатизират на руската култура и се осланят на православната вяра, на традиционните славянски семейни ценности и т.н. до изборния ден, дори до втория тур на местните избори, няма да имаме повдигнато обвинение. В този период темата ще се използва за предизборна пропаганда. Това може да окаже влияние върху малка част от традиционно най-консервативния електорат на БСП и на АБВ, но едва ли ще предизвика мобилизация, с която ще се променят съществено изборните резултати. По-скоро темата за местните избори ще бъде оставена встрани, докато на национално ниво ще продължаваме да се занимаваме с несъществуващ проблем. Онова, което прави всяка една нормална демократична държава е да наблюдава подобен тип организации като „Русофили“ и когато е необходимо – да противодейства на намесата им. Всичко останало е просто пропагандна кампания, а тя ще бъде използвана вероятно като заместител на невъзможността за нормална електорална мобилизация. 

- Беше ли грешка кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и сбърка ли БСП, че я подкрепи? 

- Смятам, че кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която в известен смисъл ще коства политическата ѝ кариера. От една страна това е нещо, което нарушава образа на българския национален омбудсман, защото се оказва, че всъщност тази позиция е използвана за временно пребиваване в подготовка за завръщане в политиката. На второ място виждаме липса на управленски опит от страна на Мая Манолова. Тя не е управлявала каквато и да е административна структура. Не е достатъчно да си протестирал срещу топлофикация, за да можеш да станеш кмет. Перспективата при нея е в изцяло агресивен стил и на популизъм, а не на алтернатива за развитието на столичния град. 

- Корнелия Нинова като че ли обаче не приема присърце кандидатурата на бившата омбудсманка. Тихата война между двете ще повлияе ли на левите избиратели? 

- Така е, защото подкрепата от страна на БСП към г-жа Мая Манолова носи много негативи със себе си. След Румен Радев, това ще е вторият случай, при който БСП ще трябва да подкрепи не свой кандидат. Спомняте си, че преди да стане президент, Румен Радев беше кандидат на АБВ, а на следващия ден беше припознат от БСП, а след няколко дена се оказа независим. Сега сме в обратната хипотеза – Мая Манолова вече е независим кандидат и БСП ще трябва да я подкрепи, вместо да излъчи свой представител. Когато говорим за това, че Мая Манолова ще представлява левицата, е много проблематично за голяма част на избирателите на самата партия, защото за втори път тя няма възможността да лансира собствена кандидатура. Когато имаше допитване в БСП за номинация за държавен глава, Румен Радев беше на 13-о място. Сега обаче БСП ни обяснява как била спечелила президентския вот. 

- Ако стане кмет, ще използва ли Мая Манолова поста като трамплин към президентството или дори към Министерски съвет?  

- Перспективата на Мая Манолова беше да се яви на следващите президентски избори и да стане първата жена, която може да заеме този пост. Очевидно тя не желае да направи това. Преходът на омбудсман към президент е по-разбираем, отколкото от омбудсман към кмет. Това е въпрос на неин избор и вероятно ще трябва да поеме последствията от него. 

- Шпионският скандал ще сложи ли кръст на руските енергийни проекти, на участието на Москва в АЕЦ „Белене“, например? 

- За съжаление, руското влияние е свързано с много повече фигури, които го реализират. Очевидно е, че става въпрос за нова фаза в отношенията между България и Руската федерация. Важно е страната ни да отстои правото си да действа съобразно собствените си закони и на принципите на Европейския съюз и НАТО. Линиите на дипломация на големите държави винаги са били устойчиви. Отношението на Русия спрямо България не се е променяло от един век насам. Не очаквам да се промени и в следствие на тази ситуация.

Интервю на Восил Василев, Faktor.bg

 
АКЦИЯ
News image

Петков: "Цветанов няма да участва в изборите". Може, ако ББ разкеши. "Трябва да има Съвет за милиардите". Има - в Сарая

Румен Петков искаше Гешев да арестува Борисов, сега го брани от Цветан Цветанов. "Цветанов няма да участва в изборите, Борисов остава сам на терена вдясно", каза в ефира на bTV лидерът на АБВ Румен Петков. Може и да не участва, въпреки че вече прави партия, ако Борисов му разкеши е...

News image

След всеки пост на Божков акция. Първо пратка на Къро за "брат Хашим", атака срещу бизнесмени, сочени за близки до Таки

Васил Божков атакува властта с постове във Фейсбук, тя отвръща с мащабни акции на службите и покрива медийно бившия хазартен бос. Първо спряха пратка на Къро за "брат Хашим", който е "султана на кокаина" на Балканите след излизането от бизнеса на черногорския наркотрафикант Дарко Шарич....

News image

360 кг. кокаин покриват медийно и пред амбасадата на САЩ всеки пост на Божков. Освен компромат за милиони за Борисов

СДВР разкри депо за кокаин с 320 кг. в "Студентски град", а ден преди това залови 40 кг в автомобил - пак в "Студентски град". 360 кг. кокаин покриват медийно и пред амбасадата на САЩ всеки пост на Васил Божков, освен ако не е компромат за милиони за Бойко Борисов. Офисът на ДЕА ще...

News image

Нови 320 кг кокаин са открити в "Студентски град". Дрогата е намерена в апартамент в столичния квартал

Нови 320 кг кокаин са намерени в апартамент в столичния квартал "Студентски град", съобщи БНР. Късно снощи екипи на СДВР и ГДБОП са влезли в жилището, научи "Хоризонт" от свои източници, цитирана от "Епицентър". По непотвърдена информация жилището е на мъжа, който беше задържан преди...

News image

Румен Овчаров готви рокада на върха в БСП?! Калоян Паргов поема партията, ако Корнелия Нинова загуби изборите

Румен Овчаров ще подкрепи на макс Корнелия Нинова за избора на председател на партията. Ако вотът е пряк, Нинова ще спечели убедително, но ако е на конгрес, ще има битка. При нова загуба на парламентарните избори, Корнелия Нинова много трудно ще удържи лидерската позиция. Затова Овчаров...

News image

Румен Овчаров подкрепя Нинова с медиен щурм. Гергов вади компромат: "Корнелия е правила тайни срещи за сделки при мен"

"Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея. Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка", каза Румен Овчаров в bTV в неделя. В понеделник "Сивият кардинал" на "Позитано"20 вече акцентира върху "троянските коне" в БСП,...

News image

Пеевски мачка "Мая", тя се цупи на "президента на Корнелия". Божков не плаща, остават "приятели" на ББ и врази на Нинова

Сарая и Пеевски не подкрепят Мая Манолова след загубата на кметския вот в София. Пеевски спря феновете на "Левски" за протеста. Медиитe на Сарая и Певски мачкат протеста й с патос - от "Епицентър" до най-тиражните сайтове. Валерия Велева, която отдавна не е "Мадам В." за Сарая, а от...

News image

Божков не финансира ММ, разкешват милионери в БСП, противници на Нинова. Пеевски спира фенове на "Левски" за протеста

Мая Манолова няма как да върне от Дубай Васил Божков с няколкостотин протестиращи. Никой няма да повярва, че Божков стои зад този протест. Няма бигбосове в играта, Делян Пеевски е спрял фенове на "Левски", поканени от организаторите да се включат в мероприятието на Манолова. Милионе...

News image

Мая Манолова играе за ББ "под прикритие" и за вицепремиерска позиция. Само с Божков на става...

Мая Манолова ще прави "Проект". Кой ще гласува за него - "десните леви и корпоративните десни". Кой печели от този "Проект" - Бойко Борисов и тя. Кой ще финансира "Проекта" - бившите бизнес-лидери в Софийския общински съвет и бизнесмени, гравитиращи край Румен Гайтански-Вълка. Ако ...

News image

Мая Манолова: Аз съм човекът, предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов припомни за миналото на Мая Манолова като депутатка от БСП. „Алтернативата“ на Фандъкова в София и на Бойко Борисов в национален мащаб“, написа той във Фейсбук, споделяйки статия отпреди 7 години з...

News image

Борисов: Как Пеевски ще е назначил Гешев?! Освен с дарения с друго не знам да се занимава

Делян Пеевски е депутат като всички останали, а властта му не се е увеличила по време на управлението на ГЕРБ. Това заяви в отговор на журналистически въпрос на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той обясни още, че Пеевски няма намеса в избора на Иван Гешев за главе...

News image

Делян Пеевски разкеши половин милион в "Левски". Дарението е направено от фирмата "Интръст", Ресто за акцията на Божков

Делян Пеевски стана дарител на "Левски", който преди седмица обяви поредна кампания за набиране на средства, за да се спаси от фалит. Чрез фирмата си "Интръст" депутатът от ДПС е превел на "сините" 500 000 лева, официално съобщи клубът. Ето съобщението: "Левскари, Днес, 19 май, в сметкат...

News image

Божков не може да спечели войната с Пеевски, ако не наруши омерта за едни милиарди. Даже и със сезиране на Лаура Кьовеши

Делян Пеевски отстрани Васил Божков от бизнес за милиарди и той воюва с него през медиите - Горанов, Домусчиев и Борисов са "в медийната гарнитура". Министърът на финансите Владислав Горанов беше безцеремонен за "Есемесгейт" - никакви "девойки", нямал спомен за подобна комуникация.   ...

News image

Vladi Goranov, Борисов и Божков: когато доскорошните приятели на властта станат "олигарси"

След есемеси с лицето Vladi Goranov бизнесменът Васил Божков пусна нова серия в профила си във фейсбук, представен от компанията му "Нове холдинг" като канал за връзки с обществото. По същество хазартният бос обяснява, че под натиск на "премиера Борисов и министър Горан...

News image

Горанов игнорира Божков и "девойките","Борисов-Горанов-Пеевски-Гешев" няма пробив. Компромати трудно ще свалят кабинета

"Позицията на Васил Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително и на Бойко Борисов. Позицията му е необоснована. Отношенията им с Кирил Домусчиев са си тяхна работа. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани п...

News image

Корупционни схеми между Домусчиев и Божков, Горанов и Борисов "натискали"?! С Пеевски ли иска да се договори Божков

Корупция при "съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите в РБ" с Домусчиев и Божков вътре? Как се практикуват корупционни схеми за урегулиране на бизнес при спазване на законите? Божков законно дава, Домусчиев законно взема, но с ангажимент за "съпорт в ДКХ"? И защ...

News image

Отговорите на новия компромат от Божков, преди да са дадени. Борисов: Как ще натискам… Божков… Да не кажа нещо…

Васил Божков публикува паметна записка, от която се вижда, че той и Кирил Домусчиев са се разбрали хазартния бос да преведе 240 млн лева на Нова телевизия и ФК „Лудогорец“ – собственост на Домусчиев. Божков твърди, че този „договор“ е сключен под натиск от преми...

News image

Божков: Под натиск подписах, че за да съществува бизнесът ми ще превеждам на „Нова бродукастинг груп” ЕООД 240 млн. лв.

"Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа." Това пише Васил Божков от Дубай под паметна записка, която публикува тази сутрин на профила си във фейсбук. По думите му публ...

News image

Васил Божков прави "партия" с Лаура Кьовеши?! Приятелят му Флориан Скала го свързал с главния прокурор на Евросъюза

В петък Васил Божков обяви във Фейсбук, че изпраща сигнал до международни институции и се появиха спекулации до кого е изпратен. Фейсбук се напълни с предположения, че бизнесменът е адресирал "компромата" до Лура Кьовеши, главен прокурор на Евросъюза. Според най-популярната версия ...

News image

Пеевски, ученикът на Лучано, подложи Горанов с поръчка за Божков. Сега му държи оставката в джоба си, Борисов не я иска

Оставката на министъра на финансите Владислав Горанов не е в джоба му, както твърдят традиционно всички министри - в джоба на Делян Пеевски е и той я предлага с щедър пиниз на Бойко Борисов, който много силно се дърпа. Пеевски, ученикът на Васил Иванов-Лучано в игрите, подложи Горанов с...

News image

Горанов? Оставка?! Сега ще разберем чий министър е... и защо скандал не го лови

Управлението влиза в тежка репутационна криза. Изглежда, че не пандемията и надигащите се ефекти на световния икономически срив, а отношенията на финансовия министър Владислав Горанов с бизнесмена Васил Божков ще ударят правителството и лично политическия ореол на премиера Бойко Борисов.  ...

News image

Божков даде всички жокери на Борисов, той отказва коалиция "ГЕРБ-ДПС"?! Въпреки че Пеевски е оттеглил Горанов за премиер

"Не виждам проблем да влезем с ГЕРБ в бъдещ кабинет", заяви в Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен като много близък с Делян Пеевски. Посланието е знаково точно в този момент. Владислав Горанов беше сочен като премиер на коалиционен кабинет "ГЕРБ-ДПС". Бойко Борисов обач...

News image

Йордан Цонев: Не виждам проблем да влезем с ГЕРБ в бъдещ кабинет. Сагата "Божков-Горанов" не я коментираме

Страната има нужда от много дълбоки реформи в много сектори, а това може да стане с една програма, зад която да застане едно мнозинство, посочи тази сутрин депутатът от ДПС Йордан Цонев. И допълни: Не бихме могли да влезем с националистите в един нов кабинет. Не виждам обаче проблем да ...

News image

Илиян Василев: Тези СМС са увертюра. Идеята на час по лъжичка, не работи

Тези СМС са увертюра, но Божков трябва да знае, че няма мегдан за много подобни ходове, преди да доскучае. Идеята на час по лъжичка, не работи. Справка Цветан Василев. Не работи и биг банг версията, но ако създаваш очаквания и след това пускаш подобни СМСи, следващия път няма да има публ...

News image

Подкрепа за "проруския" протест?! Президентът Румен Радев се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа

Президентът Румен Радев проведе среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Перспективите за развитие на двустранното стратегическо партньорство, насърчаване на инвестициите от САЩ в българската икономика, модернизацията на Българските в...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Атаката срещу Пламен Бобоков поръчка за Вальо Златев? Бобоков продал терминал ПЧМВ-Варна на бизнесмен, близък до Пашата

News image

Валентин Златев е мишена, Пламен Бобоков и да е наливал ресурс на БСП, не е за това дразнител за босовете, заяви източник от ДАНС. Атаката не е за "ПЧМВ" във Варна, Бобоков го продаде през 2016 г. на Ангел Георгиев, Пеевски не е в играта, а Пашата, свързван с Борисов и СИК, продължи с у...

Кирил Домусчиев лети за САЩ, лобира за Пеевски. Милиардер №4 се връща като новия "крал на хазарта и петрола"

News image

Кирил Домусчиев лети за САЩ, за да лобира пред американски бизнесмени за съвместни проекти с Делян Пеевски, твърдят източници от службите. Домусчиев и Пеевски контролират пристанищата и спецтрафика на Бургас и Варна и транспортните коридори на Южна и Северна България. Това без "добро" на с...

Пашата поема трансграничните канали?! Акцията срещу Красимир Каменов-Къро компрометира старата схема

News image

Пашата поема трансграничните канали на бившия хазартен бос, което означава, че американците са заложили на Борисов, а не на Пеевски, твърдят изочници от ДАНС. Вероятно това е резултат от разпределение на ролите в тандема "Пеевски&Борисов", който отстрани Божков от управлението на финанс...

ПОЛИТИКА

Разследването за внос на боклук. Какво знаем до този момент?

News image

Разследващите за втори път тази година влязоха в Министерството на околната среда и водите. Този път поводът беше нерегламентиран внос на боклук. Резултатът от акцията са шестима задържани, включително заместник-министър и бивш директор на регионална инспекция по околната среда. ...

Илиян Василев: "Няма да има битка между Пеевски и Борисов". Може и да има, за бизнес пренареждане - Златев и Доган

News image

"Не разчитайте на открита битка между Пеевски и Борисов - това са просто маневри преди договаряне. Просто Божков се оказа прекалено голяма хапка за Корпулентния", пише Илиян Василев във Фейсбук. Може и да има, за икономическо пренареждане, но не между Борисов и Пеевски, а между Валентин...

След 15-те милиарда Сарая се отказа от властово Пренареждане, тече ИКОНОМИЧЕСКО. Леви другари напират за пачки

News image

Сретан Йосич разстрелваше по медиите Бойко Борисов, Путин уж му даваше ултиматуми за "руско ресто", нищо че не той е прибрал 600 млн евро за рушвети, а онези, които го свалиха "за кратко срещу връщане". Румен Радев сваляше доверие от правителството, Мая Манолова щеше да печели София, пу...

КИЛЪРИ

Божков доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е Рестото. Клиент №1 има други "поръчители"

News image

Васил Божков си прави пинизи с Бойко Борисов, доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е, че няма да има Ресто. ББ е "пенсионер" в този бизнес след 2005г. и няма да го нареди за пуцане, за Доган и Пеевски едва ли може да е толкова сигурен и не ги провокира. Обаче Бо...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков е международен играч, според ЦРУ "крал на мафията". Вътрешни фактори, освен Доган, трудно ще го върнат в София

News image

Главният прокурор Иван Гешев отговори на критиките в ПИК за Васил Божков, не и за Владислав Горанов, или се възползва от медийния акомпанимент. Един от партньорите в тандема "Пеевски&Борисов" може да е удовлетворен, донякъде, защото Пеевски цели връщането на бизнесмена в София, не и Бор...

"Принцът на София" Васил Божков загуби вота в столицата, провали операция "Пренареждане 2" и му взеха бизнеса

News image

Васил Божков, "принцът на София", се опита да овладее цялата "кралска власт" в столицата с Мая Манолова. Публична тайна е, че той стоеше зад кампанията й. Делян Пеевски влезе скофтия в тази игра и по сараен обичай игра двойно. Загубата на изборите взриви "тандема" - Ахмед Доган не прощава...

РЕКЛАМА
Банер