АКЦИЯ

Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен говорител на руски среди, близки до Кремъл

alt

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която ще коства политическата ѝ кариера

Въпреки скандалите, Русия няма да промени отношението си към България, както не го е правила през последния 1 век, казва политологът пред Faktor.bg

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате шпионския скандал, при който лъсна името на Николай Малинов и формацията му „Русофили“, има ли още подобни организации с подривна дейност в полза на Кремъл? 

- Досега е имало много поводи за намеса на прокуратурата и на специализираните служби, свързани с гарантирането на националната сигурност. За първи път имаме случай на разследване с много ясен профил, конкретно свързан с дейност в полза на Руската федерация. Информацията, която се цитира от медиите, дава основание да се твърди, че не става дума за инцидент, който се е случил през последните месеци, а за мрежа от организации и фирми. Те са работили в услуга на друга държава. Достатъчно е само да си припомним протестната вълна от февруари 2013 г. и връзката на изявени участници в нея със същата тази организация „Русофили“, за да разберем, че става дума за една практика, която датира отдавна. Онова, което е много важно и е подпомогнало за процеса за установяване на факти и обстоятелства, е прането на пари и връзката с КТБ. Двете линии на разследване по различен начин и в различен контекст осветляват едни и същи фигури и зависимости. Най-вероятно разследването по случая няма да приключи бързо. Това ще позволи в този период до провеждането на местните избори да се правят интерпретации, с които да се подменят фактите. 

- До каква степен тези разкрития на прокуратурата за руска намеса и реакцията на МВнР срещу болшевишката изложба ще променят политическата карта у нас и взаимоотношенията ни с Русия? 

- Няма никакво съмнение, че Министерството на външните работи реагира адекватно в случая, тъй като не може да става дума за никакво освобождение на България от страна на СССР. Подобен опит за директно налагане на интерпретации на историческо събитие е абсолютно неприемливо. Разбира се, реакцията от руска страна дойде веднага, но тя само в известен смисъл потвърждава основанията на прокуратурата да започне предварително разследване. Дори чухме гласове в Руската федерация, които твърдят, че страната трябва да се ангажира със защитата на тези хора, спрямо които има съмнения и са разследвани. 

- Как си обяснявате реакцията на президента Румен Радев, който хвърли сянка върху българските институции и застана на страната на Москва и на обвинените в шпионаж? 

- Изявлението на Румен Радев буди тревога, защото той в известен смисъл подлага под съмнение дейността на българските институции. Държавният глава настоява да бъдат предоставени сериозни доказателства за дейността на Николай Малинов. Президентът обаче не може да подлага по какъвто и да е начин под съмнение дейността на българските институции. Това вече е неадекватно поведение. Важното е, че сред говорителите от руска страна се чу призив към Румен Радев да сложи край на подобен тип разследване, което означава, че в определени среди в Руската федерация президентът се възприема като лоялен и автентичен говорител на интересите им. Това е проблем за държавен глава на независима страна, която съществува от толкова дълго време. 

- Защо БСП прие толкова болезнено удара по руските шпионски клетки? 

- Очевидно има доза тревога в определени среди в БСП, които по един или друг начин са били свързани с реализирането на подобен тип „кампании“ – или са били част от тях, или са ги подпомагали. По-скоро виждаме една смесица от опасения от продължаване на разследванията, с което ще се осветят и други фигури, и опит цялото това разследване да се използва като предизборна платформа. Социалисти ще се опитат да обяснят, че страната ни се отнася несправедливо към хора, които обичат руската култура, към журналисти, академици и други дейци. Подобни речи ще чуваме най-вероятно непрекъснато преди местните избори.  

- Играе ли все още важна роля в страната ни осветленият вече руски кукловод ген. Леонид Решетников? 

- Г-н Решетников вече е никой. В тази професия, когато си известен на всички, значи на практика си никой. Същественият въпрос е в това, че ние имаме български политици и организации, които отстоявайки интересите на Руската федерация, настояват, че са патриоти. Това със сигурност е елемент от пропагандната агресия, на която сме свидетели през последните години от страна на Кремъл. В същото време е много показателно как този процес се разгръща в България. Напълно очевидно е, че когато защитаваш интересите на чужда държава, няма как да си патриот. Очевидно разграничаването на подобни понятия все още е трудно за някои хора в България. 

- Успява ли страната ни да се справи с чуждите шпиони? Бившият външен министър Соломон Паси констатира, че само в Руското посолство броят им е 68?

- Доколкото става дума за дипломатически служители и на хора, които имат дипломатически имунитет, те са ясни. В това отношение всяка държава има предвид кой работи на нейна територия. По-трудни за установяване са дискретните зависимости – там, където няма тясна професионална връзка и ясно афиширана подкрепа. Освен „Русофили“, има много други организации, които работят във връзка помежду си в тази посока. Има какво да се разследва, особено в контекста на пране на пари, тъй като подобни мрежи, освен Русия, са обслужвали и международна престъпна дейност. 

- По какъв начин ще бъдат използвани скандалите преди местните избори от основните политически играчи вляво?
 
- Най-вероятно БСП, АБВ и още няколко организации ще се опитат да изградят представата за това, че управляващите са започнали някакво преследване на хората, които симпатизират на руската култура и се осланят на православната вяра, на традиционните славянски семейни ценности и т.н. до изборния ден, дори до втория тур на местните избори, няма да имаме повдигнато обвинение. В този период темата ще се използва за предизборна пропаганда. Това може да окаже влияние върху малка част от традиционно най-консервативния електорат на БСП и на АБВ, но едва ли ще предизвика мобилизация, с която ще се променят съществено изборните резултати. По-скоро темата за местните избори ще бъде оставена встрани, докато на национално ниво ще продължаваме да се занимаваме с несъществуващ проблем. Онова, което прави всяка една нормална демократична държава е да наблюдава подобен тип организации като „Русофили“ и когато е необходимо – да противодейства на намесата им. Всичко останало е просто пропагандна кампания, а тя ще бъде използвана вероятно като заместител на невъзможността за нормална електорална мобилизация. 

- Беше ли грешка кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и сбърка ли БСП, че я подкрепи? 

- Смятам, че кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която в известен смисъл ще коства политическата ѝ кариера. От една страна това е нещо, което нарушава образа на българския национален омбудсман, защото се оказва, че всъщност тази позиция е използвана за временно пребиваване в подготовка за завръщане в политиката. На второ място виждаме липса на управленски опит от страна на Мая Манолова. Тя не е управлявала каквато и да е административна структура. Не е достатъчно да си протестирал срещу топлофикация, за да можеш да станеш кмет. Перспективата при нея е в изцяло агресивен стил и на популизъм, а не на алтернатива за развитието на столичния град. 

- Корнелия Нинова като че ли обаче не приема присърце кандидатурата на бившата омбудсманка. Тихата война между двете ще повлияе ли на левите избиратели? 

- Така е, защото подкрепата от страна на БСП към г-жа Мая Манолова носи много негативи със себе си. След Румен Радев, това ще е вторият случай, при който БСП ще трябва да подкрепи не свой кандидат. Спомняте си, че преди да стане президент, Румен Радев беше кандидат на АБВ, а на следващия ден беше припознат от БСП, а след няколко дена се оказа независим. Сега сме в обратната хипотеза – Мая Манолова вече е независим кандидат и БСП ще трябва да я подкрепи, вместо да излъчи свой представител. Когато говорим за това, че Мая Манолова ще представлява левицата, е много проблематично за голяма част на избирателите на самата партия, защото за втори път тя няма възможността да лансира собствена кандидатура. Когато имаше допитване в БСП за номинация за държавен глава, Румен Радев беше на 13-о място. Сега обаче БСП ни обяснява как била спечелила президентския вот. 

- Ако стане кмет, ще използва ли Мая Манолова поста като трамплин към президентството или дори към Министерски съвет?  

- Перспективата на Мая Манолова беше да се яви на следващите президентски избори и да стане първата жена, която може да заеме този пост. Очевидно тя не желае да направи това. Преходът на омбудсман към президент е по-разбираем, отколкото от омбудсман към кмет. Това е въпрос на неин избор и вероятно ще трябва да поеме последствията от него. 

- Шпионският скандал ще сложи ли кръст на руските енергийни проекти, на участието на Москва в АЕЦ „Белене“, например? 

- За съжаление, руското влияние е свързано с много повече фигури, които го реализират. Очевидно е, че става въпрос за нова фаза в отношенията между България и Руската федерация. Важно е страната ни да отстои правото си да действа съобразно собствените си закони и на принципите на Европейския съюз и НАТО. Линиите на дипломация на големите държави винаги са били устойчиви. Отношението на Русия спрямо България не се е променяло от един век насам. Не очаквам да се промени и в следствие на тази ситуация.

Интервю на Восил Василев, Faktor.bg

 
АКЦИЯ
News image

Костадин Костадинов агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода"

Костадин Костадинов, кандидат-кмет за морската столица на партия "Възраждане", агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода". Гербаджиите дадоха мощен отпор на Костадинов. "Събранието на Костадинов беше катастрофа, само 14 души бяха в за...

News image

БСП печели в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол?! И ББ не подава оставка, правел "гениални ходове"...

БСП може да спечели поне пет-шест областни центрове, сега няма нито един. Най-големи са шансовете за победа в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол. Бойко Борисов реагира светкавично срещу комбинациите на БСП и ДПС в Североизтока и събра актива на ГЕРБ в Шумен, където "Позитано"20...

News image

Американците взеха страната на ББ срещу КОЙ. "Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е медийно мероприятие

"Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е активно медийно мероприятие. Американците спряха Ердоган, че една "войничка" между Пеевски и Борисов ли ще ги затрудни. Пеевски бил обявил война на Борисов. Ако ДСП воюва с ББ, губи стратегическата инициатива - "неговите" прокурори ги привикаха ...

News image

Мрежата, която управлява България. Формално на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. "патриоти". Реално управлява Мрежата

Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 201...

News image

Две в едно. MIT мотивира с карта за Кърджали и Варна етническия вот на ДПС и "анти-ДПС" избиратели в полза на ГЕРБ

Фен-група на министъра на отбраната ген. Хулуси Акар, който в Турция е герой заради изключителната му роля в спасяването на Ердоган по време на преврата, във Фейсбук пусна скандална карта, според която Кърджали и Варна (!) са турски вилаети. Според източници от службите това е клас...

News image

Турция пак с апетити към Варна и Кърджали

МВнР проверява турски апетити към Варна и Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на външното ни министерство. До това се стигна, след като карта на Република Турция, обхващаща територии от България като Варненско, Добруджа и Родопите с Кърджали, е поместена във фейсбук профил, свързан с мин...

News image

Шефът на "Военна информация" в САЩ заради Инджирлик?! САЩ местят базата в България, Румъния и/ли Грузия

Директорът на служба "Военна информация" Велко Атанасов е в САЩ заради решението на САЩ да преместят базата си в Инджирлик в България, Румъния и/ли Грузия, заяви източник от службите. "От няколко месеци американците инспектират летища в България, Грузия и Румъния за прехвърляне на базат...

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички служби са на посещение в САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „...

News image

Румен Радев: За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по недопустим начин в една абсолютно независима Федерация

"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод напрежението и оставките в БФС, предаде Агенция "Фокус". „Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни e управлението на държ...

News image

Към Македония – со кротце, со благо и со истината. Сърбомакедонизмът и българомразието в западната ни съседка

Преди няколко дни българското правителство оповести Рамковата си позиция (РП) относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания. Тя бе подкрепена от Парламента, Президента и основните политически сили. Формулирането на базисни постул...

News image

Македонски вестник ни обяви за окупатори и фашисти: "Българите не вярваха в българските чувства на братята македонци"

„Ето ни, преди няколко дни отбелязахме 10 месеца от погребението на Македония, което бе извършено след колективна екзекуция в присъствието на държавата. И някак си събитието се падна баш на 11 октомври, денят, когато македонците решиха да вземат съдбата си в свои ръце: Да се освободят ...

News image

След инвазията в Сирия, Фолксваген отложи строежа на завода в Турция

Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници, съобщи Нова тв. Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град...

News image

Операцията на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

„Турция е член на НАТО, член пети на Вашингтонския договор гласи, че ако една страна [от НАТО] бъде нападната, други държави трябва да й помогнат. Представете си дали Сирия или нейните съюзници" [Русия и Иран] отговорят и нападнат Турция. Това е заплаха за сигурността на НАТО", подчерт...

News image

Войските на Асад поемат защитата на кюрдите от турските части

Сирийската армия ще помогне на кюрдските части да отблъснат настъплението на турскките военни и да си върнат загубените населени места в Северна Сирия. Части на Дамаск вече са поели към северните региони на страната, за да заемат позиции близо до границата, съобщава Агенция Франс...

News image

CNN: Сирийските кюрди ще потърсят защита от Русия, ако САЩ не спрат турската операция в Сирия

Кюрдският генерал Мазлум Абди, командващ формированията на Сирийските демократични сили, е заявил на заместник-специалния представител на САЩ в международната коалиция срещу "Ислямска държава" Уилям Робак, че Вашингтон трябва или да спре военната операция на Турция в северна Сирия или да поз...

News image

Ако Путин успее да реши сегашната ситуация в Северна Сирия, това ще бъде разглеждано като важна геополитическа победа

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл. В телефонен разговор с ...

News image

Борисов в Ямбол: Ще ходя още един път в Шумен, там битката с ДПС минава границите

"Най-много ние вярваме в демокрацията. Най-демократичното е да върнеш властта на онзи, който ти я е дал", каза премиерът Бойко Борисов в Ямбол. "Апартаментгейт беше тежък удар за нас по време на Евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място ...

News image

Ако Кънчо Стойчев ти каже, че Мая ще загуби, значи това не е Кънчо Стойчев

Ако един дипломат ти каже "да", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "не", ако ти каже "не", това не е никакъв дипломат. Ако една дама ти каже "не", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "да", ако ти каже "да", това не е никаква дама. ...

News image

Голодный Владимир Зеленский 14 часов общался с журналистами на фудкорте. Как это было — максимально коротко

Президент и журналисты сидят на втором этаже фудкорта в Киеве за большим столом — как самые обычные люди, только с микрофонами. На заднем плане видно людей, как ни в чем не бывало делающих заказы на первом этаже, слышно, как где-то плачет ребенок. Зеленский без галстука в расстегн...

News image

Петър Стоянов: Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова

„Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова. Харесвам нейната овладяност, сдържаност и балансираност. Това е важно за човек, който управлява такъв голям град като София“. Това каза президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по време на ср...

News image

Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия. Краят на Pax Americana е ясен

Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат световната политика. Нишката, която ги обединява, е липсата на глобален лидер, който да поддържа геополитическия баланс Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат свето...

News image

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света...

News image

«Источник мира»: Турция начала военную операцию в Сирии

«Операция «Источник мира» вооруженных сил Турции совместно с [оппозиционной] Свободной сирийской армией против Рабочей партии Курдистана и группировки «Исламское государство» (запрещена в России. — «Газета.Ru») на севере Сирии началась. Наши цели — уничтожить террористический кор...

News image

Кюрдските сили в Северна Сирия са унищожили 4 турски танка, водят се сухопътни боеве

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд, предава TACC, като се позовава на изявление на организацията, цитирано от местни медии. Според СДС са убити петима турски войници. Телата им не са предадени на военнит...

News image

Русия монтира на южните си граници свръхмощни радари. Стъпката е отговор на разполагането на ракети "Пейтриът" в Румъния

Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия". Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранскат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ ще спечели вота и ще изкара мандата с пиар за "Турски поток" и поръчки за ДСП. Херо Мустафа ще "приобщава" Сарая

News image

Който се точи, че някой щял бил да сваля Бойко Борисов догодина или в последната година от мандата, ще си остане с мечтанията. Борисов ще спечели изборите, сетне ще изкара мандата с пиар за "Балкански поток" и поръчки за ДСП. БСП ще вземе области колкото ДПС - две от две. Най-много ...

Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и рашките, не игра за кмет на Варна?! ББ ще пусне Ресто на бизнесмена

News image

Веселин Марешки подари победата на първи тур на Иван Портних. Ако се беше кандидатирал за трети път за кмет, вторият тур беше "нарисуван". Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и "рашките" (чието "прокси" е ИП), не се кандидатира за кмет на Варна?! КОЙ го спря, кой какво "ресто" ще му...

ББ "спонсорира" кампанията на Костадинов срещу БСП чрез Красен Кралев. Пеевски играе двойно, Сарая си няма "нов Марешки"

News image

Костадин Костадинов имаше шанс за втори тур, ако беше кандидат-кмет, подкрепен от БСП. ДПС и листи, контролирани от Делян Пеевски, имаха нишан от Сарая да гласуват за КК. Корнелия Нинова стопира тази схема с аргумента, че няма как БСП да подкрепи лидер на друга партия, но "скритата прич...

ПОЛИТИКА

Красен Кралев: "Ангажиментът ми към премиера е дългосрочен". Кралев движи проекти на Борисов в кампанията

News image

"Имам дългосрочен ангажимент към премиера Бойко Борисов и ми предстои да извървя още дълъг път с него", заяви пред журналисти в Русе в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент на БФС. Времето ще покаже колко дълъг ще е ангажиментът на Кралев към Борисов като към премиер, но...

Опозицията в БСП работи за ББ. ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Варна и Стара Загора, на втори в София и Пловдив

News image

Цветан Цветанов няма да има своите "15 минути слава" след местните избори, дори може да връща часовници на Бойко Борисов. Опозицията в БСП работи брутално за Борисов. ГЕРБ ще спечели с голяма разлика на първи тур в Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград. На втори тур ще бие Б...

Битката за Общинския съвет във Варна. ГЕРБ и "Тъстовете" редят новото мнозинство по формулата "Борисов&Пеевски"

News image

Битката за Общинския съвет във Варна засенчи кметската кампания. ГЕРБ няма да успее да състави самостоятелно мнозинство - ше има 20-22 общински съветници. Листата на "Тъстовете" ще прибави 3-4 съветници и така ГЕРБ и "Тъстовете" ще наредят новото мнозинство на коалиция "Борисов&Пеевски" в...

КИЛЪРИ

"Бригадите" на Маджо се изнесоха следсезонно и предизборно от Терена във Варна. На тяхно място влязоха екипи на "Берлин"

News image

Сарайна жега настана във Варна. Предизборна. "Позитано"20 се точи за втори тур, но играчите залагат на КК. Бойко Борисов събра актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен и нареди - "Битка на всички, фъндък на никого!". След срещата щабисти на ГЕРБ бяха командировани за последните две с...

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

МАФИЯ

Цветанов остави част от ноу хауто си в ГЕРБ. В много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски

News image

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки лесно се усвояват. Той безспорно вършеше част от черната работа. Но в много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това заявява социологът Живко Георгиев пред Banker.bg. ...

Богомил Бонев: Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски

News image

Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски. Това пише във фейсбук бвшият вътрешен министър Богомил Бонев и изброява някои от очакваните и сигурни нарушения. Заради 80%. – купуване на гласове; – купуване на цели комисии; – подправяне на протоколи; &n...

РЕКЛАМА
Банер