АКЦИЯ

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

alt

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света се измества на Изток, и Русия измества външната си политика в съответствие с това. Човек би могъл погрешно да приеме думите на Путин по номиналното им значение и да си помисли, че Русия е по-малко заинтересована от Европа и Запада. За да се разсее това впечатление е достатъчно да се оцени изказването на фона на стратегическите разговори и „сърдечната антанта“ с Франция на Макрон и Америка на Тръмп.

Не приемайте погрешно посланията от Валдайския форум – въпреки че ораторите бяха поканени да обсъдят по-дългосрочния хоризонт, нито сантиметър от територията, която покриха в изказванията си, не противоречи или не се отклонява от техните краткосрочни програми.

alt

Азиоцентризмът в руската външна политика винаги е бил подчинен на евроцентричния стремеж на Кремъл. Повечето от проактивните външнополитически инициативи на Москва, по-голямата част от търговските, военните и външнополитическите ресурси, са посветени на промяната и адаптирането на отношенията със Запада.

Обръщението на президента Путин на форума не прави изключение.

Москва има традиция да плаши ЕС и САЩ че ще се обърне на Изток, ако не бъде третирана равноправно.

Дори сега открито говори за военно-стратегически съюз с Китай, – внушение, което се усилва от решението на Москва да помогне на Пекин в създаването на система за отбрана срещу балистични ракети.

alt

Газпром използва същия трик, като заплаши да отклони газовите си потоци на изток – към Китай и Далечния Изток, ако ЕС не приеме обходните проекти на Украйна – Северния и Турски поток.

Десет години по-късно – Газпром е изправен пред все по-голямо предизвикателство да защити своя пазарен дял. ЕС не предостави привилегирован достъп на Северен и Турски потоци, а президентът Путин възпроизвежда същата приказка за „завоя към Изток“ на Валдайския форум.

Да припомним, че след като „помогна“ на Китай да създаде собствен изтребител, Пекин вече разполага със своя версия на „невидим“ самолет от пето поколение, който се конкурира с гордостта на руската авиация СУ-57. Подобни ще бъдат последствията от „подкрепата“ за изграждане на система за противоракетна отбрана.

Няма нищо по-несъвместимо от модела на развитие на Русия с този на водещите азиатски държави. Идентифицирането с Азия помага на Кремъл да анимира усещането за принадлежност към най-динамичния център на световната икономика и да преведе този привнесен оптимизъм в пропагандата си у дома и зад граница.

Ключов елемент в тазгодишното изказване на Путин е, че въпреки че светът преминава към многополярно състояние, като най-вероятният сценарий е саморегулираща се анархия. В тълкуването на президента Путин това предполага ръст на несигурността, което трябва да прикани политиците да погледнат по нов начин на регионалните отбранителни съюзи и на необходимостта от допълнителни гаранции за сигурност, ако искат да поддържат икономически растеж и траекториите на просперитет. По-голямата част от това представлява класически геополитически маркетинг – нещо, което руските цари и царици постоянно са предлагали във вековете на своите западни роднини монарси – ролята на Русия като жандарм и доставчик на сигурност – на оръжия и войски, като руското общество е готово да приеме обратно „товари 200“ и „300“ – убити и тежко ранени.

Президентът Путин рисува мрачно бъдеще, ако светът не се вслуша в предупреждението му. Човек трудно може да устои на аналогия с паническата тактика, към която прибягват радикалите по темата изменението на климата, за да принудят правителствата да увеличат разходите по решаването на проблемите на климата. Русия се надява да пожъне справедливия си дял от премии за сигурност или геополитически данък за сигурност, които нациите ще бъдат принудени да плащат. Това силно напомня на схемите на мафията да вземат данък „спокойствие“ от собствениците на дребни магазини.

Единствената разлика в сегашната осъвременена версия на Кремъл е претенцията за системност в подхода и за нов глобален ред, при който стратегическите предложения за чадър на Русия и сигурност ще се ценят и ще привличат купувачи.

alt

Президентът Путин не пропусна да добави стратегически щрих към внушението си, като намекна за решението, взето през 2015 г. да интервенира в Сирия и да изгради две бази – военно-въздушна и военноморска. Сирия е търговската мостра на стоката, която Русия е готова да предложи на други автократични режими по света – от Либия до Венецуела, Куба, Иран, Турция и дори Саудитска Арабия. Президентът Путин не крие, че сирийската операция, която той счита за пълен успех, трябва да се счита за модел за разрешаване на други конфликти. След Крим и Сирия Москва показа пълния си арсенал – от хибридна войни, частни армии, агенти за влияние и тайни агенти на влияние, до военно оборудване и войски.

Конфликтите предоставят нови възможности на Москва да изпробва и продава оръжейни системи и да идентифицира най-доброто съчетание между явно и прикрито в политиката си, включително дипломатически възможности за постигане на целите.

Русия обмисля всяка възможност да попълни всички празнини в сферата на сигурността, които остават след оттеглянето и намалените ангажименти на САЩ. Сделките за C-400 са само прелюдия, а ударът с дрон в рафинерията на Саудитска Арабия е превъзходна възможност. „Мистериозна“ атака, която предполага високо усъвършенстван оперативен капацитет за управление и контрол, доста над възможностите на обичайно заподозряните в региона, и което прераства веднага в предложение за покупка на „панацеята“ C-400.

Cui Bono – кой има полза от това – остава неизменно най-добрия ориентир в създалата се обстановка.

В речта си пред участниците във Валдайския форум, президентът Путин предложи списък от конфликти, в регулирането на които Русия може да участва – Афганистан, израелско-палестинския, в Персийския залив. Предложението на Путин за решение на кризата в Персийския залив чрез създаването на Организация за сигурност и сътрудничество на държавите от Персийския залив е олицетворение на новите глобални стремежи на Русия.

alt

Владимир Путин не споменава за Либия, където частната руска армия Вагнер вече върна 35 загинали и много повече ранени.

Москва участва в конфликти в страни, като почти винаги те имат отношение към нефтените и газовите пазари, тъй като енергията остава основата и приходната база на вътрешната и външна политика на Русия.

Руският президент продължава да представя Евроазийския Икономически Съвет като адекватен еквивалент на ЕС и на другите икономически блокове, като добавя и оптимистичен поглед върху задълбочаващото се сътрудничество на организацията със Сингапур, Виетнам и Китай.

Форумът във Валдай предостави на руския президент повод да потвърди и развие плановете на Кремъл за силни отношения с африканските държави, като в този процес Русия си партнира както с Китай, така и с Франция. Ако новините, които идват от Централноафриканската република, са някакво ръководство за намеренията на Москва, тогава отново на преден план излиза комбинацията между скрити и явни операции, в които се смесват оферти за сигурност със забулени.

Президентът Путин се старае да разгърне и визията си за сигурност извън блоковете, в мрежа от неясни дефинирани гаранции за сигурност от страна на великите сили. Той предлага този вариант извън НАТО и на Сърбия и на Западните Балкани. Темата е била обсъдена и с президента Макрон, с президента Ердоган, като се промотира като основа за регулация на „замразените“ конфликти в Украйна, Грузия и Молдова.

И накрая, лидерът на Кремъл не пропусна да използва представянето си във Валдай, за да надгради над новите ангажименти за ратификацията на Парижкия договор по климата, които са по-скоро форма, отколкото съдържание, в контекста на възможностите за „нормализиране“ на отношенията между ЕС и Русия, които обвърза с напредък по споразумението от Минск и с отмяната на санкциите.

И тази година, изявленията на президента Владимир Путин, които той направи в присъствието на няколко държавни глави, се стремят да усилят възприемането му като глобален лидер, което да доведе до нов прилив на доверие зад граница, и да подобри рейтингите у дома, в условията на спадащ жизнен стандарт и посегателства върху демокрацията.

С течение на годините организаторите на форума „Валдай“ престанаха да канят критични гласове, което превърна събитието в поредната, макар и водеща, пропагандна платформа на външната политика на Кремъл.

Илия Василев,

Bulgaria Analytica

 
АКЦИЯ
News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

News image

Появились фото обломков Boeing 737. Детали корпуса, пробитые поражающими элементами российской ракеты 9М330 ЗРК "Тор"

Офис президента опубликовал фотографии обломков обломков самолета Boeing 737 МАУ. Журналист Юрий Бутусов со ссылкой на источник в комиссии по расследованию катастрофы, написал в Facebook, что на снимках – улики попадания ракеты. По его словам, следователи считают, что ракета п...

News image

Украинский «боинг» сбили иранцы? Как это могло произойти? Что не так с иранской версией о технических неполадках?

Представители американской разведки 9 января сообщили, что самолет «Международных авиалиний Украины», разбившийся в ночь на 8 января около аэропорта Тегерана, был сбит (скорее всего, по ошибке) иранским расчетом ПВО. Об этом же сообщила исследовательская компания IHS Markit. Источники авиаци...

News image

CNN: украинский самолет был сбит двумя ракетами

Разведка США считает, что разбившийся под Тегераном 8 января украинский самолет был сбит не одной, а двумя иранскими ракетами ПВО. Об этом сообщает телеканал CNN со ссылкой на информированных сотрудников американской администрации. В Вашингтоне полагают, что воздушное судно попало под по...

News image

СМИ: иранские ЗРС по ошибке сбили украинский авиалайнер

ТАСС, 9 января. Украинский авиалайнер, разбившийся в среду в Тегеране, могли по ошибке сбить иранские зенитные ракетные системы (ЗРС), считают представители разведки США и Ирака. Об этом сообщил в четверг журнал Newsweek со ссылкой на три источника. Как рассказали изда...

News image

Путин с борта ракетного крейсера наблюдал за учениями у берегов Крыма

СЕВАСТОПОЛЬ, 9 янв - РИА Новости. Верховный главнокомандующий Владимир Путин наблюдал за ходом совместных учений Северного и Черноморского флотов в Черном море с борта ракетного крейсера Северного флота "Маршал Устинов". В Черном море в четверг проведено совместное учение Черноморс...

News image

Илиян Василев: Борисов бе нужен на Ердоган и Путин, за да легитимира ”Турски поток”

Борисов е единственият човек от страна на членка от ЕС. Той легитимира проекта ”Турски поток”. Цялата концепция за „Турски поток“ е една схема, в която проектът да бъде реализиран през България, за да може ЕС да не го блокира. „Газпром“ трябваше да се крие...

News image

Васко Начев: България единствена от ЕС присъства на церемонията в Истанбул, това е знак

Убеден съм, че ще има последствия след церемонията по откриването на Турски поток. Няма как България единствена от целия ЕС да присъства на  церемонията  в Истанбул това да не е знак. Президентът Ердоган засегна теми, които са несъвместими с темата на церемонията. Това заяви енергийният експ...

News image

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, ...

News image

Тръмп: Няма пострадали американци при ракетната атака на Иран, има минимални щети. Няма загинали иракчани

Докато съм президент на САЩ, никога няма да бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това обяви Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията след ракетните атаки на Иран по американски бази в Ирак, съобщават световни агенции. Той обяви, че няма пострадали амер...

News image

Борисов разговаря на четири очи с Ердоган, благодари за поканата за откриването на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов разговаря на четири очи с президента на Турция Реджеп Ердоган. Борисов е в Истанбул за откриването на газопровода "Турски поток". В началото на двустранния разговор Борисов благодари за поканата, съобщава "Фокус". Това е поредната двустранна среща между двамата...

News image

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриват "Турски поток". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриват газопровода "Турски поток!". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава на Турция. Форумът е в конгресния център „Хал...

News image

Вучич пред Борисов: И сърбите ще наричат потока "Балкански"!

Напрегнатият ден на премиера Бойко Борисов в Истанбул започна със среща с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата лидери са в Истанбул за тържественото откриване на "Турски поток". Борисов подчерта, че в България продължението на газопровода ще се нарича "Балкански поток" и ...

News image

Бойко Борисов кацна в Истанбул. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов кацна в Истанбул, посрещна го посланик Надежда Нейнски. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток". В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на ...

News image

США готовят меры в ответ на удары Ирана по американским базам в Ираке

Москва. 8 января. INTERFAX.RU - Решение об ответных мерах на ракетные удары Ирана по американским военным базам в Ираке будет принято на основании полной оценки ситуации, заявил сенатор Марк Рубио. "Мне сообщили о прямых атаках КСИР (Корпус стражей исламской революции - ИФ) с применением...

News image

СМИ: Американский самолет уничтожен в ходе нападения Ирана. «Где были Patriot?»

По данным издания «Аль-Маядин», один из самолетов был потерян, находясь на взлетно-посадочной полосе авиабазы Айн-Асад, которая расположена в Ираке. Указывается, что он был уничтожен ракетой, запущенной с территории Ирана. Согласно сведениям, представленным Корпусом стражей исламской рево...

News image

Бойко Борисов: "България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис"

„България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис“, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.  „Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите&...

News image

Експерт за „Балкански поток“: Разходите - сигурни, приходите - не

Разходите за „Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не са, заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Той коментира темата преди днешната церемония по откриването на „Турски поток“ в Истанбул, на която ще присъства и премиер...

News image

Борисов: Ще искаме от САЩ по-изгодни цени на втечнения природен газ за България

В края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.  Това обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която участва във формата н...

News image

"Нова фаза в нашите отношения". Борисов и посланик Мустафа откриха Стратегическия диалог България - САЩ

САЩ смятат България за стратегически партньор и съюзник, връзките между двете страни са силни и ще се работи, за да станат те още по-силни. Това каза Матю Бойс, секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста. Той е в България за Първата сесия на Стратегическия ди...

News image

80 са убитите американци при ракетните атаки, твърди Иран

Най-малко 80 американски войници са убити при ракетните нападения на Иран срещу американски цели в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. Срещу американските обекти са изстреляни 15 ракети, като нито една от тях не е прехваната, каза Техеран. Източни...

News image

Техеран отвръща на удара - обстреля две бази в Ирак. "Всичко е наред", написа в туитър Тръмп. Според ирански медии има

Иран нанесе тази нощ ответен удар на Съединените американски щати след убийството на генерал Касем Солеймани. Две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА. Най-малко 80 души с...

News image

Докога Германия ще си прехапва езика пред Путин - дори когато лъже?

Политическите отношения между Германия и Русия достигнаха най-ниската си точка. Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие, сякаш нищо не се е случило. Това си го зн...

News image

Млад и неуморен прокурор е човекът на САЩ за върховенството на закона в България

Това заявява през октомври 2018 г. прокурор Бенджамин Гласман за тогава 31-годишната Джесика Ким, която единствена в САЩ е отличена от главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс с неговата Награда за изключителен приннос от нов служител. На тази 66-та годишна церемония са отличени...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

ПОЛИТИКА

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

News image

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

News image

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

News image

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер