АКЦИЯ

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

alt

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света се измества на Изток, и Русия измества външната си политика в съответствие с това. Човек би могъл погрешно да приеме думите на Путин по номиналното им значение и да си помисли, че Русия е по-малко заинтересована от Европа и Запада. За да се разсее това впечатление е достатъчно да се оцени изказването на фона на стратегическите разговори и „сърдечната антанта“ с Франция на Макрон и Америка на Тръмп.

Не приемайте погрешно посланията от Валдайския форум – въпреки че ораторите бяха поканени да обсъдят по-дългосрочния хоризонт, нито сантиметър от територията, която покриха в изказванията си, не противоречи или не се отклонява от техните краткосрочни програми.

alt

Азиоцентризмът в руската външна политика винаги е бил подчинен на евроцентричния стремеж на Кремъл. Повечето от проактивните външнополитически инициативи на Москва, по-голямата част от търговските, военните и външнополитическите ресурси, са посветени на промяната и адаптирането на отношенията със Запада.

Обръщението на президента Путин на форума не прави изключение.

Москва има традиция да плаши ЕС и САЩ че ще се обърне на Изток, ако не бъде третирана равноправно.

Дори сега открито говори за военно-стратегически съюз с Китай, – внушение, което се усилва от решението на Москва да помогне на Пекин в създаването на система за отбрана срещу балистични ракети.

alt

Газпром използва същия трик, като заплаши да отклони газовите си потоци на изток – към Китай и Далечния Изток, ако ЕС не приеме обходните проекти на Украйна – Северния и Турски поток.

Десет години по-късно – Газпром е изправен пред все по-голямо предизвикателство да защити своя пазарен дял. ЕС не предостави привилегирован достъп на Северен и Турски потоци, а президентът Путин възпроизвежда същата приказка за „завоя към Изток“ на Валдайския форум.

Да припомним, че след като „помогна“ на Китай да създаде собствен изтребител, Пекин вече разполага със своя версия на „невидим“ самолет от пето поколение, който се конкурира с гордостта на руската авиация СУ-57. Подобни ще бъдат последствията от „подкрепата“ за изграждане на система за противоракетна отбрана.

Няма нищо по-несъвместимо от модела на развитие на Русия с този на водещите азиатски държави. Идентифицирането с Азия помага на Кремъл да анимира усещането за принадлежност към най-динамичния център на световната икономика и да преведе този привнесен оптимизъм в пропагандата си у дома и зад граница.

Ключов елемент в тазгодишното изказване на Путин е, че въпреки че светът преминава към многополярно състояние, като най-вероятният сценарий е саморегулираща се анархия. В тълкуването на президента Путин това предполага ръст на несигурността, което трябва да прикани политиците да погледнат по нов начин на регионалните отбранителни съюзи и на необходимостта от допълнителни гаранции за сигурност, ако искат да поддържат икономически растеж и траекториите на просперитет. По-голямата част от това представлява класически геополитически маркетинг – нещо, което руските цари и царици постоянно са предлагали във вековете на своите западни роднини монарси – ролята на Русия като жандарм и доставчик на сигурност – на оръжия и войски, като руското общество е готово да приеме обратно „товари 200“ и „300“ – убити и тежко ранени.

Президентът Путин рисува мрачно бъдеще, ако светът не се вслуша в предупреждението му. Човек трудно може да устои на аналогия с паническата тактика, към която прибягват радикалите по темата изменението на климата, за да принудят правителствата да увеличат разходите по решаването на проблемите на климата. Русия се надява да пожъне справедливия си дял от премии за сигурност или геополитически данък за сигурност, които нациите ще бъдат принудени да плащат. Това силно напомня на схемите на мафията да вземат данък „спокойствие“ от собствениците на дребни магазини.

Единствената разлика в сегашната осъвременена версия на Кремъл е претенцията за системност в подхода и за нов глобален ред, при който стратегическите предложения за чадър на Русия и сигурност ще се ценят и ще привличат купувачи.

alt

Президентът Путин не пропусна да добави стратегически щрих към внушението си, като намекна за решението, взето през 2015 г. да интервенира в Сирия и да изгради две бази – военно-въздушна и военноморска. Сирия е търговската мостра на стоката, която Русия е готова да предложи на други автократични режими по света – от Либия до Венецуела, Куба, Иран, Турция и дори Саудитска Арабия. Президентът Путин не крие, че сирийската операция, която той счита за пълен успех, трябва да се счита за модел за разрешаване на други конфликти. След Крим и Сирия Москва показа пълния си арсенал – от хибридна войни, частни армии, агенти за влияние и тайни агенти на влияние, до военно оборудване и войски.

Конфликтите предоставят нови възможности на Москва да изпробва и продава оръжейни системи и да идентифицира най-доброто съчетание между явно и прикрито в политиката си, включително дипломатически възможности за постигане на целите.

Русия обмисля всяка възможност да попълни всички празнини в сферата на сигурността, които остават след оттеглянето и намалените ангажименти на САЩ. Сделките за C-400 са само прелюдия, а ударът с дрон в рафинерията на Саудитска Арабия е превъзходна възможност. „Мистериозна“ атака, която предполага високо усъвършенстван оперативен капацитет за управление и контрол, доста над възможностите на обичайно заподозряните в региона, и което прераства веднага в предложение за покупка на „панацеята“ C-400.

Cui Bono – кой има полза от това – остава неизменно най-добрия ориентир в създалата се обстановка.

В речта си пред участниците във Валдайския форум, президентът Путин предложи списък от конфликти, в регулирането на които Русия може да участва – Афганистан, израелско-палестинския, в Персийския залив. Предложението на Путин за решение на кризата в Персийския залив чрез създаването на Организация за сигурност и сътрудничество на държавите от Персийския залив е олицетворение на новите глобални стремежи на Русия.

alt

Владимир Путин не споменава за Либия, където частната руска армия Вагнер вече върна 35 загинали и много повече ранени.

Москва участва в конфликти в страни, като почти винаги те имат отношение към нефтените и газовите пазари, тъй като енергията остава основата и приходната база на вътрешната и външна политика на Русия.

Руският президент продължава да представя Евроазийския Икономически Съвет като адекватен еквивалент на ЕС и на другите икономически блокове, като добавя и оптимистичен поглед върху задълбочаващото се сътрудничество на организацията със Сингапур, Виетнам и Китай.

Форумът във Валдай предостави на руския президент повод да потвърди и развие плановете на Кремъл за силни отношения с африканските държави, като в този процес Русия си партнира както с Китай, така и с Франция. Ако новините, които идват от Централноафриканската република, са някакво ръководство за намеренията на Москва, тогава отново на преден план излиза комбинацията между скрити и явни операции, в които се смесват оферти за сигурност със забулени.

Президентът Путин се старае да разгърне и визията си за сигурност извън блоковете, в мрежа от неясни дефинирани гаранции за сигурност от страна на великите сили. Той предлага този вариант извън НАТО и на Сърбия и на Западните Балкани. Темата е била обсъдена и с президента Макрон, с президента Ердоган, като се промотира като основа за регулация на „замразените“ конфликти в Украйна, Грузия и Молдова.

И накрая, лидерът на Кремъл не пропусна да използва представянето си във Валдай, за да надгради над новите ангажименти за ратификацията на Парижкия договор по климата, които са по-скоро форма, отколкото съдържание, в контекста на възможностите за „нормализиране“ на отношенията между ЕС и Русия, които обвърза с напредък по споразумението от Минск и с отмяната на санкциите.

И тази година, изявленията на президента Владимир Путин, които той направи в присъствието на няколко държавни глави, се стремят да усилят възприемането му като глобален лидер, което да доведе до нов прилив на доверие зад граница, и да подобри рейтингите у дома, в условията на спадащ жизнен стандарт и посегателства върху демокрацията.

С течение на годините организаторите на форума „Валдай“ престанаха да канят критични гласове, което превърна събитието в поредната, макар и водеща, пропагандна платформа на външната политика на Кремъл.

Илия Василев,

Bulgaria Analytica

 
АКЦИЯ
News image

Костадин Костадинов агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода"

Костадин Костадинов, кандидат-кмет за морската столица на партия "Възраждане", агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода". Гербаджиите дадоха мощен отпор на Костадинов. "Събранието на Костадинов беше катастрофа, само 14 души бяха в за...

News image

БСП печели в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол?! И ББ не подава оставка, правел "гениални ходове"...

БСП може да спечели поне пет-шест областни центрове, сега няма нито един. Най-големи са шансовете за победа в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол. Бойко Борисов реагира светкавично срещу комбинациите на БСП и ДПС в Североизтока и събра актива на ГЕРБ в Шумен, където "Позитано"20...

News image

Американците взеха страната на ББ срещу КОЙ. "Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е медийно мероприятие

"Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е активно медийно мероприятие. Американците спряха Ердоган, че една "войничка" между Пеевски и Борисов ли ще ги затрудни. Пеевски бил обявил война на Борисов. Ако ДСП воюва с ББ, губи стратегическата инициатива - "неговите" прокурори ги привикаха ...

News image

Мрежата, която управлява България. Формално на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. "патриоти". Реално управлява Мрежата

Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 201...

News image

Две в едно. MIT мотивира с карта за Кърджали и Варна етническия вот на ДПС и "анти-ДПС" избиратели в полза на ГЕРБ

Фен-група на министъра на отбраната ген. Хулуси Акар, който в Турция е герой заради изключителната му роля в спасяването на Ердоган по време на преврата, във Фейсбук пусна скандална карта, според която Кърджали и Варна (!) са турски вилаети. Според източници от службите това е клас...

News image

Турция пак с апетити към Варна и Кърджали

МВнР проверява турски апетити към Варна и Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на външното ни министерство. До това се стигна, след като карта на Република Турция, обхващаща територии от България като Варненско, Добруджа и Родопите с Кърджали, е поместена във фейсбук профил, свързан с мин...

News image

Шефът на "Военна информация" в САЩ заради Инджирлик?! САЩ местят базата в България, Румъния и/ли Грузия

Директорът на служба "Военна информация" Велко Атанасов е в САЩ заради решението на САЩ да преместят базата си в Инджирлик в България, Румъния и/ли Грузия, заяви източник от службите. "От няколко месеци американците инспектират летища в България, Грузия и Румъния за прехвърляне на базат...

News image

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички служби са на посещение в САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „...

News image

Румен Радев: За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по недопустим начин в една абсолютно независима Федерация

"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод напрежението и оставките в БФС, предаде Агенция "Фокус". „Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни e управлението на държ...

News image

Към Македония – со кротце, со благо и со истината. Сърбомакедонизмът и българомразието в западната ни съседка

Преди няколко дни българското правителство оповести Рамковата си позиция (РП) относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания. Тя бе подкрепена от Парламента, Президента и основните политически сили. Формулирането на базисни постул...

News image

Македонски вестник ни обяви за окупатори и фашисти: "Българите не вярваха в българските чувства на братята македонци"

„Ето ни, преди няколко дни отбелязахме 10 месеца от погребението на Македония, което бе извършено след колективна екзекуция в присъствието на държавата. И някак си събитието се падна баш на 11 октомври, денят, когато македонците решиха да вземат съдбата си в свои ръце: Да се освободят ...

News image

След инвазията в Сирия, Фолксваген отложи строежа на завода в Турция

Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници, съобщи Нова тв. Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град...

News image

Операцията на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

„Турция е член на НАТО, член пети на Вашингтонския договор гласи, че ако една страна [от НАТО] бъде нападната, други държави трябва да й помогнат. Представете си дали Сирия или нейните съюзници" [Русия и Иран] отговорят и нападнат Турция. Това е заплаха за сигурността на НАТО", подчерт...

News image

Войските на Асад поемат защитата на кюрдите от турските части

Сирийската армия ще помогне на кюрдските части да отблъснат настъплението на турскките военни и да си върнат загубените населени места в Северна Сирия. Части на Дамаск вече са поели към северните региони на страната, за да заемат позиции близо до границата, съобщава Агенция Франс...

News image

CNN: Сирийските кюрди ще потърсят защита от Русия, ако САЩ не спрат турската операция в Сирия

Кюрдският генерал Мазлум Абди, командващ формированията на Сирийските демократични сили, е заявил на заместник-специалния представител на САЩ в международната коалиция срещу "Ислямска държава" Уилям Робак, че Вашингтон трябва или да спре военната операция на Турция в северна Сирия или да поз...

News image

Ако Путин успее да реши сегашната ситуация в Северна Сирия, това ще бъде разглеждано като важна геополитическа победа

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл. В телефонен разговор с ...

News image

Борисов в Ямбол: Ще ходя още един път в Шумен, там битката с ДПС минава границите

"Най-много ние вярваме в демокрацията. Най-демократичното е да върнеш властта на онзи, който ти я е дал", каза премиерът Бойко Борисов в Ямбол. "Апартаментгейт беше тежък удар за нас по време на Евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място ...

News image

Ако Кънчо Стойчев ти каже, че Мая ще загуби, значи това не е Кънчо Стойчев

Ако един дипломат ти каже "да", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "не", ако ти каже "не", това не е никакъв дипломат. Ако една дама ти каже "не", това означава "може би", ако ти каже "може би", това означава "да", ако ти каже "да", това не е никаква дама. ...

News image

Голодный Владимир Зеленский 14 часов общался с журналистами на фудкорте. Как это было — максимально коротко

Президент и журналисты сидят на втором этаже фудкорта в Киеве за большим столом — как самые обычные люди, только с микрофонами. На заднем плане видно людей, как ни в чем не бывало делающих заказы на первом этаже, слышно, как где-то плачет ребенок. Зеленский без галстука в расстегн...

News image

Петър Стоянов: Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова

„Много искам София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова. Харесвам нейната овладяност, сдържаност и балансираност. Това е важно за човек, който управлява такъв голям град като София“. Това каза президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по време на ср...

News image

Иън Бремер: Светът се намира в геополитическа рецесия. Краят на Pax Americana е ясен

Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат световната политика. Нишката, която ги обединява, е липсата на глобален лидер, който да поддържа геополитическия баланс Всяка геополитическа история има своя кръг актьори и обстоятелства, които движат свето...

News image

Саморегулиращата се анархия – надграждане към многополюсния свят, за което копнее Русия

Тази година форумът „Валдай“ повиши нивото си – повече чуждестранни държавни глави присъстваха на пленарната сесия, на която „звездата“ бе президента Путин с основното слово и отговорите му на последващите въпроси. Новото старо послание – центърът на света...

News image

«Источник мира»: Турция начала военную операцию в Сирии

«Операция «Источник мира» вооруженных сил Турции совместно с [оппозиционной] Свободной сирийской армией против Рабочей партии Курдистана и группировки «Исламское государство» (запрещена в России. — «Газета.Ru») на севере Сирии началась. Наши цели — уничтожить террористический кор...

News image

Кюрдските сили в Северна Сирия са унищожили 4 турски танка, водят се сухопътни боеве

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд, предава TACC, като се позовава на изявление на организацията, цитирано от местни медии. Според СДС са убити петима турски войници. Телата им не са предадени на военнит...

News image

Русия монтира на южните си граници свръхмощни радари. Стъпката е отговор на разполагането на ракети "Пейтриът" в Румъния

Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия". Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранскат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ ще спечели вота и ще изкара мандата с пиар за "Турски поток" и поръчки за ДСП. Херо Мустафа ще "приобщава" Сарая

News image

Който се точи, че някой щял бил да сваля Бойко Борисов догодина или в последната година от мандата, ще си остане с мечтанията. Борисов ще спечели изборите, сетне ще изкара мандата с пиар за "Балкански поток" и поръчки за ДСП. БСП ще вземе области колкото ДПС - две от две. Най-много ...

Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и рашките, не игра за кмет на Варна?! ББ ще пусне Ресто на бизнесмена

News image

Веселин Марешки подари победата на първи тур на Иван Портних. Ако се беше кандидатирал за трети път за кмет, вторият тур беше "нарисуван". Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и "рашките" (чието "прокси" е ИП), не се кандидатира за кмет на Варна?! КОЙ го спря, кой какво "ресто" ще му...

ББ "спонсорира" кампанията на Костадинов срещу БСП чрез Красен Кралев. Пеевски играе двойно, Сарая си няма "нов Марешки"

News image

Костадин Костадинов имаше шанс за втори тур, ако беше кандидат-кмет, подкрепен от БСП. ДПС и листи, контролирани от Делян Пеевски, имаха нишан от Сарая да гласуват за КК. Корнелия Нинова стопира тази схема с аргумента, че няма как БСП да подкрепи лидер на друга партия, но "скритата прич...

ПОЛИТИКА

Красен Кралев: "Ангажиментът ми към премиера е дългосрочен". Кралев движи проекти на Борисов в кампанията

News image

"Имам дългосрочен ангажимент към премиера Бойко Борисов и ми предстои да извървя още дълъг път с него", заяви пред журналисти в Русе в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент на БФС. Времето ще покаже колко дълъг ще е ангажиментът на Кралев към Борисов като към премиер, но...

Опозицията в БСП работи за ББ. ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Варна и Стара Загора, на втори в София и Пловдив

News image

Цветан Цветанов няма да има своите "15 минути слава" след местните избори, дори може да връща часовници на Бойко Борисов. Опозицията в БСП работи брутално за Борисов. ГЕРБ ще спечели с голяма разлика на първи тур в Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград. На втори тур ще бие Б...

Битката за Общинския съвет във Варна. ГЕРБ и "Тъстовете" редят новото мнозинство по формулата "Борисов&Пеевски"

News image

Битката за Общинския съвет във Варна засенчи кметската кампания. ГЕРБ няма да успее да състави самостоятелно мнозинство - ше има 20-22 общински съветници. Листата на "Тъстовете" ще прибави 3-4 съветници и така ГЕРБ и "Тъстовете" ще наредят новото мнозинство на коалиция "Борисов&Пеевски" в...

КИЛЪРИ

"Бригадите" на Маджо се изнесоха следсезонно и предизборно от Терена във Варна. На тяхно място влязоха екипи на "Берлин"

News image

Сарайна жега настана във Варна. Предизборна. "Позитано"20 се точи за втори тур, но играчите залагат на КК. Бойко Борисов събра актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен и нареди - "Битка на всички, фъндък на никого!". След срещата щабисти на ГЕРБ бяха командировани за последните две с...

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

МАФИЯ

Цветанов остави част от ноу хауто си в ГЕРБ. В много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски

News image

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки лесно се усвояват. Той безспорно вършеше част от черната работа. Но в много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това заявява социологът Живко Георгиев пред Banker.bg. ...

Богомил Бонев: Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски

News image

Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски. Това пише във фейсбук бвшият вътрешен министър Богомил Бонев и изброява някои от очакваните и сигурни нарушения. Заради 80%. – купуване на гласове; – купуване на цели комисии; – подправяне на протоколи; &n...

РЕКЛАМА
Банер