АКЦИЯ

Към Македония – со кротце, со благо и со истината. Сърбомакедонизмът и българомразието в западната ни съседка

alt

Преди няколко дни българското правителство оповести Рамковата си позиция (РП) относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания. Тя бе подкрепена от Парламента, Президента и основните политически сили. Формулирането на базисни постулати в междудържавните отношения, които някои тълкуват като поставяне на „червени линии“ за защита на националните ни интереси, е един дългоочакван държавнически акт, чието приемане, въпреки закъснението (трябваше да бъде част от Договора за добросъседство от 2017г.), бе крайно наложително. Разбира се, преди, по време и след работата по неговото съставяне и обнародване се включиха редица сили, които по различни подбуди се стремят да попречат на сближаването между нашите две съседни страни. 

             От едната страна са 

крайните националисти,

 зад които от години прозира дългата ръка на Москва – те се обявиха за блокиране на отправянето на покана към РСМ за започване на преговорния процес за присъединяване към ЕС, поставиха ултиматум и не пропуснаха да използват езика на омразата, за да активират своите огледални марионетки в Скопие, които на свой ред да подемат същата позната песен на ненавистно разделение, която сме принудени да слушаме от 30 г. Към тях се включиха усърдно и останалите субекти, които конституират т.нар. „пета колона“ у нас – леви партии като АБВ, Атака, бивши агенти на ДС, изпълненият с бивши преподаватели и специалисти по история на комунизма МНИ и др., като всички тях ще наречем за по-кратко „групата на ченгетата“.

            От другата страна се изявиха някои „про-европейските“ либерали, които по същество са просто друго крило на левите сили у нас. Част от тях са познати на публиката още отпреди 5-6 години, когато поръчково обикаляха медиите с едничката цел да попречат на работата по изготвяне на същият този Договор за добросъседство, като използваха същите аргументи – да не се предприема твърд курс, да се направят компромиси, да не се бърза, да се оставят на мира македонците и т.н. Някои от тях открито поддържат нелепата и предателска теза, че македонизмът бил хубаво нещо, защото заради него, видите ли, македонците успели да си изградят отделна идентичност по времето на Югославия и да не се посърбят. Също, и че не трябвало историята до 1944 г. да се разглежда само като история на българския народ, защото това било едностранчиво и македонците щели да се обидят. Истината обаче е, че няма как по друг начин да се разглежда историята, защото 

до 1944 г. македонски народ просто не е съществувал,

 (ако игнорираме разните коминтерновски и титовистки измислици, които още се ползват за държавна доктрина в РСМ). Наред с това, те са против и еднозначното определение на етническата принадлежност на историческите личности, което отново е от областта на македонизма и граничи с шизофрения – при наличието на хиляди ясни документи и свидетелства по въпроса. В тази връзка, ще споменем само един пример относно костурския прославен войвода Васил Чекаларов. Преди години имаше опити от гръцка страна той да бъде представен като гръцки национален герой, борил се против турците, което е тотална гавра с паметта му и поради пълното отсъствие на официална реакция от страна на България, се наложи един от неговите наследници да публикува за своя сметка статия в гръцки вестник, в която да изложи истината, за да спре домогванията им. Както Чекаларов, така и Делчев, Груев и Татарчев не могат да бъдат други, освен български национални герои. 
            За огромно съжаление се налага да отбележим, че към гореспоменатите този път се присъединиха и някои обикновени български патриоти, които в желанието си да се противопоставят на „групата на ченгетата“ и на управляващите, отидоха в крайната лява лента. Тази разнородна по идеи и принадлежности група излезе с декларация срещу Рамковата позиция на правителството, с претенцията да представя „българските интелектуалци“.  Въпросните „интелектуалци“ обаче удобно загърбват един прост факт: Договорът бе подписан преди две години, въпреки атаките и подмолните действия, със заложени в него твърди изисквания за отстояване на българските интереси. През тези две години, единствено субектите от „групата на ченгетата“ се изказваха остро срещу него, апелираха за анекси или отмяната му, докато всички останали просто наблюдаваха резултатите, колкото и бавни и недостатъчни да бяха. 
              Към въпросните „интелектуалци“ този път се присъединиха и някои отявлени стари глашатаи на анти-българската реторика (храненици на комунистическия режим), които от години се опитват да вменят вина на България за анти-хуманни действия по времето на Втората световна война, прокламират „фашисткия“ характер на управлението на цар Борис ІІІ и отричат българския произход на днешните македонски граждани. Те неистово не желаят например да бъдат сменени паметните плочи, на които из РСМ е написано „бугарски фашистички окупатор“, защото за тях всички участници в управлението на Царство България са били фашисти. Постигането на историческа истина, декомунизация на манталитета в РСМ и обективизиране на миналото с подобни ретроградни елементи е невъзможно да се случи. За сметка на това, да се поддържа разделението и омразата не представлява проблем – нито днес, нито в дългосрочен план, защото 

нежеланието да се изобличат лъжите на сърбомакедонизма всъщност е нещото, което поддържа „на системи“ българомразието в западната ни съседка

            За радост на повечето граждани у нас, правителството ни успя да намери един междинен, балансиран подход между двете крайни (и пречещи на интересите ни) течения, при който да извади на светло пред цялата световна общественост същината на проблемите, които пречат на европейската перспектива за РСМ.
           Декларираните от правителството изисквания всъщност дават една публична конкретика на заложеното в Договора. Той отдавна е подписан, приет е от Парламентите на двете държави, и сега остава да бъде изпълняван. Не искаме нищо ново, нищо страшно или обидно – просто се изброяват писмено и конкретно въпросите, по които очакваме да се действа, за да спре шикалкавенето и интерпретациите от македонска страна. Както в договора, така и в РП изрично е акцентирано върху факта, че България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя РСМ, включително за приемането й в ЕС, както и че признаваме правото им на самоопределение. Изброените изисквания не са много, но за сметка на това са честни и справедливи – да се извади

 наяве истината за историята ни,

 да се реабилитират репресираните от тоталитарния комунистически режим българи, да се осветлят агентите на югославските служби, да спре езикът на омразата, да няма претенции за измислено малцинство, да се признае произходът на езика, да се работи в Комисията и да се сложи времева рамка за изпълнение на всички тези договорености. 
            Защото, за да може в преговорния процес да бъдат изискани и реализирани желаните от нас реформи в обществено-политическият живот на РСМ, преди това трябва все някога и някъде да бъдат формулирани исканията ни в тази посока, като база за тези бъдещи реформи.

            Твърдата и ясна българска позиция е приоритет пред нас като държава, за да можем да следваме нашия национален интерес. Но тя същевременно е от най-съществено значение за македонските българи – тези, които продължават да пазят своя български дух, които помнят българските си корени и чувстват България като своя майка-закрилница. Десетилетия наред те очакват подкрепа и закрила от нас, очакват да демонстрираме пред света, че не сме ги забравили и изоставили, и че се грижим за техните права, както и за паметта на дедите им. В РП въпросът за тяхното положение почти не е застъпен, но цялостният дух на исканията ни е в тяхна полза и изпълнението на договореностите постепенно ще създаде предпоставки да могат те да усетят международна подкрепа от страна на своята национална държава-майка за отстояването на своята идентичност и за своята ежедневна борба с македонизма, която те много трудно могат да водят сами, изправени срещу цялата държавна машина и всички сърбокомунистически медии в страната си. Когато митовете бъдат развенчани и истината излезе на бял свят, те ще могат много по-лесно и открито да заявяват, че са българи, ще могат по-свободно да участват в политическия, културния и икономическия живот на страната си. 
             И не на последно място, българите в Македония ще придобият самочувствието и силата да изискат своите граждански права – да бъдат посочени изрично като отделна народност не само при бъдещите преброявания на населението, но и в преамбюла на конституцията на РСМ, като един от държавотворните народи, изброени в него, който реално е дал най-много жертви и има най-съществен принос за реализирането на концепцията за свободна и независима Македония, за разлика от някои от другите по-малобройни етнически групи (като бошняци, власи, сърби, турци и цигани).

              Много често се казва, че за да могат македонците да приемат истината за своя произход си и да ни припознаят като братя, трябвало държавата ни да стане за пример. Една държава става за пример, когато е силна – с икономиката си, с армията си, в науката, културата, спорта, но най-вече в отстояването на националните си интереси. Така, както мнозина у нас се възхищават на сърбите и гърците, които „си пазят своето“, така и България ще стане силна, когато прави именно това, а не когато вдига ръце и предава своите граждани и истината за своето минало, поради някакви неясни причини. 

             На всички противопоставящи се на българските национални интереси „либерали“ трябва да стане ясно, че гражданите на РСМ не са малоумни, нямат нужда от „специални грижи“ като за бавно развиващи се – те са напълно нормални, имат си собствени интелектуалци, учени, политици. Те не са и наш „по-малък брат“, който вечно трябва да дундуркаме и толерираме, напротив – те са самостоятелна държава, която уверено следва своя път към голямото европейско семейство и не ни отива на претенциите за демократичност, цивилизованост и висши ценности 

да ги третираме като хора, които не са узрели да им бъде казана истината, 

които нямат емоционален и интелектуален капацитет да я чуят и приемат, и за чиито крехки чувства и обърканост трябва непрекъснато да мислим. Точно обратното – трябва ясно да им покажем, че ги възприемаме като пълноправен партньор, а не като някакво непълноценно племенно обединение от нестабилни индивиди. 
             И може ли всъщност някой да отговори какво още трябва да чакаме, и най-вече – защо? Защо да допускаме поддържането на лъжи в ЕС? Защо да проявяваме търпение към несекващите прояви на българомразство? То е в основата на тяхната държавна доктрина, което няма как да способства за сближението ни, а нали уж всички това искаме? 
             Един пресен пример - техен национален празник е 11-ти октомври, на която дата един посърбен българин от родители-сърбомани, Душан Наумовски, застрелва в гръб приятел на баща си - Петър Колев, местен българин от с.Смилево, роднина на Даме Груев, баща на три деца, и това те приемат като пукването на „първа пушка“ срещу българската окупация. Всяка година (дори сега, при Заев и Пендаровски) на тази дата на държавно ниво се лее пропаганда, лъжи и ненавист спрямо България, съчетани с прослава на комунизма, партизаните и Титова Югославия. Само че, 

титовизмът и българофобията нямат място в ЕС

 Македонизмът е болест, а ЕС е лечението и ние трябва да влезем в ролята на медици, които да помогнат на пациента. Учебниците трябва да бъдат променени и от тях да отпаднат всички фалшификации и обидни за българите постановки. И да се каже ясно колко и какви всъщност по народност са били партизаните, в кои части на Македония са действали и през кои години, и кой всъщност реално е изгонил германските нацисти от Македония.
            Някои изтъкват като довод за изоставянето на настояванията ни за приемане на историческата истина това, че в Европа не знаели причините за разногласията ни на историческа тема с Македония и не разбирали нашия спор, затова трябвало да се откажем от него с благороден компромис, така щото да не се покажем като „назадничави“ пред останалите „напредничави“ държави. На тях можем да кажем, че точно сега е идеалният момент 

да запознаем „Великите сили“ на Запад с нашата история,

 да научат за великия български цар Самуил, за непримиримите ни революционери, за езика и азбуката ни. Това познание ще обогати съвременната европейска цивилизация и ще допринесе за увеличаването на международния престиж на страната ни, както и за засилването на интереса към нея, от което можем да извлечем само ползи. Или имаме някакви комплекси и предпочитаме срамежливо да пазим славното си минало само за вътрешна употреба? 
             Всъщност, в Европа много добре познават естеството на проблема, защото именно техните национални интереси и решения са причината за неговото съществуване. И съвсем не е случайно, че след Берлинския конгрес, точно в Македония местното население създава една песен, в която Европа бива наричана „блудница Вавилонска“.

            В заключение, ще изтъкнем за пореден път: трябва на първо място да бъде поставена истината, защото тя е тази, която ще счупи оковите. Още от митичните времена на Прометей, познанието е силата, която освобождава потиснатите и дава поле за изява на личните и народностни качества. Българският народ е доказал това не толкова отдавна – след векове на кръвопролитни борби с поробителя, единствено Възраждането на неговия дух чрез образование и познание за собствената му историята е дало възможност да се постигне както еманципацията на нашата църква, така и политическото ни освобождение. Истината е пътят, по който и РСМ ще може да стигне 

до събуждане, до възраждане от мракобесието на комунизма,

 а след това полека ще дойдат и останалите елементи от утвърждаването и просперитета на държавата – развитие на икономиката, културата, инфраструктурата и присъединяването към ЕС, за всеки един от които ние ще подадем своята братска ръка.
            За финал, ще отправя отново две препоръки.
            1. Комисията за разглеждане на историческите въпроси да бъде с обновен състав, да бъде постоянна (да заседава всеки ден) и с прозрачност на дискусиите, посредством интернет. Всяка седмица, или най-много месец, да отчита пред двата кабинета и пред обществото в двете страни свършената към момента работа, както и план-програмата си за следващия период.
            2. По отношение на езика – може би е прекалено от наша страна да се изисква в документите на ЕС специално обозначаване със звездичка и обяснение под линия, че „македонският“ всъщност е наименованието, което РСМ използва за приетата от тях за държавна употреба друга норма на българския. Това може да бъде избегнато, като РСМ излезе с декларация пред държавите от ЕС, в която да бъде разяснен произходът на „македонския“ език от няколко местни български наречия, кодифицирани през 1945 г., да бъдат изтъкнати приликите с литературния български език от гледна точка на лингвистиката и бъде пояснено, че винаги и навсякъде, където ще бъде употребяван терминът „македонски език“, следва да се разбира една различна норма на българския език. Така, както има „американски английски“, „новозеландски английски“, „белгийски френски“, „канадски френски“, „австрийски немски“ и прочие териториални разновидности на много езици, така да бъде възприето и названието „македонски български“ за езика, който е приет за литературна норма в РСМ.

Методий Иванов, потомък на македонски революционери, "Фактор.бг"

 
АКЦИЯ
News image

Нинова мачка опозицията чрез ДС-генералитета. Шефът на СВР работи тя да стане премиер, след като направи Радев президент

Корнелия Нинова "номинира" Румен Радев за кандидат-президент и го избра не чрез ген. Леонид Решетников, а след среща със Сергей Наришкин в края на юли 2016г., когото Путин вече беше номинирал за директор на руското разузнаване. Сега Нинова мачка опозицията чрез ДС-генералитета, чиито фр...

News image

Пеевски и Божков преговарят във Виена за преразпределяне на Хазарта?! "Котараците" и проксита на ББ влизат в играта

Сарая&"Берлин" водиха битки срещу краля на хазарта Васил Божков, но до война не се стигна. Нещо повече, направиха "партия". На терена има и други играчи - Суди Озкан, който е сарайно сие в рамките на 50-те процента на Сарая и "Берлин". "Котараците", Пашата, Митко Каратиста и други ...

News image

Сергей Наришкин: Руснаци и сърби сме братя по оръжие в битката срещу целия Запад

Разузнавач номер 1 на Русия Сергей Наришкин публикува статия в сръбски вестник, в която коментира как две страни – Руската федерация и Сърбия, поотделно и заедно се противопоставят на злокачествения Запад, който силно им завижда, особено на Русия заради нейната „мощ“ и &bdq...

News image

Сергей Нарышкин, Директор Службы внешней разведки Российской Федерации: Забвение истории – шаг к новым трагедиям

Сергей Нарышкин, Директор Службы внешней разведки Российской Федерации: россияне и сербы дали достойный отпор оккупантам. Наши противники на Западе хотят переписать результаты Второй мировой войны Пожалуй, нет другого более наглядного примера готовности европейской политической элиты к о...

News image

Корнелия Нинова се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа. Нямаше гушкане по женски, а ръкостискане по мъжки

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Съединените американски щати в България Н. Пр. г-жа Херо Мустафа в централата на партията на "Позитано 20", съобщиха от пресцентъра на БСП. В рамките на срещата, в която взе участие и зам.-председателят на БСП Дени...

News image

Иван Костов: Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. Десните подкрепиха Фандъкова

"Стабилизира се политическата система, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. БСП изглежда неубедително за гражданите, независимо, че е направила стъпка напред", заяви в предаването "Лице в лице" на БТВ бившият премиер Иван Костов, анализирайки отминалите местни избо...

News image

Общинските съветници от БСП-Варна не са гласували за ГЕРБ! Кой вкара интригата и кого визира Миков като "троянски кон"

Седем от осемте общински съветници гласували за ГЕРБ, пише ПИК. Защо Борислав Гуцанов не използва този "жокер", а Михаил Миков?! Групата на БСП в Общинския съвет във Варна изпрати до Националния съвет на БСП декларация във връзка с изказване на Михаил Миков днес в телевизионно предаване,...

News image

Русия обича "нашите" шпиони повече от "своите". Защо на Малинов бе дадено "в изобилие", а на Русяев - не?

За кратко време в България се разразиха два шпионски скандала.  При първия главното действащо лице бе бившият депутат и лидер на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. При втория - акредитиран руски дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската ...

News image

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Каква е връзката между предстоящия избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и намерението на мнозинството във ВСС веднага да прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор? Привидн...

News image

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ - ПРИ КОГО РАБОТИ В САЩ?

В неделя сутринта Цветан Цветанов дал интервю по БТВ, съобщиха ми приятелки. В един момент той казал:”И в Чикаго, и във Вашингтон имах и чисто служебни ангажименти с дейността ми като работещ в една фирма, която е свързана с двама от най-успелите българи в Чикаго. Работя към тяхната ко...

News image

Калоян Паргов с лидерска заявка: "Резултатът на БСП в София уплаши много хора". Ресто за "линча" и гласуването в групата

Калоян Паргов потвърди коментарите, че всъщност той, а не Борислав Гуцанов, е фаворит на вътрешната опозиция за кандидат за председател на БСП. Първо в сайта на "Дарик радио" два дни след втория тур излезе "контролирана информация" от ИБ на БСП, че на пленума на Националния съвет готвят...

News image

Цветан Цветанов: Не може да обиждаш електората на някой, който може да ти е партньор

"Не смятам, че трябва да бъдем толкова остри и сърдити, защото в крайна сметка резултатите от местния вот показаха, че ГЕРБ печели тези избори, но със сериозно отстъпление в областните центрове", заяви в студиото на предаването "Тази неделя" bTV бившият зам.-председател на партията и настоящ...

News image

Кирил Добрев: Станишев няма право да дава оценка. Варна: единни с Гуцанов - 5 съветника, разединена с Гуцанов - 8

Заместик-председателят на БСП Кирил Добрев коментира в педаването "Седмицата" на Дарик радио пост на Сергей Станишев, че БСП няма да спечели в бъдеще които и да е избори. Според Добрев, Станишев позанава само пътя надолу, той не знае как се полагат усилия за да вървиш нагоре, той не зна...

News image

ГЕРБ увеличи с 200 000 гласа вота си, БСП има спад от 40 000. Кирил Добрев не е доволен от изборните резултати

"Не съм доволен от изборните резултати, можеше и по-добре", каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев пред Дарик радио. Спадът от избиратели в сравнение с евровота той обясни със спецификата на местните избори. Обаче ГЕРБ увеличи с 200 000 гласа резултата си от евровота, БСП има сп...

News image

Тръмп кани премиера, а не президента на официално посещение. Интриганти предлагат Десислава Радева за първа дама на ББ

Нова интрига избухна между Бойко Борисов и Румен Радев. Американският п,езидент Доналд Тръмп покани премиера, а не президента на официално посещение. Седмица след като посланик Херо Мустафа му предаде поканата от Тръмп, Борисов джентълменски предложи президентът да отиде на среща на вър...

News image

Снимка край камината в Белия дом и нов мандат?! Тръмп натиска ББ за интерконектора, база на ВМС и резидентурата на ГРУ

Бойко Борисов и Доналд Тръмп край камината в Белия дом. Това е заявка не само за пълен трети мандат, но и за "Борисов-4". (Или за "пуч" - месец след снимката с Обама през декември 2012г. на Борисов му спретнаха "спонтанни протести" и го свалиха.) Обаче при едно условие - че бъдат реализ...

News image

Тръмп приема Борисов на 25 ноември, съобщиха от Белия дом. Темите: енергетика, Черноморския регион и шпионаж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме премиера на България Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември, съобщи говорителят на Белия дом Стефани Гришъм. "Президентът Доналд Тръмп ще приеме министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември...

News image

Нинова готви "кадрови решения" за БСП-Варна, отстранява Гуцанов преди конгреса?! Пленум или "цирк с безплатни билети"

БСП-Варна отчете резултатите от изборите на пленум на Градския съвет. Очаквано се конфронтираха двата лагера в организацията. "Не им прави чест на тези, които скочиха срещу председателя на предизборния щаб Иван Иванов, който намери парите и осигури спокойствието. Това не беше пленум, а ...

News image

Радев отказа да подпише указ за назначаването на Гешев за главен прокурор

"Конституцията не ме задължава да се аргументирам в указа за назначаването на главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание на кандидати, а не формално изпълнение на процедурата. Издигането само на един кандидат отнема от легитимността и престижа на главния прокурор"...

News image

Опозицията няма да свали Нинова сега. Гергов ще се пробва с Борисов на конгреса и след изборите, със същия "успех"

Опозицията в БСП няма да успее да свали Корнелия Нинова след местните избори. Въпреки че ще извади аргумента - поставените задачи от Националния съвет за 30% ръст за общински съветници и кметове не са изпълнени. Нинова заяви още преди изборите, че няма да подаде оставка при какъвто и да...

News image

Плевнелиев нападна "Демократична България": Направо да си изберат Манолова за шеф

Президентът Румен Радев, БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов и... особено "Демократична България"  Това бяха основните мишени в изказването на президента (2011-2017) Росен Плевнелиев пред Националната среща на ГЕРБ, на която партията отчита резултатите от местните избори. ...

News image

Борисов: Да не ги наричаме десница, а внуци на червената номенклатура. Защо ги дразни, че сме евроатлантическа партия

За "огорчение" от десницата и за "съешаване" между демократите и левицата говори днес надълго лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов на национална среща на партията с новоизбраните кметове, коментирайки "Демократична България". Всъщност, по-голямата част от словото на Борисов б...

News image

Борисов може ли да откаже нещо на Пеевски и Гергов - първо Манолова, сега Каназирева?! Всъщност тръгва да сваля Нинова

Бойко Борисов направи Мая Манолова омбудсман като "обществена поръчка" от Делян Пеевски. Както и да обяснява тя вота на 16-те депутати на ГЕРБ след есемесите от ББ. Без тях нямаше да бъде избрана. Сега Борисов прави Дани Каназирева областен управител на Пловдив като "обществена поръчка...

News image

Мая Манолова няма да стане "Раймонда Диен", а "Дани Каназирева". Превърнаха я в инструмент - от "Костинброд" до София

Мая Манолова оплю Бойко Борисов и загуби изборите - Тиранът най-обича да се прави на жертва. А софиянци не обичат неблагодарниците - затова загуби ММ, да не обижда ромите, не са й виновни. Кога ММ ще се изплюе срещу Вятъра откъм Сарая и "Берлин" - не смее да шукне за Доган и Пеевск...

News image

Апелът да иска извинение от Путин е дюшеш за ББ. "Вова Шмырь" не се извинява, "десните" търсят "извинение" за Мая и БСП

Апелът Борисов да иска извинение от Путин за "руския свят" и награждаването на свой "шпион" идва дюшеш на премиера преди срещата му с Доналд Тръмп. "Десните" лидери са го планирали като провокация, но всъщност го обслужват. ББ държи "антируски ход" като жокер преди срещата в Белия дом. ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Васил Божков е "партия" с ББ и Маджо в Раздаването с "Пеевски&Домусчиев". Тестето сега не е в Сарая, а в Ситито в Лондон

News image

Васил Божков е топ "олигарх" и супер бриджьор - учител на Бойко Борисов в тази игра. Цветелина Бориславова и най-влиятелните банкери-масони му се възхищават, печелят през неговите схеми. Това е Групировката на ВБ - най-важните играчи в транзакциите от София през Цюрих до Лондон. Божков,...

Босът на турската мафия превзема казината. Войната е за пране на пари от хероина, ББ и босът на СИК в Швейцария печелят

News image

Турският бизнесмен Седат Пекер, сочен като бос на турската мафия и лидер на "Сивите вълци", превзема казината у нас. Неговата "Паша груп" държи казиното в Свиленград и десетки други сателитни казина чрез подставени кантори и фирми. Паша Седат досега препираше милионите от наркотраф...

Бойко Борисов форевър. Обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, няма ГРУ на Путин и опозиция няма даже

News image

Мая Манолова щяла да взема държавата от Бойко Борисов. Може - в шестък. Корнелия Нинова "сменя модела" от президентските избори - ще го сменя до края на втория си мандат начело на БСП и на четвъртия на Борисов. В същото време ББ обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, ням...

ПОЛИТИКА

Мая Манолова влиза в парламента, ако Цветан Цветанов й направи структурите. Няма да "вземе държавата" от Борисов

News image

"Мая Манолова може да влезе в парламента, само ако Цветан Цветанов й направи структурите", заяви източник от "Позитано"20. "Освен това обаче трябва да привлече "АБВ" и "Движение-21", иначе ще остане с 1-2% извън парламента", допълни източникът. Според него шансовете на Мая Манолова...

"Пеевски&Борисов" е на власт, Корнелия Нинова атакува ДПС. Как се оттегля подкрепа за милиарди - с проектили?!

News image

Корнелия Нинова скача на Мустафа Карадайъ за задкулисна коалиция с ГЕРБ - лесно е. Защо не скочи на Делян Пеевски и не освети бизнеса му чрез усмивката на Бойко Борисов?   Няма коалиция ГЕРБ и ДПС - нито публична, нито задкулисна. Коалицията е "Пеевски&Борисов", а Падишахът е бенефициен...

ББ вкара БСП във война. ДПС няма да оттегли подкрепата от "квотата на Пеевски". Нинова няма как (пак) да отиде в Сарая

News image

Бойко Борисов изигра остър ход с избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента. Депутати от ПГ "БСП за България" гласуваха "за" и това даде повод на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да нападне БСП, че играе с ГЕРБ. Корнелия Нинова тутакси отвърна - "По-кротко, ...

КИЛЪРИ

Базата на САЩ край Варна покрива Черно море с "Томахоук". Кремъл насочва ракети, Путин отказва среща с Борисов в София?!

News image

Соломон Паси посочи основната тема по време на срещата на Борисов и Тръмп - "Изграждане на потенциал за повишаване на сигурността в Черно море", защото "САЩ трябва да имат силно присъствие в Черно море, за да възпират Русия" Американците няма да се задоволят само със системи за противовъ...

Тръмп поискал Зеленски да мачка Байдън, ББ сяда край Камината за база с ракети срещу Крим. И Путин пак не идва в София?!

News image

Тръмп работи за втори мандат и много иска да покаже и докаже, че не е "пудела на Путин" и крипто русофил и шпионин на Кремъл под президентско прикритие. Бойко Борисов намаза от това. Като премиер на сочена за русофилска държава му поръчаха да подгони за очи русофили-"шпиони", сетне и ГР...

МАФИЯ

Атлантици отговарят на сръбските обвинения за шпионския скандал: Следите водят към ГРУ и руското разузнаване

News image

Атлантическият съвет България коментира скандала за шпионската афера с главни участници бивш заместник-военно аташе на Русия, акредитиран в Белград и висш сръбски държавен служител. Президентът Александър Вучич нареди на Агенцията за военна сигурност да разследва целия случай. Вижте позицият...

От Русия с любов. Руски шпионин предава на сръбски "колега" торба с пари в Белград

News image

В Сърбия започна разследване за евентуално извършване на шпионаж, свързан с Русия. Скандалът се разрази, след като в социалните мрежи се появи видео, на което изглежда, че руски дипломат предава пари на мъж, за когото се твърди, че е част от службите за сигурност на западната ни съседк...

РЕКЛАМА
Банер