АКЦИЯ

Атлантици: Очакваме конкретни резултати от стратегическото партньорство със САЩ и НАТО

alt

ПОЗИЦИЯ
на Атлантическия съвет на България
относно резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ

Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп, проведена на 25.11.2019 г. в Белия дом.
Като цяло нашите очаквания от визитата в по-голямата си част са реализирани. Има обаче още какво да се желае. Надяваме се, че работата по направленията на стратегическото партньорство от сега нататък ще донесе реални резултати.
Формулираните намерения в договорената Рамка за стратегическо партньорство създават добра база за продължаване на усилията за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ с конкретни измерения.

Обнадеждени сме като цяло от постигнатите

договорености в сферата на отбраната и сигурността,

в която САЩ са наш стратегически съюзник. Очакваме да видим възможно най-скоро планираната пътна карта в подкрепа на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибер и хибридните заплахи в Черно море през следващите 10 години. Очакваме това намерение да бъде изпълнено с конкретно съдържание, особено в подкрепа на технологичното превъоръжаване и оперативната съвместимост на въоръжените ни сили. В тази връзка, очакваме при изготвянето на тази десетгодишна съвместна програма да видим реализирани нашите виждания за развитие на българската отбрана като част от съюзната отбрана на НАТО до 2030 г., формулирани в разработената от Атлантическия съвет на България Визия за развитието на отбранителната политика на Република България до 2030 г. (http://atlantic-council.bg/…/%D0%90%D0%A1%D0%91-%D0%92%D0%B… )

По отношение на хибридните предизвикателства

очакваме правителството да разработи в синхрон с НАТО и ЕС българска стратегия за противодействие на хибридните заплахи.
Приветстваме предложението на правителството за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток.
Не можем да не отбележим задоволството си от факта, че от трите черноморски държави от Алианса България е избраната да стане домакин на тази съюзна структура.
Независимо от този положителен резултат, очакваме отсега нататък България по-активно да работи за изграждането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в региона. Поради нарастването на руския военен потенциал в Черно море и нарушаването на стратегическия баланс на силите в полза на Москва, необходимо е да се работи за трансформиране на адаптирането предно присъствие в засилено предно присъствие, по примера на това, което Алиансът постига в Прибалтика. Към момента съвсем основателно Черноморският регион е оценяван от експертната общност като слабо звено в съюзната отбрана и възпиране по Източния фланг на Алианса и затова трябват решителни стъпки още от сега.
Нашата визия е, че НАТО трябва задължително да засили присъствието си в Черно море. Предвид ограниченията на конвенцията от Монтрьо по отношение престоя на чуждестранни бойни кораби в Черно море, напомняме, че съществуват и други възможности за изграждане на способности за възпиране и отбрана, които са във военновъздушната и сухопътната области, и особено в усилването и модернизирането на бреговата отбрана.
В този контекст са и нашите предложения за разполагане на многонационални формирования на НАТО у нас – военноморски, военновъздушни и сухопътни. Бъдещият военноморски координационен център във Варна е обещаващо начало, което може да получи развитие в перспектива. На наша територия могат и трябва да бъдат разположени, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът“ и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече съвместни мисии със съюзни държави и особено със САЩ по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Само по този начин на наша територия ще бъде създаден достатъчен възпиращ потенциал, докато страната ни изгради достатъчно собствени способности. Препоръчваме на предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Лондон (03-04декември), България, съвместно с Румъния, да поискат засилено съюзно присъствие в Черноморския регион, а страната ни да се ангажира с домакинство на предложените от нас съюзни структури и способности.

Обнадеждени сме и от разговорите на Бойко Борисов и Доналд Тръмп по въпроса на

енергийната диверсификация

За да бъде намалена зависимостта от Руската федерация, ние сме категорични и още веднъж подчертаваме, че енергийните проекти „Турски поток“ и АЕЦ “Белене“ или трябва да се преобразуват така, че да защитават националните интереси на България, а не на Руската федерация, както е досега, или трябва да се прекратят.
Трябва да търсим диверсификация на източниците на енергия, а не само на маршрутите за пренос. Особено важно е да намалим зависимостта от Москва в ядрената енергетика, като подкрепяме идеята за лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната централа „Козлодуй”, като начин за диверсифициране и в областта на ядрената енергетика. Със задоволство приемаме съгласието на САЩ да изпратят свои енергийни експерти в България, за да могат заедно с българските си колеги да развият по-тясно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.
Подкрепяме разбирането, че завършването на интерконекторната връзка с Гърция, инвестирането в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод, с цел диверсифициране вноса на газ за Източна Европа, изграждането на друга интерконекторна връзка със Сърбия (тук ще добавим и Република Северна Македония), осигуряване на достъп до газохранилищата на България и либерализирането на вътрешния газов пазар създават реални условия страната ни да се превърне наистина в газоразпределителен център на Югоизточна Европа. Това без съмнение ще доведе и до намаляване на цените на енергоносителите за българските потребители.

Оценяваме като обнадеждаващо и заявеното желание за сътрудничество между САЩ и България в

изграждането на сигурни мрежи за комуникации от пето поколение (5G)

Това е важно както за просперитета и модерното развитие на България, така и за националната ни сигурност като страна-съюзник в НАТО и член на ЕС.

Не на последно място, очакваме повече ангажираност в

укрепването на върховенство на закона и на съдебната власт

Корупцията е врата за руското хибридно влияние в България. Без да сме се справили с нея, всички други мерки за борба със зловредните външни хибридни въздействия ще бъдат безполезни. Колкото повече върховенство на закона и свободни медии има в България, толкова по-силно звено ще бъде държавата ни в рамките на НАТО и ЕС. И толкова по-рано българите ще могат да пътуват без визи в САЩ.

Атлантически съвет на България
26.11.2019 г.

Източник: "Фактор.бг"

 
АКЦИЯ
News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

News image

Появились фото обломков Boeing 737. Детали корпуса, пробитые поражающими элементами российской ракеты 9М330 ЗРК "Тор"

Офис президента опубликовал фотографии обломков обломков самолета Boeing 737 МАУ. Журналист Юрий Бутусов со ссылкой на источник в комиссии по расследованию катастрофы, написал в Facebook, что на снимках – улики попадания ракеты. По его словам, следователи считают, что ракета п...

News image

Украинский «боинг» сбили иранцы? Как это могло произойти? Что не так с иранской версией о технических неполадках?

Представители американской разведки 9 января сообщили, что самолет «Международных авиалиний Украины», разбившийся в ночь на 8 января около аэропорта Тегерана, был сбит (скорее всего, по ошибке) иранским расчетом ПВО. Об этом же сообщила исследовательская компания IHS Markit. Источники авиаци...

News image

CNN: украинский самолет был сбит двумя ракетами

Разведка США считает, что разбившийся под Тегераном 8 января украинский самолет был сбит не одной, а двумя иранскими ракетами ПВО. Об этом сообщает телеканал CNN со ссылкой на информированных сотрудников американской администрации. В Вашингтоне полагают, что воздушное судно попало под по...

News image

СМИ: иранские ЗРС по ошибке сбили украинский авиалайнер

ТАСС, 9 января. Украинский авиалайнер, разбившийся в среду в Тегеране, могли по ошибке сбить иранские зенитные ракетные системы (ЗРС), считают представители разведки США и Ирака. Об этом сообщил в четверг журнал Newsweek со ссылкой на три источника. Как рассказали изда...

News image

Путин с борта ракетного крейсера наблюдал за учениями у берегов Крыма

СЕВАСТОПОЛЬ, 9 янв - РИА Новости. Верховный главнокомандующий Владимир Путин наблюдал за ходом совместных учений Северного и Черноморского флотов в Черном море с борта ракетного крейсера Северного флота "Маршал Устинов". В Черном море в четверг проведено совместное учение Черноморс...

News image

Илиян Василев: Борисов бе нужен на Ердоган и Путин, за да легитимира ”Турски поток”

Борисов е единственият човек от страна на членка от ЕС. Той легитимира проекта ”Турски поток”. Цялата концепция за „Турски поток“ е една схема, в която проектът да бъде реализиран през България, за да може ЕС да не го блокира. „Газпром“ трябваше да се крие...

News image

Васко Начев: България единствена от ЕС присъства на церемонията в Истанбул, това е знак

Убеден съм, че ще има последствия след церемонията по откриването на Турски поток. Няма как България единствена от целия ЕС да присъства на  церемонията  в Истанбул това да не е знак. Президентът Ердоган засегна теми, които са несъвместими с темата на церемонията. Това заяви енергийният експ...

News image

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, ...

News image

Тръмп: Няма пострадали американци при ракетната атака на Иран, има минимални щети. Няма загинали иракчани

Докато съм президент на САЩ, никога няма да бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това обяви Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията след ракетните атаки на Иран по американски бази в Ирак, съобщават световни агенции. Той обяви, че няма пострадали амер...

News image

Борисов разговаря на четири очи с Ердоган, благодари за поканата за откриването на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов разговаря на четири очи с президента на Турция Реджеп Ердоган. Борисов е в Истанбул за откриването на газопровода "Турски поток". В началото на двустранния разговор Борисов благодари за поканата, съобщава "Фокус". Това е поредната двустранна среща между двамата...

News image

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриват "Турски поток". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриват газопровода "Турски поток!". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава на Турция. Форумът е в конгресния център „Хал...

News image

Вучич пред Борисов: И сърбите ще наричат потока "Балкански"!

Напрегнатият ден на премиера Бойко Борисов в Истанбул започна със среща с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата лидери са в Истанбул за тържественото откриване на "Турски поток". Борисов подчерта, че в България продължението на газопровода ще се нарича "Балкански поток" и ...

News image

Бойко Борисов кацна в Истанбул. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов кацна в Истанбул, посрещна го посланик Надежда Нейнски. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток". В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на ...

News image

США готовят меры в ответ на удары Ирана по американским базам в Ираке

Москва. 8 января. INTERFAX.RU - Решение об ответных мерах на ракетные удары Ирана по американским военным базам в Ираке будет принято на основании полной оценки ситуации, заявил сенатор Марк Рубио. "Мне сообщили о прямых атаках КСИР (Корпус стражей исламской революции - ИФ) с применением...

News image

СМИ: Американский самолет уничтожен в ходе нападения Ирана. «Где были Patriot?»

По данным издания «Аль-Маядин», один из самолетов был потерян, находясь на взлетно-посадочной полосе авиабазы Айн-Асад, которая расположена в Ираке. Указывается, что он был уничтожен ракетой, запущенной с территории Ирана. Согласно сведениям, представленным Корпусом стражей исламской рево...

News image

Бойко Борисов: "България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис"

„България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис“, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.  „Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите&...

News image

Експерт за „Балкански поток“: Разходите - сигурни, приходите - не

Разходите за „Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не са, заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Той коментира темата преди днешната церемония по откриването на „Турски поток“ в Истанбул, на която ще присъства и премиер...

News image

Борисов: Ще искаме от САЩ по-изгодни цени на втечнения природен газ за България

В края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.  Това обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която участва във формата н...

News image

"Нова фаза в нашите отношения". Борисов и посланик Мустафа откриха Стратегическия диалог България - САЩ

САЩ смятат България за стратегически партньор и съюзник, връзките между двете страни са силни и ще се работи, за да станат те още по-силни. Това каза Матю Бойс, секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста. Той е в България за Първата сесия на Стратегическия ди...

News image

80 са убитите американци при ракетните атаки, твърди Иран

Най-малко 80 американски войници са убити при ракетните нападения на Иран срещу американски цели в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. Срещу американските обекти са изстреляни 15 ракети, като нито една от тях не е прехваната, каза Техеран. Източни...

News image

Техеран отвръща на удара - обстреля две бази в Ирак. "Всичко е наред", написа в туитър Тръмп. Според ирански медии има

Иран нанесе тази нощ ответен удар на Съединените американски щати след убийството на генерал Касем Солеймани. Две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА. Най-малко 80 души с...

News image

Докога Германия ще си прехапва езика пред Путин - дори когато лъже?

Политическите отношения между Германия и Русия достигнаха най-ниската си точка. Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие, сякаш нищо не се е случило. Това си го зн...

News image

Млад и неуморен прокурор е човекът на САЩ за върховенството на закона в България

Това заявява през октомври 2018 г. прокурор Бенджамин Гласман за тогава 31-годишната Джесика Ким, която единствена в САЩ е отличена от главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс с неговата Награда за изключителен приннос от нов служител. На тази 66-та годишна церемония са отличени...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

ПОЛИТИКА

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

News image

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

News image

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

"Рестото" на Путин застигна Медведев. И подминава Борисов, докато той чака "ресто" от Тръмп за "Турски поток"

News image

Световните медии гърмят за оставката на руския премиер Дмитрий Медведев, обяснявайки я с конституционните промени, планирани от Путин и промяната в "баланса на силите". Путин сменял Медведев като част от стратегия "2024", за да стане "пожизнен Государь". Всъщност Путин отстранява Медвед...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер