АКЦИЯ

Атлантици: Очакваме конкретни резултати от стратегическото партньорство със САЩ и НАТО

alt

ПОЗИЦИЯ
на Атлантическия съвет на България
относно резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ

Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп, проведена на 25.11.2019 г. в Белия дом.
Като цяло нашите очаквания от визитата в по-голямата си част са реализирани. Има обаче още какво да се желае. Надяваме се, че работата по направленията на стратегическото партньорство от сега нататък ще донесе реални резултати.
Формулираните намерения в договорената Рамка за стратегическо партньорство създават добра база за продължаване на усилията за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ с конкретни измерения.

Обнадеждени сме като цяло от постигнатите

договорености в сферата на отбраната и сигурността,

в която САЩ са наш стратегически съюзник. Очакваме да видим възможно най-скоро планираната пътна карта в подкрепа на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибер и хибридните заплахи в Черно море през следващите 10 години. Очакваме това намерение да бъде изпълнено с конкретно съдържание, особено в подкрепа на технологичното превъоръжаване и оперативната съвместимост на въоръжените ни сили. В тази връзка, очакваме при изготвянето на тази десетгодишна съвместна програма да видим реализирани нашите виждания за развитие на българската отбрана като част от съюзната отбрана на НАТО до 2030 г., формулирани в разработената от Атлантическия съвет на България Визия за развитието на отбранителната политика на Република България до 2030 г. (http://atlantic-council.bg/…/%D0%90%D0%A1%D0%91-%D0%92%D0%B… )

По отношение на хибридните предизвикателства

очакваме правителството да разработи в синхрон с НАТО и ЕС българска стратегия за противодействие на хибридните заплахи.
Приветстваме предложението на правителството за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток.
Не можем да не отбележим задоволството си от факта, че от трите черноморски държави от Алианса България е избраната да стане домакин на тази съюзна структура.
Независимо от този положителен резултат, очакваме отсега нататък България по-активно да работи за изграждането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в региона. Поради нарастването на руския военен потенциал в Черно море и нарушаването на стратегическия баланс на силите в полза на Москва, необходимо е да се работи за трансформиране на адаптирането предно присъствие в засилено предно присъствие, по примера на това, което Алиансът постига в Прибалтика. Към момента съвсем основателно Черноморският регион е оценяван от експертната общност като слабо звено в съюзната отбрана и възпиране по Източния фланг на Алианса и затова трябват решителни стъпки още от сега.
Нашата визия е, че НАТО трябва задължително да засили присъствието си в Черно море. Предвид ограниченията на конвенцията от Монтрьо по отношение престоя на чуждестранни бойни кораби в Черно море, напомняме, че съществуват и други възможности за изграждане на способности за възпиране и отбрана, които са във военновъздушната и сухопътната области, и особено в усилването и модернизирането на бреговата отбрана.
В този контекст са и нашите предложения за разполагане на многонационални формирования на НАТО у нас – военноморски, военновъздушни и сухопътни. Бъдещият военноморски координационен център във Варна е обещаващо начало, което може да получи развитие в перспектива. На наша територия могат и трябва да бъдат разположени, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът“ и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече съвместни мисии със съюзни държави и особено със САЩ по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Само по този начин на наша територия ще бъде създаден достатъчен възпиращ потенциал, докато страната ни изгради достатъчно собствени способности. Препоръчваме на предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Лондон (03-04декември), България, съвместно с Румъния, да поискат засилено съюзно присъствие в Черноморския регион, а страната ни да се ангажира с домакинство на предложените от нас съюзни структури и способности.

Обнадеждени сме и от разговорите на Бойко Борисов и Доналд Тръмп по въпроса на

енергийната диверсификация

За да бъде намалена зависимостта от Руската федерация, ние сме категорични и още веднъж подчертаваме, че енергийните проекти „Турски поток“ и АЕЦ “Белене“ или трябва да се преобразуват така, че да защитават националните интереси на България, а не на Руската федерация, както е досега, или трябва да се прекратят.
Трябва да търсим диверсификация на източниците на енергия, а не само на маршрутите за пренос. Особено важно е да намалим зависимостта от Москва в ядрената енергетика, като подкрепяме идеята за лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната централа „Козлодуй”, като начин за диверсифициране и в областта на ядрената енергетика. Със задоволство приемаме съгласието на САЩ да изпратят свои енергийни експерти в България, за да могат заедно с българските си колеги да развият по-тясно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.
Подкрепяме разбирането, че завършването на интерконекторната връзка с Гърция, инвестирането в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод, с цел диверсифициране вноса на газ за Източна Европа, изграждането на друга интерконекторна връзка със Сърбия (тук ще добавим и Република Северна Македония), осигуряване на достъп до газохранилищата на България и либерализирането на вътрешния газов пазар създават реални условия страната ни да се превърне наистина в газоразпределителен център на Югоизточна Европа. Това без съмнение ще доведе и до намаляване на цените на енергоносителите за българските потребители.

Оценяваме като обнадеждаващо и заявеното желание за сътрудничество между САЩ и България в

изграждането на сигурни мрежи за комуникации от пето поколение (5G)

Това е важно както за просперитета и модерното развитие на България, така и за националната ни сигурност като страна-съюзник в НАТО и член на ЕС.

Не на последно място, очакваме повече ангажираност в

укрепването на върховенство на закона и на съдебната власт

Корупцията е врата за руското хибридно влияние в България. Без да сме се справили с нея, всички други мерки за борба със зловредните външни хибридни въздействия ще бъдат безполезни. Колкото повече върховенство на закона и свободни медии има в България, толкова по-силно звено ще бъде държавата ни в рамките на НАТО и ЕС. И толкова по-рано българите ще могат да пътуват без визи в САЩ.

Атлантически съвет на България
26.11.2019 г.

Източник: "Фактор.бг"

 
АКЦИЯ
News image

Борисов като Путин обяви НАТО за "партньор" - след камината в Белия дом, намигане към Путин за пълен мандат

"Единственият надежден ПАРТНЬОР, който ни пази, е НАТО", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. "Нашите ПАРТНЬОРИ от НАТО" е формулата, която руският президент Владимир Путин използва за отношенията между Алианса и Русия. ...

News image

Посланикът на Русия: Подготвят Македония за НАТО, но като цяло не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров, предаде БГНЕС. „Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта пос...

News image

САЩ наложи санкции за ”Турски поток” и ”Северен поток-2”

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Те са заложени в бюджета за отбрана, който ще е 738 млрд.долара. Предвижда се военна помощ за Украйна и забрана за F 35 за Турция. ...

News image

И пак братска прегръдка след избухването на Путин. Борисов към руския посланик: Искаме равнопоставени отношения с Русия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация в България - Анатолий Макаров, съобщи правителственият пресцентър. По време на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения, като е било изразено съгласие, че не съществу...

News image

Борисов: "Информацията на Путин е стара, строим с по 5 км на ден". След прегръдката с посланика са изградени 230 км?!

"Може би информацията на Путин е стара. България не бави строителството на "Турски поток. Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден", заяви премиерът Бойко Борисов часове след атаката на руския президент Владимир Путин, че "България бави изграждането на "Турски поток". ...

News image

Руското военно разузнаване готви нова мащабна операция на Балканския полуостров

Броени дни след размяната на остри обвинения по шпионския скандал с разпространения видеозапис на конспиративна среща между руски разузнавач и високопоставен сръбски военнослужещ (в който косвено бе замесена и България), нов ход, готвен от руското военно разузнаване е на път да постави въпро...

News image

Спецслужбите взели телефона на Тръмп, журналистите с него не знаели, че пътуват за Афганистан

Службите за сигурност отнели телефона на Доналд Тръмп по време на тайното пътуване до Афганистан, пише Politico. Всички устройства и всички "точки" за достъп до интернет са били конфискувани от всички, намиращи се на борда на президентския самолет, включително и на самия Тръмп. Докат...

News image

Руски депутати, сенатори и министри с пасторти на страни от НАТО, никой не иска Куба, Виетнам или Венецуела (списък)

В социалната мрежа се появи списък с представители на така наречения руски „елит“ - членове на правителството, членове на Съвета на федерацията, депутати от Държавната дума, които се оказаха с паспорти на чужди държави в джобовете си, пише rusmonitor.com. Не е необходимо да се ка...

News image

Джеймс Пардю: България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция, дългосрочен ефект може да е корупцията

България е далеч от отмяна на визите за САЩ - такава позиция изрази бившият американски посланик в България Джеймс Пардю пред БНР. Той даде поредно интервю, в което критикува управлението в страната. "Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията...

News image

Първан Симеонов: Борисов се чувства в силата си, спечели евровота, спечели местните избори. Срещата му с Тръмп е успешна

"Борисов се чувства в силата си, много в силата си - той спечели европейските избори, спечели местните избори. Срещата му с Тръмп е успешна. Чувства се сигурен за бъдещето си", заяви пред Агенция "Фокус" социологът Първан Симеонов. "Логиката казва, че по-скоро това, което прави с Б...

News image

Трамп тайно прибыл в Афганистан и накормил солда. Как выглядел визит Трампа в Афганистан — в фоторепортаже «Газеты.Ru»

Президент США совершил необъявленный визит на американскую авиабазу Баграм в Афганистане и выступил перед военнослужащими. Поездка была приурочена к празднику Дня благодарения: Дональд Трамп поработал на раздаче в столовой, а потом сам поужинал с солдатами — индейкой, картофельным пюре и...

News image

Херо Мустафа: България е от стратегическа важност на Балканите. Посланичката на САЩ обяви, че ще се бори с корупцията

"България е силно ангажирана към една силна Европа и е надежден съюзник на Балканите със стратегическа важност" Това заяви днес Нейно Превъзходителство американскaтa посланичкa в България Херо Мустафа. Тя изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб в София. Лекцията беше ...

News image

Милиардерът Майкъл Блумбърг ли е този, който ще отнеме втория мандат от Доналд Тръмп

Преди дни милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще се впусне в битката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г. Той каза още, че целта, която си поставя, е „да победи Тръмп и да изгради наново Америка“. Кой...

News image

Борисов е “силният човек, който вдига телефона в София”

 Знакова официална визита, която извади България от рутината на общите декларации и потупвания по рамото и очерта конкретна рамка за прагматично и стратегическо българо-американско партньорство. Това в едно изречение синтезира срещата „Борисов-Тръмп“ в Белия дом. Цялостният а...

News image

Атлантици: Очакваме конкретни резултати от стратегическото партньорство със САЩ и НАТО

ПОЗИЦИЯ на Атлантическия съвет на България относно резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на ...

News image

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Турските военни ще летят със своите изтребители близо до авиобазата Мюртед в понеделник и вторник, за да изпробват радарните системи на S-400, съобщават турските медии. Губернаторът в Анкара съобщи, че тестовите полети ще се извършват близо до столицата през следващите два дни. "В ра...

News image

Борисов на прегръдка от пълен мандат и заявка за "още от същото". Тръмп обяви, че го харесва, но жокерът е Путин

"Турски поток" е приоритет за Бойко Борисов, "координационният център на бойния флот на НАТО", т.е. за ВМС на САЩ, ще почака, също като интерконектора с Гърция досега. Борисов на прегръдка разстояние от пълен мандат и заявка за "още от същото". Тръмп обяви, че го харесва, но жокерът е П...

News image

Как ще свалят ББ след прегръдката с Тръмп?! Получи зелена светлина за "Турски поток" и Путин не гони наш "дипломат"

Борисов беше посрещнат с прегръдка като "свое момче" от Тръмп и получи много повече от "снимка край камината в Белия дом", това няма как да се отрече. Подушиха се, че са от "една порода" двамата. Бившият посланик на САЩ в София се оказа прав - "Двамата много си приличат и отлично ще ...

News image

Хуманитарният център на МЧС на Русия в Ниш е "координационен център" на ГРУ и СВР. И база "под прикритие" за С-400

"Кординационният център" на Пентагона във Варна е отговор на Вашингтон срещу "хуманитарния център" на МЧС на Русия в Ниш. Колкото центърът на военизираната структура МЧС на Русия е "хуманитарен", толкова и центърът на Пентагона във Варна ще бъде "координационен". Ниш е сочен от ЦРУ...

News image

Борисов и Тръмп заявяват: Нашите въоръжени сили са обединени за възпиращи позиции по източния фланг на НАТО и Черно море

БЕЛИЯТ ДОМ Офис на Прессекретаря 25 ноември 2019 г. Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме силното приятелс...

News image

Тръмп: "Благодаря на премиера, че е тук. Те са поръчали няколко F-16 и някои други неща.". Търговията с оръжие топ тема

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом. „Искам да благодаря на министър-председателя на България, че е тук. Чест е, че ни гостувате в Белия дом. Имаме среща след малко, между вашите и моите представители и мисля, че ще имаме...

News image

Тръмп: България е за пример на Германия! Много е вероятно да дойда, само Борисов да ме покани

България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП. С тези думи си обърна президентът на САЩ Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов. Думите му, произнесени в Овалния кабинет бяха по повод това, че българските разходи за ...

News image

Тръмп към БГ медии: Много харесвам вашия премиер и с удоволсвие бих дошъл в България

"Много харесвам Вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България." Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред българските медии, след като посрещна министър-председателя Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом. Близо 15минути Тръмп говори пред медиите като изрази п...

News image

Бойко Борисов шеф на МВнР в САЩ. Екатерина Захариева знаково не е в делегацията, ниво като за Вашингтон, за Москва друго

Бойко Борисов по принцип е министър на външните работи по геостратегическите теми. Невключването на Екатерина Захариева в делегацията е знаково. Борисов ще бъде и министър на външните работи в САЩ, равнище като за Вашингтон, за Москва друго. Това е посланието на фона на неотдавнашната в...

News image

Тръмп и Борисов много си приличат и отлично ще се разберат. Борисов е по-хитър и успешен в своята инстинктивна политика

Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е сред най-активните участници в преговорите за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. В периода 2002 - 2005 година Пардю е посланик на САЩ в София.  - Едва ли среща с президента на САЩ и посещение в Белия...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ слезе от "Хари Труман" и пак се качи в Лодката на Путин с формулата "Платноходките си плуват, проектите си вървят"

News image

Бойко Борисов слезе от Лодката на Путин за няколко месеца, купи американски изтребители, залови руски шпиони, за да се снима край камината с Тръмп, за което президентът Румен Радев му завиждал. След слизането от Лодката на Путин и снимката край камината в Белия дом се качи на американск...

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

News image

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

ПОЛИТИКА

gordonua.com: Охранител на Путин присъства на преговорите на Нормандската четворка в Париж

News image

На срещата в Париж Путин и Зеленски всъщност за нищо не можеха да се споразумеят. Но и двамата искаха да погледнат в очите на другия. Всеки, естествено, като преследва собствените си интереси. Мисля, че Путин аргументира нещо подобно: "Е, какво разбира този новак в голямата политика? Играл е...

ББ подава оставка, ако САЩ обяви Русия за спонсор на тероризма? С Путин за враг как ще лавира между Кремъл и Вашингтон?!

News image

Как ще води премиерът Бойко Борисов политика на "диалог с Русия", както обяви след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, ако Конгресът на САЩ я обяви за "спонсор на тероризма"? Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който...

Конгресът на САЩ обявява Русия за "спонсор на тероризма". Стоп на "Турски поток" и сделки с Русия?!

News image

Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който задължава държавния секретар да разгледа въпроса дали Русия е спонсор на тероризма, съобщава ТАСС, цитирана от Фактор.бг. Инициативата задължава американското правителство да обяви за терористични организаци...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер