АКЦИЯ

Борисов е “силният човек, който вдига телефона в София”

alt

 Знакова официална визита, която извади България от рутината на общите декларации и потупвания по рамото и очерта конкретна рамка за прагматично и стратегическо българо-американско партньорство. Това в едно изречение синтезира срещата „Борисов-Тръмп“ в Белия дом. Цялостният анализ на резултатите от визитата предстои, но и първоначалният прочит показва, че се опровергаха дежурните скептични очаквания. Останаха в миманса и елементарните подмятания, че срещата била „привикване“ и просто ответен жест за покупката на американските самолети F-16, Block 70 – твърдение, което издава дълбоко непознаване на механизмите на американската политика, подхода на администрацията на Доналд Тръмп и на новите геополитически реалности. Няколко извода:

На първо място, начинът, по който протече срещата, надхвърли очакванията. Вместо предвидените 15 минути за разговор на четири очи, Тръмп и Борисов беседваха близо час. Към това трябва да се прибавят и разговорите в общия формат между екипа на президента Тръмп, в т. ч. и вицепрезидентът Майк Пенс, и българската делегация. Протоколният брифинг за журналисти пред камината по правило е от порядъка само на няколко минути – възможност за снимки. В случая продължи 11 минути, което контрастира на 3-минутните възможности за снимки с американския президент Бил Клинтън, които имаха президентът Петър Стоянов на 22 ноември 1999 г. и президентът Желю Желев на 13 февруари 1995 г. Направи впечатление, че Тръмп демонстрира подчертано приятелско отношение към българския премиер – и със закачката към българските медии „дръжте се добре с него“, и с официалното „ние го харесваме“, и с дружеската обиколка из Белия дом.

Освен всичко друго, това са ясни политически знаци, че Белият дом конструира текущото си отношение към България около фигурата на министър-председателя Борисов. Това е разбираемо, защото в техните очи г-н Борисов е „силният човек, който вдига телефона в София“. Причините за това са две две. Първо, защото фактите говорят, че е устойчив лидер, който многократно е препотвърждавал общественото доверие в своята политика, печелейки серия от избори през последното десетилетие. И, второ, защото по българския конституционен модел именно премиерът и правителството, подкрепяни от парламентарното мнозинство, са титуляр на изпълнителната власт и от тях в най-висока степен зависи политическият курс на страната. Това е и знак за „уволнението“ на самоназоваващите се като „демократична общност“ соросоиди и грантови дърдорковци, които години наред бяха инсталирани като монополни говорители на Америка в България от стария ред на неолибералния глобализъм, управлявал Вашингтон цели четири десетилетия преди Тръмп. Идеологическата промяна и новият курс на американската администрация, в резултат от завръщането на традиционните консерватори във властта чрез 45-я американски президент, ги оставиха от „грешната страна на историята“.

На второ място, съдържанието на водените разговори, материализирано не само в съвместното изявление, а и в самостоятелен двустранен документ – Рамка за стратегическо партньорство – свидетелства, че за първи път българската страна, макар и неуверено, съумя да излезе от общите декларации и потупвания по рамото и да постигне конкретни и прагматични ангажименти от САЩ. Видимо е, че родната дипломация все още не е осмислила в дълбочина новата американска политика и променената геополитическа архитектура на света при управлението на президента Тръмп. Мнозина у нас все още робуват на старите клишета. Но въпреки това, вероятно политическият инстинкт на премиера Борисов е подсказал адекватния подход – да се гради партньорство извън рамката на ЕС, а България да говори във Вашингтон със собствен глас без непременно да приглася на Брюксел. Прави добро впечатление, че приетата стратегическа рамка, за разлика от подобни документи в миналото, не се изчерпва само с „общи усилия“, „САЩ ще насърчават“ и прочие по-неангажиращи формулировки. Има конкретни ангажименти в сферата на сигурността, енергетиката и индустриалното сътрудничество. Факт е, че противно на нечии очаквания у нас, президентът Тръмп не поиска от България да заеме позицията на „ястреб“ по отношение на Русия. Темата за милитаризация на Черно море чрез военна база в България отпадна от дневния ред на този етап. Борисов съумя да убеди американския лидер през призмата на българския икономически интерес, че това е нежелана стъпка за нашата страна. Ангажиментът за координационен център във Варна, който се занимава с планиране, анализ и координация на усилията на НАТО в региона, е далеч по-добър за страната ни – прави България по-важна политически, без да я превръща в черноморски плацдарм за съюзнически войски срещу Русия.

Ключово значение има формулирането като обща цел на двустранните отношения „България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност, без монополисти, независимо дали чуждестранни или национални, функциониращ въз основа на пазарните принципи.“

Очакванията, че от срещата ще произтече блокаж на „Турски поток“, не се оправдаха. Нещо повече, за първи път, българското държавно ръководство успя да извади темата за АЕЦ „Белене“ от стигматизирането u като „руски проект“, което услужливо беше наложено от предходните български управления. Проявеният икономически интерес и изпращането на ядрени експерти, които да се запознаят на място с възможностите за американско участие, са добра новина за България. Стига, разбира се, на оперативно ниво родните експерти и чиновници да си свършат работата, защото, както винаги, дяволът е в детайлите.

Закрепен е и активен американски ангажимент за изграждането на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, което ще позволи устойчиви доставки на американски втечнен газ на конкурентни цени.

Като известен пробив по темата с визите, може да се сметне и заявката на Тръмп да се обсъдят възможностите за включването на България в програмата за премахване на визите за определени категории лица за посещения в САЩ до 90 дни, което е първата стъпка към евентуалното им цялостно отпадане. Трябва да се знае все пак, че отпадането на визите понастоящем не е въпрос на политическа преценка, а на покриването на обективни показатели, заложени в американското законодателство (глава осем от US Code), където е заложено условието отказите за визи да бъдат максимум до 3% от общия брой. По този критерий България е много назад с повече от 10% откази, поради нарушенията на американското имиграционно законодателство, които наши граждани правят – пресрочване на разрешения престой, хващане на работа нелегално, докато пребивават в САЩ с туристическа виза, кандидатстване за туристическа виза със скрита цел емиграция и пр.

Няколко бележки заслужава и пороят от откровени глупости и измишльотини, които заляха социалната мрежа за посрещането на българската делегация във Вашингтон. Защото не са израз на опозиционност, а обиждат държавата ни. Нашата делегация не е посрещана на „селскостопанско летище в пустошта“ и не е „унизена“ от „дребни чиновници и шофьори“ като посрещачи, както велемъдро дърдореше фейсбук-геополитиката. Като оставим настрана небрежния, казано вежливо, начин, по който изглеждаха министрите Дончев и Каракачанов на слизане от самолета, българската делегация беше посрещната по обичайния начин, както всички делегации, които пристигат във Вашингтон с правителствен самолет, а не с гражданските авиолинии – на летището на Военновъздушната база „Андрюс“. И папа Франциск при последното си посещение в САЩ кацна на база „Андрюс“, и много други държавни и правителствени ръководители. На летището нямаше военни почести, защото такива се полагат само на държавни глави, които са и главнокомандващи на армията – монарси и президенти. Тогава имаме държавно посещение, при което протоколът е по-тежък, предвижда и официална вечеря, и съвместна пресконференция и пр. Когато се посреща министър-председател на официално посещение, какъвто е нашият случай, на летището от американска страна отива някой зам.-министър и командващият на въздушната база, ако се каца там. А официалното посрещане се прави лично от президента на САЩ на Южния вход на Белия дом.

В критичен план – можеше да се постигне много повече, ако на държавно ниво в България имаше реално осмисляне на новия американски курс. Например, да се постави още по-силен акцент в сферата на икономиката, туризма и културата. Но очевидно тези теми ще останат като потенциал за бъдещето. Засега е важно, че вместо просто „конграчюлейшънс“, както неведнъж досега, получихме някои конкретни ангажименти и повече заинтересованост от американска страна. Дали ще ги реализираме, зависи главно от нас.

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика, Източник: Труд.бг

 

 
АКЦИЯ
News image

Борисов като Путин обяви НАТО за "партньор" - след камината в Белия дом, намигане към Путин за пълен мандат

"Единственият надежден ПАРТНЬОР, който ни пази, е НАТО", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. "Нашите ПАРТНЬОРИ от НАТО" е формулата, която руският президент Владимир Путин използва за отношенията между Алианса и Русия. ...

News image

Посланикът на Русия: Подготвят Македония за НАТО, но като цяло не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров, предаде БГНЕС. „Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта пос...

News image

САЩ наложи санкции за ”Турски поток” и ”Северен поток-2”

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Те са заложени в бюджета за отбрана, който ще е 738 млрд.долара. Предвижда се военна помощ за Украйна и забрана за F 35 за Турция. ...

News image

И пак братска прегръдка след избухването на Путин. Борисов към руския посланик: Искаме равнопоставени отношения с Русия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация в България - Анатолий Макаров, съобщи правителственият пресцентър. По време на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения, като е било изразено съгласие, че не съществу...

News image

Борисов: "Информацията на Путин е стара, строим с по 5 км на ден". След прегръдката с посланика са изградени 230 км?!

"Може би информацията на Путин е стара. България не бави строителството на "Турски поток. Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден", заяви премиерът Бойко Борисов часове след атаката на руския президент Владимир Путин, че "България бави изграждането на "Турски поток". ...

News image

Руското военно разузнаване готви нова мащабна операция на Балканския полуостров

Броени дни след размяната на остри обвинения по шпионския скандал с разпространения видеозапис на конспиративна среща между руски разузнавач и високопоставен сръбски военнослужещ (в който косвено бе замесена и България), нов ход, готвен от руското военно разузнаване е на път да постави въпро...

News image

Спецслужбите взели телефона на Тръмп, журналистите с него не знаели, че пътуват за Афганистан

Службите за сигурност отнели телефона на Доналд Тръмп по време на тайното пътуване до Афганистан, пише Politico. Всички устройства и всички "точки" за достъп до интернет са били конфискувани от всички, намиращи се на борда на президентския самолет, включително и на самия Тръмп. Докат...

News image

Руски депутати, сенатори и министри с пасторти на страни от НАТО, никой не иска Куба, Виетнам или Венецуела (списък)

В социалната мрежа се появи списък с представители на така наречения руски „елит“ - членове на правителството, членове на Съвета на федерацията, депутати от Държавната дума, които се оказаха с паспорти на чужди държави в джобовете си, пише rusmonitor.com. Не е необходимо да се ка...

News image

Джеймс Пардю: България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция, дългосрочен ефект може да е корупцията

България е далеч от отмяна на визите за САЩ - такава позиция изрази бившият американски посланик в България Джеймс Пардю пред БНР. Той даде поредно интервю, в което критикува управлението в страната. "Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията...

News image

Първан Симеонов: Борисов се чувства в силата си, спечели евровота, спечели местните избори. Срещата му с Тръмп е успешна

"Борисов се чувства в силата си, много в силата си - той спечели европейските избори, спечели местните избори. Срещата му с Тръмп е успешна. Чувства се сигурен за бъдещето си", заяви пред Агенция "Фокус" социологът Първан Симеонов. "Логиката казва, че по-скоро това, което прави с Б...

News image

Трамп тайно прибыл в Афганистан и накормил солда. Как выглядел визит Трампа в Афганистан — в фоторепортаже «Газеты.Ru»

Президент США совершил необъявленный визит на американскую авиабазу Баграм в Афганистане и выступил перед военнослужащими. Поездка была приурочена к празднику Дня благодарения: Дональд Трамп поработал на раздаче в столовой, а потом сам поужинал с солдатами — индейкой, картофельным пюре и...

News image

Херо Мустафа: България е от стратегическа важност на Балканите. Посланичката на САЩ обяви, че ще се бори с корупцията

"България е силно ангажирана към една силна Европа и е надежден съюзник на Балканите със стратегическа важност" Това заяви днес Нейно Превъзходителство американскaтa посланичкa в България Херо Мустафа. Тя изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб в София. Лекцията беше ...

News image

Милиардерът Майкъл Блумбърг ли е този, който ще отнеме втория мандат от Доналд Тръмп

Преди дни милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще се впусне в битката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г. Той каза още, че целта, която си поставя, е „да победи Тръмп и да изгради наново Америка“. Кой...

News image

Борисов е “силният човек, който вдига телефона в София”

 Знакова официална визита, която извади България от рутината на общите декларации и потупвания по рамото и очерта конкретна рамка за прагматично и стратегическо българо-американско партньорство. Това в едно изречение синтезира срещата „Борисов-Тръмп“ в Белия дом. Цялостният а...

News image

Атлантици: Очакваме конкретни резултати от стратегическото партньорство със САЩ и НАТО

ПОЗИЦИЯ на Атлантическия съвет на България относно резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на ...

News image

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Турските военни ще летят със своите изтребители близо до авиобазата Мюртед в понеделник и вторник, за да изпробват радарните системи на S-400, съобщават турските медии. Губернаторът в Анкара съобщи, че тестовите полети ще се извършват близо до столицата през следващите два дни. "В ра...

News image

Борисов на прегръдка от пълен мандат и заявка за "още от същото". Тръмп обяви, че го харесва, но жокерът е Путин

"Турски поток" е приоритет за Бойко Борисов, "координационният център на бойния флот на НАТО", т.е. за ВМС на САЩ, ще почака, също като интерконектора с Гърция досега. Борисов на прегръдка разстояние от пълен мандат и заявка за "още от същото". Тръмп обяви, че го харесва, но жокерът е П...

News image

Как ще свалят ББ след прегръдката с Тръмп?! Получи зелена светлина за "Турски поток" и Путин не гони наш "дипломат"

Борисов беше посрещнат с прегръдка като "свое момче" от Тръмп и получи много повече от "снимка край камината в Белия дом", това няма как да се отрече. Подушиха се, че са от "една порода" двамата. Бившият посланик на САЩ в София се оказа прав - "Двамата много си приличат и отлично ще ...

News image

Хуманитарният център на МЧС на Русия в Ниш е "координационен център" на ГРУ и СВР. И база "под прикритие" за С-400

"Кординационният център" на Пентагона във Варна е отговор на Вашингтон срещу "хуманитарния център" на МЧС на Русия в Ниш. Колкото центърът на военизираната структура МЧС на Русия е "хуманитарен", толкова и центърът на Пентагона във Варна ще бъде "координационен". Ниш е сочен от ЦРУ...

News image

Борисов и Тръмп заявяват: Нашите въоръжени сили са обединени за възпиращи позиции по източния фланг на НАТО и Черно море

БЕЛИЯТ ДОМ Офис на Прессекретаря 25 ноември 2019 г. Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме силното приятелс...

News image

Тръмп: "Благодаря на премиера, че е тук. Те са поръчали няколко F-16 и някои други неща.". Търговията с оръжие топ тема

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом. „Искам да благодаря на министър-председателя на България, че е тук. Чест е, че ни гостувате в Белия дом. Имаме среща след малко, между вашите и моите представители и мисля, че ще имаме...

News image

Тръмп: България е за пример на Германия! Много е вероятно да дойда, само Борисов да ме покани

България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП. С тези думи си обърна президентът на САЩ Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов. Думите му, произнесени в Овалния кабинет бяха по повод това, че българските разходи за ...

News image

Тръмп към БГ медии: Много харесвам вашия премиер и с удоволсвие бих дошъл в България

"Много харесвам Вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България." Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред българските медии, след като посрещна министър-председателя Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом. Близо 15минути Тръмп говори пред медиите като изрази п...

News image

Бойко Борисов шеф на МВнР в САЩ. Екатерина Захариева знаково не е в делегацията, ниво като за Вашингтон, за Москва друго

Бойко Борисов по принцип е министър на външните работи по геостратегическите теми. Невключването на Екатерина Захариева в делегацията е знаково. Борисов ще бъде и министър на външните работи в САЩ, равнище като за Вашингтон, за Москва друго. Това е посланието на фона на неотдавнашната в...

News image

Тръмп и Борисов много си приличат и отлично ще се разберат. Борисов е по-хитър и успешен в своята инстинктивна политика

Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е сред най-активните участници в преговорите за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. В периода 2002 - 2005 година Пардю е посланик на САЩ в София.  - Едва ли среща с президента на САЩ и посещение в Белия...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ слезе от "Хари Труман" и пак се качи в Лодката на Путин с формулата "Платноходките си плуват, проектите си вървят"

News image

Бойко Борисов слезе от Лодката на Путин за няколко месеца, купи американски изтребители, залови руски шпиони, за да се снима край камината с Тръмп, за което президентът Румен Радев му завиждал. След слизането от Лодката на Путин и снимката край камината в Белия дом се качи на американск...

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

News image

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

ПОЛИТИКА

gordonua.com: Охранител на Путин присъства на преговорите на Нормандската четворка в Париж

News image

На срещата в Париж Путин и Зеленски всъщност за нищо не можеха да се споразумеят. Но и двамата искаха да погледнат в очите на другия. Всеки, естествено, като преследва собствените си интереси. Мисля, че Путин аргументира нещо подобно: "Е, какво разбира този новак в голямата политика? Играл е...

ББ подава оставка, ако САЩ обяви Русия за спонсор на тероризма? С Путин за враг как ще лавира между Кремъл и Вашингтон?!

News image

Как ще води премиерът Бойко Борисов политика на "диалог с Русия", както обяви след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, ако Конгресът на САЩ я обяви за "спонсор на тероризма"? Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който...

Конгресът на САЩ обявява Русия за "спонсор на тероризма". Стоп на "Турски поток" и сделки с Русия?!

News image

Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който задължава държавния секретар да разгледа въпроса дали Русия е спонсор на тероризма, съобщава ТАСС, цитирана от Фактор.бг. Инициативата задължава американското правителство да обяви за терористични организаци...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер