АКЦИЯ

Борисов е “силният човек, който вдига телефона в София”

alt

 Знакова официална визита, която извади България от рутината на общите декларации и потупвания по рамото и очерта конкретна рамка за прагматично и стратегическо българо-американско партньорство. Това в едно изречение синтезира срещата „Борисов-Тръмп“ в Белия дом. Цялостният анализ на резултатите от визитата предстои, но и първоначалният прочит показва, че се опровергаха дежурните скептични очаквания. Останаха в миманса и елементарните подмятания, че срещата била „привикване“ и просто ответен жест за покупката на американските самолети F-16, Block 70 – твърдение, което издава дълбоко непознаване на механизмите на американската политика, подхода на администрацията на Доналд Тръмп и на новите геополитически реалности. Няколко извода:

На първо място, начинът, по който протече срещата, надхвърли очакванията. Вместо предвидените 15 минути за разговор на четири очи, Тръмп и Борисов беседваха близо час. Към това трябва да се прибавят и разговорите в общия формат между екипа на президента Тръмп, в т. ч. и вицепрезидентът Майк Пенс, и българската делегация. Протоколният брифинг за журналисти пред камината по правило е от порядъка само на няколко минути – възможност за снимки. В случая продължи 11 минути, което контрастира на 3-минутните възможности за снимки с американския президент Бил Клинтън, които имаха президентът Петър Стоянов на 22 ноември 1999 г. и президентът Желю Желев на 13 февруари 1995 г. Направи впечатление, че Тръмп демонстрира подчертано приятелско отношение към българския премиер – и със закачката към българските медии „дръжте се добре с него“, и с официалното „ние го харесваме“, и с дружеската обиколка из Белия дом.

Освен всичко друго, това са ясни политически знаци, че Белият дом конструира текущото си отношение към България около фигурата на министър-председателя Борисов. Това е разбираемо, защото в техните очи г-н Борисов е „силният човек, който вдига телефона в София“. Причините за това са две две. Първо, защото фактите говорят, че е устойчив лидер, който многократно е препотвърждавал общественото доверие в своята политика, печелейки серия от избори през последното десетилетие. И, второ, защото по българския конституционен модел именно премиерът и правителството, подкрепяни от парламентарното мнозинство, са титуляр на изпълнителната власт и от тях в най-висока степен зависи политическият курс на страната. Това е и знак за „уволнението“ на самоназоваващите се като „демократична общност“ соросоиди и грантови дърдорковци, които години наред бяха инсталирани като монополни говорители на Америка в България от стария ред на неолибералния глобализъм, управлявал Вашингтон цели четири десетилетия преди Тръмп. Идеологическата промяна и новият курс на американската администрация, в резултат от завръщането на традиционните консерватори във властта чрез 45-я американски президент, ги оставиха от „грешната страна на историята“.

На второ място, съдържанието на водените разговори, материализирано не само в съвместното изявление, а и в самостоятелен двустранен документ – Рамка за стратегическо партньорство – свидетелства, че за първи път българската страна, макар и неуверено, съумя да излезе от общите декларации и потупвания по рамото и да постигне конкретни и прагматични ангажименти от САЩ. Видимо е, че родната дипломация все още не е осмислила в дълбочина новата американска политика и променената геополитическа архитектура на света при управлението на президента Тръмп. Мнозина у нас все още робуват на старите клишета. Но въпреки това, вероятно политическият инстинкт на премиера Борисов е подсказал адекватния подход – да се гради партньорство извън рамката на ЕС, а България да говори във Вашингтон със собствен глас без непременно да приглася на Брюксел. Прави добро впечатление, че приетата стратегическа рамка, за разлика от подобни документи в миналото, не се изчерпва само с „общи усилия“, „САЩ ще насърчават“ и прочие по-неангажиращи формулировки. Има конкретни ангажименти в сферата на сигурността, енергетиката и индустриалното сътрудничество. Факт е, че противно на нечии очаквания у нас, президентът Тръмп не поиска от България да заеме позицията на „ястреб“ по отношение на Русия. Темата за милитаризация на Черно море чрез военна база в България отпадна от дневния ред на този етап. Борисов съумя да убеди американския лидер през призмата на българския икономически интерес, че това е нежелана стъпка за нашата страна. Ангажиментът за координационен център във Варна, който се занимава с планиране, анализ и координация на усилията на НАТО в региона, е далеч по-добър за страната ни – прави България по-важна политически, без да я превръща в черноморски плацдарм за съюзнически войски срещу Русия.

Ключово значение има формулирането като обща цел на двустранните отношения „България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност, без монополисти, независимо дали чуждестранни или национални, функциониращ въз основа на пазарните принципи.“

Очакванията, че от срещата ще произтече блокаж на „Турски поток“, не се оправдаха. Нещо повече, за първи път, българското държавно ръководство успя да извади темата за АЕЦ „Белене“ от стигматизирането u като „руски проект“, което услужливо беше наложено от предходните български управления. Проявеният икономически интерес и изпращането на ядрени експерти, които да се запознаят на място с възможностите за американско участие, са добра новина за България. Стига, разбира се, на оперативно ниво родните експерти и чиновници да си свършат работата, защото, както винаги, дяволът е в детайлите.

Закрепен е и активен американски ангажимент за изграждането на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, което ще позволи устойчиви доставки на американски втечнен газ на конкурентни цени.

Като известен пробив по темата с визите, може да се сметне и заявката на Тръмп да се обсъдят възможностите за включването на България в програмата за премахване на визите за определени категории лица за посещения в САЩ до 90 дни, което е първата стъпка към евентуалното им цялостно отпадане. Трябва да се знае все пак, че отпадането на визите понастоящем не е въпрос на политическа преценка, а на покриването на обективни показатели, заложени в американското законодателство (глава осем от US Code), където е заложено условието отказите за визи да бъдат максимум до 3% от общия брой. По този критерий България е много назад с повече от 10% откази, поради нарушенията на американското имиграционно законодателство, които наши граждани правят – пресрочване на разрешения престой, хващане на работа нелегално, докато пребивават в САЩ с туристическа виза, кандидатстване за туристическа виза със скрита цел емиграция и пр.

Няколко бележки заслужава и пороят от откровени глупости и измишльотини, които заляха социалната мрежа за посрещането на българската делегация във Вашингтон. Защото не са израз на опозиционност, а обиждат държавата ни. Нашата делегация не е посрещана на „селскостопанско летище в пустошта“ и не е „унизена“ от „дребни чиновници и шофьори“ като посрещачи, както велемъдро дърдореше фейсбук-геополитиката. Като оставим настрана небрежния, казано вежливо, начин, по който изглеждаха министрите Дончев и Каракачанов на слизане от самолета, българската делегация беше посрещната по обичайния начин, както всички делегации, които пристигат във Вашингтон с правителствен самолет, а не с гражданските авиолинии – на летището на Военновъздушната база „Андрюс“. И папа Франциск при последното си посещение в САЩ кацна на база „Андрюс“, и много други държавни и правителствени ръководители. На летището нямаше военни почести, защото такива се полагат само на държавни глави, които са и главнокомандващи на армията – монарси и президенти. Тогава имаме държавно посещение, при което протоколът е по-тежък, предвижда и официална вечеря, и съвместна пресконференция и пр. Когато се посреща министър-председател на официално посещение, какъвто е нашият случай, на летището от американска страна отива някой зам.-министър и командващият на въздушната база, ако се каца там. А официалното посрещане се прави лично от президента на САЩ на Южния вход на Белия дом.

В критичен план – можеше да се постигне много повече, ако на държавно ниво в България имаше реално осмисляне на новия американски курс. Например, да се постави още по-силен акцент в сферата на икономиката, туризма и културата. Но очевидно тези теми ще останат като потенциал за бъдещето. Засега е важно, че вместо просто „конграчюлейшънс“, както неведнъж досега, получихме някои конкретни ангажименти и повече заинтересованост от американска страна. Дали ще ги реализираме, зависи главно от нас.

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика, Източник: Труд.бг

 

 
АКЦИЯ
News image

Нападателят на Полина Паунова не е от НСО, но дали не е близък с охраната на Валентин Златев?!

Нападателят на Полина Паунова, който отне два пъти телефона на журналистката, не е от Националната служба за охрана, заявиха от МВР. Фейк се оказа информацията, че е бил в екипа на охраната от НСО при посрещането на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. Обаче дали не е близък с охра...

News image

Объркаха бияча на журналисти от конференцията на ГЕРБ с гард, охранявал Юнкер

Кадър на мъж, нaпaднaл журнaлиcти нa кoнфeрeнциятa нa ГEРБ преди ден, поразително прилича на бодигарда, охранявал Жaн-Клoд Юнкeр по време на негово посещение в България. Това твърди "Eврoкoм". Според сайта на телевизията cнимкaтa, направена от Вeceлин Бoришeв e oт мeрoприятиe нa ГEРБ пр...

News image

Няма да има оставка през септември. Коалиционният съвет бламира Томислав Дончев, ще подаде ли оставка?!

Коалиционният съвет бламира вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че оставка на правителството може да има в края на септември, а най-добре - веднага. Ще подаде ли оставка след бламирането или заедно с Бойко Борисов играя някаква двойна игра скофтия? Или Кристалина Георгиева не дава н...

News image

Валери Симеонов: Няма вариант за оставка през септември, правителството остава до края на мандата, премиерът също

Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет. Това съобщи за NOVA Валери Симеонов, който тази сутрин участва на коалиционен съвет при премиера Борисов. "Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас....

News image

Борисов проваля протестите с нон стоп разкешване. Когато и зимният се "спихне", пак ще питат "Къде е Сретeн Йосич?!"

Васил Божков загуби първата битка с Бойко Борисов и Делян Пеевски - не успя да свали правитеството в Юлската Жега. "Българско лято" отива към "Българска зима", есента протестите ще бъдат като през август. Втората битка ще е през зимата. Борисов обаче не спира да разкешва - по сто ми...

News image

Борисов няма да си организира атентат, "провокира" го след среща с резидента на ЦРУ с кортеж без авангард от НСО

След "инцидента" с Ренета Инджова написахме, че наред е инсцениран или организиран атентат срещу Бойко Борисов. Версията вече дефилира в сайтове във варианта "Борисов си организира атентат". Всъщност Борисов "провокира" атентат. Миналата сряда в "Евксиноград" Борисов не се срещна с...

News image

Инджова усилва протеста, ако обявят, че си "измисля нападение". Или го разцепва - десните и левите не я подкрепиха

Протестът се сведе до три блокади. Шествията вече не са от хиляди протестиращи, но може да избухне отново, ако обявят официално, че Ренета Инджова си "измисля нападение". Бившият служебен премиер може да върне мощта на протеста. След речта на протеста на 29 юли тя се превърна в обединит...

News image

Ескалират медийните атаки срещу Ренета Инджова, включват се и пропрезидентски сайтове. Спират я за служебен премиер?!

"Измисля ли си нападение бившият служебен премиер Ренета Инджова?", под това заглавие "Епицентър", сайт смятан за пропрезидентски и подкрепящ протестите, публикува материал от "Правен свят". "В неясна и крайно противоречива история се забърка бившият служебен премиер Ренета Инджова. Става...

News image

Поръчката срещу Ренета Инджова "класика в жанра", но вкарва ББ в капан. Тя става знаме на протеста и фаворит за премиер

Поръчката срещу Ренета Инджова е "класика в жанра", но вкарва Бойко Борисов в капан - не че той я е поръчал, няма никакъв интерес да я превръща в знаме на протеста. Службите трябва да разкрият изпълнителя и поръчителя. Фейсбук и форумите се разделиха по две "версии" - "Почеркът е на Бож...

News image

Акцията на Мая Манолова в Банкя работи за Бойко Борисов и срещу протеста

Акцията на Мая Манолова пред дома му в Банкя работи за Бойко Борисов. Той да я беше поръчал нямаше да има толкова силен антиефект срещу протестиращите. "Борисов й помогна, направи я омбудсман, тя го унижава пред фамилията му", е само част от атаката срещу лидерката на "Изправи се.бг". ...

News image

Жега за Бойко Борисов и през август. Кой ще инсценира или организира атентат?!

След "инцидента" с Ренета Инджова и акцията в Банкя дали не идва ред на акция срещу Бойко Борисов край МС?! Или инсцениране на атентат, или организиране?! Протестът не успя да провокира Борисов да подаде оставка. Сега го притискат с акцията в Банкя - римейк на протестите пред дома му пр...

News image

След Юлската Жега дойде ред на активните мероприятия. "Инцидент" с Ренета Инджова, акция на Мая Манолова в Банкя

Сутринта на 1 август, след като протестът отиде на море и на площада останаха малко протестиращи, се случва "инцидент" с Ренета Инджова. Мая Манолова организира акция на "Системата ни убива" пред дома на Бойко Борисов в Банкя. Блокират буса, за да не стигне до "Орлов мост". Повечет...

News image

Протестът отиде на море, с блокада на "Орлов мост" няма да стане. Борисов разкешва още 3 млрд, стопира зимен протест?!

Протестът отиде на море, на площада останаха само активисти. Шествието е рехаво, а димките на футболните агитки разгневиха протестиращите. Блокадата на "Орлов мост" не може да свали правителството, дори работи за властта, настройвайки софиянци срещу протеста. Модераторите на протеста...

News image

Калоян Паргов и Кирил Добрев заедно на Бузлуджа. Играят "партия" на прекия вот за лидер на БСП срещу Корнелия Нинова?!

Калоян Паргов и Кирил Добрев знаково бяха заедно на Бузлуджа. Корнелия Нинова водеше отделна група. Това веднага породи спекулации, че Паргов и Добрев ще играят "партия" срещу Нинова на прекия вот за лидер на БСП. Калоян Паргов саботира Корнелия Нинова за митинга-протест в София и ...

News image

Радев готви хазартна игра с демокрацията - оставка на Борисов, служебен кабинет и отлагане на изборите?

От началото на протестите допускам сценарий, при който правителството подава оставка, Радев прави служебен кабинет, но отлага изборите заради разрастването на пандемията и удължава срока на едноличното си управление от 3 примерно на 6 месеца. Това написа на страницата си във Фейсбук режисьор...

News image

Мая Манолова, управлявала с Пеевски, ли е алтернатива? Или Нинова, гласувала да стане шеф на ДАНС? Президентът-премиер?

Президентът Румен Радев вдига отново юмрук през януари и "Зимата на тяхното недоволство" сваля Бойко Борисов. Борисов не успява с милиарди да спре бунта и менте-хунтата е пометена - кой идва на власт. Мая Манолова, управлявала с Пеевски? Пеевски не може да бъде "пометен" - Доган ня...

News image

1 август, 24 ден на протест. Юлската Жега на Божков не свали Борисов, Нинова не събра 3-4000. Кой ще го свали зимата?

Днес е 24 ден на протест и вече е 1 август. Юлската Жега на Васил Божков не свали Бойко Борисов, както се надяваше фейсбук опозицията. Видя се, че и Корнелия Нинова не може да го свали - събра едва 3-4 000 протестиращи на митинг-протест в София. Кой може да го свали тогава през зим...

News image

Цветан Цветанов стартира проекта си от Варна. Партията му се цели в 500 000 избиратели на ГЕРБ

Цветан Цветанов представи новия си политически проект за първи път, като избра за това знаково морската столица. На срещата присъстваха бивши гербаджии, но ги нямаше знакови фигури като бившия лидер на ГЕРБ-Варна Павел Димитров, когото бившият Втори в партията свали от поста. Имаше...

News image

Борисов се прави на мишка, чака софиянци да се разгневят. Блокирането на кръстовища работи за него

Бойко Борисов се прави на мишка и оставя протестиращи да си правят купони по кръстовищата и да къмпингуват на пъпа на София. Палатките и блокирането на кръстовища работят за него. Борисов чака софиянци да се разгневят и да скочат срещу "протестърите". Тогава ще изпрати подкрепления...

News image

"Юлската Жега" за Борисов се отлага за зимата. "Януарската Жега" може да свали кабинета като през 2013г.

Протестът не успя да свали Бойко Борисов през юли. "Юлската жега" се отлага за зимата. Протестиращите организираха ваканция с палатки. Радев, Нинова, Божков и Цветанов не можаха да вдигнат София през юли, а протестите в сраната са символични. Румен Радев вдигна юмрук ала "Отпор", но ...

News image

Протестът отново се "спихва", около 2 000 срещу 25 000 в сряда. Президентът не успя да го нахъса с извънредния брифинг

След избухването в сряда с Големия протест, на който бяха поне 25 000 протестиращи - римейк на бунта от лятото на 2013г., отново спад - около 2 000 пред президентството. Президентът Румен Радев не успя да нахъса протеста с извънредния си брифинг: "Готов съм със служебния кабинет!". Сигу...

News image

Президентът: Отново призовавам - оставка на Борисов, оставка на Гешев! Готов съм със служебен кабинет!

Отново призовавам - оставка на Борисов, оставка на Гешев! Това заяви държавният глава Румен Радев на извънреден брифинг във връзка с радикализацията на протестите. Според него тези протести отварят пътя на България към бъдещето. Не виждам сила, която може да се противопостави на пр...

News image

Властта ще обяви: "Големият протест беше фиеста за ЧРД на Васил Божков", ако на 30 юли няма 25 000 на площада

Залогът на протеста на 30 юли - отново поне 25 000 на площада, ако може и повече. Иначе властта ще обяви - "Големият протест беше фиеста за ЧРД на Васил Божков". Останат ли само палатките, лидерите и активистите на партиите - пропагандата на властта ще се развихри. "Къде са опълченците ...

News image

Румен Радев и Христо Иванов извадиха ресурс на макс. БСП се дръпна след заиграването с Десницата

25 000 на протест в София в жегата е успех за главните модератори - президента Румен Радев и лидера на "Да, България" Христо Иванов, извадиха ресурс на макс. (Вместо да стане патрон на партиен проект, президентът направи "партия" с Десницата.) Ако лидерът на БСП-София Калоян Паргов...

News image

Шествия, палатки, блокиране на кръстовища, протест без щурм власт не е свалял. Борисов и при щурм няма да подаде оставка

Бойко Борисов ли е организатор на протестите - шествия, палатки, блокиране на кръстовища, а той си кара джипа без авангард от НСО, толкова е респектиран. Протест без щурм власт не е свалял - дори блокирането на депутати в парламента в "Нощта на белия автобус" не успя, но и щурмът не е гар...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Божков загуби битката с Пеевски, босът от "Берлин" държи властта. Доган не обяви, че му "мирише на избори"

News image

Бойко Борисов не подаде оставка. Което не означава, че властта е в него и той е в нея. Васил Божков не успя да го свали в Юлската Жега, която уж щеше да разкара ББ. Главната причина е, че Делян Пеевски го подкрепя чрез влиянието с в службите и МВР. Божков загуби битката с Пеев...

Кой помпи рейтинга на "новия цар"? Партията "Има такъв народ" първа политическа сила, Слави Трифонов премиер?!

News image

Партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов вече е втора политическа сила според "Маркет линкс", изпреварвайки БСП и само на две десети от ГЕРБ. "Алфа Рисърч" обяви преди дни, че е трета политическа сила - само на две десети от БСП. И това без да участва в протестите и без структури. ...

Борисов не каза: "Готов съм да подам оставка!". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара, играе го Иван Грозни

News image

Бойко Борисов дори не намекна за оставка на форума на ГЕРБ. Премиерът и лидер на ГЕРБ не каза: "Готов съм да подам оставка". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара - Борисов го играе Иван Грозни, оттегля се, стяга редиците на болярите и опричнината и дърпа конците от ГЕРБ-сарая. Б...

ПОЛИТИКА

МВР и службите мачкат на протеста ултрасите?! Заповедта на Борисов и боса от "Берлин" е да се действа максимално твърдо

News image

Босът от "Берлин" дава решителна битка на бившия бос на хазарта във вечерта на "помитането на властта". Според източници от службите Бойко Борисов и Делян Пеевски са решени да приключат с протеста и "реваншиста от Дубай". "Пеевски готви изненада за Божков с ултрасите от "София-Запад"...

Президентът номинира проф. Александър Маринов за служебен премиер?! ГЕРБ връща Ресто - "Мулти мутри, вън!"

News image

Президентът Румен Радев номинира проф. Александър Маринов за премиер с промоцията на "Национален стратегически документ". След призива "Мутри, вън!" на президента ГЕРБ връща Ресто във форумите с "Мулти мутри, вън!". Медиите на Пеевски подеха кампанията и представиха Александър Мари...

"Отровното трио" готви протест "Бунт срещу диктатурата на Борисов": "Тази вечер ще ги издухаме, ще ги пометем! Оставка!"

News image

Мащабен протест под мотото "Бунт срещу диктатурата на Борисов" е планиран за тази вечер. Подготовката на събитието вече е огласена във фейсбук и се администрира от Арман Бабикян и "Отровното трио". Решението е в отговор на вдигнатата блокада, която по думите на лидера на НФСБ Валери Сим...

КИЛЪРИ

US обезпечават Бойко Борисов с оперативна информация. "Тайната среща" в Евсиноград с резидента на ЦРУ договори схемата

News image

Американците не само подкрепят Бойко Борисов, но и обезпечават сигурността му с оперативна информация от техните служби и ЦРУ-фирми за подслушване и проследяване - NSA и The MITRE. Схемата за логистична поддръжка за сигурността на Борисов е договорена на "тайна среща" с резидента н...

Борисов кара от Варна до София без авангард от НСО. Егати "преврата", егати заговорите

News image

Бойко Борисов кара показно без НСО-авангард от Варна до София по двупосочен път. Ако това е "преврат", егати заговорите. Путин не може да си го позволи в Русия, въпреки че го обявяват за самодържец. Не авангард, движението спират от Кремъл до резиденцията "Ново Огарьово". Борисо...

МАФИЯ

"Мутри, вън" - големите мутри и босове са Отвън, Борисов им дава бизнес Отвътре. Който поръча Бай Миле, е бос и "мутра"

News image

Датата 30 юли е знакова. Президентът обяви Бойко Борисов за Мутра, но на 30 юли никой от ДС-кръга около него не го "консултира" за разстрела на Милчо Борисов-Бай Миле през 2004г. Тогава Борисов беше главен секретар на МВР, а поръчката срещу Бай Миле гарантира, че няма да има "мора" за п...

Борисов финтира протестиращите, пие чай с бърбън с резидента на ЦРУ в "Евксиноград"?! Няма запис да псува Херо Мустафа

News image

Премиерът Бойко Борисов стартира обиколката в Деня на Големия Протест с "Балкански поток" - нишан към посланика на Русия и резидентурите, и финишира в "Евксиноград" със следобеден чай с резидента на ЦРУ. Президентът Румен Радев не получи покана за среща с посланика на САЩ Херо Мустафа, ...

РЕКЛАМА
Банер