АКЦИЯ

Милиардерът Майкъл Блумбърг ли е този, който ще отнеме втория мандат от Доналд Тръмп

alt

Преди дни милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще се впусне в битката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г. Той каза още, че целта, която си поставя, е „да победи Тръмп и да изгради наново Америка“. Кой е Блумбърг и какви са шансовете му да се добере до битката с настоящия президент и евентуално място в Белия дом?

alt

Защо чак сега?

Кандидатурата на Блумбърг не е чак толкова голяма изненада за редица анализатори в САЩ. Слухове за подобни действия се появяват неизменно след като той приключи третия си мандат като кмет на Ню Йорк през 2013 г. Изненадата обаче дойде от избрания момент. Докато водещите кандидати Джо Байдън, Елизабет Уорън и Бърни Сандърс вече месеци наред участват в надпреварата и са изградили нагласи сред по-голямата част от избирателите, Блумбърг има малко повече от два месеца преди началото на гласуването, което започва на 2 февруари в Айова.

Проучванията показват, че Майкъл Блумбърг значително изостава след останалите кандидати. Изследване на Ройтерс и Ипсос, проведено между 12 и 14 ноември, когато номинацията не беше все още официална, но вече бе очаквана, показва 3 % подкрепа за бившия кмет на Ню Йорк - това би му отредило пето място сред кандидатите на демократите. В същото време Байдън и Сандърс събират по 19 %, а Уорън 13 % подкрепа. Интересен факт, който може да бъде забелязан в изследването, е, че номинацията на Блумбърг отнема близо 4 % от подкрепата за водещия кандидат на демократите Байдън.

Според проучванията основна причина за малката подкрепа, която иначе известният милиардер получава, е свързана с късното му включване. Различни сондажи показват, че вече близо 80 % от демократите са взели решение за кого ще гласуват на предстоящите предварителни избори, а само 22 % от тях не са доволни от наличните кандидати и искат още лица. Накратко: бившият кмет на Ню Йорк е популярна личност, но избирателите знаят малко за идеите и намеренията му.

alt

"100 млн. долара срещу Тръмп"

Блумбърг най-силно залага на финансовите си възможности и далеч по-умерения си профил, особено на фона на останалите водещи кандидати. Блумбърг ще се опита да привлече към себе си именно демократите, които нямат толкова крайни възгледи. Към момента те по-скоро подкрепят Байдън и кмета на Саут Бенд, Индиана, Пит Бътигиг, който е четвърти по подкрепа.

Приликите между Блумбърг и Байдън са също, че и двамата са заемали високи постове и поставят като приоритет свалянето на Тръмп, а не толкова какво биха правили.

По ключова тема за предстоящите ибори – климатичните промени, която се очаква да обедини левите, Блумбърг има опит, а идеите му не са толкова крайни, колкото на силния глас по въпроса, Елизабет Уорън. В годините си като на кмет на Ню Йорк той се бореше за намаляването на въглеродния отпечатък на града, а в началото на 2019 г. основа неправителствена организация, която лобира за реформи в енергетиката и използването на повече възобновяеми източници.

Блумбърг може да се възползва и от все по-популярния дебат за лицензите за притежаване на оръжия. От години насам той финансира различни организации, които се борят за въвеждането на по-строг режим и повече проверки на притежателите на огнестрелни оръжия.

Относно финансовата мощ пък Блумбърг заяви, че ще похарчи повече от 100 млн. долара за кампания, която ще насочи срещу Тръмп. Това провокира някои от неговите конкуренти, като Сандърс и Уорън, да заявят, че той иска да си „купи“ президентството. За сравнение дотук кампанията, събрала най-много средства сред демократите, е тази на Сандърс, която отчита постъпления от около 61 млн. долара.

Не бива да се пропускат и възможностите за медийни изяви, които собственикът на най-голямата финансова медия в света, „Блумбърг“, може да получи. Той е подкрепян и от втория най-богат човек в света и собтвеник на "Амазон" и авторитетния „Уошингтън поуст“ - Джеф Безос.

Последно от коя партия е?

Променливата партийна принадлежност на Блумбърг е един от въпросите, които определено носят негативи около желанието му да сепечели номинацията на демократите. До 2001 г. Блубърг бе регистриран демократ. Преди изборите за първия му мандат като кмет на Ню Йорк той се присъедини към републиканците. Като част от дясната партия той спечели два мандата, но напусна през 2007 г. и се обяви за независим.

През октомври 2018 г. той отново се завърна в редиците на демократите, с което даде ранен знак за намеренията си да се кандидатира за президентската номинация. Тогава той заяви, че се чувства „много далеч“ от това, което представлява Републиканската партия. В ситуация, в която повечето американски социолози определят поляризацията в обществото като ключов фактор при провеждането на избори, непостоянните позиции на Блумбърг могат да му изиграят лоша шега.

Блумбърг и жените

Друга група, която ще бъде ключова и към която бяха насочени стремежите на демократите през 2016 г. – жените, може да не се окаже съвсем предразположена към милиардера. В книга с крилати фрази на Блумбърг от 1990 г. е включено изказване като „Ако жените искаха да бъдат оценявани заради мозъците си, щяха да ходят в библиотеката вместо в Блумигдейл (магазин за лукзозни стоки – б.р.)“. Друго подобно изказване е при промотирането на един от "Блумбърг-терминалите", когато той казва че машината ще може да прави и орален секс, което „оставя много от вас момичетата без работа“.

В началото на 2019 г. от неговия екип заявиха, че някои от изказванията на бившия кмет през годините са били „неуважителни“. Положението се усложнява още повече превдвид факта, че демократите изтъкват като един от основните пороци на президента Тръмп именно отношението към жените.

Голям проблем може да се окаже и друга група, която се очаква да даде подкрепата си за демократите – тази на малцинствата. Докато заемаше позицията кмет на Ню Йорк Блумбърг наложи и защитаваше политиката на засилени проверки по улиците на града. Общо пет милиона проверки и претърсвания са били извършени през неговите мандати, а по данни на „Ню Йорк таймс“ в този период убийствата са намалели няколко пъти. Все пак едва 15 на всеки 10 хил. проверки са откривали, че спреният гражданин е носил оръжие.

Проблемът е, че тази политика е била прилагана основно спрямо представители на тъмнокожите и латино малцинствата. През годините това води до множество оплаквания срещу полицаи, които са превишили правомощията си и протетест срещу очевидната тенденциозност. През 2013 г. съдебен състав дори постанови, че приема това за „политика на индикретно профилиране, основаващо се на раса“.

През тази година Майкъл Блумбърг поднесе извиненията си на тъмнокожите и латино общности. Той обясни, че „не е подозирал“ какво точно означава налаганата от него политика за тях.

Николай Лавчиев, "Свободна Европа"

 
АКЦИЯ
News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

News image

Появились фото обломков Boeing 737. Детали корпуса, пробитые поражающими элементами российской ракеты 9М330 ЗРК "Тор"

Офис президента опубликовал фотографии обломков обломков самолета Boeing 737 МАУ. Журналист Юрий Бутусов со ссылкой на источник в комиссии по расследованию катастрофы, написал в Facebook, что на снимках – улики попадания ракеты. По его словам, следователи считают, что ракета п...

News image

Украинский «боинг» сбили иранцы? Как это могло произойти? Что не так с иранской версией о технических неполадках?

Представители американской разведки 9 января сообщили, что самолет «Международных авиалиний Украины», разбившийся в ночь на 8 января около аэропорта Тегерана, был сбит (скорее всего, по ошибке) иранским расчетом ПВО. Об этом же сообщила исследовательская компания IHS Markit. Источники авиаци...

News image

CNN: украинский самолет был сбит двумя ракетами

Разведка США считает, что разбившийся под Тегераном 8 января украинский самолет был сбит не одной, а двумя иранскими ракетами ПВО. Об этом сообщает телеканал CNN со ссылкой на информированных сотрудников американской администрации. В Вашингтоне полагают, что воздушное судно попало под по...

News image

СМИ: иранские ЗРС по ошибке сбили украинский авиалайнер

ТАСС, 9 января. Украинский авиалайнер, разбившийся в среду в Тегеране, могли по ошибке сбить иранские зенитные ракетные системы (ЗРС), считают представители разведки США и Ирака. Об этом сообщил в четверг журнал Newsweek со ссылкой на три источника. Как рассказали изда...

News image

Путин с борта ракетного крейсера наблюдал за учениями у берегов Крыма

СЕВАСТОПОЛЬ, 9 янв - РИА Новости. Верховный главнокомандующий Владимир Путин наблюдал за ходом совместных учений Северного и Черноморского флотов в Черном море с борта ракетного крейсера Северного флота "Маршал Устинов". В Черном море в четверг проведено совместное учение Черноморс...

News image

Илиян Василев: Борисов бе нужен на Ердоган и Путин, за да легитимира ”Турски поток”

Борисов е единственият човек от страна на членка от ЕС. Той легитимира проекта ”Турски поток”. Цялата концепция за „Турски поток“ е една схема, в която проектът да бъде реализиран през България, за да може ЕС да не го блокира. „Газпром“ трябваше да се крие...

News image

Васко Начев: България единствена от ЕС присъства на церемонията в Истанбул, това е знак

Убеден съм, че ще има последствия след церемонията по откриването на Турски поток. Няма как България единствена от целия ЕС да присъства на  церемонията  в Истанбул това да не е знак. Президентът Ердоган засегна теми, които са несъвместими с темата на церемонията. Това заяви енергийният експ...

News image

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, ...

News image

Тръмп: Няма пострадали американци при ракетната атака на Иран, има минимални щети. Няма загинали иракчани

Докато съм президент на САЩ, никога няма да бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това обяви Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията след ракетните атаки на Иран по американски бази в Ирак, съобщават световни агенции. Той обяви, че няма пострадали амер...

News image

Борисов разговаря на четири очи с Ердоган, благодари за поканата за откриването на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов разговаря на четири очи с президента на Турция Реджеп Ердоган. Борисов е в Истанбул за откриването на газопровода "Турски поток". В началото на двустранния разговор Борисов благодари за поканата, съобщава "Фокус". Това е поредната двустранна среща между двамата...

News image

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриват "Турски поток". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриват газопровода "Турски поток!". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава на Турция. Форумът е в конгресния център „Хал...

News image

Вучич пред Борисов: И сърбите ще наричат потока "Балкански"!

Напрегнатият ден на премиера Бойко Борисов в Истанбул започна със среща с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата лидери са в Истанбул за тържественото откриване на "Турски поток". Борисов подчерта, че в България продължението на газопровода ще се нарича "Балкански поток" и ...

News image

Бойко Борисов кацна в Истанбул. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов кацна в Истанбул, посрещна го посланик Надежда Нейнски. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток". В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на ...

News image

США готовят меры в ответ на удары Ирана по американским базам в Ираке

Москва. 8 января. INTERFAX.RU - Решение об ответных мерах на ракетные удары Ирана по американским военным базам в Ираке будет принято на основании полной оценки ситуации, заявил сенатор Марк Рубио. "Мне сообщили о прямых атаках КСИР (Корпус стражей исламской революции - ИФ) с применением...

News image

СМИ: Американский самолет уничтожен в ходе нападения Ирана. «Где были Patriot?»

По данным издания «Аль-Маядин», один из самолетов был потерян, находясь на взлетно-посадочной полосе авиабазы Айн-Асад, которая расположена в Ираке. Указывается, что он был уничтожен ракетой, запущенной с территории Ирана. Согласно сведениям, представленным Корпусом стражей исламской рево...

News image

Бойко Борисов: "България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис"

„България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис“, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.  „Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите&...

News image

Експерт за „Балкански поток“: Разходите - сигурни, приходите - не

Разходите за „Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не са, заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Той коментира темата преди днешната церемония по откриването на „Турски поток“ в Истанбул, на която ще присъства и премиер...

News image

Борисов: Ще искаме от САЩ по-изгодни цени на втечнения природен газ за България

В края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.  Това обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която участва във формата н...

News image

"Нова фаза в нашите отношения". Борисов и посланик Мустафа откриха Стратегическия диалог България - САЩ

САЩ смятат България за стратегически партньор и съюзник, връзките между двете страни са силни и ще се работи, за да станат те още по-силни. Това каза Матю Бойс, секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста. Той е в България за Първата сесия на Стратегическия ди...

News image

80 са убитите американци при ракетните атаки, твърди Иран

Най-малко 80 американски войници са убити при ракетните нападения на Иран срещу американски цели в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. Срещу американските обекти са изстреляни 15 ракети, като нито една от тях не е прехваната, каза Техеран. Източни...

News image

Техеран отвръща на удара - обстреля две бази в Ирак. "Всичко е наред", написа в туитър Тръмп. Според ирански медии има

Иран нанесе тази нощ ответен удар на Съединените американски щати след убийството на генерал Касем Солеймани. Две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА. Най-малко 80 души с...

News image

Докога Германия ще си прехапва езика пред Путин - дори когато лъже?

Политическите отношения между Германия и Русия достигнаха най-ниската си точка. Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие, сякаш нищо не се е случило. Това си го зн...

News image

Млад и неуморен прокурор е човекът на САЩ за върховенството на закона в България

Това заявява през октомври 2018 г. прокурор Бенджамин Гласман за тогава 31-годишната Джесика Ким, която единствена в САЩ е отличена от главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс с неговата Награда за изключителен приннос от нов служител. На тази 66-та годишна церемония са отличени...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

ПОЛИТИКА

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

News image

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

News image

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

"Рестото" на Путин застигна Медведев. И подминава Борисов, докато той чака "ресто" от Тръмп за "Турски поток"

News image

Световните медии гърмят за оставката на руския премиер Дмитрий Медведев, обяснявайки я с конституционните промени, планирани от Путин и промяната в "баланса на силите". Путин сменял Медведев като част от стратегия "2024", за да стане "пожизнен Государь". Всъщност Путин отстранява Медвед...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер