АКЦИЯ

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

alt

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец").

alt

Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от предишната си трескава агресивност. Той разбра, че в рамките на отпуснатото време всичко може спокойно да бъде приключено. Ерих реши също, че нито един вражески самолет няма да свали Паул Росман, докато той го прикрива. Паул му показа как трябва да се държи един добър водещ на звено, как трябва да се стреля. Възхищението на Ерих от изненадващите атаки на Росман и неговата снайперска стрелба от далечно разстояние продължи да нараства. Дойде обаче времето, когато Ерих трябваше да лети с останалите асове от 7-а ескадрила. Неговото изучаване на премъдростите на въздушния бой продължи…

Когато на 10 февруари 1943 г. капитан Зомер, командир на 7-а ескадрила, спечели 50-ата си победа, той вече не получи Рицарски кръст[1]. Преди 50 победи на Източния фронт бяха достатъчни за тази награда, но сега изискванията значително се увеличиха. През януари и февруари 1943 г. Рицарският кръст изглеждаше на Ерих просто като невъзможна мечта.

На 27 февруари 1943 г. той спечели втората си победа. Скоро в 7-а ескадрила се появи нова бурна личност. Именно този офицер даде първия тласък за напредъка на Ерих към по-високи постижения. Оберлейтенант Валтер Крупински замени капитан Зомер като командир на ескадрилата. Крупински си оставаше същият усмихнат тигър, който едва бе оцелял при катастрофата в Майкоп. Новият командир на ескадрилата веднага започна да работи по типичния си начин, спечелвайки незабавно уважението на Ерих.

След като Крупински пристигна в Таман, за да се изпробва като командир на ескадрила, поиска изправен изтребител, излетя сам, веднага бе свален и скочи с парашут. Кола го достави до летището, той веднага взе нов Me-109, излетя, свали 2 руски самолета и кацна благополучно. Никой не се съмняваше, че новият командир на ескадрилата е истински тигър. Не му трябваше строга дисциплина, за да накара да му се подчиняват. Ерих веднага се влюби в Крупински.

Следващото изискване на новия командир на ескадрилата беше да му определят воден. Славата му на луда глава летеше пред него и всички унтерофицери единодушно се отказаха от възможността да го прикриват. Паул Росман отиде при Ерих като представител на унтерофицерите.

– Би ли се съгласил да летиш като воден на Крупински, Ерих?

– Защо? Нима унтерофицерите не искат тази длъжност?

Росман изглеждаше малко объркан.

– Старците казват, че е грубиян, но умее да лети. – каза Паул. – Те смятат, че за всички ще е на-добре, ако воденият му е офицер…

Принудителното кацане на Крупински в Майкоп, когато неговият горящ изтребител ​​започна да плюе куршуми във всички посоки, все още беше свежо в паметта на Ерих, когато застана пред този забележителен човек.

– Хер лейтенант, казвам се Хартман. Аз ще бъда ваш воден.

– Отдавна ли сте тук?

– Не, само от три месеца.

– Победи?

– Две.

– С кого още сте летели?

– Най-вече с Росман, но също и с Дамерс, Цвернеман и Гриславски.

– Това са добри пилоти. При нас всичко ще е наред. Благодаря Ви.

Валтер Крупински излезе в запас с чин генерал-лейтенант и сега живее в Нойкирхен-Зеелшайд в Западна Германия. Спомените му от неговата първа среща с Ерих Хартман свидетелстват за изключителната младост на Ерих.

„Той ми се стори просто дете. Беше толкова млад и жизнен. Когато той си тръгна след първата ни среща, аз все си мислех: „Какво младо лице“…

На следващия ден Ерих и Крупински излетяха във въздуха, въпреки че и у двамата бе останало неприятно впечатление от първата среща. Ерих беше сигурен, че лети с див тигър, който не умее да пилотира, а Крупински си мислеше, че е получил като воден някакво пеленаче. Но още първият боен полет промени мнението на Ерих за неговия водещ.

alt

Валтер Крупински

Новият командир на ескадрилата се хвърляше срещу врага като побойник в бар. Той се оказа агресивен и безстрашен пилот, който не само летеше като демон, но и запазваше главата си студена в боя. Слуховете за неспособността на Крупински да лети бяха чиста клевета. Крупински обаче стреляше лошо и повечето от куршумите му отиваха на вятъра[2]. Слабостта на Крупински обаче беше коригирана от точната стрелба на Ерих. Хартман беше снайперист, осенен от Бога още от деня, когато надупчи първия си конус в летателната школа. Заедно Крупински и Ерих образуваха опасна двойка.

Ерих се държеше близо до водещия, когато излизаха на дистанция за стрелба. После намаляваше скоростта и изчакваше водещият да се разкара. Това му даваше няколко секунди, за да даде откос и „да запълни дупките, които Крупи е оставил“. Така Ерих спечели още няколко победи. Скоро те разбраха, че зависят един от друг. Крупински започна да работи с Ерих и не след дълго те буквално си четяха мислите в бой. В резултат тази двойка стана най-добрата в историята на изтребителната авиация.

Когато Крупински тръгваше в атака, Ерих оставаше „да седи отзад“, прикрил опашката на водещия, и да му казва, ако се появи нов вражески самолет. По време на атака на Ерих Крупински се държеше по-високо и му подсказваше как най-добре да маневрира или да се откъсне. Ерих чуваше гласа на Крупински в слушалките си, който повтаряше една заповед отново и отново.

„Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.“

Ерих се опитваше да имитира Росман, атакувайки от голямо разстояние. Процентът на попаденията му хвърляше във възторг халосния стрелец Крупински, но беше ясно, че би било по-добре Ерих да се приближи повече до целта. Както отбелязва Крупински: „Имахме толкова много млади пилоти, които изобщо не можеха да улучат нищо във въздуха, а Ерих се открояваше сред тях със своята точна стрелба от голямо разстояние“.

Тъй като Крупински постоянно наричаше Ерих във въздуха „Буби“, този прякор остана и придружаваше Хартман докрай. Цялата ескадра скоро започна да го нарича „Буби“.

Постоянните забележки на Крупински „Буби, приближи се“ подтикнаха Ерих да намали дистанцията на атаката. Колкото повече се приближи до мишената си, толкова по-ефективен ще бъде обстрелът му.

Ще пропуснат само няколко куршума. Много често под обстрела на няколко картечници от малко разстояние вражеският самолет се преобръщаше. Но още по-често вражеската машина просто избухваше във въздуха. Когато самолетът е улучен по този начин, той никога не се връща.

Скоро Ерих ясно формулира тактиката си за въздушен бой, от която не отстъпи нито крачка. Тази вълшебна формула звучеше така: „Видях – реших – атакувах – измъкнах се“. В по-разширена форма тя може да бъде представена по следния начин: ако си видял врага, реши дали е възможно да го атакуваш изненадващо; атакувай го; веднага след атаката се откъсни; откъсни се и ако те е забелязал, преди да удариш. Изчакай да атакуваш противника в удобни условия, не позволявай да те въвлекат в маневрен бой с противник, който те вижда. Стриктното спазване на тези принципи направи Ерих Хартман най-добрият ас в света.Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с  Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

alt

Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

[1] Интересно е да се сравнят наградите в Луфтвафе и съветските ВВС. Със заповед на Сталин от 19 август 1941 г. се въвежда норма от 10 свалени самолета за званието Герой на Съветския съюз. Освен това се дават и парични премии. В Луфтвафе парични премии за свалени самолети на противника няма. – Бел. прев.
[2] Независимо дали Крупински е стрелял добре или зле, към края на войната е свалил 197 самолета при 1100 бойни полета. – Бел. авт.

Източник: Клуб Z

 
АКЦИЯ
News image

Знам какво ще направя, решението е взето! До дни ще го обявя. Изборите ще дойдат и всеки ще получи, което е заслужил

Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил, написа в пост във Фейсбук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира в социалната мрежа инспекцията, която направи на строителството на магистрала "Европа". "Никога не съм следвал максимата: "Бий, за да те ув...

News image

Христо Иванов предизвика премиера да разкаже за връзките си с Маджо, Пашата и СИК

"Кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК?" и "Кога прокуратурата ще се заеме с тази история?" - тези въпроси отправи съпредседателят на "Демократична България" и един от водачите на антиправител...

News image

Протестите сменят тактиката - ще се блокират институции

Инициаторите на продължаващите 34-ти ден протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор призоваха днес за промяна в стратегията и преминаване към блокада на ключови институции, вместо на големите градски кръстовища. Първата обсада е обявена за 17 ч. днес и е на Съдебната п...

News image

Започва политическо яхане на протестите. Христо Иванов е яхнал "Орлов мост", а Мая Манолова се курдиса на "Дондуков"

Започва да отсъства обществената енергия на протестите и да започва политическо яхане, а това не е добре. Това каза на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, цитиран от Агенция „Фокус“. „В последните дни протестът губи тяга. Според нас причините са няколко, но си ...

News image

Борисов оттегли намека за оставка, решенията били за кризите и Зелената сделка

Два дни, след като намекна в социалните мрежи, че му предстоят важни решения, премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че няма намерение да се оттегля заради продължаващите антиправителствени протести и изброи какви решения му предстоят. Премиерът Бойко Борисов отново даде заявка, че ...

News image

Бойко Борисов: "Аз моите тежки решения съм ги взел. Много ще има хареса в кавички"

"До два-три дни съм подготвил едни решения - много интересни, така че да успокоим хората." Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, докато правеше своята традиционна разходка с джип из строителните площадки на държавата. Днес той заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и бла...

News image

На Орлов мост са антикомунистите, които нямат общо с Румен Радев. "Разписаха" паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия осъмна отново надраскан. Този път надписът с черна боя върху него е актуален спрямо политическата обстановка у нас и в Беларус. Долу Бой/Лукашен/ко - пише с черни букви върху монумента. Вдъхновението за неизвестния "художник" явно е дошло от протестите срещу Лу...

News image

Борисов е в силната позиция. Протестиращите са малко и той може да танцува, ако бяха повече, отдавна да е слязъл

Много е важно да различим рационалното от нерационалното – какво става и какво ще стане. Всяка граница е война, заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БНТ. В България много дълго време нямаше разлика между център и дясно - Борисов ходеше и превземаше докъдето си иска. Дясно...

News image

Виктор Димчев: Броят на протестиращите е многократно преувеличен. Фотографът използва прецизна технология за преброяване

„Числата, които организаторите изнасят за броя на протестиращите, са многократно преувеличени. Това е очевидно за всеки… Не е моя вината, че броят на протестиращите постоянно намалява. Стремя се да броя акуратно“. Това каза пред БНР фотографът Виктор Димчев. Той из...

News image

Протестър: Орлов мост, имаме проблем! Христо, кажи си кой е "тоя"?

Кирил Радев, който е част от протестиращите, зададе публично въпроси към Христо Иванов след видеото за Маджо. Гражданинът направи видеоизявление във Facebook, за да обясни позицията си след отговорите от страна на Иванов. Радев разкри защо не е доволен от отговорите на Христо Иванов за сканд...

News image

Иванов и Ламбовски по темата с Маджо: Има опит да се спре международно разследване срещу български политик

Димитър Ламбовски обясни, че е искал да разкаже на бившия правосъден министър Христо Иванов за опити да бъде спряно международно разследване срещу високопоставен български политик. Иванов предполагат пропаганден опит ГЕРБ да го „пришият“ към чужд за него сюжет в опит да го злепос...

News image

Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

Среднощният разговор на провъзгласилия се вече за бъдещ премиер Христо Иванов с бившия депутат от НДСВ - сикаджията Димитър Ламбовски, е повече от скандален. Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри, бетонира премиера Борисов и взривява възможността на БСП да се прояви като алтернатива...

News image

Вкараха Христо Иванов в интрига с Маджо. "Мутри, вън!" на президента със СИК начело сваля премиера от СИК?!

Димитър Ламбовски, сочен като "лейтенант" на боса на СИК Младен Михалев-Маджо, вкара Христо Иванов в интрига. "Тоя се обадил на Маджо" - според Николай Бареков гуруто на протеста Иво Прокопиев се обадил на Младен Михалев-Маджо. Маджо се обадил на "Бойко" - "Време е за твоите решени...

News image

Гаф в пряко включване на Христо Иванов, бивш царски депутат намеси Маджо по време на протестите

Озадачаващ разговор влезе в живото излъчване на Христо Иванов от протеста в неделя вечерта. Докато лидерът на "Да, България" протестираше около палатковия лагер на Орлов мост и излъчваше подвизите си на живо в социалните мрежи, към него се приближи негов съратник и поиска да се фотографира с н...

News image

Няколкостотин души на 31-вия ден на протести в София, буря отнесе палатки, разпънати на площад “Независимост”

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар. Триъгълник на властта, предава БНР. Силна буря обаче отнесе част от палатки...

News image

Полина Паунова: Сигналът от МВР не е ли съзнателно търсене на сблъсък? Постановка за оставка ли се подготвя днес?

Извинявам се, ама имам няколко въпроса. Главният сред тях е: Постановка за оставка ли се подготвя днес? Защо питам: ако допуснем, че министър-председателят най-честно твърди, че му става лошо от кръв, то защо днес шефът на СДВР се закани публично да разчисти блокадите на Орлов мост? ...

News image

СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати, отговорността ще се носи от нарушителите на закона

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това каза директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев. Хаджиев подчерта, че за униформените това не е война, както е за протестиращите и ...

News image

БОЕЦ: СДВР има заповед да "отстрани блокадите". Борисов, Гешев, Пеевски и Доган искат да смачкат протестите веднага

СДВР има заповед да "отстрани блокадите". Вероятно ще действат отново през нощта със същата тактика. Или ще я допълнят с внедрени провокатори, които да предизвикат напрежения, размирици и агресия вътре в блокадите и сред протестиращите, за да дадат формален повод на полицията и жандармерията...

News image

"Искаме Доган да уволни Борисов". Почетният председател на ДПС им пожела успех

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе на оградата на летния си сарай в парка "Росенец", за да разговаря с протестиращите на плажа до имота. В момента там се провежда демонстрация, наречена "Dogan Saray Beach Festival", която е част от протести в цялата страна. Събитието бе орг...

News image

Нападателят на Полина Паунова не е от НСО, но дали не е близък с охраната на Валентин Златев?!

Нападателят на Полина Паунова, който отне два пъти телефона на журналистката, не е от Националната служба за охрана, заявиха от МВР. Фейк се оказа информацията, че е бил в екипа на охраната от НСО при посрещането на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. Обаче дали не е близък с охра...

News image

Объркаха бияча на журналисти от конференцията на ГЕРБ с гард, охранявал Юнкер

Кадър на мъж, нaпaднaл журнaлиcти нa кoнфeрeнциятa нa ГEРБ преди ден, поразително прилича на бодигарда, охранявал Жaн-Клoд Юнкeр по време на негово посещение в България. Това твърди "Eврoкoм". Според сайта на телевизията cнимкaтa, направена от Вeceлин Бoришeв e oт мeрoприятиe нa ГEРБ пр...

News image

Няма да има оставка през септември. Коалиционният съвет бламира Томислав Дончев, ще подаде ли оставка?!

Коалиционният съвет бламира вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че оставка на правителството може да има в края на септември, а най-добре - веднага. Ще подаде ли оставка след бламирането или заедно с Бойко Борисов играя някаква двойна игра скофтия? Или Кристалина Георгиева не дава н...

News image

Валери Симеонов: Няма вариант за оставка през септември, правителството остава до края на мандата, премиерът също

Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет. Това съобщи за NOVA Валери Симеонов, който тази сутрин участва на коалиционен съвет при премиера Борисов. "Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас....

News image

Борисов проваля протестите с нон стоп разкешване. Когато и зимният се "спихне", пак ще питат "Къде е Сретeн Йосич?!"

Васил Божков загуби първата битка с Бойко Борисов и Делян Пеевски - не успя да свали правитеството в Юлската Жега. "Българско лято" отива към "Българска зима", есента протестите ще бъдат като през август. Втората битка ще е през зимата. Борисов обаче не спира да разкешва - по сто ми...

News image

Борисов няма да си организира атентат, "провокира" го след среща с резидента на ЦРУ с кортеж без авангард от НСО

След "инцидента" с Ренета Инджова написахме, че наред е инсцениран или организиран атентат срещу Бойко Борисов. Версията вече дефилира в сайтове във варианта "Борисов си организира атентат". Всъщност Борисов "провокира" атентат. Миналата сряда в "Евксиноград" Борисов не се срещна с...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов залага капан за президента като патрон на протеста. Подава оставка и прави Фандъкова премиер сега?!

News image

Бойко Борисов залага капан за президента като патрон на протеста. Подава оставка и прави кмета на София Йорданка Фандъкова премиер. Очакваше се, че Борисов ще лансира Фандъкова за министър-председател след изборите. Според източници от ГЕРБ е решил да изненада "патрона". Срещу кмета ...

ТОЯ на Ламбовски бил Мавродиев - прокси на Пеевски, не на Маджо. И на по-големи играчи от боса на "Берлин" в Лихтенщайн

News image

Репликата "Тоя се обадил на Маджо" на Димитър Ламбовски визирала Стоян Мавродиев, сочен за "прокси" на Пеевски, не на Маджо. Всъщност покрай близостта си с Бойко Борисов знаков финансов играч като Стоян Мавродиев, воювал с Иво Прокопиев, е близък и до по-големи корпоративни играчи от Пе...

Борисов не подаде чаканата в понеделник оставка. 50 000 на площада довечера и ще я подаде, само с "Орлов мост" не става

News image

Бойко Борисов не подаде очакваната в понеделник оставка след посланието - "Време е за моите решения" от неделя. Вместо оставка се развихри медиен скандал "Ало, Маджо!", който вкара лидера на "Демократична България" Христо Иванов в интрига с боса на СИК. Какъв ще е отговорът на прот...

ПОЛИТИКА

Юлската Жега на Божков не свали Борисов. Маджо приключи протеста, Радев не може да вдигне юмрук с "Мутри, вън" за СИК

News image

Какво стана с Юлската Жега на Васил Божков, с която щеше да сваля Бойко Борисов? Няма оставка, а инкяр - "Време е за моите решения". Маджо приключи протеста, президентът не може да вдигне юмрук с "Мутри, вън" за СИК. Валерия Велева обяви протеста за яхнат от "мутрите". "Отровното три...

Службите подриват "Мутри, вън" на президента. Как ще свали Борисов след "Хелоу, Маджо" - комбинация на "Митьо Гестапото"

News image

Бойко Борисов този път играе по правилата на истински босове - подривно, диверсантски. Вкарал е чрез службите агентура сред радикалите на протеста. Службите не докладват на президента Румен Радев за тези оперативни комбинации, в които се разкешват хиляди евро на "радикални" фейк протестър...

Милена Фучеджиева: Хелоу, Маджо. Нека си стоят по кръстовищата - шепа хора от цял един народ! Ние също умеем да чакаме

News image

Ако съм на мястото на правителството, няма да пипна палатките. Нека да си стоят по кръстовищата. Нека и да си правят шествията. Така или иначе са шепа хора в контекста на един народ. Трафикът и наглостта са леко досадни, но ние също умеем да чакаме. Това написа във "Фейсбук" писателката и сц...

КИЛЪРИ

US обезпечават Бойко Борисов с оперативна информация. "Тайната среща" в Евсиноград с резидента на ЦРУ договори схемата

News image

Американците не само подкрепят Бойко Борисов, но и обезпечават сигурността му с оперативна информация от техните служби и ЦРУ-фирми за подслушване и проследяване - NSA и The MITRE. Схемата за логистична поддръжка за сигурността на Борисов е договорена на "тайна среща" с резидента н...

Борисов кара от Варна до София без авангард от НСО. Егати "преврата", егати заговорите

News image

Бойко Борисов кара показно без НСО-авангард от Варна до София по двупосочен път. Ако това е "преврат", егати заговорите. Путин не може да си го позволи в Русия, въпреки че го обявяват за самодържец. Не авангард, движението спират от Кремъл до резиденцията "Ново Огарьово". Борисо...

МАФИЯ

"Ало, Маджо!" работи за Пеевски и срещу президента. "Маджо вика Радев" опакова протеста "Мутри, вън!" като "СИК вътре"?!

News image

"Тоя се е обадил на Маджо" на Димитър Ламбовски към лидера на "Демократична България" Христо Иванов се превръща в медиен скандал "Ало, Маджо!" от медиите на Пеевски. Перифразата на "Маджо вика Румен" като "Маджо вика Радев" на Валери Симеонов опакова "Мутри, вън!" като "СИК вътре". ...

"Мутри, вън" - големите мутри и босове са Отвън, Борисов им дава бизнес Отвътре. Който поръча Бай Миле, е бос и "мутра"

News image

Датата 30 юли е знакова. Президентът обяви Бойко Борисов за Мутра, но на 30 юли никой от ДС-кръга около него не го "консултира" за разстрела на Милчо Борисов-Бай Миле през 2004г. Тогава Борисов беше главен секретар на МВР, а поръчката срещу Бай Миле гарантира, че няма да има "мора" за п...

РЕКЛАМА
Банер