АКЦИЯ

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

alt

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец").

alt

Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от предишната си трескава агресивност. Той разбра, че в рамките на отпуснатото време всичко може спокойно да бъде приключено. Ерих реши също, че нито един вражески самолет няма да свали Паул Росман, докато той го прикрива. Паул му показа как трябва да се държи един добър водещ на звено, как трябва да се стреля. Възхищението на Ерих от изненадващите атаки на Росман и неговата снайперска стрелба от далечно разстояние продължи да нараства. Дойде обаче времето, когато Ерих трябваше да лети с останалите асове от 7-а ескадрила. Неговото изучаване на премъдростите на въздушния бой продължи…

Когато на 10 февруари 1943 г. капитан Зомер, командир на 7-а ескадрила, спечели 50-ата си победа, той вече не получи Рицарски кръст[1]. Преди 50 победи на Източния фронт бяха достатъчни за тази награда, но сега изискванията значително се увеличиха. През януари и февруари 1943 г. Рицарският кръст изглеждаше на Ерих просто като невъзможна мечта.

На 27 февруари 1943 г. той спечели втората си победа. Скоро в 7-а ескадрила се появи нова бурна личност. Именно този офицер даде първия тласък за напредъка на Ерих към по-високи постижения. Оберлейтенант Валтер Крупински замени капитан Зомер като командир на ескадрилата. Крупински си оставаше същият усмихнат тигър, който едва бе оцелял при катастрофата в Майкоп. Новият командир на ескадрилата веднага започна да работи по типичния си начин, спечелвайки незабавно уважението на Ерих.

След като Крупински пристигна в Таман, за да се изпробва като командир на ескадрила, поиска изправен изтребител, излетя сам, веднага бе свален и скочи с парашут. Кола го достави до летището, той веднага взе нов Me-109, излетя, свали 2 руски самолета и кацна благополучно. Никой не се съмняваше, че новият командир на ескадрилата е истински тигър. Не му трябваше строга дисциплина, за да накара да му се подчиняват. Ерих веднага се влюби в Крупински.

Следващото изискване на новия командир на ескадрилата беше да му определят воден. Славата му на луда глава летеше пред него и всички унтерофицери единодушно се отказаха от възможността да го прикриват. Паул Росман отиде при Ерих като представител на унтерофицерите.

– Би ли се съгласил да летиш като воден на Крупински, Ерих?

– Защо? Нима унтерофицерите не искат тази длъжност?

Росман изглеждаше малко объркан.

– Старците казват, че е грубиян, но умее да лети. – каза Паул. – Те смятат, че за всички ще е на-добре, ако воденият му е офицер…

Принудителното кацане на Крупински в Майкоп, когато неговият горящ изтребител ​​започна да плюе куршуми във всички посоки, все още беше свежо в паметта на Ерих, когато застана пред този забележителен човек.

– Хер лейтенант, казвам се Хартман. Аз ще бъда ваш воден.

– Отдавна ли сте тук?

– Не, само от три месеца.

– Победи?

– Две.

– С кого още сте летели?

– Най-вече с Росман, но също и с Дамерс, Цвернеман и Гриславски.

– Това са добри пилоти. При нас всичко ще е наред. Благодаря Ви.

Валтер Крупински излезе в запас с чин генерал-лейтенант и сега живее в Нойкирхен-Зеелшайд в Западна Германия. Спомените му от неговата първа среща с Ерих Хартман свидетелстват за изключителната младост на Ерих.

„Той ми се стори просто дете. Беше толкова млад и жизнен. Когато той си тръгна след първата ни среща, аз все си мислех: „Какво младо лице“…

На следващия ден Ерих и Крупински излетяха във въздуха, въпреки че и у двамата бе останало неприятно впечатление от първата среща. Ерих беше сигурен, че лети с див тигър, който не умее да пилотира, а Крупински си мислеше, че е получил като воден някакво пеленаче. Но още първият боен полет промени мнението на Ерих за неговия водещ.

alt

Валтер Крупински

Новият командир на ескадрилата се хвърляше срещу врага като побойник в бар. Той се оказа агресивен и безстрашен пилот, който не само летеше като демон, но и запазваше главата си студена в боя. Слуховете за неспособността на Крупински да лети бяха чиста клевета. Крупински обаче стреляше лошо и повечето от куршумите му отиваха на вятъра[2]. Слабостта на Крупински обаче беше коригирана от точната стрелба на Ерих. Хартман беше снайперист, осенен от Бога още от деня, когато надупчи първия си конус в летателната школа. Заедно Крупински и Ерих образуваха опасна двойка.

Ерих се държеше близо до водещия, когато излизаха на дистанция за стрелба. После намаляваше скоростта и изчакваше водещият да се разкара. Това му даваше няколко секунди, за да даде откос и „да запълни дупките, които Крупи е оставил“. Така Ерих спечели още няколко победи. Скоро те разбраха, че зависят един от друг. Крупински започна да работи с Ерих и не след дълго те буквално си четяха мислите в бой. В резултат тази двойка стана най-добрата в историята на изтребителната авиация.

Когато Крупински тръгваше в атака, Ерих оставаше „да седи отзад“, прикрил опашката на водещия, и да му казва, ако се появи нов вражески самолет. По време на атака на Ерих Крупински се държеше по-високо и му подсказваше как най-добре да маневрира или да се откъсне. Ерих чуваше гласа на Крупински в слушалките си, който повтаряше една заповед отново и отново.

„Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.“

Ерих се опитваше да имитира Росман, атакувайки от голямо разстояние. Процентът на попаденията му хвърляше във възторг халосния стрелец Крупински, но беше ясно, че би било по-добре Ерих да се приближи повече до целта. Както отбелязва Крупински: „Имахме толкова много млади пилоти, които изобщо не можеха да улучат нищо във въздуха, а Ерих се открояваше сред тях със своята точна стрелба от голямо разстояние“.

Тъй като Крупински постоянно наричаше Ерих във въздуха „Буби“, този прякор остана и придружаваше Хартман докрай. Цялата ескадра скоро започна да го нарича „Буби“.

Постоянните забележки на Крупински „Буби, приближи се“ подтикнаха Ерих да намали дистанцията на атаката. Колкото повече се приближи до мишената си, толкова по-ефективен ще бъде обстрелът му.

Ще пропуснат само няколко куршума. Много често под обстрела на няколко картечници от малко разстояние вражеският самолет се преобръщаше. Но още по-често вражеската машина просто избухваше във въздуха. Когато самолетът е улучен по този начин, той никога не се връща.

Скоро Ерих ясно формулира тактиката си за въздушен бой, от която не отстъпи нито крачка. Тази вълшебна формула звучеше така: „Видях – реших – атакувах – измъкнах се“. В по-разширена форма тя може да бъде представена по следния начин: ако си видял врага, реши дали е възможно да го атакуваш изненадващо; атакувай го; веднага след атаката се откъсни; откъсни се и ако те е забелязал, преди да удариш. Изчакай да атакуваш противника в удобни условия, не позволявай да те въвлекат в маневрен бой с противник, който те вижда. Стриктното спазване на тези принципи направи Ерих Хартман най-добрият ас в света.Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с  Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

alt

Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

[1] Интересно е да се сравнят наградите в Луфтвафе и съветските ВВС. Със заповед на Сталин от 19 август 1941 г. се въвежда норма от 10 свалени самолета за званието Герой на Съветския съюз. Освен това се дават и парични премии. В Луфтвафе парични премии за свалени самолети на противника няма. – Бел. прев.
[2] Независимо дали Крупински е стрелял добре или зле, към края на войната е свалил 197 самолета при 1100 бойни полета. – Бел. авт.

Източник: Клуб Z

 
АКЦИЯ
News image

Пеевски и Доган не искат избори, ББ им харизва хазарта. Ако БСП и президентът не свалят кабинета, ГЕРБ печели с разлика

Депутатът от ДПС Хамид Хамид, сочен като лидер на фракцията "Пеевски" в ПГ на Движението и "говорител" на Делян Пеевски, заяви, че няма алтернатива, която да поеме властта в момента. Това е отговорът на Делян Пеевски срещу акцията на Васил Божков със заявката за протести на агитката на ...

News image

Хамид Хамид: Факт е, че няма алтернатива, която да поеме властта в момента

"Нямам представа дали Ахмед Доган и Делян Пеевски имат частна охрана. Нашето предложение е всеки охраняван от НСО да си плаща.  Не виждам пречка да се предостави или дари личен автомобил, с който да бъде охраняван някой. От ДПС сме готови да предоставим такива автомобили. Не виждам и пречка ...

News image

Дясната ръка на Вучич: Сърбия е застрашена от Великобългарската идея! Милован Дрецун обвини София, че шпионира Сърбия

Един от най-близките сътрудници на сръбския президент Александър Вучич, председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, направи ново скандално обвинение срещу България. В проправителствената телевизия “Хепи” Дрецун на няколко пъти повтори, че властите в София р...

News image

Искал да остане на власт ли? Не, Путин се чуди как да я напусне без рискове

Нова година, нов късмет. В посланието си за 2020 г. пред Федералното събрание Владимир Путин даде заявка за предстоящи промени в руската конституция. Но въпреки многото коментари, че с това Путин цели да остане на власт завинаги, намерението му е точно обратното. Той всъщност чертае пътна ка...

News image

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

News image

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

News image

Появились фото обломков Boeing 737. Детали корпуса, пробитые поражающими элементами российской ракеты 9М330 ЗРК "Тор"

Офис президента опубликовал фотографии обломков обломков самолета Boeing 737 МАУ. Журналист Юрий Бутусов со ссылкой на источник в комиссии по расследованию катастрофы, написал в Facebook, что на снимках – улики попадания ракеты. По его словам, следователи считают, что ракета п...

News image

Украинский «боинг» сбили иранцы? Как это могло произойти? Что не так с иранской версией о технических неполадках?

Представители американской разведки 9 января сообщили, что самолет «Международных авиалиний Украины», разбившийся в ночь на 8 января около аэропорта Тегерана, был сбит (скорее всего, по ошибке) иранским расчетом ПВО. Об этом же сообщила исследовательская компания IHS Markit. Источники авиаци...

News image

CNN: украинский самолет был сбит двумя ракетами

Разведка США считает, что разбившийся под Тегераном 8 января украинский самолет был сбит не одной, а двумя иранскими ракетами ПВО. Об этом сообщает телеканал CNN со ссылкой на информированных сотрудников американской администрации. В Вашингтоне полагают, что воздушное судно попало под по...

News image

СМИ: иранские ЗРС по ошибке сбили украинский авиалайнер

ТАСС, 9 января. Украинский авиалайнер, разбившийся в среду в Тегеране, могли по ошибке сбить иранские зенитные ракетные системы (ЗРС), считают представители разведки США и Ирака. Об этом сообщил в четверг журнал Newsweek со ссылкой на три источника. Как рассказали изда...

News image

Путин с борта ракетного крейсера наблюдал за учениями у берегов Крыма

СЕВАСТОПОЛЬ, 9 янв - РИА Новости. Верховный главнокомандующий Владимир Путин наблюдал за ходом совместных учений Северного и Черноморского флотов в Черном море с борта ракетного крейсера Северного флота "Маршал Устинов". В Черном море в четверг проведено совместное учение Черноморс...

News image

Илиян Василев: Борисов бе нужен на Ердоган и Путин, за да легитимира ”Турски поток”

Борисов е единственият човек от страна на членка от ЕС. Той легитимира проекта ”Турски поток”. Цялата концепция за „Турски поток“ е една схема, в която проектът да бъде реализиран през България, за да може ЕС да не го блокира. „Газпром“ трябваше да се крие...

News image

Васко Начев: България единствена от ЕС присъства на церемонията в Истанбул, това е знак

Убеден съм, че ще има последствия след церемонията по откриването на Турски поток. Няма как България единствена от целия ЕС да присъства на  церемонията  в Истанбул това да не е знак. Президентът Ердоган засегна теми, които са несъвместими с темата на церемонията. Това заяви енергийният експ...

News image

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, ...

News image

Тръмп: Няма пострадали американци при ракетната атака на Иран, има минимални щети. Няма загинали иракчани

Докато съм президент на САЩ, никога няма да бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това обяви Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията след ракетните атаки на Иран по американски бази в Ирак, съобщават световни агенции. Той обяви, че няма пострадали амер...

News image

Борисов разговаря на четири очи с Ердоган, благодари за поканата за откриването на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов разговаря на четири очи с президента на Турция Реджеп Ердоган. Борисов е в Истанбул за откриването на газопровода "Турски поток". В началото на двустранния разговор Борисов благодари за поканата, съобщава "Фокус". Това е поредната двустранна среща между двамата...

News image

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриват "Турски поток". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриват газопровода "Турски поток!". Церемонията на брега на "Златния рог" ръководи държавният глава на Турция. Форумът е в конгресния център „Хал...

News image

Вучич пред Борисов: И сърбите ще наричат потока "Балкански"!

Напрегнатият ден на премиера Бойко Борисов в Истанбул започна със среща с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата лидери са в Истанбул за тържественото откриване на "Турски поток". Борисов подчерта, че в България продължението на газопровода ще се нарича "Балкански поток" и ...

News image

Бойко Борисов кацна в Истанбул. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов кацна в Истанбул, посрещна го посланик Надежда Нейнски. Министър-председатеят е в турския мегаполис за откриването на газопровода "Турски поток". В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на ...

News image

США готовят меры в ответ на удары Ирана по американским базам в Ираке

Москва. 8 января. INTERFAX.RU - Решение об ответных мерах на ракетные удары Ирана по американским военным базам в Ираке будет принято на основании полной оценки ситуации, заявил сенатор Марк Рубио. "Мне сообщили о прямых атаках КСИР (Корпус стражей исламской революции - ИФ) с применением...

News image

СМИ: Американский самолет уничтожен в ходе нападения Ирана. «Где были Patriot?»

По данным издания «Аль-Маядин», один из самолетов был потерян, находясь на взлетно-посадочной полосе авиабазы Айн-Асад, которая расположена в Ираке. Указывается, что он был уничтожен ракетой, запущенной с территории Ирана. Согласно сведениям, представленным Корпусом стражей исламской рево...

News image

Бойко Борисов: "България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис"

„България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис“, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.  „Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите&...

News image

Експерт за „Балкански поток“: Разходите - сигурни, приходите - не

Разходите за „Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не са, заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Той коментира темата преди днешната церемония по откриването на „Турски поток“ в Истанбул, на която ще присъства и премиер...

News image

Борисов: Ще искаме от САЩ по-изгодни цени на втечнения природен газ за България

В края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.  Това обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която участва във формата н...

News image

"Нова фаза в нашите отношения". Борисов и посланик Мустафа откриха Стратегическия диалог България - САЩ

САЩ смятат България за стратегически партньор и съюзник, връзките между двете страни са силни и ще се работи, за да станат те още по-силни. Това каза Матю Бойс, секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста. Той е в България за Първата сесия на Стратегическия ди...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Васил Божков: "Малко са тръгнали безпардонно. - Ами – случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така."

News image

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от бизнесмена Васил Божков. Валери Симеонов обяви, че е п...

Делян Пеевски стопира акцията на Васил Божков с агитката на "Левски", купува клуба?! Службите канят тарторите "на кафе"

News image

Делян Пеевски е задействал ресурса си в службите, за да провали акцията на Васил Божков с агитката на "Левски". Оперативни вече са поканили тарторите "на кафе". Междувременно в кулоарите на парламента плъзна слух, че Пеевски подготвя оферта за купуването на клуба. Публична тайна е,...

Какво става по златната ос Доган-Пеевски-Божков?

News image

Какво става по златната ос Доган-Пеевски-Божков? Този култов въпрос май е и ключов, за да се осмислят странните събития, които се разиграват днес в нашата мила родна страна. Информацията, разбира се, е повече от оскъдна, но някоя и друга златна капка от нея, касаеща събитията зад кулисите до...

ПОЛИТИКА

Защо Бойко Борисов не вдига телефона на Васил Божков?! А кой искаше да "превземе София" с Мая Манолова?!

News image

Бойко Борисов не вдигнал телефона на Васил Божков, заявява бизнтесменът в интервю за "Свободна Европа".   "- Опитахте ли се да говорите с премиера Борисов от миналата седмица насам? - Опитах се, но не ми вдигна. - Затова ли изпращате феновете? - Ами ако и на тях не им реаги...

Божков обвърза промените в хазарта със съдбата на "Левски", а феновете поискаха среща с Борисов

News image

Нове холдинг" на Васил Божков разпространи позиция срещу "некомпетентните политици". Повод за размяната на реплики стана проектозакон, който предвижда забрана на частните лотарии, които пък се контролират от Божков. „Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непоз...

От клуба на привържениците на "Левски" искат среща с Борисов след разговора с Васил Божков

News image

Запалянковци на "Левски" от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че искат среща с министър-председателя Бойко Борисов. Феновете твърдят, че не проявяват загриженост към частни икономически, финансови или политически интереси. Решението им идва ден след срещата с Васил Божко...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер