АКЦИЯ

Марк Гелеоти: Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", иска ролята на "баща на народите"

alt
- Владимир Путин обяви промени в Конституцията, които засилват позициите на премиера и парламента. Правителството на Дмитрий Медведев незабавно подаде оставка, а Путин веднага назначи нов премиер. Вие сте автор на книга за Путин. Как гледате на случилото се? Путин търси начин да се задържи на върха на властта и след 2024 година, а сегашната Конституция не му позволява да се кандидатира отново?
 
- Той постъпи точно така, както прогнозирам в книгата си. Путин е уморен от ежедневното управление на страната и иска през 2024 година да напусне сегашния си пост. Събитията в света ще продължат живо да го интересуват, но той с голямо удоволствие би предал на някой друг грижите за руските пенсионери, за руската инфраструктура. 
Но Путин не се готви да се отдаде на почивка, да се откаже от властта, която му позволява да се намесва всеки път, когато това му е необходимо.
Част от президентските пълномощия той прехвърля върху премиера, за да балансира двата поста и да ги използва един против друг. При това за себе си той е определил нова конституционна роля — своего рода "баща на народите". 
Сега му остава само да си намери приемник за президентския пост, на когото може да се довери.
Това е най-трудната част от всички промени. 
Ясно е, че в Русия се опитват да намерят някой, който не влиза в сегашния кръг на "първите лица на държавата". 
Новият премиер Михаил Мишустин е компетентен бюрократ, но не е този кандидат, който би могъл да смени Путин. Президентът, по същество, търси собствения си Путин. 
Когато неговият предшественик Борис Елцин го избра за поста премиер, а след това го направи наследник на президентския престол, това изненада мнозинството. Защото практически никой не познаваше Путин преди това.
Но Елцин и тези, които са му предложили Путин, са го избрали заради това, че е умен, твърд, деен човек, и от него се очаквало да бъде лоялен към Елцин. 
Може би, след година или две Путин ще намери такъв човек и за себе си. Няма съмнение, че търси.

- Вашата книга за руския лидер се казва "Трябва да говорим за Путин: В какво се заблуждава Запада"? Докато пишехте открихте ли собствените си заблуди по отношение на Путин?

- Да, но не докато пишех книгата, а преди това, през 2014 година. Аз не мислех, че Путин ще извърши анексирането на Крим, защото не разбирах, че той се е променил.
Независимо от всичките му резки националистически изказвания, по време на първия и втория президентски мандат той оставаше като цяло прагматичен политик, който не би извършил подобно нещо. Но по време на третия му мандат, той се съсредоточи върху идеологията, върху формирането на своето "историческо наследство" и положението на Русия в света. И тогава той нахлу в Крим.

- Защо от прагматизъм той премина към идеология?

- Мисля, че тук роля имат два фактора. Той е все по-загрижен за собственото си наследство и стана крайно нетърпим към критика. Това се случва с мнозинството авторитарни лидери, които дълго остават на власт.
Втората причина е, че, според него, Медведев, който тогава беше президент, изгуби Либия. Той не посмя да се опълчи на Запада в схватката за Муамар Кадафи, и САЩ се възползваха от това. Те свалиха верния съюзник на Кремъл, като оглавиха операцията. От тогава Путин е дълбоко убеден, че руските интереси трябва да се отстояват "желязно".

- А каква, според Вас, е главната заблуда на Запада спрямо Путин?

- През 90-те години ние не отделяхме достатъчно внимание на Русия, подценихме я и това спомогна за формирането на условия за идването на власт на Путин. В началото на 21 век ние не възприемахме Путин и Русия сериозно. Това го вбеси и доведе до сегашната криза. 
След 2010 година ние трескаво се опитваме да наваксаме всичко това. Путин ни се представя като геополитически "разбирач" и източник на голяма част от нашите проблеми: влияе върху нашите избори, нахлува през чуждите граници, когато си поиска, влияе на международните събития от Северна Африка до Венецуела и винаги печели. Макар че, много често, неговите успехи са несъществени.

- На какво се дължи тази погрешна интерпретация?
 
- Донякъде това се дължи на традиционните стереотипи по отношение на Русия, отчасти защото Западът преживява криза на идентичността и легитимността и просто му е удобно да обвини за някои от проблемите си Путин. Кремъл, на свой ред, приветства това, защото така се създава образ на Русия като много по-силна и влиятелна държава, която представлява по-голяма заплаха за останалите, отколкото е всъщност.

- Защо решихте да пишете книга за Путин? С какво Ви привлича той?

- Не мисля, че "привлича" е подходяща дума, доколкото не го намирам за симпатичен човек. 
В много отношения, обаче, той се превърна в икона на Русия, а на Запад той е толкова обсъждан, че ми се стори, че е важно да бъде отделена реалността от митовете за него. 

- В книгата си пишете, че Путин разбира: обединеният Запад почти във всичко е по-силен от Русия. Но също така Путин знае кои са слабите ни места: нашата общност е изградена от крехки демокрации. Вие пишете, че неговата цел е да ни раздели, деморализира, скара, и в това състояние, ние ще сме съгласни да преговаряме с него без да можем да му се противопоставим. Доколко са успешни тези усилия на Путин?

- Не много. Няма да твърдя, че дезинформацията и подкрепата за екстремизма от страна на Русия са напълно безплодни. Но ако следите руските кампании за влияние, такива, като например, опитът да се повлияе на френските или германските политици, се вижда, че засега те са неуспешни. 
Те само правят нашите вече съществуващи проблеми още по-големи. Путин не притежава вълшебна власт над нашите умове, но с помощта на армията си наемни тролове и онлайн медии руснаците правят всичко възможно да изострят нашите конфликти и спорове довеждайки ги до крайност.

- Каква е главната гоеполитическа цел на Путин? Възстановяването на съветската империя? 

- Не, неговата цел е да принуди света да се отнася към Русия като към силна държава. Путин, който мисли в категориите на XIX век, свързва това с възможността да създава сфера на влияние, да участва във всички важни международни дискусии и да притежава правото да игнорира международните закони и норми, когато това му е изгодно.

- Но как тогава ще обясните експанзионистката политика на Русия в Украйна, окупирането на част от територията на Грузия, намесата в Прибалтика? Какво, ако не създаване на империя е това?
 
- Ако изключим Крим, който почти всеки руснак смята за руски, според мен, става дума за желание да разполага със сфера на влияние, така че Русия да бъде заобиколена от страни, включително Украйна и Грузия, които Москва не управлява директно, но които признават нейния авторитет и зависят от нея. Москва поддържа сепаратистките региони в Грузия и се намесва в събитията в Украйна не защото иска да присъедини тези райони, а защото иска да ги използва за натиск върху централните власти в Тбилиси и Киев. Става дума за власт, авторитет, установяване на порядки.

- Покойният американски сенатор и експерт по Русия Джон Маккейн веднъж каза, че в очите на Путин вижда три букви: КГБ. Отразява ли се миналото му в спецслужбите върху работата му на президент?


- Да, той предостави на спецслужбите редица правомощия, необичайна автономия, което ги стимулира за агресия и в Русия, и в чужбина. На техните ръководители Путин има повече доверие отколкото на другите институции, а те се възползват от това, знаейки, че могат да влияят върху мнението на президента.
Нерядко те му рисуват картина на агресивен свят, изпълнен със заговори, разказват му, че Западът иска да унищожи Русия и с това трябва да се борят. Един руски дипломат ми призна, че Путин много по-охотно вярва на информацията за събитията в чужбина, получена от контраразузнаването, отколкото на професионалния анализ на МВнР. И това действително е така.

- Как Западът трябва да възприема Путин?

- Мисля, че най-накрая трябва да признаем, че политиката на Путин спрямо Запада е ръководена от емоции. Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", който не просто е израснал в СССР, но и е изградил кариерата си, формирайки своя мироглед в съветската империя. Разпадът на СССР внася в живота на Путин хаос и неопределеност, които след това се трансформират в злоба и усещането, че с неговата страна са постъпили "нечестно".
Има едно старо правило на външната политика: да говориш мирно, но да държиш дебела тояга в ръцете си. 
Изглежда, европейците действат често наопаки: гръмко критикуват Москва, а след това изваждат от джоба си тънка пръчица. 
Западът трябва да смени този подход.

 

Интервю на Ондржей Кундра, сп. Respekt, Чехия

Превод: Faktor.bg

 
АКЦИЯ
News image

Румен Радев осребри "Росенец". Христо Иванов го направи лидер на протеста, ще опита да се дистанцира с екшън пред Сарая

Христо Иванов набута Десницата за втори път след местните избори в сценарий с БСП, за да си отмъсти на Бойко Борисов. Десницата рискува много със залепването си с БСП - заедно за Радев, но на изборите всеки е за себе си. Радев осребри акцията в "Росенец". Христо Иванов го направи л...

News image

Две хиляди протестират: "Оставка, Гешев е позор". Не скандират "Долу хунтата!" и "Оставка, Боко!" - как ще ги свалят

Почти два милиона столичани, но само две хиляди десни софиянци на "Орлов мост" скандират "Оставка, Гешев е позор". И? Никой не скандира "Долу хунтата!" и "Боко, мутро, оставка!" Така няма да свалят хунтата. Сърбите не се разхождат до "Калемегдан", атакуват Скупщината - корав проте...

News image

Опозицията на Корнелия Нинова се обяви против "анонимните позиции" в подкрепа на Румен Радев

Националният съвет на БСП да се събере спешно тази неделя, за да обсъди и новата политическа обстановка в страната след акцията на прокуратурата в президентството. Това са поискали 72-ма от членовете му, които днес са внесли подписка в деловодството на "Позитано" 20. Очаква се Изпълнителното...

News image

Прокуратурата започва проверка на строежите в парк „Росенец“, прочут с "летните сараи" на Доган

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по до...

News image

Вучич: Проруски сили стоят зад протестите в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е готов да отстъпи и утре в Белград да не се въвежда полицейски час за почивните дни, но добави, че в столицата ще се наложат по-твърди мерки. Във вчерашното си изявление той каза, че демонстрациите в Белград не са само свързани с "хулигани"...

News image

Конна полиция разпръсна протеста в Белград, но не посегна на трикольора. Сърбите щяха да подпалят резиденцията на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви полицейски час и в Белград, Нови Сад и Ниш избухнаха масови протести. Ако в Сърбия охранители на резиденцията на Вучич бяха захвърлили националното знаме, щяха да я подпалят. И на другия ден милион сърби щяха да маршируват в Белград...

News image

Напрежението в Сърбия ескалира. Остри сблъсъци с полицията, хора с маски скандират: Вучич, ходи си!

Втори ден продължиха протестите в Сърбия, изразяващи народното недоволство срещу затягането на ограничителните мерки за овладяване на коронавирусната зараза. Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха в Белград, Нови Сад и други ...

News image

Николай Марков: Това не е мутренско поведение. Не съм видял мутра да поругава така знаме

Още онзи ден казах, че тези служители са от НСО. Някои не са били от охраната на Доган, после влязоха. Това е най-добрият вид на държавните гардове. И по-зле изглеждат. В МВР е същото. Аз в този вид тези хора не бих ги приел и на черешова градина. Това е така от 25 години. Това каза по ...

News image

НСО: Не отричаме и не потвърждаваме съпричастност на наши служители към вчерашната случка

"Не мога да потвърдя нито да отрека съпричастност на наши служители към вчерашната случка на плажа край Росенец".Това заяви за Епицентър.бг говорителят на НСО Веселин Нинов. Той подчерта, че няма промяна в позицията на службата от вчера. А тя е, че продължават да не потвърждават, че техни ...

News image

КОЙ посочва президента Румен Радев като "топ шпионин на Решетников и Путин"

Многоходовката срещу президента Румен Радев стигна и до класиката в жанра - "шпионска афера" на "Дондуков"2. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента, е нарочен, че е получавал нерегламентирано класифицирана информация, която предавал на чужда служба. Партньорски...

News image

Юлската Жега пак при президента заради "държавна измяна". Вадят шпионска афера на "Дондуков"2. Само за Борисов няма Жега

След "президентските чатове" Юлската Жега налази за ден Летния Сарай, но отново се пренесе при президента Румен Радев. ПИК извади "шпионска афера", в която бил намесен о.р. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента. Служители на Държавна агенция "Разузнаване...

News image

Никаква "жега за Борисов", Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Десните работят на макс за Бойко Борисов

Фейсбук опозицията се надяваше на яка Юлска Жега за Бойко Борисов и падане на правителството. Вместо "жега за Борисов" след акциите с чатовете на президента Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Христо Иванов е тв звезда след акцията в "Росенец" - излиза от една телевизия и влиза в...

News image

Васил Божков показа "свидетеля, когото не могат да заглушат"

Божков неведнъж е прекъсвал наши срещи, за да отиде на среща "с Влади". Разговорите ни продължаваха в колата на път за министерството. Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобов...

News image

Бойко Борисов: Лъжа е, не съм ходил в летните и зимни сараи на Доган. Не съм договарял управление на ГЕРБ с ДПС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не е посещавал почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да обсъжда политически сделки, в т.ч. и управление на ГЕРБ с ДПС. По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпратийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росене...

News image

НСО "отказва да бъде въвличана в политически акции". Изпълнителната власт решава кой да бъде охраняван

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обек...

News image

Собянин си вдигна рейтинга след потопа, фейсбук в Москва избухна гневно и няма оставка. Няма да има оставки и в София

Колкото кметът на Москва Сергей Собянин подаде оставка след поредния потоп в Москва, толкова и на Бойко Борисов ще му стане "жегаво" от потопена метростанция. Фейсбук опозицията в Москва избухна гневно и няма оставки - нито на Собянин, нито на замовете, нито дори на шеф на отдел. ...

News image

Шторм потопи метрото в Москва, улиците реки. Путин спечели вота и с "хиперзвуково ресто" насочи потопа към Борисов

Шторм потопи метрото в Москва на 20 юни, улиците реки, таксита плават като яхти. Три станции на метрото бяха затворени, руските столичани си пускаха клипове във фейсбук. И? Путин спечели референдума и с "хиперзвуково руско ресто" - тайно метео оружие насочи потопа към Бор...

News image

Юлската Жега се изнесе при елините, летен порой потопи метрото в София. Борисов на власт, Божков прави партия

Жегаво е през юли, обичайно - протестърите са край климатиците и във фейсбук. Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе при елините - и топ компромати откъм Дубай все още не идват. Летен порой потопи метрото в София. Протестърите пак са край климатиците и във фейсбук, а Борисов на вл...

News image

Продължават извънредната обстановка. Юлската Жега за Борисов се изнесе към Гърция, с кого ще прави партия Божков?!

Продължават извънредната епидемична обстановка до края на юли. Няма протести пред МС срещу продължаването на "обстановката". Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе към Гърция. Жегата е само във фейсбук и няколкото опозиционни сайта. С кого ще прави партия Божков и ще сваля Ху...

News image

Преднината от 9-10% може да се потвърди, ако Борисов извади кеш на макс. Цветанов и десните ще дърпат вот от ГЕРБ

ГЕРБ вероятно ще победи БСП на парламентарните избори, но едва ли ще е с 9-10% разлика. БСП винаги вади на изборите "скрит вот", когато не пада от власт и не играе факторът "Пеевски". Цветан Цветанов ще дръпне членове, симпатизанти и избиратели от ГЕРБ. Десницата също ще отнеме вот...

News image

След победата в Шумен Корнелия Нинова атакува във Варна. Фракцията "СИК" в БСП-Шумен надделя на групата на Димитър Дъбов

Корнелия Нинова извади от играта Димитър Дъбов, един от знаковите апаратчици в БСП, който беше един от организаторите на  бламирането й на пленума. Подкрепеният от него кандидат за градски лидер на партията в Шумен загуби вота, а Дъбов няма да е делегат на конгреса. "Това е историчес...

News image

Божков отнема протестен вот от другите проекти, работи за нов мандат на Борисов. Само инкасо за 67 млн може да го свали

Вместо да изкара доказателства за мегакорупция на Бойко Борисов и да го свали, Васил Божков ще отнеме протестен вот от другите проекти с "Българско лято". Божков работи за четвърти мандат на Борисов. "Царската" вълна няма как да се повтори - Костов беше "стегнал коланите", Борисов приби...

News image

Васил Божков към българите в България и чужбина: Третата национална катастрофа е факт

Обръщам се към всички българи. Към тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина. Третата национална катастрофа е факт. Това написа Васил Божков във фейсбук след видеоизявление. Вижте още какво пише Божков за пректа "Българско ...

News image

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

News image

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов и Пеевски държат компромат срещу Радев чрез ДАТО в разработка за шпионаж?! ГРУ прихваща доклади на ДАНС И ДАР

News image

Президентът Румен Радев е попаднал в СРС, докато уговаря версията на съветника си по сигурност и отбрана Илия Милушев за нерегламентирано използване на документи с най-висока степен на класифицираност извън президентството, заявиха източници от службите. СРС-то е регламентирано и обслуж...

Сайтове "про Пеевски" с Ресто за Радев. Въпреки че не скочи на Пеевски, който му прати Гешев, с "Вън мутрата от "Берлин"

News image

Американците не са сгрешили - Румен Радев е лидер. Обаче лесно се скача на "мутрата Борисов", който пак ще се прави на "миротворец". Обаче нещо за Пеевски и Доган - там е ДЖИХАД, що не избухна Радев с "Вън мутрата от Берлин!"?! Пеевски е боец, не е "миротворец". Часове, след като п...

Аре, силни-вилните за пачките, що не скачате за Сарая. Атакуват Боса, Боко е "Добро утро". Рухне ли Сарая, Хунтата е чао

News image

Летен порой в София - потоп, затворена метростанция за часове. Фейсбук избухна. Потоп в Москва - три метростанции затворени, Путин е велик. Записи, снимки, пачки - Борисов, пардон, Боко Тиквата, е корумпиран тип, лъжец, инкяр, диктатор, водач на Хунта, наркотрафикант.   Бившият бос...

ПОЛИТИКА

Екшън - "радевисти" и "бойковисти" юмрук срещу юмрук. Борисов подава оставка: "Успяхме за ERMII, аре сега - на избори"?!

News image

Бойко Борисов организира контрамитинг заради ERMII - членове и симпатизанти на ГЕРБ ще бранят правителството. Митингът е насрочен за 19 часа - новината за ERMII се чака в 20 часа. Отсреща "радевисти" - ако се сбият с "бойковистите" юмрук срещу юмрук?! Сблъсъкът работи за Борисов - ...

Няма проруски сценарий - щурмоваци на ГРУ щяха да превземат НС като в Скопие. И по ризата на ББ да има кръв като на Заев

News image

Бойко Борисов не е искрен, знае, че няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Румен Радев, но прави препратка с "пуча" в Сърбия, където проруски партийни активисти мачкаха десни лидери и искаха да подпалят Скупщината. Няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Радев. Ако имаше,...

Борисов видя "сценарий" на Христо Иванов и НСО, Пеевски щели да го ликвидат стрелците по Алексей Петров

News image

Хората, които стреляли с гранатомет по Алексей Петров*, били наели апартамент "с пряк изглед", намерена била и схемата, по която искали да ликвидират и Делян Пеевски. Затова той има охрана от НСО. А случилото се на плажа на парк "Росенец" с Христо Иванов и "отблъскването му от НСО е "сценари...

КИЛЪРИ

Радев, кога ще махнеш охраната и на жена ти? Срещу Доган има два опита за разстрел

News image

Силно възмутен от пиар акцията на партийни активисти от позабравената „Да, България“ на Христо Иванов в Росенец, президентът Румен Радев поиска веднага да се свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Чудесно! Президентът отговаря на исканията на „добрите“. ...

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

МАФИЯ

Бойко Борисов е партия със Сретан Йосич под US-патронаж. Маджо излиза от бизнес с Божков, не и с Йоца в трафиците на DEA

News image

"Лейтенанти" на Маджо са поканени от Сретан Йосич на сватбата на негов "лейтенант". Йоца Амстердама вади автомат и стреля, след това си събира гилзите - не си юрка охраната, защото е прави сърбин. Сретан Йосич обаче не изпраща килър да пуца по Бойко Борисов, който да си прибере гилзата ...

DEA пренарежда трафиците, Сретан Йосич в играта "партия" с Маджо?! Акциите в ГД БОП и Сандански обслужват новата схема

News image

DEA пренарежда трафиците по "Балканския път" от Турция, през България, Сърбия и Косово, твърдят източници от службите. Оператор в Турция остава Седат Пекер, бос на турската мафия, който държи трафика с бригади на "Сивите вълци". Неговият "лейтенант" Надир Салифов-Гули Бакински учас...

РЕКЛАМА
Банер