АКЦИЯ

Марк Гелеоти: Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", иска ролята на "баща на народите"

alt
- Владимир Путин обяви промени в Конституцията, които засилват позициите на премиера и парламента. Правителството на Дмитрий Медведев незабавно подаде оставка, а Путин веднага назначи нов премиер. Вие сте автор на книга за Путин. Как гледате на случилото се? Путин търси начин да се задържи на върха на властта и след 2024 година, а сегашната Конституция не му позволява да се кандидатира отново?
 
- Той постъпи точно така, както прогнозирам в книгата си. Путин е уморен от ежедневното управление на страната и иска през 2024 година да напусне сегашния си пост. Събитията в света ще продължат живо да го интересуват, но той с голямо удоволствие би предал на някой друг грижите за руските пенсионери, за руската инфраструктура. 
Но Путин не се готви да се отдаде на почивка, да се откаже от властта, която му позволява да се намесва всеки път, когато това му е необходимо.
Част от президентските пълномощия той прехвърля върху премиера, за да балансира двата поста и да ги използва един против друг. При това за себе си той е определил нова конституционна роля — своего рода "баща на народите". 
Сега му остава само да си намери приемник за президентския пост, на когото може да се довери.
Това е най-трудната част от всички промени. 
Ясно е, че в Русия се опитват да намерят някой, който не влиза в сегашния кръг на "първите лица на държавата". 
Новият премиер Михаил Мишустин е компетентен бюрократ, но не е този кандидат, който би могъл да смени Путин. Президентът, по същество, търси собствения си Путин. 
Когато неговият предшественик Борис Елцин го избра за поста премиер, а след това го направи наследник на президентския престол, това изненада мнозинството. Защото практически никой не познаваше Путин преди това.
Но Елцин и тези, които са му предложили Путин, са го избрали заради това, че е умен, твърд, деен човек, и от него се очаквало да бъде лоялен към Елцин. 
Може би, след година или две Путин ще намери такъв човек и за себе си. Няма съмнение, че търси.

- Вашата книга за руския лидер се казва "Трябва да говорим за Путин: В какво се заблуждава Запада"? Докато пишехте открихте ли собствените си заблуди по отношение на Путин?

- Да, но не докато пишех книгата, а преди това, през 2014 година. Аз не мислех, че Путин ще извърши анексирането на Крим, защото не разбирах, че той се е променил.
Независимо от всичките му резки националистически изказвания, по време на първия и втория президентски мандат той оставаше като цяло прагматичен политик, който не би извършил подобно нещо. Но по време на третия му мандат, той се съсредоточи върху идеологията, върху формирането на своето "историческо наследство" и положението на Русия в света. И тогава той нахлу в Крим.

- Защо от прагматизъм той премина към идеология?

- Мисля, че тук роля имат два фактора. Той е все по-загрижен за собственото си наследство и стана крайно нетърпим към критика. Това се случва с мнозинството авторитарни лидери, които дълго остават на власт.
Втората причина е, че, според него, Медведев, който тогава беше президент, изгуби Либия. Той не посмя да се опълчи на Запада в схватката за Муамар Кадафи, и САЩ се възползваха от това. Те свалиха верния съюзник на Кремъл, като оглавиха операцията. От тогава Путин е дълбоко убеден, че руските интереси трябва да се отстояват "желязно".

- А каква, според Вас, е главната заблуда на Запада спрямо Путин?

- През 90-те години ние не отделяхме достатъчно внимание на Русия, подценихме я и това спомогна за формирането на условия за идването на власт на Путин. В началото на 21 век ние не възприемахме Путин и Русия сериозно. Това го вбеси и доведе до сегашната криза. 
След 2010 година ние трескаво се опитваме да наваксаме всичко това. Путин ни се представя като геополитически "разбирач" и източник на голяма част от нашите проблеми: влияе върху нашите избори, нахлува през чуждите граници, когато си поиска, влияе на международните събития от Северна Африка до Венецуела и винаги печели. Макар че, много често, неговите успехи са несъществени.

- На какво се дължи тази погрешна интерпретация?
 
- Донякъде това се дължи на традиционните стереотипи по отношение на Русия, отчасти защото Западът преживява криза на идентичността и легитимността и просто му е удобно да обвини за някои от проблемите си Путин. Кремъл, на свой ред, приветства това, защото така се създава образ на Русия като много по-силна и влиятелна държава, която представлява по-голяма заплаха за останалите, отколкото е всъщност.

- Защо решихте да пишете книга за Путин? С какво Ви привлича той?

- Не мисля, че "привлича" е подходяща дума, доколкото не го намирам за симпатичен човек. 
В много отношения, обаче, той се превърна в икона на Русия, а на Запад той е толкова обсъждан, че ми се стори, че е важно да бъде отделена реалността от митовете за него. 

- В книгата си пишете, че Путин разбира: обединеният Запад почти във всичко е по-силен от Русия. Но също така Путин знае кои са слабите ни места: нашата общност е изградена от крехки демокрации. Вие пишете, че неговата цел е да ни раздели, деморализира, скара, и в това състояние, ние ще сме съгласни да преговаряме с него без да можем да му се противопоставим. Доколко са успешни тези усилия на Путин?

- Не много. Няма да твърдя, че дезинформацията и подкрепата за екстремизма от страна на Русия са напълно безплодни. Но ако следите руските кампании за влияние, такива, като например, опитът да се повлияе на френските или германските политици, се вижда, че засега те са неуспешни. 
Те само правят нашите вече съществуващи проблеми още по-големи. Путин не притежава вълшебна власт над нашите умове, но с помощта на армията си наемни тролове и онлайн медии руснаците правят всичко възможно да изострят нашите конфликти и спорове довеждайки ги до крайност.

- Каква е главната гоеполитическа цел на Путин? Възстановяването на съветската империя? 

- Не, неговата цел е да принуди света да се отнася към Русия като към силна държава. Путин, който мисли в категориите на XIX век, свързва това с възможността да създава сфера на влияние, да участва във всички важни международни дискусии и да притежава правото да игнорира международните закони и норми, когато това му е изгодно.

- Но как тогава ще обясните експанзионистката политика на Русия в Украйна, окупирането на част от територията на Грузия, намесата в Прибалтика? Какво, ако не създаване на империя е това?
 
- Ако изключим Крим, който почти всеки руснак смята за руски, според мен, става дума за желание да разполага със сфера на влияние, така че Русия да бъде заобиколена от страни, включително Украйна и Грузия, които Москва не управлява директно, но които признават нейния авторитет и зависят от нея. Москва поддържа сепаратистките региони в Грузия и се намесва в събитията в Украйна не защото иска да присъедини тези райони, а защото иска да ги използва за натиск върху централните власти в Тбилиси и Киев. Става дума за власт, авторитет, установяване на порядки.

- Покойният американски сенатор и експерт по Русия Джон Маккейн веднъж каза, че в очите на Путин вижда три букви: КГБ. Отразява ли се миналото му в спецслужбите върху работата му на президент?


- Да, той предостави на спецслужбите редица правомощия, необичайна автономия, което ги стимулира за агресия и в Русия, и в чужбина. На техните ръководители Путин има повече доверие отколкото на другите институции, а те се възползват от това, знаейки, че могат да влияят върху мнението на президента.
Нерядко те му рисуват картина на агресивен свят, изпълнен със заговори, разказват му, че Западът иска да унищожи Русия и с това трябва да се борят. Един руски дипломат ми призна, че Путин много по-охотно вярва на информацията за събитията в чужбина, получена от контраразузнаването, отколкото на професионалния анализ на МВнР. И това действително е така.

- Как Западът трябва да възприема Путин?

- Мисля, че най-накрая трябва да признаем, че политиката на Путин спрямо Запада е ръководена от емоции. Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", който не просто е израснал в СССР, но и е изградил кариерата си, формирайки своя мироглед в съветската империя. Разпадът на СССР внася в живота на Путин хаос и неопределеност, които след това се трансформират в злоба и усещането, че с неговата страна са постъпили "нечестно".
Има едно старо правило на външната политика: да говориш мирно, но да държиш дебела тояга в ръцете си. 
Изглежда, европейците действат често наопаки: гръмко критикуват Москва, а след това изваждат от джоба си тънка пръчица. 
Западът трябва да смени този подход.

 

Интервю на Ондржей Кундра, сп. Respekt, Чехия

Превод: Faktor.bg

 
АКЦИЯ
News image

Прокуратурата ще разпитва и премиера Борисов. Какво пише в "Ел Периодико"

Какво пише "Ел Периодико" В петък в испанския всекидневник El Periodico се появиха публикации, в които се твърди, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко...

News image

Прокуратурата се самосезира за публикация в "Ел Периодико" за пране на пари на Бойко Борисов след призив на "Фрог нюз"

Прокуратурата последва съвета  "Фрог нюз" и се самосезира за "прането на пари и къщата в Барселона" на премиера Бойко Борисов, сега остава разследването да е "истинско", както призовава сайтът, а не да е поредното "изпиране". "Колкото до скандала за „къща в Барселона“...

News image

"Фрог нюз" за "руското ресто": Русия печели милиарди от Борисов. 17 причини да няма хибридна война срещу него

Патологиният начин на защита на Бойко Борисов от едноклетъчни същества в политиката, социологията и медиите премина в следващ етап. От емоционални и сърцераздирателни вопли за „претоплената манджа с къщата в Барселона“, преминаха във водевилни и гротескни изпускания, обидни дори ...

News image

Кольо Колев: Това е претоплена манджа. Борисов да почерпи за пускането на този компромат, постига се обратен ефект

Българският премиер Бойко Борисов трябва да почерпи за комромата с къщата в Барселона, защото ефектът е обратен. Ударът срещу него е толкова некадърен, че си мисля дали не е от някоя партийка. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Кольо Колев. Съмнявам ...

News image

Боян Чуков: Турски кючек в Идлиб около търпението на руснаците

Турците продължават методично да предизвикват руснаците в Сирия. Сирийските правителствени войски стартираха широкомащабна кампания за неутрализиране на джихадистите в провинцията Идлиб. И турската реакция не закъсня. Ердоган се закани, че в Идлиб скоро може да започне голяма турска военна о...

News image

Добрев срещу Нинова. Какво става в БСП преди ключовия лидерски избор

Два месеца преди БСП да гласува за нов председател, в партията вече има осезаемо разцепление. Въпреки че противопоставянията на Позитано 20 не са новост и битки за надмощие се водят често, настоящият избор на лидер се очертава като особено драматичен, защото един срещу друг в него се и...

News image

Москва: Наришкин не е преговарял в ОАЕ за Божков. Фалшивата новина е на Валери Симеонов!

Москва обвини директно заместник председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов в пускане на фалшиви новини, които са плод "на неговото болно въображение, умножено по ниското ниво на неговата компетентност". Реакцията на Русия  след като преди два дни в българските медии и...

News image

Шефът на руското разузнаване Наришкин е бил в ОАЕ. Той ли се застъпва за Божков?

Вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум прие в понеделник директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, и придружаващата го делегация, съобщи Emirates News Agency, цитирана от БГНЕС. На срещата присъстваха шейх Хамдан бин Мо...

News image

Президентът много се е объркал, че ще изведе хората по площадите. Хората излизат на улицата заради икономически проблеми

"Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал". Това каза пред БНР Иван Костов, премиер на България в 1997 - 2001 г., и добави: "Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъ...

News image

Според мен трябва да се преследват първо големите риби и всичко ще се подреди. Няма по-голяма риба от президента на САЩ

Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда. Това каза пред бТВ в предаването "1220 минути" би...

News image

Марк Гелеоти: Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", иска ролята на "баща на народите"

- Владимир Путин обяви промени в Конституцията, които засилват позициите на премиера и парламента. Правителството на Дмитрий Медведев незабавно подаде оставка, а Путин веднага назначи нов премиер. Вие сте автор на книга за Путин. Как гледате на случилото се? Путин търси начин да се задържи на ...

News image

"Газпром" отказва намаление до равнищата на борсовите цени само на България

“Газпром” рискува подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа, научи EURACTIV.bg. Делото може отново да влезе в актуалния дневен ред на ЕК и засяга позициониранет...

News image

Президентът Румен Радев: Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България

„Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. „По Конституция президентът има право да отправя обръщение когато реши и по каквато тема реши”, добави още той. Импийчмънтът няма да...

News image

Задържан е началникът на митническия пункт "Калотина". В ареста са цялата смяна митничари и гранични полицаи

Цяла смяна митничари и гранични полицаи, работещи на граничния пункт "Калотина", са били задържани в четвъртък. Става въпрос за корупция, заяви главният прокурор Иван Гешев. "Сред задържаните е началникът на митническия пункт", обяви обвинител №1. "Има задържани над 30 човека. Цяла...

News image

"Турският сценарий" за военен преврат разработка на службите?! Президентът против уволнението на ген. Цанко Стойков

След публикуването на СРС-тата срещу командира на ВВС ген. Цанков Стойков написахме, че се подготвя уволнението на "генералите на Радев", които ще бъдат посочени като "превратаджии". Десет дни по-късно сценарият "Генералите на Радев готвят преврат" стана медиен хит - Агенция ПИК излезе с ...

News image

Сарайно Ресто. Доган стои зад корпоративно-политическата атака срещу Божков и Радев. Пеевски, ББ и Гешев са изпълнители

"Американското ресто" срещу блеклистнатия в САЩ според Цветомир Найденов хазартен бос Васил Божков минава през Сарая. "Поканете американския посланик" на Цеките е парола. Обаче поканиха Йордан Цонев и той официализира подкрепата на "Берлин", която е публична тайна, за главния прокурор И...

News image

Лъсна US-поръчката срещу Божков. Пеевски и Борисов в операция "Американско ресто" по сочения за "смотрящий на общака"

Преди седмица написахме, че Пеевски върна прословутото "руско ресто" от 600 млн евро през "Турски поток", а заедно с Борисов, Домусчиев и Горанов ще разкеши Божков по "американското". Това ще бъде представено като борба с корупцията, укриването на данъци и прането на пари, която е под е...

News image

Американското посолство: Божков е "гангстер, пере пари". Конфискуват му колекция за 200 млн евро срещу дълг от 500 млн

На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Събрани са доказателства, че Божков е предлагал дар в размер на 10 000 лв. всеки ден на длъжн...

News image

Гешев провокира Божков: Ще направим всичко възможно да приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува

"Не съм запознат с подробности от разследването по Васил Божков, защото не съм наблюдаващ прокурор. Няма да коментирам досъдебно производство. Аз отговарям за целите и стратегиите“, заяви пред репортери главният прокурор Иван Гешев.. „Ще направим всичко възможно, за да си пр...

News image

Васил Божков потвърди версията, че е избяхал от килърите: "Чувствам се застрашен за живота си, опасявам се да се върна"

Васил Божков потвърди версията, че е "избягал от килърите". Бизнесменът рязко "обърна плочата" ат сряда, когато заяви пред медиите, че е готов да се върне в страната, ако бъде призован официално. "Чувствам се застрашен за живота си, опасявам се да се върна в България". Това заяви биз...

News image

И Варна е на протест-2020 замириса на 2013

Стотици представители на малкия и среден бизнес от Варна излязоха на протест, предаде репортер на Moreto.net. Въпреки постигнатото вчера споразумение с Министерството на финансите и отлагането с 6 месеца на спорната Наредба Н-18, варненци подкрепиха БХРА и всички нейни 36 структури по градов...

News image

Васил Божков пред bTV: Този път са решили да ме премахнат. Не мисля да давам отпор на държавата

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко“. Това каза в разговор за bTV бизнесменът Васил Божков. Днес от прокурат...

News image

Ето го и писмото до медиите на Васил Божков. Официална позиция на "Нове Холдинг": Държавата влезе в ролята на "бухалка"

От "Нове Холдинг" излязоха с официално становище повод изявлението на Иван Гешев и седемте повдигнати обвинения срещу Васил Божков. Ето и цялото съобщение без редакторска намеса: Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят прин...

News image

Иван Гешев: "Божков е поредният олигарх, който бяга, но ще го приберем като лидер на ОПГ". Пеевски явно много го иска

"Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно издирване. Васил Божков е обвиняем за ръководител на ОПГ, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп, за подбудителство за престъпление по служба. Отделно е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е на...

News image

Васил Божков: Ако преценят, да ме арестуват. Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал

Не закъсня и потвърждението за контраатаката на Васил Божков, че не е "избягал". "Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал". Това заяви пред БГНЕС Васил Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Къщата с любовницата в Барселона и "прането на пари" няма да съборят ББ. Къде са милиардите от "тайната среща" в Солун?!

News image

Къщата в Солун, естествено, не била на името на Бойко Борисов. И дворецът на Путин в Геленджик не е на негово име - и на Борисов не е. И? Сякаш летният Сарай в "Росенец" е на името на Ахмед Доган. Апартаментите, в които нощува ББ в хотелите на Валентин Златев, и те не са негов...

Как "любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Цветелина Бориславова и банкери-масони могат да почерпят

News image

Манекенката Борислава Йовчева, сочена като "любовницата на Борисов", подмени медийния дневен ред - пусна водата в Перник, положи последната тръба на "Балкански поток" и вкара България в еврозоната. "Любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Президентшата Десислава Рад...

ПОЛИТИКА

Корнелия Нинова: Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Чувам слухове, че едва ли не това е договорка с Кирил. Нищо подобно!

News image

Членовете на партията приемат с въодушевление прекия избор на председател на БСП. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Ние се намираме в състезание. Когото избере партията! Чувам слухове, че едва ли не ...

Испанската преса не е меродавна за Борисов, но сигналите за корупция от Вашингтон са достоверни по презумпция

News image

За да изчистят испанското петно на Бащицата на „Дондуков“ 1 днес БНТ и Нова телевизия мобилизираха леви политолози, припяващи на десните трубадури. С гербаджийски патос ни убеждаваха, че публикацията на „Ел Периодико“, визираща разследване на испанската антикорупционн...

Кой изпържи президента с испанския компромат?! Десари и румнаджии на "Позитано"20 провалят "партийния проект" на Радев

News image

Георги Готев, съветник на евродепутата от БСП Иво Христов, бивша президентска номенклатура, скочи на Бойко Борисов в Брюксел за "къщата и любовницата в Барселона". И наля вода в мелницата на премиера, нарочил пред медиите президента за поръчител на компроматната атака, която била част о...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Руснаците няма да свалят Борисов с "претоплени банички". Колкото двата млилиарда от "Панама пейпърс" свалиха Путин

News image

Руснаците не могат, а и очевидно не искат, да свалят удобния за тях Бойко Борисов с "претоплени банички" като за прословутата "къща в Барселона". Борисов ги обслужва за "Балкански поток", за яхтите в Черно море - удобен им е като "троянски кон" в американски яхър. "Препечатката" на Т...

Божков освободен след намесата на шефа на руската разведка Наришкин. Може да го търсят в Москва, "Мы своих не бросаем!"

News image

Емиратите освободиха Васил Божков след намесата на шефа на рускито разузнаване Сергей Наришкин. Сега могат да го търсят в Москва - "Мы своих не брасаем". Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, научи NOVA. От МВнР коментираха, че не са уведомени за това...

РЕКЛАМА
Банер