АКЦИЯ

Според мен трябва да се преследват първо големите риби и всичко ще се подреди. Няма по-голяма риба от президента на САЩ

alt
Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда.

Това каза пред бТВ в предаването "1220 минути" бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

В България има еднопартийна система. Премиерът и ГЕРБ властват на политическата сцена, има и други партии но не са ефективни. Режимът на Путин в Москва е авторитарен и има огромно влияние в България. Опасявам се Русия да не ползва влиянието си в България за не съвсем демократични цели, подчерта Пардю.

„Организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. Тя беше в период на преход, смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията продължава. Имаше много мафиотски убийства докато бях в България. Аз твърдях, че незабавно трябва да се вземат мерки. Гордея се, че докарахме ФБР, агенцията за борба с наркотиците, допринесохме за съдебната реформа. Тогава мислех, че в България се ловят само дребните риби, казах, че големите риби се измъкват. Имаше намерение да се омилостивят САЩ и западните съюзници, и да се демонстрират действия, когато такива липсват. За съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други не им беше много удобно”, отбеляза Пардю, който бе посланик в България между 2002 и 2005 година..

„Божков е в общественото полезрение отдавна. Божков не е нищо ново за българската сцена, само се чудя защо отне толкова време, но да видим как ще свърши всичко”, каза още Джеймс Пардю.

 Как изглежда страната ни според Джеймс Пардю днес?  Ето интервюто му пред БТВ.

– Здравейте и добре дошли в предаването. Радваме се да ви видим отново повече от 15 години по-късно.

– Много пъти съм се връщал в България оттогава. Винаги се радвам да си поговоря с приятелите си в България. Благодаря ви, Светослав, за поканата да участвам в предаването ви.

– След големите очаквания за общественото оповестяване на първия български гражданин със забрана за виза, очаквахте ли Държавният департамент да обяви името на публично неизвестен съдия? Все пак не е като в Румъния – бившият премиер Настасе или социалистическият лидер Драгня, или пък най-богатият олигарх в Молдова. Тук историята е различна. Защо?

– Светослав, преди всичко, за да мога да бъда директен и откровен, е важно зрителите ви да знаят, че говоря като обикновен гражданин, понастоящем нямам връзка с посолството на САЩ, правителството или някоя политическа партия. Разговарям с вас като обикновен американски гражданин с дългогодишен интерес към прекрасната България.

Според мен много обнадеждаващи неща се случват в момента в борбата с корупцията. Предпазливо оптимистичен съм за енергията в борбата с корупцията. Новият главен прокурор е наредил задържането, повдигнал е обвинения на Васил Божков, който от дълго време е известен, предприема и други действия. Президентът Радев е изразявал позицията си за борбата с корупцията. Посланик Мустафа в посолството на САЩ ясно приема борбата с корупцията като важен собствен проект, има назначен нов съветник по юридическите въпроси, г-жа Ким, с опит в борбата с корупцията, и разбира се, неотдавна и много изненадващо, държавният секретар Майк Помпео обяви името на едно лице, съдия. Не го познавам лично.

Доста е необичайно да се назове името на корумпиран чуждестранен държавен служител. Искам само да поясня – всичко това е обнадеждаващо, но е едва началото. В България от много време е необходима борба с корупцията. Беше проект за мен, докато бях там, беше постигнат някакъв напредък, но недостатъчно и има още много да се постигне и сега.

Цялата тази енергия в борбата с корупцията ме обнадеждава, но ще е от значение, само ако има дългосрочна институционална промяна, устойчива, спазваща върховенството на закона в солидна съдебна система. Обнадежден съм, но и от дълго време съм запознат с България и има някои български политици, които знаят как да направят от нищо нещо.

Преди да съм станал твърде оптимистичен, искам да се уверя, че това ще продължи, ще се институционализира, няма да е само временен акцент върху борбата с корупцията. Не мога да кажа какви са мотивите за всички засегнати страни, но е необходима продължаваща, институционална, организационна дългосрочна промяна.

– Америка наистина ли иска да посочи големите риби или това е изцяло българска задача?

– Не познавам този съдия, вие трябва да ми кажете дали е голяма или малка риба. Вярвам в големите риби. Вярвам, че ако преследваш най-високопоставените, най-корумпираните държавни служители, в правителството или корпорации, в индустрията, че малките риби стават лесен за решаване проблем. Според мен трябва да се преследват първо големите и после всичко ще се подреди, особено ако имаш необходимата правителствена и правна реформа.

Позволете да ви дам пример за голяма риба. Неотдавна, Конгресът на САЩ повдигна обвинение на президента на САЩ за корупционни практики в Украйна. Повдигнаха обвиненията, разпитаха свидетели, проведе се процес в Сената. За съжаление, републиканците решиха да вземат политическо решение и да не свалят от длъжност президента, което можеше да стане. Вместо това избраха да оставят в ръцете на избирателите бъдещето на Доналд Тръмп през есента.

Важно е да се отбележи, че на президента бяха повдигнати обвинения, за които можеше да бъде свален от власт, доказателствата срещу него бяха съкрушителни, но политическо решение го възпрепятства. Няма по-голяма риба от президента на САЩ. Честно казано, се гордея с държавата си, че подвежда под отговорност високопоставени служители. Има и още много, мога да ви дам примери, но да се бориш с най-високопоставените, корумпирани и подриващи демокрацията хора, това е основната задача за България и за САЩ.

– Да се мисли за САЩ като за държава, която ще се намесва и ще решава всичките ни проблеми, е наивно. Но каква е крайната цел на подобна мярка – да се подкрепи българската борба с корупцията, както каза г-н Помпео, или да се продължи всеизвестната битка с Русия на българска почва?

– Вижте, борбата срещу корупцията в България трябва да бъде поведена от българи. САЩ можем да помогнем, да съветваме, да подпомагаме, да предоставяме правна помощ, както сме го правили и преди. Когато бях там, вложихме много средства в съветници, които да разгледат съдебната реформа и други неща.

Можем да направим много, но в крайна сметка зависи от правителството, от народа и от лидерите, избрани от българите, да се борят с корупцията. Това е борба във всяка демокрация, но трябва да бъде поведена от волята на народа и на правителството. САЩ можем да помогнем и, сигурен съм, ще продължим да подкрепяме мерките за борба с корупцията в България, но в крайна сметка зависи от българите.

– Бихте ли обяснили основанието за такова решение? Трябва да е основано на ваши доказателства, например от службите ви, или е в резултат на информация, предадена от българските институции на Държавния департамент или посолството на САЩ в София?

– Вижте, посолството, правителството на САЩ са запознати със случващото се в България. Имаме източници на информация, както всички посолства и представители в България. Активно работим с българското правителство, ако имаме информация, важна за съдебната система, я предоставяме. Не мога да влизам в подробности как я получаваме или каква информация имаме. Но да, имаме информация и тези решения на кого му се позволява да влезе в САЩ или кой бива санкциониран от САЩ, всичко това се основава на солидни доказателства, не на случайни политически решения.

Смея да добавя, че забраната за пътуване до САЩ на лица, свързани с организираната престъпност и корупцията, не е ново за България. Докато бях там, отказахме достъп на десетки души. Различното днес е, че държавният секретар посочи име. Ние никога не сме… Винаги сме били много внимателни относно личната информация на човека, на когото сме отказвали виза, както и за причината.

Но да се отказва виза в България или друга държава, заради корупция или свързаност с организирана престъпност, не е необичайно.

– Бихте ли пояснили? Не назовавате имена, но това държавни служители ли са, политици ли, бизнесмени ли?

– Няма да влизам в подробности. Твърде чувствителна информация е. Не съм представител на правителството сега и със сигурност няма да спекулирам за случващото се в момента в правителството на Щатите. Но ще кажа само, че имаше основание за всяко решение, взето в периода от 2002 до 2005 година за отказ на виза. И много сме отказвали.

– Мандатът ви тук беше по време на пика в публичните убийства на мафията в София. Какво си спомняте?

– Спомням си, че организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. България беше в период на преход от старата социалистическа система към модерна демокрация. Смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията винаги продължава. Да, имаше мафиотски убийства, докато бях в България.

Тогава имаше такава нагласа, че просто е време на преход, с времето ще се промени. Аз я отхвърлих и твърдях, че трябва незабавно да се предприемат мерки. Много се гордея, че, когато бях посланик в България, докарахме ФБР, Агенцията за борба с наркотиците, предоставихме подкрепа на съдебната система за реформата. Допринесохме, колкото можахме, но пак, както казах, зависи от българите.

– Какво съветвахте институциите тук? Чудя се как се е зародил изразът – "В България ловят само дребните риби"?

– Това беше мнението ми тогава. Огледах се какво е нивото на корупцията и на организираната престъпност. Казах, че големите риби се измъкват и е просто политически театър, когато се задържат по-дребни престъпници, а големите се измъкват. Имаше някакво отношение да се омилостивят САЩ и западните съюзници и да се демонстрират действия, когато такива липсваха. За мен беше важно да говоря по въпроса, за съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други, на които не им беше много удобно.

– След случилото се тук, Васил Божков бяга от закона. Това показва ли воля да се преследват по-едри риби най-накрая?

– Господин Божков е в общественото полезрение отдавна. Известна фигура е в България, всеки го знае. Предизвиках малък скандал, когато бях в НАТО, защото отидох на изложение в Брюксел за присъединяването на България към ЕС и не бях разбрал, че Божков го е спонсорирал. Дълго се опитвах да обясня защо бях там. Божков не е нищо ново за българската сцена. Само се чудя защо отне толкова време. Все пак, напредъкът си е напредък, да видим стъпка по стъпка как ще свърши всичко.

– Какво му липсва на обществото ни в момента според вас?

– Винаги търся начини да се подобри демокрацията. Тя постоянно се развива. Според мен има три-четири неща, които по много начини възпрепятстват напредъка на България. Първото е нещо, за което сме говорили в предаването – нивото на корупция и организирана престъпност в България. Организираната престъпност не е толкова видима, колкото бе по мое време, но все още я има.

Също така ме притеснява липсата на свободна и независима журналистика в България. Според мен е твърде близка до правителството, не е съвсем свободна и независима, не е неудобна. Без такава, не се търси отговорност от висшите държавни служители, така че се надявам в бъдеще да се развие по-свободна и независима медийна среда в страната.

Още нещо, което ме притеснява в България, е че е еднопартийна държава. Министър-председателят и ГЕРБ властват на политическата сцена. Има и други партии, но не са точно ефективни опозиционни партии, нямат голям потенциал да свалят правителството. Липсата на политическа конкуренция в страната ме притеснява.

И още нещо ще добавя, а именно българската енергийна независимост. Редица посланици са работили по въпроса и то с основание. България почти изцяло зависи от Русия за енергията си и според мен това дава на Русия влияние, което може и да е добро, а може и да не е.

Въпросът е, че режимът на Путин в Москва е покварен и авторитарен и имат огромно влияние в България чрез енергията и в други отношения. Добрите отношения с Русия са естествени и може да бъдат продуктивни, но се опасявам Русия да не използва влиянието си в България за не съвсем демократични цели.


Визитка: Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България.
През 90-те години Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна.
Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение.
Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.
Джеймс Пардю е посланик в България между 2002 и 2005 година. Една от най-запомнящите се фрази на американския дипломат е, че у нас "се ловят само дребните риби".

 
АКЦИЯ
News image

Извънредна обстановка до края на юли. Юлската Жега за Борисов се изнесе към Гърция, с кого ще прави партия Божков?!

Продължават извънредната епидемична обстановка до края на юли. Няма протести пред МС срещу продължаването на "обстановката". Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе към Гърция. Жегата е само във фейсбук и няколкото опозиционни сайта. С кого ще прави партия Божков и ще сваля Ху...

News image

Преднината от 9-10% може да се потвърди, ако Борисов извади кеш на макс. Цветанов и десните ще дърпат вот от ГЕРБ

ГЕРБ вероятно ще победи БСП на парламентарните избори, но едва ли ще е с 9-10% разлика. БСП винаги вади на изборите "скрит вот", когато не пада от власт и не играе факторът "Пеевски". Цветан Цветанов ще дръпне членове, симпатизанти и избиратели от ГЕРБ. Десницата също ще отнеме вот...

News image

След победата в Шумен Корнелия Нинова атакува във Варна. Фракцията "СИК" в БСП-Шумен надделя на групата на Димитър Дъбов

Корнелия Нинова извади от играта Димитър Дъбов, един от знаковите апаратчици в БСП, който беше един от организаторите на  бламирането й на пленума. Подкрепеният от него кандидат за градски лидер на партията в Шумен загуби вота, а Дъбов няма да е делегат на конгреса. "Това е историчес...

News image

Божков отнема протестен вот от другите проекти, работи за нов мандат на Борисов. Само инкасо за 67 млн може да го свали

Вместо да изкара доказателства за мегакорупция на Бойко Борисов и да го свали, Васил Божков ще отнеме протестен вот от другите проекти с "Българско лято". Божков работи за четвърти мандат на Борисов. "Царската" вълна няма как да се повтори - Костов беше "стегнал коланите", Борисов приби...

News image

Васил Божков към българите в България и чужбина: Третата национална катастрофа е факт

Обръщам се към всички българи. Към тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина. Третата национална катастрофа е факт. Това написа Васил Божков във фейсбук след видеоизявление. Вижте още какво пише Божков за пректа "Българско ...

News image

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

News image

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

News image

Корнелия Нинова и да спечели вота в БСП, няма да стане премиер. Кирил Добрев предлага сделка с ГЕРБ и Сарая и еврокинти

Корнелия Нинова може да спечели прекия вот, но няма да стане премиер. БСП не може да победи ГЕРБ на изборите, а няма с кого да направи коалиция като през 2013г. Партията на Цветан Цветанов ще влезе в парламента, но не може да участва в коалиция с БСП - ще преговаря за министерски позици...

News image

Борисов няма да се натисне за премиер, ако САЩ го притиснат за ракетна база?! Или 30 млрд евро са непреодолимо изкушение

Брегови ракетен комплекс Aegis Ashore застава срещу едни 30 милиарда евро за следващия управленски мандат. Бойко Борисов заявява, че ще се оттегли, след като си завърши мандата заради искането на САЩ да бъде разположен ракетен комплекс край Варна, който заедно с базата на Aegis Ash...

News image

Каубойска шапка е на власт, Каскетът пълен съпорт. Посланик Херо Мустафа танцува с каубойска шапка за 4 Юли

Кънтрито измести модата на песните и пляските - Каубойска шапка е на власт, Каскетът пълен съпорт. "Честит 4 юли! Днес, в Деня на независимостта на САЩ, Ви каним да празнуваме онлайн. Чакаме Ви тази вечер в 21:00ч. на нашата страница във Facebook. Подгответе се за партито довечера ...

News image

Пеевски и Цветанов "партия"?! Близки до тях сайтове си подават пасове в атаките срещу Божков и бранят... Борисов

Сайтове, сочени като близки до Делян Пеевски и Цветан Цветанов, си подават пасове в атаките срещу Васил Божков. "Фактор" превежда обзор на испанския журналист Серхио Чавес за "Къщата в Барселона" в подкрепа на Бойко Борисов, който "ПИК" публикува. Може ли да се окаже, че Цветанов и...

News image

Приключиха 4-часовите процесуално-следствени действия в дома на бившия шеф на охраната на Васил Божков

Приключиха 4-часовите процесуално-следствени действия в дома на Веселин Балтов на ул. "Свобода" в Сандански днес следобед, предаде БГНЕС . Балтов бе изведен с белезници, а следователи изнесоха две торби с веществени доказателства. БГНЕС припомня, че тази сутрин в Сандански започна ...

News image

Божков: Очевидици са категорични, че при задържането на Балтов полицаите са напъхали в джобовете му вещества

Бизнесменът Васил Божков заяви - свидетели са видели с очите си как полицията пъха вещества с неясен произход в джобовете на Веселин Балтов. Това обяви самият той в своя профил във Facebook. Публикацията му идва само часове, след като стана ясно, че бившият началник на охраната на ...

News image

Спецакция в София и Сандански: Задържани са трима шефове от охраната на Васил Божков

Има трети задържан човек, свързан с обвиняемия Васил Божков. Арестуваният е Емил Кабакчиев, предава "Марица". Кабакчиев е шеф фирмата за охрана и детективски услуги АН-В. Счита се, че зад нея стои именно укриващият се в Дубай бизнесмен. Преди това бе арестуван Славчо Марков, бивш с...

News image

Бобоков: Въпросът е - от чий телефон, след като не е от моя, са взети чатовете, дали пък не от телефона на Президента?

"Това, което казах и продължавам да твърдя е, че нямам телефоните на Президента в устройствата, иззети и задържани от Прокуратурата, а не че не го познавам или не съм си писал с него. Въпросът, който увисва в пространството и никой не желае да зададе е: Тогава от чий телефон, след като ...

News image

Извадиха чат с "огромната подкрепа" за Бобоков. "Търговията с влияние" и задкулисието - в кампанията за втори мандат?!

Президентът Румен Радев атакува главния прокурор Иван Гешев за "двоен аршин". Бизнесменът Пламен Бобоков обяви в bTV чат с Борисов - "Добро утро, бос". Бобоков обаче заяви, че няма телефона на президента, прокуратурата го уличи в лъжа, публикувайки чат на бизнесмена с Румен Радев. ...

News image

Бобоков излъгал, че няма телефона на президента. Прокуратурата публикува чат "Plamen Bobokov и Prezident - Rumen Radev"

Във връзка с множеството запитвания от медии, високият обществен интерес и с цел представяне на обективната истина, Специализирана прокуратура публикува част от текстова комуникация между вероятно лице с имунитет от една страна и обвиняемия П.Б. от друга, съобщиха от пресцентъра  на прокурат...

News image

Ланеца също имал "комуникация с администрацията" - с ГД БОП. Бобоков обаче не разкешвал, минавал с "Добро утро, бос"

Бизнесменът Пламен Бобоков пише на премиера Бойко Борисов "Добро утро, бос", "дава зор", за да не "губи възможности" в Либия. Това обаче не било "мафия", а "комуникация на бизнеса с администрацията" - Радо Ланеца също е имал "комуникация с администрацията" - ГД БОП нали е подчинена...

News image

Бобоков нарича Борисов "бос", Маджо "дон" ли да му вика? Нинова с нейния Пламен ще "смени" модела - като "Донеса Корни"

Корнелия Нинова ще смени модела с нейния Пламен, с когото спечели изборите в Русе - Бобоков ще й вика "Донеса Корни". Елитни бизнесмени правят бизнес през "бос" Борисов и "бос" Радев - корумпирана държава. Иначе шефовете в ГД БОП били корумпирани. Пламен Бобоков нарича Бойко Борисо...

News image

И Бобоков и B. Borisov с SMS-и за либийския кораб: "Добро утро, бос!"

Бизнесменът Пламен Бобоков е имал SMS комуникация за либийския кораб не само с президентския секретар Пламен Узунов, но и с премиера Бойко Борисов, твърди Бобоков. Бобоков и Борисов дори са се срещнали и разговаряли за БАДР, като след това министър-председателят предприел "адекватни мерки". ...

News image

Юлска Жега за президента? Кой ли е "боса", "главния" и "началника" в чатовете на президентския съветник Пламен Узунов

"Специализирана прокуратура разследва висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние." Това е заглавието на едно съобщение на Специализираната прокуратура, от което на 19 юни публиката научи, че се разследва комуникация между Пламен Бобоков - влиятелен ...

News image

Борисов трудно "ке падне" не само през юли. Заради гушкането с "кака Урсула", операция на ЦРУ срещу Радев и... Путин

В първия ден от юлската Жега за Бойко Борисов Сарая го подкрепи мощно срещу президента Румен Радев с отхвърлянето на ветото на Закона за МВР. В първия ден на юли фейсбук опозицията мощно го атакува - "Ке падне!". И след като няма никакви протести, за да подаде оставка като през зимата н...

News image

Калин Манолов: "Ке падне ли Борисов" този юли?

Отговорот требе да е да, както се казва в стария виц. "Борисов ке падне" юли 2020. Това не значи, че ще има предсрочни парламентарни избори. Много по-вероятно е, както през 1992, някой нов Беров да оглави "правителство на националото спасение" с мандат на ДПС. И мафията, освен с държава, да ...

News image

Емануил Йорданов: Оставката трябваше да е нагоре по веригата. Тя приключва с Борисов

Трогателна история е случаят с наркотиците и ГДБОП. Обикновено се започва с шумна реклама на прокуратурата, но ситуацията е - три дни ”Иху!” и после ”Тихо!”. Всичко изчезва от полезрението на обществото. Струва ми се, че действаме на принципа скандал потушава скандал....

News image

Външно привика посланика ни в Алжир за обяснение на чатовете с Бобоков

Министерство на външните работи ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения. Това съобщиха от министерство на външните работи. Както стана ясно, по разпореждане на спецпрокуратурата, ДАНС е направила ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов подава оставка, иска вот на доверие преди вота на недоверие на БСП?!

News image

Бойко Борисов може да подаде оставка и да поиска вот на доверие на правителството от НС преди вота на недоверие на БСП, твърдят източници от различни парламентарни групи. Жегата ще се пренесе от фейсбук в парламента, ако Сарая и "Берлин" подкрепят този ход. Борисов бил сигурен, че ...

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

Жегата се изнася към Гърция, Пеевски и Гешев печелят Раздаване с Божков. Доган реди властовия пасианс в Летния Сарай

News image

Жегата се изнася към Гърция в толкова важния за Бойко Борисов юли. Кой ще протестира пред МС, вместо да се плацика в морето на гръцките курорти? Само Делян Пеевски успя да провокира хилядни протести през юли, но вече е в друга игра - дели икономиката и властта с Борисов. Фейсбук опоз...

ПОЛИТИКА

Цветанов няма да разцепи ГЕРБ, а ОП, за да вземе МО с рамо от Пеевски. Борисов има своя US-игра - тройна коалиция с ВМРО

News image

Цватен Цветанов рязко намали активността си в структурите на ГЕРБ, след като американците се намесиха в битката му с Бойко Борисов. "Янките" натиснаха Борисов да спре с атаките срещу Цветанов и "остриетата" Тома Биков, Антон Тодоров и Георги Харизанов не са толкова настъпателни. Межд...

"Партията" Пеевски&Цветанов и Каубойската шапка правят проф. Румен Кънчев премиер? Или ще се намеси каубоят Путин?

News image

Може ли "партията" Пеевски&Цветанов и Каубойската шапка да направят проф. Румен Кънчев премиер, а Бойко Борисов - президент?! Делян Пеевски и Цветан Цветанов отново са "партия" като по време на първия мандат на ГЕРБ, когато босът от "Берлин" поръча задържането на Алексей Петров заради К...

Цветанов кеши повече кинти от Пеевски за вота? Американците наливат ресурс през Пентагона, спират антикампанията на ГЕРБ

News image

Цветан Цветанов ще вкара повече кинти за изборите от Делян Пеевски, твърдят източници от службите, които обезпечават оперативно кампаниите на ГЕРБ.   Цветанов прави масирана предкампания за изборите - bTV, БНР, "Фактор", Клуб Z и други десни сайтове му осигуряват медийно покритие. ...

КИЛЪРИ

"Бронираните пердета" в офиса на Васил Божков, кевларените "одеяла" или защо няма да натисне на макс Хунтата

News image

Социоложката Мира Радева обяви пред Радио Пловдив, че в офиса на Божков видяла "бронирани пердета". Тя е ходила в офиси на равни по ранг на Божков босове в родния си град, виждала е и кевларени "одеяла". Пиар за бигбосовете и вдигане на цената на поръчката, коментират охранители. ...

Божков ше го поръчат клиенти на "хунтата" като Борис Немцов до Кремъл и ген. Руслан Ямадаев в Дубай, ако натисне на макс

News image

"Руското ресто" и Сретан Йоцич се оказаха медийни митове. Властта не трепна от кампаниите в сайтове и форуми - "Сретан ще поръча Борисов" се вихри вече 15 години, и от "руското ресто". Сега е на ред Васил Божков, който отправи призив за сваляне на "хунтата". Ако натисне на макс, клиенти н...

МАФИЯ

Бобоков усилва охраната след чата с Борисов? Президентът връща жеста, вади го от интригата с "мафията" и "Вагнер"

News image

Пламен Бобоков е усилил охраната след чата "Добро утро, бос" и коментара за "мафията", превзела танкера "Бадр" и препратката към петролния бизнес на "Вагнер" в Либия. Явно рискът си е струвал - жест към президента. Ако някой от едрите бизнесмени "случайно" не е бил в час кой решава пробл...

Радев губи вота за втори мандат? Бизнес група "Пирати" взе петрола на Либия с "Вагнер" и вади от уравнението Бобоков

News image

Румен Радев може да загуби вота за втория мандат. Сарая, Пеевски и бизнес група "Пирати" извадиха от уравнението Бобоков и Божков, сочени като негови "спонсори". Бобоков явно е обидил силно Сарая с излизането от сарайната схема и влизането в обкръжението на президента - Сарая не толерира ...

РЕКЛАМА
Банер