АКЦИЯ

Според мен трябва да се преследват първо големите риби и всичко ще се подреди. Няма по-голяма риба от президента на САЩ

alt
Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда.

Това каза пред бТВ в предаването "1220 минути" бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

В България има еднопартийна система. Премиерът и ГЕРБ властват на политическата сцена, има и други партии но не са ефективни. Режимът на Путин в Москва е авторитарен и има огромно влияние в България. Опасявам се Русия да не ползва влиянието си в България за не съвсем демократични цели, подчерта Пардю.

„Организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. Тя беше в период на преход, смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията продължава. Имаше много мафиотски убийства докато бях в България. Аз твърдях, че незабавно трябва да се вземат мерки. Гордея се, че докарахме ФБР, агенцията за борба с наркотиците, допринесохме за съдебната реформа. Тогава мислех, че в България се ловят само дребните риби, казах, че големите риби се измъкват. Имаше намерение да се омилостивят САЩ и западните съюзници, и да се демонстрират действия, когато такива липсват. За съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други не им беше много удобно”, отбеляза Пардю, който бе посланик в България между 2002 и 2005 година..

„Божков е в общественото полезрение отдавна. Божков не е нищо ново за българската сцена, само се чудя защо отне толкова време, но да видим как ще свърши всичко”, каза още Джеймс Пардю.

 Как изглежда страната ни според Джеймс Пардю днес?  Ето интервюто му пред БТВ.

– Здравейте и добре дошли в предаването. Радваме се да ви видим отново повече от 15 години по-късно.

– Много пъти съм се връщал в България оттогава. Винаги се радвам да си поговоря с приятелите си в България. Благодаря ви, Светослав, за поканата да участвам в предаването ви.

– След големите очаквания за общественото оповестяване на първия български гражданин със забрана за виза, очаквахте ли Държавният департамент да обяви името на публично неизвестен съдия? Все пак не е като в Румъния – бившият премиер Настасе или социалистическият лидер Драгня, или пък най-богатият олигарх в Молдова. Тук историята е различна. Защо?

– Светослав, преди всичко, за да мога да бъда директен и откровен, е важно зрителите ви да знаят, че говоря като обикновен гражданин, понастоящем нямам връзка с посолството на САЩ, правителството или някоя политическа партия. Разговарям с вас като обикновен американски гражданин с дългогодишен интерес към прекрасната България.

Според мен много обнадеждаващи неща се случват в момента в борбата с корупцията. Предпазливо оптимистичен съм за енергията в борбата с корупцията. Новият главен прокурор е наредил задържането, повдигнал е обвинения на Васил Божков, който от дълго време е известен, предприема и други действия. Президентът Радев е изразявал позицията си за борбата с корупцията. Посланик Мустафа в посолството на САЩ ясно приема борбата с корупцията като важен собствен проект, има назначен нов съветник по юридическите въпроси, г-жа Ким, с опит в борбата с корупцията, и разбира се, неотдавна и много изненадващо, държавният секретар Майк Помпео обяви името на едно лице, съдия. Не го познавам лично.

Доста е необичайно да се назове името на корумпиран чуждестранен държавен служител. Искам само да поясня – всичко това е обнадеждаващо, но е едва началото. В България от много време е необходима борба с корупцията. Беше проект за мен, докато бях там, беше постигнат някакъв напредък, но недостатъчно и има още много да се постигне и сега.

Цялата тази енергия в борбата с корупцията ме обнадеждава, но ще е от значение, само ако има дългосрочна институционална промяна, устойчива, спазваща върховенството на закона в солидна съдебна система. Обнадежден съм, но и от дълго време съм запознат с България и има някои български политици, които знаят как да направят от нищо нещо.

Преди да съм станал твърде оптимистичен, искам да се уверя, че това ще продължи, ще се институционализира, няма да е само временен акцент върху борбата с корупцията. Не мога да кажа какви са мотивите за всички засегнати страни, но е необходима продължаваща, институционална, организационна дългосрочна промяна.

– Америка наистина ли иска да посочи големите риби или това е изцяло българска задача?

– Не познавам този съдия, вие трябва да ми кажете дали е голяма или малка риба. Вярвам в големите риби. Вярвам, че ако преследваш най-високопоставените, най-корумпираните държавни служители, в правителството или корпорации, в индустрията, че малките риби стават лесен за решаване проблем. Според мен трябва да се преследват първо големите и после всичко ще се подреди, особено ако имаш необходимата правителствена и правна реформа.

Позволете да ви дам пример за голяма риба. Неотдавна, Конгресът на САЩ повдигна обвинение на президента на САЩ за корупционни практики в Украйна. Повдигнаха обвиненията, разпитаха свидетели, проведе се процес в Сената. За съжаление, републиканците решиха да вземат политическо решение и да не свалят от длъжност президента, което можеше да стане. Вместо това избраха да оставят в ръцете на избирателите бъдещето на Доналд Тръмп през есента.

Важно е да се отбележи, че на президента бяха повдигнати обвинения, за които можеше да бъде свален от власт, доказателствата срещу него бяха съкрушителни, но политическо решение го възпрепятства. Няма по-голяма риба от президента на САЩ. Честно казано, се гордея с държавата си, че подвежда под отговорност високопоставени служители. Има и още много, мога да ви дам примери, но да се бориш с най-високопоставените, корумпирани и подриващи демокрацията хора, това е основната задача за България и за САЩ.

– Да се мисли за САЩ като за държава, която ще се намесва и ще решава всичките ни проблеми, е наивно. Но каква е крайната цел на подобна мярка – да се подкрепи българската борба с корупцията, както каза г-н Помпео, или да се продължи всеизвестната битка с Русия на българска почва?

– Вижте, борбата срещу корупцията в България трябва да бъде поведена от българи. САЩ можем да помогнем, да съветваме, да подпомагаме, да предоставяме правна помощ, както сме го правили и преди. Когато бях там, вложихме много средства в съветници, които да разгледат съдебната реформа и други неща.

Можем да направим много, но в крайна сметка зависи от правителството, от народа и от лидерите, избрани от българите, да се борят с корупцията. Това е борба във всяка демокрация, но трябва да бъде поведена от волята на народа и на правителството. САЩ можем да помогнем и, сигурен съм, ще продължим да подкрепяме мерките за борба с корупцията в България, но в крайна сметка зависи от българите.

– Бихте ли обяснили основанието за такова решение? Трябва да е основано на ваши доказателства, например от службите ви, или е в резултат на информация, предадена от българските институции на Държавния департамент или посолството на САЩ в София?

– Вижте, посолството, правителството на САЩ са запознати със случващото се в България. Имаме източници на информация, както всички посолства и представители в България. Активно работим с българското правителство, ако имаме информация, важна за съдебната система, я предоставяме. Не мога да влизам в подробности как я получаваме или каква информация имаме. Но да, имаме информация и тези решения на кого му се позволява да влезе в САЩ или кой бива санкциониран от САЩ, всичко това се основава на солидни доказателства, не на случайни политически решения.

Смея да добавя, че забраната за пътуване до САЩ на лица, свързани с организираната престъпност и корупцията, не е ново за България. Докато бях там, отказахме достъп на десетки души. Различното днес е, че държавният секретар посочи име. Ние никога не сме… Винаги сме били много внимателни относно личната информация на човека, на когото сме отказвали виза, както и за причината.

Но да се отказва виза в България или друга държава, заради корупция или свързаност с организирана престъпност, не е необичайно.

– Бихте ли пояснили? Не назовавате имена, но това държавни служители ли са, политици ли, бизнесмени ли?

– Няма да влизам в подробности. Твърде чувствителна информация е. Не съм представител на правителството сега и със сигурност няма да спекулирам за случващото се в момента в правителството на Щатите. Но ще кажа само, че имаше основание за всяко решение, взето в периода от 2002 до 2005 година за отказ на виза. И много сме отказвали.

– Мандатът ви тук беше по време на пика в публичните убийства на мафията в София. Какво си спомняте?

– Спомням си, че организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. България беше в период на преход от старата социалистическа система към модерна демокрация. Смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията винаги продължава. Да, имаше мафиотски убийства, докато бях в България.

Тогава имаше такава нагласа, че просто е време на преход, с времето ще се промени. Аз я отхвърлих и твърдях, че трябва незабавно да се предприемат мерки. Много се гордея, че, когато бях посланик в България, докарахме ФБР, Агенцията за борба с наркотиците, предоставихме подкрепа на съдебната система за реформата. Допринесохме, колкото можахме, но пак, както казах, зависи от българите.

– Какво съветвахте институциите тук? Чудя се как се е зародил изразът – "В България ловят само дребните риби"?

– Това беше мнението ми тогава. Огледах се какво е нивото на корупцията и на организираната престъпност. Казах, че големите риби се измъкват и е просто политически театър, когато се задържат по-дребни престъпници, а големите се измъкват. Имаше някакво отношение да се омилостивят САЩ и западните съюзници и да се демонстрират действия, когато такива липсваха. За мен беше важно да говоря по въпроса, за съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други, на които не им беше много удобно.

– След случилото се тук, Васил Божков бяга от закона. Това показва ли воля да се преследват по-едри риби най-накрая?

– Господин Божков е в общественото полезрение отдавна. Известна фигура е в България, всеки го знае. Предизвиках малък скандал, когато бях в НАТО, защото отидох на изложение в Брюксел за присъединяването на България към ЕС и не бях разбрал, че Божков го е спонсорирал. Дълго се опитвах да обясня защо бях там. Божков не е нищо ново за българската сцена. Само се чудя защо отне толкова време. Все пак, напредъкът си е напредък, да видим стъпка по стъпка как ще свърши всичко.

– Какво му липсва на обществото ни в момента според вас?

– Винаги търся начини да се подобри демокрацията. Тя постоянно се развива. Според мен има три-четири неща, които по много начини възпрепятстват напредъка на България. Първото е нещо, за което сме говорили в предаването – нивото на корупция и организирана престъпност в България. Организираната престъпност не е толкова видима, колкото бе по мое време, но все още я има.

Също така ме притеснява липсата на свободна и независима журналистика в България. Според мен е твърде близка до правителството, не е съвсем свободна и независима, не е неудобна. Без такава, не се търси отговорност от висшите държавни служители, така че се надявам в бъдеще да се развие по-свободна и независима медийна среда в страната.

Още нещо, което ме притеснява в България, е че е еднопартийна държава. Министър-председателят и ГЕРБ властват на политическата сцена. Има и други партии, но не са точно ефективни опозиционни партии, нямат голям потенциал да свалят правителството. Липсата на политическа конкуренция в страната ме притеснява.

И още нещо ще добавя, а именно българската енергийна независимост. Редица посланици са работили по въпроса и то с основание. България почти изцяло зависи от Русия за енергията си и според мен това дава на Русия влияние, което може и да е добро, а може и да не е.

Въпросът е, че режимът на Путин в Москва е покварен и авторитарен и имат огромно влияние в България чрез енергията и в други отношения. Добрите отношения с Русия са естествени и може да бъдат продуктивни, но се опасявам Русия да не използва влиянието си в България за не съвсем демократични цели.


Визитка: Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България.
През 90-те години Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна.
Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение.
Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.
Джеймс Пардю е посланик в България между 2002 и 2005 година. Една от най-запомнящите се фрази на американския дипломат е, че у нас "се ловят само дребните риби".

 
АКЦИЯ
News image

Прокуратурата ще разпитва и премиера Борисов. Какво пише в "Ел Периодико"

Какво пише "Ел Периодико" В петък в испанския всекидневник El Periodico се появиха публикации, в които се твърди, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко...

News image

Прокуратурата се самосезира за публикация в "Ел Периодико" за пране на пари на Бойко Борисов след призив на "Фрог нюз"

Прокуратурата последва съвета  "Фрог нюз" и се самосезира за "прането на пари и къщата в Барселона" на премиера Бойко Борисов, сега остава разследването да е "истинско", както призовава сайтът, а не да е поредното "изпиране". "Колкото до скандала за „къща в Барселона“...

News image

"Фрог нюз" за "руското ресто": Русия печели милиарди от Борисов. 17 причини да няма хибридна война срещу него

Патологиният начин на защита на Бойко Борисов от едноклетъчни същества в политиката, социологията и медиите премина в следващ етап. От емоционални и сърцераздирателни вопли за „претоплената манджа с къщата в Барселона“, преминаха във водевилни и гротескни изпускания, обидни дори ...

News image

Кольо Колев: Това е претоплена манджа. Борисов да почерпи за пускането на този компромат, постига се обратен ефект

Българският премиер Бойко Борисов трябва да почерпи за комромата с къщата в Барселона, защото ефектът е обратен. Ударът срещу него е толкова некадърен, че си мисля дали не е от някоя партийка. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Кольо Колев. Съмнявам ...

News image

Боян Чуков: Турски кючек в Идлиб около търпението на руснаците

Турците продължават методично да предизвикват руснаците в Сирия. Сирийските правителствени войски стартираха широкомащабна кампания за неутрализиране на джихадистите в провинцията Идлиб. И турската реакция не закъсня. Ердоган се закани, че в Идлиб скоро може да започне голяма турска военна о...

News image

Добрев срещу Нинова. Какво става в БСП преди ключовия лидерски избор

Два месеца преди БСП да гласува за нов председател, в партията вече има осезаемо разцепление. Въпреки че противопоставянията на Позитано 20 не са новост и битки за надмощие се водят често, настоящият избор на лидер се очертава като особено драматичен, защото един срещу друг в него се и...

News image

Москва: Наришкин не е преговарял в ОАЕ за Божков. Фалшивата новина е на Валери Симеонов!

Москва обвини директно заместник председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов в пускане на фалшиви новини, които са плод "на неговото болно въображение, умножено по ниското ниво на неговата компетентност". Реакцията на Русия  след като преди два дни в българските медии и...

News image

Шефът на руското разузнаване Наришкин е бил в ОАЕ. Той ли се застъпва за Божков?

Вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум прие в понеделник директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, и придружаващата го делегация, съобщи Emirates News Agency, цитирана от БГНЕС. На срещата присъстваха шейх Хамдан бин Мо...

News image

Президентът много се е объркал, че ще изведе хората по площадите. Хората излизат на улицата заради икономически проблеми

"Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал". Това каза пред БНР Иван Костов, премиер на България в 1997 - 2001 г., и добави: "Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъ...

News image

Според мен трябва да се преследват първо големите риби и всичко ще се подреди. Няма по-голяма риба от президента на САЩ

Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда. Това каза пред бТВ в предаването "1220 минути" би...

News image

Марк Гелеоти: Путин е последният лидер от поколението "хомо съветикус", иска ролята на "баща на народите"

- Владимир Путин обяви промени в Конституцията, които засилват позициите на премиера и парламента. Правителството на Дмитрий Медведев незабавно подаде оставка, а Путин веднага назначи нов премиер. Вие сте автор на книга за Путин. Как гледате на случилото се? Путин търси начин да се задържи на ...

News image

"Газпром" отказва намаление до равнищата на борсовите цени само на България

“Газпром” рискува подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа, научи EURACTIV.bg. Делото може отново да влезе в актуалния дневен ред на ЕК и засяга позициониранет...

News image

Президентът Румен Радев: Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България

„Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. „По Конституция президентът има право да отправя обръщение когато реши и по каквато тема реши”, добави още той. Импийчмънтът няма да...

News image

Задържан е началникът на митническия пункт "Калотина". В ареста са цялата смяна митничари и гранични полицаи

Цяла смяна митничари и гранични полицаи, работещи на граничния пункт "Калотина", са били задържани в четвъртък. Става въпрос за корупция, заяви главният прокурор Иван Гешев. "Сред задържаните е началникът на митническия пункт", обяви обвинител №1. "Има задържани над 30 човека. Цяла...

News image

"Турският сценарий" за военен преврат разработка на службите?! Президентът против уволнението на ген. Цанко Стойков

След публикуването на СРС-тата срещу командира на ВВС ген. Цанков Стойков написахме, че се подготвя уволнението на "генералите на Радев", които ще бъдат посочени като "превратаджии". Десет дни по-късно сценарият "Генералите на Радев готвят преврат" стана медиен хит - Агенция ПИК излезе с ...

News image

Сарайно Ресто. Доган стои зад корпоративно-политическата атака срещу Божков и Радев. Пеевски, ББ и Гешев са изпълнители

"Американското ресто" срещу блеклистнатия в САЩ според Цветомир Найденов хазартен бос Васил Божков минава през Сарая. "Поканете американския посланик" на Цеките е парола. Обаче поканиха Йордан Цонев и той официализира подкрепата на "Берлин", която е публична тайна, за главния прокурор И...

News image

Лъсна US-поръчката срещу Божков. Пеевски и Борисов в операция "Американско ресто" по сочения за "смотрящий на общака"

Преди седмица написахме, че Пеевски върна прословутото "руско ресто" от 600 млн евро през "Турски поток", а заедно с Борисов, Домусчиев и Горанов ще разкеши Божков по "американското". Това ще бъде представено като борба с корупцията, укриването на данъци и прането на пари, която е под е...

News image

Американското посолство: Божков е "гангстер, пере пари". Конфискуват му колекция за 200 млн евро срещу дълг от 500 млн

На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Събрани са доказателства, че Божков е предлагал дар в размер на 10 000 лв. всеки ден на длъжн...

News image

Гешев провокира Божков: Ще направим всичко възможно да приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува

"Не съм запознат с подробности от разследването по Васил Божков, защото не съм наблюдаващ прокурор. Няма да коментирам досъдебно производство. Аз отговарям за целите и стратегиите“, заяви пред репортери главният прокурор Иван Гешев.. „Ще направим всичко възможно, за да си пр...

News image

Васил Божков потвърди версията, че е избяхал от килърите: "Чувствам се застрашен за живота си, опасявам се да се върна"

Васил Божков потвърди версията, че е "избягал от килърите". Бизнесменът рязко "обърна плочата" ат сряда, когато заяви пред медиите, че е готов да се върне в страната, ако бъде призован официално. "Чувствам се застрашен за живота си, опасявам се да се върна в България". Това заяви биз...

News image

И Варна е на протест-2020 замириса на 2013

Стотици представители на малкия и среден бизнес от Варна излязоха на протест, предаде репортер на Moreto.net. Въпреки постигнатото вчера споразумение с Министерството на финансите и отлагането с 6 месеца на спорната Наредба Н-18, варненци подкрепиха БХРА и всички нейни 36 структури по градов...

News image

Васил Божков пред bTV: Този път са решили да ме премахнат. Не мисля да давам отпор на държавата

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко“. Това каза в разговор за bTV бизнесменът Васил Божков. Днес от прокурат...

News image

Ето го и писмото до медиите на Васил Божков. Официална позиция на "Нове Холдинг": Държавата влезе в ролята на "бухалка"

От "Нове Холдинг" излязоха с официално становище повод изявлението на Иван Гешев и седемте повдигнати обвинения срещу Васил Божков. Ето и цялото съобщение без редакторска намеса: Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят прин...

News image

Иван Гешев: "Божков е поредният олигарх, който бяга, но ще го приберем като лидер на ОПГ". Пеевски явно много го иска

"Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно издирване. Васил Божков е обвиняем за ръководител на ОПГ, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп, за подбудителство за престъпление по служба. Отделно е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е на...

News image

Васил Божков: Ако преценят, да ме арестуват. Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал

Не закъсня и потвърждението за контраатаката на Васил Божков, че не е "избягал". "Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал". Това заяви пред БГНЕС Васил Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Къщата с любовницата в Барселона и "прането на пари" няма да съборят ББ. Къде са милиардите от "тайната среща" в Солун?!

News image

Къщата в Солун, естествено, не била на името на Бойко Борисов. И дворецът на Путин в Геленджик не е на негово име - и на Борисов не е. И? Сякаш летният Сарай в "Росенец" е на името на Ахмед Доган. Апартаментите, в които нощува ББ в хотелите на Валентин Златев, и те не са негов...

Как "любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Цветелина Бориславова и банкери-масони могат да почерпят

News image

Манекенката Борислава Йовчева, сочена като "любовницата на Борисов", подмени медийния дневен ред - пусна водата в Перник, положи последната тръба на "Балкански поток" и вкара България в еврозоната. "Любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Президентшата Десислава Рад...

ПОЛИТИКА

Корнелия Нинова: Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Чувам слухове, че едва ли не това е договорка с Кирил. Нищо подобно!

News image

Членовете на партията приемат с въодушевление прекия избор на председател на БСП. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Ние се намираме в състезание. Когото избере партията! Чувам слухове, че едва ли не ...

Испанската преса не е меродавна за Борисов, но сигналите за корупция от Вашингтон са достоверни по презумпция

News image

За да изчистят испанското петно на Бащицата на „Дондуков“ 1 днес БНТ и Нова телевизия мобилизираха леви политолози, припяващи на десните трубадури. С гербаджийски патос ни убеждаваха, че публикацията на „Ел Периодико“, визираща разследване на испанската антикорупционн...

Кой изпържи президента с испанския компромат?! Десари и румнаджии на "Позитано"20 провалят "партийния проект" на Радев

News image

Георги Готев, съветник на евродепутата от БСП Иво Христов, бивша президентска номенклатура, скочи на Бойко Борисов в Брюксел за "къщата и любовницата в Барселона". И наля вода в мелницата на премиера, нарочил пред медиите президента за поръчител на компроматната атака, която била част о...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Руснаците няма да свалят Борисов с "претоплени банички". Колкото двата млилиарда от "Панама пейпърс" свалиха Путин

News image

Руснаците не могат, а и очевидно не искат, да свалят удобния за тях Бойко Борисов с "претоплени банички" като за прословутата "къща в Барселона". Борисов ги обслужва за "Балкански поток", за яхтите в Черно море - удобен им е като "троянски кон" в американски яхър. "Препечатката" на Т...

Божков освободен след намесата на шефа на руската разведка Наришкин. Може да го търсят в Москва, "Мы своих не бросаем!"

News image

Емиратите освободиха Васил Божков след намесата на шефа на рускито разузнаване Сергей Наришкин. Сега могат да го търсят в Москва - "Мы своих не брасаем". Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, научи NOVA. От МВнР коментираха, че не са уведомени за това...

РЕКЛАМА
Банер