АКЦИЯ

"Да следи всички сайтове". ВМРО предлага държавен контрол над интернет

alt

Покрай извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в България управляващите приеха в петък поправка в Наказателния кодекс (НК), предвиждаща до 3 години затвор и до 10 000 лв. глоба за невярна информация за зараза. Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов декларира, че правителството ще се откаже от тази идея, след като президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за извънредното положение.

Означава ли това, че управляващите действително ще загърбят амбицията си да разработят законодателство, криминализиращо фалшивите новини, каквото в ГЕРБ коментираха още през лятото?

Отговорът на този въпрос е свързан и със съдбата на проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутати от ВМРО на 19 март, докато парламентът беше зает с обсъждането на конкретните текстове в Закона за извънредното положение.

Предложенията на Искрен Веселинов, Александър Сиди и двама техни колеги обаче нямат общо с мерките срещу епидемията от COVID-19 и ако бъдат приети, те ще продължат да действат и след овладяването на заразата.

Какво предвижда законопроектът?

"Да оповестява интернет страници, чрез които се разпространява дезинформация"

Идеята на коалиционните партньори на ГЕРБ е Съветът за електронни медии (СЕМ) да получи допълнителни правомощия „да оповестява интернет страници, чрез които се разпространява дезинформация“ и да разпорежда свалянето на неверни публикации. Ако това не бъде изпълнено, СЕМ ще може да подава искане до председателя на Софийския районен съд (СРС) за блокиране на достъпа до съответните сайтове в рамките на 72 часа.

Наред с тази процедура, в която обаче липсва точно и ясно описание на понятието „дезинформация“, от ВМРО предлагат медийният регулатор да извършва специална регистрация на „доставчици на медийни услуги, които имат намерение да ги предоставят в интернет средата“.

В допълнение с преходните и зключителните разпоредби в този законопроект се правят промени и в НК. Те са почти идентични с тези, за които Борисов вече заяви, че управляващите ще отхвърлят заради президентското вето.

Депутатите от ВМРО предлагат до три години затвор за всеки, „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

"Сериозен законодателен пропуск"

„Към днешна дата сайтовете и онлайн платформите не подлежат на никакъв мониторинг и контрол от страна на държавата. Това е сериозен законодателен пропуск, който именно днес излиза наяве с пълна сила“, пишат в мотивите си вносителите на поправката в Закона за радиото и телевизията.

Според тях „балансът между свободата на словото и контролът на съдържанието му“ в момента е тема на дискусия на европейско и световно ниво, но „никой досега не е постигнал нужния баланс“.

"Нормативна база, която да защити гражданите, държавата и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет"

„И ние не смятаме, че сме първенците в областта, но поне предлагаме мерки, които да дадат основата на една нормативна база, която да защити гражданите, държавата и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет средата“, аргументират се Веселинов, Сиди и колегите им.

Като примери те посочват „фалшивите новини за заразена вода, за конспиративните теории около държавната намеса при чумата по добитъка и връзката ѝ с тайнственото заселване на мигранти, докарани с военни самолети“.

„А колко хора пострадаха в личен план и колко фирми понесоха имиджови и от там финансови щети заради неверни публикации без да имат каквато и да било възможност да се защитят“, питат вносителите, създавайки впечатление, че предложенията им са насочени не само срещу дезинформацията, а и срещу клеветата, която и в момента се преследва от закона.

АЕЖ: Промените са противоконституционни

Според Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) законопроектът на ВМРО е „напълно противоконституционен“, тъй като основният закон забранява цензурата и предвижда конкретни основания за спиране на медия. Те обаче са свързани с „опазването на конституционно установения ред, призив към извършване на престъпление или насилие над личността и накърняване на добрите нрави“.

"Правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура"

„Въвеждането на правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура. Независимо от извънредното положение, конституцията и основните принципи на правото и демокрацията следва да бъдат спазвани и зачитани, защото рискуваме много бързо и лесно да се превърнем в антиутопия, в която гражданите и медиите са контролирани от Министерство на истината“, заявиха още от АЕЖ в своя позиция по повод идеите на ВМРО.

"Изключително опасно"

Според специалиста по медийно право в журналистическата организация Симона Велева дори в условията на извънредно положение държавните власти не бива да накърняват същността на правата, които временно са ограничени. Още по-малко на такива, които нямат общо с непосредственото овладяване на кризата, в случая – епидемията от коронавирус.


„Внесеният законопроект не засяга извънредното положение, а единствено го използва като повод да бъдат прокарани обективно противоконституционни и тиранични мерки, уж като се прави опит да бъде криминализирана и ограничена дезинформацията. Това обаче е изключително опасно. Защото е дадено толкова фриволно понятие за дезинформация, че практически всяка невярна информация, която се отнася за когото и да било, ще бъде третирана по този начин. Така се бъркат основни понятия и дезинформацията почти се припокрива с клеветата, а те не са едно и също”, коментира Велева пред Свободна Европа.

По думите ѝ в текстовете, предложени от ВМРО, липсва дефиницията на ЕК за дезинформация – доказуемо невярна информация, която се разпространява с цел да се извлече икономическа изгода или съзнателно да се заблуди обществото.

"Не бива да взимат връх лични тиранични амбиции, прикрити под привидната грижа за здравето на хората"

„Законопроектът също така пренебрегва факта, че доставчиците на медийни услуги и сега подлежат на лицензия, така че е напълно безсмислено отделно да искат да оперират със сайт, който да им бъде разрешен от СЕМ. На СЕМ се вменяват прекомерно много правомощия, включително да следи непрестанно всички сайтове, което освен, че е почти невъзможно, е и опасно”, добави Симона Велева, обобщвайки, че в настоящия кризисен момент „не бива да взимат връх лични тиранични амбиции, прикрити под привидната грижа за здравето на хората“.

"Граничи с абсолютен произвол"

Издателят и главен редактор на сайта „Медиапул“ Стояна Георгиева споделя аргументите на АЕЖ. Според нея управляващите използват ситуацията с коронавируса, за да „подхранват свои стари идеи за потъпкване на свободата на медиите“.

„Вероятно сега предполагат, че в цялата паника около епидемията хората няма да са толкова чувствителни, няма да обърнат внимание и ще приемат с доверие всяка ограничителна мярка. Това, което се предлага от ВМРО, обаче граничи с абсолютен произвол, защото формулировката за дезинформация изглежда много обща и предоставя широки възможности за репресивни действия“, заяви Георгиева пред Свободна Европа.

Тя е убедена, че СЕМ не би имал физическа възможност да следи в реално време всички сайтове, социални мрежи и блогове, за да оповестява тези, които разпространяват фалшиви новини. И вместо това би работил по сигнали, за които не е трудно да се предположи, че ще бъдат основно срещу „медии, които са неудобни за управляващите“.

"Самите политици нерядко изпадат в ситуация да продуцират подвеждаща, невярна или откровено лъжлива информация"

„Не казвам, че дезинформацията, манипулациите и фалшивите новини не са опасни, напротив – те пълзят навсякъде, но не това не са адекватни мерки, чрез които биха били предотвратени. Да не говорим, че дори самите политици нерядко изпадат в ситуация да продуцират подвеждаща, невярна или откровено лъжлива информация. Включително и в национален ефир. Мисля, че ако засегнатите институции реагират на драстичните случаи на дезинформация и аргументирано и ясно я опровергават, в някакъв момент по-голямата част от обществото ще започне да се ориентира за какво става дума.“

Народното събрание все още не е разгледало законопроекта на ВМРО заради работата по Закона за извънредното положение. Очаква се депутатите да се заемат с идеите на Искрен Веселинов, Александър Сиди и колегите им, след като прегласуват върнатите от президента Румен Радев текстове.

Борис Митов, "Свободна Европа"

 
АКЦИЯ
News image

Ошибка Путина: Возникает опасная ситуация «плохой царь — хорошие бояре». Стая всегда чувствует, что вожак уже не тот

Последнее обращение Путина контрастирует с имиджем, создаваемым годами вокруг президента, и это будет иметь плохие последствия для власти, считает политолог Александр Кынев.   Второе «коронавирусное» обращение президента, содержание которого сводится всего к трем вещам (...

News image

Путин води битката на кариерата си, спасява Русия от катастрофа. "Руско ресто" не идва за Доган&Пеевски&Борисов

Путин води битката на кариерата си - опитва се да спаси Русия от икономическа катастрофа, която може да доведе до Втора октомврийска революция. Русия не работи в момента - президентът удължи ваканцията до 30 април. Цената на петрола и рублата се сринаха. В петък шефката на Централн...

News image

Това вече е война! Борисов скочи срещу президента: "Като злобна дърта свекърва е, ходи след нас и мърмори"

"Като некоя дърта свекърва е, ама от тези, злобните, дето само върви след нас и мърмори! Ние обикаляме България - да възстановим производство, да им дадем бизнес на тези хора. Нямат една поръчка вече. Ние искаме чрез всичките тези поръчки да им дадем хляб да ядат. И някой излезе - дали му ли...

News image

А ЧС насовсем не хотите? Силовики очень хотят, чтобы было введено чрезвычайное положение. Почему Путин колеблется

В развитых странах эпидемия коронавируса заставляет власть выбирать между жизнью и экономикой. Вводить карантин и отвечать перед избирателем за пустой кошелек — или не вводить и отвечать перед избирателями за трупы. Следует понимать, что в нашей стране выбор, к сожалению, другой....

News image

Путин удължи неработните дни до 30 април, заплатите се запазват. Президентът направи извънредно обръщение към нацията

Взех решение неработните дни да бъдат удължени до края на месеца - 30 април, включително. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в специално обръщение към нацията. При това президентът подчерта, че работните заплати ще се изплащат. Президентът обяви това преди края на седмицата,...

News image

Рияд продължава натиска и достави рекордно количество суров петрол. Фантастичните 18,8 милиона барела само за един ден

Саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) вчера увеличи доставките си на суров петрол до рекордните 18,8 милиона барела за един ден въпреки спада в световното търсене заради предизвикания от коронавируса спад в икономическата дейност, предаде Франс прес, цитирана...

News image

Американците очакват бунтове, запасяват се с огнестрелно оръжие

Около 1,9 млн. броя огнестрелно оръжие са били продадени в САЩ през месец март на фона на разпространението на коронавируса, съобщава американското издание New York Times, цитирано от Агенция "Фокус".  Изданието отбеляза, че тези цифри са почти рекордни: повече огнестрелни оръжия за так...

News image

Путин под карантина, ще управлява дистанционно

Президентът на Русия Владимир Путин ще работи дистанционно, след като откриха, че главният лекар на болницата в Комунарка, с когото руският президент се срещна без предпазна марка и се ръкува с него, е заразен с коронавирус инфекция, съобщава https://www.newsru.com. Със заболелия лекар с...

News image

Бойко Борисов отмени заповедта за маските заради протестния вот. Преиграването с мерките заработи срещу властта

Бойко Борисов отмени заповедта за задължителното носене на маските заради протестния вот, който можеше да се генерира от гневните реакции във фейсбук. Пълният мандат на Борисов изглежда почти сигурен - протести нямаше и преди извънредното положение, "руското ресто" изчезна от постовете....

News image

Бойко Борисов влезе в ролята на "доброто ченге" и отмени заповедта за задължителното носене на маски

Бойко Борисов отмени заповедта за задължителното носене на маски след гневната реакция в социалните мрежи и сайтовете. Министър Кирил Ананиев призна, че отменя заповедта си след инструкция на премиера Борисов. Така Бойко Борисов застава срещу предложението на ген. Венцислав Мутафчийс...

News image

Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски: Не искам да вървим срещу хората

Министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски. Това обяви той на извънреден брифинг в Министерски съвет. Отмяната на заповедта идва след инструкция на премиера Борисов, който препоръчал да се вземе под внимание общественото мнение, което не приема еднозначно ...

News image

д-р Любомир Киров: Носенето на маска на открити пространства е безсмислено. Вирусът не лети във въздуха

Задължителното носене на маски на открито не е обсъждано в Медицинския съвет към МС, но многократно експертите в него са коментирали, че носенето на маска на открити пространства без струпване на хора е безсмислено.   Не може да въвеждаш мярка, която изисква да правиш нещо – д...

News image

Мутафчийски си прави антикампания със задължителните маски. Ако Борисов не я отмени, рейтингите тръгват надолу

"Искам Мутафчийски в скафандър!", заяви Бойко Борисов, но засега това не е задължително за всички. Нещо повече, властта дори обяви гратисен период за маските до 00.00 часа в събота - след товя щяло да има глоби. Мярката е крайно непопулярна - социалните мрежи изригнаха с гневни постове....

News image

Итальянская мафия увеличит доходы на фоне коронавирусной пандемии, утверждают эксперты

"Доходы итальянской мафии увеличатся на фоне пандемии коронавируса в стране, поскольку боссы-мафиози используют новые возможности для бизнеса и адаптируют свои сети по распространению наркотиков", - пишет британская газета The Telegraph. (...) "С пандемией сектора рынка, которые контроли...

News image

Мосад бори коронавируса със секретна операция, внесе тайно в Израел 500 000 теста

Разузнавателната служба на Мосад помогна за доставянето на още 400 000 теста за коронавирус в Израел от неразкрито чуждестранно местоположение, съобщи източник от кабинета на министър-председателя Нетаняху,  пише timesofisrael.com.  Те са допълнение към приблизително 100 000 комплекта тестов...

News image

Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса

Кризата с новия коронавирус обърна света с главата надолу: Колкото и да е иронично, гражданите на “авторитарни” азиатски държави като Сингапур изглежда се радват на повече свобода от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обвързаност...

News image

На американском рынке возникли отрицательные цены на нефть

На рынке Соединенных Штатов спрос на нефть опустился до такого уровня, что некоторые производители готовы платить за разгрузку хранилищ, сообщает Bloomberg. Так, по данным агентства, компания Wyoming Asphalt Sour первой поставила отрицательную цену на нефть. Mercuria Energy Group Ltd...

News image

«Оккупированная страна»: почему США оставили бомбы в Германии

США по-прежнему хранят свое ядерное оружие в Германии, потому что страна все еще «оккупирована», заявил член международного комитета бундестага Вальдемар Гердт. При этом сам Вашингтон считает факт размещения своего оружия на территории ФРГ актом доверия и сотрудничества. Немецкие политики у...

News image

Германия мобилизира 15 хил. войници, които да помогнат в борбата с коронавируса

Въоръжените сили на Германия се подготвят да мобилизират около 15 хил. войници през следващите дни, които да помогнат в борбата с епидемията от коронавируса, съобщава вестник Der Spiegel, цитиран от Агенция "Фокус". Бундесверът мобилизира военните, които не участват в чуждестранни опера...

News image

Загубите са 50 млн. лв. на ден. Резервът ще стигне за 140 дни. Икономистът Красен Станчев коментира мерките на кабинета

„До момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дни." Това заяви днес икономистът и създател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред БНР. Той гостува в националното радио, за да коменти...

News image

САЩ изпревариха Китай и Италия по брой заразени с коронавирус

САЩ изпревариха Китай и Италия по брой заразени с коронавирус. Според „Ню Йорк Таймс” в САЩ най-малко 81 321 души са заразени с коронавирус, което вече е повече, отколкото в Китай, Италия или друга държава. САЩ изпревариха останалите страни по брой регистрирани случаи на ...

News image

Нинова обяви диктатура, ДПС гласува за спирането на парламента. Докато Доган подкрепя Борисов, Ресто няма да има

Корнелия Нинова обяви, че в страната влиза в действие диктатура след спирането на парламента. ДПС обаче подкрепи ГЕРБ за временното прекратяване на парламентарната дейност. "Патриотите" гласуваха "за". Така ПГ на "БСП за България" беше блокирана, а призивите на Нинова не срещната о...

News image

Корнелия Нинова: Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията - влиза в действие диктатура

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България - имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за работата на Народното събрание по време на извънредно полож...

News image

Красимир Стойчев: Ако някой в Китай пробва номера на Владо Каролев и почне да си се разхожда, щеше да бъде разстрелян

"Трябва да разстрелят всички, които бяха против влизането на България в еврозоната". Това заяви пред бТВ известният бизнесмен Красимир Стойчев по повод на обявените от държавата икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради кризата от коронавирус. . Според него ясно се вижда...

News image

Пентагонът замразява за два месеца всякакви движения на американски войски в цял свят

Пентагонът обяви, че замразява за два месеца всички планирани движения на американски войски по света, включително дислоцирането и репатрирането на военнослужещи от места на конфликти, заради епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес. Министърът на отбраната Марк Еспър нареди ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Бандитският Петербург" падна под властта на вируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравнение с Русия

News image

Ученици разпиват биричка в квартална градинка във Варна, популярна сред руснаците по Черноморието като "Малкия Петербург". В Санкт Петербург такъв "филм" не се прожектира. "Бандитският Петербург" падна под властта на Коронавируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравн...

Радев играе ва банк с "Гладът ще надделее страха", може да си счупи рейтинга. Никой не се страхува от Борисов и Пеевски

News image

Президентът Румен Радев играе ва банк с "Гладът ще надделее страха", може да си счупи рейтинга с този сценарий. Тезата му е, че засега няма протести, защото хората се страхуват. Как имаше протести през зимата и лятото на 2013г.?! Публична тайна е, че властта се държи от тандема "Бори...

Маршалите на икономиката Доган и Пеевски влияят по-силно от обръщенията към нацията. Генерал Радев не ги атакува, защо?!

News image

Румен Радев критикува изключително остро Бойко Борисов за извънредното положение, но не атакува Доган и Пеевски, които са неговите истински сценаристи. Доган и Пеевски влияят с мълчанието си по-силно от президента с обръщенията към нацията - те осигуряват парламентарната и медийна подкр...

ПОЛИТИКА

Без права на ответ: США отправят новые ядерные бомбы в Германию. Пентагон заменит устаревшие боеприпасы на типа В61-12

News image

Пентагон планирует обновить свой ядерный арсенал в Германии, заменив устаревшие бомбы на современные. Сейчас ядерные бомбы ВВС США, оставшиеся на территории ФРГ еще со времен холодной войны, находятся на авиабазе люфтваффе в Бюхеле. Что именно планирует Вашингтон, разбиралась «Газета.Ru». ...

След "дърта злобна свекърва" кампанията срещу президента не спира. Защо Корнелия Нинова не скочи срещу Бойко Борисов?!

News image

След "дърта злобна свекърва" кампанията срещу президента няма да спре. Напротив, ще се води методично и целенасочено до изборите. "Не ми се занимава с президента" на Бойко Борисов е тактическа маневра, "връщане в окопа" след щурмовата атака във войната с Румен Радев. Извънредното п...

Световната банка е готова да отпусне до 160 милиарда долара за справяне с последиците от пандемията

News image

Световната банка заяви, че е готова да отпусне до 160 милиарда долара в следващите 15 месеца. С тези средства тя цели да помогне на страните да посрещнат нуждите си в сферата на здравеопазването и да се възстановят икономически, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Бордът на д...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Руските служби държат наркотрафика от Узбекистан. Защо не вадят компромат за Борисов като оператор по каналите на DEA?!

News image

Почти 100 тона хероин от Узбекистан за година минават по Северния коридор през Русия за Западна Европа и още толкова през Южния през Турция. Наркотрафикът се контролира от агенти на руските специални служби, а "смотрящий" е "кралят на хероина" от Узбекистан Гафур Рахимов, сочен като сът...

РЕКЛАМА
Банер