АКЦИЯ

"Да следи всички сайтове". ВМРО предлага държавен контрол над интернет

alt

Покрай извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в България управляващите приеха в петък поправка в Наказателния кодекс (НК), предвиждаща до 3 години затвор и до 10 000 лв. глоба за невярна информация за зараза. Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов декларира, че правителството ще се откаже от тази идея, след като президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за извънредното положение.

Означава ли това, че управляващите действително ще загърбят амбицията си да разработят законодателство, криминализиращо фалшивите новини, каквото в ГЕРБ коментираха още през лятото?

Отговорът на този въпрос е свързан и със съдбата на проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутати от ВМРО на 19 март, докато парламентът беше зает с обсъждането на конкретните текстове в Закона за извънредното положение.

Предложенията на Искрен Веселинов, Александър Сиди и двама техни колеги обаче нямат общо с мерките срещу епидемията от COVID-19 и ако бъдат приети, те ще продължат да действат и след овладяването на заразата.

Какво предвижда законопроектът?

"Да оповестява интернет страници, чрез които се разпространява дезинформация"

Идеята на коалиционните партньори на ГЕРБ е Съветът за електронни медии (СЕМ) да получи допълнителни правомощия „да оповестява интернет страници, чрез които се разпространява дезинформация“ и да разпорежда свалянето на неверни публикации. Ако това не бъде изпълнено, СЕМ ще може да подава искане до председателя на Софийския районен съд (СРС) за блокиране на достъпа до съответните сайтове в рамките на 72 часа.

Наред с тази процедура, в която обаче липсва точно и ясно описание на понятието „дезинформация“, от ВМРО предлагат медийният регулатор да извършва специална регистрация на „доставчици на медийни услуги, които имат намерение да ги предоставят в интернет средата“.

В допълнение с преходните и зключителните разпоредби в този законопроект се правят промени и в НК. Те са почти идентични с тези, за които Борисов вече заяви, че управляващите ще отхвърлят заради президентското вето.

Депутатите от ВМРО предлагат до три години затвор за всеки, „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

"Сериозен законодателен пропуск"

„Към днешна дата сайтовете и онлайн платформите не подлежат на никакъв мониторинг и контрол от страна на държавата. Това е сериозен законодателен пропуск, който именно днес излиза наяве с пълна сила“, пишат в мотивите си вносителите на поправката в Закона за радиото и телевизията.

Според тях „балансът между свободата на словото и контролът на съдържанието му“ в момента е тема на дискусия на европейско и световно ниво, но „никой досега не е постигнал нужния баланс“.

"Нормативна база, която да защити гражданите, държавата и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет"

„И ние не смятаме, че сме първенците в областта, но поне предлагаме мерки, които да дадат основата на една нормативна база, която да защити гражданите, държавата и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет средата“, аргументират се Веселинов, Сиди и колегите им.

Като примери те посочват „фалшивите новини за заразена вода, за конспиративните теории около държавната намеса при чумата по добитъка и връзката ѝ с тайнственото заселване на мигранти, докарани с военни самолети“.

„А колко хора пострадаха в личен план и колко фирми понесоха имиджови и от там финансови щети заради неверни публикации без да имат каквато и да било възможност да се защитят“, питат вносителите, създавайки впечатление, че предложенията им са насочени не само срещу дезинформацията, а и срещу клеветата, която и в момента се преследва от закона.

АЕЖ: Промените са противоконституционни

Според Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) законопроектът на ВМРО е „напълно противоконституционен“, тъй като основният закон забранява цензурата и предвижда конкретни основания за спиране на медия. Те обаче са свързани с „опазването на конституционно установения ред, призив към извършване на престъпление или насилие над личността и накърняване на добрите нрави“.

"Правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура"

„Въвеждането на правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура. Независимо от извънредното положение, конституцията и основните принципи на правото и демокрацията следва да бъдат спазвани и зачитани, защото рискуваме много бързо и лесно да се превърнем в антиутопия, в която гражданите и медиите са контролирани от Министерство на истината“, заявиха още от АЕЖ в своя позиция по повод идеите на ВМРО.

"Изключително опасно"

Според специалиста по медийно право в журналистическата организация Симона Велева дори в условията на извънредно положение държавните власти не бива да накърняват същността на правата, които временно са ограничени. Още по-малко на такива, които нямат общо с непосредственото овладяване на кризата, в случая – епидемията от коронавирус.


„Внесеният законопроект не засяга извънредното положение, а единствено го използва като повод да бъдат прокарани обективно противоконституционни и тиранични мерки, уж като се прави опит да бъде криминализирана и ограничена дезинформацията. Това обаче е изключително опасно. Защото е дадено толкова фриволно понятие за дезинформация, че практически всяка невярна информация, която се отнася за когото и да било, ще бъде третирана по този начин. Така се бъркат основни понятия и дезинформацията почти се припокрива с клеветата, а те не са едно и също”, коментира Велева пред Свободна Европа.

По думите ѝ в текстовете, предложени от ВМРО, липсва дефиницията на ЕК за дезинформация – доказуемо невярна информация, която се разпространява с цел да се извлече икономическа изгода или съзнателно да се заблуди обществото.

"Не бива да взимат връх лични тиранични амбиции, прикрити под привидната грижа за здравето на хората"

„Законопроектът също така пренебрегва факта, че доставчиците на медийни услуги и сега подлежат на лицензия, така че е напълно безсмислено отделно да искат да оперират със сайт, който да им бъде разрешен от СЕМ. На СЕМ се вменяват прекомерно много правомощия, включително да следи непрестанно всички сайтове, което освен, че е почти невъзможно, е и опасно”, добави Симона Велева, обобщвайки, че в настоящия кризисен момент „не бива да взимат връх лични тиранични амбиции, прикрити под привидната грижа за здравето на хората“.

"Граничи с абсолютен произвол"

Издателят и главен редактор на сайта „Медиапул“ Стояна Георгиева споделя аргументите на АЕЖ. Според нея управляващите използват ситуацията с коронавируса, за да „подхранват свои стари идеи за потъпкване на свободата на медиите“.

„Вероятно сега предполагат, че в цялата паника около епидемията хората няма да са толкова чувствителни, няма да обърнат внимание и ще приемат с доверие всяка ограничителна мярка. Това, което се предлага от ВМРО, обаче граничи с абсолютен произвол, защото формулировката за дезинформация изглежда много обща и предоставя широки възможности за репресивни действия“, заяви Георгиева пред Свободна Европа.

Тя е убедена, че СЕМ не би имал физическа възможност да следи в реално време всички сайтове, социални мрежи и блогове, за да оповестява тези, които разпространяват фалшиви новини. И вместо това би работил по сигнали, за които не е трудно да се предположи, че ще бъдат основно срещу „медии, които са неудобни за управляващите“.

"Самите политици нерядко изпадат в ситуация да продуцират подвеждаща, невярна или откровено лъжлива информация"

„Не казвам, че дезинформацията, манипулациите и фалшивите новини не са опасни, напротив – те пълзят навсякъде, но не това не са адекватни мерки, чрез които биха били предотвратени. Да не говорим, че дори самите политици нерядко изпадат в ситуация да продуцират подвеждаща, невярна или откровено лъжлива информация. Включително и в национален ефир. Мисля, че ако засегнатите институции реагират на драстичните случаи на дезинформация и аргументирано и ясно я опровергават, в някакъв момент по-голямата част от обществото ще започне да се ориентира за какво става дума.“

Народното събрание все още не е разгледало законопроекта на ВМРО заради работата по Закона за извънредното положение. Очаква се депутатите да се заемат с идеите на Искрен Веселинов, Александър Сиди и колегите им, след като прегласуват върнатите от президента Румен Радев текстове.

Борис Митов, "Свободна Европа"

 
АКЦИЯ
News image

Румен Радев осребри "Росенец". Христо Иванов го направи лидер на протеста, ще опита да се дистанцира с екшън пред Сарая

Христо Иванов набута Десницата за втори път след местните избори в сценарий с БСП, за да си отмъсти на Бойко Борисов. Десницата рискува много със залепването си с БСП - заедно за Радев, но на изборите всеки е за себе си. Радев осребри акцията в "Росенец". Христо Иванов го направи л...

News image

Две хиляди протестират: "Оставка, Гешев е позор". Не скандират "Долу хунтата!" и "Оставка, Боко!" - как ще ги свалят

Почти два милиона столичани, но само две хиляди десни софиянци на "Орлов мост" скандират "Оставка, Гешев е позор". И? Никой не скандира "Долу хунтата!" и "Боко, мутро, оставка!" Така няма да свалят хунтата. Сърбите не се разхождат до "Калемегдан", атакуват Скупщината - корав проте...

News image

Опозицията на Корнелия Нинова се обяви против "анонимните позиции" в подкрепа на Румен Радев

Националният съвет на БСП да се събере спешно тази неделя, за да обсъди и новата политическа обстановка в страната след акцията на прокуратурата в президентството. Това са поискали 72-ма от членовете му, които днес са внесли подписка в деловодството на "Позитано" 20. Очаква се Изпълнителното...

News image

Прокуратурата започва проверка на строежите в парк „Росенец“, прочут с "летните сараи" на Доган

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по до...

News image

Вучич: Проруски сили стоят зад протестите в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е готов да отстъпи и утре в Белград да не се въвежда полицейски час за почивните дни, но добави, че в столицата ще се наложат по-твърди мерки. Във вчерашното си изявление той каза, че демонстрациите в Белград не са само свързани с "хулигани"...

News image

Конна полиция разпръсна протеста в Белград, но не посегна на трикольора. Сърбите щяха да подпалят резиденцията на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви полицейски час и в Белград, Нови Сад и Ниш избухнаха масови протести. Ако в Сърбия охранители на резиденцията на Вучич бяха захвърлили националното знаме, щяха да я подпалят. И на другия ден милион сърби щяха да маршируват в Белград...

News image

Напрежението в Сърбия ескалира. Остри сблъсъци с полицията, хора с маски скандират: Вучич, ходи си!

Втори ден продължиха протестите в Сърбия, изразяващи народното недоволство срещу затягането на ограничителните мерки за овладяване на коронавирусната зараза. Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха в Белград, Нови Сад и други ...

News image

Николай Марков: Това не е мутренско поведение. Не съм видял мутра да поругава така знаме

Още онзи ден казах, че тези служители са от НСО. Някои не са били от охраната на Доган, после влязоха. Това е най-добрият вид на държавните гардове. И по-зле изглеждат. В МВР е същото. Аз в този вид тези хора не бих ги приел и на черешова градина. Това е така от 25 години. Това каза по ...

News image

НСО: Не отричаме и не потвърждаваме съпричастност на наши служители към вчерашната случка

"Не мога да потвърдя нито да отрека съпричастност на наши служители към вчерашната случка на плажа край Росенец".Това заяви за Епицентър.бг говорителят на НСО Веселин Нинов. Той подчерта, че няма промяна в позицията на службата от вчера. А тя е, че продължават да не потвърждават, че техни ...

News image

КОЙ посочва президента Румен Радев като "топ шпионин на Решетников и Путин"

Многоходовката срещу президента Румен Радев стигна и до класиката в жанра - "шпионска афера" на "Дондуков"2. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента, е нарочен, че е получавал нерегламентирано класифицирана информация, която предавал на чужда служба. Партньорски...

News image

Юлската Жега пак при президента заради "държавна измяна". Вадят шпионска афера на "Дондуков"2. Само за Борисов няма Жега

След "президентските чатове" Юлската Жега налази за ден Летния Сарай, но отново се пренесе при президента Румен Радев. ПИК извади "шпионска афера", в която бил намесен о.р. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента. Служители на Държавна агенция "Разузнаване...

News image

Никаква "жега за Борисов", Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Десните работят на макс за Бойко Борисов

Фейсбук опозицията се надяваше на яка Юлска Жега за Бойко Борисов и падане на правителството. Вместо "жега за Борисов" след акциите с чатовете на президента Юлската Жега се пренесе в Летния Сарай. Христо Иванов е тв звезда след акцията в "Росенец" - излиза от една телевизия и влиза в...

News image

Васил Божков показа "свидетеля, когото не могат да заглушат"

Божков неведнъж е прекъсвал наши срещи, за да отиде на среща "с Влади". Разговорите ни продължаваха в колата на път за министерството. Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобов...

News image

Бойко Борисов: Лъжа е, не съм ходил в летните и зимни сараи на Доган. Не съм договарял управление на ГЕРБ с ДПС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не е посещавал почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да обсъжда политически сделки, в т.ч. и управление на ГЕРБ с ДПС. По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпратийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росене...

News image

НСО "отказва да бъде въвличана в политически акции". Изпълнителната власт решава кой да бъде охраняван

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обек...

News image

Собянин си вдигна рейтинга след потопа, фейсбук в Москва избухна гневно и няма оставка. Няма да има оставки и в София

Колкото кметът на Москва Сергей Собянин подаде оставка след поредния потоп в Москва, толкова и на Бойко Борисов ще му стане "жегаво" от потопена метростанция. Фейсбук опозицията в Москва избухна гневно и няма оставки - нито на Собянин, нито на замовете, нито дори на шеф на отдел. ...

News image

Шторм потопи метрото в Москва, улиците реки. Путин спечели вота и с "хиперзвуково ресто" насочи потопа към Борисов

Шторм потопи метрото в Москва на 20 юни, улиците реки, таксита плават като яхти. Три станции на метрото бяха затворени, руските столичани си пускаха клипове във фейсбук. И? Путин спечели референдума и с "хиперзвуково руско ресто" - тайно метео оружие насочи потопа към Бор...

News image

Юлската Жега се изнесе при елините, летен порой потопи метрото в София. Борисов на власт, Божков прави партия

Жегаво е през юли, обичайно - протестърите са край климатиците и във фейсбук. Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе при елините - и топ компромати откъм Дубай все още не идват. Летен порой потопи метрото в София. Протестърите пак са край климатиците и във фейсбук, а Борисов на вл...

News image

Продължават извънредната обстановка. Юлската Жега за Борисов се изнесе към Гърция, с кого ще прави партия Божков?!

Продължават извънредната епидемична обстановка до края на юли. Няма протести пред МС срещу продължаването на "обстановката". Юлската Жега за Бойко Борисов се изнесе към Гърция. Жегата е само във фейсбук и няколкото опозиционни сайта. С кого ще прави партия Божков и ще сваля Ху...

News image

Преднината от 9-10% може да се потвърди, ако Борисов извади кеш на макс. Цветанов и десните ще дърпат вот от ГЕРБ

ГЕРБ вероятно ще победи БСП на парламентарните избори, но едва ли ще е с 9-10% разлика. БСП винаги вади на изборите "скрит вот", когато не пада от власт и не играе факторът "Пеевски". Цветан Цветанов ще дръпне членове, симпатизанти и избиратели от ГЕРБ. Десницата също ще отнеме вот...

News image

След победата в Шумен Корнелия Нинова атакува във Варна. Фракцията "СИК" в БСП-Шумен надделя на групата на Димитър Дъбов

Корнелия Нинова извади от играта Димитър Дъбов, един от знаковите апаратчици в БСП, който беше един от организаторите на  бламирането й на пленума. Подкрепеният от него кандидат за градски лидер на партията в Шумен загуби вота, а Дъбов няма да е делегат на конгреса. "Това е историчес...

News image

Божков отнема протестен вот от другите проекти, работи за нов мандат на Борисов. Само инкасо за 67 млн може да го свали

Вместо да изкара доказателства за мегакорупция на Бойко Борисов и да го свали, Васил Божков ще отнеме протестен вот от другите проекти с "Българско лято". Божков работи за четвърти мандат на Борисов. "Царската" вълна няма как да се повтори - Костов беше "стегнал коланите", Борисов приби...

News image

Васил Божков към българите в България и чужбина: Третата национална катастрофа е факт

Обръщам се към всички българи. Към тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина. Третата национална катастрофа е факт. Това написа Васил Божков във фейсбук след видеоизявление. Вижте още какво пише Божков за пректа "Българско ...

News image

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

News image

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов и Пеевски държат компромат срещу Радев чрез ДАТО в разработка за шпионаж?! ГРУ прихваща доклади на ДАНС И ДАР

News image

Президентът Румен Радев е попаднал в СРС, докато уговаря версията на съветника си по сигурност и отбрана Илия Милушев за нерегламентирано използване на документи с най-висока степен на класифицираност извън президентството, заявиха източници от службите. СРС-то е регламентирано и обслуж...

Сайтове "про Пеевски" с Ресто за Радев. Въпреки че не скочи на Пеевски, който му прати Гешев, с "Вън мутрата от "Берлин"

News image

Американците не са сгрешили - Румен Радев е лидер. Обаче лесно се скача на "мутрата Борисов", който пак ще се прави на "миротворец". Обаче нещо за Пеевски и Доган - там е ДЖИХАД, що не избухна Радев с "Вън мутрата от Берлин!"?! Пеевски е боец, не е "миротворец". Часове, след като п...

Аре, силни-вилните за пачките, що не скачате за Сарая. Атакуват Боса, Боко е "Добро утро". Рухне ли Сарая, Хунтата е чао

News image

Летен порой в София - потоп, затворена метростанция за часове. Фейсбук избухна. Потоп в Москва - три метростанции затворени, Путин е велик. Записи, снимки, пачки - Борисов, пардон, Боко Тиквата, е корумпиран тип, лъжец, инкяр, диктатор, водач на Хунта, наркотрафикант.   Бившият бос...

ПОЛИТИКА

Екшън - "радевисти" и "бойковисти" юмрук срещу юмрук. Борисов подава оставка: "Успяхме за ERMII, аре сега - на избори"?!

News image

Бойко Борисов организира контрамитинг заради ERMII - членове и симпатизанти на ГЕРБ ще бранят правителството. Митингът е насрочен за 19 часа - новината за ERMII се чака в 20 часа. Отсреща "радевисти" - ако се сбият с "бойковистите" юмрук срещу юмрук?! Сблъсъкът работи за Борисов - ...

Няма проруски сценарий - щурмоваци на ГРУ щяха да превземат НС като в Скопие. И по ризата на ББ да има кръв като на Заев

News image

Бойко Борисов не е искрен, знае, че няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Румен Радев, но прави препратка с "пуча" в Сърбия, където проруски партийни активисти мачкаха десни лидери и искаха да подпалят Скупщината. Няма проруски сценарий в протеста в подкрепа на Радев. Ако имаше,...

Борисов видя "сценарий" на Христо Иванов и НСО, Пеевски щели да го ликвидат стрелците по Алексей Петров

News image

Хората, които стреляли с гранатомет по Алексей Петров*, били наели апартамент "с пряк изглед", намерена била и схемата, по която искали да ликвидират и Делян Пеевски. Затова той има охрана от НСО. А случилото се на плажа на парк "Росенец" с Христо Иванов и "отблъскването му от НСО е "сценари...

КИЛЪРИ

Радев, кога ще махнеш охраната и на жена ти? Срещу Доган има два опита за разстрел

News image

Силно възмутен от пиар акцията на партийни активисти от позабравената „Да, България“ на Христо Иванов в Росенец, президентът Румен Радев поиска веднага да се свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Чудесно! Президентът отговаря на исканията на „добрите“. ...

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

МАФИЯ

Бойко Борисов е партия със Сретан Йосич под US-патронаж. Маджо излиза от бизнес с Божков, не и с Йоца в трафиците на DEA

News image

"Лейтенанти" на Маджо са поканени от Сретан Йосич на сватбата на негов "лейтенант". Йоца Амстердама вади автомат и стреля, след това си събира гилзите - не си юрка охраната, защото е прави сърбин. Сретан Йосич обаче не изпраща килър да пуца по Бойко Борисов, който да си прибере гилзата ...

DEA пренарежда трафиците, Сретан Йосич в играта "партия" с Маджо?! Акциите в ГД БОП и Сандански обслужват новата схема

News image

DEA пренарежда трафиците по "Балканския път" от Турция, през България, Сърбия и Косово, твърдят източници от службите. Оператор в Турция остава Седат Пекер, бос на турската мафия, който държи трафика с бригади на "Сивите вълци". Неговият "лейтенант" Надир Салифов-Гули Бакински учас...

РЕКЛАМА
Банер