АКЦИЯ

Какво се случва със сърбите – готови са да заменят любовта си към Русия с Китай

alt

В началото на април хиляди руски граждани, закъсали на различни места по света, можеха да наблюдават на телевизионните екрани как Русия изпраща на помощ 11 самолета - само че не на тях, а на Сърбия.

Ясно, че евакуацията им едва ли би била ускорена, дори ако Москва не помагаше на сърбите. Но вътрешната аудитория явно не оцени широтата на геополитическия жест.

Неговото въздействие върху външната аудитория - западната или балканската – също предизвиква въпроси.
Пристигането на 87 руски военни и 16 единици армейска техника в Сърбия и Босна не предизвика обичайната буря нито в световните, нито дори в местните медии.

Епидемията показа, че "търсенето" на Русия на Балканите пада и се замества от други държави, а без него на Москва ще й бъде сложно да се придържа към своята обичайна политика в региона, за да продължи да създава илюзията за активно присъствие с минимални разходи.
Полк и 17 хиляди

Пандемията от коронавируса ще промени света, но това засега не засяга руската политика на Балканите. Тук Москва действа по същите шаблони, които вярно й служат не едно десетилетие.
Помощта трябва да се предоставя в 

режим "спецоперация": 

стремително, военизирано, но евтино и да се представи така, че ЕС да изглежда тромав и равнодушен, а Русия и президентът Путин – по-големи патриоти, отколкото самите сърби.

Затова и изобщо не беше поставен въпросът дали да не се предложи помощ и на албанците, хърватите или босненските мюсюлмани – това щеше да противоречи на дългогодишната линия на Москва във всеки балкански конфликт да заема страната на сърбите.

Не беше предложена помощ и на двете страни, които отскоро са членове на НАТО – Черна гора и Северна Македония.
А и да си признаем - никоя от тези страни не се подреди на опашка за руската помощ. В голяма степен защото те възприемат Русия изключително като съюзник на сърбите.

Сега Москва би могла да се възползва от редкия момент с неговата обща и неполитическа заплаха, за да диверсифицира връзките си в региона и да започне диалог с други, несръбски сили. Но това не се случи: оказа се по-просто да се експлоатира привичната тема за "историческото братство със сърбите".

Традиционен остана и руският подход към съдържанието на помощта: тя трябва да изглежда ефектно, когато я показват в местните медии, а реалната полза от нея е второстепенен въпрос.

Отчитайки исторически позитивния образ на руския войник сред сърбите, едва ли патриотичните сръбски медии биха се въздържали да покажат руските офицери, рапортуващи как превантивно са дезинфекцирали някое училище или болница.
И тогава  би изглеждало даже някак неучтиво, да се задава въпрос доколко е нужна тази дезинфекция, още повече с масовото привличане на военни от чужда държава.

Цветистите благодарности на Сърбия за всяка помощ са разглезили Русия дотолкова, че тя е загубила всякакво 

чувство за пропорции

В дните, когато Евросъюзът даде на Сърбия 15 милиона евро за борба с епидемията, компанията "Югоросгаз", която е 50% собственост на "Газпром", с гордост съобщи, че е дарила на сръбското Министерство на здравеопазването цели 2 милиона динара – около 17 хиляди евро по днешния курс.

Когато компания, която "седи" върху няколко газопровода, разпределителни мрежи и износ от 2 милиарда кубически метра руски газ годишно, се хвали, че е дарила 17 хиляди евро – това е прекалено дори за захарно-сиропираната дружба между Русия и Сърбия.

Сръбската "щерка" на "Сбербанк" поне засега не е загубила до такава степен връзката с реалността и деликатно премълчава размерите на своето дарение за закупуването на респиратори.

Бившият държавен нефтен монополист НИС, който сега принадлежи на "Газпром Нефт", традиционно предостави безплатен бензин за пожарната, милицията и бърза помощ.

Още в началото на века проевропейски настроените сърби иронизираха, че Русия може да предложи на страната им само нефт и военни. Оттогава измина повече от десетилетие, върху света се стовари невижданата напаст на коронавируса, а Русия още продължава да помага на Сърбия с нефт и военни.

Единственият залог 

Всички тези проблеми съществуваха и преди, но в миналото прекалената и неискрена благодарност на сръбските власти помагаше те да бъдат маскирани.

Чиновници от всякакви нива хвалеха всяка дреболия получена от Русия, държавните и проправителствените медии се състезаваха с тях в хвалбите.

Хвалеха ги, защото това се харесваше на избирателите и им помагаше да "избият" нови порции помощи и отстъпки от Запада, опасяващ се от засилването на руското влияние на Балканите.
Но този път всичко се случи по различен начин.

Сръбското ръководство и президентът Вучич не се отказаха от своята обичайна стратегия – продължиха да шантажират Евросъюза с геополитически заигравки настрани. Но този път ударението в славословията беше не върху Русия, а върху Китай.

Китай стана първата страна, която Вучич помоли за помощ в борбата с епидемията. При това помоли така, че за руската помощ, по същество, не остана място.

Ако Китай, по думите на сръбския президент, е единственият, който може да помогне на Сърбия, къде се натиска Русия?
След риториката последваха други жестове. Вучич лично отиде на летището да посрещне самолета с хуманитарна помощ и шестима китайски лекари.

Със сълзи на очи той целуваше китайското знаме, и без изобщо да се притеснява, че преиграва, се разля в такива похвали към китайците, все едно тези шестима лекари за един ден ще излекуват цялата му страна.

Когато след две седмици се стигна най-накрая до пристигането на руската помощ, Вучич вече го нямаше на летището и никой не проля сълза.

Макар че 87 руски военни с техните КамАЗи явно можеха да осигурят на сръбския президент много по-ефектен фон за телевизионните камери, отколкото шестимата китайски доктори с комплектите марлени маски.

Постепенно към уличните билбордове с благодарности към китайския народ и лично към президента Си Дзин Пин се добавиха и благодарности към Русия, сръбските държавни медии започнаха да отделят добронамерено внимание и на руските военни, а в края на април ги прие самият Вучич, който им прочете реч на руски език.

Но въпреки това беше видимо, че с превъзходната степен в риториката на сръбските власти, която преди беше руски монопол, сега къде-къде по-щедро се обсипват китайците.

За Белград "замяната" сработи успешно и за вътрешната, и за външната аудитория. 
В любовта на сръбското общество към Русия, самата Русия винаги е била второстепенен елемент, а главният – неприязънта към Запада.

На масовия сръбски избирател му се иска някак си да натрие носа на Брюксел и Вашингтон.
Ако Китай се справи с това по-успешно, отколкото Русия, то сръбският избирател ще започне да се радва на дружбата с Китай.

Реакцията на Запада също устройва Белград. За броени дни след целуването на китайското знаме, ЕС включи Сърбия в общоевропейските програми за борба с коронавируса, обеща и 15 млн. евро за неотложни нужди,  още 78 млн. евро  ще бъдат преразпределени от други програми за възстановяването на сръбската икономика.

Само преди три години, когато спомените от Крим и Донбас бяха още свежи, неочакваната поява на 87 руски военни в Белград щеше да бъде забелязано в света.

А сега почти не им обърнаха внимание, всички гледаха, възмущаваха се и бързаха да противодействат на меката сила на китайските доктори и билбордовете със Си Дзин Пин.

При такава пределна ефективност, можем да не се съмняваме, че Вучич и по-нататък ще "натиска" в китайското направление.
Тази тема прекрасно ще "прозвучи" в Брюксел и Вашингтон, чиято подкрепа е толкова необходима на Вучич в преговорите за Косово.

Сърбия вече излиза на водещи позиции по китайски инвестиции на Балканите, сръбските полицаи активно се обучават от китайските си колеги, а през тази година Китай се готви да отнеме главния и любим коз от Русия  и ще проведе със Сърбия 

съвместни военни учения

От двете дългогодишни опори на руското влияние на Балканите - нефтът и военните - нефтът поевтиня, а руските военни ще бъдат сменени с китайски като по-впечатляващи.

Докато сръбското ръководство активно диверсифицира своите външни връзки, Русия, както и преди, не е готова да се откаже да разчита единствено на сърбите и да спре да залага изключително на Вучич.

Руските власти бързат да го защитават от сръбската опозиция, от международната критика, от обвиненията в авторитарно управление и даже от собствените руски медии.

За главен и едва ли не, единствен, гарант на интересите на Русия в региона е избран политик, който целува китайското знаме, използва аргумента за руска заплаха при преговорите си със Запада и смята, че Вашингтон е най-добрият посредник в решаването на косовския конфликт.

Този политик все по-малко разбира какво толкова ценно е готова да му предложи Москва и във всеки момент е готов да спре потока с възторзи по неин адрес.

И тогава ще се разкрие печалната картина - колко реално струва руското влияние на Балканите  – без местните ретранслатори и усилвател.

Максим Саморуков, Карнеги център

Превод: Faktor.bg
 

 

 
АКЦИЯ
News image

Шехерезада намеква на Али Баба за Поръчка. Обаче греши - Божков никак не е "страхлив", поръча опасен бос и нямаше Ресто

Командосът може да се окаже прав - "Божков провокира Бойко със Севда, може и да го поръчат!". ББ едва ли ще го поръча заради Севда (протеже на Пашата), но тя му намеква, че босове (като Пашата) на Хазната могат -  "Оправете си сметките с хазната! Или стойте на дървото, докато можете..."....

News image

Севделина Арнаудова към Васил Божков: Не аз съм искала от Вас, Вие се предлагахте!

От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълние на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии. Познавам г-н Васил Божков отдавна и не само аз, а и члено...

News image

Божков за милионите за ББ: Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, защо я пращаше?

Намиращият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков разшири атаката си към най-близкия кръг на премиера Бойко Борисов. В нов пост във Фейсбук той написа: "През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури...

News image

ДАНС за кеша на Божков: "ДАНС не е уведомявана от "УниКредит Булбанк" АД за съмнения при теглене на пари от каса."

От ДАНС, част от която е финансовото разузнаване, решиха да реагират на твърденията на Божков, че е теглил пари в брой от "Уникредит Булбанк", с които да плаща такса "спокойствие". От агенцията припомнят, че на 4 юни Специализираната прокуратура им е възложила да изяснят случая. И обясн...

News image

Божков няма да свали Борисов със записи от охранителни камери. "Васко" е крал на покера, "Бойко" - цар на инкяра

"Няма вечно да съм премиер. Сега съм скопен. Ще дойде и моето време, когато ще пускам комикси! Да пукна, ако една стотинка, ако един лев, едно евро ми е дал Васил Божков, заяви Бойко Борисов пред репортер на bТV в отговор на твърдението на Васил Божков, че му е дал десетки милиони. Не му...

News image

"60 млн. лв. директно на Борисов и Горанов“. Какво пише в сигнала на Васил Божков до прокуратурата

"За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“. Това твърди в сигнала си до прокуратурата бизнесменът, укр...

News image

Паритет във властта, Пеевски не може да атакува Златев, Борисов - Ковачки. Кой плаща сметката на тази схема?!

Делян Пеевски, колкото и да е влиятелен, не може да атакува Валентин Златев, няма как да направи рейдърска атака срещу "Лукойл". Рестото на ГРУ-ветераните на Вагит Алекперов няма да е като прословутото "руско ресто" за разкешването по "Южен поток". В същото време Бойко Борисов не м...

News image

Васил Божков: В прокуратурата доказвам рекета от управляващата #хунта /схема/

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противок...

News image

Симов и Гергов подпалиха парламентарната група на БСП. Очаква се драматичен пленум на соцпартията на 13 юни

Силно напрежение има в парламентарната група на левицата, след като 41 социалисти поискаха промени в правилата на работата й. Народните представители, които застават зад подписката, искат да имат право и глас при определянето на ръководството на групата. Поводът за разпрата са медийни изяв...

News image

Слухът "Сарая гласи Мая Манолова за премиер" е активно мероприятие. Офертата на Сарая към ГЕРБ - Димитър Николов премиер

Ахмед Доган щял да раздава порции чрез Мая Манолова, която щял да направи премиер? Как? ГЕРБ и БСП къде ще са? А проамериканската партия на Цветан Цветанов? Слухът "Сарая гласи Мая Манолова за премиер" е класическо активно мероприятие, прикриващо фаворита на Доган и Пеевски. П...

News image

Гешев смени тезата си относно данните, изнесени от Божков. Сега твърди, че трябва да се проверяват

Държавният обвинител Иван Гешев направи рязък завой и смени тезата си относно данните, които изнесе хазартния бос Васил Божков. Според новата му позиция задължение на прокуратурата е да прорвери всички изнесени доказателства и от двете страни, независимо дали става дума за анимация, комикси ...

News image

"Божков иска да се откупи". Божков щеше да се "откупи" в София, играе друга игра - да свали Борисов с интрига с Пеевски

- "Г-н Миленов, случайно ли според вас Васил Божков попита управляващите "Къде са парите"? "Не, неговата цел е да се откупи". - "Ще успее ли?". "Зависи какво ще извади и дали има файлове със звукозаписи за срещите с хора от властта", заявява Росен Миленов пред "Фрог". Ако Васи...

News image

Пеевски стои зад проекта на Мая Манолова. Сарая с нов опит за Пренареждане след евроизборите и кметския вот в София?!

Делян Пеевски стои зад проекта на Мая Манолова и това вече е публична тайна след знака, който тя даде във Варна. Мая Манолова посочи бившия областен управител Тодор Йотов за координатор на движението "Изправи се.бг". Тодор Йотов е изключително близък с Данаил Папазов, който даде ста...

News image

Васил Божков е теглил пари по местните избори, на Мая Манолова ли е разкешвал бившият хазартен бос?!

Васил Божков си има други политически симпатии, никога не е симпатизирал на сегашните управляващи. Прави впечатление, че е теглил пари по местните избори. Това обяви в ефира на "Здравей, България" на Нова телевизия бившият съдружник на издирвания бизнесмен Васил Божков – Цветомир Найде...

News image

Досега Божков не е дал документи, а само чатове, схеми, комикси, но не доказателства. Печалбите му са 2.5 млрд на година

"Васил Божков от самото начало създава усещане за покер играч, който има някакви карти, но не знаем какво точно има и къде блъфира. Знаем, че той беше най-големият рекламодател години наред. Последната му хазартна империя беше в резултат на много големи телевизионни усилия. Този сюжет, ...

News image

Борисов: Темата с неверните твърдения на Божков приключи, не влизам в обяснителен режим с обвиняеми

"Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обя...

News image

Васил Божков разкри схемата, не и реалните цифри. Затова е добре да пресметнем кой от играчите какво е получил от 2014г.

Васил Божков разкри схемата, но не и реалните цифри, които стоят зад нея. Затова е добре да пресметнем кой от играчите в тази схема какво е получил от 2014 г. до днес. Общите постъпления от 2014-2019 г. (на "Ню геймс" - 3 млрд., "Евробет" - 0,5 млрд., "Еврофутбол" - 1,5 млрд. лева) са в р...

News image

Путин: Русия ще използва ядрено оръжие като крайна мярка, то се разглежда като средство за сдържане и защита

Президентът на Русия Владмир Путин утвърди Основите на държавната политика в сферата на ядреното сдържане. Указът е обнародван на официалния интернет-портал за правна информация, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". Документът влиза в сила от деня на подписването му, т.е. 2 юни. ...

News image

Васил Божков: Обикновено се перат мръсни пари, а в България правят чистите мръсни. Политици.

Божков написа нов туит след схемата  "История на рекета", в която пита "Къде са" парите, изтеглени на каса след договорките с министъра на финансите Владислав Горанов за "20% за нас". Vassil Bojkov @BojkovVassil. Обикновено се перат мръсни пари, а в България пр...

News image

Божков с нова атака срещу Горанов. Пита къде са парите в кеш от сметките му

Хазартният бос Васил Божков публикува обяснителна схема на разказа му комикс и добави банкови извлечения, от които се вижда теглене на големи суми пари от негови сметки. Той пита НАП и Владислав Горанов къде са тези пари, след като му е направена пълна данъчна ревизия. Първата публ...

News image

Явор Дачков: Божков не иска да се разкрие истината, а да се пазари с довчерашните си ортаци

Божков описва цялата схема с лотарията, нарочната промяна в законодателството, уговорена с Менда Стоянова по нареждане на Борисов и Горанов и комисионната от 20% от печалбата, която е отчитал към управляващите срещу тази услуга.   Потресаваща история. Нямам никакво съмнение, че е ис...

News image

Приказката на Божков за Али Баба и фактите - съвпаденията и въпросителните

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува комикс с “нови разкрития”, наречен “истинската приказка за Али Баба”. Чрез картинки и надписи към тях, обвиняемит хазартен бос твърди, че е плащал на управляващите 20% от печалбата от моментните лотарии, съществув...

News image

Кадиев не е Опозиционна shaika, а от "New Мулти", която е на власт от 2013. Може да изкара много за "Бойко&Васко"

Георги Кадиев отряза медийно опашката на Гущера по поръчка на боса на "Мултигруп" Илия Павлов. И порасна, естествено, нова - "New Мултигруп". Сега Кадиев е от "New Мултигруп" и може да изкара много за тандема "Бойко&Васко" от 1987 до януари 2020. Ако му нареди Делян Пеевски. Вдиганет...

News image

Георги Кадиев от Опозиционната shaika: Божков си плаща като поп цели 5 години. Сега търси сделка с Борисов

Бившият народен представител от БСП Георги Кадиев, който се появи като комиксов герой в днешния пост на Васил Божков, взе отношение по темата. „Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за д...

News image

Пеевски пусна Василев да излети, Борисов не спря полета на Божков. Златев лети за Москва или взривява Сарая и кабинета?!

Делян Пеевски пусна Цветан Василев да излети за Австрия. Преди това банкерът отиде на крака при Бойко Борисов в Банкя, който тогава беше в опозиция, да иска съдействие. След това бившият бос на КТБ се премести в Белград, където е под закрилата на сръбските тайни служби и... руските им к...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Пурата е много дълга, от покер на "Витошка" до Ресто за Алексей Петров, схемите в София, хазарта и Цената не са $60 млн

News image

Дългата пура на Васил Божков за Бойко Борисов струва много повече от $60 млн - и не са парите Цената. Първо са бриджът и покерът в апартамента на "Витошка" между приятелите "Васко" и "Бойко". След това е Рестото за "джипа на Цветелина", сетне за "царския бопаджия" Алексей Петров...

Цветелина Бориславова ли е следващата или шофьор от НСО?! Божков вади Борисов от обувките, той разказва за "дълга пура"

News image

Севделина Арнаудова бе посочена от Васил Божков като "куриер" между него и премиера Бойко Борисов. "Не аз съм искала, вие се предлагахте", отвърна пиарката на премиера. Остана и тя да иска. Божков вади от обувките Борисов - увива пура с него в банкнота от 60 млн, той разказва за...

Командос от СОБТ: "Божков провокира Бойко със Севда, може и да го поръчат!". Пиарка носи кинти на премиера, супер мафия?

News image

"През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?", написа Васил Божков във Фейсбук. Бивш командос от СОБТ, близък с охранители на Божков, коме...

ПОЛИТИКА

Има едно нещо, което не ми се връзва в историята на Божков. И то е…. Цветанов

News image

Не се съмнявам в нито една дума, казана от Божков и в представената от него хронология на събитията, защото не е първата подобна история, с която се сблъсквам в последните 15г. Групата на ЧЕЗ го намекна, преди да заведе арбитражните дела, но говореха за 10 % от бизнеса с разпределението. ...

Пиарката на Валентин Златев за "издирването" на петролния бос: "Единственото вярно е - призован е като свидетел"

News image

"Г-н Златев е призован като свидетел по разследване. Той трябва да се яви на 22 юни, за да даде показания и ще го направи", заявява пред ПИК Мая Жекова, пиарката на Валентин Златев. "По неофициална информация, от днес сутринта органите на МВР,  по разпореждане на прокуратурата, издирват...

Само в "Либерта": Издирват Валентин Златев, напуснал е страната в четвъртък с полет за Дюселдорф

News image

По неофициална информация, от днес сутринта органите на МВР,  по разпореждане на прокуратурата, издирват бизнесмена Валентин Златев, вероятно за реализиране на арест и повдигане на обвинения. На призовката е пишело, че го призовават за разпит в качеството на "свидетел" по делото на бра...

КИЛЪРИ

Каким «величайшим оружием» грозит Дональд Трамп?

News image

В последнее время тема «супероружия» неоднократно проскальзывала в выступлениях президента США Дональда Трампа. Сложно сказать, с чем это связано: с экономическими проблемами и возможностью импичмента самого президента США или с реальным появлением прорывных образцов вооружений. Попробуем ра...

ВВС США рассказали, как практически «обезглавили» Черноморский флот РФ

News image

На прошлой неделе бомбардировщики B-1B Lancer ВВС США практически «обезглавили» Черноморский флот ВМФ РФ, пишет американское онлайн-издание The Drive. ВВС США утверждают, что B-1B Lancer, которые летали в Черноморский регион, отрабатывали во время учебной миссии применение противоко...

МАФИЯ

Борисов не иска, а Пеевски не може да атакува Валентин Златев. Петролният бос получава подкрепа от две големи посолства

News image

Валентин Златев е провел няколко срещи с руски и американски "дипломати", изпращайки силен сигнал, че няма да пуска комикси във фейсбук, а ще обяви корумпираните във властта на партньорските служби. Срещата на Златев с "дипломата" от американското посолство е организирана от изключителн...

Божков сваля кабинета, ако докаже: "Горанов занесе на Борисов общо 100 млн кеш!". Гешев трябва да ги задържи за корупция

News image

След "Къде са?" Божков ще свали кабинета, ако докаже - "Горанов ги носеше на Борисов - 100 милиона за пет години". Владислав Горанов може да върне "ресто" - "Божков да каже къде са - в Куршевел или в Тайланд". Божков да покаже пътя на парите до Горанов и Борисов, но така става КОРУМП...

РЕКЛАМА
Банер