АКЦИЯ

Валерий Соловей: Ръководителите на Харковска област са получили 500 млн долара първи транш, за да я предадат на Русия

alt
За него се носят различни слухове - от това, че е агент на ФСБ през това, че Навални е отровен, за да заеме Соловей мястото му като лидер на опозицията и до това, че го готвят за бъдещ президент на Русия. 

Интервюто с Валерий Соловей е гледано над 5 милиона и 200 хиляди пъти, прочетено е от над 2 милиона души. Faktor.bg го публикува заради откровените до циничност тези, както и заради "инсайдерската" информация, с която той явно разполага, а прогнозите му се сбъдват с изключителна точност. Публикуваме го с незначителни съкращения. 

- Господин Соловей, темата на Вашата докторска дисертация е "Руският въпрос и влиянието му върху вътрешната и външната политика". Какво е "руският въпрос" и какво мислите за украинците и белорусите - те също ли са "един народ" с руснаците, както казва Путин или са част от "руския въпрос"?

- Безусловно, Украйна не е Русия. Украинците са много близък до руснаците етнос, точно както и белорусите. Вероятно това са трите най-близки етноса. Но съвсем сигурно – те са други народи. 
За мен винаги са били смешни интелектуалните и културни конструкции, много популярни и до ден днешен, че украинците са "недоправени руснаци", че украинската култура е селска.
В края на краищата, ако украинският език беше измислен в австрийския Генерален щаб, знаете за тази популярна теза, то защо тогава руските императори са положили толкова усилия да русифицират това население? Ако този народ е изкуствен конструкт и не съществува такова нещо като "украинци" - защо? 

- Как оценявате това, което извърши Русия по отношение на Украйна през 2014 година и след това?

- Аз съм наясно какво се случи тогава. Но се старая да правя разлика между моралните и хуманитарните измерения и политичаската страна на нещата. Това първо.
И второ: мисля, че Вие се досещате, че последствията от някои стъпки вече са необратими. 
Вие казвате "анексия", аз предпочитам друг термин - присъединяване на Крим към Русия и ето това вече е необратимо. 
Що се отнася до Донбас там са възможни различни варианти. Мисля, че той може да бъде интегриран при едни или други условия в Украйна. Което, впрочем, активно се опитва да постигне Путин, но според неговите условия.
Там се води една странна война, война в студена фаза. Нейната интензивна фаза, независимо от конфликтите по линията на съприкосновение, аз мисля, че интензивната фаза е зад нас. Русия ще продължи да използва военната заплаха за постигането на необходимите и политически цели, за да получи отстъпки от Украйна.

- Съгласен ли сте, че една братска страна в най-тежкия за нас момент дойде, открадна наша територия и започна война в Донбас, че това е престъпление на кремълската върхушка начело с Владимир Путин?

- Ами, да, мисля, че това може да бъде наречено престъпление. А можем да използваме и формулировката на Талейран: "Това е по-лошо от престъпление. Това е грешка".
В конкретния случай можем да поставим знак на равенство. От политическа гледна точка това беше колосална грешка. Войната винаги е престъпление. Мога да кажа, че на Украйна много и провървя - знам, че ще прозвучи цинично - че се отърва само с Донбас.
Защото тогава плановете са били много по-мащабни. Знам, че през януари - февруари ръководителите на Харковска област са получили 500 милиона долара като първи транш, за да предадат Харковска област на Русия. 
След като се наложило поради стечение на обстоятелствата да се откажат от тези планове, Русия си поискала обратно парите. Един от тях отказа и получи куршум в гръбнака, и веднага размисли - върна ги, а един за назидание беше убит.
Та така: тази територия, която по-късно, през лятото на 2014 година започнаха да наричат "Новорусия", трябваше да бъде включена цялата, подчертавам - цялата - в състава на Руската федерация: Одеса, Харков, Херсон, Николаев, Запорожието, Днепропетровск, Донецк и Луганск, естествено…

- Ще Ви задам традиционния въпрос - чий е Крим? 

- Е, Крим принадлежи на Руската федерация. Моята позиция е много проста. И не само защото се страхувам от преследване, ако кажа, че не принадлежи на Русия, а защото смятам, че е така. Макар, че Крим се отдели вследствие на изключително грубо нарушаване на международното право. Това е самата истина. Но аз смятам, че тази история вече не може да бъде върната назад, както не можеш да върнеш в тубичката изстисканата паста за зъби.

- Честно казано много ме разстрои Вашият отговор. Преди време казахте: "Знаем, че е незаконно, но е справедливо". Нима Вие приятно да ползвате нещо откраднато? Крим беше откраднат, нагло, цинично и, подчертавам несправедливо.

- Не ми харесва формулировката "откраднат".  Аз мисля иначе и не се срамувам да го кажа. Такава е и позицията на мнозинството руснаци. Да, тази история е чудовищна и би било по-добре да не се беше случила, но доколкото това се случи и не зависеше от нас...макар че повечето руснаци приветстваха, аз разбирам защо приветстваха това.
Ще повторя още веднъж това, което казах в началото. Има игри, които не може да се "преиграят", невъзможно е, колкото и да е печално. Крим е такова нещо. 
Нито едно руско правителство няма да върне Крим на Украйна. Това е абсолютно изключено.

- Какви са плановете на Путин за Украйна и Беларус?

- Не става дума за връщане към плановете от 2014 година. Следващата идея на Путин е, макар че на мен ми изглежда все по-трудна за реализация: да пробута Донбас на Украйна, като го превърне в бомба с дистанционно управление.
Това включваше и съюз между Украйна и Беларус. Такъв беше големият геополитически план на Путин.
Но на първия етап - да бъде принудена Беларус да сключи съюз с Кремъл - се препънаха. Не заради Лукашенко, а заради белоруския народ.
А се предполагаше, че в края на август, началото на септември, Русия ще принуди Лукашенко да подпише интеграционния договор, след което трябваше да бъде усилен натискът чрез Донбас и в други места по формалната руско-украинска граница, така че да бъде принедуна Украйна на някакви специални отношения с този съюз между Русия и Беларус. Тоест, фактически да влезе в този съюз.
Но, както виждате, всичко се застопори.
Мисля, че постепенно ще видим, че всички тези големи планове ще рухнат. Но те са обмисляни отдавна. Това, което стана през 2014 година не беше случайност, било е подготвяно дълго. 
Никой не очакваше, нито в Кремъл, нито в двореца на Лукашенко, че мобилизацията на обществото ще се окаже толкова масова, толкова продължителна и толкова упорита. 
На 11 август вечерта, два дни след изборите в Беларус, в Кремъл е имало съвещание, на което са изразили недоумението си от динамиката на ситуацията и това, че тя излиза извън контрол.

- Какво ръководи действията на руската управляваща върхушка? Идеологията или парите?

- Ръководи ги хищническата психология. Те ще ви разкъсват докато не им се опълчите. Те взимат всичко, което смятат за свое, ако не сте в състояние да го защитите. 
О, що се отнася до идеологията, то по-скоро е някакъв месиански комплекс на президента Путин и на няколко души от близкото му обкръжение.
Путин смята, че той има велика мисия. Дълги години е живял с усещането за велика мисия, не за възстановяване на СССР, а да възстанови геополитически център на силата на мястото на бившия СССР.
Втората страна на мисията си той вижда в това да получи реванш след гибелта на Съветския съюз, да си отмъсти на Запада. Парите той винаги е разглеждал и сега разглежда като инструмент за постигането на тази цел: това са подкупите на западните политици, хибридната война, която се води с парите от продажбата на руски енергоресурси.
И той съвсем не е безсребреник, не е този показен аскет, който ни показват. 
Да те много обичат парите, имат твърде много пари и не могат да им се наситят, не могат да се натъпчат достатъчно.
Но доколкото Путин става все по-слаб, а именно той е двигателят на тази политика, ключов носител на този месиански комплекс, то всичко, което се базираше на някаква идеология, започва да се разпада.
И сега актуална е задачата как да бъде съхранено награбеното, как да се запази путинската система, след Путин и без Путин.
Но нито обкръжението му, нито елитите имат отговор на този въпрос. Затова предполагам, че тази система ще рухне. Като цяло, даже не се съмнявам в това.

- Кои са тези воюващи помежду си групи?

- Сега няма война, защото силоваците успяха да смачкат всички. Ключовите външнополитически решения и значителна част от политическите се вземат под влиянието на това лоби. Причината е много проста: Те са по-близки и разбираеми за Путин. 
Страната се намира в предвоенна ситуация, те са съсредоточили колосални ресурси и главното - те използват такъв инструмент като страха. Те внушават ужас на всички.
Има условно казано "военна" и "цивилна" коалиции. 
Впрочем те са обединени от това, че искат да запазят путинската система без Путин. 
Има една много важна разлика във времето до и след 2014 година. Това, което можеше да се размине на някого тогава, вече не се прощава и това поставя елита в състояние на чудовищна нервност. Защото всички се боят. Всички се боят от бъдещето, от Путин, от чекистите... Това е много тъжно, мрачно зрелище...

- Кого от партньорите си уважава Путин?

- Меркел, тя е единственият мъж в съвременна Европа. Той презира Макрон, говори за Джонсън с неуважение. Може би, защото, когато Джонсън беше министър на външните работи опита да подобри британско-руските отношения. От гледна точна на Кремъл, на мутрите, това беше очевиден признак на слабост.
Путин уважава Си Цзин Пин, макар че не го обича, защото Си не пропуска да демонстрира собственото си превъзходство. И Путин уважава Доналд Тръмп и се отнася към него със симпатия, Обама той и уважаваше, и презираше. С Тръмп Путин смята, че има "психологическо разбирателство".
На него му харесва да предизвиква у хората, у политиците страх и лакейщина. Тоест, на него му харесва не просто да е най-могъщият, той иска да е най-опасният човек в света. Той смята, че това е достойнство за политика и за политиката на Русия.

- Вие станахте широко известен след 2014 година, след началото на руската агресия. Вашите прогнози се сбъдваха с удивителна точност, вашите вътрешни източници бяха много сериозни. Но се опитвам да разбера: аккъв е смисълът на вашите високопоставени източници да издават такава информация, какво целят с това?

- Няколко неща. Те смятат, че е добре обществото да знае някои неща. Това помага то да бъде подготвено и, може би, да се избегнат определени събития.
Второ: те изпращат сигнали на някои елитни групи, намиращи се на Запад. Това е възможност да се съобщят някои неща...
И трето: те биха искали да избегнат нежелателно развитие на събитията, здравият разум не ги е напуснал съвсем. 
Работата е там, че съществуват сили  и личности, чието влияние превъзхожда силите и влиянието, на която и да било организация в Руската федерация. В частност, те са по-силни от Федералната служба за сигурност (КГБ), по-силни са от Службата за външно разузнаване, по-силни са от ГРУ.
Нека ги наречем "международни неправителствени организации". Аз съм асоцииран член на източноевропейския филиал на една от тези организации.
За съществуването на тази организация знае руското ръководство, то се е обръщало кам нея за помощ навремето и я е получило. Руското ръководство знае, че тази организация е не само високоефективна, но и извънредно опасна. Аз не се шегувам, тя ми предоставя някои гаранции за сигурността ми. Не абсолютна сигурност, но нивото ми на сигурност и защита е доста високо. За Русия, бих казал, безпрецедентно високо.
Такива организации има няколко и сега почти всички са в конфликт с Кремъл.
В какво се състои проблемът с разбирането на политиката на страна като Русия? Във византийска страна или полуазиатска? Ключов момент не са тенденциите. Ако се опитвате да разберете политиката на днешна Русия изхождайки от нейната история, от исторически аналогии...това няма да ви е от полза.
Вие трябва да разбирате психологията на тези хора. Това е принципно важно.
Когато аз за пръв път разбрах с какво си имаме работа, как мислят тези хора, няколко месеца не можех да дойда на себе си.
Те имат желязна логика, но изводите, които следват...те са различни. Казваме: те постъпват нерационално. Не, това не е истина: те постъпват много рационално, но от тяхна гледна точка.
Ключово въздействие върху техния манталитет имат два фактора: всички те произхождат от съветското КГБ и второ: те има психология на мутри. Тук е, според мен, ключът към разбирането на решенията, които те ще вземат или са готови да вземат.
А отношенията им са такива, че да те хване страх. Ето ви един случай, така, за размисъл. По време на преговорите на Нормандската четворка в Париж се случва гаф, договарят се за едно, в крайна сметка се получава друго. Путин останал много недоволен от един от членовете на руската делегация, който, според него, бил отговорен за провала. И по-късно този човек е пребит. 
И такова "физическо въздействие" не се е случвало само с него, случвало се е и с  други хора, чиито фамилии са доста известни.
Да го наречем "психофизическо въздействие", което е прието в спецслужбите.
А тези планове, които те разработват - те са извънредно опасни не само за Русия, и за съседните страни, но и за стабилността като цяло. Русия се превърна в главен източник на дестабилизация. 
Дестабилизация, хаос — това им е в главите. За Путин хаосът е най-благоприятната среда за вземане на решения. За него е добре дошло случилото се в Украйна и Беларус, той приветства всяка хаотизация на съседите.

- Хибридна война?

- Да, хибридна война. Тя се води доста успешно, разполага с голям бюджет - за последните 10 години за хибридна война или хибридна политика срещу Европа са отделени 10-15 милиарда.
За щастие на Европа половината от тези пари са откраднати. Другата половина се харчи крайно неефективно. В противен случай Русия можеше да постигне големи успехи.

- Съществува ли реална опозиция в Русия?

- Да, съществува. На първо място тя е представена от Алексей Навални, има и други. Но работата е там, че тя сега е деморализирана. Както и цялото руско общество, впрочем.
Отчасти - заради епидемията от коронавирус, икономическата криза...Наблюдава се странно съчетание от апатия и много високо ниво на раздразнителност, скрита агресия. Социолозите казват, че просто е неизбежен взрив на недоволство.
Но работата не е в самата опозиция, а в това как Кремъл оценява настоящата ситуация. В Кремъл още от май тази година постъпват анализи, според които през есента са възможни масови политически протести.
И изводът, направен в края на юли е, че трябва да бъдат неутрализирани потенциалните лидери на опозицията в случай на протести. Алексей Навални е жертва на това решение.

- Възможни ли са масови протести в Москва като тези в Минск?

- Да, безусловно, възможни са. Но аз мисля, че те няма да са толкова мирни, колкото в Минск. Те ще се случат по значително по-твърд сценарий, който по-скоро ще прилича на Майдана в Киев през 2014 година.

- Защо на Алексей Навални толкова дълго позволяваха да прави гръмките си разследвания? Появиха се дори версии, че е агент на ФСБ, че отравянето му е "легенда"?

- Не, Навални никога не е бил агент на ФСБ. Навални беше нападнат физически няколко пъти: опитаха се да го отровят, едва не загуби окото си, арестуваха го, подлагаха го на тормоз, хич не му е лесен животът. В известен смисъл неговата публичност му дава някаква защита. КГБ ужасно не обича да се занимава с публични личности, защото шумът, който ще се вдигне няма да се хареса на върховната власт. 

- Защо изведнъж се наложи да бъде отстранен Навални и да рискуват хората да излязат на улицата?

- Защото политическата ситуация започна да се променя. 
Това, впрочем, е и една от причините, поради които Путин не се рашава да реализира присъединяването на Беларус. Той се бои от една метежна "провинция”, откъдето метежът да се прехвърли в Русия.
И една от причините в Беларус опозицията да не е победила още е липсата на лидер, наконечникът на копието. А в Русия Навални е острието. Значи, какво трябва да се направи? Да се избавят от него.
И те не са очаквали да стане такъв скандал. Според моята информация Навални е получил два токсина. Вторият е трябвало да замаскира първия и да предизвика състояние на хипергликемична кома.
Спомнете си, че в омската болница твърдяха, че става дума за нарушена обмяна на веществата.
Освен това, те са очаквали, че до 36 часа нищо няма да остане в организма му. Спомнете си, че германският самолет трябваше да чака близо денонощие преди да му разрешат да вземе Навални и да излети.
Освен това, военните химици са уверявали Кремъл, че веществото не може да бъде открито.
Сега ще има разправия кой е виновен, както стана след случая Скрипал. Сигурно помните, че шефът на ГРУ скоропостижно се спомина. При това го погребаха незабавно, в оловен ковчег. 
Историята с отровителството е отдавнашна за КГБ, още времето на НКВД. При Берия е създадена лабораторията Фриновски. След това помните знаменитата история с отровния чадър, с който убиват българския дисидент Георги Марков.

- Къде сбъркаха в случая с Навални?

- На тях им е трябвала такава доза, която гарантирано да го убие, но също така и гарантирано да не бъде открита. Тоест, не са улучили дозата.
А що се отнася до "Новичок", ако не бъркам, най-напред с него беше убит чеченският командир Хатаб.
Той умира след като отваря писмо, след него умират всички, които са се докосвали до писмото и до тялото на Хатаб.
А заповедта за убийството на Навални е дадена на самия връх, в това няма никакво съмнения.

- От какво или от кого най-много се бои Путин?

- Той се страхува да не изглежда слаб, в никакъв случай не иска да демонстрира слабост.

- Има ли срещу Путин заговор в Кремъл?

- Не, и никога не е имало. Той напълно ги устройва като вожд. По периферията може и да има някакви разговори, но те не да говорят, страх ги е даже да си помислят за такова нещо.
Като говорят за Путин инстинктивно понижават глас, навеждат се към събеседника и се оглеждат, толкова ги е страх. 

- Каква е Вашата прогноза: как Путин ще си тръгне от властта? Сам или с чужда "помощ"? 

- Мисля, че ще бъде направено така, че за външния свят да изглежда благопристойно. Много се съмнявам, че наистина ще е така, но външно, и за самия Путин всичко ще изглежда като напълно естествен процес.
И всички ще въздъхнат с облекчение.

- Дайте да пофантазираме. Вие бяхте казали, че Путин ще напусне властта през 2022 година.

- До 2022 година, доколкото мога да съм сигурен.

- Кой ще стане президент?

- Това е напълно непредвидимо. Политическият процес в Русия ще придобие стихиен характер.

- Реално ли е след Путин в Русия да се случи гражданска война или разпад на Русия?

- Гражданска война няма да има, но ще има много сериозен конфликт, дори и с оръжие. Както казах, ще прилича на това, което се случи в Киев през 2014 година.
Но няма да доведе до пълноценна гражданска война. Според мен, ще бъде все пак скоротечен конфликт. Следствие от пертурбациите, които ще се случат, ще бъде ръстът на напрежение в цяла Русия, но пак без гражданска война.
Разпад на Русия ми се вижда абсолютно нереален. Допускам много сериозни конфликти в редица територии, на първо място в Северен Кавказ. 
В центъра на Русия над 80% от населението са етнически руснаци. Етническият и културният код е руският. Затова мисля, че рискът от разпад е преувеличен.
Има недоволство от Москва, то е естествено защото тя се държи като уличен бландит: взима всичко, дава колкото реши, в зависимост от Вашата лоялност. Затова има желание механизмът да бъде променен, но няма желания за сепаратизъм. 
И доката Китай все още не е толкова силен, а Русия не е толкова слаба, че Китай да може да претендира на руски територии.

- А Лукашенко свършен ли е, според Вас?

- Да, разбира се. Това беше видимо още първата седмица. Въпросът беше само в сроковете, колко ще успее да се задържи. Сега формулата е такава, че той трябва да си отиде до есента на следващата година, ако изобщо успее да се справи с вътрешнополитическата криза.
Имам информация, че Путин му е дал два месеца да се справи със ситуацията, но Лукашенко не знае как. Той има формула за компромис, изработена заедно с Кремъл: конституционна реформа, предсрочни президентски избори, но той не се явява. Москва има вече кандидат — Виктор Бабарико.
Но трябва да си дадем сметка, че в последните седмици се случи нещо нечувано: Путин, който мечтаеше да превърне Беларус в западна провинция, в западно  генерал-губернаторство, изведнъж разбра, че това е опасно и нежелателно. Защото той видя белоруската нация. Украинската нация се сформира в голяма степен благодарение на Путин, на войната, сега се случва кристализацията на белоруската нация.
За да се превърне тя във войнствено насроена срещу Русия е необходимо съвсем малко.

- Да се вкарат войски? 

- Да, "да окажат братска помощ". Но Кремъл вече не е готов на това. Не е готов дори  защото Путин психологически и физически вече не е това, което беше през 2014 година. За това се говори в неговото обкръжение. Казват, че сега той е напълно друг човек, а тогава не е имал никакви съмнения и колебания.

- Знам, че Лукашенко и Путин се мразят отдавна и силно, това не е особена тайна. Но въпреки това за какво се договориха двамата в Сочи?

- Че Русия ще настоява за гаранции за сигурността на Лукашенко. Русия не би искала той да бъде свален в резултат на революция, макар че той е много неприятен на Путин. Не го искат защото това би бил крайно неприятен прецедент.
Украйна беше доста тежък пример в това отношение за Русия, Ако сега се взриви Беларус, то следващата ще е Русия, нали така?

- Защо, според Вас, Западът, който в последните пет-седем години позволяваше на Лукашенко да маневрира между САЩ, Русия и Европа, сега го тласка към Русия?

- Западът бездейства по много разбираеми причини. Едната е пандемията, тя изпива икономическите ресурси.
Втората причина, която всъщност е първа е страхът. Те се страхуват от Русия. Боят се, че Русия ще постъпи както всички очакват. 
По време на разговор с Путин, преди отравянето на Навални, Меркел беше казала: "Ако руски танкове се появят в Беларус, ще бъдем принудени да реагираме истински. Няма да допуснем повторение на украинската история".
Но те, естествено, никак не искат да го правят, правят всичко възможно да не провокират Русия.
Путин знае това прекрасно и го използва за щантаж.
Тоест, той самият прекрасно разбира, че не трябва да вкарва войски в Беларус, че нищо добро няма да произлезе от това, знае го и обкръжението му. 
Но той използва заплахата, за да защити, както той си представя, националните интереси на Русия спрямо Беларус.
Според него, националните интереси на Русия са контрол над Беларус. Не запазването на власт на Лукашенко, а контрол над тази страна.

- Как мислите, кой ще остане по-дълго? Путин или Лукашенко?

- Имам чувството, че те май ще си тръгнат почти едновременно. При това, може би дори в някаква връзка. Но ситуацията на единия от тях все пак ще е по-добра. Нали знаете, на живото куче му е по-добре отколкото на умрелия лъв?

Интервю на Дмитрий Гордон, Източник: Faktor.bg

 
АКЦИЯ
News image

Азербайджанские войска в 15 км от Лачина. Сдача Лачина означает военное поражение и уход Армении из Карабаха

Сегодня можно заявить: южная "зона безопасности НКР" полностью ликвидирована. Азербайджанские войска заняли село Аджбенд в "зоне безопасности НКР", на границе Карабаха и, собственно, территории Армении. Это означает, что Азербайджан полностью освободил всю линию своей государственной границы с...

News image

Путин уволил первого замдиректора ФСБ. Его службу связывали с отравлением Навального

Президент России Владимир Путин уволил с должности первого заместителя директора ФСБ Сергея Смирнова. Об этом РБК рассказали два источника, близкие к службе.   Генерал армии Смирнов координировал в ФСБ работу важнейших для неё подразделений: департамента военной контрразведки...

News image

"Газпром" замесен в голям шпионски скандал между Турция и Русия

Турските спецслужби са арестували заместник-управляващия директор и още петима служители на компанията Bosphorus Gaz, която да 2018 година беше собственост на "Газпром" и един от най-големите купувачи на руски газ. Емел Озтюрк и нейните подчинени са заподозрени в политически и военен шпи...

News image

Президентът преигра с "активното мероприятие", но и уличаването в лъжа е в повече. Тръмп и Путин никога не лъжат...

Премиерът и да иска не може да спре медийната атака срещу президента - Пеевски и Доган имат да му връщат Ресто. Само среща на върха "Борисов-Радев" може да стопира кампанията, но как президентът да покани премиера след "Мутри, вън!". Ако Борисов не беше ги спрял, активисти на ГЕРБ веч...

News image

Нинова не атакува Борисов и не застана зад Радев. Сарая го поръчва, само служители го подкрепят

Корнелия Нинова не подкрепи президента Румен Радев и не скочи срещу премиера Бойко Борисов, че е разпоредил "активно мероприятие". Ляв коментатор като Боян Чуков дори обяви - "Скандалът в Естония слага край на политическата кариера на Радев". Изглежда пресилено. Боян Чуков обаче е ...

News image

Кремъл не скача срещу Борисов заради играта му със САЩ, защото не прави проамерикански завои като президента

Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър и обсъди стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство. Кремъл обаче не му скача, защо...

News image

Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ, обсъдиха стратегическото партньорство между двете страни

Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, к...

News image

Медийните атаки срещу Румен Радев не спират. След сюжета в Естония политическата инициатива вече не е в президента

Атаките срещу Румен Радев не спират - медии го уличават дори в лъжа след съобщението на Министерството на отбраната, че е знаел за положителния тест за коронавирус на командващия ВВС ген. Димитър Петров. "Естонският скандал се разраства. От Министерство на отбраната уличиха директно държа...

News image

Турция без колебания ще изпрати войски в помощ на Азербайджан

"Турция без колебания ще изпрати войски в помощ на Азербайджан, ако Баку поиска това официално", заяви вицепрезидентът Фуат Октай в интервю за телевизия CNN Turk. "Нашият президент ясно заяви това още първия ден. Ако се случи някакво непредвидено развитие на събитията от страна на Армен...

News image

МО: Радев е уведомен за положителния тест на ген.-майор Петков ден, преди визитата му в Естония

Естонският скандал се разраства. От Министерство на отбраната уличиха директно държавния глава Румен Радев в лъжа! Президентът Радев още в неделя е бил информиран, че е бил в пряк контакт с ковид-заразен, е официалното съобшение от днес на Министерство на отбраната. Ето съобщението н...

News image

Енергиен експерт: Целият проект "Балкански поток" се контролира от Русия

Без съмнение целият проект "Балкански поток" се контролира от Русия, респективно от "Газпром". Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум. Миналата седмица "Капитал" също писа, че подозрен...

News image

Помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси посети авиобаза "Граф Игнатиево"

САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс. Това каза помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър днес, 21 октомври, в 3-а авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбран...

News image

Цветанов подкрепи президента за "Три морета", потвърди "партията". Критикува механизма на решения за финансиране

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов подкрепи президента Румен Радев за участието му в Инициативата "Три морета". Цветанов потвърди с позицията на партията, че фокусът на коментарите е бил неточно насочен към скандала в Талин, че е "партия" с президента. Цветан Цве...

News image

"Републиканци за България" с позиция за участието на България в инициативата "Три морета"

Инициативата „Три морета“ предлага на страната ни реална възможност за постигане на по-устойчив икономически растеж и по-бърза и ефективна конвергенция с останалите държави от региона на Триморието и ЕС чрез повишаване на свързаността – транспортна, енергийна и дигитална, ...

News image

В США нашли сферу для активного применения стелс-самолётов F-117

Знаменитые F-117, прозванные «Ночными ястребами», внезапно появились на базе Корпуса морской пехоты США в Мирамаре. Это не может не удивить, если вспомнить, что F-117 сняли с вооружения американской армии в 2008 году. Напомним, что Lockheed F-117 Nighthawk – одноместный дозвуково...

News image

Поближе к России: США изучают возможность переброски войск из Германии в Болгарию, Румынию и Прибалтику

Соединенные Штаты могут перебросить свой воинский контингент из Германии в Болгарию, Румынию и Прибалтику, сообщают СМИ со ссылкой на американские военные круги. Ранее глава Пентагона Марк Эспер говорил о возможности передислокации войск из ФРГ в другую европейскую страну, расположенную ближ...

News image

Премиерът леко се врътна за маските на открито

Премиерът Бойко Борисов даде леко на заден ход за новата мярка, която предвижда да се носят предпазни маски и на открито. Той нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да опомене точно и ясно в заповедта при какви условия трябва да се носят предпазните маски. Любопитното е, че това се...

News image

Граждани блокират тази вечер "Орлов мост" заради маските

Граждани се организират да блокират тази вечер "Орлов мост" заради решението на управляващите да задължат хората да носят маски на открито от четвъртък. Събитието е обявено във Фейсбук, като за домакини са посочени “Тикви и каскети”. Ето и самото съобщение: "На 21/10/2020...

News image

Борисов: ДАНС и ДАР да проверят за кои "доброжелатели" говори Радев. Надявам се да няма повече спекулации по темата

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, изтъкна премиерът Борисов, цитиран от БГНЕС. „Ако някой е подце...

News image

Девет депутати напуснаха "БСП за България". Групата ще оредее още с реденето на листите

Девет станаха депутатите, напуснали парламентарната група "БСП за България". Според червени депутати групата ще оредее още с реденето на листите. Според източници от "Позитано"20 депутатът Иван Иванов от Варна може да напусне дори партията, ако Корнелия Нинова нареди в листата свои прот...

News image

Христо Иванов напусна протеста и атакува Доган, сега за порт Варна. "Демократична България" залага на анти-ДПС вот

Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов отново атакува почетния председател на ДПС Ахмед Доган, сега за порт Варна. Христо Иванов напусна протеста, който стартира след акцията в "Росенец" и рестото на Сарая в президентството, и вече е в предкам...

News image

Яйца и домати по МО и главнокомандващия. Президентът спира протеста, звъни на Христо Иванов да изтегли десните?!

Протестиращите хвърляха яйца и домати по сградите на Министерския съвет, Народното събрание и МВР, остра реакция нямаше. Замерянето на сградата на Министерството на отбраната обаче предизвика скандал. Атлантическият съвет поиска позиция от президента, който започна протеста и стана негов...

News image

Цветанов не успява да откъсне избиратели от ГЕРБ, разчита на "президентска схема" за влизане в парламента

Цветан Цветанов не успява засега да разцепи ГЕРБ и да откъсне избиратели от партията на Бойко Борисов. Бившият втори в ГЕРБ се опитва да пробие мощно в смесените райони, но среща силен отпор от изборджийската машина на Пеевски и структурите на ДПС. Така остава само един вариант - д...

News image

БСП ще загуби изборите, вътрешната опозиция саботира Нинова. Проектът на Мая Манолова и "Русофили" отнемат вот от БСП

Паритетът между БСП и ГЕРБ е фейк. ГЕРБ разполага със "скрит вот" - анкетираните в администрацията крият вота си масово, също е и сред служителите на МВР. Реално ГЕРБ води с няколко процента разлика, но тя е предолима, ако БСП е консолидирана и Нинова играе "партия" с президента. Опозиц...

News image

Подценяват кесията, която развърза премиерът, изпреварва социалните протести. Хората, търсещи алтернатива, прескачат БСП

"През септември протестът се превърна в малко по-фоново събитие отколкото през юли и август, когато беше основна новина. Вероятно се подценява разтварянето на кесията и опитът на премиера по този начин да стабилизира държавата", заяви социологът Димитър Ганев от "Тренд" пред BGonAir, цитиран...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Прогресивни социалисти" на Красимир Янков прави предизборна коалиция с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов?!

News image

Проектът "Прогресивни социалисти" на Красимир Янков ще участва в изборите заедно с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, заяви депутат от "БСП за България". "Цветан Цветанов и Красимир Янков са близки от Комисията по вътрешен ред и сигурност. В проекта ще се включи и кметицата ...

Двама депутати напускат "БСП за България", включват се в проекта на Красимир Янков "Прогресивни социалисти"

News image

Двама депутати от лобито на Сергей Станишев напускат "БСП за България" и се включат в проекта на Красимир Янков "Прогресивни социалисти", заявиха източници от "Позитано"20. Мартин Обрешков от Кубрат, който влезе на мястото на Денчо Бояджиев, който стана кмет на Разград, напуска парламет...

Борислав Гуцанов водач на листата във Варна. Лидерът на БСП-Варна е новият любимец на Корнелия Нинова според "позитанци"

News image

Борислав Гуцанов ще бъде водач на листата във Варна, той обяви, че новият любимец на Корнелия Нинова и тя му е обещала позицията, заявиха източници от "Позитано"20. Кристиан Вигенин, заместник-председател на БСП, беше смятан за фаворит за водач на листата в морската столица, но лидерката ...

ПОЛИТИКА

Бившият кмет на Звездица във Варна Николай Йорданов отива в партията на Цветан Цветанов. Схемата е по американска линия

News image

Николай Йорданов, бивш кмет на Звездица във Варна от ГЕРБ, се включва в проекта на Цветан Цветанов и е обещал при успех кашон от най-доброто грузинско червено вино "Мукузани". Това означава, че Цветанов може да разчита на 600-700 гласа само от Звездица. Николай Йорданов е получил предложе...

Mi-6 атакува президента, ТИМ го подкрепя?! Излиза от геостратегическата игра, влиза в играта за изборите и печели...

News image

Mi-6 атакува мощно президента Румен Радев през BBC - бил заразил президента на Полша Анджей Дуда. Как ще стане като тестът му е отрицателен? Тезата на президента за "активно мероприятие" на правителството за сюжета в Естония не е актуална - Mi-6 организира медийно мероприятие през свето...

Прездидентът ще е фактор в изборите, вече не работи за предсрочен вот и служебен кабинет. Гради пропрезидентска коалиция

News image

Президенът Румен Радев ще бъде фактор в парламентарните избори. Той вече не работи за предсрочен вот и служебен кабинет, гради пропрезидентска коалиция, заяви източник от "Позитано"20. "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "Прогресивни социалисти" на Красимир Янков и Асен Дими...

КИЛЪРИ

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS?

News image

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS, твърдят източници от службите. Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари, плъзнаха слухове в ъндърграунда и службите...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер