АКЦИЯ

Русия малко по малко си купува България, "инвестицията" на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

alt

Украинският политик се чувства комфортно в страната, щом е придобил 23 хектара от територията на Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево, казва пред Faktor.bg разследващият журналист Алиса Юрченко, редактор и разследващ  журналист в украинското издание Bihus.Info. Преди седмица тя публикува свое разследване за съмнителни инвестиции от кума на Путин по българското Черноморие. Faktor.bg разговаря ексклузивно с нея по горещата тема.

alt

Алиса Юрченко

 –  Г-жо Юрченко, как стигнахте до разкритията, че украинският олигарх, приближен до обкръжението на Путин Виктор Медвечук е придобил по българското Черноморие имоти за близо 20 милиона евро?

–  В 2019 година олигархът и кум на Путина Виктор Медведчук беше избран за народен представител в Украйна и беше задължен да подаде публична декларация за своите доходи и активи. В нея аз открих, че семейството на  Медведчук от 2007 година управлява 5 български компании. Според българския фирмен регистър се оказва, че тези дружества са създадени с цел покупко-продажба на недвижима собственост. Затова реших да проверя каква собственост притежават тези фирми в България. Проверка в българския  имуществен регистър разкри, че още от  2007 година тези дружества са придобили  23 хектара от територията на българското Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево.

alt

Парцел, собственост на семейството на Медведчук в общ. Царево, с. Лозенец

– Какъв е бил механизмът на придобиването на тези имоти, защо е предпочел България?

– Активите са били придобити чрез фирми, създадени в България от кипърски компании, в които е бил внесен значителен уставен капитал – от 37 милиона лева, с цел придобиването на недвижима собственост. Заради пандемията от коронавирус журналисти не бяха допускани в кулоарите на украинския парламент. Това не ни даде възможност да поискаме от Медведчук лично да коментира този казус. Затова ми е трудно да отговоря защо е избрал точно България. Предполагам обаче, че една от причините е да бъдат инвестирани свободни пари, каквито Медведчук очевидно има.

– Продължавате ли разследването, до каква нова информация сте стигнала? 

– В последно време имах възможността да изясня доста подробности за богатството на Медведчук. Например, че неговото семейство от 2015 година притежава една от най-скъпите яхти в света – – Royal Romance, която струва $200 милиона. Тя е записана като собственост  на името на офшорна фирма (регистрирана на Маршаловските острово). И още, че през  2012 година е закупил акции на няколко украински телевизионни канала, ставайки партньор на друг украински олигарх Игор Коломойски.
Сега, разбира се, собственик на тези активи, включително и на земята в България, се явява неговата съпруга – телевизионната водеща Оксана Марченко. Въпреки това  Медведчук призна в едно от интервютата с него, че е прехвърлил бизнеса си на съпругата си след като му бяха наложени санкции от САЩ през 2014 година. Това може да се види и по отношение на компаниите, създадени с цел покупка и собственост на недвижими имоти.
Детайли може да видите ТУК.

– От къде идват парите на Медвечук, които той влага чрез съпругата си у нас?

– Това е много интересен въпрос. Работата е в това, че Медведчук през последните години започна да се позиционира и представя като бизнесмен. В началото на 2000 година той беше много влиятелен чиновник. Оглавяваше администрацията на президента на Украйна Леонид Кучма. В момента, в който той купува въпросната земя в България през 2007, Кучма от две години вече не е президент, докато Медведчук все още заема важен пост в държавната администрация на Украйна – във Висшия съвет по правосъдие, който се разпорежда със съдбата на украинските съдии.
В тази връзка на въпроса от къде Медведчук би могъл да притежава такива огромни пари и въобще да има толкова сериозен бизнес, отговор може да даде следната история. През 2003 година украинската компания „Нефтегаздобыча“, която по това време не разполага с никакъв сериозен ресурс, изведнъж получи лиценз за разработване на газови находища в Украйна. За много кратко време тя стана най-голямата частна газодобивна компания в Украйна, а нейният тогавашен директор Олег Семинский ми е разказвал, че според него компанията е получили лиценз благодарение на Медведчук, който по това време оглавява администрацията на президента. Директорът на компанията съща така предполагаше, че Медведчук е получил дял в тази компания, оформен като офшорка. Съответно, той може би е получавал пари, които компанията е печелила през следващите години, или под формата на парично възнаграждение. Това е една от възможните версии как Медведчук се е сдобил с толкова сериозен капитал, търгувайки с влияние. (Видео от твърденията на Олег Семински може да видите в блога на Алиса Юрченко).

– Голямото изкупуване на имоти е станало през 2007 г., тогава в България на власт беше правителство, подкрепяно от проруски партии, виждате ли някаква връзка?

– Мисля, че Медведчук е вложил парите си в регион, който той счита като комфортен за себе си. В това число и от политическа гледна точка.

– Смятате ли, че българските специални служби и финансовото разузнаване са проспали тези съмнителни инвестиции?

– Да, и според мен въпросът с произхода на такива големи пари, притежавани от Медведчук през 2007 година е много интересен. Едрият бизнес в Украйна, особено през този период, задължително е обвързан с властта, като са давани подкупи или дялове в компании. А Медведчук е имал и влияние, но и реална власт.

– Медвечук е кум на Путин, какво още се знае за връзката им?

– Медведчук е главният агент на Путин в Украйна, който транслира посланията на руския президент, които са важни за него. Както политически, така и икономически. В същото време Медведчук системно и публично се противопоставя на асоциирането на Украйна към ЕС и настоява за митнически съюз с Русия.
Освен това, мои колеги разкриха, че през 2016 година Медведчук, посредством съпругата си започва нефтодобивен бизнес в Русия, получава възможност да продава руски нефт и да печели от това. И дори успява да продава гориво в САЩ, независимо от санкциите. Виж повече тук: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30813229.html

– Българското Черноморие отдавна е обект на руска инвазия, изкупува се всякаква собственост, възможно ли е това да е част от хибридната война, която Кремъл води срещу страни от бившия социалистически блок, с цел контрол и дестабилизация?

– На мен ми трудно да преценя дали някой се е замислял над тази толкова крупна покупка, обаче аз определено виждам рискове в концентрацията на проруските интереси на територията на чужда страна.

– Как се връзват подобни съмнителни инвестиции с думите на руския депутат Пьотр Толстой, който обяви преди няколко години, че ако е необходими ще си купят България?

– Може би от доста време Русия малко по малко си купува България…

Може ли това обстоятелство да се окаже проблем за националната сигурност на страната ни?

– Като цяло огромната концентрация на активи дава допълнителна възможност за влияние. В този смисъл въпросът за външното влияние в една страна, в широкия смисъл на думата, включващо контакти и вземането на конкретни решения, би трябва да бъде в полезрението на специалните служби, които отговарят за нейната национална сигурност.

Интервю на Стойко Стоянов

 
АКЦИЯ
News image

Азербайджанские войска в 15 км от Лачина. Сдача Лачина означает военное поражение и уход Армении из Карабаха

Сегодня можно заявить: южная "зона безопасности НКР" полностью ликвидирована. Азербайджанские войска заняли село Аджбенд в "зоне безопасности НКР", на границе Карабаха и, собственно, территории Армении. Это означает, что Азербайджан полностью освободил всю линию своей государственной границы с...

News image

Путин уволил первого замдиректора ФСБ. Его службу связывали с отравлением Навального

Президент России Владимир Путин уволил с должности первого заместителя директора ФСБ Сергея Смирнова. Об этом РБК рассказали два источника, близкие к службе.   Генерал армии Смирнов координировал в ФСБ работу важнейших для неё подразделений: департамента военной контрразведки...

News image

"Газпром" замесен в голям шпионски скандал между Турция и Русия

Турските спецслужби са арестували заместник-управляващия директор и още петима служители на компанията Bosphorus Gaz, която да 2018 година беше собственост на "Газпром" и един от най-големите купувачи на руски газ. Емел Озтюрк и нейните подчинени са заподозрени в политически и военен шпи...

News image

Президентът преигра с "активното мероприятие", но и уличаването в лъжа е в повече. Тръмп и Путин никога не лъжат...

Премиерът и да иска не може да спре медийната атака срещу президента - Пеевски и Доган имат да му връщат Ресто. Само среща на върха "Борисов-Радев" може да стопира кампанията, но как президентът да покани премиера след "Мутри, вън!". Ако Борисов не беше ги спрял, активисти на ГЕРБ веч...

News image

Нинова не атакува Борисов и не застана зад Радев. Сарая го поръчва, само служители го подкрепят

Корнелия Нинова не подкрепи президента Румен Радев и не скочи срещу премиера Бойко Борисов, че е разпоредил "активно мероприятие". Ляв коментатор като Боян Чуков дори обяви - "Скандалът в Естония слага край на политическата кариера на Радев". Изглежда пресилено. Боян Чуков обаче е ...

News image

Кремъл не скача срещу Борисов заради играта му със САЩ, защото не прави проамерикански завои като президента

Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър и обсъди стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство. Кремъл обаче не му скача, защо...

News image

Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ, обсъдиха стратегическото партньорство между двете страни

Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, к...

News image

Медийните атаки срещу Румен Радев не спират. След сюжета в Естония политическата инициатива вече не е в президента

Атаките срещу Румен Радев не спират - медии го уличават дори в лъжа след съобщението на Министерството на отбраната, че е знаел за положителния тест за коронавирус на командващия ВВС ген. Димитър Петров. "Естонският скандал се разраства. От Министерство на отбраната уличиха директно държа...

News image

Турция без колебания ще изпрати войски в помощ на Азербайджан

"Турция без колебания ще изпрати войски в помощ на Азербайджан, ако Баку поиска това официално", заяви вицепрезидентът Фуат Октай в интервю за телевизия CNN Turk. "Нашият президент ясно заяви това още първия ден. Ако се случи някакво непредвидено развитие на събитията от страна на Армен...

News image

МО: Радев е уведомен за положителния тест на ген.-майор Петков ден, преди визитата му в Естония

Естонският скандал се разраства. От Министерство на отбраната уличиха директно държавния глава Румен Радев в лъжа! Президентът Радев още в неделя е бил информиран, че е бил в пряк контакт с ковид-заразен, е официалното съобшение от днес на Министерство на отбраната. Ето съобщението н...

News image

Енергиен експерт: Целият проект "Балкански поток" се контролира от Русия

Без съмнение целият проект "Балкански поток" се контролира от Русия, респективно от "Газпром". Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум. Миналата седмица "Капитал" също писа, че подозрен...

News image

Помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси посети авиобаза "Граф Игнатиево"

САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс. Това каза помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър днес, 21 октомври, в 3-а авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбран...

News image

Цветанов подкрепи президента за "Три морета", потвърди "партията". Критикува механизма на решения за финансиране

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов подкрепи президента Румен Радев за участието му в Инициативата "Три морета". Цветанов потвърди с позицията на партията, че фокусът на коментарите е бил неточно насочен към скандала в Талин, че е "партия" с президента. Цветан Цве...

News image

"Републиканци за България" с позиция за участието на България в инициативата "Три морета"

Инициативата „Три морета“ предлага на страната ни реална възможност за постигане на по-устойчив икономически растеж и по-бърза и ефективна конвергенция с останалите държави от региона на Триморието и ЕС чрез повишаване на свързаността – транспортна, енергийна и дигитална, ...

News image

В США нашли сферу для активного применения стелс-самолётов F-117

Знаменитые F-117, прозванные «Ночными ястребами», внезапно появились на базе Корпуса морской пехоты США в Мирамаре. Это не может не удивить, если вспомнить, что F-117 сняли с вооружения американской армии в 2008 году. Напомним, что Lockheed F-117 Nighthawk – одноместный дозвуково...

News image

Поближе к России: США изучают возможность переброски войск из Германии в Болгарию, Румынию и Прибалтику

Соединенные Штаты могут перебросить свой воинский контингент из Германии в Болгарию, Румынию и Прибалтику, сообщают СМИ со ссылкой на американские военные круги. Ранее глава Пентагона Марк Эспер говорил о возможности передислокации войск из ФРГ в другую европейскую страну, расположенную ближ...

News image

Премиерът леко се врътна за маските на открито

Премиерът Бойко Борисов даде леко на заден ход за новата мярка, която предвижда да се носят предпазни маски и на открито. Той нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да опомене точно и ясно в заповедта при какви условия трябва да се носят предпазните маски. Любопитното е, че това се...

News image

Граждани блокират тази вечер "Орлов мост" заради маските

Граждани се организират да блокират тази вечер "Орлов мост" заради решението на управляващите да задължат хората да носят маски на открито от четвъртък. Събитието е обявено във Фейсбук, като за домакини са посочени “Тикви и каскети”. Ето и самото съобщение: "На 21/10/2020...

News image

Борисов: ДАНС и ДАР да проверят за кои "доброжелатели" говори Радев. Надявам се да няма повече спекулации по темата

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, изтъкна премиерът Борисов, цитиран от БГНЕС. „Ако някой е подце...

News image

Девет депутати напуснаха "БСП за България". Групата ще оредее още с реденето на листите

Девет станаха депутатите, напуснали парламентарната група "БСП за България". Според червени депутати групата ще оредее още с реденето на листите. Според източници от "Позитано"20 депутатът Иван Иванов от Варна може да напусне дори партията, ако Корнелия Нинова нареди в листата свои прот...

News image

Христо Иванов напусна протеста и атакува Доган, сега за порт Варна. "Демократична България" залага на анти-ДПС вот

Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов отново атакува почетния председател на ДПС Ахмед Доган, сега за порт Варна. Христо Иванов напусна протеста, който стартира след акцията в "Росенец" и рестото на Сарая в президентството, и вече е в предкам...

News image

Яйца и домати по МО и главнокомандващия. Президентът спира протеста, звъни на Христо Иванов да изтегли десните?!

Протестиращите хвърляха яйца и домати по сградите на Министерския съвет, Народното събрание и МВР, остра реакция нямаше. Замерянето на сградата на Министерството на отбраната обаче предизвика скандал. Атлантическият съвет поиска позиция от президента, който започна протеста и стана негов...

News image

Цветанов не успява да откъсне избиратели от ГЕРБ, разчита на "президентска схема" за влизане в парламента

Цветан Цветанов не успява засега да разцепи ГЕРБ и да откъсне избиратели от партията на Бойко Борисов. Бившият втори в ГЕРБ се опитва да пробие мощно в смесените райони, но среща силен отпор от изборджийската машина на Пеевски и структурите на ДПС. Така остава само един вариант - д...

News image

БСП ще загуби изборите, вътрешната опозиция саботира Нинова. Проектът на Мая Манолова и "Русофили" отнемат вот от БСП

Паритетът между БСП и ГЕРБ е фейк. ГЕРБ разполага със "скрит вот" - анкетираните в администрацията крият вота си масово, също е и сред служителите на МВР. Реално ГЕРБ води с няколко процента разлика, но тя е предолима, ако БСП е консолидирана и Нинова играе "партия" с президента. Опозиц...

News image

Подценяват кесията, която развърза премиерът, изпреварва социалните протести. Хората, търсещи алтернатива, прескачат БСП

"През септември протестът се превърна в малко по-фоново събитие отколкото през юли и август, когато беше основна новина. Вероятно се подценява разтварянето на кесията и опитът на премиера по този начин да стабилизира държавата", заяви социологът Димитър Ганев от "Тренд" пред BGonAir, цитиран...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Прогресивни социалисти" на Красимир Янков прави предизборна коалиция с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов?!

News image

Проектът "Прогресивни социалисти" на Красимир Янков ще участва в изборите заедно с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, заяви депутат от "БСП за България". "Цветан Цветанов и Красимир Янков са близки от Комисията по вътрешен ред и сигурност. В проекта ще се включи и кметицата ...

Двама депутати напускат "БСП за България", включват се в проекта на Красимир Янков "Прогресивни социалисти"

News image

Двама депутати от лобито на Сергей Станишев напускат "БСП за България" и се включат в проекта на Красимир Янков "Прогресивни социалисти", заявиха източници от "Позитано"20. Мартин Обрешков от Кубрат, който влезе на мястото на Денчо Бояджиев, който стана кмет на Разград, напуска парламет...

Борислав Гуцанов водач на листата във Варна. Лидерът на БСП-Варна е новият любимец на Корнелия Нинова според "позитанци"

News image

Борислав Гуцанов ще бъде водач на листата във Варна, той обяви, че новият любимец на Корнелия Нинова и тя му е обещала позицията, заявиха източници от "Позитано"20. Кристиан Вигенин, заместник-председател на БСП, беше смятан за фаворит за водач на листата в морската столица, но лидерката ...

ПОЛИТИКА

Бившият кмет на Звездица във Варна Николай Йорданов отива в партията на Цветан Цветанов. Схемата е по американска линия

News image

Николай Йорданов, бивш кмет на Звездица във Варна от ГЕРБ, се включва в проекта на Цветан Цветанов и е обещал при успех кашон от най-доброто грузинско червено вино "Мукузани". Това означава, че Цветанов може да разчита на 600-700 гласа само от Звездица. Николай Йорданов е получил предложе...

Mi-6 атакува президента, ТИМ го подкрепя?! Излиза от геостратегическата игра, влиза в играта за изборите и печели...

News image

Mi-6 атакува мощно президента Румен Радев през BBC - бил заразил президента на Полша Анджей Дуда. Как ще стане като тестът му е отрицателен? Тезата на президента за "активно мероприятие" на правителството за сюжета в Естония не е актуална - Mi-6 организира медийно мероприятие през свето...

Прездидентът ще е фактор в изборите, вече не работи за предсрочен вот и служебен кабинет. Гради пропрезидентска коалиция

News image

Президенът Румен Радев ще бъде фактор в парламентарните избори. Той вече не работи за предсрочен вот и служебен кабинет, гради пропрезидентска коалиция, заяви източник от "Позитано"20. "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "Прогресивни социалисти" на Красимир Янков и Асен Дими...

КИЛЪРИ

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS?

News image

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS, твърдят източници от службите. Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари, плъзнаха слухове в ъндърграунда и службите...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер