АКЦИЯ

11% - шансът на Тръмп за победа на президентските избори

alt

Остава по-малко от седмица до президентските избори в САЩ. Затова не е нужно дори да поглеждаме календарите. Достатъчно е да видим плътно сгъстената програма на кандидат-президентите. Те неуморно кръстосват страната, за да спечелят гласа на шофьора на камион от Пенсилвания и на католичката от кубински произход от Флорида, които може да се окажат ключови за победата на 3 ноември.

Общият брой гласове няма никакво значение - този горчив урок научиха кандидатите на демократите Ал Гор (2000 г.) и Хилари Клинтън (2016 г.). Важна е надпреварата във всеки отделен щат.

Гласуването протича в един тур във всичките 50 щата и окръг Колумбия. Всеки от тях носи определен брой гласове на електори от избирателната колегия. За да спечели изборите, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите.

Ако поговорите със случаен минувач пред "Медисън Скуер Гардън" или разпитате поклоник от Обединената методистка църква в Алабама за това кой и защо трябва да спечели президентските избори в САЩ, ще чуете напълно несъвместими възгледи. 

Това е последица от вековната борба за надмощие между Демократическата и Републиканската партия. Те претърпяват дълбоки ценностни метаморфози, но противопоставянето винаги е било устойчиво.

То остава все така ожесточено и на президентските избори през 2020 г. 

"Сини" vs. "червени" щати - в исторически план

В исторически план политическото противопоставяне на Америка следва разделението на фронта на Гражданската война. След края ѝ Републиканската партия запазва контрола върху Севера, докато Демократическата партия се барикадира в южните щати, след като приема поредица от расистки закони, за да ограничи избирателния потенциал на чернокожите.

Успехите на движението за социални права през 60-те години и огромният ръст на населението от малцинствени групи през последните 50 години променят демографския състав на американските избиратели. Това провокира радикално разместване на политическите пластове в Америка.

Демократите се обръщат на 180 градуса и се опитват да привлекат в партията тези, които само допреди няколко години са потискали (малко по-рано и линчували). През 1968 г. пък Ричард Никсън дава старт на "Южната стратегия" - опит на републиканците да спечелят подкрепата на разочарования бял южняк, често като подклаждат ненавист на расова основа.

За кратко време двете партии разменят местата си: Демократическата партия забива флага си в индустриалния Север, докато партията на Линкълн превзема Юга. (Географски погледнато, републиканците запазват контрол над северни щати като Монтана, Уайоминг и Айдахо, но те са слабо населени, не разполагат с много делегати и не оказват реален ефект върху президентските избори).

Непредсказуемите "лилави" щати

Да се извършват предизборни сондажи за президентски избори в Ню Йорк или Алабама е сред най-излишните форми на пилеене на време и ресурси. Резултатът е предизвестен - демократите ще спечелят първия, републиканците - втория.

Между "сините" и "червените" щати е установен еквилибриум, който в много редки случаи е нарушаван. Благодарение на него обикновено след изборите се получава така, че поне една от камарите е доминирана от представители на опозицията, които ограничават действията на президента.

Истинската борба е за малкото на брой "лилави" щати, които често скачат от единия лагер в другия и където всяка бюлетина е от значение.

Христоматийният пример за "лилав" щат е Флорида. Победителят прибира всичките 29 електори (повече имат само Калифорния - 55 и Тексас - 38). От 1928 г. насам жителите на Флорида винаги са гласували в полза на окончателния победител с изключение на изборите през 1960 и 1992 г.

"Лилавите" щати са пословично трудни за предсказване. През 2016 г. "Хъфингън пост" стана за смях, след като прогнозира 98,2 процента шанс за победа на Хилъри Клинтън. Демократката обаче загуби в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Флорида - те сформират "Голямата четворка" на "лилавите" щати заради огромния относителен брой делегати, който разпределят (общо 75 през 2020 г.).

В книгата си "Какво се случи" Клинтън обвинява Русия, Бърни Сандърс и тогавашния шеф на ФБР Джеймс Коуми за загубата си. Много по-вероятна причина е, че за разлика от Тръмп тя високомерно реши да ограничи митингите в седмиците преди изборите.

Така става, когато не вземаш под внимание шофьора на камион от Пенсилвания.

Байдън има 88 процента шанс да победи на изборите

Но Байдън не допусна тази грешка. Докато Тръмп се лекуваше от COVID-19 той посети ключови "лилави" щати, а само през миналата седмица Барак Обама на два пъти участва на митинг във Флорида.

Според почти всички проучвания на президентските избори Байдън води пред Тръмп. На места с 14 процента, другаде с 5 на сто. Възможно ли е обаче да се повтори кошмарът за демократите от 2016 г., когато преднината не се пренесе в официалните резултати?

Когато става въпрос за точни прогнози, няма по-добър в това отношение от уебсайта FiveThirtyEight ("538" - кръстен на общия брой електори), който събира и анализира качествените предизборни анкети. Той се прослави с изключително правилната преценка на президентските избори през 2008 и 2012 г., на които не позна победителя в само един щат.

Докато повечето статистици омаловажиха шанса на Тръмп за победа през 2016 г., експертите от "538" дадоха 71 процента вероятност за триумф на Клинтън. В последния си анализ преди вота те отбелязаха, че демократката стремително губи подкрепа във Флорида и Пенсилвания и изрично подчертаха, че в някои региони изследванията, на които базират прогозите си, може да се окажат неточни. Така и се случи.

Но през 2020 г. "538" дава на Байдън 88 процента шанс за победа в национален мащаб. На сайта на агенцията е представена интерактивна карта, с която може да проверите до колко везните се накланят в полза на републиканеца или демократа, ако предварително отбележите победа за един от тях в даден щат.

В интервю за Ей Би Си основателят на "538" Нейт Силвър извежда на преден план две групи от по три щата: Флорида, Аризона, Северна Каролина (от т.нар. Слънчев пояс) и Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин (от Средния запад).

Резултатите от изборите при първата група ще научим скоро след като затворят урните на 3 ноември. Ако Байдън спечели Флорида или Северна Каролина, тогава шансът да спечели нараства до 99 процента, а ако грабне Аризона - 98 процента.

По-интересно става, ако Тръмп спечели Флорида. В такъв случай вероятността за победа на Байдън пада до 70 процента. Ако републиканецът грабне и трите щата, тогава той излиза начело с 57 процента.

Според изчисленията на "538" Байдън води с малка преднина във Флорида, Аризона и Северна Каролина, но разликата между двамата и в трите щата влиза в рамките на статистическата грешка.

Ако Тръмп ги спечели, има вероятност той да бъде обявен за временен победител на 3 ноември. Спасителният пояс на Байдън ще бъдат гласовете, пристигнали по пощата в Пенсилвания, МичиганУисконсин, които може да се броят дни, дори седмици. Ако демократът ги спечели, тогава шансът му да стане президент става 94 процента, и то в случай че преди това Тръмп е победил във Флорида, Аризона и Северна Каролина.

В Мичиган и Уисконсин Байдън води с над 8 процента, така че едва ли може да очакваме изненади.

Тръмп може да пробие в Пенсилвания, където преднината на бившия вицепрезидент спадна от 7,3 процента на 11 октомври до 5,1 на сто 17 дни по-късно.

Ако обаче се откажем от това да възпяваме представянето на републиканеца на предишните избори, ще може ясно да видим, че пътят му към победата през 2020 г. е трудно достижим и изпълнен с много условности. 

Тръмп трябва да се надява на чудо.

Идва ли краят на ерата "Тръмп"?

По данни на "Файненшъл таймс" в края на октомври президентът е приоритизирал митингите в Средния запад. На 26 октомври той проведе цели три митинга в Пенсилвания. 

В същото време Джо Байдън и Камала Харис решиха, наред с "лилавите щати", да обърнат по-сериозно внимание на Джорджия1 и Айова - два традиционно републикански щата, които също са на кантар.

Кандидатката за вицепрезидент на демократите дори посети Тексас заради високия брой предварително изпратени бюлетини (традиционно демократите гласуват много повече по пощата, докато републиканците предпочитат да се явят пред урните на изборния ден).

Предстои да разберем доколко този риск ще бъде оправдан.

Проблемите за републиканците вероятно няма да се ограничат до президентските избори - на 3 ноември ще се проведат избори за всичките 435 места от Камарата на представителите и за 33 позиции в Сената от общо 100. 

По данни на "538" демократите имат около 98 процента шанс да запазят доминацията си в Камарата на представителите и около 77 процента шанс да спечелят мнозинство в Сената. Джорджия е единственият щат, от който ще бъдат избирани по двама сенатори, така че решението на Байдън да го посети е повече от логично. 

Тръмп доминира присъствено в "лилавите" щати, докато демократите се опитват да измъкнат изконни консервативни бази под носа му, с което не само да подпечатат победата си, но и да нанесат тежък имиджов удар върху Републиканската партия.

На изборите през 2016 г. републиканците разбиха демократите, овладяха Белия дом и двете камари на Конгреса. Беше настъпила нова ера в американската политика - ерата на популизма, протекционизма, постистината. 

Според статистиците от "538" на 3 ноември 2020 г. има голяма вероятност демократическият естаблишмънт да я прати в историята.

---

През последните 56 години само три пъти демократ е печелил президентските избори в Джорджия. Вeднъж Бил Клинтън през 1992 г. и два пъти Джими Картър през 1976 и 1980 г. Преди да стане президент, Картър служи последователно като сенатор и губернатор на родния си щат... Джорджия. 

alt

Христо Римпопов, Клуб Z

 
АКЦИЯ
News image

Дмитрий Естафьев: НАТО при Байдене будет сильнее угрожать России

— Мы сильны не столько в стратегии, сколько в оперативном искусстве. Те вещи, которые мы видим в ядерном оружии и в военной сфере — это все-таки где-то по средине между стратегией и краткосрочным шагом.   Я считаю, что это не третья администрация Обамы. Это пятая админист...

News image

Возможная охота агентурной разведки Москвы на критические технологии болгарских истребителей «4++» F-16V Block 70/72

Болгаро-российская дипломатическая «пикировка»   Как известно, буквально двумя месяцами ранее получила продолжение весьма странная болгаро-российская дипломатическая «пикировка». Предметом её очередного витка стали обвинения Государственного агентства «Национальной безопасности...

News image

РИА "Новости": Американски военни са стреляли срещу Крим с ракети Himars

"Американските военни са разположили в Румъния реактивни системи за залпов огън и са изстреляли няколко ракети Himars в посока Крим, а след това спешно върнали установката в Германия. Цялата операция е продължила няколко часа и се е превърнало в неприятна изненада за руските групировки в Кри...

News image

Тръмп капитулира – с огромно нежелание и стъпка по стъпка, но капитулира. Все още здраво държи твърдия си електорат

Когато преди 4 години американците избраха Тръмп за президент, това изглеждаше като най-големия резил за най-старата демокрация на света. И същевременно – като най-голямата заплаха за нея. Всъщност обаче се оказва, че има една още по-голяма заплаха: нежеланието, с което Тръмп напуска п...

News image

Джо Байдън: "Това е екип, с който Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него"

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви днес, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, предаде Франс прес.   Той представи на брифинг в своя град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство.   ...

News image

САЩ стартират процеса по предаване на властта към Байдън

Доналд Тръмп стартира сбогуването си с властта с туит. В 18,16 ч. по източноамериканско време американският президент обяви след почти 19 часа мълчание в Twitter, че е инструктирал директора на Администрацията за общи услуги (GSA) Емили Мърфи да инициира процеса по прехода към следващото пра...

News image

"От удара России не спасет": в США испытали Standard Missile-3 Block IIA для перехвата межконтинентальных ракет

США успешно продемонстрировали возможность уничтожения межконтинентальной баллистической ракеты с помощью противоракеты Standard Missile-3 Block IIA.   Как считают американские специалисты, это испытание предоставляет возможность существенно улучшить эшелонированную ПРО америка...

News image

Американский эсминец УРО USS Donald Cook DDG-75 направился в Чёрное море

Соединенные Штаты направили в акваторию Черного моря очередной эсминец. Как сообщает Шестой флот ВМС США, эсминец УРО Donald Cook направлен в Черное море для патрулирования.   Согласно сообщению, эсминец начал проход проливов в Черное море. Основная задача корабля - патрулирование ак...

News image

Румен Петков: Министър-председателят да бъде арестуван, защото не може да обясни произхода на парите от чекмеджето

Представители на ръководството на ПП АБВ – председателят Румен Петков и председателят на АБВ-София Христо Колев, заедно с известните лица от протестите през последните месеци Петър Недевски и отец Дионисий, внесоха в деловодството на Народното събрание официално писмо, адресирано до пр...

News image

Почему Армения не отправила армейский корпус на выручку армии Карабаха: размышления о ситуации

Когда азербайджанские войска, активно поддерживаемые Турцией, один за другим брали населенные пункты в так называемой «буферной зоне» вокруг Нагорного Карабаха и в самой непризнанной республике с армянским населением, наиболее боеспособные части вооруженных силы Армении в этом конфликте не у...

News image

"Армяне больше не могут считать Россию союзником, есть еще что предложить своим партнерам - Турции и Азербайджану."

Позиция нашего собеседника, безусловно, отражает настроение большой части армянского общества. Горечь военного поражения смешивается с поиском виновных в нем. Сложные процессы сейчас в Ереване — народ привыкает к новой реальности, а политики начинают делить наследство. В понедельник, 1...

News image

Путин не е поздравил все още Байдън, но вече взема чрез ТАСС завоя

Президенът на Русия Владимир Путин все още не е поздравил Джо Байдън, но вече взема завоя чрез ТАСС.   Държавната информационна агенция на Русия оценява шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да оспори победата на Джо Байдън като стремящи се към нула.   ТАСС няма как да ...

News image

ТАСС: Трамп оспаривает итоги выборов в судах. Его шансы стремятся к нулю

События вокруг президента США Дональда Трампа развиваются в точности по закону Мерфи - от плохого к худшему. Спустя две недели после всеобщих выборов он отказывается признать свое поражение, но по-прежнему не может доказать, что его соперник Джозеф Байден одержал победу нечестным путем. Разл...

News image

Уроки Карабаха - Россия не готова к войне. Эрдоган строит новую османскую империю, где Кавказ – это сфера интересов Турц

Война неумолимо приближается к России. К сожалению, можно уверенно сказать, что к войне страна и народ не готовы. Кремль прячется и бежит от любого конфликта, так как ощущает свою слабость в отсутствии единства власти, ведущей партии и народа.   Уроки Армении   Степанак...

News image

Кто из турецких генералов руководил атакой на Карабах

Аналитики подводят итоги важнейшего военного конфликта последнего времени – победы Азербайджана над Нагорным Карабахом. Особенно внимательно изучается роль турецких военных, в том числе с точки зрения управления беспилотниками. Кто из турецкого генералитета стоял за успешным наступлени...

News image

Каракачанов: В Скопие разчитат, че някой по-силен ще ни принуди да загърбим националния си интерес

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн. Очаква се България да обяви вето на рамката за...

News image

Борисов: На 1-ви януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне

"На 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на газовата връзка с Гърция, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.    "Горе, Балкански поток вече...

News image

Супербонус за ВМРО с категоричното "не" на София за стартиране на преговори на Скопие с Брюксел

"България казва "не" за стартиране на преговорите на Северна Македония с ЕС. Ние считаме, че към момента не покрива условията за кандидатстване. Политиката им е на омраза към България и няма как да кажем "да", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в bTV отаза на България да...

News image

Зима близко. Джозеф Байден грозит России «санкциями из ада»

Четыре года противостояния Многодневная и малопонятная суета вокруг президентского кресла Соединенных Штатов, кажется, на время вытеснила ковидную новостную повестку. Остроты ситуации добавило отсутствие поздравлений от президента Путина. Даже заклятый враг США венесуэльский лиде...

News image

Майкъл Карпентър: Черноморският регион трябва да бъде по-голям приоритет за САЩ

Надявам се, че бъдещата американска администрация ще даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Необходимо е разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много чест...

News image

Китай поздрави Джо Байдън за победата в изборите, от великите сили остана само Русия

Китай поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън близо седмица, след като беше обявен за победител в американските избори.   "Уважаваме избора на американския народ. Изразяваме поздравления към г-н Байдън и г-жа Харис", заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин на ...

News image

Русия губи Кавказ, турският триумф ще бъде обслужван от руски миротворци. Путин влиза в ролята на емисар на Ердоган

-Господин Каспаров, какво според вас се случва в Нагорни Карабах след внезапното подписване на тристранното споразумение между Русия, Армения и Азербайджан?   - По-скоро е правилно да използваме минало свършено време и да кажем: "Какво се случи?". Защото военните действия вече завърш...

News image

Путин дал понять, за кем на Кавказе остается последнее слово: за Москвой

"Сообщение о прекращении огня на Кавказе - это хорошая новость: азербайджанцы и турки могут чувствовать себя победителями, армяне избежали страшного поражения. Но решение о дальнейшей судьбе региона будет приниматься только в Москве", - пишет немецкое издание Süddeutsche Zeitung.   "...

News image

"Ереван принял условия Эрдогана, а Россия показала своё истинное лицо": зарубежная пресса о заключении мира в Карабахе

Турецкие и азербайджанские СМИ пишут о «капитуляции Армении». Районы, которые уже находятся под контролем Баку, оказываются под его полной юрисдикцией. Агдам, Лачин, Кельбаджар возвращаются в состав Азербайджана в течение 20 дней. Прочие локации Арцаха (Степанакерт, Ходжалы, Ходжавенд) берут...

News image

Байдън не е обявен за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи Русия в Закавказието

Джо Байдън все още не е обявен официално за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи позициите на Русия в Нагорин Карабах.   Путин първо се договори с Ердоган за създаване на двустранна работна група по Нагорни Карабах и след това убеди президента на Аз...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Атаката срещу Сарая и Пеевски пунта мара - "Кочан 2", Ресто за сценария с "властово пренареждане" или поръчка от САЩ?!

News image

"Както вече всички чухме и видяхме, министърът на МОСВ Емил Димитров - ”Ревизоро” хвърли бомбата в парламента - че Бургас ще остане без вода след месец май 2021 г.. Ревизоро съвсем смело обвини в пасивност по казуса кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, какт...

Доган чертае властово пренареждане след изборите. Сарая е срещу ремикс на коалицията на ГЕРБ с "Обединени патриоти"

News image

Краят на януари ще бъде горещ, Сарая готви атака, заяви източник от централата на ГЕРБ преди седмица.   "Доган и Пеевски все още не са се договорили за акциите, но Сарая настоява за организиране на икономически протести", коментира източникът.   След изказването на министър Е...

Маджо "партия" с всички босове и офис в билдинг на най-големите. Заедно са и в масонска ложа

News image

Младен Михалев-Маджо е "партия" с всички босове, отдавна не води битки с Маргините, заяви източник от службите.   Маджо имал офис и в билдинга на някои от най-големите босове, сочени като негови конкуренти, с които едва ли не воювал.   Босът на СИК е в масонска ложа със сочен...

ПОЛИТИКА

ГЕРБ вече не внедрява "шпиони" в партията на Цветанов, а изборджии. Борисов обръща палачинката след победата на Байдън

News image

"Републиканци за България" може да се окаже изненадата на парламентарните избори. Тактиката на Цветан Цветанов - "В политиката понякога не е зле да те подценяват" е изборджийска техника.   Предизборният щаб на "РБ" не разкешва за вдигане на рейтинга в проучванията, но работи много ак...

Цветан Цветанов: В политиката понякога не е зле да те подценяват. Моите отношения с ДПС винаги са били прозрачни

News image

  – Г-н Цветанов, на практика сте изградили две партии – ГЕРБ, а сега и „Републиканци за България“ (РБ). Какво е нужно в началото? Харизматичен лидер?   Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих ус...

Костадин Паскалев: Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни

News image

Това управление има една цел - изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни. Това каза по БТВ Костадин Паскалев. Относно мерките на властта срещу коронавируса той обясни: „Развързването ръцете на властта би следвало да има цел. Мерки...

КИЛЪРИ

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS?

News image

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS, твърдят източници от службите. Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари, плъзнаха слухове в ъндърграунда и службите...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер