АКЦИЯ

Русия губи Кавказ, турският триумф ще бъде обслужван от руски миротворци. Путин влиза в ролята на емисар на Ердоган

alt

-Господин Каспаров, какво според вас се случва в Нагорни Карабах след внезапното подписване на тристранното споразумение между Русия, Армения и Азербайджан?
 
- По-скоро е правилно да използваме минало свършено време и да кажем: "Какво се случи?". Защото военните действия вече завършиха и има основания да смятаме, че на този етап това е окончателно решение, което безусловно фиксира военната победа на Азербайджан.
По-точно на Азербайджан, под патронажа на Турция и безусловна геополитическа победа на Ердоган - това е колосален успех на Турция. В конкретния случай Ердоган трябва да бъде разглеждан не толкова като продължител на делото на Ататюрк — създателя на турската държава, колкото на османските султани. Мисля, че през последните 200 години Турция не е постигала такъв успех на Кавказ.
Смятам, че е дошло времето да направим някои равносметки, защото карабахската история продължава вече 30 години и това споразумение фиксира една нова реалност. На първо място трябва да се каже, че Армения се оказа абсолютно неподготвена за война. Това е резултат от многогодишна, практически вече тридесет години, политика на безогледна ориентация към Русия и пълна увереност, че Русия винаги ще помага и ще помага не само политически, но и материално, и най-важното - военно.
Армения изцяло се движеше във форватера на руската външна политика, позорно гласуваше в ООН, включително и за Крим, подкрепяше какъв ли не сепаратистки боклук, с който, според мен, напълно невярно се асоциираше Карабах и в резултат се стигна до международна изолация, развалени отношения с Грузия (заради Абхазия и Южна Осетия). Украйна, пък, не криеше, че помага на Азербайджан - пак заради Крим и Донбас.
Не случайно "лугандонското" ръководство открито подкрепя Армения. Тази "дружба" всъщност се оказа баласт за Армения и нейната международна политика. И затова сега би било неправилно да обвиняваме Никол Пашинян, който беше принуден да подпише унизителното споразумение. Но той просто документира факта, че Армения повече не е в състояние да продължи войната. 
Аз съм напълно съгласен, че това решение беше взето заради военна необходимост и няма основания да подлагаме на съмнение думите му, че военните са настоявали да се прекрати войната, защото продължаването на военните действия би било безсмислено и би довело до гибелта на много войници и доброволци. А това вече не би се отразило на войната.
Удивително е, че през цялото това време Азербайджан последователно се е готвил за военен реванш след неуспеха от 90-те години, без да го крие  — огромни покупки на оръжие от Израел, сътрудничество с Турция, учения, демонстрации на армията. По същество, през последните години Ердоган сякаш беше взел под покровителството си Илхам Алиев.
И многобройните, така наричани, престрелки, провокации, които се случваха през последните години по линията на съприкосновение, са били, най-вероятно "прострелвания", подготовка за мащабна война. Това бяха проверки на бойната готовност на арменските формирования. И освен това тези бойни действия, продължаващи по няколко дни, трябваше да приспят бдителността на арменската страна до датата на главното настъпление, което започна на 27 септември тази година. И трябва да се каже, че това беше направено по правилата на военното изкуство.
Много професионално беше използвано огромното технологично предимство. Непонятно е как арменската страна е могла да недооцени ролята на дроновете и високите технологии. От едната страна, имаше армия, въоръжена със съветско оръжие и опираща се на остарели военни схеми. А от другата страна - вече съвременна професионална армия.
Не знам дали там е имало сирийски наемници, най-вероятно е имало, безусловно — Ердоган е прехвърлял тези сирийски бойци, които са се намирали на подконтролната му сирийска територия. Но главното бяха турските военни инструктори, турските технологии и абсолютната подкрепа на Турция, която, безусловно, е струвала скъпо.
Аз съм удивен от твърденията на някои коментатори, които наричат тези събития "огромна геополитическа победа", а Путин - победител, изхождайки от това, че разполагането на руски миротворци ще засили влиянието й на Кавказ. Нищо не може да бъде по-далече от истината, защото реалното положение на нещата е диаметрално противоположно. 
Това, безусловно, е съкрушително геополитическо поражение на Русия, която фактически губи влиянието си на Кавказ. И като допълнително унижение идва фактът, че турският триумф в региона ще бъде обслужван от руските миротворци. Тоест Путин, по същество, влиза в ролята на емисар на Ердоган, еничарска изтривалка, която просто изпълнява всички искания на турската страна. Аз повтарям: на турската страна — защото преговорите по този въпрос се водят между Путин и Ердоган. А Алиев е "младши партньор" на Ердоган, който няма собствена геополитическа игра. 
Но той (Алиев) в очите на азербайджанците е победител, той постигна главната си цел – по същество ликвидация на независимия Арцах*. Това, което остана сега след договора с Армения са огризките от бившия Нагорни Карабах. 
Но мисля, че исторически това е твърде нетрайно образувание, което остана да съществува, само защото Турция получи като компенсация своята историческа мечта — сухопътна връзка с Азербайджан, заобикаляйки Иран. Преди се изискваше съгласието на Иран за всеки транспорт, защото Армения, през която преминава най-краткия път, беше затворена за Турция и Азербайджан. И това, от гледна точка на Ердоган, това е главният резултат: той получи сухопътна връзка с Азербайджан. Това означава, че Турция активно навлиза в региона. Това е икономически много важен момент. Ние разбираме, че векторът в този регион се насочва в една посока, а Турция става доминиращата сила в региона.
След като претърпя военно поражение, Армения сега ще премине през сериозна политическа криза. Но се надявам, че тя няма да се изчерпа с обвинение само срещу един човек, Никол Пашинян, който за година и половина нямаше как да поправи всички груби политически грешки, направени от корумпираното политическо арменско ръководство, което заложи само на Русия и се отказа да търси съюзници сред останалия свят.
 
- Сега много коментатори твърдят, че Русия и лично Путин са предали Армения, за да накажат демонстративно Пашинян за революцията от 2019 година и за недостатъчната му лоялност към Кремъл. Вие съгласен ли сте с такава оценка?
 
- Много е примамливо да се съглася с нея. И въпреки това - не. Мен е трудно да ме заподозрете в някакви симпатии към Путин, но това, което се случи е фиксация върху слабостта на Русия.
Разбира се, Путин се отнася негативно към Пашинян, той ненавижда всички, които идват на вълната на "цветните революции". Но на мен ми се струва, че това не беше основният движещ фактор в решенията, които Русия вземаше през последните няколко седмици.
Русия е слаба. Това, което видяхме на Кавказ и в Закавказието сега — това е демонстрация, че зад дрънкането на желязо на парадите, зад виковете "може да повторим", зад заплахите към целия свят, зад анимационните картинки на "суперракети" се крие това, което е реално днес руската политическа и военна мощ - тя става само да спаси диктатора Асад, да бомбардира сирийските болници, да въоръжава наемниците от "ЧВК Вагнер", да отстоява интересите на путинските олигарси в Близкия Изток и в Африка.
И, разбира се, да подкрепя "Лугандония"**, да "изцеди" Крим.
Но щом се появи сериозен противник...
А няма никакво съмнение, че турската армия - втора по численост в НАТО - е не само добре въоръжена, но и имаща голям боен опит с кюрдите, плюс участието на турски инструктори и офицери в бойните действия в Сирия и в операциите против кюрдите в Ирак. Тоест, това е добре подготвен противник с въоръжение, което като минимум не отстъпва на руското, а най-вероятно, го превъзхожда.
И в тези условия, когато възниква заплаха от реална конфронтация, стана ясно колко струват обещанията и уверенията на Путин.
Дали сега Пашинян ще си отиде или не, няма никакво значение, защото арменците ще се обърнат към Русия. С всички тези продажни олигарси, които се мотаеха между Ереван и Москва, и окрадоха руската икономическа помощ, и тези, които тлъстееха върху карабахския проблем.
И все пак, завоят на Армения към Запада е неизбежен. А за Грузия и Азербайджан няма какво да говорим. Това означава, че времето на Русия в Закавказието изтича.
Навярно това е някаква историческа необходимост.
И въпреки всичко, е противно да се наблюдава жалкото поведение на Путин, който страхливо помахва с ръчичка на Алиев, който му излага всички условия на Ердоган.
Това, разбира се, е унижение за Русия, но и показва реалната политическа тежест на путинска Русия в света. 
Всички разбират, че сблъсквайки се с множество кризи Путин не е способен на никакви решителни дейстивия. 
И кой разбира това по-добре от Ердоган? Също диктатор, но по-безскрупулен, по-твърд и използващ геополитическата ситуация в региона в своя полза.
 
- Казахте, че Никол Пашинян нищо не е могъл да направи за този кратък срок, но може би, трябваше незабавно да заяви за смяната на вектора на развитие, за това, че иска да влезе в НАТО или да започне подобни консултации?
 
- Трудно ми е да кажа какви възможности е имал Пашинян за промяна на външнополитическия курс на Армения, доколкото той се формира вече четвърт век. Мисля, че неговите усилия, на първо място, бяха съсредоточени в борбата с корупцията, той безусловно се опитваше да превърна Армения в по-отворена демократична държава, но не му стигна време.
Освен това, предполагам, той не е имал никаква представа за истинското съотношение на военните сили. Може би, дори арменските военни не са разбирали докрай с какво ще се сблъскат.
Но мен ме изумява това, че откритите действия за подготовка за война на Азербайджан в продължение на толкова години не са предизвикали никаква адекватна реакция от арменска страна, която разполагаше със значителни териториални придобивки — така нареченият "пояс на сигурността", който можеше, ако не да спре, то сериозно да забави придвижването на азербайджанско-турски-сирийските войски, които буквално за няколко седмици напълно помляха цялата отбрана и поставиха арменските въоръжени сили на границата на катастрофата.
 
- Мислите ли, че някога в бъдеще Армения ще може да "преиграе мача"?
 
- Не, не си представям как би могло да се случи. Всички фактори - икономически, военни, политически - работят против Армения. 
Да се изградят отношения с нови съюзници съвсем не е лесно. Засега, ми изглежда по-вероятен вариант, при който в Армения на власт идват сили, които ще се ориентират към досегашните партньори, към същите сепаратисти, които сега крещят за предателството на Русия. 
Много пъти съм казвал, че Карабах и изобщо цялата тема за армено-азербайджанското противопоставяне принципно се различават от тези сепаратистки анклави — това е не само историческа разлика, но и въпросът за непризнатия арменски геноцид от 1915 година.
И това, че Армения не успя в съзнанието на международната общност да свърже тези теми, а започна да се ориентира към сепаратистки движения и сепаратистки анклави, поддържани от Русия, се оказа най-голямата стратегическа грешка.
И днес виждаме каква цена е принуден да плати арменският народ за тази късогледа политика.
 
- До какво може да доведе в бъдеще това засилване на Турция и отслабването на Русия в този регион?
 
- По законите на физиката - там където се образува вакуум, той веднага се запълва. Турция, която в момента е главният геополитически играч в Закавказието, безусловно ще влияе и върху ситуацията в Северен Кавказ. Това винаги е било исконна арена на противопоставяне на Руската и Турската империи.
Първият етап на това противостоене продължава над 100 години. Русия тогава се оказва победителка. Сега, по същество, всичко е наопаки. Турция взема геополитически реванш. И няма никакво съмнение , че в момента, в който в Русия се случи смяната на властта и путинският режим просто рухне под тежестта на собствените си престъпления, корупция и некомпетентност, проблемите на Северен Кавказ отново ще излязат на преден план, защото наличието на мощния турски фактор, разбира се, ще играе дестабилизираща роля.
 
- Вие неведнъж сте говорили за евентуално външнополитическо поражение като спусък на възможно рухване на путинския режим. Възможен ли е, хипотетично, директен военен сблъсък между Русия и Турция в този регион, който да завърши с поражението на Русия?
 
- Не, военен сблъсък няма да има, Путин ще го избягва, не е готов за него. Това е нормалната реакция на обикновения хулиган, който се сблъсква с хулиган от друг калибър, който е готов не просто да отговори, а да отговори много по-сериозно, отколкото някой си представя.
Но геополитическото поражение вече се случи. Путин е слаб, той реално губи геополитическите сражения. И не трябва да забравяме, че главното поражение на Путин, това дори не е Кавказ, а това, че той изгуби съюзника си в Белия дом.
Това, че Тръмп трябва да си тръгне от Белия дом е удар, от който Путин трудно ще се оправи, ако изобщо някога успее да се оправи. Фактът, че Русия не е готова да поздрави новоизбрания президент Байдън показва явно объркване. Може би, Путин продължава да се надява на някакво чудо.
Откритата демонстрация на своите предпочитания в американската политика и неспособността да се оттеглиш от вече загубилия Тръмп и да започнеш да градиш отношения с новата администрация — това е неволно признание, че политическият ти залог също се е провалил.
В момента се натрупват много провали. Създава се ситуация, в която мнозина си задават въпроса за способността на Путин да държи под контрол ситуацията. И именно такива исторически събития, както знаем, се превръщат в спусък за големи вътрешнополитически сътресения.
 
*Историческо наименование на Нагорни Карабах
** Презрително название на самообявилите се и непризнати "Донецка и Луганска народни републики"
 
Интервю на Даниил Константинов, Каспаров.ру
 
Превод: Faktor.bg

 

 
АКЦИЯ
News image

Дмитрий Естафьев: НАТО при Байдене будет сильнее угрожать России

— Мы сильны не столько в стратегии, сколько в оперативном искусстве. Те вещи, которые мы видим в ядерном оружии и в военной сфере — это все-таки где-то по средине между стратегией и краткосрочным шагом.   Я считаю, что это не третья администрация Обамы. Это пятая админист...

News image

Возможная охота агентурной разведки Москвы на критические технологии болгарских истребителей «4++» F-16V Block 70/72

Болгаро-российская дипломатическая «пикировка»   Как известно, буквально двумя месяцами ранее получила продолжение весьма странная болгаро-российская дипломатическая «пикировка». Предметом её очередного витка стали обвинения Государственного агентства «Национальной безопасности...

News image

РИА "Новости": Американски военни са стреляли срещу Крим с ракети Himars

"Американските военни са разположили в Румъния реактивни системи за залпов огън и са изстреляли няколко ракети Himars в посока Крим, а след това спешно върнали установката в Германия. Цялата операция е продължила няколко часа и се е превърнало в неприятна изненада за руските групировки в Кри...

News image

Тръмп капитулира – с огромно нежелание и стъпка по стъпка, но капитулира. Все още здраво държи твърдия си електорат

Когато преди 4 години американците избраха Тръмп за президент, това изглеждаше като най-големия резил за най-старата демокрация на света. И същевременно – като най-голямата заплаха за нея. Всъщност обаче се оказва, че има една още по-голяма заплаха: нежеланието, с което Тръмп напуска п...

News image

Джо Байдън: "Това е екип, с който Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него"

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви днес, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, предаде Франс прес.   Той представи на брифинг в своя град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство.   ...

News image

САЩ стартират процеса по предаване на властта към Байдън

Доналд Тръмп стартира сбогуването си с властта с туит. В 18,16 ч. по източноамериканско време американският президент обяви след почти 19 часа мълчание в Twitter, че е инструктирал директора на Администрацията за общи услуги (GSA) Емили Мърфи да инициира процеса по прехода към следващото пра...

News image

"От удара России не спасет": в США испытали Standard Missile-3 Block IIA для перехвата межконтинентальных ракет

США успешно продемонстрировали возможность уничтожения межконтинентальной баллистической ракеты с помощью противоракеты Standard Missile-3 Block IIA.   Как считают американские специалисты, это испытание предоставляет возможность существенно улучшить эшелонированную ПРО америка...

News image

Американский эсминец УРО USS Donald Cook DDG-75 направился в Чёрное море

Соединенные Штаты направили в акваторию Черного моря очередной эсминец. Как сообщает Шестой флот ВМС США, эсминец УРО Donald Cook направлен в Черное море для патрулирования.   Согласно сообщению, эсминец начал проход проливов в Черное море. Основная задача корабля - патрулирование ак...

News image

Румен Петков: Министър-председателят да бъде арестуван, защото не може да обясни произхода на парите от чекмеджето

Представители на ръководството на ПП АБВ – председателят Румен Петков и председателят на АБВ-София Христо Колев, заедно с известните лица от протестите през последните месеци Петър Недевски и отец Дионисий, внесоха в деловодството на Народното събрание официално писмо, адресирано до пр...

News image

Почему Армения не отправила армейский корпус на выручку армии Карабаха: размышления о ситуации

Когда азербайджанские войска, активно поддерживаемые Турцией, один за другим брали населенные пункты в так называемой «буферной зоне» вокруг Нагорного Карабаха и в самой непризнанной республике с армянским населением, наиболее боеспособные части вооруженных силы Армении в этом конфликте не у...

News image

"Армяне больше не могут считать Россию союзником, есть еще что предложить своим партнерам - Турции и Азербайджану."

Позиция нашего собеседника, безусловно, отражает настроение большой части армянского общества. Горечь военного поражения смешивается с поиском виновных в нем. Сложные процессы сейчас в Ереване — народ привыкает к новой реальности, а политики начинают делить наследство. В понедельник, 1...

News image

Путин не е поздравил все още Байдън, но вече взема чрез ТАСС завоя

Президенът на Русия Владимир Путин все още не е поздравил Джо Байдън, но вече взема завоя чрез ТАСС.   Държавната информационна агенция на Русия оценява шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да оспори победата на Джо Байдън като стремящи се към нула.   ТАСС няма как да ...

News image

ТАСС: Трамп оспаривает итоги выборов в судах. Его шансы стремятся к нулю

События вокруг президента США Дональда Трампа развиваются в точности по закону Мерфи - от плохого к худшему. Спустя две недели после всеобщих выборов он отказывается признать свое поражение, но по-прежнему не может доказать, что его соперник Джозеф Байден одержал победу нечестным путем. Разл...

News image

Уроки Карабаха - Россия не готова к войне. Эрдоган строит новую османскую империю, где Кавказ – это сфера интересов Турц

Война неумолимо приближается к России. К сожалению, можно уверенно сказать, что к войне страна и народ не готовы. Кремль прячется и бежит от любого конфликта, так как ощущает свою слабость в отсутствии единства власти, ведущей партии и народа.   Уроки Армении   Степанак...

News image

Кто из турецких генералов руководил атакой на Карабах

Аналитики подводят итоги важнейшего военного конфликта последнего времени – победы Азербайджана над Нагорным Карабахом. Особенно внимательно изучается роль турецких военных, в том числе с точки зрения управления беспилотниками. Кто из турецкого генералитета стоял за успешным наступлени...

News image

Каракачанов: В Скопие разчитат, че някой по-силен ще ни принуди да загърбим националния си интерес

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн. Очаква се България да обяви вето на рамката за...

News image

Борисов: На 1-ви януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне

"На 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на газовата връзка с Гърция, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.    "Горе, Балкански поток вече...

News image

Супербонус за ВМРО с категоричното "не" на София за стартиране на преговори на Скопие с Брюксел

"България казва "не" за стартиране на преговорите на Северна Македония с ЕС. Ние считаме, че към момента не покрива условията за кандидатстване. Политиката им е на омраза към България и няма как да кажем "да", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в bTV отаза на България да...

News image

Зима близко. Джозеф Байден грозит России «санкциями из ада»

Четыре года противостояния Многодневная и малопонятная суета вокруг президентского кресла Соединенных Штатов, кажется, на время вытеснила ковидную новостную повестку. Остроты ситуации добавило отсутствие поздравлений от президента Путина. Даже заклятый враг США венесуэльский лиде...

News image

Майкъл Карпентър: Черноморският регион трябва да бъде по-голям приоритет за САЩ

Надявам се, че бъдещата американска администрация ще даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Необходимо е разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много чест...

News image

Китай поздрави Джо Байдън за победата в изборите, от великите сили остана само Русия

Китай поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън близо седмица, след като беше обявен за победител в американските избори.   "Уважаваме избора на американския народ. Изразяваме поздравления към г-н Байдън и г-жа Харис", заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин на ...

News image

Русия губи Кавказ, турският триумф ще бъде обслужван от руски миротворци. Путин влиза в ролята на емисар на Ердоган

-Господин Каспаров, какво според вас се случва в Нагорни Карабах след внезапното подписване на тристранното споразумение между Русия, Армения и Азербайджан?   - По-скоро е правилно да използваме минало свършено време и да кажем: "Какво се случи?". Защото военните действия вече завърш...

News image

Путин дал понять, за кем на Кавказе остается последнее слово: за Москвой

"Сообщение о прекращении огня на Кавказе - это хорошая новость: азербайджанцы и турки могут чувствовать себя победителями, армяне избежали страшного поражения. Но решение о дальнейшей судьбе региона будет приниматься только в Москве", - пишет немецкое издание Süddeutsche Zeitung.   "...

News image

"Ереван принял условия Эрдогана, а Россия показала своё истинное лицо": зарубежная пресса о заключении мира в Карабахе

Турецкие и азербайджанские СМИ пишут о «капитуляции Армении». Районы, которые уже находятся под контролем Баку, оказываются под его полной юрисдикцией. Агдам, Лачин, Кельбаджар возвращаются в состав Азербайджана в течение 20 дней. Прочие локации Арцаха (Степанакерт, Ходжалы, Ходжавенд) берут...

News image

Байдън не е обявен за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи Русия в Закавказието

Джо Байдън все още не е обявен официално за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи позициите на Русия в Нагорин Карабах.   Путин първо се договори с Ердоган за създаване на двустранна работна група по Нагорни Карабах и след това убеди президента на Аз...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Атаката срещу Сарая и Пеевски пунта мара - "Кочан 2", Ресто за сценария с "властово пренареждане" или поръчка от САЩ?!

News image

"Както вече всички чухме и видяхме, министърът на МОСВ Емил Димитров - ”Ревизоро” хвърли бомбата в парламента - че Бургас ще остане без вода след месец май 2021 г.. Ревизоро съвсем смело обвини в пасивност по казуса кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, какт...

Доган чертае властово пренареждане след изборите. Сарая е срещу ремикс на коалицията на ГЕРБ с "Обединени патриоти"

News image

Краят на януари ще бъде горещ, Сарая готви атака, заяви източник от централата на ГЕРБ преди седмица.   "Доган и Пеевски все още не са се договорили за акциите, но Сарая настоява за организиране на икономически протести", коментира източникът.   След изказването на министър Е...

Маджо "партия" с всички босове и офис в билдинг на най-големите. Заедно са и в масонска ложа

News image

Младен Михалев-Маджо е "партия" с всички босове, отдавна не води битки с Маргините, заяви източник от службите.   Маджо имал офис и в билдинга на някои от най-големите босове, сочени като негови конкуренти, с които едва ли не воювал.   Босът на СИК е в масонска ложа със сочен...

ПОЛИТИКА

ГЕРБ вече не внедрява "шпиони" в партията на Цветанов, а изборджии. Борисов обръща палачинката след победата на Байдън

News image

"Републиканци за България" може да се окаже изненадата на парламентарните избори. Тактиката на Цветан Цветанов - "В политиката понякога не е зле да те подценяват" е изборджийска техника.   Предизборният щаб на "РБ" не разкешва за вдигане на рейтинга в проучванията, но работи много ак...

Цветан Цветанов: В политиката понякога не е зле да те подценяват. Моите отношения с ДПС винаги са били прозрачни

News image

  – Г-н Цветанов, на практика сте изградили две партии – ГЕРБ, а сега и „Републиканци за България“ (РБ). Какво е нужно в началото? Харизматичен лидер?   Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих ус...

Костадин Паскалев: Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни

News image

Това управление има една цел - изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни. Това каза по БТВ Костадин Паскалев. Относно мерките на властта срещу коронавируса той обясни: „Развързването ръцете на властта би следвало да има цел. Мерки...

КИЛЪРИ

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS?

News image

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS, твърдят източници от службите. Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари, плъзнаха слухове в ъндърграунда и службите...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер