АКЦИЯ

Русия губи Кавказ, турският триумф ще бъде обслужван от руски миротворци. Путин влиза в ролята на емисар на Ердоган

alt

-Господин Каспаров, какво според вас се случва в Нагорни Карабах след внезапното подписване на тристранното споразумение между Русия, Армения и Азербайджан?
 
- По-скоро е правилно да използваме минало свършено време и да кажем: "Какво се случи?". Защото военните действия вече завършиха и има основания да смятаме, че на този етап това е окончателно решение, което безусловно фиксира военната победа на Азербайджан.
По-точно на Азербайджан, под патронажа на Турция и безусловна геополитическа победа на Ердоган - това е колосален успех на Турция. В конкретния случай Ердоган трябва да бъде разглеждан не толкова като продължител на делото на Ататюрк — създателя на турската държава, колкото на османските султани. Мисля, че през последните 200 години Турция не е постигала такъв успех на Кавказ.
Смятам, че е дошло времето да направим някои равносметки, защото карабахската история продължава вече 30 години и това споразумение фиксира една нова реалност. На първо място трябва да се каже, че Армения се оказа абсолютно неподготвена за война. Това е резултат от многогодишна, практически вече тридесет години, политика на безогледна ориентация към Русия и пълна увереност, че Русия винаги ще помага и ще помага не само политически, но и материално, и най-важното - военно.
Армения изцяло се движеше във форватера на руската външна политика, позорно гласуваше в ООН, включително и за Крим, подкрепяше какъв ли не сепаратистки боклук, с който, според мен, напълно невярно се асоциираше Карабах и в резултат се стигна до международна изолация, развалени отношения с Грузия (заради Абхазия и Южна Осетия). Украйна, пък, не криеше, че помага на Азербайджан - пак заради Крим и Донбас.
Не случайно "лугандонското" ръководство открито подкрепя Армения. Тази "дружба" всъщност се оказа баласт за Армения и нейната международна политика. И затова сега би било неправилно да обвиняваме Никол Пашинян, който беше принуден да подпише унизителното споразумение. Но той просто документира факта, че Армения повече не е в състояние да продължи войната. 
Аз съм напълно съгласен, че това решение беше взето заради военна необходимост и няма основания да подлагаме на съмнение думите му, че военните са настоявали да се прекрати войната, защото продължаването на военните действия би било безсмислено и би довело до гибелта на много войници и доброволци. А това вече не би се отразило на войната.
Удивително е, че през цялото това време Азербайджан последователно се е готвил за военен реванш след неуспеха от 90-те години, без да го крие  — огромни покупки на оръжие от Израел, сътрудничество с Турция, учения, демонстрации на армията. По същество, през последните години Ердоган сякаш беше взел под покровителството си Илхам Алиев.
И многобройните, така наричани, престрелки, провокации, които се случваха през последните години по линията на съприкосновение, са били, най-вероятно "прострелвания", подготовка за мащабна война. Това бяха проверки на бойната готовност на арменските формирования. И освен това тези бойни действия, продължаващи по няколко дни, трябваше да приспят бдителността на арменската страна до датата на главното настъпление, което започна на 27 септември тази година. И трябва да се каже, че това беше направено по правилата на военното изкуство.
Много професионално беше използвано огромното технологично предимство. Непонятно е как арменската страна е могла да недооцени ролята на дроновете и високите технологии. От едната страна, имаше армия, въоръжена със съветско оръжие и опираща се на остарели военни схеми. А от другата страна - вече съвременна професионална армия.
Не знам дали там е имало сирийски наемници, най-вероятно е имало, безусловно — Ердоган е прехвърлял тези сирийски бойци, които са се намирали на подконтролната му сирийска територия. Но главното бяха турските военни инструктори, турските технологии и абсолютната подкрепа на Турция, която, безусловно, е струвала скъпо.
Аз съм удивен от твърденията на някои коментатори, които наричат тези събития "огромна геополитическа победа", а Путин - победител, изхождайки от това, че разполагането на руски миротворци ще засили влиянието й на Кавказ. Нищо не може да бъде по-далече от истината, защото реалното положение на нещата е диаметрално противоположно. 
Това, безусловно, е съкрушително геополитическо поражение на Русия, която фактически губи влиянието си на Кавказ. И като допълнително унижение идва фактът, че турският триумф в региона ще бъде обслужван от руските миротворци. Тоест Путин, по същество, влиза в ролята на емисар на Ердоган, еничарска изтривалка, която просто изпълнява всички искания на турската страна. Аз повтарям: на турската страна — защото преговорите по този въпрос се водят между Путин и Ердоган. А Алиев е "младши партньор" на Ердоган, който няма собствена геополитическа игра. 
Но той (Алиев) в очите на азербайджанците е победител, той постигна главната си цел – по същество ликвидация на независимия Арцах*. Това, което остана сега след договора с Армения са огризките от бившия Нагорни Карабах. 
Но мисля, че исторически това е твърде нетрайно образувание, което остана да съществува, само защото Турция получи като компенсация своята историческа мечта — сухопътна връзка с Азербайджан, заобикаляйки Иран. Преди се изискваше съгласието на Иран за всеки транспорт, защото Армения, през която преминава най-краткия път, беше затворена за Турция и Азербайджан. И това, от гледна точка на Ердоган, това е главният резултат: той получи сухопътна връзка с Азербайджан. Това означава, че Турция активно навлиза в региона. Това е икономически много важен момент. Ние разбираме, че векторът в този регион се насочва в една посока, а Турция става доминиращата сила в региона.
След като претърпя военно поражение, Армения сега ще премине през сериозна политическа криза. Но се надявам, че тя няма да се изчерпа с обвинение само срещу един човек, Никол Пашинян, който за година и половина нямаше как да поправи всички груби политически грешки, направени от корумпираното политическо арменско ръководство, което заложи само на Русия и се отказа да търси съюзници сред останалия свят.
 
- Сега много коментатори твърдят, че Русия и лично Путин са предали Армения, за да накажат демонстративно Пашинян за революцията от 2019 година и за недостатъчната му лоялност към Кремъл. Вие съгласен ли сте с такава оценка?
 
- Много е примамливо да се съглася с нея. И въпреки това - не. Мен е трудно да ме заподозрете в някакви симпатии към Путин, но това, което се случи е фиксация върху слабостта на Русия.
Разбира се, Путин се отнася негативно към Пашинян, той ненавижда всички, които идват на вълната на "цветните революции". Но на мен ми се струва, че това не беше основният движещ фактор в решенията, които Русия вземаше през последните няколко седмици.
Русия е слаба. Това, което видяхме на Кавказ и в Закавказието сега — това е демонстрация, че зад дрънкането на желязо на парадите, зад виковете "може да повторим", зад заплахите към целия свят, зад анимационните картинки на "суперракети" се крие това, което е реално днес руската политическа и военна мощ - тя става само да спаси диктатора Асад, да бомбардира сирийските болници, да въоръжава наемниците от "ЧВК Вагнер", да отстоява интересите на путинските олигарси в Близкия Изток и в Африка.
И, разбира се, да подкрепя "Лугандония"**, да "изцеди" Крим.
Но щом се появи сериозен противник...
А няма никакво съмнение, че турската армия - втора по численост в НАТО - е не само добре въоръжена, но и имаща голям боен опит с кюрдите, плюс участието на турски инструктори и офицери в бойните действия в Сирия и в операциите против кюрдите в Ирак. Тоест, това е добре подготвен противник с въоръжение, което като минимум не отстъпва на руското, а най-вероятно, го превъзхожда.
И в тези условия, когато възниква заплаха от реална конфронтация, стана ясно колко струват обещанията и уверенията на Путин.
Дали сега Пашинян ще си отиде или не, няма никакво значение, защото арменците ще се обърнат към Русия. С всички тези продажни олигарси, които се мотаеха между Ереван и Москва, и окрадоха руската икономическа помощ, и тези, които тлъстееха върху карабахския проблем.
И все пак, завоят на Армения към Запада е неизбежен. А за Грузия и Азербайджан няма какво да говорим. Това означава, че времето на Русия в Закавказието изтича.
Навярно това е някаква историческа необходимост.
И въпреки всичко, е противно да се наблюдава жалкото поведение на Путин, който страхливо помахва с ръчичка на Алиев, който му излага всички условия на Ердоган.
Това, разбира се, е унижение за Русия, но и показва реалната политическа тежест на путинска Русия в света. 
Всички разбират, че сблъсквайки се с множество кризи Путин не е способен на никакви решителни дейстивия. 
И кой разбира това по-добре от Ердоган? Също диктатор, но по-безскрупулен, по-твърд и използващ геополитическата ситуация в региона в своя полза.
 
- Казахте, че Никол Пашинян нищо не е могъл да направи за този кратък срок, но може би, трябваше незабавно да заяви за смяната на вектора на развитие, за това, че иска да влезе в НАТО или да започне подобни консултации?
 
- Трудно ми е да кажа какви възможности е имал Пашинян за промяна на външнополитическия курс на Армения, доколкото той се формира вече четвърт век. Мисля, че неговите усилия, на първо място, бяха съсредоточени в борбата с корупцията, той безусловно се опитваше да превърна Армения в по-отворена демократична държава, но не му стигна време.
Освен това, предполагам, той не е имал никаква представа за истинското съотношение на военните сили. Може би, дори арменските военни не са разбирали докрай с какво ще се сблъскат.
Но мен ме изумява това, че откритите действия за подготовка за война на Азербайджан в продължение на толкова години не са предизвикали никаква адекватна реакция от арменска страна, която разполагаше със значителни териториални придобивки — така нареченият "пояс на сигурността", който можеше, ако не да спре, то сериозно да забави придвижването на азербайджанско-турски-сирийските войски, които буквално за няколко седмици напълно помляха цялата отбрана и поставиха арменските въоръжени сили на границата на катастрофата.
 
- Мислите ли, че някога в бъдеще Армения ще може да "преиграе мача"?
 
- Не, не си представям как би могло да се случи. Всички фактори - икономически, военни, политически - работят против Армения. 
Да се изградят отношения с нови съюзници съвсем не е лесно. Засега, ми изглежда по-вероятен вариант, при който в Армения на власт идват сили, които ще се ориентират към досегашните партньори, към същите сепаратисти, които сега крещят за предателството на Русия. 
Много пъти съм казвал, че Карабах и изобщо цялата тема за армено-азербайджанското противопоставяне принципно се различават от тези сепаратистки анклави — това е не само историческа разлика, но и въпросът за непризнатия арменски геноцид от 1915 година.
И това, че Армения не успя в съзнанието на международната общност да свърже тези теми, а започна да се ориентира към сепаратистки движения и сепаратистки анклави, поддържани от Русия, се оказа най-голямата стратегическа грешка.
И днес виждаме каква цена е принуден да плати арменският народ за тази късогледа политика.
 
- До какво може да доведе в бъдеще това засилване на Турция и отслабването на Русия в този регион?
 
- По законите на физиката - там където се образува вакуум, той веднага се запълва. Турция, която в момента е главният геополитически играч в Закавказието, безусловно ще влияе и върху ситуацията в Северен Кавказ. Това винаги е било исконна арена на противопоставяне на Руската и Турската империи.
Първият етап на това противостоене продължава над 100 години. Русия тогава се оказва победителка. Сега, по същество, всичко е наопаки. Турция взема геополитически реванш. И няма никакво съмнение , че в момента, в който в Русия се случи смяната на властта и путинският режим просто рухне под тежестта на собствените си престъпления, корупция и некомпетентност, проблемите на Северен Кавказ отново ще излязат на преден план, защото наличието на мощния турски фактор, разбира се, ще играе дестабилизираща роля.
 
- Вие неведнъж сте говорили за евентуално външнополитическо поражение като спусък на възможно рухване на путинския режим. Възможен ли е, хипотетично, директен военен сблъсък между Русия и Турция в този регион, който да завърши с поражението на Русия?
 
- Не, военен сблъсък няма да има, Путин ще го избягва, не е готов за него. Това е нормалната реакция на обикновения хулиган, който се сблъсква с хулиган от друг калибър, който е готов не просто да отговори, а да отговори много по-сериозно, отколкото някой си представя.
Но геополитическото поражение вече се случи. Путин е слаб, той реално губи геополитическите сражения. И не трябва да забравяме, че главното поражение на Путин, това дори не е Кавказ, а това, че той изгуби съюзника си в Белия дом.
Това, че Тръмп трябва да си тръгне от Белия дом е удар, от който Путин трудно ще се оправи, ако изобщо някога успее да се оправи. Фактът, че Русия не е готова да поздрави новоизбрания президент Байдън показва явно объркване. Може би, Путин продължава да се надява на някакво чудо.
Откритата демонстрация на своите предпочитания в американската политика и неспособността да се оттеглиш от вече загубилия Тръмп и да започнеш да градиш отношения с новата администрация — това е неволно признание, че политическият ти залог също се е провалил.
В момента се натрупват много провали. Създава се ситуация, в която мнозина си задават въпроса за способността на Путин да държи под контрол ситуацията. И именно такива исторически събития, както знаем, се превръщат в спусък за големи вътрешнополитически сътресения.
 
*Историческо наименование на Нагорни Карабах
** Презрително название на самообявилите се и непризнати "Донецка и Луганска народни републики"
 
Интервю на Даниил Константинов, Каспаров.ру
 
Превод: Faktor.bg

 

 
АКЦИЯ
News image

Ложата на Пеевски поема МВР с Петър Илиев, босове не успяха да лансират Илин Савов. "Сорос" взима МТ с Гроздан Караджов

Масонската ложа, сочена като "ложата на Пеевски" -  "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ: Георги Гергов, Сотир Цацаров и Пламен Узунов, поема МВР с Петър Илиев, който вероятно ще бъде и вицепремиер.   Така Делян Пеевски, смятан за изключително влиятелен в службите, ще разшири влияние...

News image

Вижте състава на кабинета на Пламен Николов! Шеф на МВР е Петър Илиев!

Ето имената на бъдещите министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), които бяха представени по време на срещата им с ПГ на ИБГНИ.   Партията на Слави Трифонов вече предложи депутатът с философско образование Пламен Николов за кандидат-премиер.   Петър Илиев, почетен...

News image

Христо Иванов: Който твърди, че "ДБ" е искала парчета от баницата, лъже. Искаме да отстраним ДПС от властта

Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да “изчегъртаме Борисов”, а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реали...

News image

Бойко Борисов залага капан на Слави Трифонов със свалянето на кворума. Сарая и ДПС държат козове в Раздаването

Бойко Борисов залага капан на Слави Трифонов със свалянето на кворума. Правителството може да мине в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България".   Управлението обаче може да бъде ефективно, ако и ДПС подкрепя кабинета при гласувания. Така Сарая и ДПС отново ще държат козо...

News image

ГЕРБ сваля кворума, кабинетът минава в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България"?!

Ако ГЕРБ свали ворума, каквато заявка даде в Котел Бойко Борисов, кабинетът ще мине в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България".   ГЕРБ има 63 депутати, ако парламентарната група не влезе в пленарната зала, кворумът става 89 народни представители.   ИТН разполага...

News image

Борисов в кампания за президент или блъфира?! Бившият премиер отваря коридор за кандидата на ГЕРБ с атаки срещу Радев

Бившият премиер Бойко Борисов атакува президента Румен Радев при посещението си в Котел, че провокира война между партиите.   Спас Гърневски заяви след това, че само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да спечели президентските избори срещу Румен Радев.   Предкампания за прези...

News image

Бойко Борисов: ГЕРБ спечели в България, направиха машинациите в чужбина

Към номинацията имам само една забележка - това трябваше да бъде Слави Трифонов. Слави Трифонов разобличи служебното правителство на Румен Радев. В един момент Румен Радев започна да натиска Слави Трифонов.    Румен Радев спретна на Слави Трифонов протеста, който спретваше пред Минис...

News image

Пламен Николов в последния момент е разбрал, че ще бъде премиер. БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" ще подкрепят кабинета

"Условието на Трифонов е "Аз управлявам, вие, ако искате, ме поддържате, ако не, отивам си". От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" не схващат това", заяви политологът Андрей Райчев пред БТВ.    Според проф. Румяна Коларова у нас има активно гражданско общество и бу...

News image

Пламен Николов от ИТН прие мандата от Румен Радев за съставяне на правителство

Пламен Николов е кандидатът за премиер на "Има такъв народ", предаде репортер Novini.bg.   Кой е Пламен Николов?   Пламен Николов  е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели...

News image

Скандал! ИТН оттегля кандидатурата на Петър Илиев за премиер!

Пореден кадрови провал претърпява ИТН!   След като преди седмица партията на шоумените оттегли Николай Василев като кандидат за премиер, както и цялото правителство, обявено от Слави Трифонов в деня след вота, днес след обяд.   Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" отт...

News image

Илиян Василев: От 17 часа ще обявят събитие от ранга - Пеевски шеф на ДАНС. Същите режисьори, същите драматурзи

Във връзка с предложената кандидатура на Петър Илиев и мандатът, който ще му бъде връчен и без да зная реакцията на протестните партии да заявя: Сенки от задкулисието не могат да бъдат премиери.   Както посочих не може масон да бъде премиер у нас, защото нашето масонство е роден прод...

News image

Кандидат-премиерът на ИТН е бил в борда на фирма, купена от майката на Пеевски, участвал и в управителния съвет на ТВ7

Спряганият за кандидат-премиер от ИТН Петър Илиев е бил в борда на директорите на Краун Медия, преди фирмата да бъде закупена от майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, съобщава "bird.bg". Като допълнение Илиев е бил и в управителния съвет на ТВ7 в периода 2006-2007, където в момента се по...

News image

Посланик Елеонора Митрофанова: Румен Радев ми харесва - достоен представител България. Той е интелигентен и красив

"Като човек Румен Радев ми харесва - достоен представител България. Той е интелигентен и красив, но най-важното е да се харесва на българите."     Това каза руският посланик в България Елеонора Митрофанова във Варна, където посети генералното консулство на Русия, съобщи БГНЕ...

News image

Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат служебни схемаджии, а ДПС им пусна бариера през Слави Трифонов

Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат служебни схемаджии в правителството, а ДПС им пусна бариера през Слави Трифонов   Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат новите служебни схемаджии в правителството на ИТН, а ДПС им пуснаха бариера през Слави Трифонов, за ...

News image

Масоните на Пеевски, Гергов и Цацаров вземат властта. "Изчегъртване" на Бойко Борисов и ГЕРБ?!

Масоните на Делян Пеевски, Георги Гергов и Сотир Цацаров овладяват властта, ако премиерският мандат бъде взет от Петър Илиев и кабинетът бъде гласуван в парламента.   Според публикации в медиите Петър Илиев, номиниран от ИТН за премиер, е масон в "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ,...

News image

Може ли Бойко Борисов да скрои номер и ГЕРБ да подкрепи ИТН за кабинета или Слави Трифонов връща мандата?!

Президентът Румен Радев скочи остро срещу ИТН заради координираната с ДПС атака срещу негови министри.   Това отваря поле за маневриране на ГЕРБ, ако "Демократична България" и ИСНИ не подкрепят кабинета на ИТН.   Корнелия Нинова заяви, че скандалът между "Демократична Българи...

News image

Президентът и ДПС в битка за превес в ИТН. Прокопиев и БСП печелят от дистанцирането на президента от ИТН

Президентът Румен Радев и ДПС влязоха в битка кой да има превес в ИТН. Партията на Слави Трифонов бе сочена като близка до президента, но след координираната атака на ИТН и ДПС срещу служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, той реагира остро.   Контструктивният диалог между п...

News image

Президентът критикува ИТН, сочена като негов проект, за атаките срещу Асен Василев и Кирил Петков

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. Чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха канени в редовното", коментира президентът Румен Радев.    Той визира нападките към служебния финансов министър Асен Василев и към колегата му м...

News image

Христо Иванов подкрепи "анти-ДПС" министрите в служебния кабинет, не изключи предсрочни избори

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", отговори на декларацията на Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ", като подкрепи министрите, "които атакуваха схемите на ДПС" и не изключи предсрочни парламентарни избори.   "В последните дни ние участвахме в ра...

News image

ДПС откри фронт срещу "ДБ" и президента, отвори вратата към изборите. Може ли БСП да извади ДПС от играта за властта?!

"Не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев. Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев, заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.   "ДПС е твърдо против да има министри от служебния каби...

News image

Радев, Трифонов, Нинова, Иванов и Манолова вадят ДПС от схемата за властта? ДПС към "ДБ": "Вие рекетирате всяка власт"

Президентът Румен Радев, Слави Трифонов, лидер на мандатоносителя ИТН, председателят на БСП Корнелия Нинова, Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", и Мая Манолова, председател на ПГ на ИСНИ, вадят ДПС от схемата за властта.    Алиансът извади ДПС от участие в експер...

News image

Нинова контраатакува опозицията в БСП, усвоява икономически и властови ресурси с подкрепата за кабинета ?!

Опозицията в БСП готви атака срещу Корнелия Нинова за субсидията за партията, заявиха източници от "Позитано"20.   Според тях обаче този път обаче Нинова ще контраатакува вътрешната опозиция.    Нинова ще обяви пред Националния съвет, че БСП ще има представители във властта и...

News image

Как Петър Стоянов ще победи Румен Радев?! Иван Костов може да разцепи десните, Христо Иванов е "партия" с президента

"Само Петър Стоянов може да победи Радев. Ако искаме демокрация, а не анархокомунизъм, трябва да изградим широк демократичен фронт, начело с Петър Стоянов", написа Георги Марков.   Георги Марков предлага формулата на победата на президентските избори срещу Румен Радев - "широк де...

News image

Вътрешната опозиция източва БСП, блъфира за оставката. Добрев и Паргов готвят пуч срещу Нинова след вота за президент?!

Вътрешната опозиция източва избиратели на БСП. Кирил Добрев работи в предизборната кампания с Мая Манолова и е водач на опозицията в БСП.   Корнелия Нинова засега не атакува бившия втори в БСП за организирано пренасочване на избиратели към ИСМВ в кампаниите за изборите на 4 април и 1...

News image

Кирил Добрев на протеста пред "Позитано"20: "Вече не искаме оставката на Нинова, тя партията я остави"

На протест с искане за промяна в ръководството на БСП се събраха симпатизанти и членове на левицата преди началото на пленума на "Позитано" 20 днес.     Повод за него са разочароващите резултати от изборите на 4 април и на 11 юли, както и различия за развитието на партията. ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов крои номер на ИТН: Готов съм ние да излезем, за да намалим кворума. Слави Трифонов трябва да е премиер

News image

ГЕРБ няма да гласува за правителството на ИТН, но Бойко Борисов крои друг номер на Слави Трифонов, за да го натовари с отговорността на управлението.   "Готов съм, когато се гласува правителство, ние да излезем, за да намалим кворума, за да си направят правителство и да си понесат от...

Валентин Вацев: Правителството ще бъде 100 % соросоидно и проамериканско, ще ни вкара в конфликта между Русия и НАТО

News image

Следващата българска власт ще бъде откровено проамериканска и управленските импулси ще идват директно от американското присъствие в България.   Това коментира в ефира на Дарик радио анализаторът и преподавател по геополитика доц. Валентин Вацев.   По думите му новото българск...

Сарая може и да не спечели войната с посолството на САЩ и Сорос (ЦРУ), но ще вкара президента в битка за втория мандат

News image

Сарая и ДПС скочиха остро срещу "нашите партньори" от САЩ, Прокопиев, "дълбоката държава", президента и Сорос (ЦРУ).    След петото място на изборите Сарая явно е решил да брани мощно Делян Пеевски, който този път не прибави вот за ДПС.   Респект предизвиква решението на Сара...

ПОЛИТИКА

Бойко Борисов тества реакциите за сваляне на кворума и промени позицията - ГЕРБ ще гласува против правителството на ИТН

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в събота, че депутатите на ПГ на ГЕРБ няма да влязат в пленарната зала, за да може със свалянето на кворума да бъде избрано правителството на ИТН.   Борисов тества реакциите за свалянето на кворума и промени позицията на ГЕРБ.     "Нашите д...

А някои ги пуснаха по пързалката. Кабинет на ИТН с БСП и ДПС би се оказал под обсада. И ще повтори сценария "Орешарски"

News image

Всички видимо си отдъхнаха, когато видяха Пламен Николов като кандидатура на "Има такъв народ" за премиер. Изписаха се усмивки по лицата им. Някак недвусмислено стана ясно, че кабинетът на Слави няма да има нищо общо с напрегнатия служебен кабинет. А ще бъде просто един приятен декор на вним...

Слави Трифонов ще е Премиер, ще взема решения "в един демократичен принцип". Кирил Домусчиев ще е Предприемач-партньор?!

News image

"Лично аз няма да взимам решенията. При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип...", заяви в "Панорама" на БНТ кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов.   Ако кабинетът на ИТН мине в парламента, Слави Трифонов ще е Премиерът, който ще взема решения "в един демокра...

КИЛЪРИ

"Слави" с повече охрана от Борисов, стигне ли Пеевски, ще е бигбос. Хунтата го поръчала на вечеря в "Есте" и "Делта Хил"

News image

Слави Трифонов е с по-голяма охрана от Бойко Борисов, който движи с джипа без авангард и с един охранител от НСО.   Борисов няма нужда от охрана. Всички "поръчки" за покушения срещу него са пунта мара - най-вече от Сретен Йосич.   Слави Трифонов вероятно има - първо да се пра...

Алберт Рижий поръчан от брата на Надир Салифов-Лоту Гули?! Алик Рижий и Лоту Гули си оспорвали протекциите на Дед Хасан

News image

Алберт Рижий е сочен в руски медии като поръчител на разстрела на Надир Салифов-Лоту Гули в Истанбул миналото лято.   Той организирал покушението като отмъщение за убийството на Ровшан Ленкорански, поръчано от Лоту Гули.   Намик Салифов, брат на Надир Салифов-Лоту Гули, се по...

МАФИЯ

Босът на турската мафия Седат Пекер с Божков, Таки и Пеевски в Дубай. Атакува властта на фона на "Омерта" на Марио Пузо

News image

Босът на турската мафия Седат Пекер обяви в едно от видеата си в Ютюб, че се намира в Дубай.   Според руски интернет ресурси преди това той е бил в Северна Македония, напускайки Турция, за да не бъде задържан.   Ако Седат Пекер наистина е в Дубай, както заявява, той е в знак...

«Он раскрывает их преступные схемы»: мафиози разоблачает окружение Эрдогана

News image

«Если хоть что-то из того, что я говорю, ложь, я отрежу себе палец. Я обещаю вам», — без таких отсылок к чести не обходится ни одно видео на YouTube турецкого криминального авторитета Седата Пекера. Он уверенно обвиняет в преступлениях министров, окружение президента Реджепа Тайипа Эрд...

РЕКЛАМА
Банер