АКЦИЯ

Майкъл Карпентър: Черноморският регион трябва да бъде по-голям приоритет за САЩ

alt
Надявам се, че бъдещата американска администрация ще даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Необходимо е разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много често са групирани заедно. Това заяви Майкъл Карпентър, външнополитически съветник на Джо Байдън, в интервю пред Илиян Василев и Алтернативата.
alt
 
Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто на Майкъл Карпентър дадено пред Илиян Василев и Алтернативата:
 
Илиян Василев: Добро утро, Майкъл! Резултатите от изборите се оспорват и от двете страни и крайният резултат все още не е обявен. Очакват се контестирания във Върховния съд. Колко време ще отнеме до приключването им и признаването на победата?
Майкъл Карпентър: Струва ми се, че президентът Тръмп никога няма да признае резултата от тези избори, но считам, че победителят ще бъде обявен до края на тази седмица. Всъщност, ако погледнем как се развиват нещата в щата Пенсилвания, щабът на Байдън е много оптимистично настроен, че резултатът ще е в полза на вицепрезидента Байдън. Що се отнася до оспорването в съда, за което загатнахте, считам, че е важно вашите зрители да разберат, че оспорване без никакво правно основание по отношение на законови или конституционни нарушения е неоснователно, и е нещо като постване в Туитър срещу заплащане. То е напълно неуместно и мисля, че повечето, ако не всичките оспорвания ще бъдат отхвърлени от съда, защото са напълно неоснователни. Ще отнеме време, но резултат ще има сравнително скоро.
 
И.В.: Като приятели на САЩ се опасяваме, че вътрешното разделение е твърде дълбоко и ще отнеме доста време да бъде преодоляно. Колко време ще отнеме това и какви действия са необходими?
 
М.К.: Това е много обширна тема. Разбира се, щастлив съм, че вицепрезидентът Байдън е в уникалното положение сред политиците в САЩ да управлява по начин, по който да обедини американците. Той има зад гърба си дългогодишни приятелства с инакомислещи политици като Джон Маккейн, Ричард Лугър и много други. Свикнал е да работи в условия на двупартийност; това е нещо като втора природа за него. Така че, наистина мисля, че е способен да излекува разединението на нацията, но има нещо много тревожно от социологическа гледна точка, което не би могло да се излекува просто със заемането на президентския пост от дадена личност, въпреки полагане на максимални усилия. И това ще отнеме много усилия по отношение на гражданското общество, медиите, начина по който образоваме децата. Честно казано, същинското единство на страната и преодоляването на разделението ще е дълъг процес.
 
И.В.: Нека да преминем към отношенията на САЩ с Европа, които пострадаха много по време на мандата на президента Тръмп. В статия в Politico говорите за пет области за преодоляване на този разрив и възстановяване на отношенията – търговия, климат, контрол на оръжията, демокрация и върховенството на закона, включително спешно възстановяване на доверието в член 5 от договора за НАТО. Предполагам, че това не е изчерпателен списък, но къде е мястото на въпросите, свързани с отбраната и сигурността, включително енергийната сигурност?
М.К.: Енергийната сигурност е от съществено значение както за икономическия просперитет, така и за „твърдата“ сигурност. Един от ключовите аспекти, в които САЩ трябва да има водеща роля заедно с европейските си партньори, е много по-съгласувани усилия за справяне със заплахите за трансатлантическата сигурност, които не са от военен характер. Ако погледнем развитието на НАТО през последните 4-5 години, се вижда, че военните ни способности запазват своята сила и са в правилна посока. Но ако разгледаме способността ни да се противопоставим на заплахите, които не са от военен характер като енергиен натиск, дезинформация, сенчести пари, кибератаки, се вижда, че тук изоставаме. Това са области, които не са единствено от компетенцията на НАТО като военна организация. Те изискват общите усилия на ЕС и цялата трансатлантическа общност и споделянето на разузнавателна информация и предприемането на много по-строги политики, например за справяне със сенчестите пари или по-голяма енергийна сигурност чрез диверсификация на доставките. Считам, че администрацията на Байдън ще отдели много повече внимание на тази сфера.
 
И.В.: С това е свързан и следващия ми въпрос за щетите причинени на демокрацията и върховенството на закона, тъй като това се уязвими сфери, подлежащи на възползване от противниците ни. Позволете ми отново да цитирам една от най-съществените реплика във вашата статия:
„Екзистенциалната заплаха на Европа е въпрос на управление. Това е заплахата от корумпиране и „ олигархизация “ на европейската политика, която в крайна сметка може да подкопае вземането на решения на целия континент. Много европейски лидери предпочитат да ограничават своята критика до Източна Европа и новите държави-членки, но вие много правилно разширявате обхвата и загрижеността от олигархизацията на политиката в ЕС върху цяла Европа. Мнозина в Брюксел биха върнали топката в полето на САЩ. Как може да се сложи край на заплахата от олигархизация?
М.К.: Това е нещо, което се наблюдава в целия свят. За мен заплахата от олигархична авторитарност е определяща черта на геополитиката на 21 век. Ако вземем за пример моята страна по време на мандата на президента Тръмп, виждаме как правораздавателните органи, разузнавателните агенции, дипломатическите служби са политизирани, дори и съдебната система се политизира. И това е истинската заплаха за демокрацията, защото се консолидира политическата и икономическата власт в ръцете на малък елит, което всъщност е дефиницията за олигархия. Опасността е двояка: от една страна води до по-малко демокрация и повече авторитарност и това само по себе си е притеснително. Също така отваря възможности за навлизането на чуждо влияние с цел манипулиране на системата чрез овластяване на корупцията. Свидетели сме на това и в САЩ по отношение на руското влияние, но го виждаме и в други страни и не само в Източна Европа. Например, в Нидерландия Кремъл е финансирал НПО, която в последствие става втората по големина парламентарно представена партия в страната. Така че това е нещо, с което трябва да се борим в цялата трансатлантическа общност и в целия свят.
 
alt
Илиян Василев
 
И.В.: От перспективата на човек, който живее в Източна Европа, бих казал, че борбата с олигархията е трудна мисия за общества със слаби институции и корумпирани елити. Политиците в Брюксел и Вашингтон често посочват, че не е тяхна задача да критикуват правителствата на съюзниците си или стратегическите партньори. И все пак олигарсите и корумпираните служители често получават еврофондове и ги посрещат с червени килими в западните столици. Дали администрацията на Байдън би възстановила баланса между икономическите интереси и основните ценности на демокрацията, прибягвайки до Закона Магнитски и целенасочени санкции срещу олигарсите. В крайна сметка по-голямата част от прането на пари и сенчестите пари, използвани от олигарсите, се канализират чрез големите банки в стара Европа, а не в Източна Европа.
М.К.: Законът Магнитски е един от инструментите, но това, което е необходимо е упражняването на много по-съгласуван натиск и предоставяне на стимули, за да се предотврати допълнителната олигархизация в цяла Европа. Това е истинско предизвикателство. През 90-те години на миналия век, когато много страни от Източна Европа се стремяха да станат членове на НАТО и ЕС, тези две организации имаха огромна власт и бяха способни да принудят или насърчат редица реформи, които възпрепятстваха олигарсите да получат политическа власт и спомогнаха избирателната система да стане конкурентна и плуралистична. Сега, когато много източноевропейски страни са се интегрирали в тези структури, много от лостовете на влияние, свързани с процеса на присъединяване, вече не съществуват. Но това не значи, че Вашингтон и Брюксел не разполагат с лостове на влияние. Тук считам, че сме направили огромна грешка през последните години. Вашингтон и Брюксел все още разполагат с лостове за влияние и ние трябва да ги използваме. Не трябва да се толерират политики, които по своята същност са авторитарни или водят до концентрация на икономическа власт и ограничат справедливия достъп на други участници.
 
И.В.: Нека се приближим до Черно море и Балканите – предизвикателствата, пред които е изправено НАТО, и енергийното измерение на въпросите на сигурността.
Турция при президента Ердоган стана много по-напориста. Не само Гърция е опонент. Доскорошната мантра за нулеви проблеми със съседите се обезсмисля – в момента Анкара има конфликти с почти всички свои съседи.
Вие говорите за „удобна връзка“ на Тръмп с президента Реджеп Ердоган и неговата дипломация на сделките – сключване на бизнес сделки срещу безпринципност. В допълнение към предизвикателствата пред сигурността, поставени от Русия в Черно море, Турция изглежда категорична и не съгласува своите неоосмански стремежи с колективните споделени опасения за сигурност в НАТО. Как администрацията на Байдън ще се справи с този въпрос?
М.К.: Агресивното поведение на Турция, което наблюдаваме през последните години, представлява реална заплаха за кохезията на НАТО като съюз, както и отстъпването на Турция от демократичните принципи. Турция е страната с най-голям брой журналисти в затвора в света според Комитета за защита на журналистите. Това е неприемливо за страна член на НАТО. Това ще са най-трудните и важни отношения, с които администрацията на Байдън ще трябва да се справи от самото начало, а именно как да насърчи Турция да има по-конструктивна роля в района на Черно море и Южен Кавказ, Егейско море, Източното Средиземноморие. Има потенциално много изходи, печеливши както за ЕС и Турция, ако работим заедно. За съжаление, нищо такова не се случи през последните няколко години, и всъщност както отбелязахте президентът Ердоган има конфликти с всички съседи на Турция. Надявам се, че ще измислим политика, която ще подтикне този режим да промени поведението си и да осъзнае, че има потенциални, взаимноизгодни решения, ако си сътрудничим. Не съм наивен и не смятам, че това ще се постигне единствено и само с промяна на начина на общуване между двете страни, но мисля, че с помощта на правилните политики, бихме могли да насърчим промяната.
alt
 
И.В.: Президентът Тръмп има доста приятели в Източна Европа сред меките „автократи“ като Виктор Орбан, Анджей Дуда, Милош Земан, словенският премиер Янез Янша и ми се струва, че и нашият министър-председател спада към тази категория. Всеки един от тях играе своята дипломатическа игра на сделките, предлагайки бизнес сделки в замяна на слаба реакция от страна САЩ към авторитарното им залитане и ерозията на ключови демократични институции. Дали бъдещата администрация на Байдън ще се справи с тези предизвикателства?
М.К.: Както вече споменах от ключово значение за администрацията на Байдън ще е изключително стриктното спазването на демократичните ценности и върховенството на закона в отношения със своите партньори от НАТО и ЕС. Това не е нещо, което може да се счита за второстепенно; това е в основата на нашата дипломация, базирана на ценности. Твърдо вярвам, че много от въпросите, свързани със сигурността, трябва да останат непроменени и не бихме искали да използваме сигурността като лост на влияние за принуждаване на предприемане на мерки в сферата на правата на човека. Но със сигурност диалогът за демокрацията и човешките права трябва да се възвиси и да застане в основата на двустранните отношения. Не може да има европейски страни, които се движат в посока към авторитаризъм и да поддържат добри отношения със САЩ. Трябва да има последствия за опитите да се подкопава върховенството на закона. Толкова е просто.
alt
 
И.В.: Нека отново цитирам вашите статии в Newsweek и Politico. Този цитат може да бъде откровение за много зрители не само в България, но и в региона:„Администрацията на Тръмп е толкова корумпирана, че нашите дипломати вече не могат да изказват опасения относно корупцията или злоупотребата с власт, без да звучат лицемерно“.
Моето тълкувание. На 15 юли тази година държавният секретар Майк Помпео предупреди компаниите и доставчиците, участващи в изграждането на Турския поток, че ако те не преустановят дейността, ще бъдат наложени санкции. Три месеца по-късно американска компания доставя газови турбини за най-важната и критична част от сегмента „Турски поток“ в България – компресорните станции. Дали този пример е подходящ за препратката, която правите. И един лесен въпрос – САЩ ще наложи ли санкции най-после?
М.П.: Напълно съм съгласен, че това е пример за лицемерния характер на тази администрация, изнасяйки лекции за върховенството на закона на други страни, въпреки че президентът качва в Туитър постове, които са напълно в противоречие с върховенството на закона в САЩ. Това тотално обърква нашата дипломация. Що се отнася до Турски поток не съм съвсем сигурен, но мисля, че се предвиждат мерки в Закона за националната отбрана, въз основа на който всяка година се одобрява бюджета на Пентагона и отбранителната и военна промишленост на САЩ. Има предложения за затягане на санкциите за Северен поток и Турски поток, по специално вторите тръбопроводи. Не мога да кажа дали това ще стане факт или не, защото това е нещо, което Конгресът на САЩ иска да изпълни на двупартиен принцип.
 
И.В.: Благодаря. Сега към Западните Балкани. Споразумението от Преспа се смята за успех, но в момента Република Северна Македония и Албания също са изправени пред възможно забавяне в започването на преговори за присъединяване към ЕС. В повечето случаи Русия пряко и непряко подхранва стари и нови антагонизми с умелото използване на олигарсите като посредници. Споразумението за икономическо нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово изглежда стъпка в правилната посока, но междуетническите и междудържавните конфликти продължават да се използват от Русия, Турция и Китай в ущърб на интересите на НАТО в региона. Вярвате ли, че по-активното участие на САЩ е оправдано, тъй като преговорите за присъединяване към ЕС се отлагат във времето и НАТО изглежда е единствената споделена платформа за повечето страни. Разбира се, Сърбия е отделен случай.
М.К.: Мисля, че наистина САЩ трябва да се ангажира с по-активна роля в Западните Балкани, но същевременно считам, че САЩ трябва да съгласува политиката си с нашите европейски партньори. Един от съществените недостатъци в работата на администрацията на Тръмп е пълното оттегляне от ЕС що се отнася до дипломацията в региона и следването на своя собствена посока, игнорирайки действията на ЕС и дори понякога подкопавайки ги. Това, което е наистина необходимо, е САЩ и ЕС да съгласуват стратегическите си възгледи и да синхронизират тактическия напредък, използвайки дипломацията. Мисля, че можем да постигнем това по отношение на преговорите между Косово и Сърбия и по отношение на Северна Македония, за да я насочим по пътя й към Евроатлантическите структури, помагайки за справяне с корупцията и организираната престъпност в региона, което е от взаимен интерес. Ако постигнем това и действаме заедно, ще имаме повече лостове на влияние в страните от региона и въпреки намесата на Русия ще постигнем по-голям успех.
 
alt
И.В.: Последен въпрос, освен различията с администрацията на Тръмп, със сигурност ще има области на приемственост във външната политика на САЩ и една от причините за това е, че тя се нуждае от двупартийната подкрепа на Конгреса по ключови въпроси, като например необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана и показване на по-голяма солидарност спрямо противници като Русия и Китай – сещам се за 5G и Инициативата за три морета. Администрацията на Байдън къде ще постави Източна Европа и Черно море сред списъка с приоритети?
М.К.: Не бих могъл да говоря пряко от името на бъдещата администрацията на Байдън, но се надявам, че ще се даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Както споменахте, нужна е двупартийна подкрепа за разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много често са групирани заедно. Необходими са коренно различни инструменти за отблъскване на китайското влияние от една страна и влиянието от Русия от друга. Надявам се, че в пост-Тръмп ерата, представителите на Републиканците в Конгреса и в Камарата на представителите ще се върнат към по-традиционните позиции по отношение на проекти, които изграждат трансатлантическото единство и отблъскват китайското и руското влияние и ще съумеем да постигнем съгласие за развитието на нужното трансатлантическо сътрудничество; например, механизъм за инвестиционен скрининг и борбата с прането на пари и насърчаването на превантивната роля на Черно море и това се въпроси, които ще получат двупартийна подкрепа.
 
И.В.: Благодаря, Майкъл, за отделеното време и късмет при обявяването на резултатите от президентската надпревара. Надявам се да се чуем отново и ти пожелавам успех! /БГНЕС
 
АКЦИЯ
News image

Дмитрий Естафьев: НАТО при Байдене будет сильнее угрожать России

— Мы сильны не столько в стратегии, сколько в оперативном искусстве. Те вещи, которые мы видим в ядерном оружии и в военной сфере — это все-таки где-то по средине между стратегией и краткосрочным шагом.   Я считаю, что это не третья администрация Обамы. Это пятая админист...

News image

Возможная охота агентурной разведки Москвы на критические технологии болгарских истребителей «4++» F-16V Block 70/72

Болгаро-российская дипломатическая «пикировка»   Как известно, буквально двумя месяцами ранее получила продолжение весьма странная болгаро-российская дипломатическая «пикировка». Предметом её очередного витка стали обвинения Государственного агентства «Национальной безопасности...

News image

РИА "Новости": Американски военни са стреляли срещу Крим с ракети Himars

"Американските военни са разположили в Румъния реактивни системи за залпов огън и са изстреляли няколко ракети Himars в посока Крим, а след това спешно върнали установката в Германия. Цялата операция е продължила няколко часа и се е превърнало в неприятна изненада за руските групировки в Кри...

News image

Тръмп капитулира – с огромно нежелание и стъпка по стъпка, но капитулира. Все още здраво държи твърдия си електорат

Когато преди 4 години американците избраха Тръмп за президент, това изглеждаше като най-големия резил за най-старата демокрация на света. И същевременно – като най-голямата заплаха за нея. Всъщност обаче се оказва, че има една още по-голяма заплаха: нежеланието, с което Тръмп напуска п...

News image

Джо Байдън: "Това е екип, с който Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него"

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви днес, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, предаде Франс прес.   Той представи на брифинг в своя град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство.   ...

News image

САЩ стартират процеса по предаване на властта към Байдън

Доналд Тръмп стартира сбогуването си с властта с туит. В 18,16 ч. по източноамериканско време американският президент обяви след почти 19 часа мълчание в Twitter, че е инструктирал директора на Администрацията за общи услуги (GSA) Емили Мърфи да инициира процеса по прехода към следващото пра...

News image

"От удара России не спасет": в США испытали Standard Missile-3 Block IIA для перехвата межконтинентальных ракет

США успешно продемонстрировали возможность уничтожения межконтинентальной баллистической ракеты с помощью противоракеты Standard Missile-3 Block IIA.   Как считают американские специалисты, это испытание предоставляет возможность существенно улучшить эшелонированную ПРО америка...

News image

Американский эсминец УРО USS Donald Cook DDG-75 направился в Чёрное море

Соединенные Штаты направили в акваторию Черного моря очередной эсминец. Как сообщает Шестой флот ВМС США, эсминец УРО Donald Cook направлен в Черное море для патрулирования.   Согласно сообщению, эсминец начал проход проливов в Черное море. Основная задача корабля - патрулирование ак...

News image

Румен Петков: Министър-председателят да бъде арестуван, защото не може да обясни произхода на парите от чекмеджето

Представители на ръководството на ПП АБВ – председателят Румен Петков и председателят на АБВ-София Христо Колев, заедно с известните лица от протестите през последните месеци Петър Недевски и отец Дионисий, внесоха в деловодството на Народното събрание официално писмо, адресирано до пр...

News image

Почему Армения не отправила армейский корпус на выручку армии Карабаха: размышления о ситуации

Когда азербайджанские войска, активно поддерживаемые Турцией, один за другим брали населенные пункты в так называемой «буферной зоне» вокруг Нагорного Карабаха и в самой непризнанной республике с армянским населением, наиболее боеспособные части вооруженных силы Армении в этом конфликте не у...

News image

"Армяне больше не могут считать Россию союзником, есть еще что предложить своим партнерам - Турции и Азербайджану."

Позиция нашего собеседника, безусловно, отражает настроение большой части армянского общества. Горечь военного поражения смешивается с поиском виновных в нем. Сложные процессы сейчас в Ереване — народ привыкает к новой реальности, а политики начинают делить наследство. В понедельник, 1...

News image

Путин не е поздравил все още Байдън, но вече взема чрез ТАСС завоя

Президенът на Русия Владимир Путин все още не е поздравил Джо Байдън, но вече взема завоя чрез ТАСС.   Държавната информационна агенция на Русия оценява шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да оспори победата на Джо Байдън като стремящи се към нула.   ТАСС няма как да ...

News image

ТАСС: Трамп оспаривает итоги выборов в судах. Его шансы стремятся к нулю

События вокруг президента США Дональда Трампа развиваются в точности по закону Мерфи - от плохого к худшему. Спустя две недели после всеобщих выборов он отказывается признать свое поражение, но по-прежнему не может доказать, что его соперник Джозеф Байден одержал победу нечестным путем. Разл...

News image

Уроки Карабаха - Россия не готова к войне. Эрдоган строит новую османскую империю, где Кавказ – это сфера интересов Турц

Война неумолимо приближается к России. К сожалению, можно уверенно сказать, что к войне страна и народ не готовы. Кремль прячется и бежит от любого конфликта, так как ощущает свою слабость в отсутствии единства власти, ведущей партии и народа.   Уроки Армении   Степанак...

News image

Кто из турецких генералов руководил атакой на Карабах

Аналитики подводят итоги важнейшего военного конфликта последнего времени – победы Азербайджана над Нагорным Карабахом. Особенно внимательно изучается роль турецких военных, в том числе с точки зрения управления беспилотниками. Кто из турецкого генералитета стоял за успешным наступлени...

News image

Каракачанов: В Скопие разчитат, че някой по-силен ще ни принуди да загърбим националния си интерес

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн. Очаква се България да обяви вето на рамката за...

News image

Борисов: На 1-ви януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне

"На 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на газовата връзка с Гърция, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.    "Горе, Балкански поток вече...

News image

Супербонус за ВМРО с категоричното "не" на София за стартиране на преговори на Скопие с Брюксел

"България казва "не" за стартиране на преговорите на Северна Македония с ЕС. Ние считаме, че към момента не покрива условията за кандидатстване. Политиката им е на омраза към България и няма как да кажем "да", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в bTV отаза на България да...

News image

Зима близко. Джозеф Байден грозит России «санкциями из ада»

Четыре года противостояния Многодневная и малопонятная суета вокруг президентского кресла Соединенных Штатов, кажется, на время вытеснила ковидную новостную повестку. Остроты ситуации добавило отсутствие поздравлений от президента Путина. Даже заклятый враг США венесуэльский лиде...

News image

Майкъл Карпентър: Черноморският регион трябва да бъде по-голям приоритет за САЩ

Надявам се, че бъдещата американска администрация ще даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Необходимо е разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много чест...

News image

Китай поздрави Джо Байдън за победата в изборите, от великите сили остана само Русия

Китай поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън близо седмица, след като беше обявен за победител в американските избори.   "Уважаваме избора на американския народ. Изразяваме поздравления към г-н Байдън и г-жа Харис", заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин на ...

News image

Русия губи Кавказ, турският триумф ще бъде обслужван от руски миротворци. Путин влиза в ролята на емисар на Ердоган

-Господин Каспаров, какво според вас се случва в Нагорни Карабах след внезапното подписване на тристранното споразумение между Русия, Армения и Азербайджан?   - По-скоро е правилно да използваме минало свършено време и да кажем: "Какво се случи?". Защото военните действия вече завърш...

News image

Путин дал понять, за кем на Кавказе остается последнее слово: за Москвой

"Сообщение о прекращении огня на Кавказе - это хорошая новость: азербайджанцы и турки могут чувствовать себя победителями, армяне избежали страшного поражения. Но решение о дальнейшей судьбе региона будет приниматься только в Москве", - пишет немецкое издание Süddeutsche Zeitung.   "...

News image

"Ереван принял условия Эрдогана, а Россия показала своё истинное лицо": зарубежная пресса о заключении мира в Карабахе

Турецкие и азербайджанские СМИ пишут о «капитуляции Армении». Районы, которые уже находятся под контролем Баку, оказываются под его полной юрисдикцией. Агдам, Лачин, Кельбаджар возвращаются в состав Азербайджана в течение 20 дней. Прочие локации Арцаха (Степанакерт, Ходжалы, Ходжавенд) берут...

News image

Байдън не е обявен за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи Русия в Закавказието

Джо Байдън все още не е обявен официално за "избран президент", но Путин спечели войната в Нагорни Карабах и укрепи позициите на Русия в Нагорин Карабах.   Путин първо се договори с Ердоган за създаване на двустранна работна група по Нагорни Карабах и след това убеди президента на Аз...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Атаката срещу Сарая и Пеевски пунта мара - "Кочан 2", Ресто за сценария с "властово пренареждане" или поръчка от САЩ?!

News image

"Както вече всички чухме и видяхме, министърът на МОСВ Емил Димитров - ”Ревизоро” хвърли бомбата в парламента - че Бургас ще остане без вода след месец май 2021 г.. Ревизоро съвсем смело обвини в пасивност по казуса кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, какт...

Доган чертае властово пренареждане след изборите. Сарая е срещу ремикс на коалицията на ГЕРБ с "Обединени патриоти"

News image

Краят на януари ще бъде горещ, Сарая готви атака, заяви източник от централата на ГЕРБ преди седмица.   "Доган и Пеевски все още не са се договорили за акциите, но Сарая настоява за организиране на икономически протести", коментира източникът.   След изказването на министър Е...

Маджо "партия" с всички босове и офис в билдинг на най-големите. Заедно са и в масонска ложа

News image

Младен Михалев-Маджо е "партия" с всички босове, отдавна не води битки с Маргините, заяви източник от службите.   Маджо имал офис и в билдинга на някои от най-големите босове, сочени като негови конкуренти, с които едва ли не воювал.   Босът на СИК е в масонска ложа със сочен...

ПОЛИТИКА

ГЕРБ вече не внедрява "шпиони" в партията на Цветанов, а изборджии. Борисов обръща палачинката след победата на Байдън

News image

"Републиканци за България" може да се окаже изненадата на парламентарните избори. Тактиката на Цветан Цветанов - "В политиката понякога не е зле да те подценяват" е изборджийска техника.   Предизборният щаб на "РБ" не разкешва за вдигане на рейтинга в проучванията, но работи много ак...

Цветан Цветанов: В политиката понякога не е зле да те подценяват. Моите отношения с ДПС винаги са били прозрачни

News image

  – Г-н Цветанов, на практика сте изградили две партии – ГЕРБ, а сега и „Републиканци за България“ (РБ). Какво е нужно в началото? Харизматичен лидер?   Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих ус...

Костадин Паскалев: Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни

News image

Това управление има една цел - изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно изборите да са през юни. Това каза по БТВ Костадин Паскалев. Относно мерките на властта срещу коронавируса той обясни: „Развързването ръцете на властта би следвало да има цел. Мерки...

КИЛЪРИ

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS?

News image

Васил Божков напуснал Дубай, преместил се в Москва след слухове, че е поръчан за $10 млн на ветерани снайперисти от SAS, твърдят източници от службите. Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари, плъзнаха слухове в ъндърграунда и службите...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер