АКЦИЯ

Майкъл Карпентър: Черноморският регион трябва да бъде по-голям приоритет за САЩ

alt
Надявам се, че бъдещата американска администрация ще даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Необходимо е разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много често са групирани заедно. Това заяви Майкъл Карпентър, външнополитически съветник на Джо Байдън, в интервю пред Илиян Василев и Алтернативата.
alt
 
Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто на Майкъл Карпентър дадено пред Илиян Василев и Алтернативата:
 
Илиян Василев: Добро утро, Майкъл! Резултатите от изборите се оспорват и от двете страни и крайният резултат все още не е обявен. Очакват се контестирания във Върховния съд. Колко време ще отнеме до приключването им и признаването на победата?
Майкъл Карпентър: Струва ми се, че президентът Тръмп никога няма да признае резултата от тези избори, но считам, че победителят ще бъде обявен до края на тази седмица. Всъщност, ако погледнем как се развиват нещата в щата Пенсилвания, щабът на Байдън е много оптимистично настроен, че резултатът ще е в полза на вицепрезидента Байдън. Що се отнася до оспорването в съда, за което загатнахте, считам, че е важно вашите зрители да разберат, че оспорване без никакво правно основание по отношение на законови или конституционни нарушения е неоснователно, и е нещо като постване в Туитър срещу заплащане. То е напълно неуместно и мисля, че повечето, ако не всичките оспорвания ще бъдат отхвърлени от съда, защото са напълно неоснователни. Ще отнеме време, но резултат ще има сравнително скоро.
 
И.В.: Като приятели на САЩ се опасяваме, че вътрешното разделение е твърде дълбоко и ще отнеме доста време да бъде преодоляно. Колко време ще отнеме това и какви действия са необходими?
 
М.К.: Това е много обширна тема. Разбира се, щастлив съм, че вицепрезидентът Байдън е в уникалното положение сред политиците в САЩ да управлява по начин, по който да обедини американците. Той има зад гърба си дългогодишни приятелства с инакомислещи политици като Джон Маккейн, Ричард Лугър и много други. Свикнал е да работи в условия на двупартийност; това е нещо като втора природа за него. Така че, наистина мисля, че е способен да излекува разединението на нацията, но има нещо много тревожно от социологическа гледна точка, което не би могло да се излекува просто със заемането на президентския пост от дадена личност, въпреки полагане на максимални усилия. И това ще отнеме много усилия по отношение на гражданското общество, медиите, начина по който образоваме децата. Честно казано, същинското единство на страната и преодоляването на разделението ще е дълъг процес.
 
И.В.: Нека да преминем към отношенията на САЩ с Европа, които пострадаха много по време на мандата на президента Тръмп. В статия в Politico говорите за пет области за преодоляване на този разрив и възстановяване на отношенията – търговия, климат, контрол на оръжията, демокрация и върховенството на закона, включително спешно възстановяване на доверието в член 5 от договора за НАТО. Предполагам, че това не е изчерпателен списък, но къде е мястото на въпросите, свързани с отбраната и сигурността, включително енергийната сигурност?
М.К.: Енергийната сигурност е от съществено значение както за икономическия просперитет, така и за „твърдата“ сигурност. Един от ключовите аспекти, в които САЩ трябва да има водеща роля заедно с европейските си партньори, е много по-съгласувани усилия за справяне със заплахите за трансатлантическата сигурност, които не са от военен характер. Ако погледнем развитието на НАТО през последните 4-5 години, се вижда, че военните ни способности запазват своята сила и са в правилна посока. Но ако разгледаме способността ни да се противопоставим на заплахите, които не са от военен характер като енергиен натиск, дезинформация, сенчести пари, кибератаки, се вижда, че тук изоставаме. Това са области, които не са единствено от компетенцията на НАТО като военна организация. Те изискват общите усилия на ЕС и цялата трансатлантическа общност и споделянето на разузнавателна информация и предприемането на много по-строги политики, например за справяне със сенчестите пари или по-голяма енергийна сигурност чрез диверсификация на доставките. Считам, че администрацията на Байдън ще отдели много повече внимание на тази сфера.
 
И.В.: С това е свързан и следващия ми въпрос за щетите причинени на демокрацията и върховенството на закона, тъй като това се уязвими сфери, подлежащи на възползване от противниците ни. Позволете ми отново да цитирам една от най-съществените реплика във вашата статия:
„Екзистенциалната заплаха на Европа е въпрос на управление. Това е заплахата от корумпиране и „ олигархизация “ на европейската политика, която в крайна сметка може да подкопае вземането на решения на целия континент. Много европейски лидери предпочитат да ограничават своята критика до Източна Европа и новите държави-членки, но вие много правилно разширявате обхвата и загрижеността от олигархизацията на политиката в ЕС върху цяла Европа. Мнозина в Брюксел биха върнали топката в полето на САЩ. Как може да се сложи край на заплахата от олигархизация?
М.К.: Това е нещо, което се наблюдава в целия свят. За мен заплахата от олигархична авторитарност е определяща черта на геополитиката на 21 век. Ако вземем за пример моята страна по време на мандата на президента Тръмп, виждаме как правораздавателните органи, разузнавателните агенции, дипломатическите служби са политизирани, дори и съдебната система се политизира. И това е истинската заплаха за демокрацията, защото се консолидира политическата и икономическата власт в ръцете на малък елит, което всъщност е дефиницията за олигархия. Опасността е двояка: от една страна води до по-малко демокрация и повече авторитарност и това само по себе си е притеснително. Също така отваря възможности за навлизането на чуждо влияние с цел манипулиране на системата чрез овластяване на корупцията. Свидетели сме на това и в САЩ по отношение на руското влияние, но го виждаме и в други страни и не само в Източна Европа. Например, в Нидерландия Кремъл е финансирал НПО, която в последствие става втората по големина парламентарно представена партия в страната. Така че това е нещо, с което трябва да се борим в цялата трансатлантическа общност и в целия свят.
 
alt
Илиян Василев
 
И.В.: От перспективата на човек, който живее в Източна Европа, бих казал, че борбата с олигархията е трудна мисия за общества със слаби институции и корумпирани елити. Политиците в Брюксел и Вашингтон често посочват, че не е тяхна задача да критикуват правителствата на съюзниците си или стратегическите партньори. И все пак олигарсите и корумпираните служители често получават еврофондове и ги посрещат с червени килими в западните столици. Дали администрацията на Байдън би възстановила баланса между икономическите интереси и основните ценности на демокрацията, прибягвайки до Закона Магнитски и целенасочени санкции срещу олигарсите. В крайна сметка по-голямата част от прането на пари и сенчестите пари, използвани от олигарсите, се канализират чрез големите банки в стара Европа, а не в Източна Европа.
М.К.: Законът Магнитски е един от инструментите, но това, което е необходимо е упражняването на много по-съгласуван натиск и предоставяне на стимули, за да се предотврати допълнителната олигархизация в цяла Европа. Това е истинско предизвикателство. През 90-те години на миналия век, когато много страни от Източна Европа се стремяха да станат членове на НАТО и ЕС, тези две организации имаха огромна власт и бяха способни да принудят или насърчат редица реформи, които възпрепятстваха олигарсите да получат политическа власт и спомогнаха избирателната система да стане конкурентна и плуралистична. Сега, когато много източноевропейски страни са се интегрирали в тези структури, много от лостовете на влияние, свързани с процеса на присъединяване, вече не съществуват. Но това не значи, че Вашингтон и Брюксел не разполагат с лостове на влияние. Тук считам, че сме направили огромна грешка през последните години. Вашингтон и Брюксел все още разполагат с лостове за влияние и ние трябва да ги използваме. Не трябва да се толерират политики, които по своята същност са авторитарни или водят до концентрация на икономическа власт и ограничат справедливия достъп на други участници.
 
И.В.: Нека се приближим до Черно море и Балканите – предизвикателствата, пред които е изправено НАТО, и енергийното измерение на въпросите на сигурността.
Турция при президента Ердоган стана много по-напориста. Не само Гърция е опонент. Доскорошната мантра за нулеви проблеми със съседите се обезсмисля – в момента Анкара има конфликти с почти всички свои съседи.
Вие говорите за „удобна връзка“ на Тръмп с президента Реджеп Ердоган и неговата дипломация на сделките – сключване на бизнес сделки срещу безпринципност. В допълнение към предизвикателствата пред сигурността, поставени от Русия в Черно море, Турция изглежда категорична и не съгласува своите неоосмански стремежи с колективните споделени опасения за сигурност в НАТО. Как администрацията на Байдън ще се справи с този въпрос?
М.К.: Агресивното поведение на Турция, което наблюдаваме през последните години, представлява реална заплаха за кохезията на НАТО като съюз, както и отстъпването на Турция от демократичните принципи. Турция е страната с най-голям брой журналисти в затвора в света според Комитета за защита на журналистите. Това е неприемливо за страна член на НАТО. Това ще са най-трудните и важни отношения, с които администрацията на Байдън ще трябва да се справи от самото начало, а именно как да насърчи Турция да има по-конструктивна роля в района на Черно море и Южен Кавказ, Егейско море, Източното Средиземноморие. Има потенциално много изходи, печеливши както за ЕС и Турция, ако работим заедно. За съжаление, нищо такова не се случи през последните няколко години, и всъщност както отбелязахте президентът Ердоган има конфликти с всички съседи на Турция. Надявам се, че ще измислим политика, която ще подтикне този режим да промени поведението си и да осъзнае, че има потенциални, взаимноизгодни решения, ако си сътрудничим. Не съм наивен и не смятам, че това ще се постигне единствено и само с промяна на начина на общуване между двете страни, но мисля, че с помощта на правилните политики, бихме могли да насърчим промяната.
alt
 
И.В.: Президентът Тръмп има доста приятели в Източна Европа сред меките „автократи“ като Виктор Орбан, Анджей Дуда, Милош Земан, словенският премиер Янез Янша и ми се струва, че и нашият министър-председател спада към тази категория. Всеки един от тях играе своята дипломатическа игра на сделките, предлагайки бизнес сделки в замяна на слаба реакция от страна САЩ към авторитарното им залитане и ерозията на ключови демократични институции. Дали бъдещата администрация на Байдън ще се справи с тези предизвикателства?
М.К.: Както вече споменах от ключово значение за администрацията на Байдън ще е изключително стриктното спазването на демократичните ценности и върховенството на закона в отношения със своите партньори от НАТО и ЕС. Това не е нещо, което може да се счита за второстепенно; това е в основата на нашата дипломация, базирана на ценности. Твърдо вярвам, че много от въпросите, свързани със сигурността, трябва да останат непроменени и не бихме искали да използваме сигурността като лост на влияние за принуждаване на предприемане на мерки в сферата на правата на човека. Но със сигурност диалогът за демокрацията и човешките права трябва да се възвиси и да застане в основата на двустранните отношения. Не може да има европейски страни, които се движат в посока към авторитаризъм и да поддържат добри отношения със САЩ. Трябва да има последствия за опитите да се подкопава върховенството на закона. Толкова е просто.
alt
 
И.В.: Нека отново цитирам вашите статии в Newsweek и Politico. Този цитат може да бъде откровение за много зрители не само в България, но и в региона:„Администрацията на Тръмп е толкова корумпирана, че нашите дипломати вече не могат да изказват опасения относно корупцията или злоупотребата с власт, без да звучат лицемерно“.
Моето тълкувание. На 15 юли тази година държавният секретар Майк Помпео предупреди компаниите и доставчиците, участващи в изграждането на Турския поток, че ако те не преустановят дейността, ще бъдат наложени санкции. Три месеца по-късно американска компания доставя газови турбини за най-важната и критична част от сегмента „Турски поток“ в България – компресорните станции. Дали този пример е подходящ за препратката, която правите. И един лесен въпрос – САЩ ще наложи ли санкции най-после?
М.П.: Напълно съм съгласен, че това е пример за лицемерния характер на тази администрация, изнасяйки лекции за върховенството на закона на други страни, въпреки че президентът качва в Туитър постове, които са напълно в противоречие с върховенството на закона в САЩ. Това тотално обърква нашата дипломация. Що се отнася до Турски поток не съм съвсем сигурен, но мисля, че се предвиждат мерки в Закона за националната отбрана, въз основа на който всяка година се одобрява бюджета на Пентагона и отбранителната и военна промишленост на САЩ. Има предложения за затягане на санкциите за Северен поток и Турски поток, по специално вторите тръбопроводи. Не мога да кажа дали това ще стане факт или не, защото това е нещо, което Конгресът на САЩ иска да изпълни на двупартиен принцип.
 
И.В.: Благодаря. Сега към Западните Балкани. Споразумението от Преспа се смята за успех, но в момента Република Северна Македония и Албания също са изправени пред възможно забавяне в започването на преговори за присъединяване към ЕС. В повечето случаи Русия пряко и непряко подхранва стари и нови антагонизми с умелото използване на олигарсите като посредници. Споразумението за икономическо нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово изглежда стъпка в правилната посока, но междуетническите и междудържавните конфликти продължават да се използват от Русия, Турция и Китай в ущърб на интересите на НАТО в региона. Вярвате ли, че по-активното участие на САЩ е оправдано, тъй като преговорите за присъединяване към ЕС се отлагат във времето и НАТО изглежда е единствената споделена платформа за повечето страни. Разбира се, Сърбия е отделен случай.
М.К.: Мисля, че наистина САЩ трябва да се ангажира с по-активна роля в Западните Балкани, но същевременно считам, че САЩ трябва да съгласува политиката си с нашите европейски партньори. Един от съществените недостатъци в работата на администрацията на Тръмп е пълното оттегляне от ЕС що се отнася до дипломацията в региона и следването на своя собствена посока, игнорирайки действията на ЕС и дори понякога подкопавайки ги. Това, което е наистина необходимо, е САЩ и ЕС да съгласуват стратегическите си възгледи и да синхронизират тактическия напредък, използвайки дипломацията. Мисля, че можем да постигнем това по отношение на преговорите между Косово и Сърбия и по отношение на Северна Македония, за да я насочим по пътя й към Евроатлантическите структури, помагайки за справяне с корупцията и организираната престъпност в региона, което е от взаимен интерес. Ако постигнем това и действаме заедно, ще имаме повече лостове на влияние в страните от региона и въпреки намесата на Русия ще постигнем по-голям успех.
 
alt
И.В.: Последен въпрос, освен различията с администрацията на Тръмп, със сигурност ще има области на приемственост във външната политика на САЩ и една от причините за това е, че тя се нуждае от двупартийната подкрепа на Конгреса по ключови въпроси, като например необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана и показване на по-голяма солидарност спрямо противници като Русия и Китай – сещам се за 5G и Инициативата за три морета. Администрацията на Байдън къде ще постави Източна Европа и Черно море сред списъка с приоритети?
М.К.: Не бих могъл да говоря пряко от името на бъдещата администрацията на Байдън, но се надявам, че ще се даде по-голям приоритет на Черноморския регион в сравнение с последните години. Както споменахте, нужна е двупартийна подкрепа за разширяване на трансатлантическото сътрудничество за предотвратяване на заплахите от Русия и Китай, които са много различни, въпреки че много често са групирани заедно. Необходими са коренно различни инструменти за отблъскване на китайското влияние от една страна и влиянието от Русия от друга. Надявам се, че в пост-Тръмп ерата, представителите на Републиканците в Конгреса и в Камарата на представителите ще се върнат към по-традиционните позиции по отношение на проекти, които изграждат трансатлантическото единство и отблъскват китайското и руското влияние и ще съумеем да постигнем съгласие за развитието на нужното трансатлантическо сътрудничество; например, механизъм за инвестиционен скрининг и борбата с прането на пари и насърчаването на превантивната роля на Черно море и това се въпроси, които ще получат двупартийна подкрепа.
 
И.В.: Благодаря, Майкъл, за отделеното време и късмет при обявяването на резултатите от президентската надпревара. Надявам се да се чуем отново и ти пожелавам успех! /БГНЕС
 
АКЦИЯ
News image

Ложата на Пеевски поема МВР с Петър Илиев, босове не успяха да лансират Илин Савов. "Сорос" взима МТ с Гроздан Караджов

Масонската ложа, сочена като "ложата на Пеевски" -  "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ: Георги Гергов, Сотир Цацаров и Пламен Узунов, поема МВР с Петър Илиев, който вероятно ще бъде и вицепремиер.   Така Делян Пеевски, смятан за изключително влиятелен в службите, ще разшири влияние...

News image

Вижте състава на кабинета на Пламен Николов! Шеф на МВР е Петър Илиев!

Ето имената на бъдещите министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), които бяха представени по време на срещата им с ПГ на ИБГНИ.   Партията на Слави Трифонов вече предложи депутатът с философско образование Пламен Николов за кандидат-премиер.   Петър Илиев, почетен...

News image

Христо Иванов: Който твърди, че "ДБ" е искала парчета от баницата, лъже. Искаме да отстраним ДПС от властта

Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да “изчегъртаме Борисов”, а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реали...

News image

Бойко Борисов залага капан на Слави Трифонов със свалянето на кворума. Сарая и ДПС държат козове в Раздаването

Бойко Борисов залага капан на Слави Трифонов със свалянето на кворума. Правителството може да мине в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България".   Управлението обаче може да бъде ефективно, ако и ДПС подкрепя кабинета при гласувания. Така Сарая и ДПС отново ще държат козо...

News image

ГЕРБ сваля кворума, кабинетът минава в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България"?!

Ако ГЕРБ свали ворума, каквато заявка даде в Котел Бойко Борисов, кабинетът ще мине в парламента само с гласовете на ИТН и "БСП за България".   ГЕРБ има 63 депутати, ако парламентарната група не влезе в пленарната зала, кворумът става 89 народни представители.   ИТН разполага...

News image

Борисов в кампания за президент или блъфира?! Бившият премиер отваря коридор за кандидата на ГЕРБ с атаки срещу Радев

Бившият премиер Бойко Борисов атакува президента Румен Радев при посещението си в Котел, че провокира война между партиите.   Спас Гърневски заяви след това, че само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да спечели президентските избори срещу Румен Радев.   Предкампания за прези...

News image

Бойко Борисов: ГЕРБ спечели в България, направиха машинациите в чужбина

Към номинацията имам само една забележка - това трябваше да бъде Слави Трифонов. Слави Трифонов разобличи служебното правителство на Румен Радев. В един момент Румен Радев започна да натиска Слави Трифонов.    Румен Радев спретна на Слави Трифонов протеста, който спретваше пред Минис...

News image

Пламен Николов в последния момент е разбрал, че ще бъде премиер. БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" ще подкрепят кабинета

"Условието на Трифонов е "Аз управлявам, вие, ако искате, ме поддържате, ако не, отивам си". От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" не схващат това", заяви политологът Андрей Райчев пред БТВ.    Според проф. Румяна Коларова у нас има активно гражданско общество и бу...

News image

Пламен Николов от ИТН прие мандата от Румен Радев за съставяне на правителство

Пламен Николов е кандидатът за премиер на "Има такъв народ", предаде репортер Novini.bg.   Кой е Пламен Николов?   Пламен Николов  е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели...

News image

Скандал! ИТН оттегля кандидатурата на Петър Илиев за премиер!

Пореден кадрови провал претърпява ИТН!   След като преди седмица партията на шоумените оттегли Николай Василев като кандидат за премиер, както и цялото правителство, обявено от Слави Трифонов в деня след вота, днес след обяд.   Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" отт...

News image

Илиян Василев: От 17 часа ще обявят събитие от ранга - Пеевски шеф на ДАНС. Същите режисьори, същите драматурзи

Във връзка с предложената кандидатура на Петър Илиев и мандатът, който ще му бъде връчен и без да зная реакцията на протестните партии да заявя: Сенки от задкулисието не могат да бъдат премиери.   Както посочих не може масон да бъде премиер у нас, защото нашето масонство е роден прод...

News image

Кандидат-премиерът на ИТН е бил в борда на фирма, купена от майката на Пеевски, участвал и в управителния съвет на ТВ7

Спряганият за кандидат-премиер от ИТН Петър Илиев е бил в борда на директорите на Краун Медия, преди фирмата да бъде закупена от майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, съобщава "bird.bg". Като допълнение Илиев е бил и в управителния съвет на ТВ7 в периода 2006-2007, където в момента се по...

News image

Посланик Елеонора Митрофанова: Румен Радев ми харесва - достоен представител България. Той е интелигентен и красив

"Като човек Румен Радев ми харесва - достоен представител България. Той е интелигентен и красив, но най-важното е да се харесва на българите."     Това каза руският посланик в България Елеонора Митрофанова във Варна, където посети генералното консулство на Русия, съобщи БГНЕ...

News image

Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат служебни схемаджии, а ДПС им пусна бариера през Слави Трифонов

Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат служебни схемаджии в правителството, а ДПС им пусна бариера през Слави Трифонов   Христо Иванов и Мая Манолова се опитаха да наложат новите служебни схемаджии в правителството на ИТН, а ДПС им пуснаха бариера през Слави Трифонов, за ...

News image

Масоните на Пеевски, Гергов и Цацаров вземат властта. "Изчегъртване" на Бойко Борисов и ГЕРБ?!

Масоните на Делян Пеевски, Георги Гергов и Сотир Цацаров овладяват властта, ако премиерският мандат бъде взет от Петър Илиев и кабинетът бъде гласуван в парламента.   Според публикации в медиите Петър Илиев, номиниран от ИТН за премиер, е масон в "ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ" – ПЛОВДИВ,...

News image

Може ли Бойко Борисов да скрои номер и ГЕРБ да подкрепи ИТН за кабинета или Слави Трифонов връща мандата?!

Президентът Румен Радев скочи остро срещу ИТН заради координираната с ДПС атака срещу негови министри.   Това отваря поле за маневриране на ГЕРБ, ако "Демократична България" и ИСНИ не подкрепят кабинета на ИТН.   Корнелия Нинова заяви, че скандалът между "Демократична Българи...

News image

Президентът и ДПС в битка за превес в ИТН. Прокопиев и БСП печелят от дистанцирането на президента от ИТН

Президентът Румен Радев и ДПС влязоха в битка кой да има превес в ИТН. Партията на Слави Трифонов бе сочена като близка до президента, но след координираната атака на ИТН и ДПС срещу служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, той реагира остро.   Контструктивният диалог между п...

News image

Президентът критикува ИТН, сочена като негов проект, за атаките срещу Асен Василев и Кирил Петков

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. Чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха канени в редовното", коментира президентът Румен Радев.    Той визира нападките към служебния финансов министър Асен Василев и към колегата му м...

News image

Христо Иванов подкрепи "анти-ДПС" министрите в служебния кабинет, не изключи предсрочни избори

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", отговори на декларацията на Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ", като подкрепи министрите, "които атакуваха схемите на ДПС" и не изключи предсрочни парламентарни избори.   "В последните дни ние участвахме в ра...

News image

ДПС откри фронт срещу "ДБ" и президента, отвори вратата към изборите. Може ли БСП да извади ДПС от играта за властта?!

"Не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев. Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев, заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.   "ДПС е твърдо против да има министри от служебния каби...

News image

Радев, Трифонов, Нинова, Иванов и Манолова вадят ДПС от схемата за властта? ДПС към "ДБ": "Вие рекетирате всяка власт"

Президентът Румен Радев, Слави Трифонов, лидер на мандатоносителя ИТН, председателят на БСП Корнелия Нинова, Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", и Мая Манолова, председател на ПГ на ИСНИ, вадят ДПС от схемата за властта.    Алиансът извади ДПС от участие в експер...

News image

Нинова контраатакува опозицията в БСП, усвоява икономически и властови ресурси с подкрепата за кабинета ?!

Опозицията в БСП готви атака срещу Корнелия Нинова за субсидията за партията, заявиха източници от "Позитано"20.   Според тях обаче този път обаче Нинова ще контраатакува вътрешната опозиция.    Нинова ще обяви пред Националния съвет, че БСП ще има представители във властта и...

News image

Как Петър Стоянов ще победи Румен Радев?! Иван Костов може да разцепи десните, Христо Иванов е "партия" с президента

"Само Петър Стоянов може да победи Радев. Ако искаме демокрация, а не анархокомунизъм, трябва да изградим широк демократичен фронт, начело с Петър Стоянов", написа Георги Марков.   Георги Марков предлага формулата на победата на президентските избори срещу Румен Радев - "широк де...

News image

Вътрешната опозиция източва БСП, блъфира за оставката. Добрев и Паргов готвят пуч срещу Нинова след вота за президент?!

Вътрешната опозиция източва избиратели на БСП. Кирил Добрев работи в предизборната кампания с Мая Манолова и е водач на опозицията в БСП.   Корнелия Нинова засега не атакува бившия втори в БСП за организирано пренасочване на избиратели към ИСМВ в кампаниите за изборите на 4 април и 1...

News image

Кирил Добрев на протеста пред "Позитано"20: "Вече не искаме оставката на Нинова, тя партията я остави"

На протест с искане за промяна в ръководството на БСП се събраха симпатизанти и членове на левицата преди началото на пленума на "Позитано" 20 днес.     Повод за него са разочароващите резултати от изборите на 4 април и на 11 юли, както и различия за развитието на партията. ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов крои номер на ИТН: Готов съм ние да излезем, за да намалим кворума. Слави Трифонов трябва да е премиер

News image

ГЕРБ няма да гласува за правителството на ИТН, но Бойко Борисов крои друг номер на Слави Трифонов, за да го натовари с отговорността на управлението.   "Готов съм, когато се гласува правителство, ние да излезем, за да намалим кворума, за да си направят правителство и да си понесат от...

Валентин Вацев: Правителството ще бъде 100 % соросоидно и проамериканско, ще ни вкара в конфликта между Русия и НАТО

News image

Следващата българска власт ще бъде откровено проамериканска и управленските импулси ще идват директно от американското присъствие в България.   Това коментира в ефира на Дарик радио анализаторът и преподавател по геополитика доц. Валентин Вацев.   По думите му новото българск...

Сарая може и да не спечели войната с посолството на САЩ и Сорос (ЦРУ), но ще вкара президента в битка за втория мандат

News image

Сарая и ДПС скочиха остро срещу "нашите партньори" от САЩ, Прокопиев, "дълбоката държава", президента и Сорос (ЦРУ).    След петото място на изборите Сарая явно е решил да брани мощно Делян Пеевски, който този път не прибави вот за ДПС.   Респект предизвиква решението на Сара...

ПОЛИТИКА

Бойко Борисов тества реакциите за сваляне на кворума и промени позицията - ГЕРБ ще гласува против правителството на ИТН

News image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в събота, че депутатите на ПГ на ГЕРБ няма да влязат в пленарната зала, за да може със свалянето на кворума да бъде избрано правителството на ИТН.   Борисов тества реакциите за свалянето на кворума и промени позицията на ГЕРБ.     "Нашите д...

А някои ги пуснаха по пързалката. Кабинет на ИТН с БСП и ДПС би се оказал под обсада. И ще повтори сценария "Орешарски"

News image

Всички видимо си отдъхнаха, когато видяха Пламен Николов като кандидатура на "Има такъв народ" за премиер. Изписаха се усмивки по лицата им. Някак недвусмислено стана ясно, че кабинетът на Слави няма да има нищо общо с напрегнатия служебен кабинет. А ще бъде просто един приятен декор на вним...

Слави Трифонов ще е Премиер, ще взема решения "в един демократичен принцип". Кирил Домусчиев ще е Предприемач-партньор?!

News image

"Лично аз няма да взимам решенията. При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип...", заяви в "Панорама" на БНТ кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов.   Ако кабинетът на ИТН мине в парламента, Слави Трифонов ще е Премиерът, който ще взема решения "в един демокра...

КИЛЪРИ

"Слави" с повече охрана от Борисов, стигне ли Пеевски, ще е бигбос. Хунтата го поръчала на вечеря в "Есте" и "Делта Хил"

News image

Слави Трифонов е с по-голяма охрана от Бойко Борисов, който движи с джипа без авангард и с един охранител от НСО.   Борисов няма нужда от охрана. Всички "поръчки" за покушения срещу него са пунта мара - най-вече от Сретен Йосич.   Слави Трифонов вероятно има - първо да се пра...

Алберт Рижий поръчан от брата на Надир Салифов-Лоту Гули?! Алик Рижий и Лоту Гули си оспорвали протекциите на Дед Хасан

News image

Алберт Рижий е сочен в руски медии като поръчител на разстрела на Надир Салифов-Лоту Гули в Истанбул миналото лято.   Той организирал покушението като отмъщение за убийството на Ровшан Ленкорански, поръчано от Лоту Гули.   Намик Салифов, брат на Надир Салифов-Лоту Гули, се по...

МАФИЯ

Босът на турската мафия Седат Пекер с Божков, Таки и Пеевски в Дубай. Атакува властта на фона на "Омерта" на Марио Пузо

News image

Босът на турската мафия Седат Пекер обяви в едно от видеата си в Ютюб, че се намира в Дубай.   Според руски интернет ресурси преди това той е бил в Северна Македония, напускайки Турция, за да не бъде задържан.   Ако Седат Пекер наистина е в Дубай, както заявява, той е в знак...

«Он раскрывает их преступные схемы»: мафиози разоблачает окружение Эрдогана

News image

«Если хоть что-то из того, что я говорю, ложь, я отрежу себе палец. Я обещаю вам», — без таких отсылок к чести не обходится ни одно видео на YouTube турецкого криминального авторитета Седата Пекера. Он уверенно обвиняет в преступлениях министров, окружение президента Реджепа Тайипа Эрд...

РЕКЛАМА
Банер