АКЦИЯ

Време е НАТО да затвори врати. Алиансът е твърде голям, твърде слабо дефиниран и твърде провокативен

alt
Алиансът на НАТО страда от сериозен конструктивен недостатък: разпростирайки се дълбоко в източноевропейската геополитика, той е твърде голям, твърде слабо дефиниран и твърде провокативен.
 
Създадена през 1949 г., за да защитава Западна Европа, НАТО отначало е триумфираща организация. Тя задържа настъпващия Съветски съюз, поддържа мира и дава възможност за икономическа и политическа интеграция на Западна Европа. След края на Студената война Съединените щати и различни държави от Централна и Югоизточна Европа насърчиха драматичното разширяване на алианса, като в последователни кръгове на разширяване вратите на НАТО бяха отворени за повече от дузина държави. Днес алиансът представлява разхлабено и разтегливо чудовище от 30 държави, обхващащо Северна Америка, Западна Европа, балтийските държави и Турция. Разширената НАТО се колебае между нападението и отбраната, участвала във военни действия в Сърбия, Афганистан и Либия. Огромното разширение на алианса и неяснотата на неговата мисия рискуват да въвлекат НАТО в голяма европейска война.
 
За да опрости стратегическата си цел и да подобри отбранителния си капацитет, НАТО трябва публично и изрично да се откаже от присъединяването на нови членове. Алиансът трябва ясно да заяви, че дългият етап на неговото разширяване е приключил. Прекратяването на политиката на отворени врати, колкото и трудно да е за изпълнение, и преосмислянето на архитектурата на сигурността в Централна и Източна Европа не би било отстъпка пред Путин. Напротив, това е необходимо, за да може най-успешният съюз на ХХ век да издържи и да просперира през ХХІ век.
 
По-голямото не е по-добро
 
Първоначалният съюз на НАТО изпълняваше три основни функции. Първата и най-важна беше отбраната. По време на Втората световна война Съветският съюз бързо се придвижи на запад, поглъщайки независими държави и утвърждавайки се като основна европейска сила. НАТО не обърна тази тенденция, а по-скоро я овладя, като установи периметър, отвъд който Съветският съюз не можеше да излезе. На второ място, НАТО разреши ендемичния проблем на западноевропейската сигурност и по-специално проблема с редуването на френски, германски и британски антагонизъм. Превръщането на Франция, Германия и Великобритания от периодични врагове в непоколебими съюзници беше рецепта за траен мир. И накрая, НАТО гарантираше ангажираността на САЩ в европейската сигурност - точно това, което Първата световна война и нейните объркващи последици не успяха да направят.
 
От 1949 г. до 1989 г. НАТО изпълняваше всички тези основни функции. Съветският съюз така и не изпрати танковете си през Фулденския проход. Вместо това той създаде съветска версия на НАТО - Варшавския договор, който беше посветен на противодействието на американската мощ в Европа, на ограничаването на Германия и на укрепването на съветското военно присъствие от Източен Берлин до Прага и Будапеща. В Западна Европа НАТО поддържаше мира толкова ефективно, че тази функция на алианса беше почти забравена. Войната между Франция и Германия стана немислима, което позволи създаването на Европейския съюз. Въпреки войната във Виетнам, въпреки Уотъргейт и въпреки енергийната криза през 70-те години на миналия век, Съединените щати никога не се оттеглиха от Европа. През 1989 г. Вашингтон инвестира не по-малко в европейската сигурност, отколкото през 1949 г. С други думи, съюзът на НАТО работеше отлично.
 
Но след това настъпи драматичен период на предефиниране. Президентите Бил Клинтън и Джордж Буш-младши основаха политиката си за НАТО на две предположения. Първото беше, че НАТО е най-доброто средство за гарантиране на европейския мир и сигурност. Духът на френско-германското помирение можеше да бъде разширен заедно с НАТО, така се мислеше, като се намали рискът някоя необвързана европейска държава да се сдобие с ядрено оръжие и да се разбунтува. По подобен начин разширяването на НАТО се разглеждаше като предпазна мярка срещу Русия. Германският канцлер Хелмут Кол и много източноевропейски лидери усещаха, че рано или късно Москва ще се върне във форма. Когато това се случи, разширеният НАТО можеше да бъде опора срещу Русия, каквато беше първоначалният алианс срещу Съветския съюз.
 
Второто предположение, стоящо зад разширяването на НАТО, произтичаше от оптимистичните идеи за международния ред. Може би, че Русия е на път към демокрация, а руската демокрация естествено би се радвала на сътрудничество с НАТО. А може би Русия не се превръща в демокрация, но въпреки това ще се подчинява на един ред, ръководен от Америка. През 2003 г. Службата за планиране на политиката на Държавния департамент на САЩ изготви документ, озаглавен "Защо НАТО трябва да покани Русия да се присъедини". Това не се случи, но американските политици предположиха, че магнетичният западен модел ще привлече Русия в Европа, както и редица страни, които все още не са в НАТО: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. НАТО и западният политически модел щяха да вървят напред ръка за ръка. Като се има предвид колко добре работеше НАТО досега, повече НАТО по дефиниция би означавало повече мир, повече интеграция, повече ред.
 
И двете предположения, стоящи зад разширяването на НАТО, се оказаха погрешни. Структурата, създадена за Западна Европа в средата на миналия век, нямаше смисъл за Източна Европа след Студената война. Първоначалният състав на НАТО беше ограничен от Желязната завеса, географията и политиката. Извън НАТО Австрия и Финландия не можеха да бъдат завладяни: те бяха формално неутрални, но ясно изразяваха своята лоялност, като тихо подкрепяха императивите на западната сигурност. Освен това ужасите на Втората световна война бяха потиснали национализма в Западна Европа, която има история на силни национални държави. След 1945 г. нямаше нерешени въпроси за границите между тях. Никоя външна сила - нито Съветският съюз, нито Китай - не пожела да промени границите на Западна Европа. По този начин НАТО можеше да се отличава с това, че е отбранителен военен съюз, какъвто трябваше да бъде.
 
Разширената НАТО действа по съвсем различен начин в Източна Европа. През 2022 г. няма еквивалент на Желязната завеса, а в източната част на Европа географията не ограничава разширяването на НАТО. Вместо това алиансът е неудобно и хаотично разгърнат в Източна Европа. Калининградската област е малък руски остров в морето от територия на НАТО, което се простира в криволичеща линия от Естония надолу до Черно море. През XXI век НАТО е въвлечена в мъчителния въпрос къде свършва западната граница на Русия и къде започва източната граница на Европа - въпрос, който от XVII век насам е причина за безброй войни, някои от тях породени от руския империализъм, а други - от западните нашествия. НАТО пресича произволно десетки разделителни линии в безмилостното поле на империи, национални държави и етноси, каквото е Източна Европа. Алиансът не е причина за регионалната нестабилност, но като неутрално присъствие и обект на руска враждебност не може да бъде отделен от тази нестабилност. Може би, ако всички европейски държави (освен Русия) бяха членове на НАТО, алиансът би могъл да бъде ефективна крепостна стена срещу Москва, но това далеч не е така.
 
Неочакваните опасности от разширяването на НАТО се утежняват от политиката на отворени врати, която прави източния фланг на алианса неразбираем. Декларацията на НАТО от 2008 г., че Украйна и Грузия един ден ще станат членове, беше в най-добрия случай пожелателна, а в най-лошия - неискрена. И все пак потенциалът за източно придвижване на границата на НАТО е съвсем реален, както подчертаха неотдавнашните разговори за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция. Нещо повече, стремежът на украинското правителство да влезе в НАТО въвлече алианса в най-експлозивния етнонационалистически конфликт в региона, дори и ако привържениците на автономията на НАТО разглеждат украинското членство като въпрос на чисто спазване на устава на алианса, в който е залегнала политиката на отворени врати, или на даденото от Бога право на Киев да избира своите съюзници. Един отбранителен алианс не е подготвен да се справи с конфликт между държава, която не е член на НАТО и иска да стане член, и ядрена сила, която е твърдо решена да саботира това членство. Това е конфликт, който НАТО може само да загуби и който може дори да застраши съществуването на алианса, ако държава членка като Полша или Литва бъде въвлечена в продължаващата война между Русия и Украйна.
 
Допълнителен риск за разширяването на НАТО е международният ред около него. Вместо да желае да се присъедини към ръководения от САЩ ред в Европа, Русия се стреми да изгради свой собствен международен ред и да ограничи американската мощ. По ирония на съдбата разширяването на НАТО или обещанието за това подпомага Путин в тези му усилия. То подкрепя неговия наратив за предателството на Запада и оправдава руския интервенционизъм пред руската общественост. В Русия НАТО се възприема като чужда и неприятелска организация. Нейното разширяване е стълб на вътрешнополитическата легитимност на Путин. Русия се нуждае от лидер, както гласи логиката на Путин, който може да каже "не" на алианс, създаден, за да каже "не" на Москва.
 
Обратно към отбраната
 
НАТО трябва да промени курса си, като публично и категорично откаже да присъедини още държави членки. В никакъв случай не бива да се отказва от ангажиментите си към страните, които вече са се присъединили - доверието на САЩ в Европа зависи от спазването им - но трябва да преразгледа предположенията, които стоят в основата на разширяването на НАТО през 90-те години. При положение че алиансът вече е свръхразширен в един от най-опасните райони в света, включването на Украйна би било стратегическа лудост. Театърът на абсурда, към който Западът се придържа в политиката на отворени врати, сам по себе си е обиден за Украйна (и Грузия) и с времето ще породи неприязън към Вашингтон. Дори и всички да знаят, че това, което казват, е в разрез с реалността, както украинците, така и американците размътват водата и отвличат вниманието, като не говорят откровено.
 
Съединените щати се нуждаят от нова стратегия за справяне с Русия в Източна Европа, която да не разчита основно на НАТО. Алиансът е там, за да защитава своите членове, и затварянето на отворената врата би му помогнало да го направи. Без съмнение прекратяването на разширяването ще изисква трудна дипломация. То ще противоречи на често повтаряните обещания на американски и европейски официални лица и ще наруши прецедента. Но алианс, който не може да действа в свой собствен интерес и който се придържа към опровергани предположения, ще се подкопае отвътре. Оцеляването изисква реформи, а финализирането на членството в НАТО би позволило подход, съобразен със сложността на региона, с международния ред, в който западният модел не е върховен, и с ревизионизма на Путинова Русия, който скоро няма да изчезне.
 
Същевременно Съединените щати и техните европейски съюзници и партньори следва да предложат нова институция за обсъждане с Русия, която да се съсредоточи върху управлението на кризи, деконфликтирането и стратегическия диалог. НАТО не трябва да участва в нея. Струва си да се изпрати послание до Москва, може би за лидера, който ще дойде след Путин, че НАТО не е всичко и не е краят на европейската сигурност. Най-важното е, че Вашингтон трябва да действа предпазливо. Статуквото е несигурно и всеки сантиметър, който може да бъде спечелен от американско-европейско-руската дипломация, си струва да бъде спечелен. Шансовете за успех на тази дипломация са малки, но да не ѝ се даде шанс би било непростима грешка.
 
Вместо да разчита на НАТО, Вашингтон трябва да използва икономически държавнически подход в предстоящите конфликти с Русия. Заедно с Европейския съюз Съединените щати биха могли да приложат комбинация от санкции, мерки за блокиране на трансфера на технологии и усилия за изолиране на Русия от европейските и американските пазари, за да окажат натиск върху нея по отношение на Украйна и други области на несъгласие. Това едва ли е нова идея, но не толкова модерната икономика и относителната финансова слабост на Русия я правят добра цел за подобни мерки.
 
В случай на нов военен конфликт с Русия, Съединените щати трябва да сформират ad hoc коалиция със съюзници и партньори, за да се справят с възможните заплахи, вместо да включват пряко НАТО (освен ако Русия не нападне член на НАТО). От 1991 г. насам постиженията на НАТО на територията на страни извън НАТО са трудни, включително неуспешните мисии в Афганистан и Либия. Тези неуспешни действия извън територията на страната доказват, че алиансът трябва да играе в защита, а не в нападение.
 
Затварянето на отворените врати на НАТО няма да реши проблемите на Вашингтон с Русия. Тези проблеми далеч надхвърлят рамките на алианса. Но прекратяването на разширяването на НАТО ще бъде акт на самозащита за самия алианс, възнаграждаващ го с даровете, които само по-голямото ограничаване и по-голямата яснота могат да дадат.
 
Майкъл Кимейдж, Foreign Affairs
 
Източник: БГНЕС
 
АКЦИЯ
News image

Война на Черном море. Чьи ракеты полетят в Севастополь? Каков дальнейший сценарий войны в Украине?

Мумин Шакиров: С нами на связи – Юрий Швец. С ним мы и поговорим о дальнейшем сценарии войны в Украине.   Одиночки поджигают военкоматы, это – радикальная форма протеста. К сожалению, выход на улицу в России сегодня – это тюрьма или изолятор. Вы можете привести прим...

News image

Юрий Швец: Украина получит от США Patriot и дальнобойную артиллерию. Это изменит ситуацию на поле боя

В новый пакет помощи США, по данным The Washington Post (а эта газета, как всегда, близка к Белому дому, когда там находится президент-демократ), войдет предоставление Украине долгожданных комплексов ПВО Patriot, а также дальнобойной артиллерии залпового огня.   В последнее время реч...

News image

Путин доказа, че е "кораво копеле" и смаза "Азовстал". Остават Николаев, Одеса, Днипро, и Харков. САЩ доставят оръжие...

Путин доказа, че е "кораво копеле" и смаза "Азовстал" - преди последния щурм и с фосфорно-термитни бомби.      Гарнизон "Мариупол" се предаде след тримесечна битка, в която Путин вкара елитни части на ВС на РФ и подразделение на Росгвардия, в което се включи и чеченски отряд...

News image

Кой провали блицкрига на Путин? Русия не може да спечели "война на изтощение" срещу Запада, Китай не е в играта

Путин нареди нахлуване в Украйна и призова ВСУ да се предаде. Не стана. Влиятелни военни експерти в България коментираха преди инвазията, че Русия е спечелила войната срещу Украйна, преди да е започнала.   Войната започна, а Русия почти за три месеци не е постигнала основните цели - ...

News image

Западът дава ракети "Харпун" на Украйна срещу руската морска блокада

Няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише британското издание "Телеграф", цитирано от БТА. Целта е да се накара Русия да свали морската блокада.   За доставка на тези ракети се заговори ...

News image

Юрий Шевчук: "Родина, это не жопа президента, которую надо целовать. Родина, это бабушка на вокзале, продающая картошку"

В телеграме и твиттере 18 мая разошлось видео с Юрием Шевчуком, который высказался о родине во время концерта группы ДДТ, прошедшем в Уфе.      «Родина, друзья, это не жопа президента, которую надо все время мусолить, целовать. Родина — это бабушка нищая на вокзале, пр...

News image

КОНГЛОМЕРАТ. Как Путин, КГБ и мэрия Петербурга связаны с кокаина, который израильский наркокартель пытался провезти

Этот текст – часть совместного расследования Настоящего Времени и Радио Свобода о первых шагах Владимира Путина во власти. Остальные материалы проекта собраны тут.   Санкт-Петербург, февраль 1993 года. Группа мужчин стоит в заснеженном дворе "Большого дома" на Литейном,...

News image

Путин - натовец на годината. Никой от 13-те генерални секретари на пакта не допринесе толкова за разширяването му

Ако случайно в НАТО се провеждаше конкурс "Натовец на годината", едва ли щеше да буди съмнение кой би бил лауреатът за 2022 година.   Макар от нея да не е минала и половината, журито би трябвало още сега да обяви състезанието за завършено и да гласува единодушно за руския президент В...

News image

Михаил Ходаренок: Украина получит оружие по ленд-лизу, против россиян могут выступить миллион украинцев

На российском телевидении редко можно услышать правду, но иногда здравый смысл все же пробивается сквозь завесу пропаганды, — так, в эфире у знаменитой российской пропагандистски Ольги Скабеевой военный эксперт рассказал о проблемах россии на войне в Украине.     В отв...

News image

Украинските военни рисуват кръстове по бронираната техника срещу "нацисткия символ" Z на руската армия

Покрай бойните действия в Украйна се води и война на символите между украинската и руската армия.     Украинските военни рисуват кръстове по бронираната техника срещу "нацисткия символ" Z на руската армия.     Руската пропаганда громи "неонацистите от "Азов"...

News image

Юрий Подоляка: Край Белогоровка бе унищожена като минимум една цяла батальонна тактическа група. Може и да са две

Един от най-върлите глашатаи на режима в Кремъл - YouTube пропагандистът Юрий Подоляка, обвини командоването на руската армия в Украйна в пълен непрофесионализъм. Той изнесе гневна тирада в която призна, че при опита да се форсира река Северски Донец в района на Белогоровка Въоръжените сили ...

News image

Боевые действия на Донбассе. Украинский военный рассказал, как устроил западню для русских вместо прорыва

Боевые действия на Донбассе развиваются непредсказуемым образом. Ещё два дня назад сводки сообщали о прорыве русских на реке Северский Донец. Однако сегодня стало известно, что он оказался западней, устроенной ВСУ. Русские потеряли не менее 70 единиц техники, если верить снимкам с дронов. Ук...

News image

Карты боевых действий в Украине на 16 мая. ВСУ уже в 30 км от Белгорода? Сводки с фронтов. Сводка Минобороны России

Показываем свежие карты боевых действий в Украине на сегодня, 16.05.2022. Украинцы похвалились, что вышли к границе с Россией в Харьковской области. А русские военные захватили почти всю Луганскую область? Последние новости с фронтов.   Напоминаем. К сообщениям воюющих сторон стоит о...

News image

Украинското командване: Защитниците на Мариупол изпълниха бойната си задача, новата заповед е да се спасят

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че защитниците на Мариупол са изпълнили поставената им задача, предаде Би Би Си.   Гарнизон "Мариупол" изпълни поставената бойна задача. Висшето военно командване нареди на командирите на подразделенията, намиращи се в "Азовстал", да запаз...

News image

Почему силовики недовольны Путиным? ГРУ выходит на первый план, ФСБ сдает позиции

Идет третий месяц войны, конца этой трагедии не видно. Мир, в первую очередь Россия и Украина, да и в целом вся Европа, живет в режиме фронтовых сводок. Почему увеличивается дистанция между силовиками и Владимиром Путиным? Кто спросит с президента России за провал первой военной кампании и з...

News image

Петрол от Иракски Кюрдистан тръгва към Европа през Турция след среща на Масрур Барзани с Борис Джонсън

Министър-председателят на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани се срещна на 18 април с премиера на Великобритания Борис Джонсън.   Барзани и Джонсън са се договорили петрол от Ербил да бъде доставян в Европа през Турция след натиск от Лондон Анкара да спре атаките в Иракски Кюрдистан. ...

News image

Украинският Генщаб: Руските сили продължават въздушните удари по обкръжения "Азовстал"

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските сили продължават въздушните удари по обкръжения завод "Азовстал" в Мариупол и офанзивата си в други части на Източна Украйна, предаде АП.   Според съобщението през днешния 78-и ден от войната руските сили обстрелват украински ча...

News image

САЩ ограничават разузнавателната информация за Украйна

Администрацията на президента на САЩ е разработила ръководство за предоставянето на разузнавателни данни с Киев. То включва две големи ограничения каква информация да се предоставя, за да се избегне напрежението в отношенията между Вашингтон и Москва, съобщава "Вашингтон пост", цитиран от "С...

News image

На самом деле 9 мая товарищ Сталин не любил, потому что прекрасно знал цену победы. Почему Сталин "отменил" День Победы?

Россия нанесла "упреждающий удар", начав военное вторжение в Украину 24 февраля, и это было "единственно правильное решение". Об этом заявил президент России Владимир Путин на параде в честь 9 Мая на Красной площади в Москве. Однако громких заявлений, предсказанных иностранными разведками ра...

News image

Выступление Президента России на военном параде: В эти дни вы сражаетесь за наших людей на Донбассе

В.Путин: Уважаемые граждане России!   Дорогие ветераны!   Товарищи солдаты и матросы, сержанты и старшины, мичманы и прапорщики!   Товарищи офицеры, генералы и адмиралы!   Поздравляю вас с Днём Великой Победы!   Защита Родины, когда решалась её судьба,...

News image

Радев: Нинова много добре знае, че оръжията стигат до Украйна, опитва да избяга от подписа си

"Трябва да търсим решения, които да са наш интерес. През годините не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. За разлика от други държави българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните, борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките", за...

News image

Тодор Воденов: Ние можем да ремонтираме украинската техника. Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина

"Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина". Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР Тодор Воденов, председател на Националния синдикат "Отбрана".   "Никога танковете не идват един по един. Има поточни линии, по които се ...

News image

Джо Байдън разкритикува теча от разузнаването

Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил с шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и министъра на отбраната Лойд Остин медийните публикации за обмена на американска разузнавателна информация с Украйна. Байдън е нарекъл публикациите "контрапродуктивни". ...

News image

Потъването на крайцера "Москва" - още въпроси

Украинският удар по руския крайцер "Москва" е бил нанесен благодарение на американска разузнавателна информация, предоставена на Украйна. Първо за това съобщи американската телевизия NBC, последвана от Washington Post и New York Times, които се позовават на няколко американски служители на П...

News image

В "Азове" опровергли заявление о том, что оккупантов выбили из "Азовстали"

Российские оккупанты уже третьи сутки, как прорвались на территорию завода "Азовсталь" в Мариуполе. Их не выбили, захватчики до сих пор там.   Российские оккупанты до сих пор находятся на территории "Азовстали" в Мариуполе. Там идут ожесточенные бои.   Напомним, что перед эти...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Как САЩ провокираха Путин за война на руснаци срещу руснаци в Украйна и да вкара Финландия и Швеция в НАТО

News image

САЩ провокираха Путин за война срещу Украйна, където воюват руснаци срещу руснаци, отхвърляйки ултиматума за неразширяването на НАТО.   Иван Коновалов, военен експерт, заяви в предавенето "Вечер с Владимир Соловьов" на РТР, че "специалната военна операция се затегна, защото воюват сл...

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България

News image

Инфлацията в България изглежда е и политическо явление: припряно ражда нови партии. Ето, че преди броени дни Стефан Янев обяви създаването на неговата партия "Български възход". В партийното етикетиране "България" и производните ѝ отдавна са задължителна мода, а "възходът" трябва да внуши ед...

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, вече няма 22 бригада на ГРУ. Кадировци "затънаха" в Мариупол

News image

ВС на РФ не могат да превземат Николаев и Одеса, въпреки че руски генерал ги обяви като цел.    Руснаците ще срещнат там не само британски и щатски ЧВК, но и командоси от SAS и американски "тюлени".    Хиляди десантчици на ВДВ на ВС на РФ загинаха в щурмуването на отбранителн...

ПОЛИТИКА

Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

News image

Ако Путин искаше да атакува Украйна, защо не го направи през 2014 или 2015 г.? В крайна сметка тогава украинската армия беше по-слаба, отколкото сега, а лоялността на източните и южните региони беше доста висока.   Това пише в свой анализ за "Главред" Павел Вернивский, анализатор, ик...

Адютантът Дмитрий Миронов, новият фаворит на Путин. Никой от Совбеза няма достъп до Първия без негова санкция

News image

Дмитрий Миронов, бивш охранител на Путин и ексгубернатор на Ярославска област, е адютант на президента и новата звезда в Кремъл.   Според инсайдъри в Кремъл никой от Совбеза няма достъп до Първия без санкция на адютанта на Путин - дори смятаният за негов най-вероятен приемник секрета...

Бойко Борисов реди кметския пасианс във Варна. Районен кмет и партньор на Цветелина Бориславова в "джаза"?

News image

Бойко Борисов от няколко месеци реди кметския пасианс във Варна и един от "тайните съветници" е Цветелина Бориславова, която лансира протежета на свои бизнес партньори.   Лидерът на ГЕРБ има няколко опции - да заложи отново на Иван Портних, който има подкрепата на Делян Пеевски и ДПС...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Ердоган и "Османци Германия": Новите разкрития на един мафиот

News image

Близки до Ердоган турски организации в Германия, сред които забранената рокерска банда "Османци Германия", изглежда са били финансирани с нелегални пари от Турция. Това твърди мафиотът Седат Пекер в последното си видео.     Седат Пекер твърди, че самият той е изпращал пари н...

"Човекът с куфарчетата". Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит

News image

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.   Загиналият обаче не е случаен...

РЕКЛАМА
Банер