АКЦИЯ

Ел Паис: НАТО ще вземе решение за най-голямото военно разполагане след Студената война

alt
Срещата на върха в Мадрид следващата седмица бележи повратна точка в историята на НАТО. Алиансът, чието съществуване и основна цел бяха поставени под въпрос след разпадането на СССР, ще претърпи своеобразно преосноваване в испанската столица, за да се адаптира към безпрецедентен след края на Студената война военен сценарий, пише испанският "Ел Паис".
 
30-те съюзници се събират в състояние на повишена военна готовност във връзка с нахлуването на Русия в Украйна и са готови да започнат мащабна надпревара във въоръжаването, за да превърнат Източна Европа в крепост с хиляди войници и мащабно военно строителство в очакване на евентуална атака от страна на руския президент Владимир Путин. НАТО иска да изпрати послание, че е в състояние на война и е готова да отговори на всяка агресия срещу някой от своите членове, пише изданието.
 
Трагичният и неизбежен фон на срещата в испанската столица (от 28 до 30 юни) е войната, започната от Русия срещу Украйна - агресия на една държава срещу друга, невиждана в Европа от края на Втората световна война. Геостратегическото напрежение между големите сили в резултат на руската агресия достигна нива, които на практика са забравени от времето на Кубинската ракетна криза или кризата в Суецкия канал.
 
НАТО иска да се възползва от срещата на върха в Мадрид, за да пренастрои силите си в условията на потенциален сценарий на конфликт, да предефинира стратегията си за бъдещето и да даде тласък на националните инвестиции в отбраната и съвместното финансиране на алианса.
 
Преговорите за обхвата на военния отговор, който ще бъде обявен в Мадрид, продължиха в централата на НАТО в Брюксел в събота, като източните съюзници настояваха за драстично увеличаване на присъствието на войски на тяхна територия. Резултатът, според източници, ще бъде под формата на актуализирана така наречена "Позиция за отбрана и възпиране", базирана върху обхвата на въоръжението и войските, с които разполага НАТО, за да отговори на потенциални заплахи за сигурността на евроатлантическото пространство.
 
Източници, запознати с преговорите, посочват, че "някои страни искат да преминат от сегашното присъствие в източната част на алианса, състоящо се от бойни групи, към бригадно измерение". Сегашните групи се състоят от 1000 до 1600 военнослужещи, а преминаването към бригада може да удвои броя им. Новата единица предполага по-голяма автономност на действията и по-сложно въоръжение.
 
Същите източници добавят, че съюзниците, които са най-близо до руска територия, дори искат да повишат отбранителната позиция до категорията на дивизии, командвани от генерали - военна единица, която може да наброява до 15 000 войници.
 
Джейми Шей, анализатор по въпросите на отбраната в организацията "Приятели на Европа" и бивш официален говорител на НАТО, смята, че "основният дебат в Мадрид ще бъде между източноевропейските съюзници, които биха искали да превърнат батальоните в тежко въоръжени бригади, постоянно разположени на тяхна територия, и съюзници като САЩ и Германия, които предпочитат да продължат със сегашната стратегия на ротационни сили, които се подсилват в случай на криза или конфликт".
 
През 2017 г. - три години след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия, НАТО за първи път разположи войски в държавите от източния фланг - по една бойна група в Полша и по една във всяка от балтийските държави (Естония, Латвия и Литва). По данни на НАТО тези части вече наброяват почти 5000 военнослужещи, въпреки че са подсилени, след като руската армия навлезе в Украйна през февруари тази година.
 
През март алиансът удвои присъствието си в съседните страни, като в Унгария, Румъния, Словакия и България бяха разположени четири допълнителни бойни сили - по една от всяка страна. По оценки на организацията, в момента под нейно командване се намират около 40 000 съюзнически войници. Освен това съюзническите военновъздушни сили в източната част на блока разполагат със 130 изтребителя в повишена готовност. А в морето има 140 военни кораба. Присъствието на американски войски на европейска територия също се увеличи за няколко месеца от 70 000 на 100 000 души.
 
Заедно с новия скок в отбранителните позиции срещата на върха в Мадрид ще преосмисли цялото си бъдеще в условията на свят, в който се е завърнала стратегическата конкуренция между антагонистичните сили - ситуация, която изглеждаше преодоляна след края на Студената война. "Срещата на върха в Мадрид е решаваща и трансформираща за НАТО", казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за „Ел Паис“, дадено миналия петък в централата на алианса. "Това ще бъде историческа среща на върха по много причини.“
 
В испанската столица ще бъде одобрена нова стратегическа концепция - документът, който периодично актуализира приоритетите на НАТО след големи промени в сигурността като тези, предизвикани от войната на Путин. Според източници, запознати със съдържанието на "Мадридската концепция", както я наричат неофициално, тя загърбва доскорошните връзки с Москва.
 
В предишната концепция се твърди, че "Русия не представлява заплаха", и се смята, че сътрудничеството на НАТО с Москва е от "стратегическо значение". Според източници на вестника, Русия вече ще бъде класифицирана като пряка и непосредствена заплаха. Новият етикет разкрива загрижеността от евентуално нападение от страна на Путин срещу някой от съюзниците - ход, който може да предизвика глобална въоръжена ескалация между водещите ядрени сили в света.
 
Втората голяма новост е споменаването на Китай, който не фигурираше в концепцията от 2010 г. Азиатският гигант е близо до това да бъде поставен в същата категория на заплаха като Русия. Но европейските съюзници се застъпват за това да не се повишава повече напрежението в отношенията с Пекин и според същите източници Китай ще бъде описан не като заплаха, а като по-дългосрочно геостратегическо и системно предизвикателство.
 
Луис Саймън, директор на брюкселската делегация на Кралския институт за изследвания "Елкано", посочва, че вниманието, което се обръща на източния фланг на алианса, може да е само циклично. "Вярно е, че войната в Украйна доведе до известно съживяване на НАТО и върна Европа в центъра на вниманието на американската външна и отбранителна политика, но не мисля, че войната е пречка за желанието на САЩ да дадат приоритет на Азия."
 
Фокусът на алианса върху заплахите от изток, независимо дали от страна на Русия или Китай, поражда подозрения сред южните съюзници като Испания, които се опасяват, че южният фланг е пренебрегнат. Източниците на изданието посочват, че в Мадрид ще бъде постигнат компромис, за да се подчертае, че концепцията за сигурност е 360º и поради това алиансът ще засили бдителността си по отношение на евентуални заплахи, идващи от Северна Африка или страните на юг от Сахара.
 
Въпреки това, според Шей, "южният фланг все повече ще се превръща в проблем на Европейския съюз". Ветеранът анализатор е убеден, че "руското нахлуване в Украйна е било такъв сигнал за събуждане, че през следващите години алиансът ще трябва да посвети по-голямата част от времето си на укрепване на отбраната си на източния фланг и на Западните Балкани". /БГНЕС
 
АКЦИЯ
News image

"Уолстрийт джърнъл": Русия започва лов на саботьори в Крим след експлозиите там

Атаките в Крим показват най-новата стратегия на Украйна във войната с Русия, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитирайки украински служители.   Изданието отбелязва, позовавайки се на интервю от вчера на украинския министър на отбраната Олексий Резников, че Украйна се надява новата...

News image

США еще в октябре 2021 года поняли, что Россия собирается напасть на Украину. Вот как они пытались этому помешать

Власти США пришли к выводу, что Россия собирается напасть на Украину, примерно за пять месяцев до начала войны. Пытаясь этому помешать, Белый дом пошел на необычный шаг и рассекретил свои разведданные о готовящемся вторжении. Однако эти прогнозы встретили со скепсисом как в Европе, так и в с...

News image

Веселин Желев: Посланието на кримските експлозии. "Ню Йорк таймс": в Крим действа елитна украинска диверсионна група

"Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, можеш да лъжеш целия народ за част от времето, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".   Руското командване, военно и политическо, изглежда не е забравило тази мисъл на Ейбрахам Линкълн.   Затова след третата за с...

News image

Взривове във военно поделение Крим

Руското министерство на отбраната съобщава за детонация на боеприпаси в Крим.   Властите на полуострова съобщиха, че е имало експлозия и пожар в трансформаторна подстанция край село Майское.    Изданието "Криминформ" пише, че в Крим е имало два взрива: пожар в трансформаторна...

News image

Гари Каспаров: До момента Путин не печели, но и не губи войната

Гари Каспаров даде специално интервю за БНТ. Познавате го като шампион по шахмат, който в продължение на десетилетия е номер едно в световния шах, като подобрява всички значими рекорди на времето си. След спортната кариера влиза в руската политика – едно особено опасно занимание. Бил е...

News image

САЩ провокират Кремъл с атаката срещу ЧВК "Вагнер" или комбинация на ГРУ? ЦРУ активира татарите в Крим за диверсии

Атаката с РСЗО HIMARS срещу базата на ЧВК "Вагнер" в Попасна изглежда като провокация на САЩ срещу Кремъл заради шефа на "вагнеровци" Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".   ЧВК "Вагнер" изигра главна роля в превземането на Попасна, Северодонецк и Лисичанск и влезе в по...

News image

Зеленски удължава мобилизацията и военното положение в Украйна с още 90 дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати във Върховната рада на страната проекти за удължаване на срока на военното положение и за удължаване на срока на общата мобилизация.   Съответните законопроекти са регистрирани под номера 7664 и 7665, но текстовете им към момента не с...

News image

Сателитни снимки показват мащаба на взрива в Крим, Киев не е поел отговорност за инцидента

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите на взрива във военна база в Крим, който според Русия е инцидент, но според различни наблюдатели и по неофициална информация на западни медии е дело на Украйна.   Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или п...

News image

ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу Благомир Коцев, привлича корпоративен вот. Няма да има "Промяна" във властта във Варна

Коалицията ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу бившия областен управител на Варна Благомир Коцев с акцията на депутатите Красен Кралев, Славена Точева, Павел Христов и Бранимир Балачев. Срещу Коцев скочи и едрият бизнес в морската столица.    Последва медийна кампания с журналистич...

News image

Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром". Лидерът на ГЕРБ върна Ресто, че води проГазпром политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром", по време на посещението си в Рилската света обител на журналистически въпрос трябва ли България да има договор с "Газпром", Борисов каза "не".    Борисов очевидно връща Ресто на "Продължаваме промянат...

News image

Протестът #ГАZwithme, препратка с ДАНСwithme, се пренасочва от кабинета "Радев" към ГЕРБ-СДС

Протестът #ГАZwithme става фокус на предизборната кампания на ПП и ДБ срещу коалицията ГЕРБ-СДС, след като Бойко Борисов не подкрепи акцията срещу президента Румен Радев и служебното правителство.   Протестите срещу зависимостта от руския газ започва от понеделник под мотото #Г...

News image

Христо Иванов: Надявам се следващата седмица да има разговори с Продължаваме Промяната

Целта на предизборна коалиция между "Демократична България" и ПП е да се конструира политическа сила, която може да покаже ясна посока и да отстоява геополитическото развитие на страната. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV.   "Нашето предложе...

News image

ДБ и ПП най-вероятно отиват отделно на изборите

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да направят предизборна коалиция и ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха няколко източници пред OFFNews.   Причината е, че от "Продължаваме промяната" не искат такова обединение, тъй кат...

News image

Изборите - проОрбан и проПутин пропаганда с Ресурс от Кремъл срещу проСАЩ и проЕС пропаганда с парите на Сорос

Стефан Янев се заяви като фен на Виктор Орбан, след като обяви войната на Русия срещу Украйна за "военна операция" като пропагандата на Кремъл.    "Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ре...

News image

Стефан Янев: Нямам нищо против да бъда оприличаван на Виктор Орбан

Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ред.). Ако приемем, че Орбан прави това за Унгария и унгарския народ, нямам нищо против да бъда оприличаван на Орбан. И ще търсим подобен тип политика за реал...

News image

Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини, Орбан и следващ лидер на Италия

На 25 септември в Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Месеците на политическа несигурност дойдоха след оставката на Марио Драги като министър-председател заради оттеглянето на един от коалиционните му партньори. В момента според социологическите проучвания водещата партия ...

News image

Красен Кралев: Снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци

Ако четете заглавията в определени медии, ще помислите, че става дума за изключително "спонтанен" и "граждански" протест на "стотици недоволни граджани".   Всъщност снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци. Стана ясно, че на работници на бивши министри дор...

News image

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и служители на посолството. Направи го повече от месец по-късно - за разлика например от отговора на действията на Чехия. След като през април Прага изгони 18 руски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулси...

News image

Американците натискат Борисов ГЕРБ да подкрепи ПП и ДБ за масови протести срещу президента и служебното правителство

Американците натискат Бойко Борисов ГЕРБ да подкрепи "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за масови протести слещу президента Румен Радев и служебното правителство под егидата на кръга "Сорос".   Кръгът "Сорос" има лобита както в ПП и ДБ, така и в ГЕРБ чрез Даниел Митов...

News image

Марио Смърков отново областен управител на Варна, смятан е за близък с ексшеф в ГД БОП, свързван с президента

Правителството назначи Марио Смърков за областен управител на Варна. Сега играта е дали ще отмени заповедта на бившия областен управител на морската столица Благомир Коцев за спиране на движението по Крайбрежната алея.   "За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков...

News image

Освободиха от длъжност всички областни управители

Служебното правителство на Гълъб Донев освободи всички областни управители. Това стана на първото заседание на новия Министерски съвет.   Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще отговаря за организацията на изборите.   Десетки въпроси се зададоха на областният упра...

News image

Гергана Алексова за освобождаването ѝ от НКЖИ: "Кирил Добрев не ми е предавал поздрави"

"Моето подозрение е, че бях освободена, защото съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС". Това заяви пред Нова нюз бившият заместник-директор на НКЖИ Гергана Алексова, която бе уволнена в сряда.   На въпрос как е научила за уволнението си, тя отговори, че е била извикана в кабинета...

News image

Кирил Добрев връща Ресто на "Позитано"20 за акцията срещу "TERRA CORP" с уволнението на Гергана Алексова от НКЖИ?!

""Имаш много поздрави от Кирил Добрев", казали сутринта на Гергана Алексова, когато ѝ връчили заповедта за уволнение", написа сайтът "Епицентър. БГ", който вероятно разполага с информация от "Позитано"20.   Кирил Добрев е сочен като свързан с компанията "TERRA CORP", която търгува с ...

News image

Нинова обяви война на президента. Радев контраатакува с "вътрешната опозиция" в БСП и с ревизия за търговията с оръжие?!

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви война на президента Румен Радев. "Не съжалявам, че издигнах и подкрепих Румен Радев за президент, но той има комплекс към жената, която го направи президент", заяви тя в bTV.     Президентът вероятно ще репликира Нинова с ирония, но...

News image

САЩ извадиха Китай от играта за Украйна, самолетът на Пелоси кацна в Тайван. Си Дзинпин извъртя номер на Путин с блъфа

САЩ извадиха Китай от играта с Русия за войната в Украйна. Самолетът на председателя на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна на летище "Съншан" в Тайпе, столицата на Тайван.     Нанси Пелоси на летище "Съншан" в Тайпе     Нанси П...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Боян Чуков: Зеленски знае къде ще удари Русия, изнася документи от Донбас, Запорожието и Николаев

News image

Все по-често наети евроатлантически анализатори започват да иронизират рязкото намаляване на динамиката на сраженията в Украйна. Създава се преднамерено усещане, че руснаците затъват поради липса на достатъчно военни части и наличието на ново западно вундервафе на украинския фронт. Създават ...

САЩ работят Русия да загуби "спечелената война". Целта е Путин да обяви мобилизация и да избухнат протести

News image

Американците усетиха след спирането на ВС на РФ пред Киев и Харков, че Русия може да загуби "спечелената война" в Украйна и стартираха програма за доставки на оръжие и боеприпаси.   След неуспешната операция на ВС на РФ в Донецка област "янките" вече работят Путин да загуби войната, ...

САЩ провокират Кремъл с атаката на летището "Саки" в Крим с ракети ATACMS. Може ли Путин да загуби "спечелена война"?!

News image

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите от взривовете във военна база на ВВС на ВС на РФ в Крим.   Военновъздушната база "Саки" в Новофьодоровка в Крим бе разтърсена от взривове във вторник. Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или повредени, в...

ПОЛИТИКА

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

News image

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

News image

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

Пропутинските геостратези у нас са във ваканция. Защо Яков Кедми не посреща руските войски в предградията на Одеса?

News image

Пропутинските геостратези у нас излязоха във ваканция в навечерието на най-горещата фаза на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.    ВСУ готви контранастъпление към Херсон, а групировката на ВС на РФ прехвърли 10 000 десантчици от Донбас и от резерви в Русия за настъплени...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер