АКЦИЯ

Украйна претърпя първото по-чувствително поражение в битката за Донбас, но Русия трудно ще развие успеха

alt
Боевете за районите в Луганска област, които украинската армия контролира, текат от началото на април.
 
Над 10 седмици Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ успяваха да спрат противника, независимо от постоянната опасност от обкръжение. Мнозина, в това число и в самата Украйна, настояваха войските да бъдат изтеглени, за да се избегнат загуби, но командването реши да засили отбраната, като прехвърли в района на Лисичанск и Северодонецк подкрепления. 
 
Поредната атака на руската армия южно от Лисичанск на 21 юни обаче не бе удържана.
 
Сега украинските войски се изтеглят от почти обкръжените Северодонецк и южните райони на Лисичанск в изключително трудни условия. Вероятно ще им се наложи да напуснат и самия Лисичанск. От това какви ще бъдат загубите при изтеглянето и дали ВСУ ще успеят да възстановят стабилно фронта на новите позиции ще зависи дали руската армия ще продължи успешно настъплението си.
 
Каква тактика избра руската армия
 
В началото на април Русия обяви началото на битката за Донбас, която трябваше да стане преломна за трудно вървящата до този момент война. Пред руските командири стоеше нелеката стратегическа задача да проведат някаква победоносна операция при недостиг на сили и време. В същото време украинската армия проведе мобилизация на населението и започна да получава западно оръжие.
 
Недостигът на сили принуди руския Генерален щаб да бъде по-предпазлив и да не поставя пред армията излишно амбициозни цели. Затова той реши да проведе решителна операция с цел обкръжение на колкото се може по-голяма част от украинската групировка в Донбас. При това е очевидно, че руската аримя има преимущество пред украинската по отношение на артилерията. Затова се стигна до логичното решение да се концентрира артилерията в главните участъци, като се има в предвид, че ще е доста сложно тя да се прехвърли на други фронтове при нужда. В крайна сметка руското командване избра консервативна стратегия на "раздробяване" на фронта, т.е. опит да се разбие украинската армия с поредица от последователни операции с неголям мащаб с цел да се изтощи и дезорганизира отбраната на противника.
 
alt
 
Струпването на руските войски и техника в Донбас
 
Как изглеждаше "раздробяването на фронта"?
 
Битката за Донбас се разби на много епизоди със сходен сценарий - една от страните /най-често руската армия/ се опитва да форсира река Северски Донец, която пресича целия регион, другата се опитва да я спре и да удържи собствените си плацдарми.
 
През април руската армия опита да започне мащабно настъпление от Изюм, но претърпя неуспех. След месец боеве, в началото на май, бяха превзети Рубежное и Попасная. Именно там бяха първите успешни пробиви на руската армия: войските и наемниците от "Вагнер" щурмуваха на север от Попасная, поставяйки под заплаха цялата украинска групировка в Лисичанск и Северодонецк. Атаката бе спряна от украинците, които получиха и подкрепления, но един от основните маршрути за снабдяване на украинската армия се оказа практически отрязан - руските войски не можаха да се закрепят, но постоянно обстрелват транспорта, който се опитва да мине оттам.
 
Руските войски се опитаха да отрежат и втория подход към Лисичанск през град Северск. В случай на успех те щяха да обкръжат украинските войски в Лисичанск и Северодонецк /около 15 000 души/. Но затова руската армия трябваше да мине Северски Донец. Операцията в началото на май завърши катастрофално /украинската артилерия унищожи всички временни мостове и голяма част от техниката /около 100 танка, БМП и инженерни машини/.
 
В края на май руските войски съсредоточиха атаката си към Лисичанск и Северодонецк от различни направления. Беше превзет почти целия Северодонецк, но украинците се укрепиха в промишлената зона на града, която е отделена от Лисичанск само от Северски Донец. Този факт веднага усложни ситуацията за украинците в Северодонецк. Тяхното снабдяване минаваше през три моста през реката, които бяха последователно взривени /от руската артилерия или от самите украинци/. През последните 10 дни военните се снабдяваха с помощта на лодки, а войниците се преместваха между градовете и с плуване.
 
След няколко не съвсем успешни операции в различни направления от 18 до 21 юни руските войски превзеха селцата Тошковка /южно от Лисичанск/ и Врубовка /югозападно от града/. Това рязко отслаби украинската отбрана около Лисичанск и командването реши спешно да започне да извежда войските. Отстъплението беше явно непланирано и създаде големи проблеми на украинските войски. В началото се наложи да се изведат войските от Горско и Золотое, където още от 2015 г. има оборудван добре укрепен украински пункт. Силите на ЛНР и руските войски безуспешно го атакуваха от март 2022 г. Извеждането бе хаотично и съпроводени с големи загуби. Пропагандата на ЛНР показа десетки пленени украински военни и значително количество оръжейни трофеи. Но все пак пълното обкръжение на украинските войски бе избегнато.
 
Извеждането на войските от Золотое и Горско даде възможност на руските войски да излязат на южните граници на Лисичанск и да се приближат на няколко километра от единствения път към Северск, по който беше възможно снабдяването на украинските войски. Това създаде реална опасност от обкръжение на Лисичанск и Северодонецк. Затова на 23 юни украинците започнаха евакуация на своите войски от промишлената зона на Северодонецк. Тъй като това става основно с лодки по Северски Донец, едва ли е възможно извеждане и на техниката /тук има няколко танка/. Започна отстъпление и от Лисичанск. Руските войски се опитват да организират преследване, като също пресичат Северски Донец. Намиращите се в Лисичанск западни кореспонденти описват евакуацията като хаотична: "Наоколо стрелят украински системи за залпов огън, падат руски снаряди, самолети обстрелват... По пътя има поток от автомобили, извеждащи украинските войници към Бахмут".
 
alt
 
Ситуация на фронта около Северодонецк
 
Какво следва?
 
Всичко зависи от това колко тежко ще бъде поражението на украинската армия. А това зависи и от способността на украинското командване да организира отстъпление в тежки условия и от възможностите на руските войски да преследват и унищожават врага. И едното, и другото са под голям въпрос.
 
Украинското командване отдавна създаде втора линия на отбрана от Северск до Бахмут. В района на Бахмут има големи украински резерви. Но до там отстъпващите войски трябва да се доберат под постоянен обстрел от руската артилерия и авиация. Затова вероятно те ще търпят големи загуби и в хора, и в техника. Мнозина смятат, че продължителната отбрана на останалите райони на Луганска област е била грешка. Опонентите на украинския Генерален щаб предлагаха отстъплението да започне още преди няколко седмици.
 
В същото време обаче руските войски не показаха, че могат да настъпват успешно в дълбочината на отбраната на противника. Те не желаят да излязат извън "чадъра" на своята артилерия, която им осигурява в момента преимуществото. Тактиката на руската армия е многодневни обстрели с тежка артилерия на украинските позиции с последваща предпазлива атака. Вероятно така те няма да могат да затворят "котела в Лисичанск" и да отрежат пътя на противника към отстъпление и украинците ще успеят да изведат голяма част от войските си.
 
Допълнителен проблем е и местността - между руските позиции на юго-запад от Лисичанск и пътя, по който отстъпват украинските войски, се намира поредната промишлена зона - Лисичанският нефтопреработвателен завод.
 
Meduza.io
 
АКЦИЯ
News image

"Уолстрийт джърнъл": Русия започва лов на саботьори в Крим след експлозиите там

Атаките в Крим показват най-новата стратегия на Украйна във войната с Русия, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитирайки украински служители.   Изданието отбелязва, позовавайки се на интервю от вчера на украинския министър на отбраната Олексий Резников, че Украйна се надява новата...

News image

США еще в октябре 2021 года поняли, что Россия собирается напасть на Украину. Вот как они пытались этому помешать

Власти США пришли к выводу, что Россия собирается напасть на Украину, примерно за пять месяцев до начала войны. Пытаясь этому помешать, Белый дом пошел на необычный шаг и рассекретил свои разведданные о готовящемся вторжении. Однако эти прогнозы встретили со скепсисом как в Европе, так и в с...

News image

Веселин Желев: Посланието на кримските експлозии. "Ню Йорк таймс": в Крим действа елитна украинска диверсионна група

"Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, можеш да лъжеш целия народ за част от времето, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".   Руското командване, военно и политическо, изглежда не е забравило тази мисъл на Ейбрахам Линкълн.   Затова след третата за с...

News image

Взривове във военно поделение Крим

Руското министерство на отбраната съобщава за детонация на боеприпаси в Крим.   Властите на полуострова съобщиха, че е имало експлозия и пожар в трансформаторна подстанция край село Майское.    Изданието "Криминформ" пише, че в Крим е имало два взрива: пожар в трансформаторна...

News image

Гари Каспаров: До момента Путин не печели, но и не губи войната

Гари Каспаров даде специално интервю за БНТ. Познавате го като шампион по шахмат, който в продължение на десетилетия е номер едно в световния шах, като подобрява всички значими рекорди на времето си. След спортната кариера влиза в руската политика – едно особено опасно занимание. Бил е...

News image

САЩ провокират Кремъл с атаката срещу ЧВК "Вагнер" или комбинация на ГРУ? ЦРУ активира татарите в Крим за диверсии

Атаката с РСЗО HIMARS срещу базата на ЧВК "Вагнер" в Попасна изглежда като провокация на САЩ срещу Кремъл заради шефа на "вагнеровци" Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".   ЧВК "Вагнер" изигра главна роля в превземането на Попасна, Северодонецк и Лисичанск и влезе в по...

News image

Зеленски удължава мобилизацията и военното положение в Украйна с още 90 дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати във Върховната рада на страната проекти за удължаване на срока на военното положение и за удължаване на срока на общата мобилизация.   Съответните законопроекти са регистрирани под номера 7664 и 7665, но текстовете им към момента не с...

News image

Сателитни снимки показват мащаба на взрива в Крим, Киев не е поел отговорност за инцидента

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите на взрива във военна база в Крим, който според Русия е инцидент, но според различни наблюдатели и по неофициална информация на западни медии е дело на Украйна.   Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или п...

News image

ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу Благомир Коцев, привлича корпоративен вот. Няма да има "Промяна" във властта във Варна

Коалицията ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу бившия областен управител на Варна Благомир Коцев с акцията на депутатите Красен Кралев, Славена Точева, Павел Христов и Бранимир Балачев. Срещу Коцев скочи и едрият бизнес в морската столица.    Последва медийна кампания с журналистич...

News image

Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром". Лидерът на ГЕРБ върна Ресто, че води проГазпром политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром", по време на посещението си в Рилската света обител на журналистически въпрос трябва ли България да има договор с "Газпром", Борисов каза "не".    Борисов очевидно връща Ресто на "Продължаваме промянат...

News image

Протестът #ГАZwithme, препратка с ДАНСwithme, се пренасочва от кабинета "Радев" към ГЕРБ-СДС

Протестът #ГАZwithme става фокус на предизборната кампания на ПП и ДБ срещу коалицията ГЕРБ-СДС, след като Бойко Борисов не подкрепи акцията срещу президента Румен Радев и служебното правителство.   Протестите срещу зависимостта от руския газ започва от понеделник под мотото #Г...

News image

Христо Иванов: Надявам се следващата седмица да има разговори с Продължаваме Промяната

Целта на предизборна коалиция между "Демократична България" и ПП е да се конструира политическа сила, която може да покаже ясна посока и да отстоява геополитическото развитие на страната. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV.   "Нашето предложе...

News image

ДБ и ПП най-вероятно отиват отделно на изборите

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да направят предизборна коалиция и ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха няколко източници пред OFFNews.   Причината е, че от "Продължаваме промяната" не искат такова обединение, тъй кат...

News image

Изборите - проОрбан и проПутин пропаганда с Ресурс от Кремъл срещу проСАЩ и проЕС пропаганда с парите на Сорос

Стефан Янев се заяви като фен на Виктор Орбан, след като обяви войната на Русия срещу Украйна за "военна операция" като пропагандата на Кремъл.    "Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ре...

News image

Стефан Янев: Нямам нищо против да бъда оприличаван на Виктор Орбан

Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ред.). Ако приемем, че Орбан прави това за Унгария и унгарския народ, нямам нищо против да бъда оприличаван на Орбан. И ще търсим подобен тип политика за реал...

News image

Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини, Орбан и следващ лидер на Италия

На 25 септември в Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Месеците на политическа несигурност дойдоха след оставката на Марио Драги като министър-председател заради оттеглянето на един от коалиционните му партньори. В момента според социологическите проучвания водещата партия ...

News image

Красен Кралев: Снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци

Ако четете заглавията в определени медии, ще помислите, че става дума за изключително "спонтанен" и "граждански" протест на "стотици недоволни граджани".   Всъщност снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци. Стана ясно, че на работници на бивши министри дор...

News image

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и служители на посолството. Направи го повече от месец по-късно - за разлика например от отговора на действията на Чехия. След като през април Прага изгони 18 руски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулси...

News image

Американците натискат Борисов ГЕРБ да подкрепи ПП и ДБ за масови протести срещу президента и служебното правителство

Американците натискат Бойко Борисов ГЕРБ да подкрепи "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за масови протести слещу президента Румен Радев и служебното правителство под егидата на кръга "Сорос".   Кръгът "Сорос" има лобита както в ПП и ДБ, така и в ГЕРБ чрез Даниел Митов...

News image

Марио Смърков отново областен управител на Варна, смятан е за близък с ексшеф в ГД БОП, свързван с президента

Правителството назначи Марио Смърков за областен управител на Варна. Сега играта е дали ще отмени заповедта на бившия областен управител на морската столица Благомир Коцев за спиране на движението по Крайбрежната алея.   "За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков...

News image

Освободиха от длъжност всички областни управители

Служебното правителство на Гълъб Донев освободи всички областни управители. Това стана на първото заседание на новия Министерски съвет.   Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще отговаря за организацията на изборите.   Десетки въпроси се зададоха на областният упра...

News image

Гергана Алексова за освобождаването ѝ от НКЖИ: "Кирил Добрев не ми е предавал поздрави"

"Моето подозрение е, че бях освободена, защото съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС". Това заяви пред Нова нюз бившият заместник-директор на НКЖИ Гергана Алексова, която бе уволнена в сряда.   На въпрос как е научила за уволнението си, тя отговори, че е била извикана в кабинета...

News image

Кирил Добрев връща Ресто на "Позитано"20 за акцията срещу "TERRA CORP" с уволнението на Гергана Алексова от НКЖИ?!

""Имаш много поздрави от Кирил Добрев", казали сутринта на Гергана Алексова, когато ѝ връчили заповедта за уволнение", написа сайтът "Епицентър. БГ", който вероятно разполага с информация от "Позитано"20.   Кирил Добрев е сочен като свързан с компанията "TERRA CORP", която търгува с ...

News image

Нинова обяви война на президента. Радев контраатакува с "вътрешната опозиция" в БСП и с ревизия за търговията с оръжие?!

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви война на президента Румен Радев. "Не съжалявам, че издигнах и подкрепих Румен Радев за президент, но той има комплекс към жената, която го направи президент", заяви тя в bTV.     Президентът вероятно ще репликира Нинова с ирония, но...

News image

САЩ извадиха Китай от играта за Украйна, самолетът на Пелоси кацна в Тайван. Си Дзинпин извъртя номер на Путин с блъфа

САЩ извадиха Китай от играта с Русия за войната в Украйна. Самолетът на председателя на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна на летище "Съншан" в Тайпе, столицата на Тайван.     Нанси Пелоси на летище "Съншан" в Тайпе     Нанси П...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Боян Чуков: Зеленски знае къде ще удари Русия, изнася документи от Донбас, Запорожието и Николаев

News image

Все по-често наети евроатлантически анализатори започват да иронизират рязкото намаляване на динамиката на сраженията в Украйна. Създава се преднамерено усещане, че руснаците затъват поради липса на достатъчно военни части и наличието на ново западно вундервафе на украинския фронт. Създават ...

САЩ работят Русия да загуби "спечелената война". Целта е Путин да обяви мобилизация и да избухнат протести

News image

Американците усетиха след спирането на ВС на РФ пред Киев и Харков, че Русия може да загуби "спечелената война" в Украйна и стартираха програма за доставки на оръжие и боеприпаси.   След неуспешната операция на ВС на РФ в Донецка област "янките" вече работят Путин да загуби войната, ...

САЩ провокират Кремъл с атаката на летището "Саки" в Крим с ракети ATACMS. Може ли Путин да загуби "спечелена война"?!

News image

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите от взривовете във военна база на ВВС на ВС на РФ в Крим.   Военновъздушната база "Саки" в Новофьодоровка в Крим бе разтърсена от взривове във вторник. Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или повредени, в...

ПОЛИТИКА

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

News image

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

News image

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

Пропутинските геостратези у нас са във ваканция. Защо Яков Кедми не посреща руските войски в предградията на Одеса?

News image

Пропутинските геостратези у нас излязоха във ваканция в навечерието на най-горещата фаза на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.    ВСУ готви контранастъпление към Херсон, а групировката на ВС на РФ прехвърли 10 000 десантчици от Донбас и от резерви в Русия за настъплени...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер