АКЦИЯ

NYT: Успехът на Украйна се дължи и на доверието между разузнаванията

alt
През лятото, когато е започнало планирането на контраофанзивата, Киев е засилил обмена на данни с американските разузнавателни служби, което и му позволи да освободи значителни територии в североизточната част на страната през последните дни. Това пише New York Times, като се позовава на американски служители. В публикацията не се уточнява какъв вид информация са разменили страните.
 
"По време на войната Съединените щати предоставят на Украйна информация за командни пунктове, складове за боеприпаси и други ключови обекти на руските военни линии", пише The New York Times.
 
Подобна разузнавателна информация в реално време е позволила на украинците да се насочат към руските сили, да убият висши генерали и да принудят доставките на боеприпаси да бъдат преместени по-далеч от руските фронтови линии.
 
New York Times припомня, че служители на американското разузнаване са заявили, че често са имали по-добра представа за военните планове на Русия, отколкото за тези на Украйна. Притеснени, че споделянето на оперативните им планове може да разкрие слабите им места и да обезсърчи продължаващата американска подкрепа, украинците са пазели внимателно оперативните си планове.
 
По-интензивната обмяна позволява включително и на американското разузнаване да дава по-адекватна информация.
 
Явно обаче по време на разработването на плана за контраофанзива, ръководството в Киев е решило, че споделянето на повече информация със САЩ ще помогне за осигуряването на по-голяма помощ и успех, твърдят американски служители.
 
Високопоставени американски служители отказват подробности за това доколко Украйна е споделила плановете си и колко и какви съвети са предложили Съединените щати, но един от тях е заявил пред NYT, че американците "постоянно" са обсъждали с Киев начините, по които Украйна би могла да забави руското настъпление в източната част на страната.
 
Постиженията в североизточната част на страната, включително превземането на Изум, ключов железопътен възел, са най-важните успехи, които Украйна е постигнала досега, оценяват военни наблюдатели.
 
Все още не е ясно колко голямо стратегическо значение ще имат тези успехи, но има признаци, че настоящата офанзива може да е начален етап, който може да отблъсне значително руската фронтова линия, заявяват военни експерти и бивши служители на разузнаването.
 
"В продължение на няколко месеца смятах, че Украйна ще изтласка Русия обратно към линията от 23 февруари до края на годината", казва генерал-лейтенант в оставка Фредерик Ходжис, бивш висш командващ на американската армия в Европа, визирайки навечерието на руското нахлуване. "Наблюдавам руската логистика и просто ми се струва, че те не могат да издържат на това. Техният морал и дисциплина и всичките им проблеми с живата сила - просто не е устойчиво за тях да правят това, което се опитваха да направят", е оценката на Ходжис.
 
Според него успехът на украинците от последните дни в стремежа да си върнат земите в южната и източната част на страната може да се развие по-бързо, отколкото той е предполагал и дори да създаде предпоставки за опит за връщане на Крим през следващата година.
 
И други експерти се съгласяват, че тенденцията може да се обърне в полза на Украйна.
 
"Контраофанзивата на украинската армия се развива по-бързо и заема терен", казва и Мик Мълрой, бивш служител на Пентагона и офицер от ЦРУ. "Сега е моментът украинската армия да използва всяка възможност, която има, за да намали и унищожи руския боен капацитет."
 
Настоящи и бивши американски служители хвалят сложността на украинската подготовка за контранастъпление. Решението на Украйна да афишира контранастъплението си на юг, преди да нанесе удар на североизток, е стандартна техника за заблуда, използвана от американските войски за специални операции, които обучават украинците от анексирането на Крим през 2014 г. насам.
 
"Тези момчета са били обучавани в продължение на осем години от специалните части", казва Евелин Фаркас, служител на Пентагона за Украйна и Русия в администрацията на Барак Обама.
 
Древният китайски пълководец увещавал командирите да предприемат директни или "ортодоксални" атаки, съчетани с индиректни или "неортодоксални" атаки срещу вражеската армия
 
Въпреки че съобщенията около настъплението в южната част на страната може да са били нещо като финт, служителите казват, че този удар също има значение. Дори и малки успехи на юг ще затруднят руските сили при превземането на пристанищния град Одеса, което пък е цел на президента Владимир В. Путин.
 
Въпреки това все още е твърде рано да се определи дали украинските военни могат да продължат настъплението си.
 
Настъплението ще натовари украинците, които страдат от недостиг на доставки, особено на артилерийски снаряди. Тяхната армия също понася тежки загуби, а преминаването в настъпление е по-трудно и по-трудно за поддържане от защитата. Някои американски служители предупреждават, че колкото по-успешна е Украйна през следващите няколко дни, толкова повече Русия ще търси начини да отвърне на удара.
 
Русия очевидно е изтеглила частите си, но боевете край Купянск и Изюм продължават
 
Но новата офанзива показа как руските сили не са в състояние да преодолеят основни проблеми, разкрити в първите дни на конфликта.
 
Руските военни продължават да се борят с логистичните проблеми. Руската армия не е в състояние да увеличи индустриалната си база, за да отговори на изискванията на войната, смятат източници на NYT. Украинската противовъздушна отбрана все още застрашава руските самолети, което пречи на Москва да използва пълния потенциал на своята армия.
 
Русия може и да преразгледа решението си да не провежда мащабни проекти за изграждане на сили за подновяване на настъплението в Украйна, включително и мобилизация. Владимир Путин може също така да се опита да използва различни тактики в новата фаза на войната, особено ако смята, че моралът на Украйна получава сериозен тласък от успешната контраофанзива.
 
Не се изключва руснаците да прибягнат до кибератаки.
 
Георгий Дубински, заместник-министър на цифровата трансформация на Украйна, прогнозира, че през следващите зимни месеци Русия ще се опита отново да атакува украинската енергийна система, като повреди електропреноса или спре тръбопроводите.
 
"Следващата фаза е, че те ще се опитат да поразяват нашия енергиен и финансов сектор", каза г-н Дубински. "Този сценарий сме го виждали и преди." През 2015 г. Русия атакува енергийната мрежа на Украйна. Но този път Украйна очаква Русия да използва по-целенасочени фишинг атаки.
 
Източник: news.bg
 
АКЦИЯ
News image

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

Руските сили продължават да обстрелват Херсон ежедневно, въпреки че Украйна си върна контрола над града по-рано през ноември. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.   От ведомството посочват, че вчера, 27 ноември, в района ...

News image

Украински и полски спецназ спират щурма на ЧВК "Вагнер" за превземане на Бахмут

Няколко месеци щурмови групи на ЧВК "Вагнер" атакуват Бахмут и не успяват да го превземат. Атаките следват на вълни, но са спирани от украински спецназ и бивши командоси от полския спецназ "Гром".   Командването на ВСУ привлече резерви от "западенци", които воюват мотнивирано срещу р...

News image

Руски разузнавач: Втора вълна на частична мобилизация може да бъде обявена само в случай на критично състояние на фронта

Втора вълна на частична мобилизация може да бъде обявена само в случай на критично състояние на нещата на фронта или на границата. Военният експерт, бивш офицер от разузнаването полковник с боен опит Анатолий Матвийчук разказва за най-чувствителните зони на фронта, както и за евентуална втор...

News image

Руски военен експерт: Русия готви зимна офанзива. ВСУ не се отказва от плановете за настъпление към Мелитопол и Бердянск

Ситуацията на линията на бойно съприкосновение в зоната на специалната операция, според докладите, остава напрегната. Боеве се водят в много райони. Все още обаче не се наблюдават големи движения. За това, което сега се случва по линията на бойното съприконсовение, пред "МК" разказа пред вое...

News image

Високопоставен представител на НАТО: Войната в Украйна ще продължи и през 2023

"Ако говорим за времевата рамка, войната ще продължава и през 2023 година. Не мога да кажа, дали ще продължи и през 2024 година. Нямам вълшебно кълбо, но със сигурност мога да кажа, че в момента няма индикации, че това ще спре през зимата." Това заяви пред български журналисти в щаб-квартира...

News image

В Русия очакват победи от "Генерал Армагедон"

Водещите провоенни ястреби на Русия се обединиха зад унизителното решение за оттегляне от Херсон този месец, но командирът, който се аргументира в полза на този ход, сега е под нарастващ натиск да докаже, че си е струвало, коментира Ройтерс.   Сергей Суровикин, наричан от руските мед...

News image

Боевые действия на медленном огне. Почему Запад не поставляет Украине танки и самолеты, какую цель преследует?

Вооруженным силам Украины не удастся выбить российские войска с Украины в ближайшее время — такое мнение высказал председатель Объединенного комитета начальников штабов ВС США генерал Марк Милли 16 ноября после заседания Контактной группы по обороне Украины, которая более известна как ...

News image

Сценарий за тиха война. Ми-6 и ЦРУ формират мрежа от агенти за влияние в Русия

МИ-6 и ЦРУ от много години формират мрежа от агенти на влияние в Русия. Жертви има и на територията на други държави. Всичко това е част от дългосрочна игра, която в крайна сметка се превръща в сценарий за тиха война.   Западът разработва нови начини да "помогне" на украинските бойци...

News image

МОССАД врагов сквозь землю видит. Победы и поражения знаменитой израильской спецслужбы

14 мая 1948 года провозглашено независимое еврейское государство Израиль. И в течение трех лет там было создано сообщество спецслужб, призванное обеспечить его безопасное существование: 1.Шабак Шин-Бет – Служба безопасности в составе МВД со следующими департаментами:   &nda...

News image

Руски журналист: Установено е прехвърлянето на освободените сили на ВСУ от Херсонското в други направления

Прегрупирането на руските войски от десния бряг на Днепър в района на Херсон има за цел не само да спаси живота на нашите военни, но и да усили групировката на ВС на РФ в други приоритетни направления.   В същото време ВСУ, които окупираха по-високия и по-удобен за отбрана десен бряг...

News image

Почему Россия проигрывает Польше в борьбе за будущее Украины

Одна из самых "возмутительных" новостей последних дней – решение Польши национализировать российские газовые активы, находящиеся на ее территории. Ничего удивительного в этом, впрочем, нет, поскольку Варшава, в отличие от Москвы, имеет четкую, хорошо продуманную, адекватную программу р...

News image

"Военное обозрение": Лиман, Купянск, Херсон – далее ждем Мелитополь?

Чтобы понять и рискнуть предсказать, что у нас в жизни будет дальше, какие судьбоносные решения и повороты нам предначертаны, мы со Ставером довольно долго сидели над картой. Карта – она позволяет долго думать и порой приходить к неожиданным решениям.   Вот карта района, к кото...

News image

Байден, Си и тень Путина. Саммит "Двадцатки" на Бали

Переговоры президента США Джо Байдена и председателя КНР Си Цзиньпина еще до официального открытия стали, возможно, главным событием саммита лидеров стран "Группы двадцати", проходящего на индонезийском острове Бали 15–16 ноября. Лидеры двух сверхдержав, каждая из которых предлагает вс...

News image

Босът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се бори за независимост като руски лидер

Финансистът на т.нар. Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин се опитва да прикрие усилията си да укрепи независимата си властова база с призив към историческото единство на Русия. Пригожин даде неясен отговор на медийно запитване относно неотдавнашното му посещение в Курска о...

News image

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Въоръжените сили на Украйна няма да приемат никакви преговори, споразумения или компромисни решения.   Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Той направи изявлението в телефонен разговор с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете...

News image

Защо руската армия избра Геническ - обяснява британското разузнаване

До 12 ноември 2022 г. руските военни почти сигурно са завършили изтеглянето на силите, които държаха територия западно от река Днепър. Това съобщава в ежедневния си доклад британското разузнаване.   С изоставянето на град Херсон Русия превърна пристанищния град Геническ в Азовско мор...

News image

Reuters: Директорът на ЦРУ Бърнс пристигна в Анкара, за да предаде съобщение на директора на СВР Сергей Наришкин

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в момента е в Анкара, за да се срещне с директора на СВР Сергей Наришкин и да му предаде съобщение за последиците от използването на ядрено оръжие от Русия в Украйна. Това съобщава Reuters, позовавайки се представител на Белия дом.   Според агенцията Бър...

News image

Анатолий Несмиян: После Херсона пространство решений для обеих сторон боевых действий существенно сократилось

После Херсона пространство решений для обеих сторон боевых действий существенно сократилось. По сути, есть два выбора, которые предстоит сделать Киеву (а именно он сейчас владеет инициативой, и пока нет ни малейших предпосылок для того, чтобы она перешла к противоположной стороне): оперативн...

News image

Захар Прилепин: Победа будет за нами. Это само собой. Теперь про очевидное

1. Сама попытка взять Киев в феврале сего года и надежда на переворот и на потраченные на Киев (и Харьков) деньги - результат того, что главнокомандующий был введён в заблуждение. Ну, тут объективные обстоятельства: с той стороны тоже не спали, американская разведка очень помогла.   ...

News image

Кремъл възмутен, че президентът на Украйна пристигнал на "територия на Русия". Зеленски: "Няма да настъпваме към Москва"

Прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков е възмутен от пристигането на президента на Украйна Владимир Зеленски в Херсон, съобщава "РИА Новости".   Песков не пожела да коментира въпроса на журналистите за пристигането на Зеленски в Херсон, но заяви, че областният център на Херсонска о...

News image

Появиха се снимки на Зеленски от посещението му в Херсон

Украински медии разпространиха снимки от посещението на президента Володимир Зеленски в Херсон. По-рано украинското министерство на отбраната съобщи за пристигането му в града, за преминаването на който под контрола на ВСУ миналата седмица, съобщи Ройтерс. Украинските власти все още не са ко...

News image

Руските настъпателни операции в Донецка област ще се засилят, украинските сили ще се окажат под тежък натиск

Руските настъпателни операции в Донецка област ще се засилят през следващите седмици, тъй като пристигат допълнителни мобилизирани военнослужещи заедно със силите, изтеглени от западен Херсон. Украинските сили в района ще се окажат под тежък натиск и Киев много вероятно ще трябва да отклони ...

News image

Как отстъплението от Херсон усилва позициите на лидера на ЧВК "Вагнер"

Руската армия – 30 000 елитни десантчици, най-добрата и най-боеспособна част от войските – наистина се оттегля от Херсон. Някои, вероятно Евгений Пригожин и генерал Суровикин, убедиха Путин да вземе единственото във военно отношение разумно решение, въпреки че то нанася ужасен по...

News image

Юрий Фьодоров: После поражения на Днепре Россия может потерять Мелитополь, Бердянск и Мариуполь. Вот как это произойдет

На совещании в командном пункте так называемой специальной военной операции 9 ноября генерал Суровикин доложил Шойгу: "Всесторонне оценив сложившуюся ситуацию, предлагается занять оборону по левому берегу реки Днепр". Иными словами, было предложено оставить плацдарм на правом (то есть западн...

News image

Эксперт оценил угрозу для Крымского сухопутного коридора: ВСУ совершат прыжок, в ближайшее время стоит ждать атаки

ВСУ могут воспользоваться сложившейся ситуацией в Херсонской области и лишить Крым сухопутного коридора в Россию, предупреждает военный эксперт. Член "Изборского клуба" Владислав Шурыгин рассказал о возможных ближайших планах киевского режима.   По словам эксперта, после переброски с...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Битката за Мелитопол, Бердянск, Мариупол и Крим. Путин превръща отбраната на Крим и Мариупол в "народна война"?!

News image

Генералният щаб на ВСУ маскира предстоящата офанзива след отстъплението на Обединената групировка войски на ВС на РФ в Украйна от десния бряг на Днепър в Херсонска област и връщането на областния център Херсон.   Командването на ВСУ засега не прехвърля значителни части от 60 000 Херс...

И "генерал Армагедон" трудно ще се справи с "Батько наш Бандера", Путин провокира яростен национализъм в Украйна

News image

Първият влак от Киев за Херсон потегли с "Батько наш Бандера Украина - мати! Ми за Украину будем воювати!".     Изрисуваната влакова композиция с надписи "Потяг до перемоги" и "Азовсталь" е пропагандна акция на Киев, но и израз на национализма на украинците.    ...

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе?!

News image

ВСУ готви операция "Батько Махно" за превземане на Мелитопол, Бердянск и Мариупол с рейд през Гуляйполе, столицата на легендарния анархистки водач в Украйна Нестор Махно, громил белите, докато не почервенеят, и червените, докато не побелеят.   Путин очевидно подцени анархисткия дух н...

ПОЛИТИКА

Лявото обединение няма свали Нинова и ще извади от играта със "стари муцуни". Петър Витанов може да е успешен лидер

News image

Проектът Ляво обединение няма свали Корнелия Нинова и ще извади ог играта "Продължаваме промяната" със "стари муцуни". Георги Първанов беше успешен президент, но не преуспя като партиен строител.   Освен това в кръга на "старите муцуни" тлее битка между лобито на Георги Първанов с те...

Лявото обединение е проект "анти-Нинова" и заявка за влизане във властта

News image

Корнелия Нинова излезе с призив към поканените в Лявото обединение партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП.   Координаторите на идеята за Ляво обединение Костадин Паскалев, Мая Манолова, Татяна Дончева, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги...

Валерий Соловей: Салливан привез Зеленскому предложение забыть про Крым на 7 лет

News image

Российский публицист Валерий Соловей в интервью УНИАН рассказал о реакции России на "формулу" мира, возможности переворота в РФ и об онкологии Путина.   Многие эксперты говорят о торгах на G-20, мол, Путин ни в какую не хочет отказываться от Крыма и Донбасса. У вас был прогноз по тра...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер