АКЦИЯ

Вацев: Ако Русия загуби тази война, ще започне процес на саморазпад на руската държавност

alt
"Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще започне унищожителна революция, която ще доведе до разпад на руската държавност".
 
Това казва в интервю за Епицентър. бг доц. Валентин Вацев, историк, геополитически анализатор.
 
- Украинското контранастъпление променя ли ситуацията във войната на Русия в Украйна, г-н Вацев?
- Да, безспорно е така. Но тук става дума не толкова за контранастъплението, което е само повод за промяната. Тя се очакваше отдавна. Причината е, че вече не може да се каже, че украинското контранастъпление е тактическа грешка на руското командване. Това е оперативно-тактически проблем днес, но ако до две седмици руското военно ръководство не измисли нещо, това ще бъде стратегическа загуба на руското ръководство.
 
- А как това ще промени общата картина?
- Ако Русия загуби тази война, на руска територия ще започне процес на саморазпадане на руската държавност.
 
- Защо? Кои са причините?
- Концепцията за специализирана военна операция (СВО) стигна своя край на приложение. Тя вече не е адекватна. Тя се изчерпи и вкарва Русия в неразрешими противоречия. Повече не може да се воюва с концепцията за СВО. Самата тази концепция беше компромисен резултат от договореността между руските управляващи елити. Това беше концепция - договор между т.нар. силовики, руския военно-промишлен комплекс, руския цивилно-промишлен комплекс и доларовата икономика на Русия плюс собствениците на недрата на Руската федерация, които копаят суровини и ги изнасят, срещу което получават долари. Това беше компромис между доларовата и рублевата икономика на Русия. Този компромис работеше, но само до определен момент, след това се оказа, че се намеси изключително важен фактор - силата на обединения Запад. По-точно е да се каже - англосаксонския свят и неговите клиенти в Европа, които успяха да ескалират ситуацията до степен, когато тази концепция за СВО не може да работи. Тя е изчерпана.
 
- И какво следва? Капитулация на Русия или продължаване на конфликта като пълномащабна война на Русия с Украйна?
- Точно така. Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще започне унищожителна революция, която ще доведе до разпад на руската държавност.
 
- Руската дипломация обаче укрепва позициите си на Изток – с Индия и Китай. Как такава държава би се разпаднала? Предстои и голям форум на Шанхайската организация за сътрудничество, в която и трите държави членуват.
- Руската империя също имаше чудесни дипломатически позиции преди да се разпадне. Има някаква аналогия между ситуацията по време на Първата световна война и днешната. Тогава Германия обявява война на Русия и моментално преминава в отбрана. Днес Русия се държи по същия начин – Русия обявява война на Украйна и моментално преминава към серия от отбранителни акции. СВО е полу-война, полу-мир. Използване на оръжие, но като се внимава да не се влезе в ситуация на реална война, каквато е наистина неизбежна. Никакви дипломатически успехи не решават главния въпрос – пак казвам, Русия е в революционна ситуация – неразрешен до този етап конфликт между руския промишлен капитал, който е предимно рублев, и руския доларов капитал, който е в съюз със собствениците на недрата, които продават суровини за долари. Този конфликт навлиза в своята открита, явна фаза. И за да се реши този конфликт, Путин има не повече от седмица – две, не повече от месец със сигурност. В момента Путин се опитва да разреши този конфликт.
 
- Затова ли мълчи? Няма негов коментар за украинското контранастъпление.
- Природата на властта на Путин е не на автократор, а на посредник. Той е посредник между различните елити в Русия и в момента се опитва да разреши противоречията, за които стана дума.
 
- Съюзниците на Русия на Изток как ще се възползват от тази ситуация, в която тя попадна? Пак ще припомня – предстои форум на ШОС, на който ще бъдат и Путин, и Си Дзинпин.
- Китай вече се възползва – например, от проблемите на "Газпром" с продажбите на газ по света, издействайки по-добри за себе си цени. Но този, който най-много печели, това, разбира се, е англосаксонският свят и техните клиенти в Европа.
 
- България, като част от ЕС и НАТО, би трябвала да е щастлива от такъв развой. Какво печелим ние?
- Това със сигурност ще подобри настроението на Тагарев, на Шаламанов, на Елена Поптодорова, на българските русофоби. Но нищо повече от тази награда не виждам. В България не се мисли по тези въпроси изобщо. Ние сме клиент на Съединените щати и ние ще бъдем щастливи, когато господарят ни е щастлив, без много да разбираме защо той е щастлив.
 
- Победата на колективния Запад няма ли да донесе малки ползи за обикновените хора, от които са съставени държавите от този колективен Запад? Например, да паднат цените на газа, на петрола, а оттам и всички останали цени.
- Би могло да се очаква това, но аз не го вярвам. Защото реалното съдържание на световния процес е всъщност унищожаването на средната класа. Някои цени ще паднат наистина, но никакво розово бъдеще на световната средна класа не може да се прогнозира. Включително в средните класи на западните страни.
 
- Тази ситуация означава, че елитите и в САЩ, и в Европа, и в Русия ще бъдат заети с глобални въпроси и няма да обръщат внимание на "дреболии" като изборите в една или друга страна.
- Това с изборите зависи от това за коя страна говорим.
 
- Българският елит как ще се държи на този фон – ще се мобилизира да направи правителство след изборите или обратно – ще се вкопчи допълнително в собствените си противоречия?
- Аз се отнасям към понятието за български политически елит с усмивка. Освен това, световните елити, решавайки своите световни проблеми, наистина нямат време да обръщат внимание на всички съпътстващи подробности на процеса. Но все пак е много важно къде са изборите. В Европа предстоят избори, които могат сериозно да наклонят нещата вътре в Европа. Колкото до българските избори, според мен не може да се говори с "или". Българският елит, който днес не е консолидиран, веднага след изборите ще бъде консолидиран. Просто в резиденцията на американския посланик или на друго удобно място ще бъдат поканени ръководителите на няколко български партии. На първо място слагам ГЕРБ, разбира се, но с уговорката, че Борисов ще направи много крачки назад и ще мине фактически в пенсия. Ще бъде поканено ръководството на партия "Продължаваме промяната", на "Демократична България". И ще им се обясни, че е крайно време да престанат да занимават българското общество със своите сложни духовни организации и със своите морални политически разлики. И че България има нужда от едно консолидирано евроатлантическо правителство, което уверено да води страната в периода на наближаващата война между България и Русия. Към втората половина на октомври очаквам НАТО да влезе официално във война с Русия.
 
- Войната Русия – Украйна ще стане война НАТО – Русия, така ли?
- Войната Русия – Украйна беше война Русия – Украйна само в първите шест седмици, когато всички си мислехме, че тя ще приключи бързо. Днес войната е между Русия и НАТО, Съединените щати зад НАТО, разбира се. Такава война не може да се води с концепцията за СВО. В момента, когато западните елити открият, че нямат нужда да се занимават с формални условия, България като член на НАТО ще бъде длъжна да участва.
 
- Кой би бил премиер на едно такова евроатлантическо правителство?
- Всеки би могъл да бъде, минус Бойко Борисов, тъй като Борисов ще бъде принуден да излезе в пенсия де факто. Ще го принудят да отстъпи няколко крачки назад, тъй като в Америка не прощават тръбата, която той построи (б.р. - Балкански поток).
 
- Ако Борисов направи крачка назад, логично е да направят крачка назад и лидерите на другите две партии, а те нямат толкова дълга кадрова банка.
- Може да се измисли някаква удобна теория от рода на – правителството е коалиционно, но има експертен състав. Тази задача е напълно решима по конструктивен път.
 
Красина Кръстева, "Епицентър.бг"
 
АКЦИЯ
News image

Тандемът "Певски-Борисов" в действие. Борисов и Пеевски с коментари "под индиго" за реформата в службите

Тандемът "Певски-Борисов" в действие - Делян Пеевски и Бойко Борисов показаха колко е решаващо влиянието им за приключването на протеста, а след това и за реформата в службите.   Борисов и Пеевски направиха коментари "под индиго" за реформата в службите и оставката на Атанас Атанасов...

News image

Защо му е на Делян Пеевски да става премиер, след като и така е биг бос в държавата?

"Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в предаването "Тази сутрин" на Нова тв за Делян Пеевски.   Ако стане премиер Пеевски, ще е първият министър-председател с "Магнитски". Защо му е на Делян Пеевски да ...

News image

"Най-добре е тракторите да дойдат" не свали властта, "майбасите" паркираха пред "Берлин". "Зърнарите" обслужиха ББ и ДП

Тракторите така и не дойдоха в София, също като танковете, но "майбасите" на "зърнарите" паркираха пред "Берлин".   Никаква изненада с протестите - "Най-добре е тракторите да дойдат" не свали властта. Толкова контролиран от властта протест, истинската власт - на тандема "Борисов-Пеев...

News image

ВБ излезе от играта, тракторите влязоха. ДП и ББ водят играта, "Най-добре е тракторите да дойдат" няма да свали властта

Васил Божков даде пресконференция и заяви, че щял да сваля властта на Борисов и Пеевски, но този път не е фактор в протестите.   Божков излезе от играта, тракторите влязоха - "зърнарите" са реална икономическа и политическа сила.   Само че "зърнарите" с "майбаси" имат босове ...

News image

ПП-ДБ няма да пробие във Варна, дори с милиони от ВТ. ГЕРБ-спонсори вадят повече, "кредит" от Маджо е част от Ресурса

ПП-ДБ не може да пробие във Варна, както "прогнозират" някои политолози. ГЕРБ води със значителна преднина, по-голяма от разликата с ПП-ДБ от 7% в национален мащаб.   Лидерите на ПП-ДБ може да се изкушат да заложат на "спонсориран вот" като на парламентарните избори в морската столиц...

News image

ВТ може да спечели, но може и да се спъне във фактора "Пеевски" след премиерската заявка, ако ББ издигне силен кандидат

Васил Терзиев е фаворит за кмет на София. Темата за ДС не само че не работи срещу неговата кандидатура, но дори е бонус.   Кандидат-кметът на ПП-ДБ ще получи подкрепа от избирателите на БСП, за които ДС е плюс, а не минус, ако се стигне до балотаж.   Освен това - решаващо е, ...

News image

Корпоративни битки след кметския вот във Варна няма да има, Ресурсът ще се разпределя колегиално, дори приятелски...

Бойко Борисов номинира кмета на Варна Иван Портних за кандидат-кмет на ГЕРБ. Това беше очаквано, няма интрига.    ГЕРБ води в морската столица на ПП-ДБ със значителна разлика, по-голяма от преднината в национален мащаб.    Това означава, че Портних ще спечели вота, ако в преи...

News image

ВТ инвестира 2 милки в кметската кампания във Варна, ПП-ДБ "плете" мрежи за разкешен вот? БСП-рамо за ПП-ДБ на балотажа

ВТ ще инвестира поне две милки, а може и много повече, в кандидат-кметската кампания на ПП-ДБ във Варна, заявиха източници от политическите среди.    Играта на ВТ е не само да спечели в София, но и ПП-ДБ да победи на кметския вот във Варна, след което да направи "партия" с Даниел Лор...

News image

Александър Драгнев се кандидатира като независим кандидат-кмет за район "Приморски" във Варна с подкрепата на Бейзат Яхя

Александър Драгнев се кандидатира като независим кандидат-кмет за район "Приморски" във Варна с подкрепата на Бейзат Яхя.   Това изначава, че Бойко Борисов, който е много близък с Бейзат Яхя, бивш шеф на ловно стопанство "Паламара" край Шумен, любимо на лидера на ГЕРБ, не е против. ...

News image

Мая Манолова регистрира листата на "Левицата" във Варна, знакови изборджии работят за кампанията

Мая Манолова идва в събота във Варна, за да регистрира листата на "Левицата" за Общинския съвет, подредена заедно с другите лидери на коалицията - Татяна Дончева и Румен Петков.   "Левицата" подреди силна листа според изборджии. Водач на листата е Мария Тодорова, а следващите избирае...

News image

Борислав Гуцанов подреди БСП листа без изненади за Общинския съвет във Варна. Павел Раличков водач

Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП, подреди листа без изненади за Общинския съвет във Варна.   Водач на листата е Павел Раличков, изключително близък до Гуцанов, който пое от него позицията на градски председател на партията.   Втори е Димитър Чутурков, трета е ...

News image

Лорер се обяви против падането на забраната за внос на зърно от Украйна. Дали не прави ход с царицата за вота във Варна?

Даниел Лорер се обяви против решението на икономическата комисия в парламента за падане забраната за внос на зърно от Украйна, въпреки че предложението беше внесено Кирил Петков.   Лорер заяви, че не са били предоставени икономически разчети как това ще рефлектира върху бизнеса на зъ...

News image

Лорер овладя темата за службите. След като ДАНС получи награда от ЦРУ, агенцията може да бъде наградена и от МОСАД и MIT

Даниел Лорер овладя темата за службите. Лорер обяви, че Делян Пеевски няма да стане шеф на ДАНС и представи резюме на анализ на работата на агенцията.    Всъщност Пеевски няма нужда да става председател на ДАНС, за да има влияние в службата. Кой в агенцията ще тръгне срещу ДПС, "Берл...

News image

Посолството решава битката за службите, филиали са на ЦРУ. Президентът не е направил грешка, а службите за Украйна

Битката за службите ще се реши от Посолството, защото са филиали на ЦРУ. Съпредседателят на ПП Асен Василев е бил пределно ясен в "онзи запис" за "нашите хора", които са съгласувани с Посолството. "Нашите хора" вероятно ще са повече "наши" на Посолството, отколкото на ПП.   "Ще ви да...

News image

Възстановка "Българската армия - от Аспарух до наши дни" се проведе край Варна

Веселин Василев, зам.-кмет на район "Приморски" и градски секретар на СДС-Варна: Радват ме хората, които съхраняват традициите ни.   Културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия - от Аспарух до наши дни", подкрепен от Община Варна, се проведе днес в село Тополи. Гост...

News image

А.П. влезе в политиката и го отстраниха. Божков не е излизал, ще разглобява Сглобката. Американците ще го отстранят ли?

Алексей Петров влезе в политиката, логистирал реденето на Сглобката и го отстраниха. Може да е заради заявката, че щял да става шеф на ДАНС, както уж се хвалел, може да е заради влизането в играта на "приятел-опонент", както посочват близки до Петров.   Васил Божков обяви на пресконф...

News image

Божков не може да свали кабинета "Сорос", атаката срещу Борисов е класическа вендета

Васил Божков даде заявка във видео конференция в събота, че тръгва на поход за вземане на властта чрез вота на 60% негласуващи и обединяване на всички политически сили, които са против статуквото.   Това означава да спечели парламентарните избори, но проблемът е, че не може да свали ...

News image

Бойко Борисов не отрази Васил Божков, вероятно е изчислил, че няма шанс да вземе властта

"Държавата се управлява от мафия. Начело на мафията е Бойко Борисов", заяви Васил Божков във видео-пресконференция в събота.    Борисов изобщо не отрази Божков, вероятно е изчислил, че няма шанс да вземе властта с атаки "под индиго" от лятото на 2020г.   Божков обяви, че е "з...

News image

Божков играе коварно - атакува Борисов, но ще пробива "Възраждане" и БСП за вот. Първо трябва да свали кабинета

Васил Божков играе коварно - атакува Бойко Борисов и Делян Пеевски, на практика им обяви война на пресконференцията, но ще привлича вот от БСП и "Възраждане" на парламентарните избори.   Първо обаче ще трябва да свали правителството, за да провокира предсрочен парламентарен вот. Няма...

News image

Божков влиза в ролята на Тръмп?! Той обаче ще трябва да разкеши десетки милиони, за да направи пробив в политиката

Може ли Васил Божков да го играе Тръмп - колкото повече го атакува прокуратурата, толкова повече да вдига рейтинг?    Засега не прави ходовете на Тръмп, вместо да атакува прокуратурата, се представи като защитен свидетел срещу Бойко Борисов, което бе опровергано.   Тръмп изле...

News image

Васил Божков обяви война на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Може ли да спечели, ще обедини ли всички срещу статуквото?

Васил Божков очаквано обяви война на Бойко Борисов и Делян Пеевски във видео-пресконференция. Може ли да я спечели?   Борисов е лидер на най-голямата партия. Пеевски има влияние в медиите, ДПС и Сарая мощно ще го подкрепят.    "Държавата се управлява от мафия. Начело на мафия...

News image

Божков: Прибирането ми няма нищо общо с Алексей Петров, не съм свързан с Къро. Засрашен съм от управляващите в сянка

"Срещу мен беше организирана атака като военна операция - арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми. Застрашен съм от тези, които управляват страната в сянка", заяви Васил Божков във видео-пресконференция от дома си.   Божков даде заявка за влизане в политиката, сваляне на статуквото ...

News image

Божков разкешва на "малки" партии във Варна, влиза в играта за формиране на мнозинство в Общинския съвет?

Появиха се слухове, че Васил Божков ще даде даде рамо на местните избори на ПП в София, Пловдив и Варна. Той води война с Бойко Борисов, не с Кирил Петков, който дори арестува бившия премиер, позовавайки се на показания на бизнесмена.   "Това са интриги и дезинформация, за да провоки...

News image

Лорер нареди схемата. Благомир Коцев, кандидат-кмет, Стела Николова, водач на листата. Слуховете за Божков интрига?!

Даниел Лорер нареди схемата на ПП-ДБ във Варна, заявиха източници от коалицията. Благомир Коцев, бивш областен управител, ще бъде кандидат-кмет, а Стела Николова - водач на листата за общински съветници.    Двамата са от отбора на Лорер и няма да има конфронтация, коментираха източни...

News image

Божков: "Честит празник. У дома съм.". Ще влезе ли в играта за вота с ресурс за ПП в София, Пловдив и Варна?

"Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата", публикува пост Васил Божков с пура в ръка.    Засега бизнесменът не е обявил финансова подкрепа за бедстващите по Южното Черноморие. Може и да го направи, без да пиарства.   Ще влезе ли Божков в играта за местните избо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Лорер не може да "вземе" Варна, столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и "Мултигруп"

News image

Защо ПП не може да спечели кметския вот в морската столица? Варна е столица на "старите играчи" - икономическата група, Маджо, Маргините, Таки и новите босове на "Мултигруп", както и на един от най-влиятелните топ бизнесмени.   Даниел Лорер, който ще е "кмет в сянка", ако кандидатът ...

Икономическа група реди листа в "партия" с топ бизнесмени във Варна. Цели се във Везната за мнозинство в Съвета

News image

Емблематична икономическа група реди кандидатска листа за Общинския съвет във Варна в "партия" с топ бизнесмени в морската столица - шефовете на "Хидрострой", "Комфорт", "Интерком груп", "Булавто", "Планекс" и други големи фирми.   Бизнес коалицията може да вкара в Общинския съвет че...

Американците готвят Васил Терзиев за премиер. "Партията" на ЦРУ с бившите от ДС е класика в жанра

News image

Когато ПП-ДБ обявиха номинацията на Васил Терзиев за кандидат-кмет на София, написахме, че кметската позиция е стъпало към премиерската.   "Кметският пост на Васил Терзиев е мост към премиерския пост", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БТВ.   Васил Терзиев е фаворит кат...

ПОЛИТИКА

JPMorgan закри канал за разплащане на зърно от Русия. Ембаргото за зърно на Полша и Унгария загуби значение за Украйна

News image

Американската банка JPMorgan закри разплащателен канал за зърно на Россельхозбанк, съобщи "Московский комсомолец".   Банката JPMorgan обработва част от разплащанията за зърно от Русия, съобщава  reuters.com.   Ръководителят на Бюрото за координация на санкциите на Държавния д...

БСП-Шумен свали доверието от Нинова. Причината - подмяна на кандидата за кмет и листата за общински съветници

News image

Социалистите от актива на общинската партийна организация на град Шумен, членове на Изпълнителното бюро, Общински съвет на БСП, Контролна комисия, делегати на общинската конференция, председатели на ОПО и членове на БСП обявиха в декларация, че свалят доверие от председателя на БСП Корнелия ...

ББ подреди лобитата в ГЕРБ, Радев и Кралев ще работят на макс на вота. Балотажи в "Младост", "Одесос" и "Приморски"?

News image

Бойко Борисов подреди лобитата в ГЕРБ-Варна с кандидат-кметската номинация на кмета на морската столица Иван Портних.   Евродепутатът Емил Радев и бившият министър на спорта Красен Кралев ще работят на макс за вота, заявиха източници от партията във Варна.   Битката на Портни...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Старите босове бяха против Алексей Петров, сега редят отбор срещу Васил Божков. Ресурсът на "Черепа" обаче е несравним

News image

Всички стари босове бяха срещу Алексей Петров, защото смятаха, че използва ресурса на държавата през връзки със службите, за да прави бизнес.   Службите имаха позиции при старите босове, но на "агентурен" принцип - почти всички от тях бяха свързани с ДС или РУМНО.   Алексей П...

Совите не са това, което са. Двойната игра на Божков. Как обслужи властта по темата за разстрела на Алексей Петров

News image

Първа версия. Васил Божков се върнал, за да атакува задкулисни проруски фактори в "партия" с американците, които да го върнат в политиката и бизнеса и да не блокират активностите му с "Магнитски".   Втора версия. Божков се върнал в ролята на фронтмен в операция на руските служби, за ...

РЕКЛАМА
Банер