АКЦИЯ

Сценарий за тиха война. Ми-6 и ЦРУ формират мрежа от агенти за влияние в Русия

alt
МИ-6 и ЦРУ от много години формират мрежа от агенти на влияние в Русия. Жертви има и на територията на други държави. Всичко това е част от дългосрочна игра, която в крайна сметка се превръща в сценарий за тиха война.
 
Западът разработва нови начини да "помогне" на украинските бойци. А на американците им хрумна идеята да създадат още един щаб на територията на Германия, който да контролира доставките на оръжие и обучението на киевските военни. И в същото време британските специални служби продължават да провеждат подривната си работа ...
 
Както заяви официалният представител на Пентагона Сабрина Синкх пред репортери, новата структура в германския град Висбаден ще функционира "за координиране на усилията" под ръководството на Европейското командване на ВС на САЩ. Тя вече е наречена "Група за подпомагане на сигурността на Украйна".
 
Създаването на нов "управителен орган" ясно подсказва, че програмата за помощ на Киев е предназначена в дългосрочен план. Водещата Елена Афонина обсъди тази тема в предаването "Ние сме наясно" с президента на международната асоциация на ветераните от антитерористичното звено "Алфа" Сергей Гончаров.
 
Американците водят бойните действия с ръцете на поляците
 
Елена Афонина: Защо се създава този мозъчен тръст? Така че да не е необходимо ЦУ да предава през океана? И как това заплашва Русия?
 
Сергей Гончаров: Американците никога не са крили факта, че воюват срещу Русия с ръцете, сега в по-голяма степен, на поляци и наемници, които воюват в украински униформи, но всъщност са военнослужещи на страните от НАТО.
 
Като се има предвид, че днес НАТО вече се състои от 30 държави, а още две - Финландия и Швеция - са на подхода, можем да кажем, че 40 000 войници на страните от Северноатлантическия алианс са съсредоточени близо до нашата граница.
 
Американците създават собствен щаб, който да координира всички действия както за предоставяне на оръжие, така и за обучение на украински военнослужещи. Въпреки че, честно казано, не знам колко от мъжкото население под егидата на режима в Киев все още не е задействано.
 
Мисля, че това определено е прикритие, защото сега полските наемници или полските войници в украински униформи заемат доминираща позиция във войната, която Западът води срещу Русия. Трябва да сме наясно с това. Така че в момента тази структура ще бъде доминираща.
 
Американците вече са хвърляли въдица, уж искат да създадат международни мироопазващи сили от този контингент, за да могат да влязат на територията на Украйна и да разделят руските и украинските войски в труден момент. Вече сме преминавали през това и разбираме как може да свърши.
 
Засега американците внимателно обсъждат инициативата. Но веднага щом започнем сериозни настъпателни операции и украинските сили започнат да търпят поражение, този американски план за въвеждане на войски на територията на Украйна ще бъде реален и те ще се опитат да го проведат през ООН. Не се съмнявам, че всички подобни стъпки отдавна са изчислени.
 
Наблюдава ни сателитна групировка на врага
 
- Американците също не крият факта, че има сериозно увеличение на разузнавателната помощ. Към какво ще бъде насочена?
 
- Не е тайна, че днес губим от страните от НАТО по отношение на разузнавателната дейност. Над нас и Украйна виси сателитна групировка, която дава ясна представа на Киев за координатите и действията на руските войски.
 
Освен това трябва да започнем сериозно да противодействаме на извършването на саботажи и терористични атаки пряко на наша територия. Тази ситуация трябва да бъде спряна, в противен случай убийствата на лидерите на нашите структури (преди всичко в освободените територии – ред.) ще продължат и в бъдеще, както и взривяването на електропроводи. За разузнавателните служби днес това е проблем номер едно.
 
Депутатът от Държавната дума Андрей Луговой се свърза със студиото.
 
Британски шпионин е причастен към терористичната атака на Кримския мост
 
- Както казват експертите, тук работи не само американското разузнаване, просто Америка действа явно и нагло. Великобритания обаче не по-малко ни пакости. При всички инциденти, независимо дали става дума за удар по крайцера "Москва", атака на Кримския мост или на флота в залива на Севастопол, ясно се проследява британска следа.
 
Андрей Константинович, Вие изпратихте искане до генералния прокурор на Русия Игор Краснов с молба да се провери британският гражданин Кристофър Найджъл Донъли за причастност към терористичната атака на Кримския мост, а в случай на потвърждаване на фактите да се признае този деятел за терорист. Кой е този човек и каква заплаха представлява той за нашата страна?
 
Андрей Луговой: Крис Донъли е бивш британски разузнавач, който оглавяваше "руския отдел" на НАТО. Преди време подаде оставка, но от 2010 г. го наблюдаваме отблизо. Той е пенсиониран полковник от МИ-6, а сега съветник на министъра на външните работи на Литва.
 
Той оглави редица фондове, прокси компании, които през последните 10 години получиха впечатляващо финансиране от Министерството на външните работи. Хакерска група публикува информация, прихваната от британското външно министерство. И там има ясна следа от паричните потоци, изпратени до компаниите на Донъли.
 
П онататък всички тези компании участваха в идеологическата и информационна война срещу някои страни, включително Русия. Освен това има връзка между компаниите на Донъли и редица наши опозиционери-иноагенти.
 
Тоест, ние наблюдаваме дейността на този господин като ръководител на различни пропагандни дейности срещу Русия. За причастност на Донъли към терористичната атака на Кримския мост указва и публикация в американското издание The Grayzone, която обнародва сензационна информация от собствен анонимен източник. От статията следва, че Донъли и друг американски офицер в кореспонденция са обсъждали подробно плана на терористичния акт срещу Кримския мост.
 
Описана е, наистина, друга схема. Но, като се има предвид, че Крис Донъли участва в широкомащабни акции в поддръжка на протестните настроения в Ливан, Сирия, Сърбия и на територията на Русия, можем да направим паралели и да разберем във връзка с какво обсъждат терористичната атака на Кримския мост.
 
- Може ли да се докаже нещо? В крайна сметка, дори в ситуацията с взривяването на "Северен поток", където всичко е очевидно за всички – какво се е случило и кой се е възползвал от него, сега всичко е заглушено. И как можем да докажем нещо за един човек от британското разузнаване? Някой ще изслуша ли тези доказателства?
 
А.Л.: За да се представят каквито и да било доказателства, е необходимо да се извърши съответната работа. Но ние бяхме привлечени от факта, че в съвсем различно информационно поле виждаме появата на един и същ човек и обсъждане с неговото участие на определени бъдещи събития на територията на Русия.
 
Затова насочваме вниманието на правоохранителните органи и прокуратурата, които според мен ще изпратят писмо до МВР, ФСБ и СВР, за да могат съответните служби да започнат да разработват тази версия. Дали ще има доказателства или не, е следващият въпрос. Да се надяваме на успех на тази проверка.
 
Що се отнася до това дали ще се вслушат в доказателствата или не, това е риторичен въпрос и последното нещо, на което трябва да обърнем внимание, е как Западът ще реагира на тази ситуация. Ние ясно разбираме, че те се опитват да обърнат всички събития, които се случват около Русия, срещу нас. Има много примери за това.
 
Ако говорим за това кой е по-силен – британското или американското разузнаване, трябва да се разбере: в тяхното взаимодействие МИ-6 и ЦРУ се движат в една и съща посока към Русия и по правило координират всички дейности помежду си. Единствената разлика е кое разузнаване поема тази или онази ниша, имайки по-големи възможности.
 
Британците се интересуват от агенти на влияние в нашата страна
 
- Можете ли да разясните тези области?
 
А.Л.: Ако говорим за стратегия, британците отдавна са фокусирани върху формирането на агенти на влияние в страните, които ще трябва да действат в интерес на англосаксонците.
 
Между другото, всичко, свързано с дейността на Британския съвет, така наречените инициативи за честност, така нареченият cirning и много други програми, насърчавани от Министерството на външните работи, се провеждат под егидата на британското разузнаване. Основната им задача не е да вербуват хора, които разполагат с тайни, а да формират агенти за влияние в елита на определена страна.
 
Когато наблюдаваме как французите, германците, италианците и редица представители на други страни действат в противоречие с интересите на своята държава, т.е. въпреки собствения си суверенитет, това още веднъж подчертава, че цялата работа, извършена от британското разузнаване в Западна Европа досега, се реализира в интерес на англосаксонците.
 
- По отношение на Русия. Вие казахте, че този британски другар, който не е наш другар, активно хвърля мрежи в Русия. Означава ли това, че нашите елити също сега са станали, ако не агенти на влияние, то близо до това? Или са били дълго време?
 
А.Л.: Абсолютно. Вече няколко пъти обръщах внимание на сайта The Insider*, признат за иноагент и нежелана организация. Така че там могат да се намерят имената на такива хора. Това са лидери на общественото мнение, политици, журналисти и икономисти – всички, които привличат вниманието към себе си и към които обществото се вслуша.
 
Много от тях са преминали безплатно обучение във Великобритания. И са длъжни да изпълняват определени задачи, поставени не от нас, не в интерес на страната ни.
 
"Царьград тв"
 
АКЦИЯ
News image

Великобритания ще достави танкове "Challenger 2" в Украйна преди края на март

Великобритания се надява, че танкове "Challenger 2" ще пристигнат в Украйна в края на март.   Това заяви в четвъртък британският заместник-министър на отбраната Алекс Чалк, съобщава "Европейската правда" с позоваване на Ройтерс.   По-рано този месец Великобритания заяви, че щ...

News image

Полкът "Азов" става отделна щурмова бригада на Сухопътните войски на ВСУ и се отправя към Бахмут

Покът "Азов" за специални операции става Трета отделна щурмова бригада като част от сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна.   Това съобщи ръководителят на "Азов" Андрей Билецки.  Според него бригадата "Азов" ще отиде в Бахмут, Донецка област, в най-горещата част на фро...

News image

Прериите на Бахмут и руската пропаганда като ИПСО

В района на Бахмут сега се създава ситуация, която оставя впечатление за патова и дори за безизходица, което, между другото, много активно се използва от руската пропаганда като деморализираща ИПСО*.   Но, както знаем, совите не са това, което изглеждат.   Руските окупационни...

News image

САЩ превръщат Украйна в новия Афганистан за Русия в отговор на стратегията за "дълга война" на Путин

"Блицкригът" на руската военна групировка, атакувала Украйна на 24 февруари, не се състоя. Десантът на летище "Хостомел" се провали. Украйна си върна Херсон. Руската армия не превзе Одеса до 1 септември, както пропагандно прогнозира ген. Яков Кедми.   Путин обяви частична военна моби...

News image

Rheinmetall ще предостави голям брой снаряди за танковете Leopard за Украйна

Военно-промишлената компания Rheinmetall е готова да достави голямо количество боеприпаси за танковете "Леопард", които Германия и други страни ще изпратят в Украйна. За това, според "Европейска правда", съобщава Tagesschau.   "Rheinmetall е готова и като предпазна мярка значително у...

News image

Управляващата партия на Германия обяви предстоящото предоставяне на 80 танка Leopard 2A6 за Украйна

В най-кратки срокове Украйна ще получи от Германия около 80 бойни танка Leopard 2A6 германско производство. Четиринадесет от тях ще бъдат прехвърлени от резервите на Бундесвера. Това съобщи на официалната й страница в социалните мрежи управляващата Социалдемократическа партия на Германия, чи...

News image

Байдън обяви: САЩ ще изпратят на Украйна 31 танка M1 Abrams

Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви доставката на 31 танка M1 Abrams за Украйна. От тях ще бъде сформиран един танков батальон.   Байдън обяви това по време на реч вечерта на 25 януари. В същото време американският лидер отбеляза, че доставката на танкове ще отнеме ...

News image

NYT: САЩ увеличават шесткратно производството на артилерийски снаряди заради Украйна

Съединените щати възнамеряват да увеличат шесткратно производството на артилерийски снаряди, необходими на Украйна за самозащита, съобщава New York Times, цитирайки високопоставен служител на Пентагона.   Вашингтон очаква след две години производството да нарасне до 90 хил. единици н...

News image

Шефовете на службата за сигурност и военното разузнаване на Украйна се срещнаха след скандала за убийството на Киреев

Ръководителят на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Василий Малюк и ръководителят на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната (МО) Кирил Буданов проведоха съвместно работно съвещание за ефективна и добре координирана комуникация между двете ведомства. ...

News image

Спецназ на военното разузнаване на Украйна щурмува и унищожи команден пункт на ВС на РФ в Нова Каховка

В нощта на 23 срещу 24 януари група от спецназа на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната Украйна с участието на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) проведе разузнаватeлен рейд зад вражеските линии в района на Нова Каховка и унищожи най-малко 12 окупатори. ...

News image

Русия може да отговори с "повишена бойна готовност" на доставката на танкове от Запада за Украйна

След съгласието на Германия да достави на Украйна танкове "Леопард 2" стана ясно, че Европа не приема сериозно "червените линии" на Москва и открито доставя най-модерната западна военна техника за война с Русия. Военният експерт Владислав Шуригин разказа какви мерки могат да вразумят зап...

News image

"Politico": САЩ могат да предадат до 50 танка "Abrams" на Украйна

Изданието Politico, позовавайки се на източници, уточни колко танка "Abrams" могат да бъдат предадени на Украйна от САЩ.    По-рано The Wall Street Journal съобщи преди това само, че това ще бъде "значителен брой".   "Един от двама американски служители заяви, че администраци...

News image

"Spiegel": Шолц реши да изпрати танкове "Leopard" на Киев

Германският канцлер Олаф Шолц реши да изпрати танкове "Leopard" в Украйна. Това съобщава германското издание "Spiegel".   "След много месеци на спорове канцлерът Шолц реши да достави бойни танкове на Украйна", се казва в съобщението.   Изданието смята, че очевидно американски...

News image

Хвърляне към Крим: Вашингтон поставя Украйна на ръба на пропастта

Пролетна офанзива   Затишието на западния фронт е временно. Студовете, които биха могли да улеснят движението на тежки бронирани машини, така и не дойдоха. Страните влязоха в продължителна позиционна конфронтация, която не вещае нищо добро нито за въоръжените сили на Украйна, нито за...

News image

Как ЧВК "Вагнер" воюва в Украйна: медиите получиха доклад на украинското разузнаване

Журналистите от CNN получиха данни от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна относно тактиката на ЧВК "Вагнер" в Украйна, според които се потвърждава тяхната ефективност около Бахмут и се посочва сложността на противопоставянето с руските бойци. ...

News image

В украинското военно разузнаване разказаха какво се очаква през февруари-март и как се променя тактиката на РФ

Украинското военно разузнаване прогнозира активни военни действия в Луганска и Донецка област през февруари-март тази година, отбелязва промяна в тактиката на руските нашественици.   "Ще има активни военни действия в Донецка и Луганска посока. Герасимов не изпълни задачата, коят...

News image

Ракетна система за противовъздушна отбрана "Панцир-С1" инсталирана на 6 километра от резиденцията на Путин във Валдай

Предполага се, че зенитно-ракетен комплекс "Панцир-С1" е бил инсталиран в село Яшчерово в Новгородска област, на шест километра от резиденцията на руския президент Владимир Путин. Това съобщава "Агенция" с позоваване на снимка, която е предоставена от жител на град Валдай.   Според а...

News image

WarGonzo съобщи за забелязани танкове "Леопард" в Украйна

Телеграм-каналът на проекта WarGonzo, специализиран във военните новини, съобщи, че в Украйна вече са забелязани танкове "Леопард", които според официални изявления Германия все още не е позволила да се доставят на Киев.   "Оперативни източници съобщават, че в Николаев са забелязани ...

News image

Путин уволни командващия ВДВ ген. Теплински, заявил на шефа на Генщаба ген. Герасимов "иди на х*й"

Известни руски блогъри, цитирани от ISW, твърдят, че руският президент Владимир Путин е сменил командващия руските ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински с първия заместник-началник на Руската генералщабна академия генерал-лейтенант Олег Макаревич на 20 януари.   Руското мини...

News image

Военното разузнаване на Украйна: Танкове "Leopard-2" ще пристигнат в Украйна. Съгласието вече е постигнато

Украйна ще получи танкове "Leopard-2". На този етап обаче се водят преговори как публично да се подаде тази информация.   Това заяви представител на пресслужбата на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов в ефира на телемаратона, съо...

News image

Леонид Невзлин: Путин разбира, че е загубил тази игра, но не знае как да се измъкне от нея

Това е като, знаете, история, в която Владимир Владимирович Путин осъзна, че не е стигнал до там. Той вече е тъжен човек и разбира, че е загубил тази игра. Но той не знае как да се измъкне от нея. И когато не знае как да се измъкне от нея, той продължава и дори се опитва да подготви нова гол...

News image

Подоляк: банкерът Киреев, предупредил, че Русия ще атакува Киев, убит поради липса на координация на силите за сигурност

Бившият банкер и украински разузнавач Денис Киреев беше убит, защото в първите дни на войната нямаше "единна координация" между правоохранителните органи на Украйна. Това каза в интервю за Делфи членът на украинската делегация по време на разговорите с Русия, съветник на ръководителя на каби...

News image

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да засили офанзивните способности на Украйна, за да й помогне да нанесе удар по руските войски в окупирания Крим.   Това съобщи в. "Ню Йорк таймс" (NYT).   Както отбелязва изданието, Вашингтон от години отказва да призна...

News image

Офицерът от ГРУ Роман Клупов разкри тайната на тактиката на ЧВК "Вагнер" край Артемовск

Бойци на ЧВК "Вагнер" водят боеве край Артемовск (Бахмут). Евгений Пригожин в четвъртък, 19 януари, обяви освобождението на друго важно предградие на Артемоск - село Клешчеевка. Офицерът от военното разузнаване, Герой на Русия Рустем Клупов разказа пред "МК" за тайната на успеха.   Р...

News image

Анджей Дуда обяви плановете на Полша да сформира бригада от танкове "Leopard" за Украйна

Украйна трябва да получи поне сто танка "Leopard" и Полша ще й помогне за това. Според полския президент Анджей Дуда властите на страната възнамеряват да вземат активно участие във формирането на нова танкова бригада за въоръжените сили на Украйна.   Полша е инициатор за създаването ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Полша не може да окупира Западна Украйна, САЩ я спират - Украйна е бонус за САЩ. Украинци обаче "окупираха" Краков

News image

Пропутински геостратези и руски пропагандисти лансират тезата, че Полша ще окупира Западна Украйна и ще я присъедини.   В Западна Украйна не тече полонизация, но прокремълска медия посочва, че "Украинизацията върви с ускорени темпове в Полша", пише в репортаж "Московский комсомолец"....

Украинцитете няма да свършат, Лвов няма да стане Лемберг. "Западенците" и поляците ги обединява омразата към руснаците

News image

"След като свършат украинците, идва ред на поляците да поемат ролята на пушечно месо", написа политологът Боян Чуков във Фейсбук и развива тезата, че Галиция отвово ще стане полска територия.   Колкото се сбъдна прогнозата на ген. Яков Кедми, че руската военна групировка в Украйна ще...

Боян Чуков: След като свършат украинците, идва ред на поляците да поемат ролята на пушечно месо

News image

Полският президент Дуда преди 3-4 дни посети Лвов. Прегърна се "сърдечно" със своя украински колега. Няма как. Налага се от гледна точка на полските национални интереси. От доста време във варшавското метро по някои от вагоните е нарисувана новата карта на Полша. И Лвов е разположен на полск...

ПОЛИТИКА

Шефът на ГУР: "Киреев е убит в автомобил на СБУ. Изпратих го на преговорите с Русия, за да спечелим време"

News image

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов заяви в интервю за Радио "Свобода", че разузнавачът Денис Киреев, когото Службата за сигурност нарече предател, е убит в автомобил на СБУ.     "Аз, като шеф на спецслужбата, съм сигурен, че човекът, ко...

Ген. Кирил Буданов, шеф на военното разузнаване на Украйна,: "Ако не беше Киреев, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет

News image

"Ако не беше той, Киев най-вероятно щеше да бъде превзет" The Wall Street Journal разказва за Денис Киреев, украински разузнавач и преговарящ с Русия, убит от СБУ малко след началото на инвазията.   В началото на март 2022 г. служители на Службата за сигурност на Украйна убиха бившия...

Ген. Яков Кедми гневен, че руската армия не превзе Одеса до 1 септември: "Искам да видя, къде ще бъде на 24 февруари"

News image

"Русия не може да загуби войната в Украйна, това може да се случи само при грешка на политическото ръководство", заяви ген. Яков Кедми, бивш шеф на израелската специална служба "Натив", в предаването "Вечер с Владимир Соловьов" на телевизия РТР.   Кедми влезе в спор с водещия Вл...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Брендо издал информация за дрогата в гумите на рали "Париж - Дакар"

News image

Пускането на Евелин Банев - Брендо от ареста с мистериозно използвана затворническа линейка предизвика интереса на мнозина. Свързването му с наркоканалите, италианската мафия, разследванията около кокаина за "Париж - Дакар" и румънската връзка, са сред версиите за изненадващото изменение на ...

Брендо освети схемата "Париж-Дакар", сега "пропял" за наркотрафик през България, Сърбия и Румъния срещу "чадър" от DEA?!

News image

Соченият като топнаркобос Евелин Банев-Брендо освети схемата за наркотрафик "Париж-Дакар", натопи Орлин Алексиев и вкара интрига между Бойко Борисов и DEA.    Сега е "пропял" за наркотрафика по новите канали през България, Румъния и Сърбия срещу "чадър" от DEA, заявиха източници от с...

РЕКЛАМА
Банер