АКЦИЯ

Хвърляне към Крим: Вашингтон поставя Украйна на ръба на пропастта

alt
Пролетна офанзива
 
Затишието на западния фронт е временно. Студовете, които биха могли да улеснят движението на тежки бронирани машини, така и не дойдоха. Страните влязоха в продължителна позиционна конфронтация, която не вещае нищо добро нито за въоръжените сили на Украйна, нито за руската армия. Но подготовката за голямо раздвижване по фронтовете е в разгара си. Няма да навлизаме в подробности за работата на Русия – в това направление Генералният щаб решава.
 
От украинска страна подготовката за офанзива е в разгара си. Ако преди няколко седмици беше възможно да се говори с увереност за недостатъчни сили и средства за концентриран удар, сега ситуацията се променя. И не към по-добро за Русия. Става дума за обявените доставки на оборудване на НАТО с общ обем няколкостотин доста модерни единици. Разбира се, обещанието за сключване на брак и брак всъщност са много различни процеси, но дори ако част от описаното постъпи във въоръжените сили на Украйна, ситуацията в определени участъци на фронта ще се влоши.
 
alt
 
В най-добрия вариант за националистите от НАТО ще пристигнат почти 900 бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и други лека бронетехника, повече от 80 артилерийски оръдия и дългоочакваните ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb). Те са предназначени да изострят ситуацията на фронтовете поради по-големия обхват - изградени около планиращите бомби GBU-39 / B способни да долетят на 150-160 км. Те се изстрелват от стандартни инсталации M142 HIMARS и M270 MLRS.
 
Според The New York Times Вашингтон е готов да одобри използването на тези оръжия срещу цели в Крим. В това няма нищо изненадващо и неочаквано - още през август миналата година американците позволиха да се атакува Крим с американско оръжие. Това по-специално беше споменато от Politico. Това наблюдавахме по-късно по време на атаките на военноморски дронове срещу Севастопол. Но миналото лято въоръжените сили на Украйна нямаха толкова много съвременни оръжия натовски образец, а ракетите на HIMARS летяха само до 80 км. Сега националистите, насърчавани от САЩ, може да имат илюзия за достъпност на Крим.
 
alt
 
Обхватът на GlSDB, приложен към реалностите на специалната операция. Източник: 9111s.ru
 
И наистина, с планиращите GLSDB бомби украинците могат да достигнат почти до линията Евпатория - Новоселовско - Джанкьой - Стрелковое. Друга работа е, че за руската противовъздушна отбрана сравнително бавната бомба с крила не би трябвало да представлява особен проблем. В допълнение към Крим, Русия има повече от хиляда километра линия на боен контакт, а американските изделия могат да долетят до Курск, Белгород, Луганск и Мариупол. Ако говорим за по-нататъшната ескалация на конфликта, тогава ето я, на тепсия.
 
Въпреки това, според последните данни, GLSDB не е официално включена в последния пакет от американски доставки за 2,5 милиарда долара. Няма нужда да се заблуждаваме по този въпрос - Белият дом може да прехвърли ракетите на тъмно, без да разкрива подробности.
 
Украинците няма да получат колесни танкове Stryker - обявена е доставката на 90 машини във версията на бронетранспортьори, двадесет от които могат да носят ролкови минни тралове (Light Weight Mine Roller - LWMR). Въпреки че в доставката няма 105-мм оръдия за комплектуването, конфигурацията с трал ясно показва използването на машините не за отбрана, а за пробив на укрепените линии. По същия начин се планира да се използват 59 допълнителни Bradley M2A2 ODS - заедно с "коледните" подаръци, броят на американските БМП вече ще надхвърли сто.
 
В допълнение към техническата помощ в Украйна върви активно обучение на личен състав. В този момент е известно за създаването на три армейски корпуса, които освен мобилизираните, включват ветерани, обстреляни по фронтовете. Три корпуса, разбира се, е силно казано – общо те събират не повече от 75 000 бойци. Един корпус вероятно ще действа в района на Херсон, втори - в района на Луганск, а трети - в района на Запорожие. Но това е само един от сценарите.
 
Възможно е цялата тази армада, въоръжена с техника на НАТО, да тръгне към Крим. Американците, както виждаме, не са против този ход на събитията. Това няма да стане утре или вдругиден - корпусът е в самото начало на формирането, оборудването е само обещано, въпреки че войниците от въоръжените сили на Украйна вече преминават обучение на него.
 
Защо Крим?
 
Офанзивата срещу Крим е от полза за Киев по много причини.
 
Преди всичко това би задоволило амбициите на САЩ, смятащи, че украински пробив през района на Херсон на юг е начин да се направи Русия по-сговорчива. Журналисти от The New York Times публикуваха мнение на висши служители на Белия дом, които оценяват риска от загуба на Крим като много чувствителен за Кремъл. Веднага щом въоръжените сили на Украйна влязат в Крим, Русия тутакси ще поиска мирни преговори – логиката е примерно такава.
 
На стратегическо ниво планът е съвсем ясен, нека се опитаме да се справим с оперативната и тактическата ситуация. Доколко Крим е по зъбите на въоръжените сили на Украйна?
 
Ако сравним района на Херсон със Запорожие и Донбас, тогава тук е най-лесно да се атакува. Наоколо е спет, урбанизацията е минимална и само напоителните канали могат да създадат трудности за настъпващите колони. Много е трудно да се защитават такива територии. Дори в Распутица местните почви не се превръщат в непроходима каша, като черноземите на Харков и Донбас. Част от територията на левия бряг на Днепър е застлана с пясъчници, което позволява дори на колесната техника да се придвижва добре по преовлажнени почви.
 
Няма особена нужда дори да се придържате към маршрута Алешка - Николаевка - Армянск. В новите доставки на НАТО за режима в Киев има много високоподвижни бронирани машини - Stryker, AMX-10RC, HMMWW и MRAP "колесни танкове", базирани на камиони. Важни са и обещаните от Германия камиони, които осигуряват логистиката за настъпващите войски.
 
В случай на пробив по степите до провлака Перекоп по права линия са около 90-100 км. Това е около два дни активна офанзива. Ударът по Крим на пръв поглед изглежда целесъобразен в сравнение с други участъци на фронта. Въоръжените сили на Украйна в Донбас рискуват да влязат във фатални за себе си настъпателни действия - има много повече селища и дългосрочни укрепления, което коренно усложнява възможностите за атака.
 
В Запорожие Русия успя да събере значителни сили и да създаде няколко отбранителни линии. А широко рекламираното разсичане на руската групировка на две части с достъп до Мелитопол или Бердянск няма особен смисъл за въоръжените сили на Украйна.
 
Първо, дори в случай на успех и достъп до Азовско море, войските ще разширят фронта, подставяйки фланговете си.
 
Второ, дори загубата на сухопътния коридор към Крим не е фатална нито за Донбас, нито за кримската групировка.
 
От всичко казано по-горе става съвсем ясно защо американците смекчават позицията си за офанзивата срещу Крим и формално не й се противопоставят. В последните изявления Белият дом иска само да се изчака за пробива доставката на обещаните оръжия в пълен обем.
 
Само че всички аргументи в полза на кримската операция на въоръжените сили на Украйна през 2023 г. изглежда са изсмукани от пръста, ако се разгледа внимателно състоянието на фронтовете.
 
Най-важният въпрос е как американците предлагат ударната групировка да прекоси Днепър?
 
Дори като се вземат предвид всички проблеми на руската армия, това изглежда формено самоубийство на въоръжените сили на Украйна. На Днепър е отминал есенният спад, а до пролетта реката неминуемо ще набере вода, което допълнително ще усложни преминаването й. Най-голямата атракция ще бъде прехвърлянето на ескадрилата Challenger II на левия бряг на реката. Няма да е възможно да се прехвърли 62-тонен танк с плаващ мост - ще е необходимо да се построят гигантски фериботи от съветските понтонно-мостови паркове. Без британски танкове не може да се мине - това е важен инструмент за повишаване на морала и символ на стойността на събитието.
 
Според уверенията на много командири руската армия има проблеми с поразяването на военни цели на дълбочина от 7 до 30 км. По-специално, това заяви командирът на батальона "Восток" Александър Ходаковски. Това частично позволява на противника да прави безнаказани маневри в оперативната дълбочина на фронта. Но за да се премине в масирана офанзива, оборудването на въоръжените сили на Украйна трябва да се приближи до първата линия на отбрана на Днепър, където със средствата за поразяване в руските подразделения всичко е наред. Затова националистите все още могат да издържат на позиционната конфронтация, включително за сметка на далекобойната артилерия, но ще има големи проблеми с масиран пробив на фронта.
 
Дори ако военно-политическото ръководство на Украйна реши да форсира Днепър, възниква въпросът - какви сили ще трябва да бъдат привлечени за това? Три корпуса, които все още са само в процес на формиране и няма да са готови до лятото? Или ще е необходимо да се прехвърлят подразделения от Донбас и харковското направление? В този случай Русия неизбежно ще удари в образувалата се бреш. Нещо подобно виждаме сега в Запорожие, принудително оголено от украинците за подкрепа на бахмутското направление.
 
Вариантът за преминаване на части от въоръжените сили на Украйна през тесния участък на провлака Перекоп сега изглежда малко по-малко фантастично от украински скок към Москва. Но това изглежда не смущава Вашингтон. Какво е повече тук – желанието да се въведе в заблуждение Кремъл, насърчаването на обречения Киев или пълната липса на разбиране на реалностите на случващото се?
 
Евгений Федоров, "Военное обозрение"
 
АКЦИЯ
News image

Борисов към Вебер: Ние искаме Лорер да вземе тази партия и да направим коалиция, но той не ще. Един ден ще го направим

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който избра да закрие предизборната кампания на ГЕРБ/СДС във Варна, отново беше посрещнат в морската столица с хитовете на AC/DC и повече от 2000 членове и симпатизанти на ГЕРБ и СДС.   Борисов не изненада в речта си - атакува ПП&ДБ за магистрала "Хемус...

News image

Гуцанов не застана до Нинова при закриването на кампанията на "БСП за България" във Варна. Избухва ли война в БСП?

Корнелия Нинова, председател на БСП, избра да закрие предизборната кампания на "БСП за България" във Варна, ден преди Бойко Борисов да закрие кампанията на ГЕРБ/СДС, подкрепена от шефа на ЕНП Манфред Вебер, в морската столица.   Активистите и симпатизантите на БСП напълниха зала 1 на...

News image

Д-р Янко Станев, зам-председател на СДС: Формулата политически кабинет е залог за стабилна държава

СДС не може да подкрепи правителство, в което да не участва първата политическа сила ГЕРБ-СДС или в което ГЕРБ игнорира лидера си. Това заяви заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев. По думите му всякакви други формули за експертно, непартийно и други правителство е залог за нестабилн...

News image

Доц. Медиха Хамза: Стремим се към силно варненско предствителство, с експертиза в широк диапазон

"Стремим се към силно варненско представителство, с различна експертиза в широк диапазон", заяви кандидатът за народен представител от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза на среща на лидера на партията проф. Румен Христов и зам-председателя д-р Янко Станев с варненската стру...

News image

Румен Христов: ГЕРБ-СДС ще спечели изборите. От Варна Манфред Вебер ще изрази подкрепата на ЕНП за ГЕРБ/СДС

"Нямам съмнение, че коалицията ГЕРБ-СДС ще спечели изборите на 2 април,  стремим се да е с голяма преднина, за да съставим стабилно правителство. Това заяви пред журналисти председателят на СДС проф. Румен Христов, който дойде във Варна, за да подкрепи синия кандидат за народен представител ...

News image

ГЕРБ/СДС печели с разлика във Варна с партиен вот и корпоративен бонус. Красен Кралев и листата греят на бизнес сгради

ГЕРБ/СДС ще спечели с разлика пред ПП&ДБ във Варна с партиен вот на макс и корпоративен бонус вот и дава заявка за шест депутатски мандати от 3 МИР-Варна.    Бойко Борисов ще вдигне ГЕРБ/СДС на предизборната среща в четвъртък в морската столица, която с присъствието на шефа на ЕНП Ма...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза: Стабилна европейска България – за българите, които живеят и работят добре

Да бъда народен представител от Варна за мен е огромна отговорност! В бъдещата ми работа като парламентарист мога да се опра на личния си професионален опит и на политическия фундамент, граден от Съюза на демократичните сили през годините на прехода. Не бива да забравяме откъде идваме и кои ...

News image

Кирил Петков лансира Асен Василев за премиер след "тайна среща" в US посолството. Бойко Борисов: "Няма да ги подкрепим!"

"Мандатът ще е при нас, защото ще сме победители. Невъзможно е да подкрепим втория. Ние виждаме, че сме с преднина даже пред вторите. Ние сме водещи преди изборите. Очаквам с 5% да водим. Няма как това да се промени", заяви бившият премиер Кирил Петков пред Нова тв.   ПП&ДБ може и да...

News image

Акцията на МВР във Варна срещу "купуване на вот" активно мероприятие, което освети Генади&Ко като "партия" със службите

Специализираната полицейска операция във Варна в петък беше активно мероприятие, което освети групата на Генади като "партия" със службите, заяви източник от предизборен щаб.   "Какво очакваха да намерят колегите в заведението на Кеби - той може да им изнася лекции за оперативна рабо...

News image

Агенти на РЗ БОП и Икономическа полиция на линия кого да подложат за следващата акция срещу "купувачи на вот" във Варна

"Голямата грешка на шефовете на някои предизборни щабове е, че привличат в екипите си за купуване на гласове агенти, дори няма нужда да вербуваме нови информатори", заяви източник от службите.   Други шефове на предизборни щабове са много по-ефективни, работят само със свои хора и та...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза: Опитът да заменим политиката с политиканство ни коства много

Препускаме от криза в криза. Улисани в търсене на решения на всекидневните проблеми, пропускаме да обръщаме внимание на онова, което "младите и амбициозни политици" ни обещават и онова, което реално правят.   Така в политиката ни допускаме популисти да се представят за месии; невежи ...

News image

Даниел Лорер работи за корпоративен вот с кампания срещу бизнес група. "МОСАД"-фирма пробива спонсори на ГЕРБ?!

Даниел Лорер, водач на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ в Трети МИР-Варна, работи за привличане на корпоративен вот с кампания срещу знакова икономическа група в морската столица.   Лорер се опитва да мобилизира антивот срещу ГЕРБ с кампания срещу икономическата група. Като комби...

News image

Операцията на МВР във Варна "нишан" към изборджии. Ще има ли акции в петък преди изборите или в деня на вота?!

Два дни преди специализираната полицейска операция във Варна срещу "купувачи на вот" написахме, че ще бъде проведена в петък срещу групата на Генади.   И тя се състоя по график - в петък сутринта в морската столица бяха атакувани заведения, в които се събират "момчета" от бивши силов...

News image

Контраверсия. Задържани били "купувачи на вот" от групата на Бисер и Жечо, "изпял" ги Генади Дилъра

Потвърди се информацията, че в петък ще бъде проведена специализирана полицейска операция срещу "купуване на гласове", но не и версията, че ще бъде атакувана групата на Генади Дилъра.   "Не са задържани "бригадири" на Генади. Удариха групата на Жечо, Бисер, Павел и Пацо, атакуваха и ...

News image

"Бригадири" на Генади Дилъра за купуване на вот задържани, пробиха част от схемата на наркобоса Желю Испанеца?!

"Бригадири" на Генади Дилъра за купуване на преференции за двама кандидат-депутати на голяма коалиция са задържани във Варна и областта.    Службите пробиха част от схемата на наркобоса Желю Испанеца, но според изборджии единият от дамата му кандидати, сочен като перач на парите на б...

News image

"Български Възход" отнема вот от "БСП за България" във Варна с рамо от кръга на Георги Гергов

"Левицата" с водач на кандидат-депутатската листа Мая Манолова, която беше много близка с водача на листата на "БСП за България" Борислав Гуцанов, отнема вот от БСП.   Мая Манолова привлече знакови фигури в БСП-Варна като Януари Вичев, председател на Българския антифашистки съюз в мо...

News image

Стела Николова прави мащабна кампания. Играта е да спечели номинацията за кандидат-кмет на ПП&ДБ за Варна

Стела Николова, седма в кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ прави мащабна кампания за вота на варненци - билбордовете й са по-големи от тези на водача на листата Даниел Лорер, води и битка за преференции в коалицията.   Според изборджии спонсорите на кампанията й явно не пестят фина...

News image

Корнелия Нинова: "Левицата" беше създадена, за да тегли от БСП". "Левицата" и Мая Манолова спират БСП за властта?!

"Левицата" беше създадена изкуствено, за да тегли от БСП", заяви в студиото на "Здравей, България" на Нова тв председателят на БСП Корнелия Нинова по повод новосъздадената лява коалиция.    Според нея обаче резултатът на "БСП за България" щял да бъде по-висок от миналите парламентарн...

News image

"Сорос" работи за ПП&ДБ и натиска лобито си в ГЕРБ да подкрепи кабинет?! Борисов вдига анти"Сорос" вълна за победа

Въпреки обявяваната минимална преднина на ПП&ДБ коалицията ГЕРБ/СДС може да спечели на финалната права, ако ПП&ДБ не успее да мобилизира симпатизантите си в големите областни центрове. ("Медиана" обяви, че ГЕРБ/СДС вече води пред коалицията "ПП – ДБ" с около 2%.)   Кръгът "Соро...

News image

Ченгета готвят акция срещу групата на Генади Дилъра за купуване на гласове

Ченгета готвят акция срещу купувачи на гласове във Варна в петък, заявиха източници от предизборни щабове.   Според тях в полезрението им са няколко нарко-"бригади", сред които и групата на Генади Дилъра, която работела за преференции за кандидат-депутат.   В тази кампания Ни...

News image

Интрига в БСП, Гуцанов напира за председател?! Нинова ще го натовари като оргсекретар с отговорността за вота

Интрига в БСП, Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП и водач на кандидат-депутатската листа на "БСП за България" за Трети МИР-Варна, напира за председател на партията, заявиха източници от "Позитано" 20.   Корнелия Нинова не се церемони с конкурентите за поста й, Кирил Доб...

News image

Мая Манолова работи тематично в предизборната кампания, води битка за влизане на "Левицата" в парламента

Мая Манолова, водач на кандидат-депутатската листа на "Левицата" за Трети МИР-Варна, работи тематично в предизборната кампания.   Тя направи срещи с казанджиите в региона, за да защити каузата им да произвеждат със своя марка и ги подкрепи в битката им с монополистите.   Мая ...

News image

ПП и ДБ в жестока битка за преференции във Варна

Тежка битка и удари под кръста за привличане на преференции е станала между Стела Николова от ДБ и колегата ѝ Благомир Коцев от ПП, научи Tribune от свои източници. И двамата кандидат-депутати са в обща листа, но борбата е за повече гласове, защото макар да са на 7 и 8 място в листата, се на...

News image

Доц. д-р Медиха Хамза и актива на СДС проведоха срещи в общините Вълчи дол, Ветрино и Суворово

Доц. д-р инж. Медиха Хамза и ръководството на СДС-Варна проведоха срещи с активисти на партията в общините Вълчи дол, Ветрино и Суворово.   За мероприятието съобщи кандидатът за народен представител доц. Медиха Хамза на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.   Заедно с обл...

News image

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

На 19 март 2023 евродепутатът и съпрезидент на АЛДЕ проведе редица срещи в населени места на област Варна, за да окаже своята подкрепа в предизборната кампания на водача на варненската листа на ДПС Филиз Хюсменова.   Срещата между двамата бивши колеги, работили заедно в Европейския п...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Таки и Къро влязоха в играта. Божков вече не иска да воюва с "Борисов-Пеевски", знак, че тандемът отново е на власт

News image

Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро, които бяха тандем в бизнеса, влязоха в играта за властта в различни отбори.   Таки е сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, Къро беше обявен за близък до "Продължаваме промяната".    След публикацията на BIRD ...

ПП&ДБ не може да спечели срещу Пеевски&Борисов. Тандемът се връща на власт, задържането на "Вичо" жокер в играта

News image

ПП&ДБ води на ГЕРБ/СДС с половин процент, съобщи "Маркет линкс". И? Задържаха бизнесмена Велико Желев, който първо беше сочен като "партия" с Делян Пеевски и Бойко Борисов, след това с Николай Копринков ("Афера" първа посочи тази връзка) и пропрезидентската бизнес мрежа.   Схемата с ...

Израелска фирма с офис във Варна организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания

News image

Израелска фирма с офис във Варна ще организира пиара на ПП&ДБ в предизборната кампания в морската столица, заявиха източници от предизборни щабове.    Шефовете на фирмата са близки с водача на кандидат-депутатската листа на коалицията във Варна Даниел Лорер и с израелска фирма, свърз...

ПОЛИТИКА

Лорер прецаква Стела Николова и Благомир Коцев, предлага за кандидат-кмет на Варна министъра на туризма Илин Димитров?!

News image

Стела Димитрова и Благомир Коцев, кандидат-депутати от ПП&ДБ за Трети МИР-Варна, влязоха в гореща битка за кандидат-кметската номинация на коалицията за Варна, но Даниел Лорер, водач на листата, може да ги прецака, заявиха източници от ПП&ДБ.   Лорер бил провокиран от скъпата предизб...

Благомир Коцев в кампания като кандидат-кмет, разположи препратка "Моите 10 приоритети за Варна" във "Военное обозрение"

News image

Битката за кандидат-кметската номинация на ПП&ДБ става все по-гореща. Стела Николова вече даде заявка за кандидат-кмет на коалицията и прави мащабна кампания за депутат за рекордни преференции от седма позиция в листата за летящ старт в кандидат-кметската кампания за Варна.   Стела Н...

Скъпата кампания на Стела Николова провокира напрежение в ПП&ДБ. Знаков бизнесмен ли разкешва за огромните билбордове?!

News image

Стела Николова прави най-мащабната и скъпа кампания във Варна, за да събере преференции и от седма позиция с пренареждане на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ да влезе в парламента.   Огромните й билбордове направо покриват билбордовете на водача на листата Даниел Лорер, коментира...

КИЛЪРИ

Антон Герашченко: Много историци твърдят, че в Мариупол Хитлер за първи път е осъзнал, че войната е загубена

News image

Украински служител оприличи руския президент Владимир Путин на нацисткия лидер Адолф Хитлер за посещението му в Мариупол, един от градовете, силно разрушени в Украйна от началото на войната миналия февруари.   "Друг диктатор също посети Мариупол веднъж. Знаем как завърши историята му...

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

МАФИЯ

Брендо издал информация за дрогата в гумите на рали "Париж - Дакар"

News image

Пускането на Евелин Банев - Брендо от ареста с мистериозно използвана затворническа линейка предизвика интереса на мнозина. Свързването му с наркоканалите, италианската мафия, разследванията около кокаина за "Париж - Дакар" и румънската връзка, са сред версиите за изненадващото изменение на ...

Брендо освети схемата "Париж-Дакар", сега "пропял" за наркотрафик през България, Сърбия и Румъния срещу "чадър" от DEA?!

News image

Соченият като топнаркобос Евелин Банев-Брендо освети схемата за наркотрафик "Париж-Дакар", натопи Орлин Алексиев и вкара интрига между Бойко Борисов и DEA.    Сега е "пропял" за наркотрафика по новите канали през България, Румъния и Сърбия срещу "чадър" от DEA, заявиха източници от с...

РЕКЛАМА
Банер