АКЦИЯ

Контранастъплението на ВСУ започва. Къде ще бъде нанесен основният удар? Русия ще успее ли да се противопостави?

alt
Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин смята, че украинската контраофанзива вече е започнала. И все пак, активните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още се забелязват само край Бахмут; И те приличат, по-скоро, на локална (и закъсняла) операция за деблокиране на полуобкръжените квартали на града. След първите успехи тази "контраофанзива" зацикли. Въпреки това е вероятно през следващите дни да започне голяма украинска офанзива. По данни на Киев специално за целта са сформирани, обучени и въоръжени около 20 бригади от ВСУ и Националната гвардия. Чрез изучаване на открити източници е невъзможно да се определи точно къде ще атакува Украйна - и за какви цели. Изходът от сегашния етап на войната обаче зависи от формата на операцията. Ето четири сценария за развитие на събитията според "Meduza".
 
Условията, в които трябва да започне новата контраофанзива на украинската армия, са подчертано различни от тези, в които се случи предишната:
 
В началото на есента на 2022 г. ВСУ имаха сериозно числено превъзходство над руската армия, която претърпя тежки загуби през първите шест месеца на войната и не беше попълнена с мобилизирани.
 
През пролетта на 2023 г. Руските войски завършиха първия етап на мобилизация. Вярно е, че някои нови единици вече са влезли в битката и са претърпели загуби в жива сила и оборудване; В офанзива те не се показаха по най-добрия начин.
 
Новите формирования на ВСУ, също формирани главно от мобилизираните, все още не са тествани в битка, реалната им сила не е ясна. Междувременно, за разлика от есента на 2022 г., те ще трябва да пробият подготвената защита на руските войски. Така че, в потенциално основното направление на украинския удар в района на Запорожие, както следва от сателитните снимки, има до шест линии на отбрана с окопи, дългосрочни огневи позиции, противотанкови препятствия и минни полета. Същите позиции са създадени от Русия на север - в района на Сватово и Кременная в Луганска област, както и в тила на групировката, напредваща към Бахмут.
 
Вероятно тези отбранителни линии са готови да бъдат заети от обучени руски резерви. А руската авиация, която през пролетта получи нови масови управляеми и далекобойни боеприпаси, е готова да нанесе удар по настъпващите украински войски.
 
Друг важен фактор в подготовката на офанзивата е политиката: украинското командване не може да си позволи да се провали, тъй като това заплашва да намали западната подкрепа за Украйна. По този начин ВСУ трябва, ако не да победят руската армия, то непременно да освободят огромни територии.
 
ВСУ обаче могат да преодолеят тези трудности: в предстоящата операция те все още разчитат на най-доброто качество на управление на войските и добър оперативен план. Значението на оперативния план показват събитията от миналата есен, когато украинското командване успя да заблуди руското. То предварително обяви атака срещу Херсон, където руските въоръжени сили (ВС) изпратиха резерви от други сектори на фронта. Офанзивата на десния бряг на Днепър започна в края на август и в началото не вървеше много добре (именно заради наличието на руски резерви под формата на боеспособни въздушнодесантни подразделения). Но ВСУ нанесоха още един удар - на отслабените позиции на руснаците в района на Харков.
 
Какво иска да постигне Украйна?
 
Формата и направлението на офанзивата очевидно зависят от политическите цели на Киев. Те са две:
 
Ползитивна: да освободят колкото се може повече територия.
 
Негативна: да не позволи на Кремъл дори да се доближи до това, което може да нарече "Победа".
 
От политическите цели на Украйна следват военните, включително избора на направлението на основния удар. Възможно е условно да се раздели цялата фронтова линия с дължина почти хиляда километра на три оперативни направления:
 
Юг. Тук фронтът се простира от делтата на Днепър до Вухледар в Донецка област. ВСУ могат да се опитат да разсекат руската отбрана, като се опитат да пробият до Азовско море; или да се опитат да пробият директно към Кримския провлак, за да започнат подготовка за евентуално настъпление към Крим.
 
Донбас. ВСУ едва ли ще се решат да атакуват директно Донецк и неговите сателитни градове: това може да доведе до изтощителни градски битки. Но може да се опитат да разгромят бахмутската групировка на руските сили и да се вклинят между Донецк и Луганск. Могат също така да ударят от Вухледар в направление към Волноваха - и да обхванат Донецк от югозапад. Украинското командване се опита да извърши подобна операция през лятото на 2014 г., но не успя да я доведе до край.
 
Север. Тук ВСУ могат да се опитат да завършат това, което не успяха да направят през есента на 2022 г. - да освободят Кременная и Сватово. След това могат да продължат да напредват в направление към агломерацията Северодонецк-Лисичанск, загубена от украинските войски миналото лято, а в перспектива - към Старобелск и Луганск.
 
Южното направление ще освободи повече територии, тоест приближава до постигането на позитивната цел; северното и централното - по-скоро може да се използва за постигане на негативната цел: без Донбас за Кремъл ще бъде трудно да обяви своята "победа".
 
Как може да изглежда една украинска офанзива?
 
Има няколко варианта. Всеки има своите плюсове и минуси.
 
Сценарий 1. Офанзива към Кримския провлак
 
alt
 
ВСУ могат да нанесат основния удар в западната част на Запорожка област и в източната част на Херсонска област - директно в направление към Крим. Като спомагателен удар ВСУ могат да форсират Днепър със сравнително големи сили. По форма подобна офанзива е подобна на операцията в Харковска област през есента на 2022 г.: там основният удар бе нанесен при Балаклея по фронта в посока Купянск, а спомагателният е през река Северски Донец край Святогорск. В резултат на това руската групировка бе заплашена от обкръжаване и отстъпи. По-късно подразделения на ВСУ, които преминаха през Северски Донец, превзеха важния пътен възел Лиман.
 
От гледна точка на днешните реалности планът може да включва пробив на руската отбрана от Орехов в Запорожка област и създаването на няколко предмостия на Днепър с цел дестабилизиране на тила на руската група и отклоняване на резервите.
 
Плюсове. При успех ВСУ могат напълно да спрат доставките на руски войски от Крим, да освободят Мелитопол и най-голямата европейска АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, а също така да отблъснат руските войски от изгодната отбранителна линия по Днепър. Освен това именно в това направление ВСУ имат най-големи шансове да неутрализират руската авиация: Великобритания и Франция, които снабдяваха Украйна с крилати ракети с голям обсег, й забраниха да атакува цели вътре в Русия (включително военни летища) - но не и в Крим. Авиацията е базирана там, поддържайки войски в Херсон и в западната част на Запорожките региони.
 
Минуси. В района на Орехов и близо до Днепър в района на Запорожие, ВС на РФ създадоха най-мощните ешелонирани отбранителни линии. Очевидно именно в това направление руското командване очаква основния удар на ВСУ. Много по-трудно е да се форсира Днепър, отколкото Северски Донец: левият бряг на реката е много блатист, ще бъде изключително трудно да се снабдяват предмостия по него. Ширината на реката е около километър, по нея не са останали мостове в този район, а през пролетта също се е разляла.
 
Сценарий 2. Офанзива към Азовско море
 
alt
 
Украинските войски могат да нанесат основния удар в посока Мариупол и Бердянск. В случай на достъп до Азовско море ВСУ ще могат да разрушат "сухопътния мост", свързващ Ростовска област на Русия с Крим, да спрат руското корабоплаване в Азовско море и да получат позиции за ракетни удари по цели в Крим с американските ракети на системите за залпов огън HIMARS.
 
Плюсове. В допълнение към стратегическите подобрения, описани по-горе, Киев може да постигне и важна политическа (и дори символична) цел, ако освободи Мариупол. Освен това ВСУ ще бъдат освободени от опасността от пробив на руските войски западно от Донецк (в Мариинка и Вухледар) - което означава, че те ще направят "победата" на Кремъл непостижима.
 
Минуси. ВС на РФ са подготвили мощни отбранителни линии в близост до Гуляйполе и Велика Новосилка, откъдето може да се очаква основният удар на ВСУ. Руски резерви са забелязани в района на Мариупол. В случай на настъпление през "Волноваха" украинските войски винаги трябва да внимават за контраудари от страна на ВС на РФ от Донецк, където лесно могат да бъдат прехвърлени допълнителни резерви (включително по най-удобния начин - с железопътен транспорт). Освен това за ВСУ ще бъде трудно да извадят от строя въздушните бази в Таганрог и Ейск, където са базирани големи руски авиационни сили.
 
Сценарий 3. Серия от офанзиви по целия фронт
 
alt
 
Теоретично ВСУ могат да последват примера на руското командване и вместо един или повече мощни удари да организират серия от малки офанзиви в различни сектори на фронта, от границата с Брянска област до Днепър край Херсон.
 
Плюсове. Основното предимство е невъзможността за голям провал на офанзивата. Очевидно в някои райони ВСУ ще имат локален успех (това показват и боевете по фланговете край Бахмут, където руското командване изпрати не най-боеспособните войски да помогнат на ЧВК "Вагнер"). Където успехът на първите удари ще бъде очевиден, може да се опита да го развие. С тази форма на офанзива за врага е трудно да съсредоточи резерви и да маневрира с тях (те ще трябва да бъдат разпределени в различни райони; ВСУ също се сблъскаха с този проблем по време на зимната офанзива на ВС на РФ). Освен това малките удари на силите на няколко бригади са много по-лесни за управление, отколкото настъплението на големи сили в цялото оперативно направление.
 
Минуси. Както показа примерът с руската зимна офанзива, с тази форма на операция, вместо един голям провал, са възможни много малки. А за да развие успехите там, където ще бъдат, на настъпващите може да не стигнат сили. Това е още по-важно в контекста на превъзходството на ВС на РФ в артилерията и авиацията. Освен това новосъздадените бригади на ВСУ в състава си очевидно са предназначени за маневрени операции (т.е. за бързи удари зад вражеските линии), които са възможни само след пробив в отбраната. По време на войната командването на ВСУ показа, че именно такива действия, насочени към прекъсване на доставките на ВС на РФ, са в основата на неговата стратегия. Това не може да стане с поредица от малки удари: можете само да се опитате да изтощите врага (но с риск да се изтощите - каквото се случи с руската армия тази зима).
 
Сценарий 4. Офанзива в два етапа
 
alt
 
ВСУ могат да се опитат да повторят формата на операцията от миналата есен. След това (както бе споменато по-горе) на първия етап украинската армия първо удари в Херсонска област, привличайки почти всички резерви на ВС на РФ в това направление, а след това бързо прехвърли мощна групировка войски близо до Балаклия и Чугуев, които пробиха руската отбрана в Харковска област по цялата дълбочина. Руското командване нямаше резерви, за да спре тази офанзива и трябваше да изтегли войските от Изюм, заплашени да бъдат пробити в Донбас от север.
 
Сега ВСУ могат да променят последователността: първо да насетах удар в северната част на Донецка и Луганска област, а след това, когато руското командване изразходва резервите, за да го отблъсне, да атакува в Запорожие (по сценарии 1 или 2). В този случай контраударите на ВСУ край Бахмут миналата седмица наистина могат да се смятат за начало на обща украинска контраофанзива. Можем да очакваме активизиране на ВСУ по цялата фронтова линия от Кременная и Сватово на север до Торецк в центъра на Донбас. Дори ако първият етап не донесе очевиден успех, след удара в Запорожие е възможно да се върнат към завършването на офанзивата в Луганска и Донецка област (както беше през есента с втората - успешна - фаза на украинската офанзива срещу Херсон).
 
Плюсове. Тази форма на офанзива се доказа добре през есента. Тя позволява използването не само на новите бригади, създадени от Украйна през зимата, но и на "старите", които сега са близо до Бахмут (те ще трябва да бъдат подсилени). Вероятно ударите край Бахмут, Соледар и Кременная, където бяха постигнати почти всички немногочислени успехи на ВС на РФ по време на зимната офанзива, наистина ще принудят руското командване да използва резерви: то най-вероятно не може да си позволи да загуби това, което беше постигнато с толкова усилия и жертви през последните месеци. И накрая, в района на Бахмут и Соледар руските сили нямаха време да създадат мощни укрепления (в този сектор на фронта те са в дълбокия тил в района на Попасная и Лисичанск).
 
Минуси. Малко вероятно е руското командване да повтори грешките от есента, отслабвайки фронта в други сектори, за да отблъсне настъплението край Бахмут и Соледар. Вероятно, и това може да се види от фрагментарни открити източници, ВС на РФ са формирали резерви във всички опасни райони. И така, части, които преди това са участвали в боевете край Сватово и Вухледар, но са били изтеглени да почиват в началото на пролетта, сега пристигат край Бахмут. Прехвърлянето на войски от Запорожие все още не е регистрирано. Освен това руските офанзиви в урбанизираните райони на Донбас показаха, че този район благоприятства отбраната. Междувременно ЧВК "Вагнер", въпреки украинските контраатаки, завършва превземането на Бахмут, чиито жилищни сгради и промишлени сгради (заедно със Соледар) могат да се превърнат в крепости на руската отбрана в това направление.
 
Meduza.io
 
АКЦИЯ
News image

Лорер сменя стратегията, играе хард срещу Портних - "кампания за милиони", "гръцки острови" и "колежи в Швейцария"

След "Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев" се обади щабист от екипа на Даниел Лорер и Благомир Коцев, за да коментира - "Грешите. Кампанията сега започва и ще има изненади, можем да играем много хард, когато ни провокират!".   Според щабиста Благомир Коцев ше попита в дебатите...

News image

Лорер реди тиха кампания на Благомир Коцев. Дали ще му излезе покер раздаването, отсреща са в час с играта и са на макс?

Даниел Лорер е много комбинативен играч - гросмайстор в бриджа и покера, според познавачи по-добър дори от Васил Божков, който е гуру на Бойко Борисов в тези игри от парти-сесиите им на "Витошка", когато не са били "фигури", а само партньори.   Лорер реди тиха кампания на Благомир Ко...

News image

"Очаквайте неочакваното". Кампанията във Варна като контрадиверсионна операция, но изборджии заявяват "Иван ще е кметът"

Непартийният слоган на кметската предизборна кампания във Варна, която протича като контрадиверсионна операция в много от съставляващите - медии, разкешване, оперативни мероприятия на ОД МВР, е "Очаквайте неочакваното!".   Кандидат-кметът на ГЕРБ Иван Портних е смятан за фаворит. Топ...

News image

Знакови политици: Мария Тодорова, единствeната жена кандидат-кмет за Варна, може да изпревари кандидата на БСП

Интригата, която е повече медийна, за битката между Иван Портних и Благомир Коцев, прикрива една може би по-гореща интрига - кандидат-кметът на "Левицата" Мария Тодорова или кандидатът на БСП Павел Раличков ще събере по-голяма подкрепа от левите варненци.   Ако преценяваме от резулта...

News image

Портних стяга ГЕРБ в районите. ГЕРБ може да загуби в "Младост", а в "Приморски" и "Одесос" победата е за бизнес фактори

Кметът на Варна 1001% ще спечели нов мандат, категорични са топ изборджии. Как обаче ще стане това, след като в някои от районните кметства може да има отлив на гласове от ГЕРБ - с мощно рамо за корпоративен вот от Бойко Борисов и Делян Пеевски.   ГЕРБ може да победи на първи тур в р...

News image

Васил Терзиев може да загуби с лицемерието за ДС. Костов нямаше как да не му скочи - ДБ за ВКР-СМЕРШ ли ще гласува?!

Васил Терзиев започва да прекалява с пиниза - "Аре, да минават тези избори, така и така ги печеля, че ми писна да се обяснявам за ДС!".   Плоковник от ДС, от Шесто управление, коментира лицемерието на Васил Терзиев за ДС - "Това момче, Васко, хабер няма от ДС, иначе нямаше да се омот...

News image

Пичове, командирът попиля кандидат-кмета Ви

Ивет Добромирова: Пичове, командирът попиля кандидат-кмета Ви.   За първи път Костов се заявява толкова категорично против мажоритарен кандидат на ДСБ и своите.   Симеон Найденов: Иван Костов по "Хоризонт" за кандидатурата на Васил Терзиев – "Споделям напълно мнението, ...

News image

Васил Терзиев ще спечели, само ако дръпне цялата бизнес ДС-мрежа и ДБ работи на макс. Костов обаче е срещу калимерата

Васил Терзиев може да спечели кметския вот в София, само ако ДБ работи на макс за него и успее да мобилизира цялата бизнес ДС-мрежа.    Иван Костов обече скочи срещу калимерата - това за него е "противоречиво поведенение" на Васил Терзиев.   Всъщност това не е "противоречиво ...

News image

Веселин Василев: Истинските седесари никога няма да забравят демократ като Илко Ескенази

"Истинските седесари никога няма да забравят демократ като Илко Ескенази", написа на профила си в социалната мрежа градския секретар на СДС-Варна и заместник-кмет на район "Приморски" Веселин Василев.   Поводът е 29-годишнината от смъртта на д-р Илко Ескенази през 1994 година.   ...

News image

Иван Костов скочи срещу Васил Терзиев, вади ДБ от коалицията с ПП за техния кандидат-кмет. Босът на ДБ дава рамо на ББ

И какво стана? Иван Костов скочи срещу Васил Терзиев, на практика вади ДБ от коалицията с ПП за техния кандидат-кмет.   След като Бойко Борисов разкеши на медии, които обявяваха, че Антон Хекимян е "гей" и "живее с мъж", а след като получиха "милките", тутакси "обърнаха резбата", кан...

News image

Президентът печели битката за службите с рамо от ББ?! Всъщност битката е между "янките" и руснаците&"троянски коне"

Президентът Румен Радев може да спечели битката за службите само с рамо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.    Ако Пеевски, Петков и Борисов се договорят за службите под егидата на "Сарая" и Посолството, президентът ще загуби битката.   Борисов показа с позицията си за националн...

News image

СДС-Варна: Градът ни е на свободни хора. СДС номинира зам.-кмета на район "Приморски" Веселин Василев за кандидат-кмет

Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев е водач на пълната листа от 51 кандидати за общински съветници, която регистрираха "сините" във Варна.   СДС-Варна регистрира листата си за участие в местните избори на 29 октомври. Документите на най-старата демократична партия у нас бя...

News image

Социалистите с двама кандидати за кмет на Сливен. Нинова наложи Кольо Милев, но фаворит на "червените" е Минчо Афузов

Председателят на БСП Корнелия Нинова провокира скандал и разцепи БСП-Сливен като наложи Кольо Милев за кандитат-кмет.    Бившият областен управител Минчо Афузов, който спечели вота за номиниране в организацията на БСП-Сливен, се кандидатира като независим.   Нинова не прие но...

News image

The Hill: Времето на ВСУ за офанзива изтича, студът ще прехвърли на руската армия инициативата на бойното поле

Времето за украинска офанзива изтича с наближаването на лошото време, пише американският вестник The Hill. Според изданието настъпването на студеното време ще прехвърли инициативата на бойното поле в ръцете на руската армия.   Украинските войници се опитват да спечелят време, за да п...

News image

Руската армия използва всички видове оръжия срещу укроРайха, освен ядрени, но хунтата в Киев все още "здравствует"

Атаките на укроВермахта през последните седмици срещу руските военни обекти в Крим бележат нито повече, нито по-малко, началото на битката за Крим.   Въпреки това, нито двете атаки на Кримския мост, нито поражението на позициите на нямащите аналог системи за противовъздушна отбрана С...

News image

Когато една армия, армията на Путин, тръгне в марш да мачка "братски" народ, губи войната

"Пропутинските геостратези у нас спряха да коментират "СВО" след пробива на първата линия на отбраната на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация (РФ) в Роботино. Преди това коментираха с патос "провала на контраофанзивата на украинската армия", позовавайки се на... Путин". (...)    ...

News image

Боян Чуков: Когато една армия само се отбранява "активно" колкото и успешно да го прави... накрая губи войната

..."Когато една армия само се отбранява "активно" колкото и успешно да го прави... накрая губи войната.   Странната война продължава. Всичко опира до политическа воля и решение на Кремъл. Или по-точно, до решение на Путин. Нали така! Пропагандният оборот с "хитрото решение", което н...

News image

Нинова да не провокира Орлин Алексиев, в София балотажът може да стане горещ. Има ли "къртици" на руски служби в БСП?

"Дали тази кандидатура не е издигната с договорката друг да спечели и да не рови около "Орлин Алексиев и цялата схема в общината години наред"", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, която след атаката за експулсирането на руските свещеници от ДАНС реши да влезе в предизборни теми, за ...

News image

Божков разкешва 2-3 милки за кампанията на ПП-ДБ във Варна? Само ще се "охарчи", отсреща Ресурсът е десет пъти повече...

Васил Божков ще разкеши милиони (2-3 милки) за предизборната кампания на ПП-ДБ във Варна след договорка с лидери на ПП и по настояване на американците, заявиха източници от политическите среди и бизнеса.   Очакваше се, че мултимилионирът Васил Терзиев, кандидат-кмет за София на ПП-ДБ...

News image

Пропутински геостратези не коментират "СВО" и ракетния удар по щаба на Черноморския флот на ВМС на Русия

Пропутинските геостратези у нас спряха да коментират "СВО" след пробива на първата линия на отбраната на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация (РФ) в Роботино. Преди това коментираха с патос "провала на контраофанзивата на украинската армия", позовавайки се на... Путин.    Прору...

News image

ГЕРБ и ПП-ДБ си менкат финансовите столици и редят коалиция. Нинова се занимава с ДАНС, а БСП катастрофира на вота

ГЕРБ и ПП-ДБ си менкат финансовите столици и редят голяма коалиция не само в София, но и във Варна, Пловдив и Бургас, а Корнелия Нинова се занимава с ДАНС.   ГЕРБ и ПП-ДБ ще разпределят властовите позиции и финансовия ресурс - София за ПП-ДБ, Варна и Бургас за ГЕРБ.    ПП-ДБ ...

News image

Алексей Петров подреди Сглобката, разстреляха го. Кой - властта, външни фактори, Таки, босове в кибермафията?

Алексей Петров подреди Сглобката на властта и го разстреляха. Раследващите обявиха, че няма заподозрени като поръчители и изпълнители и посочиха две основни версии - лични врагове и конфликт в бизнеса, както и подверсии, но не обявяват заявката му за връщане в ДАНС като причина за разстрела....

News image

40 ДНИ БЕЗ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ НА ЧИИТО РАМЕНЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ КАТЕРЯТ. "ВЛИЗАШ ИЗПРАВЕНА!"

40 дни без Алексей Петров. На чиито рамене продължават да се катерят куп звани и незвани "експерти", журналя, мерзавци, измекяри, абсолютни безхаберници, които нямаха и представа кой и какъв точно е Алексей.   То и да не умреш, че ако гледаш от Горе какъв те изрисуват, изумено ще се ...

News image

Могат ли ракетите ATACMS и Taurus да свалят Путин с пробив на ВСУ в Крим? Битката в Кремъл може да стане гореща

"Проруското" ръководство на ДАНС изведнъж се активизира по руското направление. Вярно, след кофтален ъперкът от американците - великата сила Северна Македония първа експулсира руските свещеници.   Само затова ли се активира "проруското" ръководство на ДАНС обаче или има инфо, че Пути...

News image

Райчев откри Америка за експулсирането на свещениците: "Това е проамерикански и антируски жест"

Социологът Андрей Райчев откри Америка, заявявайки пред БНР, че експулсирането на свещениците е "проамериканзси и антируски жест".   "Това е спор в рамките на православната църква. Той е сериозен и дългосрочен. Касае Папата. В полюса на този спор са Вселенският патриарх и Руският пат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Лорер коя роля реди за Благомир Коцев, на Кирил Йорданов или на Христо Бозов? ББ като Иван Костов ли ще играе в Пиесата?

News image

Даниел Лорер има много опции да спечели кметския вот във Варна и много опции да го загуби, за разлика от Иван Костов, който имаше една опция да го спечели и една да го загуби, но той поне се договори с "отборите отсреща", след като загуби вота.   Дали Лорер се е договорил с Борисов п...

Борисов играе "Портних гамбит". Босове в бизнеса ли решават ендшпила, Пеевски&"Сарая" или варненци...?

News image

Бойко Борисов влиза в Играта във Варна, защото партията е "Портних гамбит". След като лидерът на ГЕРБ го номинира за кандидат-кмет на Варна, Иван Портних играе много остро.   Демонстративно не номинира Христо Христов, кмет на район "Младост", и Георги Недев, кмет на "Одесос",...

Топ изборджии: Иван Портних ще бъде избран 1001% за кмет на Варна. Може, ако ББ налее ресурс и скочи на ПП като в София

News image

Иван Портних ще бъде избран 1001% за кмет на Варна, категорични са знакови политици и топ изборджии в морската столица.   Заложени са три комбинации Портних отново да е кмет - при балотаж срещу кандидата на ПП Благомир Коцев, срещу кандидата на "Възраждане" Коста Стоянов, дори без ба...

ПОЛИТИКА

СДС-Варна откри предизборната си кампания за Местни избори 2023

News image

СДС-Варна представи листата си и кандидатите за кметове на район "Приморски" и с. Константиново и откри кампанията си за Местни избори 2023 г. На събитието гостуваха евродепутатът от СДС доц. Александър Йорданов и народният представител от СДС доц. Медиха Хамза в парламентарната група на ГЕР...

Мария Тодорова – кандидат за кмет на Варна: Трябва да има цялостна визия, да знаем накъде и как да се развива града

News image

Казвам се Мария Тодорова, майка, юрист, общественик, за втори път общински съветник, председател съм на една от постоянните комисии. Определям себе си като типичен варненец. Това, което ме мотивира, да съм тук – не се притеснявам от неудобните въпроси и искам да говорим за Варна като к...

Васил Терзиев 100% кмет на София, Костов не успя да разбие коалицията ПП-ДБ. Пунта мара се оказа атаката на ББ срещу ПП

News image

Васил Терзиев ще спечели битката с Антон Хекимян и 100% ще е кмет на София, защото на американците им е важно той да е премиер след кметския мандат, заявиха източници от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов.   Според тях Иван Костов не е успял с атаката си срещу Васил Терзиев да ...

КИЛЪРИ

Поръчителят знаково не отстрани стрелеца. Кой предаде Алексей Петров? Израелците ще отстранят ли Поръчителя?

News image

Поръчителят на разстрела на Алексей Петров знаково не отстрани стрелеца, което е класика в жанра при подобни изпълнения.   След разстрелите на Илия Павлов и Георги Илиев стрелците бяха отстранени, сега не. Защо? Някой може би иска да посочи властта като поръчител?   Никой ням...

Чебурашка изпълни поръчка, негов дубльор ли застреля А.П. или барети имитират руски почерк? Кой може да поръча "Черепа"?

News image

Гената Чебурашка изпълни поръчка във Варна през 1997 г. Гената беше на "външно", но явно не е било 24/7 и на 22 октомври с пистолет със заглушител изстрелва четири куршума в "клиента", когото само ранява, но не прави контролен, уж го притеснила излизаща от входа на блока жена.     ...

МАФИЯ

Разстрелът на Алексей Петров - заради ДАНС или вендета, или и двете? Поръчителите знаково не отстраниха изпълнителя

News image

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че се работи по две основни версии за разстрела на Алексей Петров - лични отношения, тоест врагове, или конфликти в бизнеса, които кумулирали множество подверсии.   Кои са тези митични врагове на още по-митичния Алексей Петров - Николай Доб...

Могат да спрат ББ във Варна, но той не е Костов. "Абдула Патаев II" засега не се задава. HAVA&Co стисна ръце с "опоненти

News image

Кметските вотове във Варна никога не са били 100% сигурни за сочените като фаворити - освен избирането на Христо Кирчев на 13 октомври 1991г., когато имаше синьо цунами.    Иван Портних обаче ще спечели вота, ако някой външен фактор не организира остро мероприятие. Бойко Борисов може...

РЕКЛАМА
Банер