АКЦИЯ

Контранастъплението на ВСУ започва. Къде ще бъде нанесен основният удар? Русия ще успее ли да се противопостави?

alt
Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин смята, че украинската контраофанзива вече е започнала. И все пак, активните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още се забелязват само край Бахмут; И те приличат, по-скоро, на локална (и закъсняла) операция за деблокиране на полуобкръжените квартали на града. След първите успехи тази "контраофанзива" зацикли. Въпреки това е вероятно през следващите дни да започне голяма украинска офанзива. По данни на Киев специално за целта са сформирани, обучени и въоръжени около 20 бригади от ВСУ и Националната гвардия. Чрез изучаване на открити източници е невъзможно да се определи точно къде ще атакува Украйна - и за какви цели. Изходът от сегашния етап на войната обаче зависи от формата на операцията. Ето четири сценария за развитие на събитията според "Meduza".
 
Условията, в които трябва да започне новата контраофанзива на украинската армия, са подчертано различни от тези, в които се случи предишната:
 
В началото на есента на 2022 г. ВСУ имаха сериозно числено превъзходство над руската армия, която претърпя тежки загуби през първите шест месеца на войната и не беше попълнена с мобилизирани.
 
През пролетта на 2023 г. Руските войски завършиха първия етап на мобилизация. Вярно е, че някои нови единици вече са влезли в битката и са претърпели загуби в жива сила и оборудване; В офанзива те не се показаха по най-добрия начин.
 
Новите формирования на ВСУ, също формирани главно от мобилизираните, все още не са тествани в битка, реалната им сила не е ясна. Междувременно, за разлика от есента на 2022 г., те ще трябва да пробият подготвената защита на руските войски. Така че, в потенциално основното направление на украинския удар в района на Запорожие, както следва от сателитните снимки, има до шест линии на отбрана с окопи, дългосрочни огневи позиции, противотанкови препятствия и минни полета. Същите позиции са създадени от Русия на север - в района на Сватово и Кременная в Луганска област, както и в тила на групировката, напредваща към Бахмут.
 
Вероятно тези отбранителни линии са готови да бъдат заети от обучени руски резерви. А руската авиация, която през пролетта получи нови масови управляеми и далекобойни боеприпаси, е готова да нанесе удар по настъпващите украински войски.
 
Друг важен фактор в подготовката на офанзивата е политиката: украинското командване не може да си позволи да се провали, тъй като това заплашва да намали западната подкрепа за Украйна. По този начин ВСУ трябва, ако не да победят руската армия, то непременно да освободят огромни територии.
 
ВСУ обаче могат да преодолеят тези трудности: в предстоящата операция те все още разчитат на най-доброто качество на управление на войските и добър оперативен план. Значението на оперативния план показват събитията от миналата есен, когато украинското командване успя да заблуди руското. То предварително обяви атака срещу Херсон, където руските въоръжени сили (ВС) изпратиха резерви от други сектори на фронта. Офанзивата на десния бряг на Днепър започна в края на август и в началото не вървеше много добре (именно заради наличието на руски резерви под формата на боеспособни въздушнодесантни подразделения). Но ВСУ нанесоха още един удар - на отслабените позиции на руснаците в района на Харков.
 
Какво иска да постигне Украйна?
 
Формата и направлението на офанзивата очевидно зависят от политическите цели на Киев. Те са две:
 
Ползитивна: да освободят колкото се може повече територия.
 
Негативна: да не позволи на Кремъл дори да се доближи до това, което може да нарече "Победа".
 
От политическите цели на Украйна следват военните, включително избора на направлението на основния удар. Възможно е условно да се раздели цялата фронтова линия с дължина почти хиляда километра на три оперативни направления:
 
Юг. Тук фронтът се простира от делтата на Днепър до Вухледар в Донецка област. ВСУ могат да се опитат да разсекат руската отбрана, като се опитат да пробият до Азовско море; или да се опитат да пробият директно към Кримския провлак, за да започнат подготовка за евентуално настъпление към Крим.
 
Донбас. ВСУ едва ли ще се решат да атакуват директно Донецк и неговите сателитни градове: това може да доведе до изтощителни градски битки. Но може да се опитат да разгромят бахмутската групировка на руските сили и да се вклинят между Донецк и Луганск. Могат също така да ударят от Вухледар в направление към Волноваха - и да обхванат Донецк от югозапад. Украинското командване се опита да извърши подобна операция през лятото на 2014 г., но не успя да я доведе до край.
 
Север. Тук ВСУ могат да се опитат да завършат това, което не успяха да направят през есента на 2022 г. - да освободят Кременная и Сватово. След това могат да продължат да напредват в направление към агломерацията Северодонецк-Лисичанск, загубена от украинските войски миналото лято, а в перспектива - към Старобелск и Луганск.
 
Южното направление ще освободи повече територии, тоест приближава до постигането на позитивната цел; северното и централното - по-скоро може да се използва за постигане на негативната цел: без Донбас за Кремъл ще бъде трудно да обяви своята "победа".
 
Как може да изглежда една украинска офанзива?
 
Има няколко варианта. Всеки има своите плюсове и минуси.
 
Сценарий 1. Офанзива към Кримския провлак
 
alt
 
ВСУ могат да нанесат основния удар в западната част на Запорожка област и в източната част на Херсонска област - директно в направление към Крим. Като спомагателен удар ВСУ могат да форсират Днепър със сравнително големи сили. По форма подобна офанзива е подобна на операцията в Харковска област през есента на 2022 г.: там основният удар бе нанесен при Балаклея по фронта в посока Купянск, а спомагателният е през река Северски Донец край Святогорск. В резултат на това руската групировка бе заплашена от обкръжаване и отстъпи. По-късно подразделения на ВСУ, които преминаха през Северски Донец, превзеха важния пътен възел Лиман.
 
От гледна точка на днешните реалности планът може да включва пробив на руската отбрана от Орехов в Запорожка област и създаването на няколко предмостия на Днепър с цел дестабилизиране на тила на руската група и отклоняване на резервите.
 
Плюсове. При успех ВСУ могат напълно да спрат доставките на руски войски от Крим, да освободят Мелитопол и най-голямата европейска АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, а също така да отблъснат руските войски от изгодната отбранителна линия по Днепър. Освен това именно в това направление ВСУ имат най-големи шансове да неутрализират руската авиация: Великобритания и Франция, които снабдяваха Украйна с крилати ракети с голям обсег, й забраниха да атакува цели вътре в Русия (включително военни летища) - но не и в Крим. Авиацията е базирана там, поддържайки войски в Херсон и в западната част на Запорожките региони.
 
Минуси. В района на Орехов и близо до Днепър в района на Запорожие, ВС на РФ създадоха най-мощните ешелонирани отбранителни линии. Очевидно именно в това направление руското командване очаква основния удар на ВСУ. Много по-трудно е да се форсира Днепър, отколкото Северски Донец: левият бряг на реката е много блатист, ще бъде изключително трудно да се снабдяват предмостия по него. Ширината на реката е около километър, по нея не са останали мостове в този район, а през пролетта също се е разляла.
 
Сценарий 2. Офанзива към Азовско море
 
alt
 
Украинските войски могат да нанесат основния удар в посока Мариупол и Бердянск. В случай на достъп до Азовско море ВСУ ще могат да разрушат "сухопътния мост", свързващ Ростовска област на Русия с Крим, да спрат руското корабоплаване в Азовско море и да получат позиции за ракетни удари по цели в Крим с американските ракети на системите за залпов огън HIMARS.
 
Плюсове. В допълнение към стратегическите подобрения, описани по-горе, Киев може да постигне и важна политическа (и дори символична) цел, ако освободи Мариупол. Освен това ВСУ ще бъдат освободени от опасността от пробив на руските войски западно от Донецк (в Мариинка и Вухледар) - което означава, че те ще направят "победата" на Кремъл непостижима.
 
Минуси. ВС на РФ са подготвили мощни отбранителни линии в близост до Гуляйполе и Велика Новосилка, откъдето може да се очаква основният удар на ВСУ. Руски резерви са забелязани в района на Мариупол. В случай на настъпление през "Волноваха" украинските войски винаги трябва да внимават за контраудари от страна на ВС на РФ от Донецк, където лесно могат да бъдат прехвърлени допълнителни резерви (включително по най-удобния начин - с железопътен транспорт). Освен това за ВСУ ще бъде трудно да извадят от строя въздушните бази в Таганрог и Ейск, където са базирани големи руски авиационни сили.
 
Сценарий 3. Серия от офанзиви по целия фронт
 
alt
 
Теоретично ВСУ могат да последват примера на руското командване и вместо един или повече мощни удари да организират серия от малки офанзиви в различни сектори на фронта, от границата с Брянска област до Днепър край Херсон.
 
Плюсове. Основното предимство е невъзможността за голям провал на офанзивата. Очевидно в някои райони ВСУ ще имат локален успех (това показват и боевете по фланговете край Бахмут, където руското командване изпрати не най-боеспособните войски да помогнат на ЧВК "Вагнер"). Където успехът на първите удари ще бъде очевиден, може да се опита да го развие. С тази форма на офанзива за врага е трудно да съсредоточи резерви и да маневрира с тях (те ще трябва да бъдат разпределени в различни райони; ВСУ също се сблъскаха с този проблем по време на зимната офанзива на ВС на РФ). Освен това малките удари на силите на няколко бригади са много по-лесни за управление, отколкото настъплението на големи сили в цялото оперативно направление.
 
Минуси. Както показа примерът с руската зимна офанзива, с тази форма на операция, вместо един голям провал, са възможни много малки. А за да развие успехите там, където ще бъдат, на настъпващите може да не стигнат сили. Това е още по-важно в контекста на превъзходството на ВС на РФ в артилерията и авиацията. Освен това новосъздадените бригади на ВСУ в състава си очевидно са предназначени за маневрени операции (т.е. за бързи удари зад вражеските линии), които са възможни само след пробив в отбраната. По време на войната командването на ВСУ показа, че именно такива действия, насочени към прекъсване на доставките на ВС на РФ, са в основата на неговата стратегия. Това не може да стане с поредица от малки удари: можете само да се опитате да изтощите врага (но с риск да се изтощите - каквото се случи с руската армия тази зима).
 
Сценарий 4. Офанзива в два етапа
 
alt
 
ВСУ могат да се опитат да повторят формата на операцията от миналата есен. След това (както бе споменато по-горе) на първия етап украинската армия първо удари в Херсонска област, привличайки почти всички резерви на ВС на РФ в това направление, а след това бързо прехвърли мощна групировка войски близо до Балаклия и Чугуев, които пробиха руската отбрана в Харковска област по цялата дълбочина. Руското командване нямаше резерви, за да спре тази офанзива и трябваше да изтегли войските от Изюм, заплашени да бъдат пробити в Донбас от север.
 
Сега ВСУ могат да променят последователността: първо да насетах удар в северната част на Донецка и Луганска област, а след това, когато руското командване изразходва резервите, за да го отблъсне, да атакува в Запорожие (по сценарии 1 или 2). В този случай контраударите на ВСУ край Бахмут миналата седмица наистина могат да се смятат за начало на обща украинска контраофанзива. Можем да очакваме активизиране на ВСУ по цялата фронтова линия от Кременная и Сватово на север до Торецк в центъра на Донбас. Дори ако първият етап не донесе очевиден успех, след удара в Запорожие е възможно да се върнат към завършването на офанзивата в Луганска и Донецка област (както беше през есента с втората - успешна - фаза на украинската офанзива срещу Херсон).
 
Плюсове. Тази форма на офанзива се доказа добре през есента. Тя позволява използването не само на новите бригади, създадени от Украйна през зимата, но и на "старите", които сега са близо до Бахмут (те ще трябва да бъдат подсилени). Вероятно ударите край Бахмут, Соледар и Кременная, където бяха постигнати почти всички немногочислени успехи на ВС на РФ по време на зимната офанзива, наистина ще принудят руското командване да използва резерви: то най-вероятно не може да си позволи да загуби това, което беше постигнато с толкова усилия и жертви през последните месеци. И накрая, в района на Бахмут и Соледар руските сили нямаха време да създадат мощни укрепления (в този сектор на фронта те са в дълбокия тил в района на Попасная и Лисичанск).
 
Минуси. Малко вероятно е руското командване да повтори грешките от есента, отслабвайки фронта в други сектори, за да отблъсне настъплението край Бахмут и Соледар. Вероятно, и това може да се види от фрагментарни открити източници, ВС на РФ са формирали резерви във всички опасни райони. И така, части, които преди това са участвали в боевете край Сватово и Вухледар, но са били изтеглени да почиват в началото на пролетта, сега пристигат край Бахмут. Прехвърлянето на войски от Запорожие все още не е регистрирано. Освен това руските офанзиви в урбанизираните райони на Донбас показаха, че този район благоприятства отбраната. Междувременно ЧВК "Вагнер", въпреки украинските контраатаки, завършва превземането на Бахмут, чиито жилищни сгради и промишлени сгради (заедно със Соледар) могат да се превърнат в крепости на руската отбрана в това направление.
 
Meduza.io
 
АКЦИЯ
News image

Лидерите на ПП-ДБ атакуват във Варна, кметът се включи в кампанията. ПП-ДБ цели потвърждаване на вота или победа?!

Лидерите на ПП-ДБ Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и бившият премиер акад. Николай Денков атакуваха предозборно с рейд във Варна, където коалицията спечели кметския вот.   "Ако имаме един град, в който Промяната се разписа, това е любимата Варна", заяви водачът на кандида...

News image

ГЕРБ-СДС и ИТН&"Алтернативата" спират ПП-ДБ за 4 мандати във Варна. Знакови изборджии напуснаха "отбора" на ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС и ИТН, подкрепена от "Алтернативата", не само във Варна, могат да спрат ПП-ДБ за четвърти депутатски мандат в Трети МИР, заявиха изборджии и източници от политическите среди.   ГЕРБ-СДС доминира в предизборната кампания в Трети МИР-Варна и ще потвърди резултата си от предишн...

News image

Николай Гигов финансира партията на ген. Стефан Янев. "Български възход" отнема вот от БСП с пропрезидентски мрежи

Николай Гигов финансира мощно партия "Български възход" на ген. Стефан Янев, която напира да преодолее отново парламентарния праг от 4% и да влезе в парламента.    Пропрезидентски изборджийски мрежи също дават рамо на "Български възход", която разчита на ляв и русофилски вот.   ...

News image

БСП може да "спука гумите" в Трети МИР-Варна въпреки скъпата кампания. ГЕРБ спира изборджиите на БСП в областта

БСП може да "спука гумите" в Трети МИР-Варна въпреки скъпата предизборна кампания, заявиха изборджии.   Според тях колкото и финансов ресурс да вкара Борислав Гуцанов, водач на кандидат-депутатската листа на "БСП за България", няма как да осигури вот за депутатски мандат.   Г...

News image

"Възраждане", "Левицата" и "Солидарна България" отнемат вот от БСП. Нинова няма да подаде оставка, играе хода на Путин

"Възраждане", "Левицата" и "Солидарна България" отнемат вот от "БСП за България", в някои МИРове БСП може да няма депутат, а в бивши червени крепости като Трети МИР-Варна, където е имала петима, отново се бори за един.    Борислав Гуцанов обаче, за да си гарантира депутатския мандат ...

News image

Борисов иска 80-85 депутати, готви с Пеевски коалиция с ДПС, ИТН и "Ваня". Агенциите мачкат ПП-ДБ за победа 2 към 1

Бойко Борисов е поставил задача пред Изпълнителната комисия и предизборния щаб на ГЕРБ за 80-85 депутати на ГЕРБ-СДС, за да направи коалиция с ДПС, ИТН и "Солидарна България", заявиха източници от партията.   Премиерската заявка на лидера на ГЕРБ цели да мобилизира избирателите на па...

News image

Бойко Борисов не "отразява" Николай Марков, президентът не го мачка с ДАНС. Каква е играта на руснаците и "янките"?

Николай Марков се вихри в предизборната кампания, Ивелин Михайлов организирал "пирамида", двамата имали 1 500 бойци в паравоенно формирование с 50 единици дълhоцевно полуавтоматично оръжие, но Бойко Борисов не "отразява" о.р. подполковника, а президентът Румен Радев не го мачка с ДАНС. Защо?...

News image

Путин реди Кремъл за дълга война, за да "прибере" Украйна в империята. Може ли Белоусов-Шпеер да осигури победата?

Путин подрежда властта в Кремъл за дълга война, за да "прибере" Украйна в новата Руска империя на великоруси, белоруси и малоруси, докато у нас трубадурите на разкешеното "русофилство" тръбят за разпад на фронта на ВСУ.   Настъплението на ВС на РФ в района на Харков е тактическо, дор...

News image

Николай Марков "агент-провокатор" като Авно Азеф, играе "двойно". "Разузнаването с бой" активно мероприятие на службите?

Николай Марков може и да си остане "маргинал" в политическата игра, както казва един боец срещу Митьо Очите, който е в наясно със схемата по линия на клана Пекови в УБО-НСО, ако не си изиграе картите в двойната игра по руската и американска писта.   Николай Марков влиза в ролята на "...

News image

Прехвърляне на преференции пренарежда листата на ГЕРБ-СДС, само Красен Кралев и Кристиян Ганчев със сигурни позиции?!

Партньорско прехвърляне на преференции може да пренареди кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-СДС в Трети МИР-Варна.   Според доказани изборджии, които са осигурявали преференции за кандидат-депутати, сигурни са избираемите позиции само на Красен Кралев и Кристиян Ганчев.   Кр...

News image

Партията на Николай Марков може да изненада агенциите, ако ДАНС и МВР не спрат мрежите за разкешен вот

Партията на Николай Марков може да изненада агенциите, ако ДАНС и МВР не спрат "пирамидалните" мрежи за разкешен вот с обичайното - "Всички партии купуват гласове.".   Десет милиона кеш за "мрежов вот" и партията на Николай Марков и Ивелин Михайлов не само може да има повече от 1%, р...

News image

ПП не може да разчита на мушенгии с машините. МВР и ДАНС ще атакуват изборджийските мрежи за разкешен вот

ПП няма да може да разчита на мушенгии с машините като на парламентарните избори през ноември 2021 г, които спечели, заявиха изборджии и източници от политическите среди.   Бойко Борисов е поставил задача ГЕРБ-СДС да спечели убедително и да има 80-85 депутатски мандати.    Ли...

News image

ДБ може да напусне коалицията и да състави правителство с ГЕРБ-СДС и рамо от ДПС, ако ПП-ДБ е четвърта политическа сила

Според изборджии на ПП социологическите агенции съдействат на Бойко Борисов за сценарий, според който ПП-ДБ е четвърта политическа сила след парламентарните избори, ДБ напуска коалицията и съставя правителство с ГЕРБ-СДС и подкрепата на ДПС.   "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс" дадоха 8%...

News image

Битка за преференции в ГЕРБ. Премиерската заявка на Борисов е предизборен ход, кандидат-премиер е Габриел

Гореща битка за преференции се заформя в ГЕРБ-Варна, заявиха изборджии, които обаче смятат, че пренареждане в първите четири позиции няма да има.    Красен Кралев, който е на втора позиция, ще я запази с 2-2 500 преференции в предизборна кампания, в която ще е "партия" с четвъртия в ...

News image

Бойко Борисов не "отразява" Николай Марков. Агенциите и битката между проруските партии спират "Величие"

Бойко Борисов не "отразява" Николай Марков и проруските партии - атакува само ПП, но това едва ли означава, че не предприема действия зад кулисите срещу тях.   Много по-важно от "игнора" на лидера на ГЕРБ е, че социологическите агенции не включват партията на Николай Марков в проучва...

News image

Николай Марков вдига юмрук за революция на 9 юни?! Само да не стане фарс след революцията на президента

Николай Марков може да вдигне юмрук като президента Румен Радев за революция, ако партията му не влезе в парламента сега, заявиха източници от политическите среди.   Според активисти на партията той ще вдигне юмрук за антиамериканска и проруска революция, дори "Величие" да е в парлам...

News image

Товарищ Си превзе Сърбия и Унгария. Кремъл няма друг ход освен да подкрепи проруските партии

Товарищ Си превзе Сърбия и Унгария, Русия не може да застане срещу милиардите на Китай.    Гърция вече не е на проруски позиции, Румъния заема ястребска позиция срещу Русия.   Русия губи позиции и в България. Паметникът на Съветската армия (всъщност на РККА) беше демонтиран. ...

News image

Костадин Костадинов спира устрема на Николай Марков във Варна

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", водач на кандидат-депутатската листа на партията в Трети МИР-Варна, ще спре устрема на Николай Марков и неговата партия в столицата на проруските партии.   Водач на листата на партия "Величие", чийто лидер е о.р. подп. Николай Марков, е про...

News image

"Левицата" регистрира листата си за народни представители от Варна

В Деня на храбростта и професионалния празник на Българската армия и военнослужещите ни "Левицата!" – Варна призовава варненци за съвместни действия, за да стане Варна столица на мира в района!   "Коалицията регистрира кандидатската си листа във Варна за 50-тото Народно събрани...

News image

Кирил Добрев за позицията на Калоян Методиев в 25 МИР: Към социалистите от Благоевград - знаете откъде ще влезе Нинова

"Звънят ми другари да ми разказват за новия лозунг на БСП, който вече бил "130 години стигат, времето е наше!". В първия момент не разбирах, но после видях новината, че лидерът на младежи СДС Калоян Методиев е втори в листата на БСП с водач Корнелия Нинова.    Преди няколко дни по по...

News image

Слуховете за влизането в парламента на "Солидарна България" са силно преувеличени

Слуховете за влизането в парламента на "Солидарна България" може да се окажат силно преувеличени.    Битката за левия и русофилски вот ще е гореща, а "Възраждане" е фаворит. БСП може да има спад, но не и срив.   "Левицата!" също е в състезанието за ляв и русофилски вот. Тогав...

News image

Кристиян Ганчев острие на Борисов, съперници редят "компромати". Разкешване за преференции

Часове преди Възкресение Христово не спираха срещите на кандидат-депутатите на ГЕРБ в Трети МИР-Варна с лидери на изборджийски мрежи.   Жегата в "Аспарухово" не беше зад ъгъла, а в пицарията, където се събират старите изборджийски хаизи.   Основната тема беше изненадата - фут...

News image

Милена Димова може да загуби топ изборджиите си и да бъде изместена от петата позиция от стари ГЕРБ гвардейци

Милена Димова, която представихме с пиниз като "тайното оръжие" на Бойко Борисов за мажоритарен бонус вот към партийния, може да бъде изместена от петата избираема позиция в кандидат-депутатската листа от стари гвардейци с мрежи за преференции, ако загуби топ изборджиите си, които са работил...

News image

Тодор Балабанов и Милена Димова, "тайните оръжия" на Борисов за бонус вот в Трети МИР-Варна

Тодор Балабанов, бивш председател на Общинския съвет, който е организационен секретар на ГЕРБ-Варна, може да осигури бонус вот дори да не е в кандидат-депутатската листа, заявиха източници от партията.   Балабанов има широки връзки в политическите и бизнес среди, както и в медиите. В...

News image

Диана Дамянова за "Коралгейт": Борисов натиска професионално ПП, нямат защитна теория

"Хората трябва да знаят предисторията." Атанас Русев и Кирил Петков били "съкровени" приятели, а Русев дори помагал за кампанията на ПП през 2021 г. Това коментира в БНТ1 експертът и бивш пиар на "Продължаваме промяната" преди и през първия им мандат.   След разследване на ДАНС и пуб...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ИТН&"Алтернативата" спират "Възраждане" да е втора. Лорер&"Хоризонт" разкешват за 4 мандати, сменят изборджийски екипи

News image

ИТН&"Алтернативата" спират напора на "Възраждане" да е втора в Трети МИР-Варна.    "Възраждане" можеше да повиши вота си и да има четири депутатски мандати, изпреварвайки ПП-ДБ, ако беше подкрепена от "Алтернативата", която направи пробив в морската столица с 10 000 гласа за Общински...

ПП напира да върне стари изборджии, няма Ресурс. Лорер "на килимчето" при лидера на кръга "Хоризонт" Рубин Коцев?!

News image

ПП напира да върне стари изборджии, които се отдръпнаха, след като Даниел Лорер отново е водач на кандидат-депутатската листа в Трети МИР-Варна, но няма Ресурс.    ПП-ДБ може да загуби парламентарните избори в Трети МИР с 2 към 1 от ГЕРБ-СДС, след като спечели кметския вот. Победата ...

ПП-ДБ има кмет на Варна, но може да загуби изборите в Трети МИР от ГЕРБ-СДС с 2 към 1

News image

"Ако имаме един град, в който Промяната се разписа, това е любимата Варна", заяви на предизборна среща в морската столица водачът на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ за Трети МИР Даниел Лорер.   Защо тогава Лорер не успява да привлече варненци, докато се опитва за раздаде предизб...

ПОЛИТИКА

ПП и ДБ дължали ротация на Борисов, ще спре ли "Възраждане" като втора? "Агнешка плешка с картофки" ще има ли за ПП-ДБ?

News image

"Имахме нужда да се мобилизираме, сега сме в изключителна форма, най-добра от всички и можем да управляваме. А ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да си дадат един да пътува и да ни подкрепят за наше правителство", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Плевен.   Борисов хем мачка ПП и ДБ...

ПП-ДБ няма интерес от нови избори, ще се срине. Борисов&Пеевски ще съставят правителство след изборите в САЩ

News image

Лидерите на ПП-ДБ може и да смятат, че ще бъдат четвърти, но да не се окаже, че ще се борят с БСП за петата позиция.   Атанас Атанасов, сътредседател на "Демократична България" и председател на ДСБ, заяви на предизборна среща във Велико Търново, че Бойко Борисов няма да има подкрепат...

Стоян Пасев кандидат-кмет на ГЕРБ за "Приморски", Георги Недев за "Одесос"?! Борисов реди победата с парламентарния вот

News image

"Добре, че изборите за "Приморски" и "Одесос" не бяха преди парламентарните", коментираха активисти и изборджии на ПП-ДБ. Дали?   ГЕРБ-СДС ще спечели парламентарните избори с разгромна разлика - може дори със седем срещу три депутатски мандати за ПП-ДБ.   След това на вълната...

КИЛЪРИ

Реформаторът Зоран Джинджич беше застрелян на 12 март 2003 г. ББ може и да иска четвърти мандат, но не и да е реформатор

News image

Премиерът-реформатор на Сърбия Зоран Джинджич беше застрелян на 12 март 2003 г. от снайпериста Звездан Йованович от "Единицата".   Зоран Джинджич свали Слободан Милошевич на 4 октомври 2000 г., но не с протестите "Готов jе" , а с подкрепата на командосите от "Единицата".   Ко...

Нали ББ и КП имали интерес от разстрела на Алексей Петров, сега "нареждат" Божков. Дали не е за кралицата на винетките?

News image

Започнала е акция в имоти на Васил Божков, съобщи БНТ. Според информация на медията разследващите търсят доказателства, свързани с разстрела на Алексей Петров.   Официалната информация от МВР бе съобщена часове по-късно. "Във връзка с множество запитвания пресцентърът на МВР информир...

МАФИЯ

"Копринки" и "пепейци" си мерят контрабандни канали и "планини от кеш". Пеевски лежерно вечеря в "Perfetto" ("Чепишев")

News image

"Копринки" и "пепейци" си мерят контрабандни канали и "планини от кеш".    Шефовете на "пепейците" изместиха "копринките" от контрабандния канал на Паскал, който всъщност е на СИК-"Маргините".   След като "пепейците" паднаха от власт, получиха Ресто - осветиха ги, че са осигу...

Акцията на ДАНС ордьовър, основното ястие фламбе за Кирил&"Татко Петко". Маджо, Таки и Радо Слънцето ще ги "изпържат"

News image

Акцията на ДАНС е ордьовър за лидерите на ПП-ДБ в навечерието на предизборната кампания, основното ястие ще се сервира фламбе в пика на на кампанията на Кирил&"Татко Петко", Маджо, Таки и Радо Слънцето ще ги "изпържат", заявиха източници от службите.   Кирил&"Татко Петко"&бос, свърза...

РЕКЛАМА
Банер