КИЛЪРИ

Ген. Калугин: Не знам дали Тръмп е бил агент, но е оставил трайни следи в КГБ. Срещу него има компромати с компаньонки

alt

Олег Калугин, бивш офицер от чуждо разузнаване, след това - контраразузнаване, генерал от КГБ. В съветско време той е бил пряк началник на президента на Руската федерация Владимир Путин. Калугин беше и един от основните свидетели, че Държавна сигурност е поискала от КГБ помощ за ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон. Сега живее в САЩ.

Интервю на Юрий Фелщински за Гордон

- Олег Данилович, вие ми обещахте да поговорим за  Тръмп. Казахте, че знаете и разбирате с какво се е занимавал Тръмп в Москва. Освен това, сега, когато разследването на специалния прокурор Робърт Мълър вече приключи, бих искал да знам какво мислите за Тръмп.

- Тръмп го избра американският народ, така че това искате не искате трябва да го приемете ...

- Приели сме го.

- Но, ето например, когато Обама беше президент, той ми беше симпатичен в много отношения. А Тръмп, който беше в Русия много преди да стъпи на политическата сцена, имаше особено държание – да кажем, че беше интересен за КГБ.

- Ако е възможно, разкажете за това малко по-подробно.

- Той тогава, не помня, беше ли женен или не, но се държеше свободно.

- За 2013 г. ли говорим или за времето преди това?

- Това беше по-рано, защото през 2013 г. вече бях емигрант в Америка, а това, което съм чел в Русия, беше преди 2000 година.

- Чел ли сте?

- Някои документи. Имах достъп до всички документи, с които разполагаше добре известната тогава организация КГБ. До разпадането на Съветския съюз, искам да кажа.

- Това са вътрешни документи?

- Да, разбира се. Тогава всички чужденци, особено тези, които проявяваха особен интерес към руския начин на живот - момичета и други неща, винаги всичко се записваше, и както се казва, бяха наблюдавани с голям интерес.

- Нека тогава да започнем с това, че неотдавна Путин реагира, когато ...

- Да, моят бивш подчинен.

- Когато му зададоха въпрос за Тръмп, а той каза: "Вие какво си мислите, че наблюдаваме всички чужденци ли?"

- Не всички, разбира се, нямаше толкова физическа сила това да се случи, но като цяло повечето, особено от САЩ и Европа, винаги бяха под контрол. КГБ беше най-голямата организация в света по отношение на броя, финансирането и всички други параметри. И по броя, между другото, на чуждестранни агенти.

Мога да ви кажа една цифра - до 1962 г., според мен, съветската агентура в САЩ имаше няколкостотин американци, които работеха за съветското разузнаване. Предимно те си сътрудничеха по идеологически причини. Някога те искаха да строят социализъм и комунизъм в тази страна, в Америка, но все още не бяха успели да станат членове на Комунистическата партия. Не ни беше разрешено да пипаме тогава Комунистическата партия на САЩ. В определен момент имаше инструкция: Не пипайте комунистическата партия. Тя вече беше под контрола на ФБР. Беше невъзможно да я дискредитирам напълно. Но членовете на Комунистическата партия можеха да ни дадат съвет.
Между другото, спомням си, срещнах един от лидерите на Комунистическата партия, когато той все още работеше тук, и ми каза: „Слушай, Олег, имам един приятел, той има син, млад човек, иска да стане разузнавач. Може би ти ще говориш с него? " Срещнах този млад човек. Той беше на 18 години. Разговаряхме с него, казах му: „Знаеш ли, напиши какво искаш, защо го искаш… И аз ще кажа на хората, които се занимават с това, защото аз не се занимавам с това“. Казах му го проформа. И той го написа, спомням си. Изпратихме го в Москва, а от Москва отговориха: „Твърде млад е, само на 18 години“. Точно така, казвам, когато стане на 25, той може би вече ще работи в ЦРУ или във ФБР, в Пентагона ... Тогава вече ще може да започне да работи за нас ...
Но беше много отдавна, не знам къде е сега. Но по това време съветското разузнаване беше особено силно, защото за него работеха хората с идеологически леви възгледи. И тогава имаше, да речем, шантаж, изнудване, пари, но това не беше основното. Основното беше съпричастност, симпатия към Съветския съюз, към системата. Спомням си още, че само му казах: "Просто не ставай член на Комунистическата партия на САЩ, защото тя е под пълния контрол на ФБР и просто ще провалиш кариерата си." Той ми каза: „Няма да го направя, така да бъде“ ...

- Има предположение, че Тръмп е бил във фокуса на съветските специални служби, нали?

- Тръмп е бизнесмен, доста успешен, съдейки по замаха му, но когато беше в Москва, той се срещаше с някои съветски, както се казва, женски другари, които срещи обаче оставиха следи.

- Той е в Москва през 70-те години ...

- Да, отдавна ...

- И беше в полезрението на КГБ?“

- Естествено ...

- Поради факта, че се е срещал с някои момичета?

- Да.

-  От къде знаете това?"

- Знам го още от времето, когато все още работех в КГБ.

- Тоест, информацията е от конкретни доклади?

- Да, защото бях шеф на Службата на външното контраразузнаване. А първата й задача беше да проникне във всички чужди специални служби: разузнаване, контраразузнаване, полиция по целия свят. Но САЩ, разбира се, бяха на първо място, НАТО, страните от Европа - на второто и така нататък. Китай все още не беше под прожекторите.

- А вие помните ли Тръмп?

- Помня го. Беше много отдавна и той беше засечен още тогава през 70-те…

- Моля, кажете ми дали е вярно предположението, че Тръмп е бил в полезрението на руските специални служби?

- Като всички американци в онези години, а това беше неизбежно.

– Той е бил съпричастен към случващото се в Русия. Той е имал бизнес, в частност и в Русия…

-  Затова към него беше проявен интерес още в онези времена, когато още имаше СССР. И, между другото, вие виждате колко дружелюбен е той в отношението си към Путин и аз мисля, че в това има известен резон.

– Защото е знаел, че срещу него има компромати ли?

– Знаел е, да.

– А в какво са се състояли тези компромати – видеозаписи, показания, свидетелски показания?

– Това няма как да зная.

– Има информация, че в полезрението на чешките спецслужби е била първата съпруга на Трамп.

– Напълно възможно е. Но ако тя е била под наблюдение на чешкото КГБ, няма как да не е била в полезрението и на съветското. Защото чешкото разузнаване, контраразузнаване беше в тезки връзки с руското КГБ, за разлика от полското или унгарското. Чехите бяха наши братя по оръжие, във всяко едно отношение, но до чешките събития, до Пражката пролет.

-  Както споменахте вече, срещу Тръмп е имало уличаващи доказателства ...

- Човек може само да гадае за това.

- Току-що казахте, че знаете, че той е имал "компаньонки" ...
- Имаше, да, както много американци. Четох архивни материали. Между другото, това беше вече в Ленинград, когато работех като първи заместник-началник на Ленинградската дирекция на КГБ и имах достъп до абсолютно цялата информация, включително различни исторически документи. И в Ленинград, тъй като беше не по-малко важна столица от Москва, прочетох много интересни материали, включително за САЩ, разбира се, и за Великобритания.

- И какво точно пишеше там, спомняте ли си ?

- Не помня, за някакви срещи с момичета ... Но това беше типично за американците ...

- И тези момичета случайни ли бяха или бяха внедрени?

- Може да е имало случайни, но от тези „случайни“ момичета, които са работили, т.е. спяха с чужденците, като правило по-голямата част от тях бяха контролирани от КГБ. Разбира се, имаше и случайни момичета ... Но рано или късно те ставаха информатори. Или са били наказвани за проституция, или са казвали: добре де, ще станем информатори.

- А модните агенции, много от тези момичета бяха именно от там, бяха ли самите агенции в полезрението на специалните служби?

- Да, те се наблюдаваха от Службата за вътрешна сигурност. Знаете, в наше време тя контролираше всичко, освен партийния апарат. 

- Питам, защото двете съпруги на Тръмп по някакво съвпадение са работили в Агенции за модели.

- Да. И както се говори те са от славянски произход.

- А предположението, че те биха могли да бъдат вербувани още преди да са се срещнали с Тръмп?

-Това не трябва да го изключваме. Не знам, не е изключено.

- Само преди няколко дни бях малко изненадан, според мен, от констатациите, които Мълър прави в своето разследване - че не е открита връзка между кампанията на Тръмп и руското правителство. Какво мислите за това?

- Не е трябвало да намерят нещо уличаващо – по това КГБ винаги се е отличавало.

- Какво са търсили, какво е трябвало да намерят?“

- Може би някои компрометиращи материали. В крайна сметка имаше различни пробойни в Съветския съюз и хора, които си тръгнаха с документи. Като Литвиненко. Между другото, когато живеех в Лондон и започнах да му говоря за Путин - той познаваше Путин, веднъж му се обадих и казах: „Саша, не бива да даваш такива неща на пресата, може да имаш проблеми“. И шест месеца по-късно го ликвидираха. Това, уви, е факт. Така че той просто говореше за неща, за които не трябваше да говори, и затова той получи полоний. Той не беше единственият, но тъй като все още живееше в Лондон, историята предизвика голям отзвук...

- Ако кажем, че е имало някакъв компромат срещу Тръмп ...

- Да, напълно е възможно.

- От какво се страхува  Тръмп? Страхува се да публикуват доклади, че през 70-те години отвежда момичета в хотела си?

- Мисля, че всеки здравомислещ човек, който е загрижен за своята кариерата и личния си семеен живот, не би искал подобен вид публикации да излязат където и да било.

- И това е достатъчно, за да засвидетелства любов и уважение към Путин, така подчертано публично?

- Да. Мисля, че това е една от причините за неговото специално дружелюбно отношение към някои руски лидери.

- Смятате ли, че това е достатъчна причина или може би има нещо друго?

- Може би има и нещо друго. Но това е една от сериозните причини. Между другото, когато работех в КГБ имах собствен подход към подобни проблеми. Ако бях хванат някъде в леглото с момиче и някой се опита да ме шантажира, бих казал на този вербовчик: „Слушай, какви интересни снимки, можеш ли да ми направиш копия, за да ги раздам на приятелите си?“ Тази реакция веднага би го обезоръжила, разбирате ли? Тоест, показвате, че като цяло не ви пука. Бих го направил, това не е шега.

- Беше ли Тръмп наблюдаван от руските специални служби?

- Беше.

- Известно време ли беше в полезрението на руските специални служби.

-  Като всички американци, чужденци.

- Ако са имали за задача да го вербуват, как е станало това? Някой специално е отишъл при него, за да го вербува?

-  Обикновено това са хора, които имат възможност да се срещнат с него неформално по някакъв начин, при лична среща на неутрално място. Те намират начини да правят това. В непринудена обстановка те могат да кажат нещо или нещо да му подскажат.

- Какво да му подскажат: "Г-н Тръмп, имаме компромат срещу вас?

-  Не, те не биха казали това, твърде грубо е ... Обикновено казват: „Не сме разговаряли с вас толкова отдавна, но добре ви помним“. Като цяло, те му намекват, че имат материали така, че той да ги разбере правилно. Те никога не използват директния подход, за да изнудват някого.

- В този момент Тръмп е просто един богат човек. С какво би могъл да бъде интересен?

-  Богат човек ... Например имаше един човек, който ми стана приятел - той почина на 98-годишна възраст. Имам снимка, на която е той заедно с бившия директор на ЦРУ Колби. Той беше милиардер. Веднъж ми каза: „Олег, ще направя всичко за теб, което искаш“. Нямаше нужда от пари, само от съчувствие.

- От приятелски чувства ли?

-  Да, чисто приятелски отношения. Между другото, друг мой приятел (сега вече мога да разкажа за това - не съм сигурен, че някога съм го споменавал публично), човек, който, така да кажем, беше от офицерите във ФБР и се занимаваше със съветските работи, ми казваше - Олег, ако те познавах преди, бих работил за вас. Бях на погребението му ...

- Той имаше ли представа, че ще стане съветски шпионин?

- Мисля, че да. И то по чисто приятелски симпатии. А що се отнася до изнудването - аз лично никога не съм шантажирал никого.

- Е, да речем, че Тръмп никой не го е шантажирал.

-  А биха могли ... Но в тази ситуация е малко вероятно ... Те просто биха могли само да му намекнат. И това веднага предизвиква чувство на бдителност у човек и желание по някакъв начин мирно да се реши този проблем, без да се предизвиква скандал.

- Но какво могат да искат от него? Той е просто богат човек в онези години. Бизнес с недвижими имоти ...

-  Богат човек – може да прави инвестиция в руската икономика или в съветската, не директно, а чрез някаква подставена организация, която КГБ може да създаде изкуствено или съществуваща организация от този вид.

- Значи са искали пари от него или са се опитвали да му платят?

- Ако е било нужно, са му платили. Но това, което са искали от него, не са били пари, а информация. Русия винаги е имала пари.

- И каква информация е можел да даде бизнесменът Тръмп?

-  Той имаше контакти със служители. Може би си е представял реалната икономическа ситуация в страната по-добре, да кажем, от някои други.

- Тоест, той може да е бил източник на информация.

-  Да, източник на информация.

- Не е задължително да е секретна?

-  Да. Познавах един такъв човек, доктор на политическите науки. Той беше с 15 години по-голям от мен, предполагам. Беше самотен - нямаше жени, нямаше приятели. Когато случайно го срещнах, почувствах, че той е много грамотен,  знаеше много. Взех решение да се сприятеля с него и да реша проблемите му. И когато се срещнахме няколко пъти, той ми каза: "Олег, слушай, за мен ти си просто откритие в живота ми. Ще направя всичко, което искаш за теб." Казах му: "Бихте ли анализирал ситуацията за мене. Ще ви бъда много благодарен, защото ще бъда оценен за това в Москва, а вие ще се почувствате приятно." Той: "Олег, за теб ще го направя."

- Можем ли тогава да предположим, че ако от Тръмп са очаквали някаква информация, той също е бил помолен да пише?

- Може би, но не е задължително. Може само да е предоставил някакви документи.

- Ако Тръмп е бил човек, който предоставя информация, значи е имало доверен човек от КГБ в САЩ, с когото той постоянно е общувал и който е бил държан в Америка точно за това?

-  Да, може и да е така, да, разбира се.

- И какво е вашето впечатление от Тръмп сега, след тези две години?"

-  Той се опитва и дори това е очевидно, да намери общ език с Путин. Това е ясно.

- Имате ли обяснение за това?"

-  Има един от вариантите на обяснение, за които споменах: когато е бил в Москва по времето на СССР, той може и да е оставил някакви сламки след себе си, от които съответно да се възползва по-късно. Тъй като дружелюбността му към сегашното руско ръководство, бих казал, е някак си необичайна за американски лидер. Не само необичайно, но и твърде сърдечно топла.

- Е, тогава можем да предположим, а всъщност тези предположения бяха правени многократно, че има компромати срещу Тръмп.

- Това, което знам със сигурност, е , че срещу него имаше уличаващи доказателства. Но дали са били използвани, на мен не ми е известно.

- Има ли нещо в действията на Тръмп, което показва не просто компрометиране, а опит да бъде вербуван за агент?

-  Прекалено благосклонното му отношение към сегашното руско ръководство, разбира се, повдига тези въпроси.

- Според вас като човек, който цял живот е работил в КГБ, такова е поведението на човек, който знае, че има компрометиращи доказателства за връзки с момичета, с които е преспал, или това е поведението на човек, който е вербуван за агент?

- Може да бъде и едното, и другото. Той може да не е бил вербуван, но просто се е страхувал. И това се използва като повод, като претекст. Ако е било така, ако е имало такъв опит, то това е било отдавна. Едно време имаше основания за подобни действия.

- За вербуване?

-  За подходи, с цел вербуване на хора. Казано по-точно – за шантаж. Но вече казах, че шантажът, например, мен лично никога не би могъл да ме засегне, но това зависи и от  характера,  и от подготовката ми.

- На какво ниво са били хората, които са имали информация за Тръмп по време на престоя му в Москва?

-  Това са били хора на високо ниво. Тъй като това беше много отдавна, подобни документи са в специални архиви, до които няма достъп за нито един служител, който иска да научи нещо. Спомням си един епизод от собствения си живот, когато бях преместен на работа от Москва в Ленинград, макар че в Москва заемах висока позиция, с пряк достъп и комуникация с Андропов (шефът на КГБ – бел.ред.). 
Той ми каза така: "Слушай, Олег, знаеш, ти си прекрасен служител, но си живял през цялото време в чужбина, не познаваш собствената си страна. Иди в Ленинград, там ще бъдеш вторият човек, ще опознаеш нашата родина. Ще се върнеш, обещавам ти, след няколко години, не повече." Но Андропов умря две години по-късно, а аз прекарах там седем години. Но аз бях първият заместник-началник на Ленинградската дирекция на КГБ.

За мен беше много полезно, защото разпознах истинския социализъм в пълнота, когато бях в Ленинград, общувайки с руснаците: съветската интелигенция, от различни нива, с работническата класа - е, не съвсем истинската работническа класа ... Именно ленинградският опит ме доведе до заключението, че в Съветския съюз е необходимо да се промени системата - тя не е пригодна. Промените, които претърпях, не идваха от Америка, а от опознанието на моята собствена страна, тъй като имах възможност да общувам с всички хора, до всякакви вид материали, до много неща.

- Бяха направени няколко опита: един път през Флин и втори през Кушнер, когато те разговаряха с Кисляк в руското посолство, и след това по-късно, когато Тръмп стана президент - няколко откровени опита на самия Тръмп да говори лице в лице с Путин, без други участници от американската страна – какво означава за вас това? Във Финландия такъв опит беше направен за първи път, а след това и във Виетнам ...

-  Да, тогава нещата минаха ...

- За какво му беше нужно на Тръмп да говорят с Путин на четири очи?

- За да  установи такива отношения, щото да не се чувства като потенциална жертва на някакъв вид шантаж…

- Тръмп трябваше да каже на ухо на Путин нещо и да се договорят за нещо, но за какво?

- Разбира се, за нещо, което е имало значение. Договорили са се за това - „ще се държим винаги дружески, при всички различия, които има между нашите две система, в нашите възгледи и т.н., но в личен план ще си останем лоялни, добри приятели“. И в този случай Путин се държи много коректно.

- Значи смятате, че опитите да си говорят очи в очи би могло да бъде заради съществуването на компромати срещу Тръмп?

- Не е задължително. Възможно е да има и други причини: просто да опознаете човека такъв, какъвто е, а не за това, че той ще ти снася някаква информация.

- Но това не би трябвало да му попречи да се срещне с Путин в присъствието на американски преводач и държавен секретар.

- Да, разбирам. Очевидно той има и някакви причини за това. Но какви са те - човек може само да гадае.

- Какво можем да предполагаме?

-  Да предполагаме, че това е свързано с престоя му в Москва някога. Аз лично така мисля. Че това е свързано с неговите московски преживелици. Но това е мое лично мнение.

- Вие наблюдавате Тръмп от две години. Как мислите - той агент ли е или не е агент?

- Не знам, не мога да кажа. Но фактът, че той остави следи в документите на КГБ от онова време, е сигурно. Не се съмнявам в това.

- Помните ли какви бяха – бележка на една страница, или дебел том с документи?

-  Имаше т.нар. 7-ми отдел на КГБ по времето на СССР. Хората в него провеждаха наблюдението на определени лица, после пишеха доклади за това с кого е общувало лицето, къде е ходило, с кого се е срещало. И вече оперативните работници анализираха на базата на наличните материали, какво би могло да означава това, това някаква случайност ли е, какъв смисъл е имало от всичко това.

Известен е фактът, че стотици, ако не и хиляди американци са използвали услугите на руските компаньонки, улични момичета. И, разбира се, съветските служби и руснаците, които са запознати с тази ситуация, биха могли да използват целенасочено информацията на тези момичета, какво са печелили, как са го правели и печелили ли са допълнително пари. Освен това, по този начин те не са били задържани за това, че проституират на улицата.

- Някой от американските журналисти обаждал ли ви се е по този повод, задавал ли ви е въпроси за Тръмп?

-  Разговарял съм, но обикновено аз никога не отивам много надълбоко в разговорите ...За първи път го правя пред вас,  Юрий. Не, с американците бях по-коректен ... имам предвид "коректен" - в смисъл на по-сдържан и предпазлив.

- Не са ли ви притискали с неудобни въпроси относно Тръмп?

-  Опитвали са се понякога, но аз намирах начини да се измъкна от ситуацията. С вас е друго, честно казано ... Такъв е животът. Да пийнем по чашка?

- С удоволствие. Благодаря много.


Превод:Faktor.bg (с малки съкращения)

 
КИЛЪРИ
News image

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

News image

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

News image

"Германско-съветски сговор стои в основата на Втората световна война". Посланичката на САЩ в Полша отговори на Путин

Германия и Съветският съюз имат обща отговорност за избухването на Втората световна война, заяви посланичката на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър, цитирана от ДПА..Тя каза това във връзка с неотдавнашно изявление на руския президент Владимир Путин по темата. "Уважаеми...

News image

Боян Чуков: Случващото се между Русия и Полша е третата световна, но хибридна война. Полша е основното антируско острие

„Това, което се случва между Полша и Русия, е третата световна война - хибридна обаче - която върви в света“. Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков във връзка с казаното преди около седмица от Владимир Путин, че Полша носи отговорност за избухването на Втората световна война...

News image

Премиерът на Полша обвини Путин в "умишлена" лъжа за Втората световна война

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини президента на Русия Владимир Путин в "умишлена" лъжа за началото на Втората световна война. Така продължава "престрелката" на думи между Полша и Русия за това чия е вината за началото на Втората световна война, започнала след пакта за нена...

News image

Борьба Путина за власть на дне моря. "Только тот, кто имеет власть над морем, имеет власть и над странами"

"Сначала военнослужащие ВМС НАТО не поверили собственной разведке, когда в середине октября этого года в Северной Атлантике сложилась необычная картина, - пишет немецкое издание Frankfurter Rundschau. - Целый рой современных российских подлодок продвинулся на Запад через террито...

News image

Российский шпионский корабль действует "в небезопасной манере" возле американской базы подводных лодок

"По данным Береговой охраны США, российский шпионский корабль проводит операции у берегов восточной части Соединенных Штатов и занимается небезопасной деятельностью вблизи американской базы атомных подводных ракетоносцев, - передает The Washington Times. - Российский корабль "Виктор Леонов" ...

News image

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

News image

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

News image

Разкриха слабостите на ПРО на САЩ пред руските свръхзвукови ракети "Авангард"

Системите за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ изостават от развитието на руските оръжия и вече не са в състояние да противостоят на съвременните ракети. Това пише американското военно списание Military Watch. Изданието отбелязва, че мрежата от ПРО на САЩ включва четири компоне...

News image

Русия демонстрира пред експерти от САЩ хиперзвуковата ракетна система "Авангард"

Русия показа на американските инспектори ракетната система "Авангард" с хиперзвуков крилат блок, посочва в изявление руското Министерство на отбраната, цитирано от руските медии. Комплексът е показан като част от прилагането на Договора между Русия и Съединените щати относно мерките за п...

News image

Спецназ и бирария "Черната овца". Какво знаем за шпионския скандал между Белград и Москва

Шпионският скандал между Русия и Сърбия достигна критична точка, след като президентът Вучич също заговори за "обширна разузнавателна операция" срещу неговата страна. По думите му тя е извършвана от руски шпиони заедно с членове на сръбската армия. Президентът направи изявлението...

News image

Отравительная восьмерка. Как и зачем 8 сотрудников ГРУ пытались отравить «Новичком» болгарского предпринимателя Гебрева

The Insider и Bellingcat уже писали о причастности сотрудников ГРУ к отравлению нервно-паралитическим веществом болгарского предпринимателя Емельяна Гебрева (а также его сына и коллеги). В новом расследовании, проведенном совместно с Der Spiegel, нам удалось установить настоящие и о...

News image

Базата на САЩ край Варна покрива Черно море с "Томахоук". Кремъл насочва ракети, Путин отказва среща с Борисов в София?!

Соломон Паси посочи основната тема по време на срещата на Борисов и Тръмп - "Изграждане на потенциал за повишаване на сигурността в Черно море", защото "САЩ трябва да имат силно присъствие в Черно море, за да възпират Русия" Американците няма да се задоволят само със системи за противовъ...

News image

Тръмп поискал Зеленски да мачка Байдън, ББ сяда край Камината за база с ракети срещу Крим. И Путин пак не идва в София?!

Тръмп работи за втори мандат и много иска да покаже и докаже, че не е "пудела на Путин" и крипто русофил и шпионин на Кремъл под президентско прикритие. Бойко Борисов намаза от това. Като премиер на сочена за русофилска държава му поръчаха да подгони за очи русофили-"шпиони", сетне и ГР...

News image

«Русский шпион» подставился перед контрразведкой Болгарии

В Европе возник новый шпионский скандал, связанный с Россией. На этот раз Болгария выслала первого секретаря посольства России в Софии. Чем российский дипломат привлек внимание контрразведки Болгарии и связана ли эта история с целой серией подобных скандалов, произошедших в последнее время в...

News image

Балканский излом, или Почему Болгария включила Путину режим "болгарки"

Официальные отношения Софии и Москвы заострились до резких, неестественных для традиционной коммуникации этих двух столиц, дипломатических демаршей. Причина – неприкрытое вмешательство кремлевских спецслужб во внутренние дела Болгарии для коррекции ее внешнего курса. Их цель &ndash...

News image

Изненада! Арестуваният кандидат за кмет на Несебър с двойно повече гласове от опонента си от ГЕРБ

Арестуваният кандидат за кмет на Несебър Николай Димитров е с двойно повече гласове от опонента си от ГЕРБ.  Николай Димитров, който се явява като независим кандидат има 8091 гласа. Атанас Терзиев от ГЕРБ пък е спечелил 4077 гласа. Резултатът ясно показва, че арестите и послед...

News image

Задържането на кмета на Несебър го пази от "ресто" на СИК и ВИС-2. "Берлин" го поръча, масони и "маджовци" го наредиха

Задържането на кмета на Несебър Николай Димитров е знак за преразпределяне на властта между групировките и бигбосовете от София. ВИС-2 и Митьо Очите загубиха позиции. Поморийските бригади и СИК завземат мощно територии в курортите. Маджо овладя Южното Черноморие в полза на бигбосовете. ...

News image

Босове играят за ГЕРБ. Пашата и маджовците работят на макс за колегата ББ в София и Варна. В Пловдив шетат Маргините

Пиар мероприятията на Бойко Борисов са видимата част от предизборната кампания на ГЕРБ. В същото време в играта на терена се включиха знакови бизнес и силови групировки. Тодор Тодоров от града на СИК Силистра, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, отговарящ за Североизточна България, ...

News image

СИК превзе Несебър от ВИС-2. Черноморието от Поморие до Обзор граничи с Маджо, босът печели в партия с "ДСП&ББ"

Атаката срещу кмета на Несебър Николай Димитров (с "доброто" на ББ, "Берлин" и Сарая) и смяната на шефа на районото управление на МВР отразява смяната на властта в региона. Повече от десет години икономически групи и босове, свързвани с ВИС-2 държаха властта в Несебър и в курорта. ...

News image

"Бригадите" на Маджо се изнесоха следсезонно и предизборно от Терена във Варна. На тяхно място влязоха екипи на "Берлин"

Сарайна жега настана във Варна. Предизборна. "Позитано"20 се точи за втори тур, но играчите залагат на КК. Бойко Борисов събра актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен и нареди - "Битка на всички, фъндък на никого!". След срещата щабисти на ГЕРБ бяха командировани за последните две с...

News image

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

News image

Свадебный генерал. Что Руслан Боширов делал на свадьбе дочери генерала Аверьянова, отвечающего за боевую подготовку ГРУ

Генерал-майор Андрей Аверьянов, возглавляющий войсковую часть 29155, действительно был знаком с Анатолием Чепигой (также известным как Руслан Боширов, участвовавший в отравлении Скрипалей), это подтверждает информацию, ранее опубликованную в The New York Times. О знакомстве свидетел...

News image

"Дичайший фейк": Опровергнута информация о гибели в Конго бизнесмена Пригожина - источники

Через некоторые СМИ и Telegram-каналы был пущен слух о том, что в Конго по время крушения самолета Ан-72 погиб бизнесмен Евгений Пригожин. Как пишут источники, сообщения оказались "дичайшим фейком". Информация о гибели бизнесмена Евгения Пригожина во время крушения в Конго тр...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

ПОЛИТИКА

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

News image

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

News image

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

News image

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

АКЦИЯ

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

News image

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

News image

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер