alt

Системите за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ изостават от развитието на руските оръжия и вече не са в състояние да противостоят на съвременните ракети. Това пише американското военно списание Military Watch.

Изданието отбелязва, че мрежата от ПРО на САЩ включва четири компонента - системите "Пейтриът", AEGIS и AEGIS Ashore, THAAD и GMD. За най-напреднала се смята системата "Пейтриът", но и нейните възможности са ограничени заради процеса по изстрелване на ракети от пусковите установки. По-конкретно, в "Пейтриът" се използва "горещо" изстрелване, докато например руските системи С-300 използват система за "студено" изстрелване.

Списанието пише, че поради тази причина американските системи са способни да атакуват междуконтинентални балистични ракети, чак след като са преодолели половината от пътя и се намират на етап на спускане, а в ранните етапи и в плътните слоеве на атмосферата американската ПРО не може да ги достигне.

Освен това авторите поставят под съмнение способността на американските системи да се противопоставят на ракетите на Северна Корея. За пример се дават изпитания на севернокорейската ракета "Хвасон-14", която през 2017 г. прелетя над Япония на височина 770 км и падна в Японско море на 300 км от брега, а американската Aegis не успя да я прихване.

Тогава целта беше единична, но в реални бойни действия ще има множество такива цели (а някои биха били фалшиви), а освен това могат да се използват и смущаващи устройства. И дори за една цел системите на САЩ се нуждаят от време за подготовка, освен че трябва да знаят точното място на изстрелването на ракетата. Затова американската система за противоракетна отбрана ще има още по-малко шансове, констатира изданието.

В заключение Military Watch пише, че ако дори с прихващането на севернокорейски ракети възникват проблеми, то за противодействие на най-новите руски свръхзвукови ракети "Авангард", чиято скорост превишава скоростта на звука 20 пъти, не може да става и дума, а шансовете за прихващане са близо до нула.

News.bg